×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

МБАЛ „Сърце и Мозък“ е болницата, в която всеки лекар мечтае да работи и всеки пациент мечтае да бъде лекуван


МБАЛ „Сърце и Мозък“ е болницата, в която всеки лекар мечтае да работи и всеки пациент мечтае да бъде лекуван
На 16-ти oктомври д-р Цветан Градинарово и целият екип на МБАЛ „Сърце и Мозък“ Бургаc ще отбележат Международния ден на анестезиологията
15 Октомври 2019, Вторник, 13:46 ч.

Лекарската професия е странна смес от свобода, отговорснот, предизвикателство и сигурност. Смятам, че през годините интересът към нея у младите хора остава един и същ, независимо от промените, които се случват в обществото

Д-р Цветан Градинаров – придобива специалност „Анестезиология и интензивно лечение“ в МУ София. Работи от 2004 год. в УБ Лозенец – София и УМБАЛ „Света Марина“ – Варна областта на сърдечната хирургия. Ръководил последователно структурите по Анестезиология и интензивно лечение към кардиохирургия в УМБАЛ „Света Анна“ – София, УМБАЛ „Света Марина“-Варна, УМБАЛ „Сърце и Мозък“ – Плевен. Специализация по анестезия при коронарна реваскуларизация на биещо сърце в Leuven, Белгия; анестезия и интензивно лечение при TAVI процедури във Франкфурт, Германия. Асистент към катедрата по Анестезиология и интензивно лечение в МУ – Плевен. Към настоящия момент д-р Градинаров ръководи клиниката по Анестезиология и интензивно лечение“ към МБАЛ „Сърце и Мозък“ Бургаc.

На 16-ти oктомври д-р Цветан Градинарово и целият екип на МБАЛ „Сърце и Мозък“ Бургаc ще отбележат Международния ден на анестезиологията.

Родината на анестезиологията е САЩ, където на 16 октомври 1846 г. в масачузетската обща болница хирургът Уилям Томас Мортън дава първата анестезия пред аудитория, при вадене на зъб.

У нас съвременната анестезиология въвежда чехът Антон Франц Червенаков (1908 - 1984). По негово предложение към ИСУЛ се създава специалност по анестезиология през 1956 г.

 Далеч преди него, през 1876 г., бъдещият създател на организираното българско здравеопазване и пръв председател на Българския лекарски съюз д-р Димитър Моллов защитава в Москва докторска дисертация по общото обезболяване с хлороформ. А първата обща анестезия с апаратура е осъществена от бъдещия проф. Янко Добрев в Пловдив през 1949 г.

- Честит професионален празник д-р Градинаров! Защо избрахте лекарската професия и как се насочихте към анестезиологията?

- Не съм израснал в семействто на лекари. В юношеските години, изборите ни често се определят от мечти и романтика. В този смисъл и моят случай не е изключение. Лекарската професия е странна смес от свобода, отговорснот, предизвикателство и сигурност. Смятам, че в годините интересът към нея у младите хора остава един и същ, независимо от промените, които се случват в обществото. Малко преди да завърша медицина, точно в периода на лутане, в който всеки човек попада по пътя си -  един мъдър човек ми каза: „Защо изобщо да ставаш лекар, ако не си селски лекар в Родопите“. Често си спомням за това. Анестезиологията не е детската ми мечта. Изборът на специалност в моя случай бе плод на разум и рационалност. Най-стойностните хора, които срещнах на професионалния терен на медицината, бяха представители именно на тази специалност. Впечатляваше ме спокойствието и увереността в критични ситуации, които бяха придобили, както и поливалентността им в медицината.

- Вярно ли е твърдението, че анестезиологията и реанимацията са най-тежките звена в медицината?

- Това е труден въпрос. Без съмнение обаче това са едни от тежките и сложни звена в медицината. Хирургията, от една страна и анестезиолоията и реанимацията от друга - са изключително тясно свързани. Първата е невзъможна без втората и обратно. В този смисъл най-голямата трудност в нашата специалност според мен е осигуряването на плавно и безопасно преминаване на пациента по трасето - здравословен проблем – интервенция-здраве. В това виждам и основните предизвикателства пред нас.

- Адреналинът в реанимация е много висок. Кое е най-голямото предизвикателство, което срещате в професията си?

- Нивото на адредалина е високо в много професии и за жалост е устойчиво високо в ежедневието ни като цяло. Стресът в работата на анестезиолога се диктува от самата същност на тази професия. От нас като реаниматори се изисква да реагираме адекватно в сложни и критични ситуации. Затова действията ни са строго протоколни и навременни. Анестезиологията не е меката на тежките лекарски консилиуми, обсъждания и сблъсъци на тези и контратези. Анестезиологът обича действието.

- Към настоящия момент сте началник на клиниката по Анестезиология и интензивно лечение към МБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Бургас. Какво Ви мотивира да изберете новооткритата болница?

- Бургас е прекрасен град, аз като варненец, се чувствам като у дома си. Екипът ни е изключителен. Изградихме колектив от млади и опитни лекари с отлична професионална експертиза. Перспективите пред нас са големи. Бях част от екипа на УМБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Плевен, където нивото на професионализъм и академичност надхвърлиха всичките ми очаквания. Когато бях поканен да oглавя клиниката по Анестезиология и интензивно лечение на новата структура от веригата – нямах никакви колебания. МБАЛ „Сърце и Мозък“ е събирателен образ на болницата, в която всеки лекар мечтае да работи и всеки пациент мечтае да бъде лекуван.     

- Само за три месеца работа през вратите на болницата минаха стотици хора. Разкажете ми за специфичен случай, който ще запомните?

- Наистина обемът ни от работа е много сериозен. Очаквам в близките години да се увеличава още. Регионът, който обслужваме също е голям. От друга страна - българите сме от нациите с най-висока честота на сърдечни заболявания.

Значителна част от работата ни като анестезиолози и интензивисти е свързана с лечението на усложнения, където в хирургията често се възприемат от хората, като синоним на лекарска грешка. В действителност усложненията са най-често предварително известен и възможен неблагоприятен сценарий на развитието на една болест, лекувана хирургично. В този смисъл всеки случай е специфичен. Ако всяка оперативна намеса преминаваше гладко, ние щяхме да останем без работа. Основната част в нашата специалност - именно изкуството на интензивното лечение се състои в извеждането до успешен край на целия процес – диагностика – хирургия – консервативно лечение, въпреки собствената логика и съпротивителни сили на болестта.

- В основата на анестезиологията са – анестезия, аналгезия,амнезия и релаксия, а какво стои в основата на добрия анестезиолог?        

- Имате чудесни познания в областта. Поздравления! Добрият анестезиолог е сплав между знания, практически умения и характер. За да бъдат придобити всички тези качества, е нужно преди всичко– желание и опит.

- Специалността Ви е с много висока интензивна натовареност, как я съчетавате с ръководните ви функции в отделението? Какво ви помага да сте добър и в двете?

- Тук в „Сърце и Мозък“ гр. Бургас съм в обкръжението на изключителни специалисти – анестезиолози, хирурзи и кардиолози. Екипът е сплотен и работи като един организъм. Специалистите по здравни грижи в структурата също. Ръководството на болницта е отзивчиво и адекватно спрямо всякакви ситуации, които ежедневно изникват. Когато подкрепата на ръководството е безапелационна, административните задължения не са тежест. За мен е чест да бъда част от веригата „Сърце и Мозък“ и е огромна привилегия да оглавявам клиниката по Анестезиология и интензивно лечение.

- Нараства броят на специализантите във Вашето отделение. Какъв съвет давате на бъдещите анестезиолози и каква добавена стойност носи МБАЛ „Сърце и Мозък“ в развитието на младите лекари?  - - Специализантите по анестезиология и интензино лечение в „Сърце и Мозък“ гр. Бургас наистина се увеличават. В следващите три години броят им най-вероятно ще се утрои. Очакваме разгръщането на новата ни структура – имам предвид новата високоспециализирана болница, която ще отвори врати и нуждата ни от млади лекари ще се увеличи. МБАЛ „Сърце и Мозък“ е прекрасно място за работа и обучение. Съчетанието със сърдечна хирургия и в съвсем близко бъдеще на много други области на хирургията – коремена, гръдна, ортопедична, урология и други - дава възможност за всеки избрал да продължи професиоаналния си път при нас - да се превърне в отлично подготвен анестезиолог-реаниматор, и обратно – при наличен специфичен интерес към определена хирургична област - да се развива предимно в сферата на своите интереси. И всичко това на фона на отлична материална база и най-съвременна медицинска апаратура, значително надхвърлящи условията, които биха предложили други центрове.

- Каква е успешната формула за справяне със стреса?

- Стабилното семейство! И не забравяйте своето хоби!

- Благодаря Ви за това интервю!

- За мен беше удоволствие!

 

За записвания на прегледи и информация, позвънете на телефон: 056/703003

 


В категории: Здраве


Почина легенда на ЦСКА
Почина легенда на ЦСКА 14/12/2019, Събота 17:43 0
България Всички новини
Община Пловдив да обясни на гражданите за разрушаването на Бетонния мост, а не да се всяват ненужни смутове Община Пловдив да обясни на гражданите за разрушаването на Бетонния мост, а не да се всяват ненужни смутове

Това е инженерното решение, иначе ще изпуснем програмния период и европейското финансиране, смята транспортният министър

Жената на Андрей готви за "Фермата" Жената на Андрей готви за "Фермата"

Красивата половинка на продуцента и водещ на риалити формата, смая всички с кулинарните си хрумвания

Ветеринарните лекари отбелязват професионалния си празник Ветеринарните лекари отбелязват професионалния си празник

Датата не е избрана случайно

Създадоха „умна” маска срещу мръсния въздух Създадоха „умна” маска срещу мръсния въздух

Изобретението вече е достъпно за потребители

Откриват ски сезона в Банско Откриват ски сезона в Банско

Ски легендата Марио Мат ще бъде там, за да даде старт на новия сезон

Армия от проститутки печели по 240 бона на месец в Кърджали Армия от проститутки печели по 240 бона на месец в Кърджали

По-голямата част от тях са „гурбетчийки“ за планинския регион и идват само когато клиенти се свържат по обявите им в сайтове за възрастни

Голяма трагедия! 21-годишна шофьорка загина при зверска катастрофа край Плодив Голяма трагедия! 21-годишна шофьорка загина при зверска катастрофа край Плодив

Колата е изхвърчала в канал

ЦИК си раздадоха тайно бонуси от две заплати ЦИК си раздадоха тайно бонуси от две заплати

Решението е гласувано на заседание на 22 ноември с пълно мнозинство от всички 16 присъстващи членове

Никола от ж.к.“Меден рудник“ размаза зрелищно Мерцедеса си Никола от ж.к.“Меден рудник“ размаза зрелищно Мерцедеса си

18-годишният шофьор предизвика тежко ПТП на светофара в Каблешково

Кметът Георги Димитров и Добата засаждат дръвчета в Карнобат Кметът Георги Димитров и Добата засаждат дръвчета в Карнобат

Днес те запретнаха ръкави и се включиха в акцията

Продадоха за 183 хил. долара кръглите очила на Джон Ленън Продадоха за 183 хил. долара кръглите очила на Джон Ленън

Кръглите очилца са доставени на легендарния член на Бийтълс през 1966 г.

ЮНЕСКО изважда култов белгийски карнавал от списъка си ЮНЕСКО изважда култов белгийски карнавал от списъка си

Причината е постоянни обвинения в антисемитизъм

Тръмп вижда собствената си победа в изборите догодина, гледайки успеха на Борис Джонсън Тръмп вижда собствената си победа в изборите догодина, гледайки успеха на Борис Джонсън

Ще бъда преизбран догодина, смята американският президент

Зловещ инцидент с красива журналистка! Сега изглежда ужасно Зловещ инцидент с красива журналистка! Сега изглежда ужасно

Радвам се, че съм жива, написа тя след инцидента

Секси полицайката Диана се напи и направи неописуемо шоу 18+ Секси полицайката Диана се напи и направи неописуемо шоу 18+

Публикациите предизвикаха вълна от недоволство сред потребителите, които настояваха да бъдат взети мерки и тя да бъде наказана

Фолксваген отказва да избере локация извън Турция за новия си завод Фолксваген отказва да избере локация извън Турция за новия си завод

 Германският автопроизводител не очаква трудности заради отлагането на решението да строи ли завода

Борис Джонсън постигна съкрушителна победа във Великобритания Борис Джонсън постигна съкрушителна победа във Великобритания

 Резултатите ще дадат тласък на Brexit

САЩ и Китай на прага на споразумение САЩ и Китай на прага на споразумение

 Тръмп одобрява търговската сделка

Лидерите на ЕС се споразумяха за „Зелената сделка” Лидерите на ЕС се споразумяха за „Зелената сделка”

Полша, която е силно зависима от производството на електроенергия от въглища, не пожела да поеме засега ангажимент

Консерваторите на Борис Джонсън с убедителна победа на изборите във Великобритания Консерваторите на Борис Джонсън с убедителна победа на изборите във Великобритания

Сега той ще има възможност да доведе до край намеренията си за Брекзит на 31 януари

Румен РАДЕВ Румен РАДЕВ Българите ще заживеят достойно, когато възпитат политиците си да живеят само от заплата Виц на деня Виц на деня Срещат се двама наркомани:
- Наскоро се запознах с едно момиче.
- Взели й телефона?
- За какво са ми толкоз телефони, взех й компютъра.
Виц на деня Виц на деня 2020 година. Урок по български език:
"Как да пишем правилно емотикони."
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Никога не отлагай за утре това, което можеш да накараш да направи някой друг.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори