×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Важно за всички кандидат-съветници! Забравете за сделки с общината, ако влезете в ОбС, ще си изпатите!


Важно за всички кандидат-съветници! Забравете за сделки с общината, ако влезете в ОбС, ще си изпатите!
Адв.Михаил Хаджиянев алармира за сериозните рестрикции, които има Антикорупциониня закон и ЗМСМА
09 Октомври 2019, Сряда, 17:48 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ, снимка: Архив на Флагман.бг

ЗМСМА предвижда сериозни ограничения за парламентаристите. Бъдещите общински съветници няма да имат право да сключват договори под каквато и да е форма със своята община

Дори най-безобидните договори за наем или услуга от дружество, в което общината има дялово участие, ще е причина за предсрочното прекратяване на мандата, алармира пред Флагман.бг адв.Михаил Хаджиянев.

Дълги години той бе част от Районната избирателна комисия (РИК) в Бургас и Общинската избирателна комисия (ОИК), участвал е в множество семинари, свързани с изборното законодателство и е сочен за един от най-тънките познавачи на Изборния кодекс и Закона за местното самоуправление и местната администрация (ЗМСМА).

Още през 2018 година, когато се прие Закона за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество, с който в заключителните му разпоредби и измениха чл.34,ал.5 от ЗМСМА Михаил Хаджиянев в интервю пред Флагман.бг предупреди, че много от съветниците ще изпаднат в несъвместимост и трябва да подадат оставка (ВИЖ ТУК). 

Тогава законодателят взе мъдрото решение, образно казано, да не променя правилата на играта по време на мача, а да изчака започването на новия мандат. По този начин влизането в сила на закона за това сериозно ограничение се отложи за 1 декември 2019 година.

Рестрикциите са залегнали в два нормативни акта: Закона за противодействие на корупцията и отнемане на незаконно имущество, известен като Антикорупционния закон и Закона за местното управление и местната администрация.

В антикорупционния закон е залегнала  забраната за общинския съветник да  извършва определени действия в частен интерес, т.e. да водят до облага от материален или нематериален характер за него или за свързани с него лица. Тази забрана се пренася и в миналото-подобни действия са недопустими спрямо дружества, с които общинския съветник е бил свързан една година преди да стане такъв, а и за  бъдеще време-общинският съветник няма право в едногодишен срок да става акционер, съдружник, управител и дори служител в дружества, за които е извършвал подобни действия, докато е изпълнявал службата си.

Тази рестрикция беше преодолявана, като съветниците не участваха нито в подготовката на докладната, нито в гласуването по съответната точка, в която имат частен интерес. Имаше подобни примери от последния мандат на ОбС Бургас, когато парламентаристи не гласуваха по точки, които пряко ги касаят и могат да имат облага.          

В Закона за местното самоуправление и местната администрация вече има сериозни нови ограничения за общинските съветници. Досега имаше забрана на общински съветници да бъдат управители, изп.директори, прокуристи на дружества с общинско участие. От 01.12.2019г. общинският съветник не може да е едноличен търговец, съдружник, акционер, член на управителен, надзорен или контролен съвет на търговско дружество, което има договори  не само с общината, но и с дружества с общинско участие и общински предприятия. 

Няколко примера ще покажат широкия периметър на тази забрана. Дружество на бъдещия съветник в Бургас няма право да си поръча от кетъринга на ОП „Хляб и хлебни изделия“ за фирменото парти, а ако го направи – ще трябва да се сбогува с мястото си в ОбС.

„Ситуацията е много сериозна и се страхувам че голяма част от кандидатите за общински съветници не я разбират“ предупреди Михаил Хаджиянев и даде още драстични примери, като например лекар, който е общински съветник и е акционер, съдружник или управител примерно в   лаборатория, не може да сключи договор за наем в нито едно от общинските лечебни заведения или дори с УМБАЛ Бургас, защото е търговско дружество с общинско участие. Той изпада в несъвместимост и има три варианта – да напусне фирмата си, Общинския съвет или да се откаже от договора.

Интересна е и следната хипотеза – ако е общинският съветник е общопрактикуващ лекар, т.нар „джипи“ и е едноличен търговец или еднолично дружество,  няма право да наеме кабинет в общинската поликлиника. Този проблем ще засегне най-вече по-малките общини. Флагман.бг узна за подобен случай в Камено.

„Много от общинските съветници са хора с предприемачески идеи, за които е нужно закупуване на земи от общината, с оглед строителство, но сега ще бъдат сериозно затруднени при реализиране на проектите си, защото техните дружества няма да могат да извършват необходимите разпоредителни сделки с общината, включително и учредяване на право на строеж, изкупуване на остатъчни дялове, замени  и.т.н“, допълни Михаил Хаджиянев.

Двата закона предвиждат и контролират поведението на общинския съветник в различни сфери на действия. Преди година един общински съветник от Бургас, който сега е водач на листа, получи правото от колегите си в ОбС да закупи идеалните части под своя сграда в центъра на града. Към момента на сделката, договорът не е нарушение на забраните, доколкото не е налице конфликт на интереси, но със сегашната поправка, ако се случи подобно действие между дружество на общински съветник и общината, това  ще е нарушение на ЗМСМА, което от своя страна е основание за налагане на санкция от 10 до 30 хил.лева и прекратяване на мандата.

При друга хипотеза:  Ако съпругата на съветник има договор с общинско дружество и той гласува перото за приемане на годишния му бюджет в общата финансова рамка, моментално изпада в конфликт на интереси, като е нарушен антукорупционния закон.

Според Михаил Хаджиянев и в Бургас ще има съветници, които биха могли да изпаднат в несъвместимост, но те ще са пренебрежително малко на фона на колегите им в по-малките общини. В морските общини , например, съветници със заведения няма да имат право да наемат тротоарни площи от общината. Ще са принудени да напуснат дружествата си, като прехвърлят собствеността на дяловете и акциите си на трети лица.

За конфликт на интереси и нарушение на ЗМСМА може да алармира всеки гражданин по време на предстоящия мандат. Общинските съвети по традиция избират комисия за конфликт на интереси, която е със статут на непостоянно заседаваща, която е компетентна за нарушенията на антикорупционния закон. Решенията относно нарушенията на ЗМСМА ще бъдат разглеждани от Общинската избирателна комисия, която е компетентна за прекратяване на пълномощията на общинския съветник. Очаква се през следващите четири години тези комисии да бъдат залети от сигнали за предполагаемо нарушение на законите.


В категории: Политика


17
Коментара по темата
17.
Жоро
22.12.2019 22:33:15
1
1
Хаха... Вище общински съвет на Божурище, ДЖИПИ ДИРЕКТОРИ НА ОБЩИНСКИ ПРЕДПРИЯТИЯ И ДР.НО ЗА ТЯХ И КМЕТА ВСИЧКО Е НАРЕД.
16.
Час мак
12.10.2019 22:46:27
0
3
Отели им се вола. 80% са с тесни отношения с общината. Необходима е забрана държавни служители да не могат да бъдат общински съветници! Не може да си шеф на институция към министерство и в същото време да си общински съветник. Примери има много и вие ги знаете.
15.
------
11.10.2019 10:14:10
0
2
Да се въведе със закон ако има председател на ОС на 8 ч работен ден и му се заплаща 90% от заплата на кмета на общината , да няма и зам. председател на ОС , който също да е на 8ч и да му се заплаща и на него 90% от заплата от на председателя. Защото Общ. съвети много злоупотребяват с това.
14.
К'ви са тия кандидати, бре?
10.10.2019 09:22:01
0
6
Пълно с търговски представители.
13.
Лапачи
10.10.2019 09:20:48
0
6
Да въведат изискване за висше образование, 10г трудов стаж, от тях поне 5 на управленска позиция и ако хванат някой да прехвърля поръчки към свои близки присъдата му да е двойна
12.
Да бе
10.10.2019 09:15:50
1
5
Споко, те ще участват с подставени лица. То ако няма "баница", кой ще се кандидатира за общински съветник?
11.
Въпросче
10.10.2019 06:58:22
0
3
Означава ли това, че до сега всички са си правели договорки с общините/кметовете, въпреки законите и обещанията за борба с корупцията? Хахахаха..., отговор не търся.
10.
Хуху
09.10.2019 22:17:38
1
10
Поне 80% от кандидат общинските съветници искат да влязат в общината единствено за лични облаги,това съм го чувал лично от тях,тъй като 4 от тях са ми лични познати и разбира се няма как да гласувам за тях колкото и ракия да сме изпили на една маса ,sorry
9.
*********
09.10.2019 21:21:27
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
8.
Ноунейм
09.10.2019 20:56:24
0
7
Въх, недей бе...
7.
колето
09.10.2019 19:32:38
0
12
Георги Кузманов го нямаше на картата до преди няколко години.Стана общински и взе голям старт.
6.
ДО 5
09.10.2019 19:24:41
2
22
Две трети от кандидатите нямат собствен бизнес. Половината кандидати на ГЕРБ и БСП са общински или държавни служители. Семир си е вкарал прокуристката. На Димитър Колев вътре е сина му. Племенника на Митачето Николов не е работил през живота си. Всичко е мислено. Голям фишек с тази заплаха.
5.
Асас
09.10.2019 18:44:40
0
21
Две трети от кандидатите в листите са с ниска обща култура. Сигурен съм ,че не знаят и дори да прочетат закона няма да го разберат . Ама на каквото кажеш на това се басирам че съм прав.
4.
Пламен
09.10.2019 18:38:07
1
14
Малко като заплаха ми звучи това. И някакви кълвачи веднага се вързали. Мислят си, че кандидатите не знаят. нали Людиев за това ще се оттегля-
3.
Ей Кузманчето
09.10.2019 18:12:53
0
14
Ех какво ще прави сега кузманчето? Ей къде го измислиха тоз закон
2.
Хаха
09.10.2019 18:05:46
1
23
Сега много кандидати ще се почувстват прецакани и рязко ще загубят интерес хаха. Те повечето са с надеждата за някаква далавера ,но май няма да стане. Ехх мъка мъка , а колко пари са набутали вече за кампанията
1.
Marinero
09.10.2019 17:14:16
0
24
Ако всичко написано се спазваше ......
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори  Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Само от продажбата на дела си във винарната "Миравел" красавицата е получила 50 милиона Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна  Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Лаборатория "ЛИНА" извършва PCR тест за коклюш, резултатите излизат още същия ден Горещо препоръчвам PCR тестовете да се правят още преди започване на антибиотичната терапия, съветва вирусологът д-р Татяна Николова Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии Българинът Димитър Труканов влезе в световните медии От 12 страни участнички в престижния турнир, отборът на Саудитска Арабия, ръководен от Труканов печели златните медали във всички категории и съответно I-во и II-ро място в индивидуалното крайно класиране, както и I-во място в отборното класиране Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Малки лазарки посетиха Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Ръководството на ФОЗЗГ, които са и инициатори на проявата, поднесоха на дечицата питка за здраве, великденски яйца и лакомства
Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ Тази емблематична българска звезда емигрира в САЩ 76-годишната комедийна легенда наскоро пак имаше перипетии със здравето, но се надявал до есента да бъде в отлична кондиция, за да не се провали екскурзията на живота му
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори