×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: v.v[email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Румен Ангелов, кандидат за общински съветник от ГЕРБ: Трябва да подкрепяме превръщането на образованието в основен приоритет за Бургас


Румен Ангелов, кандидат за общински съветник от ГЕРБ: Трябва да подкрепяме превръщането на образованието в основен приоритет за Бургас
Общинската администрация и Общинският съвет трябва да помагат с всички сили за превръщането на Медицинския факултет в университет, категоричен е той
20 Октомври 2019, Неделя, 23:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимки: Авторът

Като млад човек бих желал в Бургас да се привличат все повече и повече студенти, бе категоричен той

Румен Ангелов е на 27 години, завършил е бакалавърската си степен в Кингстън Юнивърсити в Лондон със специалност „Финансова икономика“. Магистър е със специалност „Финанси и банкиране“ от Университет Куин Мери Лондон. Наскоро защити докторската си степен от УНСС в катедрата по Финансов контрол. Близо 9 години е бил професионален състезател по лека атлетика. В момента се занимава  с финансови консултации, работи по различни европроекти, а в момента прави първите си опити и в сферата на търговията. През мандат 2015 – 2019 беше най-младият общински съветник от ГЕРБ, но въпреки младостта си демонстрира експертност и мотивация да работи в полза на бургазлии.

- Г-н Ангелов, наскоро защитихте докторантската си дисертация, посветена на сливанията в банковия сектор. Разкажете ни малко повече за това.

- Дисертацията ми е на тема „Контрол върху сливанията и поглъщанията в банковия сектор“. В момента я редактирам, за да мога да я превърна в по-разбираем и достъпен текст, за да провокирам интерес сред по-широк кръг от читатели.

Имам самочувствието на човек, който първи пише за тези процеси. Вече съм създал някои предложения, които очаквам да предизвикат вниманието на  Комисията за финансов надзор, Българската народна банка и КЗК. Предложил съм и процедури за унифициране на методите и подобряване на комуникацията.

- В каква точно сфера могат да намерят практическо приложение Вашите идеи и какъв ефект биха предизвикали? Например, биха ли предотвратили фалит на банка като случилото се с КТБ?

- До известна степен, да, защото част от препоръките са за унифициране на някои счетоводни стандарти и методи за амортизация. Но темата на дисертацията ми не е конкретно насочена към КТБ.

Много неща се промениха като статистика от момента, в който започнах да пиша, до момента, в който приключих с изследването си. Тези процеси обаче са нещо съвсем нормално, защото банковият пазар в България е изключително фрагментиран – 25 или 27 са общо банките в страната. Броят им се променя динамично през последните 3 години с тенденция намаляване. Личното ми мнение е това, че на българския пазар бройката трябва да се намалява с течение на времето.

- С какво можете да помогнете в Общинския съвет с опита, който имате във финансовия сектор?

- Едва ли ще е изненада, ако кажа, че мога да съм полезен при изготвянето на бюджетите. Така или иначе това е моята работа, да правя препоръки по различни теми от чисто финансова гледна точка.

Със сигурност една част от идеите ми за новия мандат ще бъде свързани отново със спорта и с изграждането на все повече спортни зали, стадиони и спортна инфраструктура, заяви Румен Ангелов

- На кои комисии на местния парламент бяхте член и с какво допринесохте за Бургас през мандата си като общински съветник?

- Бях член на Постоянната комисия по младежта и спорта и Постоянната комисия по бюджет и финанси. Предложенията ми в областта на спорта предизвикаха сериозни промени в подзаконовите нормативни актове и наредбите на Общинския съвет – по отношение на финансовите средства в спортните клубове и по отношение на разпределянето на парите за състезания. Сега финансирането на клубовете е по-балансирано.

Не се поколебах от трибуната на Общинския съвет да защитавам тезата, че организацията на състезания и събития от спортния календар от страна Общината е неефективна. Смятам, че усилията ми си струваха, защото днес вече всички прояви се организират по списък още в началото на годината. Мога да кажа, че всяка тема, която поставих на разглеждане в Общинския съвет, предварително е била анализирана от финансов и правен аспект.

Едно от предложенията ми, което доведе до разгорещени спорове и дискусии в обществото, беше свързано с евентуалното въвеждане на забрана за движение на разголени и боси хора през летните месеци по централните улици на Бургас. И сега смятам, че бях прав да призова за въвеждане на ограничителни мерки, затова ако получа доверието на бургазлии и те ме изберат за общински съветник, аз отново ще предложа въпросът да бъде обсъден и гласуван.

- Защо държите да бъде въведена тази консервативна мярка с ограничаването на движението на леко облечени или полуоблечени хора в центъра на Бургас?

- Защото много граждани са идвали при мен и са се оплаквали от тези гледки. Мисля си, че подобни демонстрации на липса на приличие са присъщи само на Бургас. По мои лични наблюдения в други градове в България такова нещо няма. Това се отнася дори и за Варна, който също е морски град. В много други държави по света за подобно неуважение и подобно поведение се налагат сериозни глоби. И става въпрос за държави със силно развита демокрация в ЕС или в САЩ, например.

- Какви са Вашите приоритети в следващия мандат – като експерт по финанси, спортист и високо образован млад човек, който работи за града си?

- Със сигурност една част от идеите ми ще бъде свързана отново със спорта и с изграждането на все повече спортни зали, стадиони и спортна инфраструктура.

Но за мен е много важна и сферата на образованието. Като млад човек бих желал в Бургас да се привличат все повече и повече студенти.

Затова и за мен е много позитивен сигнал това, че при формирането на последните общински бюджети образованието се превръща в  основен приоритет. Убеден съм, че всички политически сили в Общинския съвет трябва да обединяват усилия за това водещи родни университети да откриват свои филиали в Бургас.

И считам, че Общинската администрация и Общинският съвет трябва да помагат с всички сили за превръщането на Медицинския факултет в университет.  Това е кауза, зад която си струва да застанем всички.

- Смятате ли, че Общинският съвет може да е свързващо звено между образованието и бизнеса?

- Смятам, че е невъзможно за Общинския съвет да е водеща страна или единствена страна в тази сфера. Може да бъде давана пълна и безрезервна подкрепа на участниците в този процес, но си мисля, че инициативата трябва да излиза от  бизнеса и учебните заведения.

Но в това отношение вече се прави много в момента. Ролята на общинските съветници е да подкрепят привличането на инвеститори в Бургас. Ето един пример. Индустриалната зона – цялата е запълнена и в момента се обследват нови терени за разширяването й. Общината влага изключително много в инфраструктура, за да се създадат нови такива зони с възможно най-добрите условия за бизнес, а съветниците подкрепят този процес.

- Това ли е пътят за привличане на инвестиции в Бургас?

- Това е само част от пътя – създаването на работни места, привличането на чуждестранни инвеститори от големи компании, които да предоставят добро заплащане на образованите хора. Неслучайно споменавам образованието като ключов фактор, защото ако в Бургас имаме качествени университети, самото качество на студентите ще става по-високо.

Аз не мисля, че фокусът на нашите усилия трябва да е насочен единствено  към  задържането на бургазлиите тук. Трябва да си  оставим като цел привличането на студенти от други градове, защото миграцията е съвсем нормален феномен и ние не трябва да се плашим от нея.

 
Мария Илиева се пусна без грим
Мария Илиева се пусна без грим 21/11/2019, Четвъртък 20:40 5
България Всички новини
Абсурд: Строители бутнаха ограда, за да градят нова сграда в Пловдив, строителството било незаконното Абсурд: Строители бутнаха ограда, за да градят нова сграда в Пловдив, строителството било незаконното

 Тоя от Община Пловдив, който е разрешил строителството, замисля ли се от къде ще минат камионите, като улицата е широка 2 метра, пита Иван Камбуров

Грешките, които допускаш според порно звездите Грешките, които допускаш според порно звездите

Звездите на порното споделят своя опит и ти казват какви са най-честите грешки, които допускаш в леглото. Вижте ги:

Мара Отварачката отново легна под ножа, показва нови скули в „Planeta Payner Club” Бургас Мара Отварачката отново легна под ножа, показва нови скули в „Planeta Payner Club” Бургас

Фолк дивата се подложи на поредна операция при топ хирург

Ако излизате със самотен татко, прочетете това Ако излизате със самотен татко, прочетете това

Вижте няколко неща, с които ще се наложи да се съобразите

Секс, гушкане! Ето кое ни сближава с партньора Секс, гушкане! Ето кое ни сближава с партньора

Хората, които правят по-често секс и се прегръщат и докосват повече, се чувстват по-щастливи

4 важни неща, които трябва да знаете за мъжа, преди да започнете да се срещате 4 важни неща, които трябва да знаете за мъжа, преди да започнете да се срещате

Вижте какво е необходимо да разберете, преди да се впуснете в нова авантюра

Само във Флагман.бг! Качулки натръшкаха сина на Найден Милков, надрусан с пико яхнал мотор без книжка Само във Флагман.бг! Качулки натръшкаха сина на Найден Милков, надрусан с пико яхнал мотор без книжка

30-годишният Димитър Милков е закопчан при спецакция снощи в жк. „Меден рудник”

Мария Илиева се пусна без грим Мария Илиева се пусна без грим

В редките моменти, когато не е под светлините на прожекторите, Мария предпочита да изглежда съвсем естествено и непринудено

Събирането на номинации за ежегодната класация „10-те най-добри спортисти“ започва в Поморие Събирането на номинации за ежегодната класация „10-те най-добри спортисти“ започва в Поморие

Вижте в кои категории може всеки спортен клуб може да подаде номинации

Глобяват концесионера на Централния плаж в Созопол, багерът изземвал пясък от Черно море Глобяват концесионера на Централния плаж в Созопол, багерът изземвал пясък от Черно море

Дигата е изградена по цялото протежение на ивицата с дължина около 500 метра и е висока около 2,5 - 3 м.

Порои в Гърция, реки преливат, затварят пътища Порои в Гърция, реки преливат, затварят пътища

Аварийните служби бяха ангажирани в отводняване на къщи, търговски обекти и обществени сгради в градчето Лименария на остров Тасос

Откриха насекоми на Марс с помощта на Кюриосити Откриха насекоми на Марс с помощта на Кюриосити

Марсианските гадини много приличат на нашите земни членестоноги

САЩ дават глътка въздух на Huawei САЩ дават глътка въздух на Huawei

Американски компании ще получат възможност да продават на китайския гигант

Хит или Шит: Гуен Стефани с бретон Хит или Шит: Гуен Стефани с бретон

Постна снимка с боб 

Шпионски скандал тресе Сърбия, има и българска следа? Шпионски скандал тресе Сърбия, има и българска следа?

Руски шпиони вербували сръбски агенти  

Намушкаха смъртоносно българка в Испания, подозират сина й Намушкаха смъртоносно българка в Испания, подозират сина й

Свидетел на престъплението е дъщеря й

Мицотакис: Положението в гръцките бежански лагери вече е „неописуемо“ Мицотакис: Положението в гръцките бежански лагери вече е „неописуемо“

Миграцията засяга целия ЕС и трябва да е приоритет на новата Комисия

Туск оглави Европейската народна партия Туск оглави Европейската народна партия

 Той бе избран с гласовете на 93% от делегатите

Напълняваш? Бар в Дубай ти дава безплатно питие Напълняваш? Бар в Дубай ти дава безплатно питие

Мотото на клуба е "Добре е да пълнееш"

Край на рахата: До 10 000 евро глоба за пушене в Гърция Край на рахата: До 10 000 евро глоба за пушене в Гърция

Вижте пълния списък на забраните в съседката ни

Йордан Лечков, бивш кмет на Сливен Йордан Лечков, бивш кмет на Сливен БФС е международна организация Виц на деня Виц на деня Ако си ревете сами, не се безпокойте. Психиатрите се занимават основно с тези, които се смеят сами Виц на деня Виц на деня -Виж се какъв си здравеняк, а просиш! Работи!
-Аз работя.Тук съм след работно време!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Продавачката в секс-шопа най-много от всичко ненавиждаше фразата "А вие лично какво предпочитате?"
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори