×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Интригата на места като Бургас и Стара Загора се подценява, изборите там може да са най-интересни


Интригата на места като Бургас и Стара Загора се подценява, изборите там може да са най-интересни
Картината на тези местни избори ще е доста по-пъстра, очертават се 4-5 типови ситуации в страната, смята Първан Симеонов
15 Октомври 2019, Вторник, 09:10 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимка-архив: Авторът

Когато има видим монопол, като че ли е най-голямо търсенето на алтернатива, казва политологът

Остават по-малко от две седмици до първия тур на местните избори. Каква е ситуацията в големите градове? Може ли резултатите да разклатят властта? Кои избиратели ще решат изхода в столицата София? На тези и други въпроси отговаря политологът Първан Симеонов – изпълнителен директор на агенцията за обществени и политически изследвания „Галъп интернешънъл“.

- Г-н Симеонов, имат ли потенциал местните избори да разтърсят властта?

- Да я разтърсят – имат потенциал, не съм сигурен дали имат потенциал да я съборят. По-скоро – не, макар че всичко е възможно.

- Ако загубят София?

- Ако ГЕРБ загубят София, ми се струва, че те отново биха се опитали да изкарат пълен (правителствен – б.а.) мандат. Поне досега виждаме такава логика на поведение от страна на Бойко Борисов. Той се опитва, независимо от това какво става, да запази присъствие. Струва ми се, че при какъвто и да е резултат в София, той ще се опита да остане на власт.

- Балотажът в София сигурен ли е?

- Почти. Доста е вероятно.

- Кой може да победи на първи тур?

- Няма как да кажа кой може да поведе на първия тур без пресни данни, но ми се струва, че на базата на анализа и на предходни данни, с които разполагаме, на балотажа ще бъдат Йорданка Фандъкова и Мая Манолова.

- А имате ли наблюдение кой е по-вероятно да спечели на втория тур?

- Последните наши наблюдения са от август, затова ми е трудно да кажа на този етап. Плюс това то се решава накрая. Като гледам повечето колеги, те мерят практически паритет и това още повече означава, че развръзката ще дойде накрая, имам предвид преди първия тур. А за втория тур ще бъде още по-интересно. И много от нещата ще се решат буквално последните дни. Т.е. наистина е много рано да се твърди каквото и да било с положителност.

- Като гледате риториката в кампанията, Фандъкова или Манолова по-добре се справят в привличането на прозападните либерали, така да го кажем?

- Всъщност и двете до този момент играха доста миролюбиво, обаче в последните дни нещо се променя. И ми се струва, че Манолова влиза повечко в настъпление. Като стана дума за прозападните либерали, през последните два дни видях, че тя вече е говорела на тема „съдебна система“. Т.е. като че ли има някаква ескалация на посланията към тях. Но във всеки случай има известно пречупване на кампанията. От едната страна, имахме сив плакат, буквално - акцент върху скучността на г-жа Фандъкова. Тя цитира други за „скучната ми биография“, с послание, че е експерт, че е професионалист и не е имала големи амплитуди и промени в кариерата си. Обратно, Манолова от самото начало води енергична и усмихната кампания. Тя е и по-политически звучаща от тази на Фандъкова. Във всеки случай и двете залагаха на по-миролюбива тактика. Последните няколко дни това започва да се попроменя може би защото вече има и директен сблъсък в дебата. И някак си малко повече се нажежи и като че ли Манолова показва видими опити за привличане на прозападните либерали в София. Тук е моментът да кажем, че далеч не само те ще се явяват решаващи за балотажа. Има още поне три групи. Едната се състои от тези, които са дистанцирани от политиката. Въпросът е дали някой ще успее да ги привлече. Втората група са гласоподавателите на Ангел Джамбазки и въобще националистическият сектор. И третата група са евентуално всички други, които в София не са много малко – бая народ се кандидатира. И към всички тях трябва да се намери път.

- Т.е. три групи ще решат изборите в София?

- Четири! Десните; традиционно дистанцираните в политиката, сред които са и най-младите, които ще гласуват за първи път; националистите; и привържениците на останалите кандидати – защото тези кандидати не са малко и може да сформират доста солиден корпус.

- Във втория по големина град – Пловдив, кой е по-вероятно да победи – Здравко Димитров или Славчо Атанасов?

- Трудно ми е кажа, още повече че там борбата е много сериозна, както се вижда. И тази борба е прелюбопитна, защото ГЕРБ някак си сменя състезателя в движение. Нашите последни данни са от навечерието на кампанията, така че ми е трудно на този етап да обобщя. Но и там се вижда, че се очертава балотаж, на който най-вероятно ще бъдат Славчо Атанасов и Здравко Димитров.

- В Русе не е ли идентична ситуацията?

- Всъщност Пловдив и Русе представляват пример за една доста интересна ситуация в страната – там кандидатите на патриотичното пространство застават между ГЕРБ и БСП. Т.е. битката не е точно „ГЕРБ срещу БСП“, а е „ГЕРБ, БСП и някой от патриотите“. В Русе назад в годините имаше добро представяне (от страна на ВМРО – б.а.) на Искрен Веселинов. Сега там участва Галин Григоров. В Плевен и Добрич ситуацията е сходна, само че там има син кандидат между ГЕРБ и БСП...

- Това са всъщност сегашните кметове.

- Да, Йордан Йорданов в Добрич и Георг Спартански в Плевен. Между другото, и двамата имат добри шансове да си спечелят отново, както патриотите имат добри шансове да спечелят кметско място в Пловдив и в Русе. Нямам конкретни, скоростни данни, но имам наблюдение. Има и един трети тип градове с кметове-хегемони, какъвто е примерно Димитър Николов в Бургас или Живко Тодоров в Стара Загора – това са кметове, които са с добри изгледи да имат пореден мандат, но там любопитното е дали на този монолитен фон ще се появи някакъв пробив за нещо ново. И в този ред на мисли има някои любопитни кампании. Примерно има една изключително активна кампания на Живко Табаков в Бургас, която се вижда. В Стара Загора е наистина много любопитно какво ще стане, защото там да речем, че кандидатът на БСП ще е на второ място, но е доста интересно кой ще е на трето. Въобще, в такива градове, които уж са най-безинтересни, всъщност е може би най-интересното. Има и една четвърта група градове като Ямбол, Сливен, където, ако погледнете резултатите от европейските избори, ще видите, че БСП и ГЕРБ са изравнени; да не кажа, че на някои места БСП излиза с малко напред. И това са градове, където БСП има на какво да се надява. Много любопитно в тази кампания е дали ДПС ще успее да направи пробив в още един областен град – например Кърджали и още нещо. Споменават се Търговище и Разград, но си признавам, че там не наблюдавам много внимателно нещата. И естествено има места, където ГЕРБ ще се бори да запази монопола. Но, както и да го гледаме, просто миналия път ГЕРБ толкова много спечели, че вдигна летвата така, че не знам дали ще може да я прескочи отново. Струва ми се, че този път картината ще изглежда доста по-пъстра. Очертават се 4-5 типови ситуации. За мен най-любопитно е там, където изглежда най-безинтересно. Точно защото е най-безинтересно, няма видими белези какво може да се случи. Когато има видим монопол, хората се оглеждат за някаква алтернатива. И в този ред на мисли места като Бургас може да се окажат най-интересни, но ми се струва най-логично кметът Николов да има пореден мандат. Любопитното е какво ще става под него.

- Казвате, че е възможен балотаж в Стара Загора и Бургас ли?

- Не. То всичко е възможно, но е по-малко вероятно. Но казвам, че просто ще е интересно отдолу – под действащия кмет и, примерно, опонента му от БСП какво ще става и как ще се подредят. Защото всеки подценява и никой не гледа към тези градове, а пък там също в някаква степен може би ще има търсене на алтернативи. Там, където изглежда най-безалтернативно, като че ли е най-голямо търсенето на алтернатива. Винаги е така.

- Т.е. да не подценяваме интригата там?

- Аз никъде не бих подценявал интригата този път. Има търсене на ненадейни опции, така да се каже. На европейските избори се видя, че на хората им се гласува за нови и неподозирани неща. Има не лош резултат на едно нещо, което се казваше „Път на младите“, което никой не го слагаше, а само ние го сложихме в сметките. Имаше интересен резултат Иванчева – тя спечели повече от някои парламентарно представени сили, и т.н. Т.е. има такова търсене за новото и то се вижда навсякъде.


В категории: Политика


Николета избяга в Дубай
Николета избяга в Дубай 18/11/2019, Понеделник 21:40 1
Как да флиртувате през 30-те
Как да флиртувате през 30-те 18/11/2019, Понеделник 21:20 0
Как да поискате пространство?
Как да поискате пространство? 18/11/2019, Понеделник 21:00 0
Трите най-похотливи зодии
Трите най-похотливи зодии 18/11/2019, Понеделник 20:00 0
5
Коментара по темата
5.
Vini
16.10.2019 19:31:15
1
0
Бургас целия е облепен от билбордове на този Табаков.От къде са му парите за тази лъжлива кампания която води.
4.
MiB
15.10.2019 12:01:14
3
2
Ти за 1 левче ли плачеш? Бърже кмета да ти издава сертификат за инвеститор 1 клас !
3.
*********
15.10.2019 11:38:34
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
XX
15.10.2019 10:52:54
1
5
@1
"...с високи местни данъци и такси,..."???
1.
наблюдателен
15.10.2019 10:08:38
2
20
При всички случаи трябва да има балотаж, така ще е в София, Пловдив, Стара Загора и в Бургас. При всички случаи отново, както и на евроизборите ГЕРБ ще загуби гласове спрямо предните местни и парламентарни избори. Ако не им светне синята лампа, на управляващите, да се огледат какво се случва в Полша например, как се развива икономиката там и как растат доходите, защо печели на изборите Качински. Да не говорим за Сърбия и Македония които ни изпревариха в развитието си. Ако не се смени модела и философията на управление на държавата и общините, ще продължаваме да живеем бедно с високи местни данъци и такси, скъпи комунални услуги и да сме на опашката по доходи в Европа.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Внимание! От какво се страхуват жените в секса Внимание! От какво се страхуват жените в секса

Страхът представлява огромен стрес за организма

Пратиха зад решетките Живко Вилицата, държал в дома на баща си 22 хил. дози за наркопазара в Бургас Пратиха зад решетките Живко Вилицата, държал в дома на баща си 22 хил. дози за наркопазара в Бургас

Живко използвал семейната къща в айтоското село Чукарка за наркосклад

Герман и Любен отиват на топло заради побоя над 12-годишно момиче в бургаския кв. Победа Герман и Любен отиват на топло заради побоя над 12-годишно момиче в бургаския кв. Победа

Двамата хапали, ритали и извивали пръстите на детето

Бургас в очакване на Никулден! Мастършефовете Севда и Станислав разкриват свои любими рецепти с риба Бургас в очакване на Никулден! Мастършефовете Севда и Станислав разкриват свои любими рецепти с риба

Най-търсеното кулинарно издание с морски рецепти вече е в печатницата. Бургазлии и гости на града ще го получат безплатно на Никулден

Сузанира подкара една от най-бързите коли в света Сузанира подкара една от най-бързите коли в света

Нисан GT-R е новият автомобил на гаджето й 

Наливат 70 млн. лв. в училищна инфраструктура, откриват нови школа във Варна, Бургас и Пловдив Наливат 70 млн. лв. в училищна инфраструктура, откриват нови школа във Варна, Бургас и Пловдив

За да се подобрят условията за провеждане на учебния процес е нужно да се мине към едносменен режим, смята министърът на образованието Красимир Вълчев

Много е вероятно да се въздържим за филиал на СУ в Бургас, ако предложението бъде внесено в МОН Много е вероятно да се въздържим за филиал на СУ в Бургас, ако предложението бъде внесено в МОН

Мрежата на висшето образование достига предела си, вече е внесен законопроект за временен мораториум, категоричен е просветният министър

23-годишен с БМВ уби пенсионер до пешеходна пътека 23-годишен с БМВ уби пенсионер до пешеходна пътека

79-годишният мъж от Горна Оряховица издъхнал на място

Лекарката, приела починалото 3-годишно дете: Беше в увредено общо състояние Лекарката, приела починалото 3-годишно дете: Беше в увредено общо състояние

Състоянието на момченцето позволявало да бъде преместено

БСУ привлича ученици, запознава ги отблизо със студентските програми БСУ привлича ученици, запознава ги отблизо със студентските програми

20 ноември ще бъде Ден на отворените врати в Бургаския свободен университет

Българските Бони и Клайд подлудиха гръцките ченгета Българските Бони и Клайд подлудиха гръцките ченгета

За една година ограбили 13 коли, задигнали над 18 хиляди евро и ценни предмети, жената е задържана, мъжът се издирва

Учени разкриха какво изпитват хората, малко преди да умрат Учени разкриха какво изпитват хората, малко преди да умрат

Специалистите са проучили медицинските профили на 3274 души

Американец спаси 1920 живота, дарил 303 л кръв за 34 години Американец спаси 1920 живота, дарил 303 л кръв за 34 години

Според него дарител може да бъде и 80-годишен човек

Никол Шерцингер топли чаршафите на бивш ръгбист Никол Шерцингер топли чаршафите на бивш ръгбист

Певицата видимо е преживяла Гришо

Един милиард евро ще струва наводнението на Венеция Един милиард евро ще струва наводнението на Венеция

Площад Сан Марко е затворен за обществено ползване

Баща продаде дъщеря си на непознати и похарчи парите за момичета в интернет Баща продаде дъщеря си на непознати и похарчи парите за момичета в интернет

Оганите на реда разбрали за сделката

11 ранени след стрелба в кафене в Одрин 11 ранени след стрелба в кафене в Одрин

Пострадалите са седели пред заведението

Сняг затрупа Франция и Австрия, хиляди семейства останаха без ток Сняг затрупа Франция и Австрия, хиляди семейства останаха без ток

Кални свлачища разрушиха сгради в провинция Щирия, евакуират жителите на над 50 къщи

Екстрасенсът Джулия Уан си сменя пола, баща й бил неземно същество Екстрасенсът Джулия Уан си сменя пола, баща й бил неземно същество

 Финалистката от „Битката на екстрасенсите“ вярва, че той дошъл от друг свят и приел формата на мъж

Лекарите спасиха живота на президента на Сърбия Вучич Лекарите спасиха живота на президента на Сърбия Вучич

Вучич бе приет в петък във ВМА заради сърдечно-съдови проблеми

Йордан Лечков Йордан Лечков БФС е международна организация Виц на деня Виц на деня В КАТ:
- Тоя, като го блъснах пиеше водка и говореше по мобилния си телефон!
- Той може да прави каквото си поиска в собствения си хол, госпожо!
Виц на деня Виц на деня Разговор след първата брачна нощ:
- Скъпа, къде отиваш?
- Отивам да си намеря истински мъж.
- А би ли потърсила и за мен един?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Твърдо реших да забравя миналото, така че ако ви дължа пари...съжалявам!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори