×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Константин Бачийски: Ще превърнем Бургас в световен икономически център


Константин Бачийски: Ще превърнем Бургас в световен икономически център
Бургас стана много хубав град, но за съжаление се обезлюдява, каза Константин Бачийски
11 Октомври 2019, Петък, 09:23 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Нашата сила е в опита, даваме работещи решения и всичко, което правим за бургазлии, е със сърце и страст, каза кандидатът за кмет от СЕК

Проектът ми за летището в Равнец вече съм го презентирал на четири икономически форума – в Дубай, Санкт Петербург, Шанхай и в Пекин. Ако го реализираме, ще превърнем Бургас в световен икономически център. Това каза в интервю за сутрешния блок на БНТ кандидатът за кмет на най-добрия град за живеене Константин Бачийски, издигнат от Средна европейска класа.

„Бургас стана много хубав град, но за съжаление се обезлюдява. Дори привържениците на ГЕРБ го напускат“, изтъкна той в началото на интервюто. 

„Основният проблем на града е, че младите хора от 25 до 35 години почти липсват от нашия град, защото не могат да намерят високоплатена работа. Още по-проблемно е това, че активните хора на възраст 40-50 години също бягат от родния си Бургас. Тази тенденция се задълбочи много през последните 10-12 години. Почти няма бургаско семейство, чийто член да не е напуснал града“, заяви Бачийски.

„Затова трябва да наблегнем на развитието на местната икономика, защото Бургас няма нужда от показни проекти, а от такива, които трайно ще подобрят икономическото развитие на региона. Точно затова част от моята програма е фоксусирана върху това да създаваме работни места, за да може младите да остават в града, а защо не и тези, които са си тръгнали, да се върнат“, обясни той.

„Още през 2014 г. създадох програма, която кръстих „Планът Бачийски“, но не защото искам да се чува името ми, а защото искам да нося цялата отговорност за нейното изпълнение. Дори като общински съветник започнах да изпълнявам точките. Първата бе свързана с фонда за стимулиране на полети, който имаше за цел да привлича авиокомпании, като самолетите да летят извън активния туристически сезон“, разказва кандидатът за градоначалник. 

„Оказа се, че с приключването му почти няма полети. Това е сериозен проблем за идването на инвеститори в Бургас, тъй като нямат лесна връзка и достъп и избягват да влагат парите си в града. Аз лично бях докарал един австрийски бизнесмен, на базата на мои лични контакти“, добави той.

„Исках да правим фабрика за канцеларски материали, но австриецът се отказа. Каза, че ако трябва да лети до София и да пътува до Бургас, ще губи по два дни в седмица при желание да се прибира през уикенда във Виена“, заяви Бачийски. 

„Фондът за стимулиране на полети подобрява и качеството на живот, тъй като много хора от Бургас вече живеят и работят в чужбина, а и бургазлии по-лесно ще пътуват. Светът се глобализира и ако нямаме връзка с другите страни, няма как да се развиваме“, коментира той.

С целогодишните полети създаваме и туристически поток извън активния летен сезон, добави авторът на „Плана Бачийски“.

„В момента работя по втора точка, която предвижда създаването на индустриална зона на бившото военно летище в Равнец, което Министерския съвет прехвърли на Община Бургас през 2017 г. Тя трябва да е със статут на свободна безмитна зона и да има собствено карго летище“, добави той.

Като общински съветник съм направил повече неща от някои кметове в страната, сподели младият старейшина. 

„Кандидатирах се за кмет, тъй като като съветник срещах сериозна съпротива за много от идеите, които исках да реализирам. В Бургас ГЕРБ имаха абсолютно мнозинство и често е от значение за подкрепата на една идея е не дали е добра, а от човека, който я входира. Тъй като губя много време, за да се боря с администрацията за неща, които са много добри за града, реших да се кандидатирам за кмет“, сподели той.

„Проектът за летището в Равнец съм го презентирал на четири икономически форума – в Дубай, Санкт Петербург, Шанхай и в Пекин. Оказа се, че и в България може да се намерят инвеститори. Четири от петте участника в конкурса за Летище София ще отпаднат“, обясни кандидатът на СЕК.

„Влязох вече в контакт с един от консорциумите и предложих, ако отпаднат от надпреварата за столичния аеропорт, да помислят да реализират проекта в Бургас. Проявиха огромен интерес и се надявам да реализираме проекта. Въпросът е за колко време. Ако се боря като общински съветник, ще ми е нужно много повече време, отколкото ако ръководя общинската администрация“, добави той.

„Ако реализираме този проект, ще превърнем Бургас в световен икономически център. На някои може да им звучи нереалистично, но градът ни има тази възможност, защото ще приложим икономическия модел, при който много други по света са направили. Шанхай, Дубай и много други градове по света са се развили на базата на свободната търговия“, подчерта Бачийски. 

„Бургас генерира между 4-5 млн. лева излишък. Администрацията заблуждаваше обществото, че тези пари трябва да отидат за едно регионално депо, което струва 43 милиона, но разкрих, че финансирането е по европейски проект и съфинансирането на Община Бургас е само 284 000 лева. В резултат на това се оказа, че тези пари са излишни“, обясни той.

„Когато гръмна КТБ през 2014 г., Община Бургас се оказа с най-големият депозит от 21 млн. лева и като питах откъде имаме толкова пари, отговорът бе, че това са излишъците от такса „битови отпадъци“, които са натрупани за година. Според закона тези средства не могат да се използват за нищо друго. Има дори осъдени кметове, които са ги ползвали не по предназначение“, добави кандидатът за кмет. 

Той разказа и как е спрял повишаването на таксата за битовите отпадъци за гражданите през миналата година. „Администрацията имаше такова намерение. Влязох в остър спор и успях да убедя колегите, че това е грешна стъпка“, заяви Бачийски. 

„В листатата на СЕК има много стойности хора. Някои от тях са се прибрали от чужбина. Те са учели и работили там, реализирали са се. Тяхното желание е да помогнат на града и на държавата си“, добави той.

„Един от кандидатите за общински съветници се е срещал дори с тримата поредни американски президента. Нашата сила е в това, че имаме опита и даваме работещи решения. Всичко, което правим за бургазлии, е със сърце и страст“, каза още Константин Бачийски. 
 


В категории: Местни избори


Флагман.БГ Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда Килограм череши в Лондон чукна 165 паунда 04/05/2024, Събота 10:00 0
Флагман.БГ Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния Нудисти ще се женят на плаж в Сардиния 04/05/2024, Събота 09:20 0
2
Коментара по темата
2.
*********
11.10.2019 21:14:08
2
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
1.
Гильо
11.10.2019 20:36:10
1
2
Разбрах от цялата работа , че дори и кламери и телбод не е могъл да направи . Само проекти , планове , туй и онуй ! Като кучето , кучката и десетте фурни хляб - само обещания !
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Овенът ще се радва на подкрепа от висшите сили, а Близнаците на изпитание от съдбата Хороскоп за деня – 4 май 2024, събота Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русев Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори