×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ефектът на доминото в туризма: Хотелиери искат кредити от държавата заради фалита на Томас кук


Ефектът на доминото в туризма: Хотелиери искат кредити от държавата заради фалита на Томас кук
Ефектът на доминото покрай "Томас Кук" повлече и нас, призна Христо Гълбачев, изп.-директор на "Астрал Холидейз"
13 Октомври 2019, Неделя, 21:59 ч.
Автор: Флагман.бг

58 хотела имат да получават сериозни суми от фалиралия гигант, на ръба на банкрута са

"Ефектът на доминото покрай "Томас Кук" повлече и нас." Така изпълнителният директор на "Астрал Холидейз", 24-годишна туроператорска фирма, обясни в понеделник обявяването в несъстоятелност на компанията. Няма да има турист, който да остане на улицата, зарече се Христо Гълбачев, пише в свой анализ списание "Икономист".

Сигурно е прав – застраховката на дружеството от 700 000 лв. е двойно по-голяма от най-раздутите изчисления на разходите за полетите, хотелите и трансферите на туристите на компанията, които са заплатили, но още не са осъществили почивката си. Все пак става дума за максимум 200 човека. А и подобно развитие не е неочаквано за компания, чиято основна дейност е дистрибуция на "Томас Кук" на българския пазар.

Проблемът е, че няма подобна застраховка и за хотелите, които са развили бизнеса си, разчитайки основно на най-големия туроператор на английския пазар и един от най-сериозните играчи на световния туристически пазар.

В зоната на здрача
Първите щети за българския туризъм лъснаха веднага след фалита на интернационалния гигант преди почти три седмици, когато стана ясно, че 58 български хотела имат да вземат плащания от "Томас Кук" и се нареждат в списъка на кредиторите му. Проблемът е, че интернационалният туроператор се разплаща с хотелите два месеца след престоя на туристите в тях и има натрупани сериозни неплатени фактури до датата, на която международният туроператор обяви неплатежоспособност.

Според оценки на Института за анализи и прогнози в туризма преките загуби на българските хотели са 60 млн. лева. Ако към тях се прибавят неизплатените средства за доставчици на услуги като екскурзоводи, транспортни фирми и др., сумата набъбва до поне 100 млн. лв.

"След фалитите на "Томас Кук" и на "Астрал Холидейз" Министерството на туризма непрекъснато повтаря, че ще окаже институционална подкрепа на хотелиерите. Звучи добре, но се оказват празни думи без смисъл. Реално държавата не предприема никакви мерки за българските хотелиери", каза  Диана Колчева, председател на Сдружение "Клуб на хотелиера", Слънчев бряг.

Нейни колеги са получили преди дни официален отговор от Министерството на туризма, в който се посочва, че към момента държавата не може да приложи данъчни облекчения за засегнатите от "Томас Кук" и "Астрал Холидейз" хотели. За разговори в тази посока с финансовия министър Владислав Горанов обеща още при фалита на интернационалния туроператор министърът на туризма Николина Ангелкова.

Във вторник от сдружение "Клуб на хотелиера" пишеха ново писмо с четири спешни мерки за подкрепа на туристическия бранш, пострадал заради фалитите. То бе адресирано до четири министерства – на финансите, на туризма, на икономиката и на транспорта. Първото искане е държавата да договори с БНБ и търговските банки спешно отпускане на нисколихвени кредити за засегнатите от домино ефекта хотелиери, с лихви от 0,8 до 1,5%.

"Забележете – искаме кредити, а не субсидии, т.е. никой не може да обвини държавата в непозволена държавна помощ", казва Колчева. Втората мярка е държавата да освободи от ДДС доказаните с фактури разходи на 58-те хотела, засегнати от фалита на "Томас Кук", а след това да опрости на компаниите и корпоративния данък. Така те ще бъдат компенсирани поне отчасти затова, че партньорът им не се е разплатил с тях за престоя на туристите си в най-активните месеци юли и август. Четвъртата мярка е тези хотели да бъдат освободени от плащането на туристически данък за общините за туристите на "Томас Кук", за чийто престой е под въпрос дали ще получат плащания.

Според Диана Колчева от общо 450 000 туристи, пристигащи с чартъри в Слънчев бряг, 85% са на "Томас Кук". Толкова са се очаквали и за лято 2020, защото договорите са подписвани в периода от 1 юни до 31 юли т.г., почти два месеца преди обявяването на фалита на туроператора.

В несъстоятелност у нас и по света
Според шефа на Института за анализи и прогнози в туризма Румен Драганов домино ефектът ще продължи и в близките дни хотели по Черноморието ще обявят несъстоятелност. "Това със сигурност ще направят хотелите, чиято дейност в 70% е зависела от клиентите на "Томас Кук", казва Драганов, отбелязвайки опасността от това "всички яйца да са в една кошница". Като репер за стабилност той сочи, че хотелите, чиято дейност е зависела максимум 30% от туристите на "Кук", със сигурност ще избягнат подобна съдба.

Според него онези хотелиери, които искат да посрещат гости през лято 2020, трябва да обявят несъстоятелност веднага. Процедурата предвижда възможност за реализиране на оздравителен план за 6 месеца, т.е. до март догодина, когато все още ще имат шанс да се договорят с туроператорите за по-големи пакети.

Българските хотелиери не са единствените, нито най-силно засегнатите от фалита на международния туроператор. Поне 500 са хотелите в Испания, които може да бъдат затворени заради фалита на "Томас Кук" и ситуацията може да се влоши, ако правителството не вземе мерки веднага, заявява президентът на Испанската конфедерация за хотелиерство и туристическо настаняване Хуан Молас в интервю за икономическия всекидневник "Синко диас". Според него неплатената сметка на туроператора в Испания може да надхвърли първоначалната оценка от 200 млн. евро, обявена от сектора. "Ще бъде много повече. Сумата само за 8 хотелски вериги е близо 100 милиона", посочва Молас. Като пример той дава хотел на един от Канарските острови, където неотдавна са похарчили 20 млн. евро за реновиране, а от 7 октомври ще има 700 празни стаи и 200 служители, които ще трябва да бъдат освободени.

Хотели затварят и в Гърция. Според Никос Халкиадакис, председател на Сдружението на хотелиерите на остров Крит, в следващите дни 26 хотела на острова и 48 хотела в Гърция ще обявят несъстоятелност. Всички до един са луксозни, обслужващи главно клиенти на "Томас Кук". "Това е страхотен удар – също като финансовата криза преди години", посочва той пред "Дойче Веле". От 15 юни насам британският туроператор не плаща за нито един от хотелите, в които по договор настанява свои клиенти. Дори част от тях да са успели да запълнят незаетите стаи чрез друг туроператор, загубите все пак ще са огромни, добавя Халкиадакис. Според гръцката конфедерация по туризъм (SETE) финансовият удар ще варира между 250 и 500 млн. евро.

Кой ще смени "Томас Кук"
Най-вероятно мястото на "Томас Кук" на българския пазар, в Гърция и Испания ще бъде заето от туроператора Jet2 Holidays, собственик и на нискотарифната авиокомпания Jet2, посочват два източника на колегите от списание "Икономист".

Jet2 Holidays е един от трите водещи туроператора във Великобритания. На българския пазар се появи за първи път това лято. От май т.г. компанията осъществява сезонни полети до Бургас от девет града във Великобритания и предлага почивки в хотели между 2 и 5 звезди в курорти като Слънчев бряг, Св. Влас, Обзор и др. Проверка на сайта на Jet2 показва, че най-евтините самолетни билети към България това лято са се предлагали през август и септември на цени от 66 лири. 

Възможни мерки
Единствената конкретна мярка, която Министерството на туризма се готви да предприеме на този етап, е национална реклама на летните курорти в сезонните и чартърните самолети. За нея ще се плаща, след като туроператорите или хотелите представят фактури за реализирани нощувки.

Гръцкото министерство на финансите вече обяви, че ще освободи от туристическа такса за определен период всички хотели, които са засегнати от фалита на британския туроператор. За тази мярка настояват и българските хотелиери.

Министърът на туризма на Турция Мехмет Ерсой също заяви, че ще има програма за кредитна помощ на местния бизнес, засегнат от банкрута на туристическата компания "Томас Кук", с бюджет от около 50 млн. евро. Турция не е член на ЕС и не е длъжна да иска разрешение от Брюксел за прилагане на държавна помощ.

 


В категории: Бизнес


12
Коментара
Флагман.БГ Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка 19/03/2024, Вторник 09:55 0
12
Коментара по темата
12.
TWICER
14.10.2019 16:57:01
0
2
САМИЯТ ПРОЦЕС НА РАЗДЪРЖАВЯВАНЕ ИЗКЛЮЧВА ВЪЗМОЖНОСТТА ДЪРЖАВАТА ДА ПОДПОМАГА ПОД КАКВАТО И ДА Е ФОРМА ЧАСТНИТЕ ПРЕДПРИЕМАЧИ КАКТО И ДЪРЖАВНИ ЮРИДИЧЕСКИ СУБЕКТИ,БЕЗ РАЗБИРА СЕ ТЕЗИ КОИТО СА СТРАТЕГИЧЕСКИ И ЖИВОТО СПАСЯВАЩИ/ ТУРИЗМА НЕ Е В НИТО ЕДНА ОТ ТЕЗИ КАТЕГОРИИ/ АКО ДЪРЖАВАТА КАЖЕ 'А' ТОВА ЩЕ ПРЕДИЗВИКА НАИСТИНА ЕФЕКТА НА ДОМИНОТО И ЗА ДРУГИТЕ ОТРАСЛИ И ЩЕ СЕ НАЛОЖИ ДА 'ИЗБРОИ ЦЯЛАТА АЗБУКА' /РАЗБИРА СЕ ТУК ЩЕ СЕ НАМЕСЯТ ИНТЕРЕСИТЕ НА ВИДНИ ПОЛИТИЦИ И ВИСШИ СЛУЖИТЕЛИ И ТОГАВА ПРЕМИЕРА ИЛИ ЩЕ УДАРИ ПО МАСАТА ИЛИ ЩЕ СЕ ЛИШИ КОМФОРТНОТО/БЕЗПРОБЛЕМНО/ УПРАВЛЕНИЕ ,ЗАЩОТО РЕШЕНИЕТО Е ВОДЕНИЧНИЯ КАМЪК ЗА НЕГОВАТА ЗРЯЛОСТ/ПРИНЦИПНОСТ И ПРОЗРАЧНОСТ/ ! ! ! !
11.
ДС
14.10.2019 10:18:09
1
11
Нали веднъж държавата ви помогна като не си потърси откраднатите милиарди с който пострйхте хотелите
10.
Ivan
14.10.2019 08:30:38
0
8
Кой те е повлякъл бе мизерник, за 2018 имаш да плащаш транспорт и какво ли още не, нали за мин. сезон всичко ти е платено, ти защо не си се разплатил, и не разправяй че имаш да взимаш, не е верно че чакаш пари, ти даде 0 за трансфер и 0 за хендлинг на ТК, пари чакал няма такова нещо
9.
Петър
14.10.2019 07:35:46
0
11
Държавата не е банка!
Банки колкото щеш!
Колкото до ДДС... Та, Вие сте прилигеровани от може би най-ниското облагане от същата тази Държава, от която искате кредити!
Да, бъркаш с мутрите!
И, защо отново един туроператор да оперира с може би 50% от туристопотока?
Нима не може да го фалирате след година, по подобие на Кук?!
И, после пак кредити от Държавата?
8.
Soros1
14.10.2019 06:56:57
1
44
Има Изи кредит и там подобни. Да теглят и да се оправят. Риск на бизнеса. Ако не си го застраховал- заминаваш.
7.
Да
14.10.2019 00:04:57
6
8
Даже ще се случи може би обратно нещо.Мутрите ще купят на безценица хотели на хора които няма как да си погасят задълженията.Ама тук всеки само хейти много прост народ сме.
6.
Да
14.10.2019 00:01:03
2
10
Аз също съм в този бизнес изкарвам си прехраната с това.Обаче си мисля че не е правилно това нещо което искат.Но от друга страна това са хора които ако са я закъсали наистина не са мутри.Точно мутрите нямат проблеми в сегашната ситуация даже ще изперат още някой лев.
5.
Кога
13.10.2019 23:52:09
1
22
Що не се гръмките. Риск на провесията. По тая логика всички да искаме опрощаване на ДДС. Тея много алчни. Ми продаитеси зимните обекти и си покритие задълженията. От кадя накядя аз плащам мастрафа на разни измислени милецронери изевяващи се като измислени бизнесмени.
4.
Да го дуууууу. Ат
13.10.2019 23:46:22
0
17
Нали демократите бяха най-умните и ще работят брз държавата да им се меси. Що тогава тия некадърници нон стоп чукат на вратата на държавата за протекции и субсидии? Изтребване до девето коляно на псевдо бг бизнесмените
3.
caki
13.10.2019 23:04:12
3
15
naroda trqbva da Pomogne na hotelierite ..s darjavna subsidiq i kup oblek4eniq da sa6testvuvat ... razsro4vane na krediti i nai niski lihvi ..novite Bencove 4akat v Silvar star nqma kak
2.
аз
13.10.2019 22:17:01
2
38
Продавайте Бентлитата, Мерцедесите последен модел и си плащайте задълженията.
1.
КОМУНИСТ
13.10.2019 22:15:44
3
26
Единсъвения кредит който можем да ви дадем от нас, защото държавата сме всички ние, целия народ е ! За да си закупите парцел в гробищните паркове. Но и този кредит ще се изплаща от наследниците ви, мааам ви и у. р. о.д...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала Геро от Капките много се е разхубавил, смята Гала “Много сладък Геро, много го обичам. Геро, целувки!”, поздрави го тя от екрана Тази фолкаджийка се счита за много умна Тази фолкаджийка се счита за много умна Няма как да се откажа от певческата си кариера, обяви Мария  Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Христо Иванов преди последния кръг от преговори: Към момента няма съгласие за кабинет Кой ще отстъпи за Тагарев, е загадката 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане 450 пешеходци от Бургас глобени с по 20 лева за неправилно пресичане Полицаите ще патрулират на пешеходни пътеки до средата на април, изтъкна началникът на сектор „Пътна полиция” при ОДМВР – Бургас Пламен Николов Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Тази учителка допусна голям гаф в "Стани богат" Все още офциално годината на основаването на България е 861-ва, изцепи се Росица Йовчева  Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Пенсионира се обичана старша медицинска сестра от УМБАЛ-Бургас Младите да знаят, че за тази професия са необходими човеколюбие, сила и огромна отговорност да се грижиш за другия, казва Нина Андонова Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Дънди в “Dancing Stars” без гащи, Валери Григоров му дал своите Бяхме Мечо и Клечо, а сега с Елена сме индийска храна и разстройство, сподели актьорът. Тя е индийската храна, а аз съм по-разстроеният, добавя той Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Имало е случаи на ужасни провинения, но не се е знаело, заради елемента на срам, жертвата се мести в друг град и се потулва Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка Тони Филипова беше човек с огромно сърце, обичана от ученици, родители и колеги Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Бъдещето на правителството зависело от това дали "Продължаваме промяната - Демократична България" ще преодолеят личните си амбиции
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори