×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Кандидатът за кмет Иво Баев: С 36-те силни личности ще донесем промяна в ОбС и ще се борим за интересите на Бургас!


Кандидатът за кмет Иво Баев: С 36-те силни личности ще донесем промяна в ОбС и ще се борим за интересите на Бургас!
От „Демократична България” ще подкрепим всичко добро, но и всичко, което се прави за града, ще искаме да е напълно прозрачно и ясно от начало до край, каза още той
22 Октомври 2019, Вторник, 23:59 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

Приоритетите за всички са еднакви, но разликата е следната – ние не лъжем, категоричен е той

- Г-н Баев, какви са основните акценти в предизборната Ви програма като кандидат за кмет от „Демократична България”?

- Нашата позиция е, че можем да направим повече и по-добре за този град. Както на национално, така и на местно ниво ние имаме самочувствието, че можем да постигнем по-добри резултати. Това е и нашето лого – „Бургас може много повече“. Не искаме да отречем това, което е направено дотук – желаем само да надградим, да посочим грешките и да представим решения.

Основните приоритети са едни и същи за всички кандидати – здравеопазване, градоустройство, образование, спорт, култура (не на последно място).

По закона за местното управление кметът прави програмата си, след като бъде избран. Ако сега започна да говоря подред за тези акценти, това интервю няма да свърши никога.

Приоритетите са еднакви, но разликата е следната – ние не лъжем. Ние казваме това, което можем да направим и даваме решения, които са удачни за града и по-доброто качество на живот на бургазлии. Със сигурност аз няма да превръщам Бургас в Дубай, за това е необходима начална инвестиция от около 500 млрд. долара, което сами се досещате, е невъзможно. Със сигурност няма да направя и безмитна зона, защото това е груба лъжа, която даже би трябвало да подлежи на наказателна отговорност. Единствената институция, която може да вземе такова решение, е Европейската комисия – дори и българското правителство не може да се произнесе по този въпрос, а какво остава за местната власт.

Съвсем накратко – няма да даваме празни обещания. В нашата група от 36 души имаме специалисти от всяка една от изброените от мен приоритетни области. Имаме 7 лекари от различни сектори на здравеопазването. Имаме няколко учители. Имаме експерт по градоустройство. По всяка една точка можем да гарантираме подобряването на качеството на живот в Бургас.

- Във всяка една листа обаче има специалисти. С какво Вашите експерти са по-различни от останалите?

- Нашите са по-различни, защото не влизат във властта заради самата власт, а заради развитието и добруването на Бургас, за да могат нашите деца да живеят по-добре. Нито един от тях не е бил обвързан с политическия живот на града досега. Не са имали и ангажименти с обществени поръчки. Да кажем, че са по-добри от останалите, това е несериозно – но това са хора, които просто са добри. И може би по-важното – те са мотивирани, защото нашата коалиция като цяло има идеята да смени порочния модел на управление в държавата. Влизането ни в местната власт е стъпка в тази посока. Всеки човек от улицата, когото попитате, ще Ви разкаже за корупцията, за икономическото изнемогване на града, че всички хвалби за икономически растеж всъщност не са верни, защото ако беше така, младите хора нямаше да си отиват от Бургас.

Ние искаме успешното развитие на града да стане действителност, а не само хвалба и обещания. Убеден съм, че можем да го постигнем. Аз лично в 35-годишната си адвокатска практика имам прекрасни контакти с най-различни инвеститори. Но на тях трябва да им представя добри условия – инфраструктура и облекчения за бизнеса и гаранция за бъдещето на техните инвестиции. Имаме хора, които разбират от градоустройство, които ще се занимават с това дали парите на данъкоплатеца се изразходват по предназначение. Представят се грандиозни проекти, но зад това стои намерението да се откраднат публични средства. А тези "публични" средства не са на някаква анонимна публика, това са нашите пари. Не можем да позволим да се харчат безразборно и непрозрачно.

Едно от нещата, които искаме да постигнем още, е максималното участие на хората в гражданското общество. В тази връзка тези 36 души от нашата листа са ядрото на едно много по-голямо неформално гражданско сдружение, което ще заработи след изборите много активно. То ще генерира решения за града и ще се интересува за това как се вземат те. Защото сега много често решенията са предварително взети и в крайна сметка се реализира нещо, което не е 100% сигурно дали има смисъл за развитието на града.

- В този ред на мисли смятате ли, че в град, където ГЕРБ добрува три мандата, можете да бъдете твърда опозиция и как ще го направите?

- Идеята не е да бъдем твърда опозиция, а да сме конструктивни – когато има добро решение, ние да го подкрепяме. Въобще не става дума за това ние да сме непременно контра на всичко. Ако бъда избран аз, със сигурност няма да бъда от онези общински съветници и много други, които се изявяват като гръмовержци и които постоянно и срещу всичко са наопаки. Ние ще подкрепим всичко добро, но и всичко, което се прави за града, ще искаме да е напълно прозрачно и ясно от начало до край – от проект, икономическа ефективност, размер на средства, подръжка и всичко останало.

Веднага ще Ви дам пример. Преди време имах диалог с Георги Дражев в социалните мрежи. Той каза, че се бил изпотил, когато видял колко ще струва издръжката на „Арена Бургас”. Е добре, но това е прекрасно съоръжение, да я съборим ли сега? Нека да се изпотим, търсейки начини тя да работи ефективно. А това може да стане. „Арена Бургас” е прекрасно съоръжение за Бургас, което може би не е било достатъчно прецизно обмислено като разходи по строителство и бъдеща подръжка в дългосрочен план, но залата е факт и сега трябва да се работи за професионалното й управление.

Например ако имаше такава зала в Бургас, щеше да е напълно възможно турнето на „Ийгълс“ да мине от тук, а не през околните държави. Опозиция не значи да си контра на всичко, а да реагираш адекватно против ненужното и незаконосъобразното, и не просто да си "против", а да предлагаш добри решения.

- Как ще коментирате тогава безусловната подкрепа за Димитър Николов от Вашите доскорошни партньори от СДС?

- Мога само да изкажа съчувствие към тях – не към партията, а към моите приятели – старите седесари. Нови мисля, че няма. Тяхното ръководство продаде бранда за жълти стотинки. Наскоро ме попитаха защо не съм заедно със СДС? Няма как да съм с тях – техните гласоподаватели, които са тотално отвратени от тази сделка с ГЕРБ, фактически ще гласуват за нас. За да сме заедно с някого, трябва да има ясно изразена политическа позиция относно сегашното управление. Не е достатъчно някой да се самонарече „десен“ – това не значи нищо. Очевидно от ГЕРБ осъзнаваха, че повече си приличат с БКП и трябваше да се купи някакъв "десен" етикет. В това отношение отговорът на въпроса е ясен.

- Това ли са Вашите политически противници на тези избори?

- Когато става въпрос за местни избори, трябва да се говори, че интересът е Бургас. „Противник“ в този смисъл не е правилната дума. Както наскоро прочетох, че БСП щели да водят битка на тези избори. Ние нямаме намерение да се бием с никого, а да работим за интересите на Бургас.

 Аз, като адвоакт, веднага ще Ви дам пример от Семейния кодекс. Много от делата, които се отнасят до родителски права, издръжка, лични отношения и др. всъщност се решават не според интереса на страните в делото, а в интерес на децата. Тоест може да има противни страни, но интересът винаги е един - този на детето. Същото е и при местните избори и местна власт. Може да има партийно противопоставяне, идейни различия, но нашето дете е Бургас и първостепенна задача е градът да се развива успешно и гражданите да живеят по-добре.

За обикновения човек е безинтересен проект за 100 млн. евро. За него е важно тротоарът пред дома му да е оправен, зелената площ в комплекса да не е застроена и децата му да играят на чиста площадка. Ние с никой няма да сме противници, ако всичко това се прави добре за хората.  Ние искаме да внесем нов въздух, нова мисъл и мотивация, да няма зависимости и корупция. Всеки човек на този свят се изчерпва. Мандатността е важно и неслучайно в много развити страни е въведено ограничение в мандатите на управляващите. Още в 1800 година вторият президент на САЩ е казал, че повече от един мандат е равно на диктатура – представете си това във време, когато светът е бил пълен с диктатури. Ето защо е необходима промяна. Безкрайна мандатност е пагубна и за самия мандатоносител и за града. Липса на ограничение на мандати в органите на власт, според мен противоречи на същността на демократичното общество.

- Вие ще сте един от малкото юристи в бъдещия Общински съвет. Смятате ли, че сте достатъчно консенсусна личност, че сте диалогичен човек, който може да поеме длъжността председател на Общинския съвет?

- Първо смятам, че съм достатъчно консенсусна личност за кмет. Такъв съм и за председателския пост и въобще за общински съветник, ако бъда избран. В 35-годишната си кариера като адвокат разбрах следното: По-добре е споразумение, отколкото безкрайно дело, което протича 20 години и никой не е доволен. Аз не съм от адвокатите, които си печелят парите с дълги дела, от които накрая никоя от страните не е доволна. Мисля, че мога да съм диалогичен и да съм обединител, а не разединител. Разбрал съм, че като обединяваш и търсиш интереса на двете страни, винаги резултатът е по-добър, отколкото ако ги противопоставяш. За съжаление много други адвокати не могат да изкарат прехраната си по друг начин, освен противопоставянето и проточването. Голямото предизвикателство в нашата работа е ако е възможно да постигнеш споразумение.

Предварително да се говори за кмет, председател на местния парламент и прочее обаче е безсмислено. Първо хората трябва да решат дали изобщо ще ме допуснат до местната власт. Второ в самия ОбС ще се решава структурата. Но аз познавам доста хора от там, познавам и доста от сегашните кандидати. Надявам се, че там ще има някаква мисъл, която ще бъде обединителна за доброто на Бургас, а не защитаваща някакви партийни интереси. В никой случай, обаче няма да допусна диалог с хора, които отиват към властта от меркантилни съображения.

- Припомнете ни какво беше Вашето решение на сагата с дупката на пл. „Тройката“?

- Тази „дупка“ няма причина да стои толкова дълго време в този вид. Винаги съм казвал, че за да се допуска да се водят безкрайни дела от повече от 10 години, значи нещо не е наред. Нещо смърди, ама здраво. Обичайно, когато делата се проточват е защото някой се опитва да изкопчи нещо от някой друг. Намесват се чисто комерсиални интереси. Обичайно се обвиняват магистратите за бавенето на делата, което в повечето случаи не е вярно. Когато някоя от страните се опитва да изнудва другите, когато некоректно използва съдебни процедури за неоснователно отлагане с цел извънсъдебни пазарлъци, тогава се точат делата безкрайно. При положение обаче, че Общината е страна в това дело, тя трябва да е най-активният участник, защото това се намира в центъра на града. Да бъде толкова активен участник, че да отстоява пред съда справедливо решение и да не позволява процеса да се бави. Има решение на всичко. Доколкото ми е известно има висящ съдебен процес, но ако страните имат добро желание, всичко може да приключи. А този, който пречи, трябва да получи адекватно съдебно решение и да престане да пречи. Според мен тук са намесени някакви материални интереси, които някъде се сблъскват много силно, но не познавам делото в детайли и не мога да коментирам.

Това, което мога да обещая със сигурност обаче, е, че ако бъда избран една от първите ми задачи, с които ще се заема е да проуча това дело в детайли. Ако трябва, ще се консултирам с повече юристи. Но въпросът най-сетне трябва да приключи, защото всеки ден тази дупка я гледам от прозореца на кантората си и въобще не е приятно. И смятам, че бургазлии също са на това мнение.

 
Теглим все повече бързи кредити
Теглим все повече бързи кредити 21/09/2020, Понеделник 12:40 0
България Всички новини
Бойко Борисов намразил Корнелия Нинова Бойко Борисов намразил Корнелия Нинова

Премиерът отново даде да се разбере, че няма намерение да подава оставка

Николай Малинов прави проруска партия, цели се в парламента Николай Малинов прави проруска партия, цели се в парламента

Русофилите проведоха в събота общо събрание, на което беше приета нова стратегия за работата на движението и определени основните задачи за периода до 2024 г

 

И Калоян Методиев напуска президента Румен Радев И Калоян Методиев напуска президента Румен Радев

Методиев е привърженик е на идеята за силното лидерство, без което не може да се движи напред нито една партия и нито едно общество

 

Свалиха предпазната ограда на модерната библиотека в Бургас, вижте част от новата фасада Свалиха предпазната ограда на модерната библиотека в Бургас, вижте част от новата фасада

Очаква се строежът на културно-образователния център на мястото на Немското училище да приключи до края на годината

Социолози: Ново затваряне заради COVID-19 ще доведе до тежки протести Социолози: Ново затваряне заради COVID-19 ще доведе до тежки протести

Слави Трифонов се явява като управленска алтернатива, защото критикува, казва Добромир Живков

 

Джип изгоря при мистериозни обстоятелства в Карнобат Джип изгоря при мистериозни обстоятелства в Карнобат

В момента все още се изяснява причината, около возилото има униформени служители от РУП Карнобат, които търсят следи за умишлен палеж

 

 

Ваня Костова се сдобри със снаха си Ваня Костова се сдобри със снаха си След семейна война естрадната звезда отново може да вижда внучката си Теглим все повече бързи кредити Теглим все повече бързи кредити

Спрямо същия период на 2019 г., когато показателят се равнява на 2,664 млрд. лв., е налице ръст от 10,5%, или 280,9 млн. лв

 

Майстор Рашко с най-добрата рецепта за апетитни сръбски гозби Майстор Рашко с най-добрата рецепта за апетитни сръбски гозби

Сърбия е една от страните, популярни в цял свят със своята изкусителна кухня и изобилие от деликатеси

 

Адвокатката на единия осъден доживот за атентата на летище „Бургас“ се колебае дали да обжалва Адвокатката на единия осъден доживот за атентата на летище „Бургас“ се колебае дали да обжалва

Нямам конктакт с моя подзащитен, не мога да взема решение единствено и само въз основа на моето вътрешно убеждение, коментира Жанет Желязкова

Филип Киркоров в защита на диктатора Лукашенко Филип Киркоров в защита на диктатора Лукашенко Певецът участва в записа на песента "Любимата си няма да дадем" Австрия въведе нови правила срещу COVID-19 Австрия въведе нови правила срещу COVID-19

От понеделник, 21 септември, влизат в сила ограничения, които ще бъдат валидни за територията на цялата страна

Болниците - относително готови за пандемията Болниците - относително готови за пандемията Липсата на достатъчно кадри и намаленото финансиране са основните проблеми, показва анкета на „Индекс на болниците“ Разкриха схема за пране на 2 000 000 000 000 долара, световни банки са в нея Разкриха схема за пране на 2 000 000 000 000 долара, световни банки са в нея

Документите представляват над 2 хиляди доклада за подозрителни операции

 

Мадрид осъмна под блокада заради К-19 Мадрид осъмна под блокада заради К-19 Новите мерки засягат над 850 хиляди души, които нямат право да напускат кварталите си Раздадоха наградите "Еми" на виртуална церемония Раздадоха наградите "Еми" на виртуална церемония

"Пазители", който беше с най-много номинации, печели наградата за най-добър мини-сериал

Арести и глоби в Англия заради бунтове срещу COVID мерките Арести и глоби в Англия заради бунтове срещу COVID мерките Гражданите, които откажат да се самоизолират ще плащат 10 000 лири Почина Лий Кърслейк Почина Лий Кърслейк Бившият барабанист си отиде на 74-годишна възраст Строги карантинни мерки в Мадрид и 7 големи околни града Строги карантинни мерки в Мадрид и 7 големи околни града От понеделник жителите там ще могат да влизат или да излизат от своя район само за да отидат на работа, на лекар, на училище или по призовка Известен невролог: Шумахер никога няма да се подобри Известен невролог: Шумахер никога няма да се подобри

Документален филм изяснява основната причина за влошеното състояние на шампиона

Тома ТОМОВ, журналист, депутат от БСП Тома ТОМОВ, журналист, депутат от БСП Америка е фундаментално расистка държава. Тя е създадена от расисти, от робовладелци Виц на деня Виц на деня - Това не се издържа вече! Непрекъснато си пиян! Ще се разведа!
- Ми разведи се, бе! Тъкмо хората ще си кажат “Тая колко е зле, щом и Стамат пияницата я остави...".
Виц на деня Виц на деня По време на коронавируса е по-безопасно да си гризеш ноктите на краката, отколкото на ръцете... Статус във фейсбук Статус във фейсбук Септемврийско:
- От колко започва родителската среща?
- От 60 лв.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори