×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Лазаровден е - обичаи и традиции
  • Правителството смени шестима областни управители
  • Седем доживотни присъди и 1794 години затвор за терористката от Истанбул
  • Май идва с ниски температури
  • Закрити са всички стари общински депа за отпадъци у нас, ЕК прекрати наказателната процедура
  • В Пловдивско задържаха участници в измамна схема в размер на 173 хил. лв.
  • Тестват първата в света персонализирана иРНК инжекция срещу меланом
  • Земеделците трябва да сезират за засегнатите от градушките площи в 10-дневен срок
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Защо Агенцията за акредитация спря, а после рестартира процедурата за филиал на Софийския университет в Бургас


Защо Агенцията за акредитация спря, а после рестартира процедурата за филиал на Софийския университет в Бургас
Тази седмица експертна група от НАОА пристигна в Бургас заедно с ректора на СУ, дали обаче просветният министър Вълчев си е променил мнението?
20 Октомври 2019, Неделя, 16:47 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Икономическите специалности, които бяха планирани за морския град, са заменени с направления, касаещи изкуства и богословие

Може ли наистина да има филиал на Софийския университет „Св. Климент Охридски“ в Бургас? През октомври 2018 г. учебното заведение поиска разкриването на звено в морския град. Две седмици по-късно обаче образователният министър Красимир Вълчев се обяви против това, което създаде впечатление, че процедурата ще бъде спряна.

Вълчев все пак уточни, че това зависи от Националната агенция за оценяване и акредитация (НАОА), която е независима от министъра.

През последния месец в Бургас обаче отново се заговори за разкриване на филиал на Софийския университет (СУ). Общината в лицето на кмета Димитър Николов прави всичко възможно това да се случи, включително и с предоставяне на сграда, както стана ясно още миналата година.

Както „Флагман“ съобщи, тази седмица е имало делегация в Бургас, начело с ректора на СУ Анастас Герджиков във връзка с процедурата по акредитация.

Миналата година просветният министър Красимир Вълчев имаше няколко аргумента против разкриването на филиал в морския град. Основният бе, че в Бургас има две висши училища, които обучават в направление „Икономика“, в което се очакваше да работи и филиалът на СУ.

Освен това правителството искаше да наложи мораториум върху разширяването на мрежата на висшето образование, която е прекалено раздута.

Какво обаче мисли по въпроса НАОА една година по-късно?

„Флагман“ потърси за информация г-жа Стоянка Кирева – директор на дирекция „Оценяване, акредитация и следакредитационно наблюдение и контрол“.

„Първоначално процедурата преустанови фактически процеса по оценяване. Искаха се допълнителни материали. А сега сме на етап посещение на експертна група. Т.е. възобнови се процедурата и имаме посещение на експертна група в Бургас“, заяви г-жа Кирева.

На въпрос кога да очакваме резултат, директорката отговори така: „Експертната група до края на месеца ще извърши своето посещение. След това има да пише 45 дена доклад. След това докладът ще трябва да се приеме от Постоянната комисия или евентуално да се върне за доработка в зависимост от самия доклад. След това се пише доклад на Постоянната комисия, изпраща се за становище, влиза в Акредитационен съвет. Засега нищо конкретно не мога да ви кажа.“

Разговорът ни с г-жа Кирева бе в понеделник. По информация на „Флагман“ експертната група е била в Бургас тази седмица между 16 и 19 октомври. Това бе и причината за посещението на делегация от Софийския университет, начело с ректора Герджиков.

Стоянка Кирева обясни, че процедурата в началото е спряла, защото „документацията не ни е била достатъчна“ и „сме решили да поискаме допълнителна информация от Софийския университет“.

Тя е категорична, че мнението на министър Вълчев „по никакъв начин не е повлияло“ на НАОА.

Както изглежда, първоначалната идея филиалът да покрива икономически специалности е заменена с друга – обучението да е в направления, касаещи изкуства и богословие.

Сред тях са „Музикално и танцово изкуство“, „Музикални медийни технологии и тонрежисура“, „Аудиовизуален дизайн“ и „Филмова и сценична музика“, както и "Църковен мениджмънт" и "Християнско поклонничество".

Затова и тази седмица в Бургас са пристигнали експерти от НАОА от Постоянната комисия по хуманитарни науки и изкуства, а не примерно от Постоянната комисия по стопански науки и управление.

Така вероятно се цели избягването на дублирането на специалности, което накара Красимир Вълчев да опонира на разкриването на филиала и което може би е довело до първоначалното спиране на процедурата по акредитация.

Както министърът заяви преди година, крайното решение за новото звено на СУ в Бургас ще е на Министерския съвет.


В категории: Бургас


12
Коментара по темата
12.
образована
21.10.2019 10:07:23
2
2
До"Бург".Ще ви кажа само, че Бургас беше силен икономически град, без да има тези филиали. Институтът по туризъм подготвяше кадри, но след като "бизнеса" се подигра и не им плати подобаващо, хората заминаха и продължават да отиват в чужбина. Сега с този " внос" на украинци, молдовци и др. ще изгоним туристите. Училища и
институти имаме, но кадри пак нямаме.Проблемът е дълбок и обширен . А и вие нямате право да ме обиждате !!! Но това е вашата визитка, не моята.
11.
Бург
21.10.2019 09:02:50
4
3
До образованата
Госпожо " образована " , ако не ви давате сметка, защо е необходимо да има висши учебни заведения, в който и да е град, моля Ви сменете ника си с нещо подходящо, например " тъпа селянка с големи претенции ". Задължително условие за всеки един инвеститор е наличието на кадри, каквито тук няма. А за да има кадри, трябва да има млади хора, които да идват тук да учат.
10.
образована
20.10.2019 22:17:11
2
4
Не е нужно да се разкриват нови филиали на университетите.Няма работа тук за младите хора.Избягаха в София и чужбина.Осигурете най- напред условия да се устроят добре вече завършилите, а не да привличаме студенти , да си купуват само дипломи.Бургас за икономически загива.
9.
образована
20.10.2019 22:17:08
2
4
Не е нужно да се разкриват нови филиали на университетите.Няма работа тук за младите хора.Избягаха в София и чужбина.Осигурете най- напред условия да се устроят добре вече завършилите, а не да привличаме студенти , да си купуват само дипломи.Бургас за икономически загива.
8.
До 5
20.10.2019 21:07:25
0
4
Ами, той Бойчето си е комунист, та и поради това образоваността му е на равнището на неграмотния коментатор по-долу. А ти, ако беше малко по-наясно с това, как се конституира и формира властта в България, нямаше да приказваш врели-некипели, че някакъв "народ" го бил провъзгласил. За Бойчето гласува един не голям процент от хора, но причините той да е на власт се дължи на фактори, които изобщо не могат да бъдат определени като "народ". Апропо, другарят Тодор Живков не беше чел и толкова, но беше на власт над тридесет години, ама дали, защото "народа" така искаше, а?
7.
*********
20.10.2019 20:13:14
0
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
До 1
20.10.2019 19:19:58
2
3
Когато имаше Министри от БСУ , нещата вървяхя, сега обаче няма! Виж на сайта на МП, излиза и биографията на всички!
5.
До 4
20.10.2019 19:12:55
11
11
Ми той и Бойчето само една книжка е прочел горкия-"Винету" , но не му пречи да е начело на държава. А за народа провъзгласил го за вожд той казва-"Аз съм прост и вие сте прости и за това се разбираме, избираме и преизбираме."
4.
До 1
20.10.2019 18:51:36
5
14
Много е любопитно, как един функционално неграмотен човек, оценява цял университет? Приятелю, само вестници да беше чел, щеше да знаеш, че се пише Учудвам, а не Очудвам. Разбира се, щеше да поназнайваш нещичко и за пунктуацията. Ти обаче явно си пропуснал средното образование. Я кажи сега, защо вие комунистите все сте тъй тъпи и неграмотни от поколения наред? Дали, щото по принцип за никакъв чеп не ставате?
3.
До 1
20.10.2019 18:00:50
6
7
Много си неграмотен!
Нека да има повече млади в Бургас
2.
drug
20.10.2019 17:30:33
10
8
Трябва да се открият технически специалности, но и да има истински специалисти за преподаватели.
А не само гостуващи от София или Варна, които само отбиват номера за
хонорар.
1.
А Право ли да открият?
20.10.2019 17:17:22
17
11
Нали никой няма да остане в БСУ. То и сега дипломите им нищо не струват. Е, само при ГРОБаджиите може да видите зам. министър на правосъдието завършил БСУ. Ма кво се очудвам. То при ГРОБаджиите всички са калинки.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Сезонът на фестивалите в Бургас е открит с първия кемпер фест Идеята за феста е на общинския съветник Евелина Михалева Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Накълцаната с макетно ножче Дебора свали перуката, мрежата прегря Тук съм, за да припомня на всички вас, че трябва да се обичаме без значение как изглеждаме - каза тя Увеличиха заплатите на военните с 30% Увеличиха заплатите на военните с 30% Решението ще влезе в сила от 1 януари 2025 г. Смени в Надзорния съвет на НОИ Смени в Надзорния съвет на НОИ От състава на Надзорния съвет са освободени: Иванка Николова Шалапатова, Весела Начева Начева, Добринка Димитрова Вичева Жесток удар по Лена Жесток удар по Лена Днешните й думи не ми остават друг избор, освен да заведа срещу нея едно дело за клевета, заяви управителят на НЗОК Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Тревожна статистика: Над 500 са регистрираните болни от коклюш у нас, 90% са деца Правят имунизационни кабинети във всеки областен център за безплатната ваксинация на бременни жени Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Кога ще започне изграждането на тунел под връх Шипка Все още има незавършени процедури по проектирането на съоръжението Лазаровден е! Лазаровден е! 3 страхотни имена черпят на светлия празник Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Пленум на БСП ще реди листите за парламентарните и евроизборите Излъчени са около 100 номинации за представители в ЕП Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Правят основна подмяна на футболния терен на градския стадион в Царево  Не е препоръчително през следващата седмица теренът да се използва
Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Втори шанс: Известна порно актриса прескочи трапа, засега Лекарите не са обнадеждени за състоянието й, нямат надежда за подобрение Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия Откриха над 200 кг кокаин в щайги с банани в супермаркети в Германия По цени на улицата стойността на разкритата пратка е повече от 10-15 милиона евро Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Съобщиха извънредна новина за Чарлз Трети Публичната програма ще започне във вторник с посещение на център за лечение на болни от рак, където Чарлз и Камила ще се разговарят с пациенти и медици В коя страна официално забраниха домашните работи В коя страна официално забраниха домашните работи Правителството на министър-председателя Доналд Туск иска модернизация на образователната система Путин отива на визита в Китай през май Путин отива на визита в Китай през май Носи на Си книга на руски революционер Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Часовникът на най-богатия пасажер, загинал на „Титаник“, се продава на търг Бизнесменът Джон Джейкъб Астор загива на 47 годишна възраст, когато „Титаник“ потъва през 1912 г. Съпругата му се спасява Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Трус разлюля Гърция - на 30 км от България Епицентърът е до Петрич Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сащо, ти защо не ме взимаш никъде със себе си?
- Вземам те!
- Къде... Нито на кафе, нито на кино, нито на гости?
- Мими, аз винаги те нося в сърцето си!
Виц на деня Виц на деня - Здравей красавице, имаш ли си гадже?
- Ние с теб сме женени от две година бе!
- Опаа, обърках чата.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За да върви семейния живот, трябва не да се редят мебелите по фен-шуй, а да се спи по Камасутра!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори