×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Честваме паметта на свети Сава Стратилат
  • Пикът на коклюша у нас се очаква до края на май
  • Свещеникът, отслужил панихида в памет на Навални, е отстранен за три години
  • "Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената обществена поръчка за осигуряване на машините за предстоящите избори 2 в 1 на 9 юни
  • Увеличава се с 30% заплащането в детското и училищно здравеопазване
  • Нова руска атака срещу Харков, шестима души са ранени
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Просълзен Христо Димитров изигра последния си танц


13 Октомври 2019, Неделя, 17:30 ч.
Автор: Флагман.бг

Хореографът на ансамбъл Българе се прости със сцената

Христо Димитров има доказателства за съществуването на Бог. Това разказа той по време на бенефисния си спектакъл "Тайната Българе". Това се случи в понеделник пред 5000 души в залата 1 на НДК в присъствието на президента на републиката Румен Радев.

Като ученик, беден, с 67 стотинки в джоба, той написал писмо до Господ, в което го молил, някой да го покани на обяд, да не гладува повече, да са здрави и щастливи близките му и да създаде най-големия танцов състав в света. Писмото, пожълтяло от времето, бе прочетено пред всички.

Години след това мечтата му се сбъднала, дори с няколко бонуса. Към ансамбъл "Българе" се прибавила и едноимената телевизия, фестивала на фолклорната носия в Жеравна, движението "Второ българско възраждане" и други патриотични инициативи, на които станал инициатор.

В понеделник, петдесет години и четири часа след раждането си, Христо Димитров се прости със сцената, като игра за последен път пруд публика. Той бе един от солистите в добружанската картина от спектакъла "Осмото чудо".

Създателят на най-голямата частна фолклорна формация в Европа се върна седемнадесет години назад, когато е готвил първия си спектакъл "Това е България". И може би нищо от това, което, току що дипломирания хореграф е замислял, нямало да стане и просто щяло да влезе в списъка на големите му мечти, ако не беше се явил благодетелят.

Британецът Ян Чарлз Андерсон, приятел и бъдещ съпруг на сестра му Елена, изслушал музиката и разказа за теглото на българите под турско робство, и се разплакал. Въобще много сълзи има в пристовите истории. После чужденецът със протъркани дънки, износени обувки, без чорапи, кола и жилище, извадил 30 000 долара, за да се сложи началото на нещо, което се превръща в явление в българската култура.

 

До премиерата вложените от Ян пари станали 200 000, а след като я изгледал, корифеят Хачо Бояджиев казал, че това представление няма да издърже повече от две три пъти.

"Това е България", с участието на големия актьор Георги Черкелов, за седемнадесет години, бе изиграно повече от две хиляди пъти в 24 страни от целия свят, включително и на "Бродуей" в Ню Йорк.

В книгата за впечатления за него, една рускиня е написала: "Човек не трябва да умира, докато не види този спектакъл. Христо си спомни и за срещата си с някакъв грамаден и твърд като канара мъж, с червена вратовръзка, разследващ най-жестоките убийствата, станал свидетел на тежки драми и оглеждал много трупове. Той му казал: "Видял съм много трагедии, но ти за първи път ме разплака".

На сцената една след друга следват картините от шестте спектакъла, създадени от Христо Димитров и ансабъл "Българе". Публиката настръхва, щом вижда как Кочо забива ножа в сърцето на жена си и малката си дъщеря, за да не бъдат те опозоране от поробителя. Преди него един друг мъченик от Батак - Спас Гинов убива петте от шестте си деца.

 

За спектакъла "Албена", в който главната героиня е съпругата му, гласовития славей Албена Вескова, авторът измисля такива каскади, че свидетели на репетициите го определят като първия творец, който иска да убие жена си по време на представление.

В този продукция участват и три коня, които и в юбилейната вечер се разходиха тържествено на сцената на НДК.

Самата Албена пък разказа как една нощ, в която и двамата преживявали първите си любовни трепети, забелязала влюбения си бъдещ мъж да стои седнал на леглото и тежко замислен. Притеснена тя го попитала: "Какво стана?" Отговорът я шокирал: "Мисля за България!"

Христо разказа и за срещата си с холивудската легенда Бен Крос, който също беше в залата. Той играе ролята на своя сънародник журналистът Джеймс Баучер, в спектакъла "Осмото чудо".

Влюбеният в България ирландецът е бил модела на именития художник Ян Мърквичка за прочутата му картина "Ръченица". След като прочел сценария и видял ансамбъл "Българе" Бен, звездата от шедьовъра "Огнени колесници", мигом се съгласил да се включи, въпреки че дотогава отказвал роли на доста български режисьори.

Хореографът се върна и към най-трудния период на ансамбъла, в който не е била създадена нито една нова творба. В продължение на единадесет месеца, стреснати от кризата, всички спонсори се разбягали. Тогава той заложил всичко що имал, с реалната опастност да го загуби, но в крайна сметка слънцето изгряло отново на неговата улица и "Българе" и те оцеляли.

Артистът сподели, че за създаването на хореографията на една картина му се налага да слуша музиката й повече от хиляда пъти и за странния начин, по който се раждат идеите му, понякога за миг като че ли подсказани свише..

В края на спектъкъла, който продължи повече от три часа, просълзен Христо Димитров призна, че се разделя със сцената но не и с публиката и обяви бъдещето си световно шоу, коопродукция между ансамбъл "Българие", Турция, Румъния, и Русия, като ще се нарича "Морски пирати".

Премиерата ще е догодина през октомври в зала 1 на НДК./show.blitz.bg

 

Исак ГОЗЕС


В категории: Животът


4
Коментара
Флагман.БГ Кои храни ни причиняват кариеси Кои храни ни причиняват кариеси 24/04/2024, Сряда 20:00 0
4
Коментара по темата
4.
Кака Ви
14.10.2019 08:46:39
0
12
Ей, в тази държава никога няма да изчезнат малките злобни човечета! Престанете вече!! Гордейте се с това, че има хора, които наистина искат да съхранят българското! А нали именно народните танци са една от типично българските ни черти! Престанете само да плюете! ЖАЛКИ СТЕ!!!
3.
Пак в заглавието има грешка
14.10.2019 07:56:27
6
5
Просълзен, запетая, Христо Димитров, и т. н. В заглавието има запетая, къде е? Абе, вие до кой клас сте учили? Това словоред, запетаи, нищо ли не ви говори? В почти всяка статия има грешки. И не ми казвайте, че е от бързане.
2.
RE-1
13.10.2019 18:49:02
23
11
Малко лигоч ми идва. Преиграва в интерпретациите си. Затова няма да отида на концертите му.
1.
питанка
13.10.2019 17:50:41
30
12
Да е жив и здрав Цветан Цветанов и парите от субсидията на Партията ГЕРБ ! Останалото е за наивници !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Три зодии отварят нова страница в живота си, вижте кои са те Водолеят трябва да теглите черта в отношенията си с близък човек Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Скандално военно учение на САЩ още преди 20 години показа, че война с Иран ще доведе до катастрофа Асиметричната война е вид конфликт, който Щатите доказано не са способни да водят Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Такива пържени филийки не сте яли, рецептата е испанска Стават много вкусни Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Само опитните домакини слагат това във водата за миене на прозорците Това лекарство премахва петна по дрехите, избелва спалното бельо и ефективно премахва мръсотията от прозорците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Парламентът спасява летния сезон със спешни промени в закона за чужденците Депутатите с амбиции да ги гласуват на две четения на ръба на правилата ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията ПП-ДБ се явява в стеснен формат за изборите на 9 юни, „Волт“ остава в коалицията Остават четири партии, не са включени нови субекти след отцепването на "Зелено движение" и СЕК Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Помните ли как Черната Златка си проправи път към славата Малцина помнят участието й в риалити формат преди 15 години
Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица САЩ ще започнат да изпращат нови оръжия на Украйна още тази седмица Помощният пакет на стойност 95 милиарда долара бе подкрепен от 79 сенатори, а 18 гласуваха "против" Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна Зеленски благодари на американския Сенат за помощта за Украйна За Киев са предвидени 60,84 от 95-те милиарда долара помощ, за да може украинските сили да продължат борбата си с Русия Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Одобриха помощта за Украйна, Израел и Тайван, но Карлсън очаква парите за Киев да бъдат откраднати Правителството на САЩ току-що открадна от руски граждани без съдебен процес 8 млрд. долара, коментира скандалният US журналист Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Два военни хеликоптера се сблъскаха във въздуха, 10 човека са загинали Едната летателна машина е захванала ротора на другата, преди и двете да паднат на земята и да се разбият Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Защо Джъстин Бийбър целуна сина на Уил Смит Двамата са в топли отношения от години
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори