×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Бюлетина 68 е моята морална проверка в неделя пред всички, които ме познавате


Бюлетина 68 е моята морална проверка в неделя пред всички, които ме познавате
 Бенчо Бенчев е сред  най-колоритните и обичани личности на Бургас, общински съветник е от 2003 г., вижте за какво ще се бори идните 4 години
25 Октомври 2019, Петък, 17:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ Снимка Емел МАХМУД

А за кмет нека всеки от нашите симпатизанти да гласува по съвест, не агитираме, защото нашите избиратели са достатъчно зрели и опитни хора

- Г-н Бенчев,  Вие сте общински съветник от 2003 г., почти два мандата зам.председател на местния парламент. Давате ли си сметка колко години вече сте в центъра на обществено-политическия живот на Бургас? Не сте ли уморен от интриги и несгоди за идните още 4 години?

- Искам да докажа, още веднъж, на едни видни политици от една голяма столетна партия, които много лесно се отказаха от мен,  бих казал даже – отрекоха се от мен, че всъщност мога и имам енергия за още добри дела, въпреки че скоро ще навърша 67 години.  На лидерката им Корнелия Нинова показах, че още в настоящия Общински съвет, че  мога да направя  нова група, че БСП остана без зам.председател на ОбС и в крайна сметка – без група. Но не това е най-важното, важното е, че в мен няма его и съм готов отново да поема отговорност.  „Ние, гражданите” сме единствената местна коалиция, която реално милее за Бургас и в която са хора, които вече са били в ОбС – дали са достатъчно много от себе си, не е нужно да обещават.

- Кои са приоритетите във Вашата програма? Имате предложения, които ви отличават от общата сива маса в тези избори, чухме част от тях снощи, по време на закриването на предизборната ви програма?

- Нашата програма е семпла, но истинска и постижима. Не обещаваме гръмки проекти, които не могат да се реализират. Другите партии казват, че ще помогнат на малкия и среден бизнес, но как ще се случи това – не уточняват.  Говорят по събранията общи приказки. Ние сме заявили желание да направим т.нар. „Домашен пазар“ – в съставните селища около Бургас, където хората отглеждат плодове и зеленчуци, при по-голямо производство  вместо да ги хвърлят за животните, да определим места в кварталите,  да могат да се продават. Така хем хората ще са доволни, че ще получат възнаграждение за труда си и хем клиентите ще се радват, че ще ядат реални зеленчуци и плодове. Това, разбира се, ще става под надзора на Агенцията по храните.

Говорят, другите претенденти, за намаляването на бюрокрацията, но отново – как ще го направят, никой не казва. Нашето решение е цялата процедура да е на едно гише – със здрава организация, дигитализация и нови технологии.

Предлагаме  Синята зона да се смали като обхват, защото вече се разпростря далеч от центъра. Трябва обаче да се допитаме до гражданите, защото така е най-добре. Нужно е активно обществено обсъждане. В центъра платено паркиране действително е необходимо, но в кварталите като жк „Възраждане“ и пред болниците, мисля,  че е излишно.

Тъй като няма площи за нови паркинги, предлагаме вертикални такива. Какво имам предвид – паркингът на ул. „Гурко“ да стане двуетажен, но предвиден така, че след време да може да стане и трети.

Всичко, което предлагаме, е постижимо с бюджета на община Бургас. Единственото по-скъпо съоръжение, което предлагаме, е т.нар. „Леко метро“ – надземно и подземно. Това обаче сме уточнили, че може да се случи само ако осигурим външно финансиране по европроекти и програми. Имаме информация, че до 2022 г. ще има такава програма и тя ще е точно в сферата на транспорта.

- Спомням си, че преди два мандата имаше докладна записка за издигане на скулптурен триптих при входа на Бургас откъм АМ”Тракия”, в който да е включен и патрона на града Св.Николай Чудотворец. Името на светеца се завъртя и във Вашата кампания тази есен. Каква е новата идея?

- В нашата програма е заложено  изграждането на символ на Бургас – достатъчно висока статуя на Свети Николай Чудотворец. Трябва да има конкурс, който да определи параметрите,  хубаво е градът да има свой собствен символ, който да се вижда отдалеч и да се свързва с Бургас. Към момента такъв символ има само в сградата на кметството  и то е нещо като икона. Пък и се забелязва само ако си вдигнал глава, докато се качваш по стълбите. Другото място е икона в скромната арка при подлеза на Операта. Трябва ни далеч по-голям монумент, който да е и като символ на закрилата на Светеца.

- Вашето покровителство за възрастните хора е пословично, известно е, че от години се грижите за пенсионерските клубове и не отказвате помощ. За тях, за най-онеправданите, има ли приоритет в програмата?

- Отдаден съм изцяло в помощ на пенсионерите на Бургас. За жалост,  още не мога да ги обединя. Те обаче заслужават да имат достойни старини и затова предлагаме тези, които са навършили  75 години да пътуват безплатно в градския транспорт – само срещу лична карта като жители на тази община,  да им осигурим безплатни прегледи в общинските консултативни центрове. Знаете, това е съсловие, което мизерства най-много в нашето общество и не заслужава такова отношение. Тези хора, нашите майки и бащи, построиха България, а ние  сякаш я разрушихмепрез последните три десетилетия, защото аз рядко виждам  съзидателното в нашето съвремие.

- През миналата година бе нанесен тежък удар върху репутацията Ви на общественик и дарител. Смятате ли, че хората вярват във Вашата почтеност и въпреки всичко, което се случи, отново ще ви последват?

- Аз имам достатъчно търпение и знам, че не е далече денят, в който ще отпаднат всички обвинения срещу мен. Дотук е ясно, че ловните оръжия, които полицията иззе при претърсване след прословутия инцидент в Истанбул, са законни. Изясни се произходът на средствата за скъпите ми автомобили, които, впрочем, ми бяха върнати и са в гаража ми. На 8 ноември в столицата ще се състои заседание по делото за случилото се зад граница през август 2018 г., по което обвиняем е Димитър Желязков. На него ще се изясни, че не може да търсиш нещо, което не се търси. Бюлетината за издирването на Желязков от Интерпол е излязла на 3-ти август, тогава го и арестуваха. Аз обаче не бях там, на същото място, когато са го арестували. И когато се прибрах в хотела си, арестуваха и мен. Ще станат ясни много нови неща, които ще хвърлят достатъчно светлина върху моето т.нар. лично укривателство и съпричастност. Убеден съм, че и последното обвинение срещу мен няма да издържи и да стигне до присъда, защото наистина нямам вина и това се доказва в хода на съдебния процес.

- Вие сте сред най-богатите хора в региона, не криете своето благополучие, но бъдете искрен – какво се случи след всички назначени данъчни ревизии на фирмите Ви миналата година? Какви бяха резултатите?

- Резултатите – надлежно платени данъци през всичките години,  за които се отнасяха ревизиите на двете ми фирми ЕТ Бенмар и Бенмар ЕООД. Дължимото към държавата се оказаха около 27 хиляди лева с лихвите, натрупани, представете си, от неплатен „Данък Уикенд”. Отнася се за проведени телефонни разговори през фирмените  телефони в почивни дни, не знам на каква база ги изчислиха  и как разграничиха семейните от служебните разговори, към тази сума бяха прибавени и неплатени глоби за превишена скорост по пътя. Впрочем, помните ли, че преди десет години писахте за бизнесмен, който е превел от приходи баснословна сума на държавата - най-големият данъкоплатец  в Бургаска област. Издирвахте кой е той – аз съм. И още харча, и още не мога да похарча спечеленото тогава, след като вече съм си платил данъците. Защо ми е да бъда непочтен, след като с труда си изкарвам достатъчно за семейството, децата и внуците си. Аз към щастлив и доволен от живота човек. Защото спазвам максимата: Ако си дал, не си живял напразно. Карам скъпи автомобили, но мога да си ги позволя, защото съм от първите в частния бизнес , от 1990 г. търгувам със зърно, наемам  и имам собствени стотици декари обработваема земя.  Данъчни закони не съм нарушавал. Нещо повече – не съм нарушавал нито един от законите на Република България.

- Нямате кандидат за кмет в тази кампания, след като ЦИК не намери за достатъчно уседнал у нас завърналия се наскоро от Франция юрист Теодор Шейков. Какъв съвет давате на вашите симпатизанти що се отнася до избора на кмет? За кого агитирате?

- Всеки да гласува по съвест, на никого не налагаме кандидат. Нашите избиратели са достатъчно зрели и опитни, улегнали хора са, не се поддават на агитация. Ние искаме доверието за нашата листа – номерът е 68!

- Как ще се обърнете към Вашите съграждани, към тези, които Ви познават, за да ги мотивирате да гласуват за вас?

- Във връзка с това, което се случи с мен преди година, аз се нуждая от реабилитация в общественото пространство. Пълна реабилитация, защото съм човек на честта. Много хора ме познават и ми стискат ръката на улицата, което ми дава сили да вярвам, че доброто не е забравено, нека на 27 октомври гражданите да покажат със своя глас кой е Бенчо Бенчев, какъв е той и дали отново да е в Общинския съвет. Това е моя лична морална проверка. Бюлетина 68, ако мислите, че Бенчо Бенчев заслужава.

 
България Всички новини
Щракнаха белезниците на 28-годишната Ванина от Бургас, ченгетата откриха 40 гр пико в хотелската й стая Щракнаха белезниците на 28-годишната Ванина от Бургас, ченгетата откриха 40 гр пико в хотелската й стая

Служителите на Пето РУ получили оперативна информация и веднага щурмували апартамента

Ето какво се случва с тялото, ако не правите секс редовно Ето какво се случва с тялото, ако не правите секс редовно

Продължителното полово въздържание може да доведе до редица проблеми

Защо младите не използват презерватив Защо младите не използват презерватив

Ето отговорите:

Забраняват използването на емотиконите праскова и патладжан, имали сексуална провокация Забраняват използването на емотиконите праскова и патладжан, имали сексуална провокация

Емотиконите на плода и зеленчука често се използват като начин на обозначение на полови органи и затова се е стигнало до такова решение

5 признака, че духовният свят се опитва да ви помогне 5 признака, че духовният свят се опитва да ви помогне

Вижте кои са те

Никос Вертис го е страх да идва в БГ заради Преслава Никос Вертис го е страх да идва в БГ заради Преслава

Гръцката гей звезда в шок от постоянните сексуални домогвания на палавата добричлийка

НАП започва стриктни проверки срещу бизнеса след 80 дни, как да се предпазите? НАП започва стриктни проверки срещу бизнеса след 80 дни, как да се предпазите?

Данъчните запечатват обектите на неизрядните фирми

Стоянка Мутафова остава в критично състояние Стоянка Мутафова остава в критично състояние

Лекарите не се наемат с прогнози

Ето кой замести Кобрата в леглото на Андреа Ето кой замести Кобрата в леглото на Андреа

Самотата не е тъжно нещо, особено ако имаш плюшена мечка с размерите на бившия

Увеличават нощния труд на полицаите до 1 лев на час Увеличават нощния труд на полицаите до 1 лев на час

Този вид труд е свързан с повишени рискове

Биг Бен в Лондон става Eлизабет Тауър Биг Бен в Лондон става Eлизабет Тауър

Часовниковата кула-емблема става строително скеле до 2021 г.

Насилие и смърт в лагерите на "Ислямска държава" Насилие и смърт в лагерите на "Ислямска държава"

Жените и децата на джихадистите създадоха мини халифат

Руският историк, убил любовницата си, крещял: Аз съм Наполеон! Руският историк, убил любовницата си, крещял: Аз съм Наполеон!

В залата на съда доцентът изглеждаше повече от зле, коментират руските медии

Спортен шеф опита да избяга от затвора Спортен шеф опита да избяга от затвора

Михаил Баришев се надявал да бъде застрелян от охраната

Бедствено положение заради пожарите в Австралия Бедствено положение заради пожарите в Австралия

Затворени са над 600 училища

Почина 13-годишна звезда от Холивуд и Бродуей Почина 13-годишна звезда от Холивуд и Бродуей

Лоръл Григс играе във филми с такива актьори като Скарлет Йохансон, Кристен Стюарт, Стив Карел

18% от руснаците искат пак Берлинска стена 18% от руснаците искат пак Берлинска стена

Все повече руснаци гледат негативно на падането на Берлинската стена

Михаил Горбачов: Не съм предал Източна Европа, дадох й права и свободи Михаил Горбачов: Не съм предал Източна Европа, дадох й права и свободи Той добави, че съседните държави само са получили права и свободи, на които вече са се радвали съветските граждани Защо ревнуват децата Защо ревнуват децата

Това явление ни озадачава, а така съшо и затруднява възпитателната работа, особено когато то стигне до болезнена степен

Има ли ангели-хранители? Камера за видеонаблюдение дава отговор Има ли ангели-хранители? Камера за видеонаблюдение дава отговор

Този младеж си стоял съвсем спокойно встрани от пътя. Мислел си за нещо, вероятно му било скучно…

Филип Димитров, бивш министър-председател Филип Димитров, бивш министър-председател С преврата на 10 ноември искаха да продължат комунизма. Това беше вътрешнопратиен акт Виц на деня Виц на деня - Жена ми ме изгони в денят на сватбата.
- И защо?
- Притеснявах се за първата брачна нощ... и репетирах със сестра ѝ!
Виц на деня Виц на деня Младеж тича след автобус, и скача в него в последния момент, преди да се затвори вратата. Млада, симпатична жена го закача:
- Господине, знаете ли, че след автобус и жена не се тича?!
- Тича се, тича се, докато се качиш...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато червилото ти струва десетки левове, не може да си позволиш да целуваш всякакви тъпаци с него!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори