×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Ето кой трябва да почерпи днес
  • Днес /петък/ от 9:00 до 17:00 часа заради строително-монтажни дейности на ул. "Янко Комитов" на светофарното кръстовището на входа към МОЛ "Галерия" движението ще е затруднено
НА ЖИВО

Цените на жилищата в най-развитите страни в света са нараснали с 29% за 5 години


Цените на жилищата в най-развитите страни в света са нараснали с 29% за 5 години
Все повече хора се насочват към пазарите на жилища под наем, за да задоволят жилищните си нужди
08 Октомври 2019, Вторник, 20:40 ч.

Само в шест от изследваните 40 държави наемите са нараснали по-бързо от продажните цени на имотите, сочат данни на консултантска компания

Цените на жилищата в 40 големи икономики са нараснали със средно 29% през последните пет години, а наемите са се увеличили само с 13 на сто, съобщава консултантската компания Savills в свой доклад.

Ирландия, Канада, Швеция и Нова Зеландия са регистрирали най-голямо повишение на капиталовата стойност на имотите спрямо наемите, сочи докладът. В десетката попадат още Унгария, Исландия, Словакия, Чехия, Мексико и Австралия. Само в шест страни, сред които Русия, Италия, Литва, Финландия, Естония и Южна Корея наемите на жилища са нараснали по-бързо от цените на имотите през разглеждания период, предава investor.bg

В резултат на това все повече хора се насочват към пазарите на жилища под наем, за да задоволят жилищните си нужди. При някои от тях това се дължи на ограничения на достъпността, но променящият се начин на живот също изиграва роля. Младите хора, които живеят в градовете и обикалят света, създават семейство на по-късен етап, така че гъвкавите наемни модели ги устройват повече.

В същото време представителите на бейби бум поколението навлизат в пенсионна възраст. Запазили доброто си здраве, те искат много от нещата, които търсят представителите на по-младите поколения Y и Z – качествено жилище в жизнена градска среда, достъп до удобства и усещане за общност. Поради това жилищата под наем устройват и тях.

Тези фактори допринасят за намаляването на нивата на жилищна собственост в повечето развити страни в света. В Европа равнището на жилищна собственост е намаляло от 77% на 75% през последните десет години. Около една трета от хората в англоговорещите страни живеят под наем. Промяната е особено осезаема във Великобритания и Ирландия.

Някои страни обаче са изключение от тази тенденция. Франция, например, регистрира значително жилищно строителство през последните десет години, а процентът на жилищна собственост се повиши от 61% на 64% през последните десет години.

Контролът върху наемите – помощ или пречка?

Достъпността на жилищата все повече се политизира в западните страни. В отговор на растящите жилищни разходи почти половината от развитите страни в света прилагат някаква форма на контрол върху наемите.

Инвеститорите в сектора обикновено приемат скромен таван върху ръста на наемите, тъй като той може да предостави по-голяма сигурност за приходите им, като в същото време намали обозримия риск.

Доволните наематели е по-вероятно да останат по-дълго време. В градове като Ню Йорк и Берлин, например, пазарите на жилища под наем са подложени на най-строги регулации в света, но в същото време продължават да са сред пазарите с най-голям брой институционални инвеститори.

Според Savills обаче трябва да се положат още усилия за постигане на баланс. Контролът върху наемите може да възпре инвестициите в съществуващи имоти или в такива на етап строеж, задълбочавайки проблемите, с които цели да се справи.

Решението на проблема с достъпността на жилищата трябва да е съсредоточено върху увеличаването на предлагането, отбелязва консултантската компания. Според нея мерки, които възпрепятстват институционалните инвестиции, които могат да осигурят голямо предлагане, вероятно ще са контрапродуктивни.

Ръст на глобалните инвестиции в жилища

През първото полугодие на тази година инвестициите в бизнес имоти намаляха с 10% на годишна основа, тъй като в търсене на носещи приходи активи инвеститорите насочват вниманието си към оперативни активи като студентски жилища, домове за възрастни хора и многофамилни жилищни сгради, отбелязва Savills.

Инвестициите в жилищни имоти в глобален план са нараснали с 9% в годината до първото полугодие на 2019 г. на фона на спада на инвестициите във всички останали големи класове активи.

Общият обем на инвестициите в жилищни имоти в глобален план отстъпва само на инвестициите в офиси. Инвестираните средства в сектора на жилищните имоти са нараснали с 56 на сто през последните пет години. В годината до първото полугодие на 2019 г. инвестициите в жилищни имоти надхвърлиха три пъти вложените средства в хотели и бяха с 50% над инвестициите в търговски и индустриални имоти.

Многофамилните жилищни сгради далеч изпреварват останалите два подкласа активи. Глобалните инвестиции в сегмента достигнаха рекордните 210 млрд. долара миналата година и нараснаха с 14% спрямо нивата от 2017 г. Въпреки забавянето на световната икономика инвестициите в многофамилни жилищни сгради са устойчиви, като през първото полугодие в сегмента са вложени 97 млрд. долара. Това е ръст с 13 на сто спрямо същия период на миналата година.

САЩ са най-големият пазар в глобален план от гледна точка на инвестиции в многофамилни жилищни сгради, но този клас активи е добре позициониран и на европейски пазари като Германия, Испания и Холандия. Миналата година инвестициите в многофамилни жилища в Дания, Швеция, Холандия и Испания за първи път изпревариха вложените средства в офиси. В бъдеще най-привлекателни за инвестиции в многофамилни жилища в света ще бъдат САЩ, Обединените арабски емирства и Холандия, прогнозира Savills. 

Миналата година инвестициите в студентски жилища възлязоха на 17,4 млрд. долара в глобален план, което беше лек спад спрямо обемите от 2017 г., но това беше третата поредна година, в която те надхвърлиха 16 млрд. долара.

САЩ и Великобритания са най-зрелите пазари в сектора, като миналата година са привлекли съответно 63% и 23% от общите инвестиции, а Западна Европа е имала дял от 12%. През първото полугодие на тази година обаче инвестициите отбелязаха значително забавяне със спад от 39% спрямо същия период на миналата година, като понижение беше отчетено във всички региони.Savills прогнозира, че най-привлекателни за инвестиции в сегмента в бъдеще ще бъдат Австралия, Австрия и Канада. 

Инвестициите в домове за възрастни хора достигнаха около 15 млрд. долара миналата година, което е спад със 17 на сто спрямо 2017 г. Въпреки това интересът към инвестициите в този подклас активи остава силен през първото полугодие на тази година с общ обем от 7,6 млрд. долара. Това е лек ръст от 2% спрямо същия период на миналата година.

САЩ са най-големият пазар в света за домове за възрастни хора с дял от 66% от инвестициите миналата година. На второ и трето място са Великобритания и Франция с дял от съответно 9% и 8%. В бъдеще най-привлекателни за инвестиции в сегмента ще бъдат Китай, САЩ и Япония, счита Savills. 


В категории: Животът


1
Коментара
1
Коментара по темата
1.
ХХ
08.10.2019 21:37:58
0
0
Цивилизовани и развити сме!
Ще внесем 100 000 000 имигранта в европа, ще им строим жилища и ще говорим за опазване на природата... а християндемократичните талибани на брюксел ще дават на ненките да им гледат 7те деца.
Ценности.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Летище "София" се гаври с гадни сандвичи за 8,20 лв. Летище "София" се гаври с гадни сандвичи за 8,20 лв.

Обикновено малко сокче струва 4,60лв., капучиното върви по 6,90 лв.

Самолет падна върху магистрала на метри от океана Самолет падна върху магистрала на метри от океана

Двама са тежко състояние при инцидента в Аляска

67 пилоти стартират на писта Бургас' 2019 67 пилоти стартират на писта Бургас' 2019

Очаква се 20 000 души да наблюдават зрелищните гонки. За първи път състезанието ще може да се гледа и на видео стена

БНБ пуска нова банкнота от 50 лв. със суперзащита БНБ пуска нова банкнота от 50 лв. със суперзащита

Банкнотата влиза в обращение от 1 ноември

Кандидат-кметът Николай Димитров представи концепцията си за мащабно развитие на Несебър Кандидат-кметът Николай Димитров представи концепцията си за мащабно развитие на Несебър

Несебър е финансово стабилна община, в която бюджетът се управлява и разпределя така, че всички нейни дейности да се осъществяват нормално, подчерта кандидат-кметът

Д-р Енчев: Не се разведох заради Бориса Д-р Енчев: Не се разведох заради Бориса

След като се раздели с Теди Велинова името на пластичния хирург бе замесено с редица родни бръмчалки

Има ли общо с расистките скандирания бившият на Златка? Има ли общо с расистките скандирания бившият на Златка?

Разграничавам се категорично от всякакви расистки и ксенофобски прояви, каза Георги Валентинов

Новите колекции на Tommy Hilfiger за есен 2019 вече са в Търговски Център Триа-Бургас Новите колекции на Tommy Hilfiger за есен 2019 вече са в Търговски Център Триа-Бургас

Топли цветове се съчетават с металик и монохромни палитри, а материи като коприна и рециклирана вълна се комбинират умело с кожа и деним

Варна ще се развива успешно, когато изгради индустриална зона и привлече повече частни инвеститори Варна ще се развива успешно, когато изгради индустриална зона и привлече повече частни инвеститори

Уверени сме, че гражданите на Варна оценяват свършеното и ще продължат да подкрепят нашите кандидати за кметове и общински съветници, коментираха патриотите

Светлана Гущерова стана за смях с крака кокили Светлана Гущерова стана за смях с крака кокили

Светлана е имала за цел да изглежда стройна и висока, но малко е „пресолила“ манджата

Трафик: Българчета продават цигари, дрога и секс в Солун Трафик: Българчета продават цигари, дрога и секс в Солун

Децата се страхували да разкрият имената на мъчителите си

Български студент изнасилен от двама в Санкт Петербург Български студент изнасилен от двама в Санкт Петербург

Момчето е било нападнато в района на метростанция

Северна Македония без дата за преговори за ЕС, ще има втори опит Северна Македония без дата за преговори за ЕС, ще има втори опит

Франция е една от трите държави, които блокират започването им

Екшън в Бразилия: Полицията уби трима крадци на летище Екшън в Бразилия: Полицията уби трима крадци на летище

Поне една от използваните при обира коли е била маскирана като превозно средство на ВВС

Лидерите от ЕС одобриха сделката за Брекзит Лидерите от ЕС одобриха сделката за Брекзит

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън има само днешния ден, за да убеди депутатите утре да подкрепят постигнатото с Европа споразумение

Европейските лидери не се разбраха за членството в ЕС на Северна Македония и Албания Европейските лидери не се разбраха за членството в ЕС на Северна Македония и Албания

Държавните глави и правителствените ръководители ще продължат днес споровете за присъединяването на балканските страни към ЕС 

Уфолози: Извънземните са на Земята, правят секс с хората и се готвят да ни завладеят Уфолози: Извънземните са на Земята, правят секс с хората и се готвят да ни завладеят

Руснак с по два пръста на ръцете вярва, че е от мистериозната планета Нибиру

4 зодии, които не харесват брака 4 зодии, които не харесват брака

Водолеите са едни от тях

Турция спря войната в Сирия Турция спря войната в Сирия

Решението идва след посещението на вицепрезидента и на държавния секретар на САЩ

Асад: Ще отговорим на турската агресия с легитимни средства Асад: Ще отговорим на турската агресия с легитимни средства

Коментарите му идват, след като бе сключено споразумение между Дамаск и кюрдско-арабския алианс Сирийски демократични сили

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Фейсбук е създаден, за да има къде да се хвалят онези, които нямат с какво да се похвалят.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, бабо, можеш ли да ми родиш братче?
- Не, миличък. Питай мама и тате.
- Питах ги, казаха, че от теб зависи!
Виц на деня Виц на деня Катаджия спира за проверка кола.
- Голям карък си старши!
- Защо?
- Веднъж да съм трезвен и ти точно сега да ме спреш...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Българска седмица:
- Вторник, Сряда, Четвъртък - всяко чудо за 3 дни. Петък - ден на майстора. Събота и Неделя - 2 дни уикенд. Понеделник - Подготовка за ново чудо.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори