×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Путин печели изборите с 87%
  • Путин печели изборите с 87%
  • Жена е намерена мъртва в дома й в Пловдив, задържан е синът й
  • Остават 2 седмици, в които може да платите данъка си с 5%
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Асен Агов: Достлукът на Борисов с Ердоган ни спасява от бежанците, но диктаторът губи властта


Асен Агов: Достлукът на Борисов с Ердоган ни спасява от бежанците, но диктаторът губи властта
Бежанците от Сирия са използвани в политиката за шантаж, каза Асен Агов
15 Октомври 2019, Вторник, 10:20 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

 Тази олелия в Сирия е последния шанс на турския президент да съхрани властта си, коментира експертът по международни отношения 

Бежанците от Сирия са използвани в политиката за шантаж. Ако не се разбере, че тези жертви са използвани по най-безогледния и жесток начин, за да ни притискат да плащаме, няма да има решение на въпроса. Това каза в „Тази сутрин“ по бТВ експертът по международни отношения Асен Агов.

Обществото гледа негативно на достлука на Борисов с Ердоган, но в резултат на това има отлив на натиска от мигранти, добави той. 

Водещият Антон Хекимян припомни, че премиерът Бойко Борисов свиква Съвета за сигурност заради изострянето на ситуацията в Северна Сирия. Той изтъкна, че целта на Турция е да изгради буферна зона, където да настани сирийските бежанци, а някои виждат в това опит за анексиране на нови територии. 

Съгласен съм, че не са блъф тези заплахи на Ердоган, че ще пусне мигрантите към Европа, обаче са поредния рекет и изнудване, коментира пък бившият генерален консул в Одрин Георги Димов.

„Досега Турция е изхарчила 40 млрд. долара за бежанците и за справянето на ситуацията в Сирия, т.е. Анкара ще продължи да настоява за все повече средства от Европейския съюз. Точно там ги стяга чепика“, добави той.

Бежанската вълна от Сирия започна, когато Русия влезе в страната и стана ясно, че с руска подкрепа Асад ще успее да се наложи над бунтовниците, каза пък Агов.

„Преди 100 години Джон Кейс, който е бил съветник на британския премиер Дейвид Лойд Джордж, казал по време на Парижката мирна конференция, че французите искат Сирия. Министър-председателят попитал дали има там петрол. Кейс отговорил, че няма. Ами тогава им го дайте, добавил премиерът. Така се ражда Сирия в останките на Османската империя. Така се създава и Ирак, но го взимат англичаните, защото има петрол“, заяви бившият депутат. 

Припомням това, за да кажа, че демоните, родени тогава, продължават да властват в целия район, обясни той.

„България е една от вратите за бежанците, но Гърция е много по-заплашена. В навечерието на Втората световна война Франция решава да напусне Сирия и подарява на Турция една провинция“, каза пък Димов. 

„Премиерът е прав, че трябва да е по-предпазлив ЕС, когато напада Турция, но европейската общност няма обща външна политика и отгоре на всичко е в състояние на непрестанно клатушкане. Европа е парализирана. В резултат на това външните министри казаха „Всеки да се спасява сам“, т.е. Холандия наложи оръжейно ембарго, Италия иска да направи същото. Това обаче е символично“, коментира Агов. 
 
Нашата държава трябва да си гледа интереса, защото всеки се спасява сам, добави той.

Не виждам никакъв изход от ситуацията в Сирия понеже позициите на основните играчи са много различни и няма как да се разберат, заяви бившият консул. 

Според Агов са основателни критиките към президента Тръмп, че американците предадоха кюрдите, които сразиха „Ислямска държава“. „Те дадоха хиляди жертви срещу джихадистите. Санкциите на американците срещу Турция също са символични. Съветът за сигурност на ООН няма да остане безучастен.  Анкара ще бъде принудена да седне на масата за преговори“, подчерта той.

Дипломатът пък изтъкна, че 12 000 джихадисти са в затвори, контролирани от кюрдите. Преди Русия да се намеси, бойците на Ислямска държава бяха обучавани и лекувани в Турция, добави той.

„Тази олелия е последния шанс на Ердоган да съхрани властта си, защото проблемът е и вътрешнополитически. Няма да успее обаче, защото насилието ражда насилие. 15 млн. кюрди живеят в Турция. Те са изтласкани от обществения живот. Този проблем няма да се реши със създаването на зона в Сирия. Това е само коз за масата на преговорите“, заяви Агов. 

„С Турция трябва да водим внимателна, но принципна политика без никакви компромиси. Червените линии са взаимно уважение, равнопоставеност и ненамеса във вътрешните ни работи“, каза още Георги Димов. 
 


В категории: Политика


1
Коментара
Флагман.БГ Дете почина в двора на училище в Казанлък Дете почина в двора на училище в Казанлък 18/03/2024, Понеделник 18:51 2
1
Коментара по темата
1.
ХХ
15.10.2019 12:03:55
0
5
1. ердоган спасява не само себе си, а и неговата турция.
2. бежанците са резултат основно от подкрепата на ес за ислямистките терористични "борци за свобода и демокрация". Има я на снимките - белите пикапи тойота от холандия с които ид превземаше градовете. има я и в официалните новинарски емисии на западните медии от онова време.
3. и ердоган и нато действаха заедно в алепо, откъдето ердоган извозваше хиляди бежанци с автобуси... жалко, че асад не отряза гръцмулите на заловените натовски съветници (20+ броя), а ги пусна след няколко дни плен.
4. Благодарение на демократичния преход и цената платена (от знайни и незнайни демократични изроди кат соломон паси, мадридският изрод симеон и тнт) за влизане в нато, България е по отслабена и от цигански катун и е вързана към някой голям съюз и трябва да му играе по свирката...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта" Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Хората пощуряха от безпаричие: Домашното насилие драстично нарасна Най-често мъже бият жените си, синове също посягат на майките „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Генерал СВР“: Кремъл планира за лятото да парализира няколко страни от ЕС и НАТО (видео, български субтитри) „Това ще е хакерска хибридна операция, в която ще бъдат блокирани всички банки, учреждения, услуги и пътища“, твърди каналът, зад който стоят бивши руски разузнавачи Ергенът избра две лелки, перничанка,  софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ергенът избра две лелки, перничанка, софтуерен инженер и студентка да стигнат до финал Ясни като бял ден са 5-те финалистки в третия сезон на шоуто Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Свещеник обяви гладна стачка заради касиран избор Отец Иван Янков е от храм "Св.Троица" в Сливен
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори