×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Николай Димитров представи впечатляващи идеи за Стария Несебър


Николай Димитров представи впечатляващи идеи за Стария Несебър
Николай Димитров запозна присъстващите с някои от многото реализирани проекти в Стария град
15 Октомври 2019, Вторник, 14:57 ч.
Автор: Флагман.БГ

Пред своите съграждани Николай Димитров заяви, че реализираното строителство на територията на Несебър и съставните селища е в резултат от колективния и ползотворен труд между Общинския съвет и общинската администрация

На срещата, организирана в Конферентен център „Сочи” в града на ЮНЕСКО,  кандидатът за кмет на Несебър Николай Димитров обърна внимание на темите за състоянието на Община Несебър, приоритетните й политики, разпределянето на бюджета, свършеното през годините и бъдещите проекти за повишаване качеството на живот, осъвременяване на градската среда, изграждане на обществено полезни обекти. Пред препълнената зала той обясни че:  „Несебър е финансово стабилна община, в която бюджетът се управлява и разпределя така, че всички нейни дейности да се осъществяват нормално.Кандидат-кметът говори за средствата, необходими за социалната, културната и строителната дейност, за образование, здравеопазване и др. Пред своите съграждани Николай Димитров заяви, че реализираното строителство на територията на Несебър и съставните селища е в резултат от колективния и ползотворен труд между Общинския съвет и общинската администрация.

Водните каскади - част от зоната за отдих на Северната алея в Стария град

По повод запитания заради неверни твърдения за дълг на общината от 20 млн. лв., Николай Димитров отговори, че всеки, преди да изрази мнение,  е добре да направи проверка в Министерството на финансите, където информацията за всички общини е публична. „Всеки може да направи проверка и да се увери, че Община Несебър към 30 септември 2019 г. е с дълг от 8 млн. лв. Ние го плащаме към една банка заради модернизацията на пречиствателната станция в Равда, която направихме преди броени години - най-голямата инвестиция, реализирана на наша територия. Остават още 4 години до погасяване на заема, който  ние стриктно изплащаме.”, бе категоричен Николай Димитров и показа извадка от Министерството на финансите, от която става ясно, че Община Несебър няма просрочени задължения по бюджета. „Така, че задълженията не са 20 млн. лв., както се твърди. Всеки може да направи справка и да види как стоят точно нещата.”, заключи Николай Димитров и предположи, че изнесената голяма цифра вероятно се отнася за друг, съседен, град със задължения около 20 млн. лв., които не са платени.

Жителите на Несебър изпълниха залата, за да чуят програмата на Николай Димитров

По отношение на местните данъци и такси, за които също се чуват твърдения, че са високи, Николай Димитров направи съпоставка с градове, намиращи се в същата категория, в която е и Несебър. От думите му стана ясно, че въпреки увеличението,  данъците в Несебър остават по-ниски в сравнение с повечето общини, попадащи в сходна група за данъчна оценка.  „До последно общината не увеличи данъците, а когато се наложи актуализация то тя бе от 1.2 на 1.8 промила, т.е с 0.6 промила. Нашите данъци са по-малко от Царево, Приморско и др.”, заключи Николай Димитров. Той допълни още, че и такса смет в общината е най-ниска в сравнение с останалите черноморски общини, въпреки че тук отпадъците са най-много.

Панорамна снимка на зоната за отдих

Николай Димитров запозна присъстващите с някои от многото реализирани проекти в Стария град. Той обърна внимание, че 2018 г. e факт интерактивно мобилно приложение с името „Несебър“, което показва забележителности от града на ЮНЕСКО в 3D добавена и виртуална реалност. Чрез приложението шест старинни църкви „оживят” пред потребителя в 3D визуализация, давайки му възможност да се разходи виртуално в тях и да  научи историята им на 4 езика - български, английски, руски и немски, на фона на специално композирана музика. Приложението е разработено за двете основни мобилни платформи android и ios. „Имаме желанието и амбицията постепенно да бъдат включени още обекти към приложението, за да вървим по пътя на надграждането и допълването на тази информационна мрежа от туристически забележителности, като голямата идея е тя обхване територията на цялата Община Несебър”, заяви кандидат-кметът. Той информира, че копие на любимата несебърска икона на Българския папа Анджело Джузепе Ронкали - „Св. Богородица – Врата небесна“, е дарена на музея и може да се види в една от залите му.  Николай Димитров обясни, че „популяризираме Несебър чрез нова уеб-платформа по линия на проекта на ЮНЕСКО „Пътувания до обекти на световното наследство в Европейския съюз“ в партньорство с „Нешънъл Джиографик“. Целта е широко популяризиране на по-малко познати европейските културни паметници на туристическите пазари в Китай, Северна и Южна Америка.

Базар с преместваеми обекти - част от цялостното обновяване на Северната алея

„От 2018 г., благодарение на проект по програмата за трансгранично сътрудничество, разполагаме с  прожекционно 3D оборудване за създаване на атрактивно светлинно шоу, с което да привличаме и впечатляваме туристи в Несебър. Така имаме  възможност да обогатим туристическия продукт и културния облик на старинния град. Предвиждаме за в бъдеще регулярни презентации на крепостните стени така, че да превърнем тази атракция в постоянно и очаквано събитие, подобно на други места в страната. Целта на този реализиран проект е повишаване привлекателността на града чрез нови, съвременни и модерни методи и технологични устройства.” , каза още Николай Димитров.

Детската площадка в зоната за отдих

Сред изпълнените обекти на територията на полуострова, той спомена детската градина, филиал на ДГ „Яна Лъскова”, консервацията и реставрацията на църквата „Йоан Алитургетос”, обновлението на северната алея с две детски площадки, игрище за минифутбол и баскетбол, фитнес на открито, тартанова настилка за спортни дейности в двора на училището, реконструкция на ул. „Месамбрия” и ул. „Митрополитска”, градинка с алеи по ул. „Крайбрежна” и др.

Обстойно внимание Николай Димитров отдели и на новите идеи, които има за развитие на Стария Несебър. Сред тях е проектът „Реконструкция, ремонт, оборудване и обзавеждане на СУ „Любен Каравелов“ – корпус гр. Несебър – стар град“, чиято цел е цялостно обновяване на учебната сграда, Друг проект е „Световна недвижима културна ценност -  Старинен град Несебър“. Проектното предложение ще бъде подадено по Приоритетна ос 6 на ОП „Региони в растеж“ 2014 – 2020 г. За целта на кандидатстването общинската администрация е разработила цялостна концепция за реставрация, консервация, опазване, популяризиране и развитие на Световната недвижима културна ценност -  Старинен град Несебър.  Кандидат-кметът информира още, че има подготвен проект за подмяна на съществуващите настилки по някои улици от асфалт на паваж и подмяна на съществуващите настилки по тротоари от бетонови плочи на каменни плочи в Стария Несебър.

Николай Димитров се спря подробно и на проекта „Рехабилитация/реконструкция и модернизация на рибарско пристанище Северна буна – Несебър“. Той разясни подробно всички стъпки, предприети от администрацията и взаимодействията й с различни институции от 2009 година насам. След 10 години усилия и работа, финансирането е осигурено, то е  по Програмата за морско дело и рибарство 2014 – 2020 г.

Още един от проектите в Стария град, на който кандидат-кметът също обърна значително внимание е базарът с преместваеми обекти. За него има одобрение от Националния институт за недвижимо културно наследство, съгласуван е и с Министерството на културата. „Търсим финансиране за базара по програмата „Региони в растеж” и се надяваме да бъдем одобрени. В сегашното си състояние обектът не отговаря на съвременните изисквания затова се налага неговото обновление.”, аргументира се Николай Димитров, като допълни, че подобренията ще се извършват след края на летния сезон, така че търговците да не бъдат ощетени по никакъв начин.

Той запозна присъстващите и с някои от най-важните си проекти за новия град, както и с идеята си за разширяване на базата на  Професионалната гимназията по туризъм „Иван Вазов”, която да се превърне в колеж.

На финала на срещата Николай Димитров бе категоричен, че през годините, в които неговите съграждани са го назначавали на длъжността „кмет”, е отстоявал обществения интерес и не е допускал корпоративно-частни интереси да ръководят общината. Този принцип ще продължи да отстоява и занапред, подчерта кандидат-кметът и заяви готовност да работи за развитието и просперитета на общината, защото за успеха са важни целите.

Николай Димитров е независим кандидат-кмет, той е под № 69 в бюлетината.


България Всички новини
Общински съветник от ВМРО обеща до дни да бъдат задържани хората, които съблякоха момче в автобус Общински съветник от ВМРО обеща до дни да бъдат задържани хората, които съблякоха момче в автобус

Нашето общество трябва да проявява нулева търпимост спрямо подобни действия, каза Карлос Контрера 

Бойко Борисов: Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България „BBB“ Бойко Борисов: Fitch Ratings потвърди дългосрочния кредитен рейтинг на България „BBB“

 Перспективата за страната ни остава положителна, сподели премиерът

Шеф Манчев и зам.-министър Русинова готвят рибни деликатеси с деца в Бургас Шеф Манчев и зам.-министър Русинова готвят рибни деликатеси с деца в Бургас

Модерната огромна база на ПГТ „Асен Златаров” събра „готвачи” и журналисти за невиждано кулинарно приключение

Златните момичета от Бургас тренират край кофи и мухъл Златните момичета от Бургас тренират край кофи и мухъл

Покривът на зала "Младост" тече при всеки дъжд

Абсурд! Работници на Русе плащат винетки, за да стигнат до офисите си Абсурд! Работници на Русе плащат винетки, за да стигнат до офисите си

Жители на града са направили подписка и подготвят протест

Гамени съблякоха 14-годишно момче в автобус, никой от мъжете не се намеси Гамени съблякоха 14-годишно момче в автобус, никой от мъжете не се намеси

Младежът отишъл гол до кръста при шофьора и крещял “Обраха ме, обраха ме”, а той равнодушно казал „Еми, това е България“

Предрекла ли е Ванга съдбоносни неща за датата 22.02.2020? Предрекла ли е Ванга съдбоносни неща за датата 22.02.2020?

Пред детектор на лъжата Сергей Кастарной потвъри, че пророчицата му е казала, че случи важно събитие за бъдещето на човечеството

„Съни бийч“ доведе лятото за над 1 108 000 българи „Съни бийч“ доведе лятото за над 1 108 000 българи

Българската продукция завладя близо 39% от телевизионната аудитория в петък вечер 

Гневен пациент избяга от болница в Пловдив и запали колата на сестра си Гневен пациент избяга от болница в Пловдив и запали колата на сестра си

Задържаха го, макар че се опитал да прикрие следите си

Владислав Горанов: Няма да обеднеем, ако  приемем еврото Владислав Горанов: Няма да обеднеем, ако приемем еврото

Няма нищо страшно в приемането на единната европейска валута от България, коментира той

Зловещо! 51 убийства в Бразилия за два дни Зловещо! 51 убийства в Бразилия за два дни

Обикновено регистрираните убийства в щата Сеара са около шест на ден

Путин бил по-опасен от коронавируса Путин бил по-опасен от коронавируса

Руският президент нямал никакво намерение да сключи мир с Украйна, жалва се Порошенко

Купон в морга, гробари празнуват със стриптизьорка Купон в морга, гробари празнуват със стриптизьорка

В момента скандалното парти се проверява

Страх от китайския коронавирус в Украйна, министър влезе при евакуирани от Ухан Страх от китайския коронавирус в Украйна, министър влезе при евакуирани от Ухан

Зоряна Скалецка взе решение да изкара с тях карантината

Трагедия на остров Бали, връщат красавица в ковчег Трагедия на остров Бали, връщат красавица в ковчег

Денят преди заминаването океанът бил неспокоен, но Авелина решила да се изкъпе и течението я отнесло

Нападнаха с камъни автобуси, превозващи евакуирани от Китай Нападнаха с камъни автобуси, превозващи евакуирани от Китай

Демонстранти хвърляха камъни и палиха огньове

Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх Ситуацията с коронавируса - преекспонирана, имало повече страх

Вирусът рано или късно ще бъде овладян, заяви Евгений Кандиларов

Заловиха човешки мозък в буркан на граничен пункт Заловиха човешки мозък в буркан на граничен пункт

Пратката идвала от Торонто и е била на път за Кеноша, Уисконсин

Лидерите на ЕС не могат да се разберат заради дупката от 75 милиарда евро в бюджета след Брекзит Лидерите на ЕС не могат да се разберат заради дупката от 75 милиарда евро в бюджета след Брекзит

Втори ден продължават тежките разговори и извънредното заседание на Европейския съюз

Берлинале започна с минута мълчание заради терора в Ханау Берлинале започна с минута мълчание заради терора в Ханау

Самуел Финци откри фестивала с реч, в която обърна внимание на свободата, с която хората на стария континент разполагат

Емил Димитров-Ревизоро Емил Димитров-Ревизоро Президентът какво прави – общо взето, грижи се за първата дама Виц на деня Виц на деня Пешо, съседи сме с теб откакто се помним... мислиш ли, че ще ти крада wifi?!? - Не! - Ами... тогава защо непрекъснато сменяш паролата?! Виц на деня Виц на деня Когато ви е скучно, отидете в най-близката до вас банка и изкрещете:
- Никой да не мърда!
И точно преди да извадят пистолети, добавете:
- Падна ми контактната леща.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако мъжете можеха да четат женски мисли...пак нищо нямаше да разберат
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори