×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

МБАЛ „Сърце и Мозък“ е болницата, в която всеки лекар мечтае да работи и всеки пациент мечтае да бъде лекуван


МБАЛ „Сърце и Мозък“ е болницата, в която всеки лекар мечтае да работи и всеки пациент мечтае да бъде лекуван
На 16-ти oктомври д-р Цветан Градинарово и целият екип на МБАЛ „Сърце и Мозък“ Бургаc ще отбележат Международния ден на анестезиологията
15 Октомври 2019, Вторник, 13:46 ч.

Лекарската професия е странна смес от свобода, отговорснот, предизвикателство и сигурност. Смятам, че през годините интересът към нея у младите хора остава един и същ, независимо от промените, които се случват в обществото

Д-р Цветан Градинаров – придобива специалност „Анестезиология и интензивно лечение“ в МУ София. Работи от 2004 год. в УБ Лозенец – София и УМБАЛ „Света Марина“ – Варна областта на сърдечната хирургия. Ръководил последователно структурите по Анестезиология и интензивно лечение към кардиохирургия в УМБАЛ „Света Анна“ – София, УМБАЛ „Света Марина“-Варна, УМБАЛ „Сърце и Мозък“ – Плевен. Специализация по анестезия при коронарна реваскуларизация на биещо сърце в Leuven, Белгия; анестезия и интензивно лечение при TAVI процедури във Франкфурт, Германия. Асистент към катедрата по Анестезиология и интензивно лечение в МУ – Плевен. Към настоящия момент д-р Градинаров ръководи клиниката по Анестезиология и интензивно лечение“ към МБАЛ „Сърце и Мозък“ Бургаc.

На 16-ти oктомври д-р Цветан Градинарово и целият екип на МБАЛ „Сърце и Мозък“ Бургаc ще отбележат Международния ден на анестезиологията.

Родината на анестезиологията е САЩ, където на 16 октомври 1846 г. в масачузетската обща болница хирургът Уилям Томас Мортън дава първата анестезия пред аудитория, при вадене на зъб.

У нас съвременната анестезиология въвежда чехът Антон Франц Червенаков (1908 - 1984). По негово предложение към ИСУЛ се създава специалност по анестезиология през 1956 г.

 Далеч преди него, през 1876 г., бъдещият създател на организираното българско здравеопазване и пръв председател на Българския лекарски съюз д-р Димитър Моллов защитава в Москва докторска дисертация по общото обезболяване с хлороформ. А първата обща анестезия с апаратура е осъществена от бъдещия проф. Янко Добрев в Пловдив през 1949 г.

- Честит професионален празник д-р Градинаров! Защо избрахте лекарската професия и как се насочихте към анестезиологията?

- Не съм израснал в семействто на лекари. В юношеските години, изборите ни често се определят от мечти и романтика. В този смисъл и моят случай не е изключение. Лекарската професия е странна смес от свобода, отговорснот, предизвикателство и сигурност. Смятам, че в годините интересът към нея у младите хора остава един и същ, независимо от промените, които се случват в обществото. Малко преди да завърша медицина, точно в периода на лутане, в който всеки човек попада по пътя си -  един мъдър човек ми каза: „Защо изобщо да ставаш лекар, ако не си селски лекар в Родопите“. Често си спомням за това. Анестезиологията не е детската ми мечта. Изборът на специалност в моя случай бе плод на разум и рационалност. Най-стойностните хора, които срещнах на професионалния терен на медицината, бяха представители именно на тази специалност. Впечатляваше ме спокойствието и увереността в критични ситуации, които бяха придобили, както и поливалентността им в медицината.

- Вярно ли е твърдението, че анестезиологията и реанимацията са най-тежките звена в медицината?

- Това е труден въпрос. Без съмнение обаче това са едни от тежките и сложни звена в медицината. Хирургията, от една страна и анестезиолоията и реанимацията от друга - са изключително тясно свързани. Първата е невзъможна без втората и обратно. В този смисъл най-голямата трудност в нашата специалност според мен е осигуряването на плавно и безопасно преминаване на пациента по трасето - здравословен проблем – интервенция-здраве. В това виждам и основните предизвикателства пред нас.

- Адреналинът в реанимация е много висок. Кое е най-голямото предизвикателство, което срещате в професията си?

- Нивото на адредалина е високо в много професии и за жалост е устойчиво високо в ежедневието ни като цяло. Стресът в работата на анестезиолога се диктува от самата същност на тази професия. От нас като реаниматори се изисква да реагираме адекватно в сложни и критични ситуации. Затова действията ни са строго протоколни и навременни. Анестезиологията не е меката на тежките лекарски консилиуми, обсъждания и сблъсъци на тези и контратези. Анестезиологът обича действието.

- Към настоящия момент сте началник на клиниката по Анестезиология и интензивно лечение към МБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Бургас. Какво Ви мотивира да изберете новооткритата болница?

- Бургас е прекрасен град, аз като варненец, се чувствам като у дома си. Екипът ни е изключителен. Изградихме колектив от млади и опитни лекари с отлична професионална експертиза. Перспективите пред нас са големи. Бях част от екипа на УМБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Плевен, където нивото на професионализъм и академичност надхвърлиха всичките ми очаквания. Когато бях поканен да oглавя клиниката по Анестезиология и интензивно лечение на новата структура от веригата – нямах никакви колебания. МБАЛ „Сърце и Мозък“ е събирателен образ на болницата, в която всеки лекар мечтае да работи и всеки пациент мечтае да бъде лекуван.     

- Само за три месеца работа през вратите на болницата минаха стотици хора. Разкажете ми за специфичен случай, който ще запомните?

- Наистина обемът ни от работа е много сериозен. Очаквам в близките години да се увеличава още. Регионът, който обслужваме също е голям. От друга страна - българите сме от нациите с най-висока честота на сърдечни заболявания.

Значителна част от работата ни като анестезиолози и интензивисти е свързана с лечението на усложнения, където в хирургията често се възприемат от хората, като синоним на лекарска грешка. В действителност усложненията са най-често предварително известен и възможен неблагоприятен сценарий на развитието на една болест, лекувана хирургично. В този смисъл всеки случай е специфичен. Ако всяка оперативна намеса преминаваше гладко, ние щяхме да останем без работа. Основната част в нашата специалност - именно изкуството на интензивното лечение се състои в извеждането до успешен край на целия процес – диагностика – хирургия – консервативно лечение, въпреки собствената логика и съпротивителни сили на болестта.

- В основата на анестезиологията са – анестезия, аналгезия,амнезия и релаксия, а какво стои в основата на добрия анестезиолог?        

- Имате чудесни познания в областта. Поздравления! Добрият анестезиолог е сплав между знания, практически умения и характер. За да бъдат придобити всички тези качества, е нужно преди всичко– желание и опит.

- Специалността Ви е с много висока интензивна натовареност, как я съчетавате с ръководните ви функции в отделението? Какво ви помага да сте добър и в двете?

- Тук в „Сърце и Мозък“ гр. Бургас съм в обкръжението на изключителни специалисти – анестезиолози, хирурзи и кардиолози. Екипът е сплотен и работи като един организъм. Специалистите по здравни грижи в структурата също. Ръководството на болницта е отзивчиво и адекватно спрямо всякакви ситуации, които ежедневно изникват. Когато подкрепата на ръководството е безапелационна, административните задължения не са тежест. За мен е чест да бъда част от веригата „Сърце и Мозък“ и е огромна привилегия да оглавявам клиниката по Анестезиология и интензивно лечение.

- Нараства броят на специализантите във Вашето отделение. Какъв съвет давате на бъдещите анестезиолози и каква добавена стойност носи МБАЛ „Сърце и Мозък“ в развитието на младите лекари?  - - Специализантите по анестезиология и интензино лечение в „Сърце и Мозък“ гр. Бургас наистина се увеличават. В следващите три години броят им най-вероятно ще се утрои. Очакваме разгръщането на новата ни структура – имам предвид новата високоспециализирана болница, която ще отвори врати и нуждата ни от млади лекари ще се увеличи. МБАЛ „Сърце и Мозък“ е прекрасно място за работа и обучение. Съчетанието със сърдечна хирургия и в съвсем близко бъдеще на много други области на хирургията – коремена, гръдна, ортопедична, урология и други - дава възможност за всеки избрал да продължи професиоаналния си път при нас - да се превърне в отлично подготвен анестезиолог-реаниматор, и обратно – при наличен специфичен интерес към определена хирургична област - да се развива предимно в сферата на своите интереси. И всичко това на фона на отлична материална база и най-съвременна медицинска апаратура, значително надхвърлящи условията, които биха предложили други центрове.

- Каква е успешната формула за справяне със стреса?

- Стабилното семейство! И не забравяйте своето хоби!

- Благодаря Ви за това интервю!

- За мен беше удоволствие!

 

За записвания на прегледи и информация, позвънете на телефон: 056/703003

 


В категории: Здраве


България Всички новини
Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие Кв. „Сарафово“ завря, стотици искат постоянно полицейско присъствие „Пратете екип, защото престъпността расте, появяват се и все повече нарушители на ЗДвП, зоват местните жители Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Защо тази певица си отряза косите, шокира с нова визия Фолкдивата неузнаваема, сравниха я с нейна колежка Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жена е с прорезни рани, мъжът й я замерил с порцеланова чиния Жертвата, която е на 64 години, е получила медицинска помощ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Международната регата „Порт Бургас“ се влива в къмпинг фестивала „Еxplore the world“ Ветроходното състезание ще започне с Парад на участниците пред Морската гара ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското ГЕРБ получи председателското място в РИК-Бургас, ДПС - секретарското Районната избирателна комисия ще е с четирима зам.-председатели Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Прекратиха дело за 527 лв. по давност след 17 години протакане Бавното правосъдие е равно на липса на правосъдие Кога да си мием зъбите – преди или след закуска Кога да си мием зъбите – преди или след закуска оказва се, че отговорът не еднозначен ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка 26 пъти изпитващ сменил посоката, въпреки инструкциите на таблета ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? Тя е безспорен авторитет и може да застане на върха на държавата  Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Чаените торбички съдържат танин – това вещество ефективно се бори с плака и петна по съдовете
Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Ето това е истинска миска. Вижте Мис Вселена 1965 г., която вече е на 76, но изглежда на 30 Апасра Хонгсакула има голямата чест да бъде първата победителка в Мис Вселена от Тайланд Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба 
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори