×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Цените на жилищата в най-развитите страни в света са нараснали с 29% за 5 години


Цените на жилищата в най-развитите страни в света са нараснали с 29% за 5 години
Все повече хора се насочват към пазарите на жилища под наем, за да задоволят жилищните си нужди
08 Октомври 2019, Вторник, 20:40 ч.

Само в шест от изследваните 40 държави наемите са нараснали по-бързо от продажните цени на имотите, сочат данни на консултантска компания

Цените на жилищата в 40 големи икономики са нараснали със средно 29% през последните пет години, а наемите са се увеличили само с 13 на сто, съобщава консултантската компания Savills в свой доклад.

Ирландия, Канада, Швеция и Нова Зеландия са регистрирали най-голямо повишение на капиталовата стойност на имотите спрямо наемите, сочи докладът. В десетката попадат още Унгария, Исландия, Словакия, Чехия, Мексико и Австралия. Само в шест страни, сред които Русия, Италия, Литва, Финландия, Естония и Южна Корея наемите на жилища са нараснали по-бързо от цените на имотите през разглеждания период, предава investor.bg

В резултат на това все повече хора се насочват към пазарите на жилища под наем, за да задоволят жилищните си нужди. При някои от тях това се дължи на ограничения на достъпността, но променящият се начин на живот също изиграва роля. Младите хора, които живеят в градовете и обикалят света, създават семейство на по-късен етап, така че гъвкавите наемни модели ги устройват повече.

В същото време представителите на бейби бум поколението навлизат в пенсионна възраст. Запазили доброто си здраве, те искат много от нещата, които търсят представителите на по-младите поколения Y и Z – качествено жилище в жизнена градска среда, достъп до удобства и усещане за общност. Поради това жилищата под наем устройват и тях.

Тези фактори допринасят за намаляването на нивата на жилищна собственост в повечето развити страни в света. В Европа равнището на жилищна собственост е намаляло от 77% на 75% през последните десет години. Около една трета от хората в англоговорещите страни живеят под наем. Промяната е особено осезаема във Великобритания и Ирландия.

Някои страни обаче са изключение от тази тенденция. Франция, например, регистрира значително жилищно строителство през последните десет години, а процентът на жилищна собственост се повиши от 61% на 64% през последните десет години.

Контролът върху наемите – помощ или пречка?

Достъпността на жилищата все повече се политизира в западните страни. В отговор на растящите жилищни разходи почти половината от развитите страни в света прилагат някаква форма на контрол върху наемите.

Инвеститорите в сектора обикновено приемат скромен таван върху ръста на наемите, тъй като той може да предостави по-голяма сигурност за приходите им, като в същото време намали обозримия риск.

Доволните наематели е по-вероятно да останат по-дълго време. В градове като Ню Йорк и Берлин, например, пазарите на жилища под наем са подложени на най-строги регулации в света, но в същото време продължават да са сред пазарите с най-голям брой институционални инвеститори.

Според Savills обаче трябва да се положат още усилия за постигане на баланс. Контролът върху наемите може да възпре инвестициите в съществуващи имоти или в такива на етап строеж, задълбочавайки проблемите, с които цели да се справи.

Решението на проблема с достъпността на жилищата трябва да е съсредоточено върху увеличаването на предлагането, отбелязва консултантската компания. Според нея мерки, които възпрепятстват институционалните инвестиции, които могат да осигурят голямо предлагане, вероятно ще са контрапродуктивни.

Ръст на глобалните инвестиции в жилища

През първото полугодие на тази година инвестициите в бизнес имоти намаляха с 10% на годишна основа, тъй като в търсене на носещи приходи активи инвеститорите насочват вниманието си към оперативни активи като студентски жилища, домове за възрастни хора и многофамилни жилищни сгради, отбелязва Savills.

Инвестициите в жилищни имоти в глобален план са нараснали с 9% в годината до първото полугодие на 2019 г. на фона на спада на инвестициите във всички останали големи класове активи.

Общият обем на инвестициите в жилищни имоти в глобален план отстъпва само на инвестициите в офиси. Инвестираните средства в сектора на жилищните имоти са нараснали с 56 на сто през последните пет години. В годината до първото полугодие на 2019 г. инвестициите в жилищни имоти надхвърлиха три пъти вложените средства в хотели и бяха с 50% над инвестициите в търговски и индустриални имоти.

Многофамилните жилищни сгради далеч изпреварват останалите два подкласа активи. Глобалните инвестиции в сегмента достигнаха рекордните 210 млрд. долара миналата година и нараснаха с 14% спрямо нивата от 2017 г. Въпреки забавянето на световната икономика инвестициите в многофамилни жилищни сгради са устойчиви, като през първото полугодие в сегмента са вложени 97 млрд. долара. Това е ръст с 13 на сто спрямо същия период на миналата година.

САЩ са най-големият пазар в глобален план от гледна точка на инвестиции в многофамилни жилищни сгради, но този клас активи е добре позициониран и на европейски пазари като Германия, Испания и Холандия. Миналата година инвестициите в многофамилни жилища в Дания, Швеция, Холандия и Испания за първи път изпревариха вложените средства в офиси. В бъдеще най-привлекателни за инвестиции в многофамилни жилища в света ще бъдат САЩ, Обединените арабски емирства и Холандия, прогнозира Savills. 

Миналата година инвестициите в студентски жилища възлязоха на 17,4 млрд. долара в глобален план, което беше лек спад спрямо обемите от 2017 г., но това беше третата поредна година, в която те надхвърлиха 16 млрд. долара.

САЩ и Великобритания са най-зрелите пазари в сектора, като миналата година са привлекли съответно 63% и 23% от общите инвестиции, а Западна Европа е имала дял от 12%. През първото полугодие на тази година обаче инвестициите отбелязаха значително забавяне със спад от 39% спрямо същия период на миналата година, като понижение беше отчетено във всички региони.Savills прогнозира, че най-привлекателни за инвестиции в сегмента в бъдеще ще бъдат Австралия, Австрия и Канада. 

Инвестициите в домове за възрастни хора достигнаха около 15 млрд. долара миналата година, което е спад със 17 на сто спрямо 2017 г. Въпреки това интересът към инвестициите в този подклас активи остава силен през първото полугодие на тази година с общ обем от 7,6 млрд. долара. Това е лек ръст от 2% спрямо същия период на миналата година.

САЩ са най-големият пазар в света за домове за възрастни хора с дял от 66% от инвестициите миналата година. На второ и трето място са Великобритания и Франция с дял от съответно 9% и 8%. В бъдеще най-привлекателни за инвестиции в сегмента ще бъдат Китай, САЩ и Япония, счита Savills. 


В категории: Животът


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
ХХ
08.10.2019 21:37:58
0
0
Цивилизовани и развити сме!
Ще внесем 100 000 000 имигранта в европа, ще им строим жилища и ще говорим за опазване на природата... а християндемократичните талибани на брюксел ще дават на ненките да им гледат 7те деца.
Ценности.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Съдът пак остави Митьо Очите в ареста заради „опасен рецидив“, можело и да се укрие Съдът пак остави Митьо Очите в ареста заради „опасен рецидив“, можело и да се укрие

Мерките и на останалите подсъдими са потвърдени, въззивната инстанция окончателно отказа да спре наказателното производство срещу групата

Народният представител от „БСП за България“ Петър Кънев с поздрав към Флагман.БГ за 9-тия рожден ден на медията Народният представител от „БСП за България“ Петър Кънев с поздрав към Флагман.БГ за 9-тия рожден ден на медията

Поздравявам най-сърдечно целия екип за професионализма и таланта, пише председателят на Комисията по иконоимическа политика и туризъм

Светско: Гери-Никол и Дани Илиев обявиха връзката си с бутилка шампанско Светско: Гери-Никол и Дани Илиев обявиха връзката си с бутилка шампанско

Новата хайлайф двойка посрещна заедно Китайската Нова година в Тайланд

Добър пример! Младоженци не пожелаха цветя за сватбата, дариха парите на УМБАЛ Бургас Добър пример! Младоженци не пожелаха цветя за сватбата, дариха парите на УМБАЛ Бургас

С парите бъде купена електронна бебешка теглилка и оборудване, което ще окомплектова пациентските монитори

Семейство иракчани в тайник на турски автобус Семейство иракчани в тайник на турски автобус

Бежанците били открити при проверка на ГКПП "Капитан Андреево"

Папи Ханс забрави португалката, двамата окончателно са спрели да си говорят Папи Ханс забрави португалката, двамата окончателно са спрели да си говорят

Папи неведнъж е признавал, че голямата му любов до момента е именно тя

Ауди А7 помете камион с коне на пътя София-Варна Ауди А7 помете камион с коне на пътя София-Варна

При пътния инцидент няма сериозно пострадали

Три умения ни правят конкурентни на трудовия пазар – кои са? Три умения ни правят конкурентни на трудовия пазар – кои са?

Разработката на софутер е все по-популярна

Гешев огласи шпионски скандал: Двама чужди дипломати са разузнавали България Гешев огласи шпионски скандал: Двама чужди дипломати са разузнавали България

Единият от тях събирал държавни и служебни тайни от сферата на енергетиката и енергийната сигурност на страната

Бащата на Тита гази закона, а ченгетата треперят, ето как ги заплашва Бащата на Тита гази закона, а ченгетата треперят, ето как ги заплашва

Миналата година баща й бе арестуван за далавери в НОИ

ЕС подписа споразумението за Брекзит ЕС подписа споразумението за Брекзит

До 31 януари се очаква и решението на Европейския съвет

Мъж се самоуби на стълбите пред парламента в Белград Мъж се самоуби на стълбите пред парламента в Белград

У него полицаите намерели прощално писмо

444 килограмов щангист си търси 101 килограмова жена 444 килограмов щангист си търси 101 килограмова жена

Притеснява се да не смачка малките девойки

Анджелина Джоли ще продуцира детско шоу Анджелина Джоли ще продуцира детско шоу 13 смъртни случаи от грип в Гърция 13 смъртни случаи от грип в Гърция

Общо 59 тежки случая на грип са регистрирани от октомври

Кралица Елизабет II подписа проектозакона за Брекзит Кралица Елизабет II подписа проектозакона за Брекзит

Така Обединеното кралство може да напусне Европейския съюз на 31 януари

Юсейн Болт ще става баща Юсейн Болт ще става баща

Атлетът обяви новината в социалните мрежи

Петролът поевтинява с над 1.5% Петролът поевтинява с над 1.5%

Двата основни сорта достигнаха най-ниското си ниво от седем седмици

Русия с ваксина срещу коронавируса, появи се и първият заразен Русия с ваксина срещу коронавируса, появи се и първият заразен

Мъжът пътувал до Китай, потърсил помощ в Санкт Петербург 

СЗО: Без извънредно положение заради вируса в Китай СЗО: Без извънредно положение заради вируса в Китай

В Китай потвърдиха 17 смъртни случая от коронавируса и още 581 заразени

Бойко Борисов Бойко Борисов Аз съм болен левскар, "Левски" ще има след мен и след Божков Виц на деня Виц на деня - Искам да ми изпеете песента "Колю ш*ба Радка?"
След кратко объркване и бърз спор, оркестърът обявява:
- А сега ще изпълним песента "Кой уши байряка"...
Виц на деня Виц на деня -Дядо, какво е любов?
-Това е усмивката, която имаш, спомняйки си за мен.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако е пила степчета - голяма е за теб
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори