×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • За 2 месеца на Дунав мост са събрани над 1,5 млн. лв. от фишове и глоби
  • 114 безработни са започнали собствен бизнес с парите от обезщетението си
  • Нови протести срещу Лукашенко, ново насилие в Минск
  • Вижте дневния си хороскоп тук
  • 116 са новозаразените от коронавирус, 3-ма са в Бургаско
  • Голям е рискът от пожари в Бургаско, идва силен вятър, алармират метеоролози
НА ЖИВО

Няма да има масови фалити на хотели заради „Астрал Холидейз“


Няма да има масови фалити на хотели заради „Астрал Холидейз“
Трябва да се направи стратегия как да реагираме, за да може да промотираме правилно дестинацията и на ниво бизнес, и на ниво държава, смята Константин Занков
11 Октомври 2019, Петък, 10:16 ч.

Без стратегия следващите години ще бъдат трудни за БГ туризма

Константин Занков е роден на 7 ноември 1987 г. в София. Завършва езикова гимназия с изучаване на английски и немски език. Има бакалавърска степен „Туризъм“ и магистърска степен „Бизнес администрация“ със специализация маркетинг управление. Специализира в 12 държави.

От 2012 г. е главен експерт към Института за анализи и оценки в туризма. Има повече от 10 години мениджърски опит в различни бизнес направления, свързани с туризма. Основател е на маркетинг и консултантска компания. Бизнес консултант, лектор и обучител, работил с множество брандове от България, Европа и САЩ

Нужни са стимули за чартърни програми и нискобюджетни авиокомпании, казва в интервю за "Монитор" експертът в Института за анализи и оценки в туризма.

 

- Г-н Занков, какво ще се случи с хотелите след фалита на „Астрал Холидейз“?

- Хотелите трябва да се съобразят с Търговския закон – по стандартния начин трябва да си изискат евентуалните вземания. Става въпрос за тези, които са преди фалита на туроператора, тоест ако са имали плащания преди фалита на туроператора. Ако тези плащания са след обявяването му в несъстоятелност, тогава вече е валидна застраховката на туроператора. Ако имат стари вземания, те не се покриват от застраховката „Отговорност на туроператора“.

- Имате ли данни колко хотели ще бъдат засегнати от фалита и колко ще са тези, които ще фалират?

- Нямаме точни данни колко ще фалират. От страна на британския туроператор „Томас Кук“ също има много големи задължения, които той държи към български хотелиери. Ако не изплатят нужните задължения, има вероятност български хотели да обявят несъстоятелност. В Испания също. До момента имаме цифра за засегнатите, но все още не мога да кажа точно колко от тях ще имат затруднения с изплащането на задълженията си.

- От бургаската регионална туристическа камара коментираха, че на издадените фактури е редно да се премахне ДДС, тъй като те са за услуги, които не са заплатени. Смятате ли, че това би могло да облекчи ситуацията?

- Това би могло да облекчи ситуацията. Всяко данъчно облекчение за засегнатите хотели би било плюс. Ако държавата предложи на Българската банка за развитие механизъм, по който да кредитира тези хотели, които са пострадали от „Томас Кук“, и да им даде безлихвен кредит за първите няколко години, то това със сигурност ще облекчи тяхното състояние и няма да обявят фалит. Има различни механизми, по които държавата може да стимулира.

- Очакват ли се масови фалити на хотели и на доставчици? Има ли причина да се създава такава тревога в хората?

- Масови фалити не. „Томас Кук“ не е работил с цялото Черноморие, той е работил с определен брой хотели. Същото е и с „Астрал Холидейз“, които имат задължение към определени хотели и транспортни фирми, но това не е масово. Трябва да се има предвид, че фалити по света се случват непрекъснато във всички бизнеси. В момента имаме едно домино, което стана заради „Томас Кук“, оттам падна и „Астрал“. Надяваме се да няма масови фалити. Не очаквам да фалират туроператорски или транспортни фирми, но не е невъзможно. Просто критичният период е сега и трябва да се направи стратегия как да реагираме, за да може да промотираме правилно дестинацията и на ниво бизнес, и на ниво държава, за да не се повтаря това. Ако не вземем в момента правилните мерки, следващите години ще бъдат много трудни за български туризъм. Затова трябва да се вземат най-правилните решения. Целта е да не си слагаме всички яйца в една кошница, а да правим мъдър маркетинг и бизнес развитие на целия сектор, който да има различни канали за продажба и дистрибуция.

- За последните 10 години има фалирали около 5 туроператора. Защо фалитите се случват в края на сезона?

- Фалити се случват през цялата година, не са само в края на сезона. Сега просто така се е случило - приблизително две седмици след фалита на „Томас Кук“, в края на летния сезон. Фалираха сега по причината, че годишното приключване на данъчната година във Великобритания свършва в този период. В България свършва в края на годината. „Томас Кук“ сега са видели, че нямат възможност да изплатят задълженията си. При „Астрал Холидейз“ е по-скоро ефектът на доминото. Не е конкретно, че фалитът им се случва в този период. Имаме фалити и предишните години – в края на октомври, декември, по Великденски празници – в различни периоди са и то не само британски компании, има и други фирми, които фалират по различно време. Причините са комплексни и могат да бъдат различни при различните туроператори.

- Казахте, че причините са комплексни. Какво тогава предлага браншът, за да защити туристите при такива ситуации - и родни туроператори, и от чуждестранни?

- Първо, препоръчва се хотелиерът да сключи договор с туроператора, регистриран в България. На второ място това е създаването на единен гаранционен фонд, с който да могат да се защитят интересите на всички страни в такива ситуации. Този механизъм го има и в други европейски страни, например във Великобритания. Там е той е организиран под друга форма, но го има. Обикновено той е свързан с някаква банкова гаранция. Например, туроператорът прави 700 000 евро оборот и съответно британска асоциация на туроператорите изисква от фирмата всяка година документ, че в банката ще има гарантирани 70 000 евро под формата на овърдрафт или блокирани средства по сметката. Или това са 10 на сто от оборота като по този начин се гарантира, че ако нещо се случи, ще има сума от този фонд, с която да се реагира за туристите. Иначе има и много други практики.

- С какви мерки може да бъде подкрепен сезон 2020-а?

- Реално това ще стане с адекватна маркетингова политика, бързи действия от страна на държавата и бизнеса с добър маркетинг и реклама, добри стимули за повече чартърни програми в България и нискобюджетни авиокомпании, които също да пътуват. Това може да стане и с облекчаване на визовия режим. И фокус върху конкретни реклами.

- Облекчаването на визовия режим като цяло или за определени туристи?

- Става въпрос за облекчаване на режима за определени националности, които са важни за нас - да кажем руските туристи, например, защото са по-голям ключов пазар. Има много други, за които могат да се направят облекчения, но те са в по-малки мащаби като брой туристи.

- Споменахте, че е добре да се фокусираме върху конкретна рекламна стратегия и като цяло по-добро представяне на страната ни в чужбина. Преди време от Националния борд по туризъм пледираха точно за това - че трябва да се увеличат средствата за национална туристическа реклама.

- Има ли по-голям бюджет за реклама, то той със сигурност трябва да бъде ръководен с публично-частно партньорство, тоест и от бизнеса, и от държавата като и двете да отделят средства, които да бъдат управлявани съвместно.

- Според вас какви средства трябва да се отделят за туристическа реклама всяка година?

- Това съответно трябва да бъде процентно от приходите от туризъм, които се събират за година. Не бих могъл да се ангажирам да кажа какъв процент точно, но това, което със сигурност трябва да се направи в момента, е да се свика кризисен щаб, да се направи адекватна политика, за да може да се спаси сезон 2020, и по възможност за зимата на 2019-2020. Например, онлайн маркетинг, много активности същевременно с това и на бизнеса, и на държавата, различни канали за продажба, различни пазари, не да фокусираме всичко на едно място. По отношение на рекламата винаги всичко е свързано, то е в интерес на всички ни - държава, дестинации, общини и съответно туристическите бизнеси.

- Какви са очакванията ви за записванията за Коледа и Нова година? Смятате ли, че е възможно да има спад или ръст?

- Не очакваме спад, очакваме нивата от предходната година към текущия момент. За Нова година се очакват общо 540 000 българи да пътуват, като 120 000 ще са в чужбина. За чужденците, които ще дойдат в България в периода Коледа-Нова година, очакваме около 170 000 туристи. Тоест у нас ще има повече туристи, отколкото ние ще изнесем навън по време на празниците. Зимата като цяло се очертава добре за момента, а в периода декември-март очакваме около 1 млн. и 700 хил. чуждестранни туристи да дойдат в България. Тук говорим за всички форми на туризъм, не само ски – това са ски, спа, градски, бизнес туризъм и алтернативни форми на туризъм. Става въпрос за различни форми, тъй като зимата не продаваме само ски и сноуборд, а реално и другите форми, които особено за последните години се изравняват и са дори повече в някои моменти, отколкото стандартните форми на ски ваканции.


В категории: Бизнес


Коментари
Хавана пак под карантина
Хавана пак под карантина 11/08/2020, Вторник 12:42 0
Флагман.БГ Вирусът уби 85 българи за 11-те дни на август Вирусът уби 85 българи за 11-те дни на август 11/08/2020, Вторник 12:18 3
Слави търси новата Крисия
Слави търси новата Крисия 11/08/2020, Вторник 11:20 2
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Вирусът уби 85 българи за 11-те дни на август Вирусът уби 85 българи за 11-те дни на август Общо техният брой от началото на кризата с новия коронавирус вече е 459 души Бойко Борисов препратил клипа с Ламбовски на Христо Иванов, за да си видел гузната физиономия Бойко Борисов препратил клипа с Ламбовски на Христо Иванов, за да си видел гузната физиономия

Тази физиономия казва всичко, оправданията са безмислени, казва премиерът

 

Музикалната фурия Милица Гладнишка се завръща в Бургас със спектакъла на годината „Титанично“ Музикалната фурия Милица Гладнишка се завръща в Бургас със спектакъла на годината „Титанично“ Спектакълът "Титанично"  гостува в Бургас на 16 август /неделя/, от 21.00 часа, в градината на експозиционен център "Флора". Билети се продават на лятна каса Часовника Извънредно! Хонда се заби в скъпарски Мерцедес на бул.“Демокрация“ в Бургас Извънредно! Хонда се заби в скъпарски Мерцедес на бул.“Демокрация“ в Бургас

ПТП-о причини задръстване на булеварда

 

Бургаски училища разкриват високотехнологични центрове за практическо обучение Бургаски училища разкриват високотехнологични центрове за практическо обучение

Дейностите ще стартират от новата учебна година по три национални програми на Министерството на образованието и науката

Д-р Здравка Инджова: Пациентите бързо забравиха, че бяхме на първа линия в пандемията, всеки ден ни наричат убийци и боклуци! Д-р Здравка Инджова: Пациентите бързо забравиха, че бяхме на първа линия в пандемията, всеки ден ни наричат убийци и боклуци!

Началникът на Спешното отделение към УМБАЛ Бургас зове полицията за незабавна подкрепа – да има пост на униформени пред отделението

 

 

Слави търси новата Крисия Слави търси новата Крисия

Бъдещият наследник на Крисия трябва да е до 14-годишна възраст. За да спечели журито, той трябва да покаже впечатляващ талант в дадена област

 

Бебо Халваджиян сред активистите на Орлов мост Бебо Халваджиян сред активистите на Орлов мост Бебо неведнъж заявява открито позициите си спрямо правителството Тонко Фотев: Дните на руската култура се превърнаха в очаквано събитие за цялата общност Тонко Фотев: Дните на руската култура се превърнаха в очаквано събитие за цялата общност

Благодаря на Община Бургас и кмета Димитър Николов за усилията, които положи, за да може ансамбълът от Ярослав да дойде тук, каза г-н Тонко Фотев

Мария: Изморих се, давам път на новите певици Мария: Изморих се, давам път на новите певици

Моето място няма кой да го заеме, защото аз съм си го заслужила, и ще си остане така, казва фолкпевицата

 

Хавана пак под карантина Хавана пак под карантина Връщането на карантинните мерки в кубинската столица, смекчени в началото на юли, е необходимо след рязкото увеличаване на заразените, посочи губернаторът на Хавана Рейналдо Гарсия Сапата Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ

Мъжът се опитал да хвърли взривно устройство по полицията, но то избухнало в ръцете му

Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене

Звездната италианка обожава Шаде, доброто хапване, обувките и дъщерите си, признава тя в интервю за руския Elle

Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус

Днес той навършва 60 години

Джейсън Деруло счупи зъбите на Уил Смит при игра на голф Джейсън Деруло счупи зъбите на Уил Смит при игра на голф

Инцидентът е заснет от звездите, които имали план да запишат видео за TikTok

Нова бежанска вълна заля Великобритания Нова бежанска вълна заля Великобритания

Oбщият брой на пристигащите в страната от четвъртък насам е 532

Бурята в Евбея взе 7 жертви Бурята в Евбея взе 7 жертви

Проливни дъждове с гръмотевични бури предизвикаха наводнения през уикенда

Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор

Губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноъм полага активни усилия, за да осигури съгласието на Тръмп лично да дойде на тържествата по случай Деня на независимостта в планината Ръшмор

 

Откриха нов начин за лечение на коронавируса Откриха нов начин за лечение на коронавируса

Това е една от най-новите терапии, използващи фотосенсибилизатори

Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут

Кадри от спасителната операция на жената, която вече е на края на силите си, се появиха в социалните мрежи

Венелин ТОДОРОВ, общественик, бивш зам.-кмет на Бургас Венелин ТОДОРОВ, общественик, бивш зам.-кмет на Бургас Сезонът по морето бил закъсал?! Съдейки по реколтата от фасове на плажа, годината е успешна! Виц на деня Виц на деня Две баби коментират на глас плакат, залепен на стена:
- Какво ще рече това "Демафиотизация?"
- А, сигурно ще пръскат за нещо...
Виц на деня Виц на деня - Сега разбрах защо ти викат "коте."
- Защо?
- Защото имаш мустачки...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Скъпи клиенти, моля ви, уважавайте ме като лице, което ви обслужва! Вие виждате един идиот, а аз - цяла група...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори