×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Останете си вкъщи!
Накратко
НА ЖИВО

Димитър Николов натрупа умора и е време да се оттегли, д-р Миразчийски е доказан стратег и управленец


Димитър Николов натрупа умора и е време да се оттегли, д-р Миразчийски е доказан стратег и управленец
Никога не съм се страхувала да назовавам нещата с истинските им имена, казва журналистът и кандидат за общински съветник от НФСБ Севдалина Пенева
20 Октомври 2019, Неделя, 14:31 ч.
Автор: Лъчезар Лисицов

Монополът на ГЕРБ в Бургас е проблем, смята журналистката

Севдалина Пенева е разследващ журналист от Бургас с голям опит. Главен редактор е на desant.bg, както и на новините по телевизия „Скат“. Кандидат е за общински съветник в морския град под преференциален номер 106 в листата на НФСБ. Водач на листата и кандидат-кмет на партията е д-р Бойко Миразчийски. 

- Севда, с какво един журналист може да бъде полезен в политиката и как виждаш своето място в Общинския съвет на Бургас?

- Тези, които ме познават и са следяли публикациите ми през годините, знаят, че никога през живота си не съм написала и ред, който да не излиза от сърцето и от душата ми. И никога не съм заставала зад каузи, които не смятам за справедливи. Това, че съм журналист, само ще помага в дейността ми като общински съветник, защото ще бъда водена и там от вроденото ми чувство за справедливост. Правила съм многократно журналистически разследвания. Никога не съм се страхувала да нагазя в мътни води. Никога не съм се страхувала да назовавам нещата с истинските им имена. Смятам, че ще бъде така и в Общинския съвет. Разбира се, че има място за журналисти в Общинския съвет не на Бургас, а на който и да е град, където и да е по света, защото ние журналистите сме будната съвест, колкото и в днешно време да е девалвирала професията, колкото и в днешно време да се опитват да внушават на хората, че журналистът е равно на продажник.

- Какво ти е впечатлението от предизборната кампания и от срещите с гражданите? Какви проблеми поставят бургазлии пред вас?

- Проблемите на хората, предполагам, са едни и същи във всеки един по-голям или по-малък град в България. Те са свързани с демографския срив, с болката, че децата и внуците им са в чужбина или някъде другаде и си контактуват с тях само чрез имейли и чрез видеовръзка. Това е един от най-големите проблеми – невъзможността да задържим младите хора по родните им места. И това всъщност е един от акцентите, заложени в програмата на НФСБ – да се работи за стимулиране на младите да останат в община Бургас. Това е големият проблем. В Бургас се избистри много ясно и друг проблем, за който във всички квартали споделят единодушно - това е неудобната транспортна схема на града, която беше приета преди малко повече от две години и която глътна десетки милиони за въвеждането й. Най-високата цена за този вид услуга е в Бургас - 1,50 лв. По-скъпо е само в София, където е 1,60 лв. В останалите градове, по-големи от Бургас – Пловдив и Варна, цената е много по-ниска. Това е един от проблемите – скъпа услуга, която е и неудобна. И веднага мога да дам конкретни примери. В „Меден рудник“ се оплакаха, че нямат директна връзка с гробищния парк. Много от хората, които са на почтена възраст, имат близки, които са погребани там, и искат на празници или на Задушница, примерно, да отидат и да оставят цветя. Но се оказва, че няма удобна връзка. Същото ни го споделиха и жителите на Ветрен и на Банево. И там се оплакват от неудобната транспортна схема на Бургас.

- ГЕРБ имаше монопол – самостоятелно управляващо мнозинство, в сегашния Общински съвет. Доколко това е проблем за Бургас?

- То е проблем. Абсолютна закономерност е, когато властта се концентрира на едно място, тя да се изкривява. Когато няма достатъчно големи и разноцветни групи в Общинския съвет, които да влияят и които да представляват и своите избиратели, когато цялата власт е концентрирана само в ръцете на една група, това неминуемо води и до самозабравяне, и до успиване. Тогава вече се преследват съвсем други цели. И веднага давам конкретен пример – въпрос, който много често ни се задава на нашите срещи: защо при избора на изпълнители на обществени поръчки в Бургас се избират фирми, които са от София, Пловдив, Варна, отвсякъде другаде, но не и от Бургаския регион. Отговорът е, че, когато един кмет има пълно мнозинство в Общинския съвет, той много по-лесно може да бъде контролиран от външни сили. И, примерно, да има натиск: няма да бъде фирма „Х“ от Бургас, а ще бъде фирма „Y” от София. Тогава въпросният кмет, който и да е той, не може да каже „ама аз не мога това да го наложа, защото моите хора нямат мнозинство“. Тогава ти вече нямаш оправдание - твоите хора имат мнозинство и могат да прокарват абсолютно всички решения, каквито и да са те. Няма вече и такава конкуренция на добрите идеи. Няма чуваемост. Всяко нещо, което се предлага от други - по-малки, групи, представени в Общинския съвет, се неглижира, защото не носи пряко позитиви и печалба на голямата група.

- А защо Димитър Николов не трябва повече да е кмет на Бургас и с какво Бойко Миразчийски го превъзхожда?

- Не обичам да използвам думата „трябва“ или „не трябва“. То е като „никога“ - никога не казвам „никога“. Уважавам много г-н Николов. През първия си мандат показа много добра работа - тогава като че ли той събираше повече позитиви. През втория и третия обаче се поумори и като че ли малко зацикли. Хвърляха се средства и много усилия за лъскави, грандиозни, помпозни проекти, които обаче нито решават демографския проблем в Бургас, нито допринасят за създаването на работни места. Построяването на големи арени, хвърлянето на безбожно много пари за двойни, тройни и четворни ремонти единствено на големи централни улици, на автобусни спирки и на всякакви други неща може би са важни, но не в този огромен размер, в който ги плащаме. И не и на цената на загърбването на останалите неща, които са важни за този град. Не Димитър Николов, а който и да е, след три мандата натрупва умора, износва се, идеите му се износват, започва вече малко по-вяло да работи. И според мен е редно така, както президентите се сменят след два мандата, да има мандатност и при кметовете. Повече от два, максимум три мандата един кмет да не остава в населеното място, защото той се сраства с конюнктурата, със силните на деня. Получава се един омагьосан кръг, от който общината не може да излезе.

- А защо д-р Бойко Миразчийски?

- Това е човек, който е високо ерудиран и интелигентен. Потомствен лекар от няколко поколения. И потомствен бургазлия, който е роден в града и знае всички негови проблеми. Като лекар той знае и отделните тегоби на хората, той знае и малките им душевни терзания. Д-р Миразчийски има богат административен опит, но показа и много добри управленски качества, ръководейки УМБАЛ-Бургас - най-голямата болница в Югоизточна България. За две години той успя да изведе болницата от тежкото финансово положение. Завари я с 18 милиона лева задължения - за две години ги е стопил до по-малко от 9 милиона. В същото време заплатите на неговите служители са увеличени. Всичко това показва, че той е добър стратег и умее да управлява. Това е огромна болница, с огромен персонал. Аз мисля, че по същия начин би могъл да се справи и с Община Бургас.
България Всички новини
Кой е изложен на най-голям риск от вируси според хороскопа за днес? Кой е изложен на най-голям риск от вируси според хороскопа за днес?

Хороскоп за деня – 29 март 2020, неделя

Коронавирусът и капанът на егоизма, в който попадна Европа Коронавирусът и капанът на егоизма, в който попадна Европа

Нито една държава не може да се справи сама с тази криза. И все пак това е масовият подход...

Дами, ако не стигате до оргазъм, може би не сте толерантни Дами, ако не стигате до оргазъм, може би не сте толерантни

Най-добрият начин човек да достигне до оргазъм е да не очаква такъв

4 жертва на пандемията COVID19 за последните 24 часа в България 4 жертва на пандемията COVID19 за последните 24 часа в България

Издъхна 74-годишна жена, която бе приведена в Интензивното преди ден

Учените разкриват защо изневеряваме Учените разкриват защо изневеряваме

Повод за изневяра в една връзка е скуката в нея

Работодателите нямат право да пускат служителите си в неплатен отпуск Работодателите нямат право да пускат служителите си в неплатен отпуск

Такъв отпуск може да бъде даден само по инициатива на работника, уточняват синдикати

4 зодии, които не се плашат от изолацията 4 зодии, които не се плашат от изолацията

Вижте кои са те

Вдигнаха пейките в Бургас, за да не събират пенсионерите в разгара на епидемията Вдигнаха пейките в Бургас, за да не събират пенсионерите в разгара на епидемията

Времето ще става все по-хубаво и ще е много трудно да се спазват забраните. Съжалявам, но няма друг начин, каза кметът Димитър Николов

Социалните партньори ревизираха мярката „60:40“ в подкрепа на бизнеса Социалните партньори ревизираха мярката „60:40“ в подкрепа на бизнеса Прагът за право за обезщетение бе свален от 25 на 20% спад в приходите от продажби Бургазлия иска промяна в закона, заради пандемията остана без работа и с 9 лв. помощи на ден Бургазлия иска промяна в закона, заради пандемията остана без работа и с 9 лв. помощи на ден

Диян Петров е съкратен заради кризата, приятелката му е бременна, има и ипотечен кредит на плещите си и се намира в безизходица

Коронавирусът и капанът на егоизма, в който попадна Европа Коронавирусът и капанът на егоизма, в който попадна Европа

Нито една държава не може да се справи сама с тази криза. И все пак това е масовият подход...

Руска актриса си търси мъж за секс по време на карантината (СНИМКИ 18+) Руска актриса си търси мъж за секс по време на карантината (СНИМКИ 18+)

Къде е смелият и красив мъж, който да победи вируса и да ме спаси, написа Мария Лиман към атрактивна своя снимка на дивана

Armani заряза модата. Шие предпазни облекла Armani заряза модата. Шие предпазни облекла

Въпросните изделия ще са за еднократна употреба

899 са смъртните случаи в Италия за последния ден, 832-ма починаха в Испания 899 са смъртните случаи в Италия за последния ден, 832-ма починаха в Испания

Към днешна дата броят на починалите в Италия надмина 10 000, В Испания са 5690

Кралица Елизабет II остава без рожден ден Кралица Елизабет II остава без рожден ден

Действителният рожден ден на кралица Елизабет Втора е на 21 април

От чумата до коронавируса – на какво ни учи историята От чумата до коронавируса – на какво ни учи историята

Жулиен Лоазо, професор по средновековна история, описва общото между пандемията през 14 век и тази днес

Принцът на Монако и момиче на Бонд с коронавирус Принцът на Монако и момиче на Бонд с коронавирус Актьорът Том Ханкс и съпругата му вече се излекуваха Интернет мародери трупат огромни печалби от коронавируса Интернет мародери трупат огромни печалби от коронавируса В Европа са плъзнали и фалшиви здравни работници - обират домове и болници Световната икономика е в рецесия, може да е по-голяма от 2009 г., според Кристалина Георгиева Световната икономика е в рецесия, може да е по-голяма от 2009 г., според Кристалина Георгиева Основното безпокойство от дългосрочно влияние на внезапното спиране на световната икономика е рискът от вълна от банкрути и съкращения Д-р Мишел Бакърджиев от САЩ: Ще трябва да включваме по двама пациенти към един респиратор и да правим тежки избори Д-р Мишел Бакърджиев от САЩ: Ще трябва да включваме по двама пациенти към един респиратор и да правим тежки избори Най-големият проблем пред всички болници е липсата на предпазни облекла за лекарите, признава медикът
Ген. Мутафчийски Ген. Мутафчийски По-добре опашки от коли на КПП-тата в страната, отколкото кервани с трупове Виц на деня Виц на деня Въпрос на родител:
- И защо трябваше да се прави дистанционно обучение от вкъщи? Не можеше ли да ги затворим в училището...
Виц на деня Виц на деня - Що не им пука на ромите за коронавируса?
- Щото бабите и дядовците им са на около 30 години.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Търся семейство за размяна на апартаментите за Великден.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори