×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Кандидатът от ДБ Петя Петрова: Дигитализирането на образованието и обвързването му с нуждите на бизнеса са основни приоритети за нас


Кандидатът от ДБ Петя Петрова: Дигитализирането на образованието и обвързването му с нуждите на бизнеса са основни приоритети за нас
Оценете труда на учителите не с гала обяд, те имат нужда от друго – професионалната им работа да бъде видяна, да бъде изведена на показ, каза кандидатът от „Демократична България”
24 Октомври 2019, Четвъртък, 11:46 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

 Кога ще инвестираме в хората? В техните идеи, инициативност и умения, пита зам.-директорът на Немската гимназия и кандидат за общински съветник

Петя Петрова е зам.-директор на Немската езикова гимназия в Бургас и преподавател по английски език. Досега не се е занимавала с политика, но е кандидат за общински съветник от „Демократична България”, защото смята, че всеки човек трябва да поема своята отговорност към обществото. Счита себе си за един от висококвалифицираните педагогически специалисти в страната и вярва, че това, което може да даде като част от местния парламент, ще помогне да бъде изпълнена програмата на обединението в сферата на образованието. Тя е единственият представител на България в програмата на департамента на САЩ „Международни лидери в образованието“ през 2012 г.

Убедена е, че въпреки че в Бургас има иновативни училищни сгради, то въпросът с наличието на иновативно образование все още не е ясен. Петрова смята, че освен среда, за обучението е важно да има и добре подготвени специалисти, които да са спокойни и да разполагат с инструменти да променят методите си на работа. Според нея обаче Бургас изостава с идеите си за реализацията на тази идея и това, което се наблюдава към момента, е отличаване на ученици и постиженията им, но за учителите няма такава практика.

- Г-жо Петрова, има ли достатъчно добре подготвени учители в Бургас, които да дадат старт на иновативното образование? В последната година се наблюдава подмладяване на учителския състав в града.

- Считам, че учителите са способни да реализират промяната и като се има предвид, че на национално ниво има задвижени механизми, които позволяват на педагогическите специалисти да променят перспективата в работата си, това е съвсем не сложна задача за изпълнение. От там насетне идват лостовете на местно ниво, които се създават, за да бъдат хората спокойни, че са достатъчно информирани и подкрепени, за да осъществят различни адекватни инициативи, свързани с пазара на труда. От една страна имаме местен бизнес, който твърди, че няма добре подготвена работна ръка. От друга имаме училища, които не са много сигурни дали кадрите, които подготвят, посрещат нуждите на пазара на труда. Тук е работата на местната власт – да създава такива програми, които да адресират необходимостите на работодателите като  открият пред училищата перспективи за гъвкаво и лесно сътрудничество.

Ясно е също, че ако ние не подготвим добре бъдещите кадри на Бургас, няма как да очакваме качеството на живота ни да се подобрява. В този смисъл акцентът в това, което виждаме като организация,  е свързано с дигитализирането на образованието, защото морският град определено е изостанал в този аспект. Не бива да се чака всяко отделно училище да преценява кога то може да премине в друг формат на преподаване. Необходимо е да бъде осигурена модерна образователна среда. Тук не става въпрос само за администриране на образователните услуги и физическа среда, а за съдържателна такава.

Ясно е, че комуникацията между трите основни участници в образованието – родителска, педагогическа и бизнес общност – не е достатъчно добре развита. Считам, че въвеждането на инициативи, които да позволят на НПО-та да работят задълбочено по теми, по които те специализират, би спомогнало за изграждането на по-голямо доверие между родителската и учителската общност. Това ще е и потвърждението към младите, че техните усилия и мнение са значими за нас и че даваме шанс  да реализират себе си още като ученици чрез утвърждаване на инициативите им.  Логично, тази формула ще посрещне и очакванията на работодателите в региона.

- Имате ли някакви конкретни предложения в тази посока?

- На национално ниво има разработена наредба, която дава възможност определен процент от неправителствените организации да влязат в училищата в заниманията по интереси. Това би могло да се разшири, като на местно ниво се даде възможност по-голям процент от тях да работят с училищата. Местните програми да подкрепят неформалното образование чрез финансиране на дейности за общността. Да има широко разясняване на параметрите на програмите и кандидатстването  да бъде дигитализирано и прозрачно.

Общинските политики трябва да създават стимули за  „търсеща“ работа на училищата. Работа, която да е гъвкава и динамична. Разбира се, чудесно е, когато училищата сами инициират положителни практики, но не можем да оставим на това да се случва епизодично.

Интересен пример  е програма разработена между Немската гимназия и Sutherland, която впоследствие прерасна в общинска. Тя целеше да се даде възможност на учениците от горните класове да стажуват, за да могат да усетят увереност в уменията, които са получили – че това е нещо, което ще могат утре да приложат веднага. В момента общинската програма включва и ГРЕ „Г. С. Раковски”. Такива програми и стажове са важни и анкетите, които аз лично съм правила в нашето училище, показват, че учениците имат необходимост от нещо специфично. Те получават висока квалификация по езика, но не и специфични умения в различни сфери за работата с езика. А в повечето случаи пазарът на труда очаква те да имат умения, които трудно се развиват в класната стая. Не е за подминаване и факта, че много от учениците от втори гимназиален етап работят лятото. Защо не посрещнем тези търсения от страните като ги оформим в програма?!

И друго - училищата все още не са се освободили от онази практика, която доскоро вярваха, че е изисквана от Министерстовто на обарзованието и науката – да се работи по учебник и да се взема конкретен материал. Учителят е свободен и водеща за него е учебната програма на МОН. Мисля, че местната власт, чрез създаването на възможности, които стимулират проектната работа в класната стая, може да подкрепи изграждането на умения като сътрудничество, критическо мислене, самостоятелно вземане на решения.

За мен не е изненада, че в последните години се оказваме последни в изследванията за грамотност на нашите младежи. Това съвсем не значи, че те не могат да четат и пишат, но едно от основните умения на всеки човек в днешно време е да може да анализира информация и да взема самостоятелни решения – това са умения на житейско ниво.

Не можем да очакваме, че хората, които днес не завършват без тези компетенции, утре ще могат да изградят високо качество на собствения си живот, а от там насетне и професионална среда. Затова отговорността ни към нашите деца е голяма и не търпи отлагане.

- Какво е Вашето мнение като педагог за разкриването на нови филиали на български университети в Бургас?

- Не мога да съм сигурна, че когато се е вземало решението това да се случи, е било разговаряно в детайли какви да бъдат програмите и как точно ще се случи обвързването с потребностите ни от съответните специалисти. Според мен процесът трябваше да е обратен – първо да се инвестира в хората и анализите на местната специфика и след това да бъдат изграждани структурите, в които да се случват процесите. Не съм сигурна как може да се случи това – мотивацията на човек да се развива в определен регион тръгва от външни белези, които трябва да са ясни, за да може той или тя да избере да бъде част от живота на Бургас.

Получихме и награда – „Град на знанието“ – построихме иновативни сгради, създадохме филиали. Но това отново е на повърхността – това, което се вижда. А това, което се случва във вътрешността, е съвсем друг въпрос.

 Кога ще инвестираме в хората? В техните идеи, инициативност и умения?

Или пък ще се продължава по повод 24 май  да се отразяват успехите на учителското съсловие с един обяд с кмета?! Благодаря!

Но тези хора имат нужда от друго – професионалната им работа да бъде видяна, да бъде изведена на показ. Защото ние знаем как девалвира отношението към учителите в последните години. Един показен обяд не носи на никого нищо.

 
България Всички новини
Как да направите вкусната лятна манджа от детството ни Как да направите вкусната лятна манджа от детството ни

Трябват килограм и малко домати, 2 чушки, 2-3 средни глави лук, 3-4с.л. олио, 1.5ч.л. захар, по 1 щипка риган, мащерка и босилек, черен пипер и сол на вкус

Фандъкова: 24 млн. лв. са до момента загубите на градския транспорт Фандъкова: 24 млн. лв. са до момента загубите на градския транспорт

Над два пъти се е намалил броят на ползващите метрото

Това не е хотел – подпорна стена е, а стаите не са стаи, а „обеми“ Това не е хотел – подпорна стена е, а стаите не са стаи, а „обеми“

Тепърва предстои изграждането на хотелския комплекс – на самия плаж

Депутати искат 24 май да е празник на българската, а не на славянската писменост Депутати искат 24 май да е празник на българската, а не на славянската писменост

Това е важно за нашата идентичност, категорични са народните представители 

Специален механизъм за руските туристи у нас това лято искат от бранша Специален механизъм за руските туристи у нас това лято искат от бранша

Властите да предприемат проактивна политика за гостите от Русия и Украйна, предлагат от Националния борд по туризъм

Одобрените безлихвени кредити са за над 22 млн. лева Одобрените безлихвени кредити са за над 22 млн. лева Девет банки вече подпомагат физически лица със заеми, като две трети от исканията са на лица на трудов договор, а една трета - на самоосигуряващи се Строежът на "Алепу" - законен, РДНСК-Бургас не откри нарушения Строежът на "Алепу" - законен, РДНСК-Бургас не откри нарушения

В началото на януари е приключил първия етап от строежа и в момента всичко е законносъобразно, казаха инспектори

Бургас ще привлича бг туристи с тематични уикенди Бургас ще привлича бг туристи с тематични уикенди

Инициативата е поредната мярка на общината в подкрепа на местния бизнес за преодоляване на последиците от COVID19

Удар на криминалистите: Арестуваха оборотни дилъри от Бургас, намериха 36 хил.лева и наркотици Удар на криминалистите: Арестуваха оборотни дилъри от Бургас, намериха 36 хил.лева и наркотици

Акцията е на отдел "Криминална полиция" при ОД на МВР в Бургас под ръководството на Окръжна прокуратура

Буферен резервоар ще пази „Сарафово“ от наводнения Буферен резервоар ще пази „Сарафово“ от наводнения

През последните 15 години бургаският квартал е наводняват 10 пъти, като това е станало причина за поражения по инфраструктурата

Отлагат се стимулите за връщане на българи в страната с цел работа Отлагат се стимулите за връщане на българи в страната с цел работа

Бюджетът от 10 млн. лева, предвиден за целта през тази година, се пренасочва за мерки срещу нарастващата безработица

Италия отново отворена за туристи Италия отново отворена за туристи

Ограниченията за пътуване в рамките на страната също ще бъдат премахнати, което означава, че хората могат да се движат свободно между различните региони

Изненадваща локация на новия завод за 1 млрд.евро на Фолксваген Изненадваща локация на новия завод за 1 млрд.евро на Фолксваген

До 2025 г. германците планират да продават до 1,5 милиона хибриди и електрически коли годишно на китайския пазар

ЕК добави нови авиокомпании в черния списък ЕК добави нови авиокомпании в черния списък

В него са включени всички авиокомпании на Армения

Загубата на обоняние при пациенти с коронавирус може да бъде необратима Загубата на обоняние при пациенти с коронавирус може да бъде необратима

Лекарите посочват наличието на случаи, когато рецепторите на болните пациенти не са се възстановили

Американски ченгета стрелят по журналисти, жена е ранена в окото Американски ченгета стрелят по журналисти, жена е ранена в окото

Десетки журналисти от цял свят протестираха срещу поведението на американската полиция

Доналд Тръмп готов да спре протестите с армията Доналд Тръмп готов да спре протестите с армията

 В момента Националната гвардия е разположена на десетки места, където има бунтове

Добра новина: Слънцето убива COVID-19 за 14 минути Добра новина: Слънцето убива COVID-19 за 14 минути

Научни експерименти потвърдили, че слънчевите лъчи погубват страшният коронавирус в човешката слюнка

Премиерът на Армения с COVID-19 Премиерът на Армения с COVID-19

Той съобщи, че няма видими симптоми и ще продължи да работи дистанционно от вкъщи

Президентът Тръмп нанесе силен удар върху либералната цензура Президентът Тръмп нанесе силен удар върху либералната цензура

Технологичните гиганти ограничават свободата на словото чрез алгоритми и дискриминационно индексиране

Тихомир Безлов Тихомир Безлов Божков прилича на покер играч, който не знае къде блъфира Виц на деня Виц на деня Мъж се връща в къщи и заварва жена си с друг в леглото и следва:
- Зорке, този кой е?
- Скъпи, този е който плаща тока, водата, газта, колежа на децата...
- Аааа, тогава завий го добре, да не се простуди човекът!
Виц на деня Виц на деня На визитация:
- Как е температурата на пациента?
- От сутринта започна да спада, и сега е близка до стайната!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Минава кола, от прозореца на която виси младеж и крещи:
- "Дипломирах се, пед*лиии."
Веднага става ясно, че минава образован човек.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори