×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Румен Ангелов, кандидат за общински съветник от ГЕРБ: Трябва да подкрепяме превръщането на образованието в основен приоритет за Бургас


Румен Ангелов, кандидат за общински съветник от ГЕРБ: Трябва да подкрепяме превръщането на образованието в основен приоритет за Бургас
Общинската администрация и Общинският съвет трябва да помагат с всички сили за превръщането на Медицинския факултет в университет, категоричен е той
20 Октомври 2019, Неделя, 23:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

Като млад човек бих желал в Бургас да се привличат все повече и повече студенти, бе категоричен той

Румен Ангелов е на 27 години, завършил е бакалавърската си степен в Кингстън Юнивърсити в Лондон със специалност „Финансова икономика“. Магистър е със специалност „Финанси и банкиране“ от Университет Куин Мери Лондон. Наскоро защити докторската си степен от УНСС в катедрата по Финансов контрол. Близо 9 години е бил професионален състезател по лека атлетика. В момента се занимава  с финансови консултации, работи по различни европроекти, а в момента прави първите си опити и в сферата на търговията. През мандат 2015 – 2019 беше най-младият общински съветник от ГЕРБ, но въпреки младостта си демонстрира експертност и мотивация да работи в полза на бургазлии.

- Г-н Ангелов, наскоро защитихте докторантската си дисертация, посветена на сливанията в банковия сектор. Разкажете ни малко повече за това.

- Дисертацията ми е на тема „Контрол върху сливанията и поглъщанията в банковия сектор“. В момента я редактирам, за да мога да я превърна в по-разбираем и достъпен текст, за да провокирам интерес сред по-широк кръг от читатели.

Имам самочувствието на човек, който първи пише за тези процеси. Вече съм създал някои предложения, които очаквам да предизвикат вниманието на  Комисията за финансов надзор, Българската народна банка и КЗК. Предложил съм и процедури за унифициране на методите и подобряване на комуникацията.

- В каква точно сфера могат да намерят практическо приложение Вашите идеи и какъв ефект биха предизвикали? Например, биха ли предотвратили фалит на банка като случилото се с КТБ?

- До известна степен, да, защото част от препоръките са за унифициране на някои счетоводни стандарти и методи за амортизация. Но темата на дисертацията ми не е конкретно насочена към КТБ.

Много неща се промениха като статистика от момента, в който започнах да пиша, до момента, в който приключих с изследването си. Тези процеси обаче са нещо съвсем нормално, защото банковият пазар в България е изключително фрагментиран – 25 или 27 са общо банките в страната. Броят им се променя динамично през последните 3 години с тенденция намаляване. Личното ми мнение е това, че на българския пазар бройката трябва да се намалява с течение на времето.

- С какво можете да помогнете в Общинския съвет с опита, който имате във финансовия сектор?

- Едва ли ще е изненада, ако кажа, че мога да съм полезен при изготвянето на бюджетите. Така или иначе това е моята работа, да правя препоръки по различни теми от чисто финансова гледна точка.

Със сигурност една част от идеите ми за новия мандат ще бъде свързани отново със спорта и с изграждането на все повече спортни зали, стадиони и спортна инфраструктура, заяви Румен Ангелов

- На кои комисии на местния парламент бяхте член и с какво допринесохте за Бургас през мандата си като общински съветник?

- Бях член на Постоянната комисия по младежта и спорта и Постоянната комисия по бюджет и финанси. Предложенията ми в областта на спорта предизвикаха сериозни промени в подзаконовите нормативни актове и наредбите на Общинския съвет – по отношение на финансовите средства в спортните клубове и по отношение на разпределянето на парите за състезания. Сега финансирането на клубовете е по-балансирано.

Не се поколебах от трибуната на Общинския съвет да защитавам тезата, че организацията на състезания и събития от спортния календар от страна Общината е неефективна. Смятам, че усилията ми си струваха, защото днес вече всички прояви се организират по списък още в началото на годината. Мога да кажа, че всяка тема, която поставих на разглеждане в Общинския съвет, предварително е била анализирана от финансов и правен аспект.

Едно от предложенията ми, което доведе до разгорещени спорове и дискусии в обществото, беше свързано с евентуалното въвеждане на забрана за движение на разголени и боси хора през летните месеци по централните улици на Бургас. И сега смятам, че бях прав да призова за въвеждане на ограничителни мерки, затова ако получа доверието на бургазлии и те ме изберат за общински съветник, аз отново ще предложа въпросът да бъде обсъден и гласуван.

- Защо държите да бъде въведена тази консервативна мярка с ограничаването на движението на леко облечени или полуоблечени хора в центъра на Бургас?

- Защото много граждани са идвали при мен и са се оплаквали от тези гледки. Мисля си, че подобни демонстрации на липса на приличие са присъщи само на Бургас. По мои лични наблюдения в други градове в България такова нещо няма. Това се отнася дори и за Варна, който също е морски град. В много други държави по света за подобно неуважение и подобно поведение се налагат сериозни глоби. И става въпрос за държави със силно развита демокрация в ЕС или в САЩ, например.

- Какви са Вашите приоритети в следващия мандат – като експерт по финанси, спортист и високо образован млад човек, който работи за града си?

- Със сигурност една част от идеите ми ще бъде свързана отново със спорта и с изграждането на все повече спортни зали, стадиони и спортна инфраструктура.

Но за мен е много важна и сферата на образованието. Като млад човек бих желал в Бургас да се привличат все повече и повече студенти.

Затова и за мен е много позитивен сигнал това, че при формирането на последните общински бюджети образованието се превръща в  основен приоритет. Убеден съм, че всички политически сили в Общинския съвет трябва да обединяват усилия за това водещи родни университети да откриват свои филиали в Бургас.

И считам, че Общинската администрация и Общинският съвет трябва да помагат с всички сили за превръщането на Медицинския факултет в университет.  Това е кауза, зад която си струва да застанем всички.

- Смятате ли, че Общинският съвет може да е свързващо звено между образованието и бизнеса?

- Смятам, че е невъзможно за Общинския съвет да е водеща страна или единствена страна в тази сфера. Може да бъде давана пълна и безрезервна подкрепа на участниците в този процес, но си мисля, че инициативата трябва да излиза от  бизнеса и учебните заведения.

Но в това отношение вече се прави много в момента. Ролята на общинските съветници е да подкрепят привличането на инвеститори в Бургас. Ето един пример. Индустриалната зона – цялата е запълнена и в момента се обследват нови терени за разширяването й. Общината влага изключително много в инфраструктура, за да се създадат нови такива зони с възможно най-добрите условия за бизнес, а съветниците подкрепят този процес.

- Това ли е пътят за привличане на инвестиции в Бургас?

- Това е само част от пътя – създаването на работни места, привличането на чуждестранни инвеститори от големи компании, които да предоставят добро заплащане на образованите хора. Неслучайно споменавам образованието като ключов фактор, защото ако в Бургас имаме качествени университети, самото качество на студентите ще става по-високо.

Аз не мисля, че фокусът на нашите усилия трябва да е насочен единствено  към  задържането на бургазлиите тук. Трябва да си  оставим като цел привличането на студенти от други градове, защото миграцията е съвсем нормален феномен и ние не трябва да се плашим от нея.

 
Лъчезар ЛИСИЦОВ Две прокуратури разследват в президентството Две прокуратури разследват в президентството 09/07/2020, Четвъртък 11:11 3
България Всички новини
Пак затварят нощните заведения и стадионите, решила управляващата коалиция Пак затварят нощните заведения и стадионите, решила управляващата коалиция

Те са огнище на заразата от коронавирус, обяви Валери Симеонов

Извънредно! Арестуваха Пламен Бобоков, Спецпрокуратурата рови в Президентството Извънредно! Арестуваха Пламен Бобоков, Спецпрокуратурата рови в Президентството

Адвокатът му Ина Лулчева потвърди, като уточни че повторното му задържане е незаконно

Две прокуратури разследват в президентството Две прокуратури разследват в президентството

Досъдебните производства касаят секретар и съветник на държавния глава

Нов доклад показва потенциала на България за бъдеще без въглища Нов доклад показва потенциала на България за бъдеще без въглища

Сценарият на Bloomberg с най-малко разходи е политически агностичен, разчитайки просто на конкурентния характер на възобновяемите енергийни източници

Ожесточена война и удари под кръста в "На кафе" Ожесточена война и удари под кръста в "На кафе"

Веселинова се гласи за стола на Гала

Кръвният център в Бургас с нов завеждащ, расте броят на дарителите през летния сезон Кръвният център в Бургас с нов завеждащ, расте броят на дарителите през летния сезон

За да работи нормално, отделението по трансфузионна хематология към УМБАЛ-Бургас има нужда от 700 кръводарители месечно, или по около 30 дневно

Спецпрокуратурата влезе в сградата на Президентството Спецпрокуратурата влезе в сградата на Президентството

В акцията участва и СДВР 

Добивите на пшеница по-ниски от миналата година, но хлябът нямало да поскъпва Добивите на пшеница по-ниски от миналата година, но хлябът нямало да поскъпва

Не трябва да има притеснение за храната на българина, каза аграрният министър Десислава Танева

Едрогърда блондинка от Кърджали с голяма роля в турски филм Едрогърда блондинка от Кърджали с голяма роля в турски филм

Красивата Семра в момента се намира в курорта Анталия, където в следващите дни започват снимките на единия от двата филма

27-годишна продава девствеността си, уморила се да чака "принца" 27-годишна продава девствеността си, уморила се да чака "принца"

Тя взела това решение, след като прекарала цялата година в търсене на сродна душа

Тестват за COVID-19 вече всеки, който отива в Гърция Тестват за COVID-19 вече всеки, който отива в Гърция

Тестването за COVID-19 на желаещите за ходят на плаж в Гърция вероятно ще е безплатно

Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси Четирима загинаха при стрелба в Ню Джърси

Сблъсък между престъпни групировки може да е предизвикал екшъна, твърдят от полицията

Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България Австрия издаде предупреждение да не се пътува до България

На всички пристигащи от страната ни се налага 14-дневна карантина

Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация Доналд Тръмп изтегля САЩ от Световната здравна организация

Американският президент заяви намерението си още през май, след като обвини организацията, че е под контрола на Китай

Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента Бунт в Сърбия срещу мерките за борба с COVID-19, протестиращите нахлуха в парламента

Има задържани и ранени

Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България Кметове от Северна Гърция: Отворете незабавно всички гранични пунктове с България

На извънредно заседание 22-ма кметове подписаха протестна петиция

Мадона пак разголи застаряваща плът Мадона пак разголи застаряваща плът

61-годишната певица не може да бъде победена

Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали Автобус падна в езеро, най-малко 21 са загинали

Местните власти обещаха да разследват причината за произшествието

Турски актьор потрошил гаджето си Турски актьор потрошил гаджето си

Озан Гувен е познат на българската аудитория най-вече с ролята си на султанския везир Рустем паша от хитовия сериал "Великолепният век"

Коронавирусът може да е бил „спящ“ години наред Коронавирусът може да е бил „спящ“ години наред

Околните условия или други фактори може да са го "възпламенили"

Осман Октай Осман Октай Овластени динковци не допуснаха “мигранта” Христо Иванов на българска територия Виц на деня Виц на деня Мъж се кара на касата в магазин:
- Но нали самите вие казвате, че не сте виждали в живота си банкнота от 75 лева...Тогава откъде знаете, че е фалшива?!
Виц на деня Виц на деня Мъж-инженер казва на жена си:
- Може ли да ми дадеш рецептата за тази торта? От нея ще стане истинска революция в циментовата индустрия.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Този който е казал "От опит глава не боли " явно не си спомня как за първи път е пил ракия
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори