×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Кандидатът от ДБ Петя Петрова: Дигитализирането на образованието и обвързването му с нуждите на бизнеса са основни приоритети за нас


Кандидатът от ДБ Петя Петрова: Дигитализирането на образованието и обвързването му с нуждите на бизнеса са основни приоритети за нас
Оценете труда на учителите не с гала обяд, те имат нужда от друго – професионалната им работа да бъде видяна, да бъде изведена на показ, каза кандидатът от „Демократична България”
24 Октомври 2019, Четвъртък, 11:46 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

 Кога ще инвестираме в хората? В техните идеи, инициативност и умения, пита зам.-директорът на Немската гимназия и кандидат за общински съветник

Петя Петрова е зам.-директор на Немската езикова гимназия в Бургас и преподавател по английски език. Досега не се е занимавала с политика, но е кандидат за общински съветник от „Демократична България”, защото смята, че всеки човек трябва да поема своята отговорност към обществото. Счита себе си за един от висококвалифицираните педагогически специалисти в страната и вярва, че това, което може да даде като част от местния парламент, ще помогне да бъде изпълнена програмата на обединението в сферата на образованието. Тя е единственият представител на България в програмата на департамента на САЩ „Международни лидери в образованието“ през 2012 г.

Убедена е, че въпреки че в Бургас има иновативни училищни сгради, то въпросът с наличието на иновативно образование все още не е ясен. Петрова смята, че освен среда, за обучението е важно да има и добре подготвени специалисти, които да са спокойни и да разполагат с инструменти да променят методите си на работа. Според нея обаче Бургас изостава с идеите си за реализацията на тази идея и това, което се наблюдава към момента, е отличаване на ученици и постиженията им, но за учителите няма такава практика.

- Г-жо Петрова, има ли достатъчно добре подготвени учители в Бургас, които да дадат старт на иновативното образование? В последната година се наблюдава подмладяване на учителския състав в града.

- Считам, че учителите са способни да реализират промяната и като се има предвид, че на национално ниво има задвижени механизми, които позволяват на педагогическите специалисти да променят перспективата в работата си, това е съвсем не сложна задача за изпълнение. От там насетне идват лостовете на местно ниво, които се създават, за да бъдат хората спокойни, че са достатъчно информирани и подкрепени, за да осъществят различни адекватни инициативи, свързани с пазара на труда. От една страна имаме местен бизнес, който твърди, че няма добре подготвена работна ръка. От друга имаме училища, които не са много сигурни дали кадрите, които подготвят, посрещат нуждите на пазара на труда. Тук е работата на местната власт – да създава такива програми, които да адресират необходимостите на работодателите като  открият пред училищата перспективи за гъвкаво и лесно сътрудничество.

Ясно е също, че ако ние не подготвим добре бъдещите кадри на Бургас, няма как да очакваме качеството на живота ни да се подобрява. В този смисъл акцентът в това, което виждаме като организация,  е свързано с дигитализирането на образованието, защото морският град определено е изостанал в този аспект. Не бива да се чака всяко отделно училище да преценява кога то може да премине в друг формат на преподаване. Необходимо е да бъде осигурена модерна образователна среда. Тук не става въпрос само за администриране на образователните услуги и физическа среда, а за съдържателна такава.

Ясно е, че комуникацията между трите основни участници в образованието – родителска, педагогическа и бизнес общност – не е достатъчно добре развита. Считам, че въвеждането на инициативи, които да позволят на НПО-та да работят задълбочено по теми, по които те специализират, би спомогнало за изграждането на по-голямо доверие между родителската и учителската общност. Това ще е и потвърждението към младите, че техните усилия и мнение са значими за нас и че даваме шанс  да реализират себе си още като ученици чрез утвърждаване на инициативите им.  Логично, тази формула ще посрещне и очакванията на работодателите в региона.

- Имате ли някакви конкретни предложения в тази посока?

- На национално ниво има разработена наредба, която дава възможност определен процент от неправителствените организации да влязат в училищата в заниманията по интереси. Това би могло да се разшири, като на местно ниво се даде възможност по-голям процент от тях да работят с училищата. Местните програми да подкрепят неформалното образование чрез финансиране на дейности за общността. Да има широко разясняване на параметрите на програмите и кандидатстването  да бъде дигитализирано и прозрачно.

Общинските политики трябва да създават стимули за  „търсеща“ работа на училищата. Работа, която да е гъвкава и динамична. Разбира се, чудесно е, когато училищата сами инициират положителни практики, но не можем да оставим на това да се случва епизодично.

Интересен пример  е програма разработена между Немската гимназия и Sutherland, която впоследствие прерасна в общинска. Тя целеше да се даде възможност на учениците от горните класове да стажуват, за да могат да усетят увереност в уменията, които са получили – че това е нещо, което ще могат утре да приложат веднага. В момента общинската програма включва и ГРЕ „Г. С. Раковски”. Такива програми и стажове са важни и анкетите, които аз лично съм правила в нашето училище, показват, че учениците имат необходимост от нещо специфично. Те получават висока квалификация по езика, но не и специфични умения в различни сфери за работата с езика. А в повечето случаи пазарът на труда очаква те да имат умения, които трудно се развиват в класната стая. Не е за подминаване и факта, че много от учениците от втори гимназиален етап работят лятото. Защо не посрещнем тези търсения от страните като ги оформим в програма?!

И друго - училищата все още не са се освободили от онази практика, която доскоро вярваха, че е изисквана от Министерстовто на обарзованието и науката – да се работи по учебник и да се взема конкретен материал. Учителят е свободен и водеща за него е учебната програма на МОН. Мисля, че местната власт, чрез създаването на възможности, които стимулират проектната работа в класната стая, може да подкрепи изграждането на умения като сътрудничество, критическо мислене, самостоятелно вземане на решения.

За мен не е изненада, че в последните години се оказваме последни в изследванията за грамотност на нашите младежи. Това съвсем не значи, че те не могат да четат и пишат, но едно от основните умения на всеки човек в днешно време е да може да анализира информация и да взема самостоятелни решения – това са умения на житейско ниво.

Не можем да очакваме, че хората, които днес не завършват без тези компетенции, утре ще могат да изградят високо качество на собствения си живот, а от там насетне и професионална среда. Затова отговорността ни към нашите деца е голяма и не търпи отлагане.

- Какво е Вашето мнение като педагог за разкриването на нови филиали на български университети в Бургас?

- Не мога да съм сигурна, че когато се е вземало решението това да се случи, е било разговаряно в детайли какви да бъдат програмите и как точно ще се случи обвързването с потребностите ни от съответните специалисти. Според мен процесът трябваше да е обратен – първо да се инвестира в хората и анализите на местната специфика и след това да бъдат изграждани структурите, в които да се случват процесите. Не съм сигурна как може да се случи това – мотивацията на човек да се развива в определен регион тръгва от външни белези, които трябва да са ясни, за да може той или тя да избере да бъде част от живота на Бургас.

Получихме и награда – „Град на знанието“ – построихме иновативни сгради, създадохме филиали. Но това отново е на повърхността – това, което се вижда. А това, което се случва във вътрешността, е съвсем друг въпрос.

 Кога ще инвестираме в хората? В техните идеи, инициативност и умения?

Или пък ще се продължава по повод 24 май  да се отразяват успехите на учителското съсловие с един обяд с кмета?! Благодаря!

Но тези хора имат нужда от друго – професионалната им работа да бъде видяна, да бъде изведена на показ. Защото ние знаем как девалвира отношението към учителите в последните години. Един показен обяд не носи на никого нищо.

 
Потушиха пожара край Трявна
Потушиха пожара край Трявна 14/11/2019, Четвъртък 07:20 0
6 идеи за бърз секс
6 идеи за бърз секс 13/11/2019, Сряда 22:00 0
България Всички новини
Мечка стръвница обикаля села в Балкана, хапе ловци, но законът я пази от куршуми Мечка стръвница обикаля села в Балкана, хапе ловци, но законът я пази от куршуми

Нямаме право да я убием, казаха колеги, на нахапания ловец от Казанлък

Уволниха шофьор на училищен автобус, карал с 1.99 промила алкохол Уволниха шофьор на училищен автобус, карал с 1.99 промила алкохол

Късмет е, че не се е стигнало до инцидент

Потушиха пожара край Трявна Потушиха пожара край Трявна

Засегната е площ от около 500 декара

Гласуват пак кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор Гласуват пак кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

 Ако получи 17 гласа от членовете на Висшия съдебен съвет, президентът ще е длъжен да подпише указа за назначаването му

Бургаският съд отказа да пусне предсрочно международен аферист Бургаският съд отказа да пусне предсрочно международен аферист

Мурат Имамоглу поиска да излезе от затвора, но магистратите счетоха, че освобождаването му няма да е справедливо

Колко лакоми са общинските съветници на Бургас и ще си докарат ли хонорар от 2235 лв. месечно Колко лакоми са общинските съветници на Бургас и ще си докарат ли хонорар от 2235 лв. месечно

Правилникът им позволява да си вдигнат сериозно възнагражденията. Остава да видим кой пръв ще внесе предложението

 

Бургазлията Стоян Коруджиев се сби с полицаи от Пето РУП, осъдиха го Бургазлията Стоян Коруджиев се сби с полицаи от Пето РУП, осъдиха го

Той се призна за виновен пред Окръжния съд в Бургас и сключи споразумение

Вдигат заплатите на младите учители с 18% Вдигат заплатите на младите учители с 18%

В момента учителито до 40 г. са едва 13 % от преподавателите

Ватманката е виновна за зрелищния инцидент с дерайлирал трамвай в центъра на София, ще бъде глобена! Ватманката е виновна за зрелищния инцидент с дерайлирал трамвай в центъра на София, ще бъде глобена!

Жената, управлявала трамвая, е с 13-годишен опит

Защо Летище Бургас има само два целогодишни полета, а във Варна са 20 Защо Летище Бургас има само два целогодишни полета, а във Варна са 20

19 664 полета през 2019 година, отчита концесионерът на терминала

Три деца и две жени убити при въздушни удари в Газа Три деца и две жени убити при въздушни удари в Газа

Шестчленно семейство загина, 12 души са ранени при атаката

Парламентът на Нова Зеландия узакони евтаназията Парламентът на Нова Зеландия узакони евтаназията

Предстои законът да бъде гласуван и на референдум

10-годишна откри, че е бременна, след като брат ѝ я изнасилил 10-годишна откри, че е бременна, след като брат ѝ я изнасилил

Тя разбрала, че носи дете след преглед в болница заради стомашни и гръбначни болки

Ад: Брат и сестра убиха двете си деца, за да прикрият връзката си Ад: Брат и сестра убиха двете си деца, за да прикрият връзката си

Първа жертва на кръвосмешението паднал 13-годишният Тристан, а после и 14-годишният Блейк

7 убити и 10 ранени в атентат 7 убити и 10 ранени в атентат

Никой не е поел отговорност за нападението

Изловиха Facebook в голяма шашма, потърпевши са хора с iPhone-и Изловиха Facebook в голяма шашма, потърпевши са хора с iPhone-и

Оказва се, че при използване на социалната мрежа има ситуации, в които приложението започва да използва камерата на телефона без потребителят да знае и да е давал съгласие

Извънредно положение във Венеция заради проливните дъждове, градът е под водата Извънредно положение във Венеция заради проливните дъждове, градът е под водата

 Властите препоръчват на хората да не напускат домовете си

Биг Бен в Лондон става Eлизабет Тауър Биг Бен в Лондон става Eлизабет Тауър

Часовниковата кула-емблема става строително скеле до 2021 г.

Насилие и смърт в лагерите на "Ислямска държава" Насилие и смърт в лагерите на "Ислямска държава"

Жените и децата на джихадистите създадоха мини халифат

Руският историк, убил любовницата си, крещял: Аз съм Наполеон! Руският историк, убил любовницата си, крещял: Аз съм Наполеон!

В залата на съда доцентът изглеждаше повече от зле, коментират руските медии

Бойко Борисов, министър-председател Бойко Борисов, министър-председател Аз съм недоверчив и уикенда се качвам на колата, и си обикалям по строежите Виц на деня Виц на деня Мъж и жена гледат любовен филм. Тя му казва:
- Виждаш ли... Виждаш ли главния герой как я обича?
- А ти знаеш ли колко му плащат за това?
Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Струва ми се, че баскетболистите са лоши любовници.
- Защо?
- Ми, с тоя ръст как да го скриеш в шкафа или под леглото?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Не знаеш как да приспиш децата? Бутилка вино! След бутилка вино ти е все това спят ли или не.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори