×
Бизнес ЮГ София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Димитър Николов натрупа умора и е време да се оттегли, д-р Миразчийски е доказан стратег и управленец


Димитър Николов натрупа умора и е време да се оттегли, д-р Миразчийски е доказан стратег и управленец
Никога не съм се страхувала да назовавам нещата с истинските им имена, казва журналистът и кандидат за общински съветник от НФСБ Севдалина Пенева
20 Октомври 2019, Неделя, 14:31 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Монополът на ГЕРБ в Бургас е проблем, смята журналистката

Севдалина Пенева е разследващ журналист от Бургас с голям опит. Главен редактор е на desant.bg, както и на новините по телевизия „Скат“. Кандидат е за общински съветник в морския град под преференциален номер 106 в листата на НФСБ. Водач на листата и кандидат-кмет на партията е д-р Бойко Миразчийски. 

- Севда, с какво един журналист може да бъде полезен в политиката и как виждаш своето място в Общинския съвет на Бургас?

- Тези, които ме познават и са следяли публикациите ми през годините, знаят, че никога през живота си не съм написала и ред, който да не излиза от сърцето и от душата ми. И никога не съм заставала зад каузи, които не смятам за справедливи. Това, че съм журналист, само ще помага в дейността ми като общински съветник, защото ще бъда водена и там от вроденото ми чувство за справедливост. Правила съм многократно журналистически разследвания. Никога не съм се страхувала да нагазя в мътни води. Никога не съм се страхувала да назовавам нещата с истинските им имена. Смятам, че ще бъде така и в Общинския съвет. Разбира се, че има място за журналисти в Общинския съвет не на Бургас, а на който и да е град, където и да е по света, защото ние журналистите сме будната съвест, колкото и в днешно време да е девалвирала професията, колкото и в днешно време да се опитват да внушават на хората, че журналистът е равно на продажник.

- Какво ти е впечатлението от предизборната кампания и от срещите с гражданите? Какви проблеми поставят бургазлии пред вас?

- Проблемите на хората, предполагам, са едни и същи във всеки един по-голям или по-малък град в България. Те са свързани с демографския срив, с болката, че децата и внуците им са в чужбина или някъде другаде и си контактуват с тях само чрез имейли и чрез видеовръзка. Това е един от най-големите проблеми – невъзможността да задържим младите хора по родните им места. И това всъщност е един от акцентите, заложени в програмата на НФСБ – да се работи за стимулиране на младите да останат в община Бургас. Това е големият проблем. В Бургас се избистри много ясно и друг проблем, за който във всички квартали споделят единодушно - това е неудобната транспортна схема на града, която беше приета преди малко повече от две години и която глътна десетки милиони за въвеждането й. Най-високата цена за този вид услуга е в Бургас - 1,50 лв. По-скъпо е само в София, където е 1,60 лв. В останалите градове, по-големи от Бургас – Пловдив и Варна, цената е много по-ниска. Това е един от проблемите – скъпа услуга, която е и неудобна. И веднага мога да дам конкретни примери. В „Меден рудник“ се оплакаха, че нямат директна връзка с гробищния парк. Много от хората, които са на почтена възраст, имат близки, които са погребани там, и искат на празници или на Задушница, примерно, да отидат и да оставят цветя. Но се оказва, че няма удобна връзка. Същото ни го споделиха и жителите на Ветрен и на Банево. И там се оплакват от неудобната транспортна схема на Бургас.

- ГЕРБ имаше монопол – самостоятелно управляващо мнозинство, в сегашния Общински съвет. Доколко това е проблем за Бургас?

- То е проблем. Абсолютна закономерност е, когато властта се концентрира на едно място, тя да се изкривява. Когато няма достатъчно големи и разноцветни групи в Общинския съвет, които да влияят и които да представляват и своите избиратели, когато цялата власт е концентрирана само в ръцете на една група, това неминуемо води и до самозабравяне, и до успиване. Тогава вече се преследват съвсем други цели. И веднага давам конкретен пример – въпрос, който много често ни се задава на нашите срещи: защо при избора на изпълнители на обществени поръчки в Бургас се избират фирми, които са от София, Пловдив, Варна, отвсякъде другаде, но не и от Бургаския регион. Отговорът е, че, когато един кмет има пълно мнозинство в Общинския съвет, той много по-лесно може да бъде контролиран от външни сили. И, примерно, да има натиск: няма да бъде фирма „Х“ от Бургас, а ще бъде фирма „Y” от София. Тогава въпросният кмет, който и да е той, не може да каже „ама аз не мога това да го наложа, защото моите хора нямат мнозинство“. Тогава ти вече нямаш оправдание - твоите хора имат мнозинство и могат да прокарват абсолютно всички решения, каквито и да са те. Няма вече и такава конкуренция на добрите идеи. Няма чуваемост. Всяко нещо, което се предлага от други - по-малки, групи, представени в Общинския съвет, се неглижира, защото не носи пряко позитиви и печалба на голямата група.

- А защо Димитър Николов не трябва повече да е кмет на Бургас и с какво Бойко Миразчийски го превъзхожда?

- Не обичам да използвам думата „трябва“ или „не трябва“. То е като „никога“ - никога не казвам „никога“. Уважавам много г-н Николов. През първия си мандат показа много добра работа - тогава като че ли той събираше повече позитиви. През втория и третия обаче се поумори и като че ли малко зацикли. Хвърляха се средства и много усилия за лъскави, грандиозни, помпозни проекти, които обаче нито решават демографския проблем в Бургас, нито допринасят за създаването на работни места. Построяването на големи арени, хвърлянето на безбожно много пари за двойни, тройни и четворни ремонти единствено на големи централни улици, на автобусни спирки и на всякакви други неща може би са важни, но не в този огромен размер, в който ги плащаме. И не и на цената на загърбването на останалите неща, които са важни за този град. Не Димитър Николов, а който и да е, след три мандата натрупва умора, износва се, идеите му се износват, започва вече малко по-вяло да работи. И според мен е редно така, както президентите се сменят след два мандата, да има мандатност и при кметовете. Повече от два, максимум три мандата един кмет да не остава в населеното място, защото той се сраства с конюнктурата, със силните на деня. Получава се един омагьосан кръг, от който общината не може да излезе.

- А защо д-р Бойко Миразчийски?

- Това е човек, който е високо ерудиран и интелигентен. Потомствен лекар от няколко поколения. И потомствен бургазлия, който е роден в града и знае всички негови проблеми. Като лекар той знае и отделните тегоби на хората, той знае и малките им душевни терзания. Д-р Миразчийски има богат административен опит, но показа и много добри управленски качества, ръководейки УМБАЛ-Бургас - най-голямата болница в Югоизточна България. За две години той успя да изведе болницата от тежкото финансово положение. Завари я с 18 милиона лева задължения - за две години ги е стопил до по-малко от 9 милиона. В същото време заплатите на неговите служители са увеличени. Всичко това показва, че той е добър стратег и умее да управлява. Това е огромна болница, с огромен персонал. Аз мисля, че по същия начин би могъл да се справи и с Община Бургас.




България Всички новини
Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Още през май дадоха старт на сезона, очаква се ръст на туристите Прогнозите на ресорното министерство много добри 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар 69-годишният Начо от Винарско щял да става бизнесмен, като пласира оръжие на черния пазар Синът му Борис го издал в полицията за нелегалното снаряжение   6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота 6 неща, които показват, че ще сме успешни в живота Любопитните хора задават въпроси, защото който пита, получава и отговори 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си 5 сигурни признака, че той все още не е забравил бившата си Ако той постоянно проверява профилите на бившата си в социалните мрежи, харесва публикациите ѝ или дори ги коментира, това е ясен показател Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Тези зодии са най-големите флиртаджии на зодиака Ето кои са те  Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Продаде ли Пламен Янев на частник културното наследство на Созопол? Доскорошният областен управител от ПП „Продължаваме промяната” е възложил оценка на земята, което значи, че е било въпрос на дни да се реализира сделката Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите Добата от жк. "Изгрев" крещя на ченгета от Пето РУ: Ще ви изкормя, ще ви отрежа главите 40-годишният агресор си изпати жестоко за заплахите към служителите Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Президентът Румен Радев даде старт на Лято 2024 от Несебър Кметът и екипът му са свършили тук страхотна работа, дано повече български общини изглеждат така, каза държавният глава Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси Синдикалист: Лъжа е твърдението, че ще отпаднат студентските такси След проведената среща между синдикатите и кабинета е подписано постановление за 39 милиона лева Почина майката на Веско Маринов Почина майката на Веско Маринов Прочутият музикант отложи концертите си, потъна в скръб
Роберт Фицо е бил опериран за втори път Роберт Фицо е бил опериран за втори път По-рано днес полицията претърси дома на заподозрения за атаката срещу словашкия премиер Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Путин заяви, че Русия няма да превзема Харков Руските въоръжени сили постигат напредък всеки ден   Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Катастрофа с участието на бившия сръбски президент Няма пострадали САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? САЩ готови да наложат санкции на Китай заради визитата на Путин? Не може едновременно да сте и със Запада, и с Москва, обявиха от Държавния департамент Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Пекин и Москва укрепват връзките си на фона на засиленото руско настъпление в Украйна Двудневното държавно посещение на Путин в страната, която е сред най-големите съюзници на Русия, идва в момент, когато въоръжените сили на Москва засилват настъплението си в Харковска област в Североизточна Украйна Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Заради Олимпиадата нощувка в хотел в Париж струва около 411 евро Тази цена е ниска, по-рано нощувките струваха до 699 евро средно Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Байдън срещу Тръмп в директен дебат на 27 юни Готов за мошеника Джо, коментира бившият президент Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Той бе най-привлекателният илюзионист, но днес го обвиняват в сексуално насилие над непълнолетни Дейвид Копърфийлд в продължение на десетилетия тормозил 16 жени, които тогава били непълнолетни, се казва в обвинението Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Това се случва на почти всеки тийнейджър, а може да говори за страшна болест Тя мина през Ада, докато майка й подозираше, че всичко се дължи на възрастта й Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Гардовете на Фицо действали като аматьори? Ген. Коджейков с мрачна прогноза за Европа заради мигрантите Ако има втора атака някъде отзад, премиерът на Словакия щеше да бъде доубит, коментира бившият началник на българската национална служба за охрана 
Доц. Наталия КИСЕЛОВА Доц. Наталия КИСЕЛОВА Промените в Закона за хазарта не бяха приети по правилата на Конституцията Виц на деня Виц на деня - Имам чувства към теб!
- Наистина ли? Какви?
- Чувствам че ми лазиш по нервите!
Виц на деня Виц на деня - Геле, чух оти у вазе ти миеш прозорците.
- Ааа, я мием и подо.
- А жена ти?
- Е па она е голема, она сама си са мие...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Щастието е като пръднята... ако е твое, притеснява другите.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори