×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Николай Димитров представи впечатляващи идеи за Стария Несебър


Николай Димитров представи впечатляващи идеи за Стария Несебър
Николай Димитров запозна присъстващите с някои от многото реализирани проекти в Стария град
15 Октомври 2019, Вторник, 14:57 ч.
Автор: Флагман.БГ

Пред своите съграждани Николай Димитров заяви, че реализираното строителство на територията на Несебър и съставните селища е в резултат от колективния и ползотворен труд между Общинския съвет и общинската администрация

На срещата, организирана в Конферентен център „Сочи” в града на ЮНЕСКО,  кандидатът за кмет на Несебър Николай Димитров обърна внимание на темите за състоянието на Община Несебър, приоритетните й политики, разпределянето на бюджета, свършеното през годините и бъдещите проекти за повишаване качеството на живот, осъвременяване на градската среда, изграждане на обществено полезни обекти. Пред препълнената зала той обясни че:  „Несебър е финансово стабилна община, в която бюджетът се управлява и разпределя така, че всички нейни дейности да се осъществяват нормално.Кандидат-кметът говори за средствата, необходими за социалната, културната и строителната дейност, за образование, здравеопазване и др. Пред своите съграждани Николай Димитров заяви, че реализираното строителство на територията на Несебър и съставните селища е в резултат от колективния и ползотворен труд между Общинския съвет и общинската администрация.

Водните каскади - част от зоната за отдих на Северната алея в Стария град

По повод запитания заради неверни твърдения за дълг на общината от 20 млн. лв., Николай Димитров отговори, че всеки, преди да изрази мнение,  е добре да направи проверка в Министерството на финансите, където информацията за всички общини е публична. „Всеки може да направи проверка и да се увери, че Община Несебър към 30 септември 2019 г. е с дълг от 8 млн. лв. Ние го плащаме към една банка заради модернизацията на пречиствателната станция в Равда, която направихме преди броени години - най-голямата инвестиция, реализирана на наша територия. Остават още 4 години до погасяване на заема, който  ние стриктно изплащаме.”, бе категоричен Николай Димитров и показа извадка от Министерството на финансите, от която става ясно, че Община Несебър няма просрочени задължения по бюджета. „Така, че задълженията не са 20 млн. лв., както се твърди. Всеки може да направи справка и да види как стоят точно нещата.”, заключи Николай Димитров и предположи, че изнесената голяма цифра вероятно се отнася за друг, съседен, град със задължения около 20 млн. лв., които не са платени.

Жителите на Несебър изпълниха залата, за да чуят програмата на Николай Димитров

По отношение на местните данъци и такси, за които също се чуват твърдения, че са високи, Николай Димитров направи съпоставка с градове, намиращи се в същата категория, в която е и Несебър. От думите му стана ясно, че въпреки увеличението,  данъците в Несебър остават по-ниски в сравнение с повечето общини, попадащи в сходна група за данъчна оценка.  „До последно общината не увеличи данъците, а когато се наложи актуализация то тя бе от 1.2 на 1.8 промила, т.е с 0.6 промила. Нашите данъци са по-малко от Царево, Приморско и др.”, заключи Николай Димитров. Той допълни още, че и такса смет в общината е най-ниска в сравнение с останалите черноморски общини, въпреки че тук отпадъците са най-много.

Панорамна снимка на зоната за отдих

Николай Димитров запозна присъстващите с някои от многото реализирани проекти в Стария град. Той обърна внимание, че 2018 г. e факт интерактивно мобилно приложение с името „Несебър“, което показва забележителности от града на ЮНЕСКО в 3D добавена и виртуална реалност. Чрез приложението шест старинни църкви „оживят” пред потребителя в 3D визуализация, давайки му възможност да се разходи виртуално в тях и да  научи историята им на 4 езика - български, английски, руски и немски, на фона на специално композирана музика. Приложението е разработено за двете основни мобилни платформи android и ios. „Имаме желанието и амбицията постепенно да бъдат включени още обекти към приложението, за да вървим по пътя на надграждането и допълването на тази информационна мрежа от туристически забележителности, като голямата идея е тя обхване територията на цялата Община Несебър”, заяви кандидат-кметът. Той информира, че копие на любимата несебърска икона на Българския папа Анджело Джузепе Ронкали - „Св. Богородица – Врата небесна“, е дарена на музея и може да се види в една от залите му.  Николай Димитров обясни, че „популяризираме Несебър чрез нова уеб-платформа по линия на проекта на ЮНЕСКО „Пътувания до обекти на световното наследство в Европейския съюз“ в партньорство с „Нешънъл Джиографик“. Целта е широко популяризиране на по-малко познати европейските културни паметници на туристическите пазари в Китай, Северна и Южна Америка.

Базар с преместваеми обекти - част от цялостното обновяване на Северната алея

„От 2018 г., благодарение на проект по програмата за трансгранично сътрудничество, разполагаме с  прожекционно 3D оборудване за създаване на атрактивно светлинно шоу, с което да привличаме и впечатляваме туристи в Несебър. Така имаме  възможност да обогатим туристическия продукт и културния облик на старинния град. Предвиждаме за в бъдеще регулярни презентации на крепостните стени така, че да превърнем тази атракция в постоянно и очаквано събитие, подобно на други места в страната. Целта на този реализиран проект е повишаване привлекателността на града чрез нови, съвременни и модерни методи и технологични устройства.” , каза още Николай Димитров.

Детската площадка в зоната за отдих

Сред изпълнените обекти на територията на полуострова, той спомена детската градина, филиал на ДГ „Яна Лъскова”, консервацията и реставрацията на църквата „Йоан Алитургетос”, обновлението на северната алея с две детски площадки, игрище за минифутбол и баскетбол, фитнес на открито, тартанова настилка за спортни дейности в двора на училището, реконструкция на ул. „Месамбрия” и ул. „Митрополитска”, градинка с алеи по ул. „Крайбрежна” и др.

Обстойно внимание Николай Димитров отдели и на новите идеи, които има за развитие на Стария Несебър. Сред тях е проектът „Реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на СУ „Любен Каравелов“ – корпус гр. Несебър – стар град“, чиято цел е цялостно обновяване на учебната сграда, Друг проект е „Световна недвижима културна ценност -  Старинен град Несебър“. Проектното предложение ще бъде подадено по Приоритетна ос 6 на ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. За целта на кандидатстването общинската администрация е разработила цялостна концепция за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на Световната недвижима културна ценност -  Старинен град Несебър.  Кандидат-кметът информира още, че има подготвен проект за подмяна на съществуващите настилки по някои улици от асфалт на паваж и подмяна на съществуващите настилки по тротоари от бетонови плочи на каменни плочи в Стария Несебър.

Николай Димитров се спря подробно и на проекта „Рехабилитация/реконструкция и модернизация на рибарско пристанище Северна буна – Несебър“. Той разясни подробно всички стъпки, предприети от администрацията и взаимодействията й с различни институции от 2009 година насам. След 10 години усилия и работа, финансирането е осигурено, то е  по Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.

Още един от проектите в Стария град, на който кандидат-кметът също обърна значително внимание е базарът с преместваеми обекти. За него има одобрение от Националния институт за недвижимо културно наследство, съгласуван е и с Министерството на културата. „Търсим финансиране за базара по програмата „Региони в растеж” и се надяваме да бъдем одобрени. В сегашното си състояние обектът не отговаря на съвременните изисквания затова се налага неговото обновление.”, аргументира се Николай Димитров, като допълни, че подобренията ще се извършват след края на летния сезон, така че търговците да не бъдат ощетени по никакъв начин.

Той запозна присъстващите и с някои от най-важните си проекти за новия град, както и с идеята си за разширяване на базата на  Професионалната гимназията по туризъм „Иван Вазов”, която да се превърне в колеж.

На финала на срещата Николай Димитров бе категоричен, че през годините, в които неговите съграждани са го назначавали на длъжността „кмет”, е отстоявал обществения интерес и не е допускал корпоративно-частни интереси да ръководят общината. Този принцип ще продължи да отстоява и занапред, подчерта кандидат-кметът и заяви готовност да работи за развитието и просперитета на общината, защото за успеха са важни целите.

Николай Димитров е независим кандидат-кмет, той е под № 69 в бюлетината.


България Всички новини
Козирогът да внимава да не попадне в капан, а Водолеят да си пази парите Козирогът да внимава да не попадне в капан, а Водолеят да си пази парите

Хороскоп за деня – 1 октомври 2020, четвъртък

4 правила при секса за една нощ 4 правила при секса за една нощ

Пoнякoгa, кoгaтo двaмa души прaвят ceкc зa eднa нoщ и нaиcтинa им хaрeca, мoгaт дa гo пoвтoрят oтнoвo и oтнoвo, но това не е връзка

Търсят нов началник на Районен съд-Бургас Търсят нов началник на Районен съд-Бургас

До десетина дни става ясно има ли кандидати, поредна процедура е обявена и за РС-Средец

Как да преодолеем страха от секса с нов партньор Как да преодолеем страха от секса с нов партньор

Колкото повече ни харесва партньора, толкова по-високи са очакванията към първия секс

5 зодии, които живеят в миналото 5 зодии, които живеят в миналото

Ето кои знаци се връщат най-често към отминалите моменти

Насекомо смуче соковете на дъба в Странджа, наши и турски лесовъди търсят спасение Насекомо смуче соковете на дъба в Странджа, наши и турски лесовъди търсят спасение

Вредителят причинява преждевременен листопад, химична борба е неприложима

Рецепта за пилешки хапки с пармезанова коричкa Рецепта за пилешки хапки с пармезанова коричкa

Печени, а не пържени

Плажът на Слънчев бряг ще е без спасители от утре Плажът на Слънчев бряг ще е без спасители от утре

Април започва подготовката за следващия летен сезон

Почина 70-годишната жена, блъсната на пешеходна пътека на бул. "Захари Стоянов" Почина 70-годишната жена, блъсната на пешеходна пътека на бул. "Захари Стоянов"

По случая е образувано досъдебно производство

Пожар опустоши дома на Марин в с. Везенково, Община Сунгурларе му подаде ръка Пожар опустоши дома на Марин в с. Везенково, Община Сунгурларе му подаде ръка

Местният парламент отпусна средства за ремонта на къщата му

Атина стяга режима за гражданство Атина стяга режима за гражданство

Чужденците трябва да докажат добър гръцки писмено

Криза: "Дисни" съкращава 28 000 души Криза: "Дисни" съкращава 28 000 души

Причината е ниската посещаемост на тематичните паркове заради пандемията

Наталия Кобилкина кръсти сина си в Гърция Наталия Кобилкина кръсти сина си в Гърция

Кръщенето се е случило този уикенд с помпозно парти в бяло и синьо

Изчезнала преди 2 години жена открита жива в морето (ВИДЕО) Изчезнала преди 2 години жена открита жива в морето (ВИДЕО)

Рибари я видели да се носи по вълните до крайбрежието на Колумбия

Лют спор между Тръмп и Байдън за COVID-19, демократът искал ново затваряне на икономиката Лют спор между Тръмп и Байдън за COVID-19, демократът искал ново затваряне на икономиката

Президентът атакува опонента си в телевизионни дебат заради желанието му за ново затваряне на икономиката при скок на инфекциите с коронавирус

Цвети Пиронкова заработи 5 млн. долара от състезания Цвети Пиронкова заработи 5 млн. долара от състезания

Следващата съперничка на българката е Серина Уилямс

 

Азербайджан и Армения се готвят за война. Съветът за сигурност на ООН свикан спешно Азербайджан и Армения се готвят за война. Съветът за сигурност на ООН свикан спешно

Броят на жертвите наближава 100, сред убитите има 11 цивилни

 

Македонска министърка от днес е в затвора заради Мерцедес за 600 000 евро Македонска министърка от днес е в затвора заради Мерцедес за 600 000 евро

За скандалната покупка са осъдени и бившият заместник-министър на вътрешните работи Гьоко Поповски

 

Нагорни Карабах - новата война на Ердоган Нагорни Карабах - новата война на Ердоган

В Азебрайджан вече вече има около хиляда наемници от сирийската опозиция. Казват, че на всеки се плащат до 2500 долара на месец

Зловеща драма: Майка на 4 деца се самоуби, скачайки в пропаст в Гърция Зловеща драма: Майка на 4 деца се самоуби, скачайки в пропаст в Гърция

30-годишната варненка Миглена написала на съпруга си: „Аз приключих, не издържам повече, да се грижиш за децата” и се сринала с колата в бездната

Емил Димитров-Ревизоро Емил Димитров-Ревизоро В мача ляво-дясно аз съм отгоре Виц на деня Виц на деня В лудницата: - Ти кой си? - Аз съм Наполеон. - Е, то тука всички сме генерали... - Ааа, не – аз съм коняк!
Виц на деня Виц на деня Пияница звъни по телефона: - Ало-о-о, т’ва ли е номерът за помощ на алкохолици? - Да, кажете. - Абе-е-е, как се прави мохито?

Статус във фейсбук Статус във фейсбук Някой може да ти стане близък само за три дни. А друг, който живее с теб от години, може така и да не узнае кой е любимият ти цвят.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори