×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • ОД на МВР в Бургас разкри 30 престъпления през уикенда
  • 114 новозаразени с коронавирус за последните 24 часа, 1 е в Бургас
НА ЖИВО

МБАЛ „Сърце и Мозък“ е болницата, в която всеки лекар мечтае да работи и всеки пациент мечтае да бъде лекуван


МБАЛ „Сърце и Мозък“ е болницата, в която всеки лекар мечтае да работи и всеки пациент мечтае да бъде лекуван
На 16-ти oктомври д-р Цветан Градинарово и целият екип на МБАЛ „Сърце и Мозък“ Бургаc ще отбележат Международния ден на анестезиологията
15 Октомври 2019, Вторник, 13:46 ч.

Лекарската професия е странна смес от свобода, отговорснот, предизвикателство и сигурност. Смятам, че през годините интересът към нея у младите хора остава един и същ, независимо от промените, които се случват в обществото

Д-р Цветан Градинаров – придобива специалност „Анестезиология и интензивно лечение“ в МУ София. Работи от 2004 год. в УБ Лозенец – София и УМБАЛ „Света Марина“ – Варна областта на сърдечната хирургия. Ръководил последователно структурите по Анестезиология и интензивно лечение към кардиохирургия в УМБАЛ „Света Анна“ – София, УМБАЛ „Света Марина“-Варна, УМБАЛ „Сърце и Мозък“ – Плевен. Специализация по анестезия при коронарна реваскуларизация на биещо сърце в Leuven, Белгия; анестезия и интензивно лечение при TAVI процедури във Франкфурт, Германия. Асистент към катедрата по Анестезиология и интензивно лечение в МУ – Плевен. Към настоящия момент д-р Градинаров ръководи клиниката по Анестезиология и интензивно лечение“ към МБАЛ „Сърце и Мозък“ Бургаc.

На 16-ти oктомври д-р Цветан Градинарово и целият екип на МБАЛ „Сърце и Мозък“ Бургаc ще отбележат Международния ден на анестезиологията.

Родината на анестезиологията е САЩ, където на 16 октомври 1846 г. в масачузетската обща болница хирургът Уилям Томас Мортън дава първата анестезия пред аудитория, при вадене на зъб.

У нас съвременната анестезиология въвежда чехът Антон Франц Червенаков (1908 - 1984). По негово предложение към ИСУЛ се създава специалност по анестезиология през 1956 г.

 Далеч преди него, през 1876 г., бъдещият създател на организираното българско здравеопазване и пръв председател на Българския лекарски съюз д-р Димитър Моллов защитава в Москва докторска дисертация по общото обезболяване с хлороформ. А първата обща анестезия с апаратура е осъществена от бъдещия проф. Янко Добрев в Пловдив през 1949 г.

- Честит професионален празник д-р Градинаров! Защо избрахте лекарската професия и как се насочихте към анестезиологията?

- Не съм израснал в семействто на лекари. В юношеските години, изборите ни често се определят от мечти и романтика. В този смисъл и моят случай не е изключение. Лекарската професия е странна смес от свобода, отговорснот, предизвикателство и сигурност. Смятам, че в годините интересът към нея у младите хора остава един и същ, независимо от промените, които се случват в обществото. Малко преди да завърша медицина, точно в периода на лутане, в който всеки човек попада по пътя си -  един мъдър човек ми каза: „Защо изобщо да ставаш лекар, ако не си селски лекар в Родопите“. Често си спомням за това. Анестезиологията не е детската ми мечта. Изборът на специалност в моя случай бе плод на разум и рационалност. Най-стойностните хора, които срещнах на професионалния терен на медицината, бяха представители именно на тази специалност. Впечатляваше ме спокойствието и увереността в критични ситуации, които бяха придобили, както и поливалентността им в медицината.

- Вярно ли е твърдението, че анестезиологията и реанимацията са най-тежките звена в медицината?

- Това е труден въпрос. Без съмнение обаче това са едни от тежките и сложни звена в медицината. Хирургията, от една страна и анестезиолоията и реанимацията от друга - са изключително тясно свързани. Първата е невзъможна без втората и обратно. В този смисъл най-голямата трудност в нашата специалност според мен е осигуряването на плавно и безопасно преминаване на пациента по трасето - здравословен проблем – интервенция-здраве. В това виждам и основните предизвикателства пред нас.

- Адреналинът в реанимация е много висок. Кое е най-голямото предизвикателство, което срещате в професията си?

- Нивото на адредалина е високо в много професии и за жалост е устойчиво високо в ежедневието ни като цяло. Стресът в работата на анестезиолога се диктува от самата същност на тази професия. От нас като реаниматори се изисква да реагираме адекватно в сложни и критични ситуации. Затова действията ни са строго протоколни и навременни. Анестезиологията не е меката на тежките лекарски консилиуми, обсъждания и сблъсъци на тези и контратези. Анестезиологът обича действието.

- Към настоящия момент сте началник на клиниката по Анестезиология и интензивно лечение към МБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Бургас. Какво Ви мотивира да изберете новооткритата болница?

- Бургас е прекрасен град, аз като варненец, се чувствам като у дома си. Екипът ни е изключителен. Изградихме колектив от млади и опитни лекари с отлична професионална експертиза. Перспективите пред нас са големи. Бях част от екипа на УМБАЛ „Сърце и Мозък“ гр. Плевен, където нивото на професионализъм и академичност надхвърлиха всичките ми очаквания. Когато бях поканен да oглавя клиниката по Анестезиология и интензивно лечение на новата структура от веригата – нямах никакви колебания. МБАЛ „Сърце и Мозък“ е събирателен образ на болницата, в която всеки лекар мечтае да работи и всеки пациент мечтае да бъде лекуван.     

- Само за три месеца работа през вратите на болницата минаха стотици хора. Разкажете ми за специфичен случай, който ще запомните?

- Наистина обемът ни от работа е много сериозен. Очаквам в близките години да се увеличава още. Регионът, който обслужваме също е голям. От друга страна - българите сме от нациите с най-висока честота на сърдечни заболявания.

Значителна част от работата ни като анестезиолози и интензивисти е свързана с лечението на усложнения, където в хирургията често се възприемат от хората, като синоним на лекарска грешка. В действителност усложненията са най-често предварително известен и възможен неблагоприятен сценарий на развитието на една болест, лекувана хирургично. В този смисъл всеки случай е специфичен. Ако всяка оперативна намеса преминаваше гладко, ние щяхме да останем без работа. Основната част в нашата специалност - именно изкуството на интензивното лечение се състои в извеждането до успешен край на целия процес – диагностика – хирургия – консервативно лечение, въпреки собствената логика и съпротивителни сили на болестта.

- В основата на анестезиологията са – анестезия, аналгезия,амнезия и релаксия, а какво стои в основата на добрия анестезиолог?        

- Имате чудесни познания в областта. Поздравления! Добрият анестезиолог е сплав между знания, практически умения и характер. За да бъдат придобити всички тези качества, е нужно преди всичко– желание и опит.

- Специалността Ви е с много висока интензивна натовареност, как я съчетавате с ръководните ви функции в отделението? Какво ви помага да сте добър и в двете?

- Тук в „Сърце и Мозък“ гр. Бургас съм в обкръжението на изключителни специалисти – анестезиолози, хирурзи и кардиолози. Екипът е сплотен и работи като един организъм. Специалистите по здравни грижи в структурата също. Ръководството на болницта е отзивчиво и адекватно спрямо всякакви ситуации, които ежедневно изникват. Когато подкрепата на ръководството е безапелационна, административните задължения не са тежест. За мен е чест да бъда част от веригата „Сърце и Мозък“ и е огромна привилегия да оглавявам клиниката по Анестезиология и интензивно лечение.

- Нараства броят на специализантите във Вашето отделение. Какъв съвет давате на бъдещите анестезиолози и каква добавена стойност носи МБАЛ „Сърце и Мозък“ в развитието на младите лекари?  - - Специализантите по анестезиология и интензино лечение в „Сърце и Мозък“ гр. Бургас наистина се увеличават. В следващите три години броят им най-вероятно ще се утрои. Очакваме разгръщането на новата ни структура – имам предвид новата високоспециализирана болница, която ще отвори врати и нуждата ни от млади лекари ще се увеличи. МБАЛ „Сърце и Мозък“ е прекрасно място за работа и обучение. Съчетанието със сърдечна хирургия и в съвсем близко бъдеще на много други области на хирургията – коремена, гръдна, ортопедична, урология и други - дава възможност за всеки избрал да продължи професиоаналния си път при нас - да се превърне в отлично подготвен анестезиолог-реаниматор, и обратно – при наличен специфичен интерес към определена хирургична област - да се развива предимно в сферата на своите интереси. И всичко това на фона на отлична материална база и най-съвременна медицинска апаратура, значително надхвърлящи условията, които биха предложили други центрове.

- Каква е успешната формула за справяне със стреса?

- Стабилното семейство! И не забравяйте своето хоби!

- Благодаря Ви за това интервю!

- За мен беше удоволствие!

 

За записвания на прегледи и информация, позвънете на телефон: 056/703003

 


В категории: Здраве


Папа Бенедикт XVI е тежко болен
Папа Бенедикт XVI е тежко болен 03/08/2020, Понеделник 17:20 0
Флагман.БГ Може ли Иван Костов да стане служебен премиер? Може ли Иван Костов да стане служебен премиер? 03/08/2020, Понеделник 17:00 3
Наталия Симеонова се завръща
Наталия Симеонова се завръща 03/08/2020, Понеделник 14:00 3
България Всички новини
Бой на борда на самолет заради пияни британци без маски Бой на борда на самолет заради пияни британци без маски

Те са задържани от полицията в Испания

Комисар Емил Павлов, ОД на МВР в Бургас: Има значителен спад на битовата престъпност Комисар Емил Павлов, ОД на МВР в Бургас: Има значителен спад на битовата престъпност

Битовата престъпност ще продължи да бъде приоритет за нас, категоричен е зам.-директорът на областната дирекция на полицията

Верижна катастрофа затапи бул. „Стефан Стамболов“ в Бургас Верижна катастрофа затапи бул. „Стефан Стамболов“ в Бургас

Нанизали са се четири автомобила, причината – неспазена дистанция

Може ли Иван Костов да стане служебен премиер? Може ли Иван Костов да стане служебен премиер? Според него „има огромна несвършена работа“ в Министерството на труда и социалната политика и в Министерството на здравеопазването по повод справянето с кризата Мария Банева: Винаги съм вярвала, че истината ще възтържествува Мария Банева: Винаги съм вярвала, че истината ще възтържествува Свободата на словото и отношението на хората винаги са стояли на първо място за мен, пише в открито писмо майката на Николай Банев Приключи частичният ремонт на Духтевата къща Приключи частичният ремонт на Духтевата къща В тази малка красива сграда е отгледал децата си един талантлив българин Трагедия: Алфа Ромео се заби челно в камион в Карнобатско, водачът загина на място Трагедия: Алфа Ромео се заби челно в камион в Карнобатско, водачът загина на място

Във фаталната кола имало и две жени, които са откарани в УМБАЛ-Бургас, изяснява се състоянието им

ЗАД „ОЗК-Застраховане“ АД вече и с онлайн продажба на застраховка „Гражданска отговорност“ ЗАД „ОЗК-Застраховане“ АД вече и с онлайн продажба на застраховка „Гражданска отговорност“

15 % отстъпка при еднократно плащане на Полица, поръчана онлайн

Разкриха пъкления план на протестиращите до Стара Загора - да блокират АМ "Тракия" и в двете посоки Разкриха пъкления план на протестиращите до Стара Загора - да блокират АМ "Тракия" и в двете посоки

Ако полицията не се бе намесила аутобанът щеше да бъде блокиран в петък вечерта за доста дълго

Бойко Борисов: Пренасочваме 10 млн.лв. от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ в помощ на туризма Бойко Борисов: Пренасочваме 10 млн.лв. от ОП „Иновации и конкурентоспособност“ в помощ на туризма

Очаква се схемата да заработи в края на месец август

Папа Бенедикт XVI е тежко болен Папа Бенедикт XVI е тежко болен

Оттеглилият се 93-годишен папа страда от херпес зостер

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 18 милиона, в САЩ съветват да се носят маски и вкъщи Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 18 милиона, в САЩ съветват да се носят маски и вкъщи Пандемията продължава бързото си разпространение по света Норвежци опразниха шведските магазини Норвежци опразниха шведските магазини На места се забелязват 70-метрови опашки на касите Турция няма да затваря хотели при случай на COVID-19 Турция няма да затваря хотели при случай на COVID-19

Досега броят на заразените с коронавирус в Турция надхвърли 231 000

Арестуваха един от бодигардовете на кралицата заради 9 сака с кокаин Арестуваха един от бодигардовете на кралицата заради 9 сака с кокаин

Охранителят е отстранен от задълженията си до края на разследването

Учени установиха как коронавирусът уврежда обонянието Учени установиха как коронавирусът уврежда обонянието

Хората, които са се разболели от COVID-19, не могат да загубят обонянието си завинаги

Почина актьорът Уилфорд Бримли Почина актьорът Уилфорд Бримли

Той е известен с ролята си на д-р Блеър в нашумелия през 80-години филм „Нещото“

Времето на Лукашенко да си тръгне спокойно и кротко е отминалo безвъзвратно Времето на Лукашенко да си тръгне спокойно и кротко е отминалo безвъзвратно

Каквито и добрини да си направил на страната си, никаква благодарност не бива да чакаш, ще те изритат, напсуват, охулят, че накрая може и в кауша да те вкарат

Малките деца са най-опасните преносители на COVID-19 Малките деца са най-опасните преносители на COVID-19

Това показва проучване

Хиляди протестират в Берлин срещу корона-ограниченията Хиляди протестират в Берлин срещу корона-ограниченията

За последното денонощие в Германия са регистрирани 955 случая на заразата

Илиян Василев Илиян Василев В БТВ маршируват само представители на властта, гради имиджа си на "обективна" телевизия с елементарни покрития от протеста Виц на деня Виц на деня Много хубав часовник имаш...
- Благодаря. Взех го супер евтино от ЛИДЛ. Само 5,99 лв.
- Колко е часът ?
- 77:68.
Виц на деня Виц на деня - Пешо, кое е най-запомнящото се нещо което са ти казвали след се*с?
- А да видим друг път ще крадеш ли череши...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Ани, как кръстихте детето?
- Бойко - да му е пълно шкафчето!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори