×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Бургас е без културна стратегия, а ГЕРБ налага масовото и евтиното, което е чалга – при нас няма да е така


Бургас е без културна стратегия, а ГЕРБ налага масовото и евтиното, което е чалга – при нас няма да е така
Мисля, че „Демократична България“ няма да е партньор на ГЕРБ в следващия общински съвет, казва Митко Иванов
20 Октомври 2019, Неделя, 20:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

Ние от „Демократична България“ предлагаме нещата да се поставят на една прозрачна, съвременна, цивилизована основа, казва кандидатът за общински съветник

Митко Иванов е на 55 г., от Бургас. Дипломиран и практикуващ художник, занимава се с иконопис и реставрация. Реализирал е редица проекти, свързани с опазване на културно-историческото наследство. Вероятно най-известният труд, в който е съавтор с покойния проф. Иван Карайотов и изследователя Стоян Райчевски, е капиталното издание „История на Бургас“ (2011 г.). На местните избори Митко Иванов се кандидатира за общински съветник с преференциален номер 106 в листата на „Демократична България“ (№66).

- Г-н Иванов, член ли сте на някоя от партиите от коалицията „Демократична България“?

- Не съм член на партия и никога не съм бил. Нямам и планове да ставам политическо лице в този смисъл. Политиката ме е привлякла като средство да се реализират малко по-лесно проектите, в които съм участвал и смятам, че съм ги правил безвъзмездно и в обществена полза. Но за съжаление съм се сблъсквал с безкрайно много трудности, свързани най-вече със забавяне, липса на финансиране, немотивирана съпротива - най-често тайна... Смятам, че с едно пряко участие в политиката всички тези обструкции може да бъдат преодолени.

- „Демократична България“ се явява като опозиция и алтернатива на ГЕРБ. Но това важи ли и за Бургас, където Димитър Николов се е превърнал в пример за успешен кмет?

- Да, „Демократична България“ е алтернатива и опозиция на ГЕРБ. Аз съм наясно, че в много градове на България се получават едни условности, които размиват националната политика на партиите, доколкото аз я наблюдавам – както повечето български граждани. Аз мисля, че в Бургас това няма да се случи. Нашият водач на листата и кандидат за кмет г-н Иво Баев – известен адвокат, вече заяви, че нашата задача е да бъдем твърда алтернатива на ГЕРБ. Трябва да се направят прекалено много промени, затова няма как да наречем нашето участие в политиката просто коректив - т.е. ние не можем да бъдем някакъв поддържащ, съпътстващ коректив. Ние ще се опитаме доста неща да преизградим или да рестартираме, за да ги поставим на едни по-стабилни - и политически, а също и икономически и културни основи.

- Вашият кандидат Иво Баев има ли потенциал да е по-добър кмет от Димитър Николов?

- Нали разбирате, че аз съм длъжен да отговоря с „да“. Ще кажа обаче следното: г-н Иво Баев е с много сериозно реноме в областта, в която е работил. В обществената сфера, в обществените проекти и обществения живот той е по-малко познат. В случая няма как да се направи пряко сравнение между този, който е реализирал три мандата, и този, който тепърва ще влезе в кметската администрация. Мисля, обаче, че Иво Баев е много сериозен кандидат – той много ясно успява да посочва проблемите и много ясно успява да предлага решения. Това сочи много голям потенциал.

- Кои са генералните грешки и пороци в управлението на град Бургас? Какво трябва да се промени според Вас?

- Надявам се, че имаме два-три часа на разположение - това в кръга на шегата... Ще се опитам да маркирам някои неща. Първо, ще споделя това, което видях от собствения си опит. С всеки следващ мандат в управлението на ГЕРБ се забелязваше една управленска ревност. От една страна, това е голяма партия, която си дава сметка, че трябва да бъде отговорна пред цялото общество, или поне на теория е така. От друга страна, забелязах, че който и да било проект – обществен, културен или друг, който не минава (каквото и да означава това) през групата на ГЕРБ в Общинския съвет, той или ще бъде спрян, или ще бъде затруднен, или ще бъде отложен. Аз лично не се сещам за изключение. Ако вие знаете, може да го посочите. Т.е. има едно скрито послание в „политиката“ на ГЕРБ: „Бъди с мен, бъди мой приятел и нещата ще се случат“. И какво се разчита като подтекст: „Ако не си (приятел) с мен, няма да се случи това, което си представяш“. Ние в обединението „Демократична България“ предлагаме нещата да се поставят на една прозрачна, съвременна, цивилизована основа.

- Какво означава това?

- Това означава проектите да са публични, да се подлагат на широко обсъждане (а не на нагласено обсъждане, на каквито съм се нагледал и в каквито, за съжаление, съм имал неудоволствието да участвам) и след това да се вземе едно прозрачно и ясно работещо решение, без значение от коя група идва. Дори бих си позволил един съвет към колегите от ГЕРБ, с някои от които съм приятел. Мисля, че за една голяма и силна група, а вероятно те ще бъдат добре представени и в новия общински съвет, това би подобрило техния имидж и тяхната стабилност - когато и по-малки политически групи успяват да представят и да реализират проекти. Налагането на монопол, дори когато имаш абсолютно мнозинство в общинския съвет (а според мен те няма да имат в следващия), в един момент неизбежно се обръща против тях.

- В този смисъл възможно ли е „Демократична България“ да е партньор на ГЕРБ в следващия общински съвет в Бургас?

- Аз мисля, че това няма да се случи. Има едно желязно правило, което политиците спазват – никога да не затварят вратата напълно! Но тъй като аз не съм политическо лице (и никога няма да бъда), ще си позволя да бъда по-краен: Мисля, че това няма да се случи.

- Кои са вашите ясни опоненти, като сравнявате предизборните платформи в Бургас специално?

- Аз предпочитам да работя и да говоря за ресор „култура“ - все пак това е моята сила. Запознах се много внимателно с предизборните листовки на уважаемите конкуренти от ГЕРБ и от БСП. Изненада! - според мен те нямат раздел „култура“ - при БСП в буквалния смисъл на думата. А при ГЕРБ такъв раздел съществува, а отдолу бяха изброени сградите, които ще бъдат построени, предполагам, с някаква културна цел – като някаква културна инфраструктура. Но аз не видях никаква заявка за културни политики. Но ние кандидатстваме в политическа кампания, а не в строителна кампания. Аз разбирам, че целта е да бъдат построени n-брой сгради, вероятно някои от тях ще бъдат полезни за Бургас, но това още не е култура. Според мен в една предизборна листовка би трябвало да има предложения за културни политики – да видим как ще се постигат проекти от по-високо качество, а не до културно-масови проекти, каквито се правят изключително в град Бургас; да видим как ще се привлича програмно финансиране; да видим как по-ефективно ще се изразходва общинският бюджет за култура; да видим на какъв принцип те субсидират, примерно, неправителствени организации (НПО) на територията на община Бургас... Това са културни политики. Нищо подобно не пише в тази листовка. Аз нямам обяснение за този антифеномен.

- С какво кандидатите от вашата листа с №66 превъзхождат конкурентите си?
- С най-важното – при нас няма нито един, който е бил във властта. Същевременно всички ние сме абсолютно доказани специалисти. Хората очакват нови и способни лица. Ама те били избягали в чужбина. Е, не са избягали всички, тук са, в нашата листа.

- А някакви нередни обвързаности между местната власт и, примерно, съдебната власт в региона виждате ли?

- Когато човек навлезе в кампания, колкото и остра да е тя и колкото и силно желание да има да бъде опозиция и алтернатива, според мен без да разполага с конкретни доказателства, не бива да се изказва. В противен случай той не звучи сериозно. Има такива политици и на местно, и на национално ниво..Ние претендираме, че макар и не толкова голяма, сме сериозна политическа сила и би трябвало да говорим само и единствено с доказателства. Но като стана въпрос за обвързаности, аз бих споменал един интересен случай: Как така плажът на Росенец изведнъж се оказа, че не е плаж и не е на Бургас, а е напълно възможно да стане частна собственост. Не знам това без обвързаности може ли да се случи? Поставям го като риторичен въпрос и частично отговарям на вашето питане.

- Каква е Вашата лична заявка към бургазлии?

- Аз съм свършил доста неща безвъзмездно, по абсолютно никакъв начин не съм търсил някаква облага и в края на краищата това ще бъде моята работа и в бъдещия общински съвет.

- Казахте, че при другите партии няма раздел „култура“, но при вас какво да очакваме?

- Аз всъщност изброявайки какво липсва при тях, маркирах какво генерално ще направим ние в раздел „култура“, в прецизиране на културния бюджет, в много точни критерии при субсидиране на НПО... Искам дебело да подчертая, че субсидирането на НПО е нещо много добро, но в никакъв случай не бива да се прави „на калпак“. Трябва да се прави върху критерии – на базата на градски, национални, а защо не и международни постижения. Да, някои няма да получат нищо; да, някои ще вземат повече или доста повече и така трябва да бъде. Това е конкурентното начало, а не – „дай да дадем малко на художниците, дай да дадем малко на писателите, да не се оплакват нито едните, нито другите“. Така растеж няма да се получи. Важно беше да се постави веднъж завинаги темата (тя е поставена, но е избутана настрани, не мога да кажа дали от колегите от ГЕРБ или от някоя друга невидима ръка) - че Бургас няма културна стратегия. Това е изключително важно! Правят се различни работи на парче, но до какво водят... Въведен е един негласен принцип – колкото по-масово и евтино, толкова по-добре. Масовото и евтиното се определят с една кратка и добре позната дума – чалга. Разбира се, никога администрацията на ГЕРБ не е признавала подобен принцип, но ние го разпознаваме в политиките, в събитията, които се случват. Всичко това няма да го има при нас. Нека да има културно-масова дейност – това не е мръсен израз, но нека да има и елитарна дейност. Културата не е една, няма какво да се лъжем. Живеем в 2019-а година. Има култура за най-широка публика, има култура за отбрана публика, а има култура и за най-отбрана публика. И трите трябва да се случват, и трите са еднакво важни, а не тюрлю-гювеч – от всичко в една купчина.

- Т.е. няма категорично да извадите чалгата от културата на Бургас?

- Краткото определение за чалга е - нещо, което е евтино, безвкусно и стига до най-широка публика. Може да се даде и по-различно определение – това, което създава художествен продукт на ниво, не по-високо и дори по-ниско, отколкото е вкусът на самата публика. Докато истинското изкуство е малко по-високо от вкуса на публиката, то винаги дърпа, то винаги респектира, винаги възвисява. Точно това при чалгата го няма. Разбира се, на тема „чалга“ могат да се напишат няколко дисертации или философски труда, тъй като това е феномен в културата на последните 30 години. И не само – чалгата започва още от комунизма. Но нейното „разцъфтяване“ на благодатна почва беше точно през последните 30 години.

Корицата на книгата "Мълчанието на Александър" с автор Митко Иванов
Снимка с инициаторите за изграждане на паметните плочи на бургазлии, загинали във войните
Митко Иванов (вляво) е особено горд с участието си в инициативния комитет за изграждане на параклис в морската градина и на паметни плочи с имената на загиналите от 24-и черноморски пехотен полк
Реставрация на антика от Австрия
Митко Иванов е кандидат за общински съветник от листата на "Демократична България"

 


В категории: Местни избори


Мария Илиева се пусна без грим
Мария Илиева се пусна без грим 21/11/2019, Четвъртък 20:40 5
11
Коментара по темата
11.
Marinero
21.10.2019 20:04:33
0
3
Браво на Митко Иванов. От Демократична България не се страхуват от коментарите под техните материали, и заслужават доверие, за разлика от управляващите.
10.
Митко Иванов
21.10.2019 14:32:28
0
2
До 3. MOLBA:
Отдавна подозирах, че си падаш по мъже. Няма лошо, кажи го открито. Но аз си падам по жени.
9.
До Георги
21.10.2019 09:35:54
1
8
Забраната за коментари е тотална, особено ако става въпрос за ГЕРБ и Николов!
Страхува се от Любовта на Народa, a печели изборите с 90
8.
Георги
21.10.2019 09:25:48
0
10
Единица са тези,които разрешиха коментари под статията си.Браво! Повечето се страхуват да четат за "всенародната любов" на избирателите си.
7.
*********
21.10.2019 05:33:07
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
6.
ХХ
20.10.2019 23:36:05
0
10
Не го знам, но е прав за чалгаджийските ценности на плевнелиев и тролещите му фенове...
5.
IZBORI
20.10.2019 21:22:35
1
7
ZARADI MANEV -------BACHIISKI NIAMA NIKAKAV SHANS INACHE E GOTIN KATO CHOVEK I BIZNESMEN NO ONIA MU PRECHI---------!!!!!
4.
Чико
20.10.2019 20:58:47
12
2
Значи тези от Демократична България няма да си партнират в Общинския съвет с ГЕРБ, а с БСП, и хората на Манев и на Валери Симеонов. Какво падение! То добре, че най-вероятно изобщо няма да влязат...
3.
MOLBA
20.10.2019 20:50:28
1
24
MNOGO MOLIA DAMITE KOITO MI IZPRASHTAT SNIMKA S BIULETINATA ZA IZBORITE DA SPAZVAT PRAVILATA=====GLASUVAM ZA TIAH SRESHTU SVIRKA
KAZAH
2.
2019
20.10.2019 20:49:39
1
12
Много стойностен човек! Успех!
1.
Димо
20.10.2019 20:39:58
1
10
Браво!Още като преподавател в Английската Гимназия 1992/3 си свестен
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Грешките, които допускаш според порно звездите Грешките, които допускаш според порно звездите

Звездите на порното споделят своя опит и ти казват какви са най-честите грешки, които допускаш в леглото. Вижте ги:

Мара Отварачката отново легна под ножа, показва нови скули в „Planeta Payner Club” Бургас Мара Отварачката отново легна под ножа, показва нови скули в „Planeta Payner Club” Бургас

Фолк дивата се подложи на поредна операция при топ хирург

Ако излизате със самотен татко, прочетете това Ако излизате със самотен татко, прочетете това

Вижте няколко неща, с които ще се наложи да се съобразите

Секс, гушкане! Ето кое ни сближава с партньора Секс, гушкане! Ето кое ни сближава с партньора

Хората, които правят по-често секс и се прегръщат и докосват повече, се чувстват по-щастливи

4 важни неща, които трябва да знаете за мъжа, преди да започнете да се срещате 4 важни неща, които трябва да знаете за мъжа, преди да започнете да се срещате

Вижте какво е необходимо да разберете, преди да се впуснете в нова авантюра

Само във Флагман.бг! Качулки натръшкаха сина на Найден Милков, надрусан с пико яхнал мотор без книжка Само във Флагман.бг! Качулки натръшкаха сина на Найден Милков, надрусан с пико яхнал мотор без книжка

30-годишният Димитър Милков е закопчан при спецакция снощи в жк. „Меден рудник”

Мария Илиева се пусна без грим Мария Илиева се пусна без грим

В редките моменти, когато не е под светлините на прожекторите, Мария предпочита да изглежда съвсем естествено и непринудено

Събирането на номинации за ежегодната класация „10-те най-добри спортисти“ започва в Поморие Събирането на номинации за ежегодната класация „10-те най-добри спортисти“ започва в Поморие

Вижте в кои категории може всеки спортен клуб може да подаде номинации

Глобяват концесионера на Централния плаж в Созопол, багерът изземвал пясък от Черно море Глобяват концесионера на Централния плаж в Созопол, багерът изземвал пясък от Черно море

Дигата е изградена по цялото протежение на ивицата с дължина около 500 метра и е висока около 2,5 - 3 м.

Тези думи издават решението на "Фолксваген" за новия завод Тези думи издават решението на "Фолксваген" за новия завод

Идва ли краят на сагата

САЩ дават глътка въздух на Huawei САЩ дават глътка въздух на Huawei

Американски компании ще получат възможност да продават на китайския гигант

Хит или Шит: Гуен Стефани с бретон Хит или Шит: Гуен Стефани с бретон

Постна снимка с боб 

Шпионски скандал тресе Сърбия, има и българска следа? Шпионски скандал тресе Сърбия, има и българска следа?

Руски шпиони вербували сръбски агенти  

Намушкаха смъртоносно българка в Испания, подозират сина й Намушкаха смъртоносно българка в Испания, подозират сина й

Свидетел на престъплението е дъщеря й

Мицотакис: Положението в гръцките бежански лагери вече е „неописуемо“ Мицотакис: Положението в гръцките бежански лагери вече е „неописуемо“

Миграцията засяга целия ЕС и трябва да е приоритет на новата Комисия

Туск оглави Европейската народна партия Туск оглави Европейската народна партия

 Той бе избран с гласовете на 93% от делегатите

Напълняваш? Бар в Дубай ти дава безплатно питие Напълняваш? Бар в Дубай ти дава безплатно питие

Мотото на клуба е "Добре е да пълнееш"

Край на рахата: До 10 000 евро глоба за пушене в Гърция Край на рахата: До 10 000 евро глоба за пушене в Гърция

Вижте пълния списък на забраните в съседката ни

Смела жена се втурна в горяща гора, за да спаси ранена коала (ВИДЕО) Смела жена се втурна в горяща гора, за да спаси ранена коала (ВИДЕО)

Тони се втурнала след коалата, като изхвърлила блузата си, след което изнесла овъгленото животно от гората

Путин вещае разпад на ЕС Путин вещае разпад на ЕС

Руската заплаха е мит, смята президентът

Йордан Лечков, бивш кмет на Сливен Йордан Лечков, бивш кмет на Сливен БФС е международна организация Виц на деня Виц на деня Ако си ревете сами, не се безпокойте. Психиатрите се занимават основно с тези, които се смеят сами Виц на деня Виц на деня -Виж се какъв си здравеняк, а просиш! Работи!
-Аз работя.Тук съм след работно време!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Продавачката в секс-шопа най-много от всичко ненавиждаше фразата "А вие лично какво предпочитате?"
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори