×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Кандидатът за кмет Иво Баев: С 36-те силни личности ще донесем промяна в ОбС и ще се борим за интересите на Бургас!


Кандидатът за кмет Иво Баев: С 36-те силни личности ще донесем промяна в ОбС и ще се борим за интересите на Бургас!
От „Демократична България” ще подкрепим всичко добро, но и всичко, което се прави за града, ще искаме да е напълно прозрачно и ясно от начало до край, каза още той
22 Октомври 2019, Вторник, 23:59 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

Приоритетите за всички са еднакви, но разликата е следната – ние не лъжем, категоричен е той

- Г-н Баев, какви са основните акценти в предизборната Ви програма като кандидат за кмет от „Демократична България”?

- Нашата позиция е, че можем да направим повече и по-добре за този град. Както на национално, така и на местно ниво ние имаме самочувствието, че можем да постигнем по-добри резултати. Това е и нашето лого – „Бургас може много повече“. Не искаме да отречем това, което е направено дотук – желаем само да надградим, да посочим грешките и да представим решения.

Основните приоритети са едни и същи за всички кандидати – здравеопазване, градоустройство, образование, спорт, култура (не на последно място).

По закона за местното управление кметът прави програмата си, след като бъде избран. Ако сега започна да говоря подред за тези акценти, това интервю няма да свърши никога.

Приоритетите са еднакви, но разликата е следната – ние не лъжем. Ние казваме това, което можем да направим и даваме решения, които са удачни за града и по-доброто качество на живот на бургазлии. Със сигурност аз няма да превръщам Бургас в Дубай, за това е необходима начална инвестиция от около 500 млрд. долара, което сами се досещате, е невъзможно. Със сигурност няма да направя и безмитна зона, защото това е груба лъжа, която даже би трябвало да подлежи на наказателна отговорност. Единствената институция, която може да вземе такова решение, е Европейската комисия – дори и българското правителство не може да се произнесе по този въпрос, а какво остава за местната власт.

Съвсем накратко – няма да даваме празни обещания. В нашата група от 36 души имаме специалисти от всяка една от изброените от мен приоритетни области. Имаме 7 лекари от различни сектори на здравеопазването. Имаме няколко учители. Имаме експерт по градоустройство. По всяка една точка можем да гарантираме подобряването на качеството на живот в Бургас.

- Във всяка една листа обаче има специалисти. С какво Вашите експерти са по-различни от останалите?

- Нашите са по-различни, защото не влизат във властта заради самата власт, а заради развитието и добруването на Бургас, за да могат нашите деца да живеят по-добре. Нито един от тях не е бил обвързан с политическия живот на града досега. Не са имали и ангажименти с обществени поръчки. Да кажем, че са по-добри от останалите, това е несериозно – но това са хора, които просто са добри. И може би по-важното – те са мотивирани, защото нашата коалиция като цяло има идеята да смени порочния модел на управление в държавата. Влизането ни в местната власт е стъпка в тази посока. Всеки човек от улицата, когото попитате, ще Ви разкаже за корупцията, за икономическото изнемогване на града, че всички хвалби за икономически растеж всъщност не са верни, защото ако беше така, младите хора нямаше да си отиват от Бургас.

Ние искаме успешното развитие на града да стане действителност, а не само хвалба и обещания. Убеден съм, че можем да го постигнем. Аз лично в 35-годишната си адвокатска практика имам прекрасни контакти с най-различни инвеститори. Но на тях трябва да им представя добри условия – инфраструктура и облекчения за бизнеса и гаранция за бъдещето на техните инвестиции. Имаме хора, които разбират от градоустройство, които ще се занимават с това дали парите на данъкоплатеца се изразходват по предназначение. Представят се грандиозни проекти, но зад това стои намерението да се откраднат публични средства. А тези "публични" средства не са на някаква анонимна публика, това са нашите пари. Не можем да позволим да се харчат безразборно и непрозрачно.

Едно от нещата, които искаме да постигнем още, е максималното участие на хората в гражданското общество. В тази връзка тези 36 души от нашата листа са ядрото на едно много по-голямо неформално гражданско сдружение, което ще заработи след изборите много активно. То ще генерира решения за града и ще се интересува за това как се вземат те. Защото сега много често решенията са предварително взети и в крайна сметка се реализира нещо, което не е 100% сигурно дали има смисъл за развитието на града.

- В този ред на мисли смятате ли, че в град, където ГЕРБ добрува три мандата, можете да бъдете твърда опозиция и как ще го направите?

- Идеята не е да бъдем твърда опозиция, а да сме конструктивни – когато има добро решение, ние да го подкрепяме. Въобще не става дума за това ние да сме непременно контра на всичко. Ако бъда избран аз, със сигурност няма да бъда от онези общински съветници и много други, които се изявяват като гръмовержци и които постоянно и срещу всичко са наопаки. Ние ще подкрепим всичко добро, но и всичко, което се прави за града, ще искаме да е напълно прозрачно и ясно от начало до край – от проект, икономическа ефективност, размер на средства, подръжка и всичко останало.

Веднага ще Ви дам пример. Преди време имах диалог с Георги Дражев в социалните мрежи. Той каза, че се бил изпотил, когато видял колко ще струва издръжката на „Арена Бургас”. Е добре, но това е прекрасно съоръжение, да я съборим ли сега? Нека да се изпотим, търсейки начини тя да работи ефективно. А това може да стане. „Арена Бургас” е прекрасно съоръжение за Бургас, което може би не е било достатъчно прецизно обмислено като разходи по строителство и бъдеща подръжка в дългосрочен план, но залата е факт и сега трябва да се работи за професионалното й управление.

Например ако имаше такава зала в Бургас, щеше да е напълно възможно турнето на „Ийгълс“ да мине от тук, а не през околните държави. Опозиция не значи да си контра на всичко, а да реагираш адекватно против ненужното и незаконосъобразното, и не просто да си "против", а да предлагаш добри решения.

- Как ще коментирате тогава безусловната подкрепа за Димитър Николов от Вашите доскорошни партньори от СДС?

- Мога само да изкажа съчувствие към тях – не към партията, а към моите приятели – старите седесари. Нови мисля, че няма. Тяхното ръководство продаде бранда за жълти стотинки. Наскоро ме попитаха защо не съм заедно със СДС? Няма как да съм с тях – техните гласоподаватели, които са тотално отвратени от тази сделка с ГЕРБ, фактически ще гласуват за нас. За да сме заедно с някого, трябва да има ясно изразена политическа позиция относно сегашното управление. Не е достатъчно някой да се самонарече „десен“ – това не значи нищо. Очевидно от ГЕРБ осъзнаваха, че повече си приличат с БКП и трябваше да се купи някакъв "десен" етикет. В това отношение отговорът на въпроса е ясен.

- Това ли са Вашите политически противници на тези избори?

- Когато става въпрос за местни избори, трябва да се говори, че интересът е Бургас. „Противник“ в този смисъл не е правилната дума. Както наскоро прочетох, че БСП щели да водят битка на тези избори. Ние нямаме намерение да се бием с никого, а да работим за интересите на Бургас.

 Аз, като адвоакт, веднага ще Ви дам пример от Семейния кодекс. Много от делата, които се отнасят до родителски права, издръжка, лични отношения и др. всъщност се решават не според интереса на страните в делото, а в интерес на децата. Тоест може да има противни страни, но интересът винаги е един - този на детето. Същото е и при местните избори и местна власт. Може да има партийно противопоставяне, идейни различия, но нашето дете е Бургас и първостепенна задача е градът да се развива успешно и гражданите да живеят по-добре.

За обикновения човек е безинтересен проект за 100 млн. евро. За него е важно тротоарът пред дома му да е оправен, зелената площ в комплекса да не е застроена и децата му да играят на чиста площадка. Ние с никой няма да сме противници, ако всичко това се прави добре за хората.  Ние искаме да внесем нов въздух, нова мисъл и мотивация, да няма зависимости и корупция. Всеки човек на този свят се изчерпва. Мандатността е важно и неслучайно в много развити страни е въведено ограничение в мандатите на управляващите. Още в 1800 година вторият президент на САЩ е казал, че повече от един мандат е равно на диктатура – представете си това във време, когато светът е бил пълен с диктатури. Ето защо е необходима промяна. Безкрайна мандатност е пагубна и за самия мандатоносител и за града. Липса на ограничение на мандати в органите на власт, според мен противоречи на същността на демократичното общество.

- Вие ще сте един от малкото юристи в бъдещия Общински съвет. Смятате ли, че сте достатъчно консенсусна личност, че сте диалогичен човек, който може да поеме длъжността председател на Общинския съвет?

- Първо смятам, че съм достатъчно консенсусна личност за кмет. Такъв съм и за председателския пост и въобще за общински съветник, ако бъда избран. В 35-годишната си кариера като адвокат разбрах следното: По-добре е споразумение, отколкото безкрайно дело, което протича 20 години и никой не е доволен. Аз не съм от адвокатите, които си печелят парите с дълги дела, от които накрая никоя от страните не е доволна. Мисля, че мога да съм диалогичен и да съм обединител, а не разединител. Разбрал съм, че като обединяваш и търсиш интереса на двете страни, винаги резултатът е по-добър, отколкото ако ги противопоставяш. За съжаление много други адвокати не могат да изкарат прехраната си по друг начин, освен противопоставянето и проточването. Голямото предизвикателство в нашата работа е ако е възможно да постигнеш споразумение.

Предварително да се говори за кмет, председател на местния парламент и прочее обаче е безсмислено. Първо хората трябва да решат дали изобщо ще ме допуснат до местната власт. Второ в самия ОбС ще се решава структурата. Но аз познавам доста хора от там, познавам и доста от сегашните кандидати. Надявам се, че там ще има някаква мисъл, която ще бъде обединителна за доброто на Бургас, а не защитаваща някакви партийни интереси. В никой случай, обаче няма да допусна диалог с хора, които отиват към властта от меркантилни съображения.

- Припомнете ни какво беше Вашето решение на сагата с дупката на пл. „Тройката“?

- Тази „дупка“ няма причина да стои толкова дълго време в този вид. Винаги съм казвал, че за да се допуска да се водят безкрайни дела от повече от 10 години, значи нещо не е наред. Нещо смърди, ама здраво. Обичайно, когато делата се проточват е защото някой се опитва да изкопчи нещо от някой друг. Намесват се чисто комерсиални интереси. Обичайно се обвиняват магистратите за бавенето на делата, което в повечето случаи не е вярно. Когато някоя от страните се опитва да изнудва другите, когато некоректно използва съдебни процедури за неоснователно отлагане с цел извънсъдебни пазарлъци, тогава се точат делата безкрайно. При положение обаче, че Общината е страна в това дело, тя трябва да е най-активният участник, защото това се намира в центъра на града. Да бъде толкова активен участник, че да отстоява пред съда справедливо решение и да не позволява процеса да се бави. Има решение на всичко. Доколкото ми е известно има висящ съдебен процес, но ако страните имат добро желание, всичко може да приключи. А този, който пречи, трябва да получи адекватно съдебно решение и да престане да пречи. Според мен тук са намесени някакви материални интереси, които някъде се сблъскват много силно, но не познавам делото в детайли и не мога да коментирам.

Това, което мога да обещая със сигурност обаче, е, че ако бъда избран една от първите ми задачи, с които ще се заема е да проуча това дело в детайли. Ако трябва, ще се консултирам с повече юристи. Но въпросът най-сетне трябва да приключи, защото всеки ден тази дупка я гледам от прозореца на кантората си и въобще не е приятно. И смятам, че бургазлии също са на това мнение.

 




Флагман.БГ Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" 19/04/2024, Петък 19:41 1
България Всички новини
Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Уроците на живота: 10 брачни съвета от наскоро разведен мъж Влюбвайте се отново и отново и отново „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel „Будилникът“ ми натрупа сметка от 114,63 лева към Yettel Алкател 1Е - тази антика, която не става за нищо друго, освен за събуждане, се оказа, че е „поръчала“ вместо мен „Плати с Yettel от Apple” 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори 6 неща, за които една истинска дама никога НЕ говори Дамите не разкриват подробности от интимния си живот Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Навиците, от които трябва да се отървете, според зодията Пролетта е най-подходящото време да изчистите вибрациите си от всички лоши навици Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Възстановяват оригиналния паметник на Бащата на Бургас, всички пречки паднаха Единственото останало от гроба на Александър Георгиев Коджакафалията е постаментът, върху който после безсрамно комунистите слагат бюст на Георги Димитров Рецепта за класически броколи пане Рецепта за класически броколи пане Може да ползвате и замразени броколи, като го размразите, отцедите и подсушите от водата и директно панирате, без да е необходимо да варите и бланширате ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста ГЕРБ за "Боташ": 10 месеца ПП-ДБ са знаели, че плащаме милиони и не са си мръднали пръста Договорът с „Боташ“ се променя не от парламента, а от правителството. Направиха всичко възможно да фалира „Булгаргаз“, за да може техният спонсор Сашо Дончев да вземе този бизнес, посочи Делян Добрев Два тира се удариха на АМ "Тракия" Два тира се удариха на АМ "Тракия" "Вероятно е заспал зад волана, или му е прилошало", "Пак е имало изпреварвания между тирове", гласят коментари във Фейсбук Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Ето как бързо и лесно да изчислите с наднормено тегло ли сте Огледалото и външният вид определено не са показател Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Гвоздейков пред Главчев: Пощите са почти пред фалит Натрупани са 90 млн. лв. загуби
Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев Назначени са шестима заместник-министри Назначени са шестима заместник-министри Продължава смяната на висшия ешалон на властта  Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Обсъждат Меглена Плугчиева за външен министър Меглена Плугчиева бе депутат в три парламента, вицепремиер в правителството на Сергей Станишев, била е посланик на България в Германия, Швейцария, Княжество Лихтенщайн Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори