×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Димитър Николов натрупа умора и е време да се оттегли, д-р Миразчийски е доказан стратег и управленец


Димитър Николов натрупа умора и е време да се оттегли, д-р Миразчийски е доказан стратег и управленец
Никога не съм се страхувала да назовавам нещата с истинските им имена, казва журналистът и кандидат за общински съветник от НФСБ Севдалина Пенева
20 Октомври 2019, Неделя, 14:31 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Монополът на ГЕРБ в Бургас е проблем, смята журналистката

Севдалина Пенева е разследващ журналист от Бургас с голям опит. Главен редактор е на desant.bg, както и на новините по телевизия „Скат“. Кандидат е за общински съветник в морския град под преференциален номер 106 в листата на НФСБ. Водач на листата и кандидат-кмет на партията е д-р Бойко Миразчийски. 

- Севда, с какво един журналист може да бъде полезен в политиката и как виждаш своето място в Общинския съвет на Бургас?

- Тези, които ме познават и са следяли публикациите ми през годините, знаят, че никога през живота си не съм написала и ред, който да не излиза от сърцето и от душата ми. И никога не съм заставала зад каузи, които не смятам за справедливи. Това, че съм журналист, само ще помага в дейността ми като общински съветник, защото ще бъда водена и там от вроденото ми чувство за справедливост. Правила съм многократно журналистически разследвания. Никога не съм се страхувала да нагазя в мътни води. Никога не съм се страхувала да назовавам нещата с истинските им имена. Смятам, че ще бъде така и в Общинския съвет. Разбира се, че има място за журналисти в Общинския съвет не на Бургас, а на който и да е град, където и да е по света, защото ние журналистите сме будната съвест, колкото и в днешно време да е девалвирала професията, колкото и в днешно време да се опитват да внушават на хората, че журналистът е равно на продажник.

- Какво ти е впечатлението от предизборната кампания и от срещите с гражданите? Какви проблеми поставят бургазлии пред вас?

- Проблемите на хората, предполагам, са едни и същи във всеки един по-голям или по-малък град в България. Те са свързани с демографския срив, с болката, че децата и внуците им са в чужбина или някъде другаде и си контактуват с тях само чрез имейли и чрез видеовръзка. Това е един от най-големите проблеми – невъзможността да задържим младите хора по родните им места. И това всъщност е един от акцентите, заложени в програмата на НФСБ – да се работи за стимулиране на младите да останат в община Бургас. Това е големият проблем. В Бургас се избистри много ясно и друг проблем, за който във всички квартали споделят единодушно - това е неудобната транспортна схема на града, която беше приета преди малко повече от две години и която глътна десетки милиони за въвеждането й. Най-високата цена за този вид услуга е в Бургас - 1,50 лв. По-скъпо е само в София, където е 1,60 лв. В останалите градове, по-големи от Бургас – Пловдив и Варна, цената е много по-ниска. Това е един от проблемите – скъпа услуга, която е и неудобна. И веднага мога да дам конкретни примери. В „Меден рудник“ се оплакаха, че нямат директна връзка с гробищния парк. Много от хората, които са на почтена възраст, имат близки, които са погребани там, и искат на празници или на Задушница, примерно, да отидат и да оставят цветя. Но се оказва, че няма удобна връзка. Същото ни го споделиха и жителите на Ветрен и на Банево. И там се оплакват от неудобната транспортна схема на Бургас.

- ГЕРБ имаше монопол – самостоятелно управляващо мнозинство, в сегашния Общински съвет. Доколко това е проблем за Бургас?

- То е проблем. Абсолютна закономерност е, когато властта се концентрира на едно място, тя да се изкривява. Когато няма достатъчно големи и разноцветни групи в Общинския съвет, които да влияят и които да представляват и своите избиратели, когато цялата власт е концентрирана само в ръцете на една група, това неминуемо води и до самозабравяне, и до успиване. Тогава вече се преследват съвсем други цели. И веднага давам конкретен пример – въпрос, който много често ни се задава на нашите срещи: защо при избора на изпълнители на обществени поръчки в Бургас се избират фирми, които са от София, Пловдив, Варна, отвсякъде другаде, но не и от Бургаския регион. Отговорът е, че, когато един кмет има пълно мнозинство в Общинския съвет, той много по-лесно може да бъде контролиран от външни сили. И, примерно, да има натиск: няма да бъде фирма „Х“ от Бургас, а ще бъде фирма „Y” от София. Тогава въпросният кмет, който и да е той, не може да каже „ама аз не мога това да го наложа, защото моите хора нямат мнозинство“. Тогава ти вече нямаш оправдание - твоите хора имат мнозинство и могат да прокарват абсолютно всички решения, каквито и да са те. Няма вече и такава конкуренция на добрите идеи. Няма чуваемост. Всяко нещо, което се предлага от други - по-малки, групи, представени в Общинския съвет, се неглижира, защото не носи пряко позитиви и печалба на голямата група.

- А защо Димитър Николов не трябва повече да е кмет на Бургас и с какво Бойко Миразчийски го превъзхожда?

- Не обичам да използвам думата „трябва“ или „не трябва“. То е като „никога“ - никога не казвам „никога“. Уважавам много г-н Николов. През първия си мандат показа много добра работа - тогава като че ли той събираше повече позитиви. През втория и третия обаче се поумори и като че ли малко зацикли. Хвърляха се средства и много усилия за лъскави, грандиозни, помпозни проекти, които обаче нито решават демографския проблем в Бургас, нито допринасят за създаването на работни места. Построяването на големи арени, хвърлянето на безбожно много пари за двойни, тройни и четворни ремонти единствено на големи централни улици, на автобусни спирки и на всякакви други неща може би са важни, но не в този огромен размер, в който ги плащаме. И не и на цената на загърбването на останалите неща, които са важни за този град. Не Димитър Николов, а който и да е, след три мандата натрупва умора, износва се, идеите му се износват, започва вече малко по-вяло да работи. И според мен е редно така, както президентите се сменят след два мандата, да има мандатност и при кметовете. Повече от два, максимум три мандата един кмет да не остава в населеното място, защото той се сраства с конюнктурата, със силните на деня. Получава се един омагьосан кръг, от който общината не може да излезе.

- А защо д-р Бойко Миразчийски?

- Това е човек, който е високо ерудиран и интелигентен. Потомствен лекар от няколко поколения. И потомствен бургазлия, който е роден в града и знае всички негови проблеми. Като лекар той знае и отделните тегоби на хората, той знае и малките им душевни терзания. Д-р Миразчийски има богат административен опит, но показа и много добри управленски качества, ръководейки УМБАЛ-Бургас - най-голямата болница в Югоизточна България. За две години той успя да изведе болницата от тежкото финансово положение. Завари я с 18 милиона лева задължения - за две години ги е стопил до по-малко от 9 милиона. В същото време заплатите на неговите служители са увеличени. Всичко това показва, че той е добър стратег и умее да управлява. Това е огромна болница, с огромен персонал. Аз мисля, че по същия начин би могъл да се справи и с Община Бургас.
Емануела къса рокли
Емануела къса рокли 21/02/2020, Петък 11:40 1
България Всички новини
Гледат ни за чакалнята на еврото през юли Гледат ни за чакалнята на еврото през юли

Българският парламент е гарант за курса , заяви премиерът

БМВ блъсна неправилно пресичаща жена в центъра на Бургас БМВ блъсна неправилно пресичаща жена в центъра на Бургас

Движението на кръстовището между улиците „Св. св. Кирил и Методий“ и „Славянска“ е затруднено

Баскетболен клуб „Несебър“ с достойно представяне в турнир във Варна Баскетболен клуб „Несебър“ с достойно представяне в турнир във Варна 5 зодии, които търсят внимание 5 зодии, които търсят внимание

Вижте кои са те

ВиК влиза за три месеца под ул. „Цариградска“, после Общината ще обнови отгоре ВиК влиза за три месеца под ул. „Цариградска“, после Общината ще обнови отгоре

Община Бургас ще изпълни проект за цялостен ремонт на пътната настилка и тротоарите

Скандал в парламента: ГЕРБ с ДПС ли управляват, питат „Обединени патриоти“ при избор на членове на КРС Скандал в парламента: ГЕРБ с ДПС ли управляват, питат „Обединени патриоти“ при избор на членове на КРС

"Воля" и "Атака" също подкрепиха кандидата Ердинч Хайрула за сметка на Пеньо Пенев и Деница Златева

16-годишен младеж обра две таксита във Велико Търново 16-годишен младеж обра две таксита във Велико Търново

Младежът бил добре познат на полицията

Бургазлии категорични: Повече зеленина и арии на открито на пл. "Св.св. Кирил и Методий" Бургазлии категорични: Повече зеленина и арии на открито на пл. "Св.св. Кирил и Методий"

Всички идеи ще бъдат обобщени и анализирани

Спектакълът „Приятна жена в лоша компания“ с премиера в Бургас Спектакълът „Приятна жена в лоша компания“ с премиера в Бургас

Приятната жена е Нина – дръзка, чаровна, неустоима, неудържима в желанието си да живее живота си така, както иска

Емануела къса рокли Емануела къса рокли

Фолк фурията е на път да скъса някоя рокля с атрактивните си извивки

Нападнаха с камъни автобуси, превозващи евакуирани от Китай Нападнаха с камъни автобуси, превозващи евакуирани от Китай

Демонстранти хвърляха камъни и палиха огньове

Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх

Вирусът рано или късно ще бъде овладян, заяви Евгений Кандиларов

Заловиха човешки мозък в буркан на граничен пункт Заловиха човешки мозък в буркан на граничен пункт

Пратката идвала от Торонто и е била на път за Кеноша, Уисконсин

Лидерите на ЕС не могат да се разберат заради дупката от 75 милиарда евро в бюджета след Брекзит Лидерите на ЕС не могат да се разберат заради дупката от 75 милиарда евро в бюджета след Брекзит

Втори ден продължават тежките разговори и извънредното заседание на Европейския съюз

Берлинале започна с минута мълчание заради терора в Ханау Берлинале започна с минута мълчание заради терора в Ханау

Самуел Финци откри фестивала с реч, в която обърна внимание на свободата, с която хората на стария континент разполагат

Десетки хиляди на бдение за жертвите на крайнодесния екстремист в Ханау Десетки хиляди на бдение за жертвите на крайнодесния екстремист в Ханау

Нападението е определено от разследващите като терористичен акт

Смях! Българин опитал да подкупи полицаи в Италия с ракия и суджук Смях! Българин опитал да подкупи полицаи в Италия с ракия и суджук

Карабинерите го задържали веднага с обвинение за подбуждане към корупция

Германия бере горчивите плодове на Меркел - крайнодесен застреля 9 души в наргиле барове Германия бере горчивите плодове на Меркел - крайнодесен застреля 9 души в наргиле барове

Когато насаждаш крайнолява политика, ще жънеш крайнодесни плодове

Година без Лагерфелд: Как са осиротелите Chanel, Fendi и KL Година без Лагерфелд: Как са осиротелите Chanel, Fendi и KL

Как го помнят приятелите и колегите му...

Европейските лидери влизат в борба за бюджета Европейските лидери влизат в борба за бюджета

Те се събират този четвъртък в Брюксел

Емил Димитров-Ревизоро Емил Димитров-Ревизоро Президентът какво прави – общо взето, грижи се за първата дама Виц на деня Виц на деня Пешо, съседи сме с теб откакто се помним... мислиш ли, че ще ти крада wifi?!? - Не! - Ами... тогава защо непрекъснато сменяш паролата?! Виц на деня Виц на деня Когато ви е скучно, отидете в най-близката до вас банка и изкрещете:
- Никой да не мърда!
И точно преди да извадят пистолети, добавете:
- Падна ми контактната леща.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако мъжете можеха да четат женски мисли...пак нищо нямаше да разберат
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори