×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Тестват сирените в София на 1 април
  • Откриха труп до детска ясла в Русе
  • Енергийната система на Украйна е разрушена на 50%, според източник от Киев
  • Експлозия в най-голямата румънска рафинерия Петромидия
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Задава се пореден ремонт на наредбата за касовите апарати


Задава се пореден ремонт на наредбата за касовите апарати
Нaредба Н-18 навярно се превърна в най-омразният и променян подзаконов нормативен акт от доста време насам
09 Октомври 2019, Сряда, 20:00 ч.

Управляващите се опитват да изчистят противоречията с промени в данъчните закони

Нaредба Н-18 навярно се превърна в най-омразният и променян подзаконов нормативен акт от доста време насам. Заложените в наредбата за касовите апарати срокове и изисквания към бизнеса бяха променяни толкова пъти, че е трудно в целия създал се хаос да бъде проследено безпроблемно какво точно и за кого предстои. Предстоящите изменения в данъчните закони навярно са опит да се внесе повече ред, пише economic.bg.

Така например от записаното в законопроекта за изменение и допълнение на Закона за корпоративното подоходно облагане (ЗКПО), внесен днес в Народното събрание, става ясно, че в наредбата ще има още сериозни промени и то 3 месеца след влизането на закона в сила. 

Част от тях обаче са положителни. В момента според закона за ДДС не се прави разлика между присъствено и неприсъствено плащане с кредитна или дебитна карта, като и при двата случая на плащане за продажба/доставка следва да бъде издадена касова бележка. От своя страна доставчиците на платежни услуги, участващи при извършването на картовите плащания по силата на законодателството, за целите на дейността си събират и разполагат със стандартизирана информация относно всяка осъществена транзакция при картово плащане, независимо дали плащането е присъствено или неприсъствено. 

Така при продажби/доставки, по които се извършват плащания с кредитна или дебитна карта, към настоящия момент нормативната уредба изисква регистрирането и отчитането ѝ чрез издаване на фискален или системен бон. Според българското законодателство електронната търговия не се различава от конвенционалната търговия във физически търговски обект, дори по обем някои сектори от търговията в електронна среда изпреварват конвенционалните продажби. Характерният начин на плащане по продажби/доставки при електронната търговия е неприсъствено плащане чрез софтуерно идентифициране на кредитна или дебитна карта без физическо прочитане на картата и без едновременното физическо присъствие на продавача и купувача, когато предоставянето на стоките или на услугите се извършва на място, различно от търговските помещения на търговеца, на адрес, посочен от клиента, най-често домашен адрес.

В тази връзка се предлага да отпадне изискването за издаване на фискален бон при неприсъствено плащане с кредитна или дебитна карта, като се предоставя възможност на задължените лица да издават друг документ за продажбата на клиента при условие, че се подават информация и данни за продажбата на НАП. Минималните изисквания към участниците в покупко-продажбата и информацията, която ще бъде предоставяна на НАП с цел защита на фиска, се предвижда да бъдат уредени именно в Наредба № Н-18 до 3 месеца след влизането на промените по ЗКПО.

В този контекст е важно да добавим, че се дава и нова дефиниция на понятието електронен магазин, а именно: интернет сайт, чрез който се извършва продажба на стоки/услуги чрез сключване на договор от разстояние по чл. 45 от Закона за защита на потребителите и който предоставя възможност за избор на клиента на стоки/услуги чрез потребителска кошница или по друг начин, както и за предоставяне на информация за контакт с купувача, адреса на доставка и метода за плащане. Тепърва обаче предстои да се разбере какви ще бъдат изискванията към софтуерите за управлението на продажбите им и изисквания към лицата, които извършват продажби чрез електронен магазин.

В мотивите към законопроекта се посочва още, че се предвижда изключване от задължението за подаване на данни по чл. 118, ал. 10 на лица, които доставят или получават горива за битови нужди в специализирани съдове (до 50 кг) от обекти за крайно разпространение (бензиностанциите), както и горива, доставени и получени по газопреносна мрежа в газифицирани населени места.

Промени ще има и при сумирането на оборотите за регистрация по ДДС при прехвърляне на търговски обект.


В категории: Политика


6
Коментара
6
Коментара по темата
6.
Светлоносец
12.10.2019 09:40:52
0
0
Тази наредба задължи търговците да купят 400000 нови Касови Апарати по 500 лв. и между 60-100000 търговци да въведат СУПТО от 1000-3000лв. След тези тази инвестиция от половин млрд лв. тази наредба създава само проблеми, промени и протести. Запечатват се търговски обекти, правят се национални летни и зимни кампании на НАП, правят се томболи, тази наредба е основната бухалка на властта, да припомня запечатаха хотел Маринела и СИС индустър, след като 20г. не беше стъпвал данъчен там.
5.
Горд българин
10.10.2019 09:48:54
0
3
Просто им домъчня за кой ли път , че българинът е изобретателен- наредби, наредбички, закони, закончета и какво ли не, но все ще намери луфта. Това е- гордея се с величието на българина. Иначе нали се усвояват пари за нововъведения. Съзнателно всичко се прави нескопосано- да има и за следващ път парички за някой измислен новатор...
4.
Анонимен
10.10.2019 07:07:53
0
0
Здравейте сериала хит Кой Кой е завьршва с свадбата на Леонардо и на голямата му любов Палома и на Педро Перико и на голямата му любов Фернанда
И Другите герой от сериала хит Кой Кой е
Брагодаря ви
Лек Ден
3.
Анонимен
10.10.2019 07:05:46
0
0
Здравейте сериала хит Кой Кой е разказва за двамата братя близнаци Педро Перико и Леонардо
Двамата братя близнаци Педро Перико и Леонардо си разменят местата
Всички мислят че Педро Перико е Леонардо
А Всички мислят че Леонардо е Педро Перико
Леонардо си изгубва паметта
Леонардо не помни кой е как се казва
Голямата любов на Леонардо е Палома
А Голямата любов на Педро Перико е Фернанда
Големите злодей от сериала хит Кой Кой е са
Злодеят Чамой бащата на двамата братя близнаци Педро Перико и Леонардо и на сестра им Йесения
Злодеят Игнасио злата му майка Фабиола
Злодеят Хустино Дон Пепе бащата на Палома и на Брат и Еухенио
2.
Анонимен
10.10.2019 07:00:29
0
0
Здравейте препорьчвам ви сериала хит Кой Кой е всяка вечер без сьботите и неделите от 21 до 21 55 22 часа
И Всяка сутрин без сьботите и неделите от 10 до 10 55 11 часа по Бтв Лейди
Сериала хит Кой Кой е има 120 епизода
1.
Анонимен
10.10.2019 06:57:31
0
0
Здравейте препорьчвам ви германският хит лекарски сериал Сестра Бети засега с 5 сезона
Изльчен до сезон 4 по Бтв
Повторение сезон 1 на германският хит лекарски сериал Сестра Бети всяка вечер без сьботите и неделите от 20 до 20 55 21 часа
И Всяка сутрин без неделите и понеделниците от 6 до 6 55 7 часа по Бтв Лейди
Брагодаря ви
Лек Ден
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Братя Халваджиян вземат милион от финала на „Като две капки вода“ 11 хиляди места в "Арена София" с цени между 40 и 150 лева са разпродадени като топъл хляб Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Лепа Брена с шокиращи подробности за развода на Драгана Миркович Двете са близки приятелки Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Първият човек на Гешев в Бургас се представи като президент на чужда фирма, собственикът в шок Не е ли това фалстарт за политическия проект на бившия главен прокурор, с който ще атакува парламента  Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена Няма сърце! 33-годишен мъж открадна кутия за дарения с пари за лечение на онкоболна жена В кутията имало 200 лева Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Кралят на крадците ще помага на Боби Михайлов да открие кой обра къщата му Пацо Килията обещал на бившия шеф на БФС да проучи по свои канали кой е извършил удара Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Започва мащабен ремонт на Младежкия дом в Бургас Очакваният резултат е сградата да хаби с над 75% по-малко ток годишно Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Купуваме храна за вкъщи в наши съдове Ще предлагат кутии и бутилки за многократна употреба Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Парламентът спешно гласува закон за служебните премиери заради проблемите с Конституцията Целта е да се елиминират несъвместимостите Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати Възможно ли е да се окажем с 480 депутати с двойни заплати ГЕРБ-СДС и ПП-ДБ се заплашиха едни други с нови временни комисии Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той ще наследи имотите на патриарх Неофит Той е един от хористите, които създават неповторимата тържествена атмосфера по време на църковните служби в катедралата „Св. Александър Невски“, която му е като втори дом
Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Илон Мъск се друса с дрогата на Матю Пери Създателят на „Тесла“ обясни, че понякога има лошо настроение и депресивни епизоди, а кетаминът му помага Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Това е най-важният човек в живота на Мони от Хелс Китчън Баба Шейде е най-близката й Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Правителството продава хиляди жилища на атрактивни цени Целта е да се реализират възможно най-много стари и необитаеми от дълго време апартаменти Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Атентат ли е довел до срутването на моста в Балтимор? Корабът на Сергей замесен и в друг инцидент Капитанът на кораба, който събори съоръжението, съобщил за неизправности в управлението, за да си осигури „алиби“ Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Голяма победа на Гришо, срази номер 2 в света и за първи път е на полуфиналите в Маями Най-добрият български тенисист ще спори за място на финала с №5 в световната ранглиста Александър Зверев Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Задържаха още един терорист след трагедията в Москва, атентатът финансиран с криптовалута Следите водят към Киев, обявиха от руския Следствен комитет Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Защо културната жена мълчи по време на с*кс?
- Защото културната жена никога не разговаря с непознати мъже!
Виц на деня Виц на деня - Тате, тате защо редиш тези зелки в бидон?
- Виж сега, детето ми, идва зимата. Сняг, студ, киша - стоим си вкъщи. За да изкарам до пролетта, ми е нужно нещо по-кисело от физиономията на майка ти...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Женените мъже са си най-добре! Имат си сигурна охрана, която ги наблюдава, следи и пази от зли жени.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори