×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

В Бургас не се горят и категорично няма да се горят битови отпадъци!


В Бургас не се горят и категорично няма да се горят битови отпадъци!
В комплексното разрешително пише, че отдаването на части от инсталацията на други юридически лица е недопустимо, категорична е инж. Тонка Атанасова, директор на РИОСВ-Бургас
17 Октомври 2019, Четвъртък, 12:00 ч.
Автор: Радостина ГЕОРГИЕВА снимка: Авторът

Регионалната екоинспекция своевременно прекрати всички процедури

 - Инж. Атанасова, реална ли е възможността да бъдат горени твърди битови отпадъци на територията на едно от бургаските предприятия. Има ли одобрено решение и ще се случва ли това?

- Най-отговорно и категорично заявявам, че в Бургас няма и няма и да има изгаряне на каквито и да е битови отпадъци! Спряганото предприятие е единствено оператор на комплексно разрешително и в него е записано, че единствените котли, които използват гориво, са такива с природен газ и биомаса. Един водогреен котел, който загрява топла вода, използва биомаса – това са чипс, пелети, слама, клони от зелени маси.

- Защо тогава се спекулира с тази тема по време на предизборната кампания и имало ли е такова заявено намерение въобще?

- Много е грозно по време на предизборната кампания да се спекулира по този начин и да се намесват компетентните органи, които по никакъв начин не са политически ангажирани. Бургазлии са много чувствителни към темата екология, тъй като продължават да усещат ароматите на въглеводородите, които идват от неорганизираните емисии от старите екологични щети. При пълното безветрие и високите температурни разлики тази характерна миризма продължава да се усеща в голяма част от града. Това се случва и при промяна на посоката на вятъра.

Затова не бива да се заиграваме с темата по отношение на изгарянето на отпадъци. 

През последните години качеството на въздуха е подобрено, включително има тенденция към намаление нивата на фини прахови частици.  

Отново казвам – изгаряне на отпадъци на територията на община Бургас няма. Това няма и как да се случи без гражданите да са информирани за подобни инвестиционни намерения.

- А имало ли е такива намерения и отпаднали ли са те на този етап?

- В началото на 2018 г. имаше заявени три такива намерения от три физически лица, които искаха да оперират с инсталациите и котлите, които се намират на територията на „Топлофикация“ АД. Още при тяхното заявяване, без дори да е започнала процедура по екологичното законодателство, ние като контролен орган изискахме доказателства, че те имат право да оперират с тази техника. Изрично операторът заяви, че не е давал такова сългасие. Същото казаха в писмена форма и от Изпълнителната агенция по околна среда. Заради това регионалната инспекция своевременно прекрати всички процедури.

- Категорично казвате, че тук се касае само за зловредни предизборни спекулации.

- Категорично! В комплексното разрешително изрично е записано, че отдаването и дейности по експлоатация на части от инсталацията на други юридически лица е недопустимо. Дружеството е операторът, а те също не са заявявали такова намерение. Единственото инвестиционно намерение, което и към момента тече към регионалната инспекция и не е приключено по произнасянето, е свързано с един от котлите. Операторът заявява, че в него иска да използва освен природен газ и биомаса. А това, както вече казах, е разрешено.

- Какво ще се прави за подобряването на качеството на въздуха в Бургас? Кандидатът за кмет Димитър Николов обяви при представянето на програмата си, че са предвидени няколко нови измервателни станции.

- Като контролен орган, на територията на община Бургас имаме 3 станции, които са в националната система за измерване на качеството на атмосферния въздух. Те са непрекъснато свързани освен с нас, но и с Общината. Доколкото съм запозната с новата програма за качество на въздуха, те заявяват, че имат желание да позиционират още станции, които да се намират на места, определени в зависимост от промишлените източници, които генерират емисии.

Те вероятно ще бъдат в близост до другите станции, които са част от националната система. Целта тук е гражданите да могат да виждат, че има паралел между извършвания контрол от държавата и от Общината. 

Общината също така има мобилна станция и държавата, в лицето на Изпълнителната агенция по околна среда също има такава станция. Може би трябва да сме малко по-отворени към гражданите и всички те в даден момент да видят с очите си, че апаратите показват едни и същи стойности.

- Има ли други градове в България, където паралелно общините и държавата следят със станции чистотата на въздуха?

- Засега не. Бургас е пионер в това отношение. Единствено има гражданска инициатива в София, където хората сами замерват количеството на фини прахови частици с апарати. Не мога обаче да твърдя дали те са в обхвата на анализаторите, които използва националната система за мониторинг на качеството на въздуха. 

Извършвайки паралелно замерване, както Община Бургас сега е обявила обществена поръчка за замерване на по-голям диапазон замърсители на територията на Бургас – апаратите трябва задължително да бъдат в обхвата на тези, които извършват проверки по националната система.

- Става ли в крайна сметка въздухът в Бургас по-чист, това разбирам аз от думите Ви?

- Категорично да. До този момент имаме само 10 завишения на фини прахови частици. Разбира се зимният сезон тепърва предстои. Хубавото е, че Община Бургас е включена в програмата,  която стимулира подмяната на горивните уреди за отопление. Ако трябва да говорим за най-чист метод – това е разбира се природния газ и ако всички преминат на него, околната среда ще е значително по-чиста.

ФЛАГМАН.БГ ПУБЛИКУВА И ДОКУМЕНТА, С КОЙТО РИОСВ ПРЕКРАТЯВА ПРОЦЕДУРАТА:

 
България Всички новини
Затворът си връща неправомерно използвани блокове, ще ги ремонтира и дава на надзиратели Затворът си връща неправомерно използвани блокове, ще ги ремонтира и дава на надзиратели

В Бургас са изградени три блока на метри от стените на затвора

Променят статута на парцел в ж.к.“Славейков“, вдигат 5-етажна сграда Променят статута на парцел в ж.к.“Славейков“, вдигат 5-етажна сграда

Теренът се намира до блок 150 в комплекса

Телевизията на БСП в колапс, ръководството на БСТВ подаде оставка Телевизията на БСП в колапс, ръководството на БСТВ подаде оставка

Съкратена е голяма част от персонала, променена е програмната схема, но засега новините остават

Гърция арестува българин за продажба на бебета Гърция арестува българин за продажба на бебета

Той е на 35 години, опитал е да премине границата

Огромен плъх щъка пред бургаски мол Огромен плъх щъка пред бургаски мол

Риалити звездата Тома Талепов засне гадинката

Зрител пише писмо до СЕМ: Свалете Коритаров от ефир, докато не си оправи зъбите! Зрител пише писмо до СЕМ: Свалете Коритаров от ефир, докато не си оправи зъбите!

Първо било изпратено до СЕМ, оттам го препратили до шефа на телевизията Георги Харизанов, а той го дал на самия Коритаров

Защо само Емилия честити РД-то на Камелия, има ли интрига в чалгата? Защо само Емилия честити РД-то на Камелия, има ли интрига в чалгата?

Не може да се каже, че Камелия беше сред любимките в „Пайнер”, тъй като премълчаването никак не е типично за нея

Депутатите масово бягат от работа Депутатите масово бягат от работа

За сравнение - за година и половина от началото на мандата на 44-ото Народно събрание през април 2017 г. до края на 2018 г. неизвинените са били 1033

Пловдивски кмет влиза в затвора за корупция Пловдивски кмет влиза в затвора за корупция Преди век градът въстава срещу далавераджията Деньо Манев и играе хоро върху разрушената му къща Наш известен актьор откри, че има син на 31 години! Наш известен актьор откри, че има син на 31 години!

Повечето от приятелите му коментират, че му е одрал кожата

Бившата на Абрамович се омъжи за гръцки милиардер Бившата на Абрамович се омъжи за гръцки милиардер

Пръснаха 6,5 милиона долара за сватбата

80 убити при нападение в Йемен 80 убити при нападение в Йемен

Йемернската армия обвини за нападението метежниците от движението „Ансар Алла“

Адвокатите на Tръмп: Има опасна атака срещу демокрацията Адвокатите на Tръмп: Има опасна атака срещу демокрацията

Същинската част по делото за сваляне на държавния глава започва в Сената във вторник

Ученичка се самоуби, искаха да я омъжат насила за 50-годишен Ученичка се самоуби, искаха да я омъжат насила за 50-годишен

Момичето произхождало от семейство на йезиди

Колумбиец инсценира отвличането си, за да не се ожени Колумбиец инсценира отвличането си, за да не се ожени

Приятели на бъдещия 55-годишен младоженец подали сигнал в полицията, че броени часове преди сватбата мъжът от отвлечен от двама въоръжени мотоциклетисти в южния град Питалито

За 9 месеца емигрантите са пратили в България почти 1 млрд. евро За 9 месеца емигрантите са пратили в България почти 1 млрд. евро

За цялата 2018 г. паричните преводи на сънародниците ни зад граница възлизат на 1,174 млрд. евро

Рокада на върха: Безос вече не е най-богатият в света според Forbes Рокада на върха: Безос вече не е най-богатият в света според Forbes

 Той отново бе детрониран от Бернар Арно

Лукс и скъпи джаджи: Как си харчат парите богатите деца на Дубай Лукс и скъпи джаджи: Как си харчат парите богатите деца на Дубай

Богатите деца на Дубай показват на света какво означава да имаш буквално най-доброто и да познаваш само лукса

Голяма трагедия сполетя Селин Дион Голяма трагедия сполетя Селин Дион

Почина майка й Терез Дион

Пазарът в Одрин поскъпна и замря, ето къде е новата далавера Пазарът в Одрин поскъпна и замря, ето къде е новата далавера

Собствениците на търговските обекти започнаха да хитруват, родните пазаруващи се местят в Чорлу и Текирдаг

Иван Костов Иван Костов Прокурорско-олигархичният център на властта нямаше да бъде възможен, ако политиците се чувстваха честни и негузни Виц на деня Виц на деня Според политкоректното определение псувнята вече не е словосъчетание на мръсни думи, а словосъчетание на думи с разширен емоционален диапазон Виц на деня Виц на деня - Ти обеща да се оженим тази зима!
- Нека бъдем честни. Та това зима ли е?!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Най-силната вода в света са женските сълзи
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори