×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Социалният ефект от концесиите в бургаското пристанище


Социалният ефект от концесиите в бургаското пристанище
Двата терминала на концесионера се развиват с бързи темпове, инвестира се и в качествени условия за работа, отдих и обучение на персонала
09 Октомври 2019, Сряда, 21:01 ч.
Автор: Флагман

"БМФ Порт Бургас" се гордее с екипа от хора, създаден и запазен през годините, с ръста на заплатите, условията за труд и обучение, модернизацията и инвестициите в екология, които осигурява

Гарантирани работни места, 60% ръст на заплатите за последните пет години. Инвестиции за десетки милиони в подобряване на условията на труд, в обучението и в здравето на работниците и служителите. Рязка модернизация на производствения процес. Силни екополитики.

С всичко това може да се похвали дружеството „БМФ Порт Бургас“, което пое стопанисването на пристанищните терминали „Бургас Изток 2“ и „Бургас Запад“ като концесионер преди повече от седем години.

Компанията тогава получи доверието на държавата и общината. Днес тя получава и техните комплименти за постигнатото - както видяхме на тържеството по повод юбилей от откриването на Контейнерния терминал (част от „Бургас Запад“).

„В последните четири години при нас не са извършвани съкращения. Назначенията са постоянен процес, а обявите ни за работа присъстват постоянно в специализираните сайтове, като търсим квалифициран персонал с експертиза, подходяща за нашата дейност“, коментира пред „Флагман“ главният юрисконсулт на „БМФ Порт Бургас“ ЕАД Весела Джунджурова.

Тя обръща внимание на условията на труд и на специалната социална политика на дружеството.

Работниците се чувстват сигурни, смята Джунджурова.

Главният юрисконсулт на концесионера Весела Джунджурова

„Нашата основна цел по отношение условията на труд е да превърнем пристанището не само в бързо развиваща се компания, но и в модерно, привлекателно място за работа. Ние стриктно изпълняваме социалната програма, заложена в концесионните договори. Но не само това. Полагаме много усилия в насока да подпомогнем работниците да се почувстват удовлетворени от своята работа. Осигуряваме им здравословна среда и максимално добро и качествено работно облекло“, казва Весела Джунджурова.

В рамките на две години цената на това облекло на човек се е вдигнала повече от два пъти.

За миналата година средствата, изразходени по това перо, надвишават 400 000 лева, посочва главният юрисконсулт на дружеството концесионер.

„БМФ Порт Бургас“ надскача рамките на законовите задължения, свързани със здравни и социални придобивки.

„Ние ежегодно провеждаме не само изискуемите, но на доброволен принцип  осигуряваме профилактични медицински прегледи, които са в диапазон, много по-широк от заложените в Наредба №3 за профилактичните медицински прегледи на работниците и служителите. Освен това осигуряваме на всеки един работник средства за отпуска и почивка. За работниците в специализираните ни комплекси, осигуряваме детоксикиращи напитки и оздравителна профилактика (балнеолечение).

Това са придобивки, които не са включени в индивидуалните и в колективния договори.Те се предоставят по преценка на работодателя ежегодно, ежемесечно, като по всякакъв начин се стремим да създадем благоприятни и здравословни условия на труд“, казва Весела Джунджурова.

Работниците и служителите от своя страна приемат новите правила за безопасност.

„В пристанището няма да срещнете човек без лични предпазни средства и работно облекло. В това отношение с гордост заявявам, че съзнанието на хората е изключително високо в последните няколко години“, посочва г-жа Джунджурова.

Концесионерът на пристанищните терминали в Бургас се гордее и с центъра за професионално обучение, чийто лиценз е разширен.

„Вече се извършва квалификация, преквалификация и обучение на външни курсисти за нови пет специалности – шлосер, заварчик, кранисти, монтьор на автотранспортна техника, техник на железопътна техника (локомотиви и вагони). Квалификацията и преквалификацията за нашите работници и служители е безплатна, като ние сме обновили изцяло материалната база. Разполагаме с компютри, интерактивни дъски, работни симулатори и всеки желаещ може да повиши своята квалификация и преквалификация в реална работна среда, като сме ангажирали основно преподаватели от местните университети“, казва още Весела Джунджурова.

Очаква се скоро да бъде придобит нов симулатор, който ще спомогне за обучението на кранисти и за усъвършенстване на професионалните им качества.

Освен това са инвестирани над 5 милиона лева за подобряване на битовите условия – това включва изграждане на съблекални, санитарни възли, два оборудвани фитнес салона, стифадорни, битови помещения за работниците. Осигурено е и столово хранене за работните смени, посочва юристката.

Размерът на възнагражденията, разбира се, е от особена важност за удовлетвореността на персонала.

Концесионерът има с какво да се похвали и в това отношение.

60% е ръстът на заработените средни заплати за пет години - от 2014 г. до момента, посочват от компанията.

„Това до известна степен произтича от въвеждането в експлоатация на нови комплекси, на нови машини, които са съвременни и имат по-висока производителност. Хората изпълняват и преизпълняват нормите си и чрез възнаграждения, формирани на базата на сделно-премиалната система, са увеличили и своите месечни доходи. Така че освен по-добрите условия на работа, освен обучението, можем с удовлетворение да кажем, че работещите при нас получават едни достойни възнаграждения“, казва Весела Джунджурова.

Според Стоян Петков – технически директор на „БМФ Порт Бургас“, в предприятието непрекъснато се въвежда в експлоатация нова техника, което облекчава работата на персонала.

Стремежът е да се сведе до минимум извеждането на машините за ремонт, което увеличава производителността на терминалите.

Техническият директор на "БМФ Порт Бургас" Стоян Петков

От друга гледна точка, концесионерът влага все повече усилия да защити всичките необходими изисквания за т.нар. зелени пристанища чрез съответни иновации, използване на възобновяеми енергийни източници и на способи за намаляване на вредните частици в района на и около пристанището.

„Другата седмица ще посетим Испания във връзка със закупуването на добавки за двигателите с вътрешно горене за намаляване на вредните емисии от машините“, казва техническият директор.

Никола Косев – директор „Експлоатация“ на Терминал Запад, потвърждава думите на колегата си по отношение на екомерките.

„Имаме инвестиции във високо технологични инсталации, които редуцират в много голяма степен разпрашаването, замърсяването на въздуха в сравнение с допреди това използваните“, казва Косев.

Никола Косев - директор "Експлоатация" на Терминал Запад

Грижата за екологията е съчетана и с други мерки в полза на работещите на пристанището.

Никола Косев дава пример с климатизирането на кабините на механизацията, както и използването на „всички възможни филтри за почистване на въздуха за кабините“.

Използват се и видеокамери за наблюдение на товарните процеси. Те се анализират, на база на което се редуцира рискът за работещите.

„Нормите и правилата за безопасност, въведени при нас с помощта на чуждестранни консултанти, отговарят на съвременните европейски и световни практики“, посочва от своя страна Весела Джунджурова.

Над 25 милиона лева са инвестирани за последните три години в механизация.

Закупени са пет 100-тонни мобилни пристанищни крана, осем кошотоварачни машини - част от тях чисто нови, седем телехендлера (телескопични товарачи), шест броя японски електрокари и мотокари, чисто нови вилкови повдигачи, контейнерни товарачи, изреждат от дружеството – концесионер.

„Следим пазара на специализираната механизация и се стремим да бъдем винаги 1 крачка пред нашите конкуренти“, категоричен е Никола Косев.

На източния терминал се обработват основно товари, свързани с медодобивния завод „Аурубис“. На порта се разтоварват концентрати и руда – внос за завода. От друга страна, „Аурубис“ изнася сярна киселина, която се натоварва на кораби пак през пристанището в Бургас.

Дали обаче това е достатъчно безопасно?

По отношение терминала за сярна киселина Весела Джунджурова е категорична, че „това е най-модерният терминал, който може да бъде срещнат на Балканите“.

„Обработката на сярна киселина не крие никакъв риск и е напълно безопасна за хората и околната среда. Извършва се по най-съвременна технология“, казва тя.

Терминалът за обработка на сярна киселина изключва човешка грешка, категорични са от компанията

Техническият директор Стоян Петков потвърждава: „Товарният процес на сярната киселина е напълно автоматизиран и затворен“. Той започва „чак когато съоръжението е „преценило“, че няма никакви предпоставки за разлив или за аварийна ситуация“.

Човешка грешка е изключена.

„Суровината няма никакъв контакт с околната среда или с хора“, добавя и Никола Косев.

На Терминал Изток се обработват и други товари, включително и петролни продукти. Металодобивният завод в Челопеч също ползва услугите на този порт.

Според Стоян Петков обработката на товарите на Терминала става с нови най-съвременно и модерно оборудвани комплекси, които отговарят на всички европейски изисквания за сигурност и безрисково производство и които съответстват на екологичните стандарти.

„Например комплексът за медния концентрат със закрит склад, който разработихме заедно с Аурубис, изцяло отговоря на стремежа ни за намаляване запрашеността в района, което е много важно да бъде подчертано за обществеността на Бургас“, посочва Петков.

Товаренето на зърно също минава през Терминал Изток.

„Разполагаме с пет броя силози, всеки от които е с обем 13 500 тона“, казва техническият директор.

Тук процесът е автоматизиран на 80%, но се работи за пълно автоматизиране.

Ечемик, рапица, пшеница, слънчоглед, царевица са зърнените култури, които се обработват на Терминала.

„Основната дейност на Терминал „Запад“ е свързана с обработването на контейнеризирани товари“, казва от своя страна Никола Косев.

Предлагат се всички форми на услуги, свързани с контейнерната обработка, като процесите са напълно дигитализирани посредством последно поколение терминална операционна система Навис, ползвана и в най-добрите европейски пристанища.

Обработката на контейнери е важна част от дейността на Терминал Запад

„Съществена част от работата на Контейнерния терминал представлява една поддейност, касаеща всякакви услуги по контейнеризация и деконтейнеризация на товари. Това означава, че контейнерите идват на внос пълни, стоката се разтоварва на терминала, товари се на конвенционалните автомобили...И тук отчитаме ръст над 2,5 пъти“, изрежда Косев.

„Друга изключително съществена дейност в терминала е отново износ на зърно. „БМФ Порт Бургас“ се явява един от основните портали за износ на зърнени продукти от България, особено от южна България“, посочва Никола Косев.

На терминала се обработват и генерални товари.

„Това означава предимно метали. През Терминал „Запад“ влиза 100% от суровината за друг основен работодател в района, а именно „Промет Стиил“. Също през Терминал „Запад“ пък се изнася голяма част от готовата продукция на предприятието. Влагаме всички усилия нашият клиент да развива успешно своята дейност и да се представя на повече пазари“, категоричен е директорът Косев.

„БМФ Порт Бургас“ преизпълнява ангажимента си за брой работници и служители.

„При регламентирани задължения по концесия да поддържаме персонал от 547 човека, в момента при нас работят 920. Това са работници на трудов договор към компанията. Това включва оперативния персонал, свързан с обработката на товари, включва и персонала, свързан с поддръжката на техниката, което е много силно звено“, подчертава главният юрисконсулт Весела Джунджурова.

„Фактът, че осигуряваме един пълен процес на пристанищната услуга, съпътствана от други допълнителни дейности, води до там, че при нас са ангажирани дейностите на голям брой други фирми, свързани основно със спедиция, митническо агентиране, корабно агентиране, авто и ЖП превози. Не водим статистика точно колко още фирми са ангажирани с нашата дейност и със съпътстващите я услуги, но можем да кажем, че над 100 компании със сигурност работят във връзка с пристанищната услуга, извършвана от „БМФ Порт Бургас“. А това означава заетост и за региона, и за Бургас като цяло“, казва още г-жа Джунджурова.

Социалният ефект достига и до проблемни малцинствени групи, много представители на които също получават работа по веригата на стоките и товарите до и от пристанището, твърди концесионерът на порта.

„За по-малко от седем години концесия размерът на инвестициите в държавните пристанищни терминали надхвърля 250 млн. лева. Над 25 милиона са инвестирани само през последните три години в техника. Ежегодно, в рамките на последните три години, осигуряваме работно облекло на стойност, надхвърляща 400 000 лева. Работниците не са падали под 900 човека за нито един период на концесията. Нееднократно сме подчертавали, че към момента с извършените инвестиции ние почти изцяло сме изпълнили инвестиционната програма, която беше заложена за 35-годишен период на концесията. Т.е. в рамките на по-малко от седем години ние изпълнихме почти напълно инвестиционните си задължения, обобщава с гордост Весела Джунджурова. Основната част от инвестициите са извършени в обекти - публична държавна собственост, които  към момента на извършването им стават собственост на държавата.

 Развитието на концесионираните терминали може да се обясни с големия „мандат“ за управление, който получава фирмата-концесионер.

Първоначалните договори бяха със срок 35 години. През месец юни тази година концесиите бяха удължени на 46 години и 8 месеца. Мотивът за решението на Министерския съвет в този смисъл бе амбициозната програма на дружеството и нивото на пристанищните услуги, съответстващо на най-високите световни стандарти.

„Нашата цел е да бъдем един от лидерите сред пристанищата в Черноморския регион“, заявяват от „БМФ Порт Бургас“.


В категории: Бизнес


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 2
32
Коментара по темата
32.
да, бе
24.11.2022 16:36:54
0
1
Като гледам коментарите, то много са ви доволни служителите.
60% ръст на заплатите от 2014 не е повод да се хвалите.
2014 МРЗ е била 340лв.
2022 МРЗ е 710лв., над 100% ръст. При средната заплата ръста е същия за този период.
Да речем, че сте индексирали инфлацията за периода, но нищо повече от това.
Вероятно и затова са тези чудни коментари :)
31.
?
24.11.2022 16:36:05
0
0
Кви заплати , кви пет лева.Заплатите са малко над минималната за страната.
30.
Кораб влачи
15.09.2020 21:11:29
1
1
Западно мирише на компоти. Ама бомбаш...
29.
Иванко убиеца на Асеня
08.09.2020 14:04:23
1
3
От тия връзкари на Западно немогат да се развият умните и можещите, самосе избиват комплекси и се лъже за някакви измислени успехи и печалби. Знаем ви номерата!!!
28.
Семко
08.09.2020 14:01:01
2
2
умрялото западно се подиграха с нас. няма кой да защити правата ни. отново изгонигха най добрите си хора
27.
Работник
31.08.2020 21:21:34
1
3
Косев е прдал
26.
Аз
22.01.2020 18:45:49
0
1
Изгониха си работниците. Кой ще им работи сега ?
25.
До 24
13.10.2019 11:44:09
0
3
Ти си една въшлива мишка. Шумкарче. Само пред компютъра си силен. Иначе ходиш с наведена главичка хахах
24.
*********
12.10.2019 18:40:24
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
23.
?
12.10.2019 15:56:14
0
2
А защо не кажете,че една от причините да се унищожи централно пристанище и да няма работа там е така също и хваленото западно!?
22.
До 19
11.10.2019 16:20:25
1
4
Ограничиха и ваденето на нафтата, абе съсипаха я тая държава...
21.
Емил Кошничаров
11.10.2019 16:19:29
1
6
Дерелиев беше последният свестен ръководител! След него само байрактари, хора, които се наричат капитани, но една баржа поставиха и натрошиха половина кей! Хора, следящи публикации във Фейсбук и заплашващи с уволнение заради това,че се обсъждат техни приближени лакейчета от сарафовската фамилия Сърмови! Люлькин, Минкьо и Анорексика Ангеларий, не забравяйте, че и вие ще гризнете дървото! Това, че ви накараха да чистите кенефи е най-малкото олигархично зло!
20.
MEHANIZATOR
11.10.2019 16:01:16
0
9
mnogo rabota za smeshni pari. predi beshe hubavo...
19.
Zapoznat
11.10.2019 15:55:01
1
7
Дори не позволяват на стари служители да влизат с колите на територията на пристанището!
18.
Възмутена
11.10.2019 15:47:22
2
4
Служители с по 20 годишен стаж и безценен опит са отритнати като ненужни вещи! Хора, които са дали всичко, за да има какво да лапат сегашните нескопосници!
17.
Starata shkola
11.10.2019 15:36:12
2
7
Браво Соколе! Кажи им го! От както са тука Запада става все по зле! Тия новито нищо не са направили като хората а само лежат на организацията от старото ръководство!
16.
сокол74
10.10.2019 17:05:37
4
9
абе косев ко се хилиш доволно бе нямаш и представа от пристанищна работа както и твоите дрогирани подлоги като ония неадекватния дето ходи винаги с очила златин само шматки се събрахте на тва западно не знаете къде се намирате а пък дъртанян ше те шибам бе манаф изгонихте хора с 30 годишен стаж и си взехте послушковци като в парламента само ментета
15.
*********
10.10.2019 15:45:02
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
ХХ
10.10.2019 12:30:03
0
8
нищо не разбирате!
важното е, че "на контейнерното пристанище работят 950 СПЕЦИАЛИСТА"!
пп. цитат от еднин друг репортаж на флагман.
13.
До 10 Дъртанян
10.10.2019 12:11:32
1
8
"Който не му "отърва" да си ходи!- на улицата чакат 100 още "
Чакам с нетърпение някой от тези 100 от улицата почне работа, че като стане някоя авария с тази сярна киселина дето я разтоварват в ачик-ачик центъра на града и тръгне един киселинен облак, да ти влезе малко малко акъл дето го нямаш, герберска подлого.
12.
*********
10.10.2019 10:26:58
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
*********
10.10.2019 10:24:52
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
Дъртанян
10.10.2019 10:08:06
10
1
Който не му "отърва" да си ходи!- на улицата чакат 100 още
9.
Вожда
10.10.2019 10:05:09
0
14
Дробовете ти се пълнят или с концентрат или с прах от пшеницата! Дишаш изпарения от втечнен газ, дизелово гориво или от сярна киселина! Еко мечта!
8.
Янчев
10.10.2019 09:58:19
0
18
Флагман са напълнили добре джобовете покрай тази статия, която доказва, че комунизма е все още жив! Защо не искат мнение от случаен работник, та да им обясни как след като свърши смяната не може да си измие очите от медния концентрат, а какво остава за дробовете?! Как законно изгониха трудоустроените болни колеги, които работеха като чистачи!? Да живее бизнеса! Да живеят робите! Защото без роби няма бизнес!
7.
Шофер на Каламари)
10.10.2019 09:50:20
0
16
Ако спукате гума - си я плащате - може и да надхвърли 2000лв - зависи от Калмара) а за екологията- много е полезно да дишате меден концентрат- ще бъдете вечно млад,,, в спомените на другите)
6.
докер
10.10.2019 09:20:30
1
18
Каква екология. На пристанището има места толкова мръсни, че може да хванете болест която да кръстят на ваше име. Работниците непрекъснато карат двойни смени и след това им режат от възнаграждението. За по дълги отпуски дума не може да става. Преди да пуснете такава статия, просто проверете фактите.
5.
докер
10.10.2019 09:20:27
0
15
Каква екология. На пристанището има места толкова мръсни, че може да хванете болест която да кръстят на ваше име. Работниците непрекъснато карат двойни смени и след това им режат от възнаграждението. За по дълги отпуски дума не може да става. Преди да пуснете такава статия, просто проверете фактите.
4.
ленчето
10.10.2019 09:01:16
0
11
"Грижата за екологията", ха ха ха. Алоу авторчето, седни почети значения на термини...
3.
Ал Пачино
10.10.2019 06:21:32
3
22
Всичко е една голяма лъжа в стил Комунистическа Петилетка - текучеството на работници в БМФ порт Бургас е доста високо- за екология да не говорим) прахът намиращ се там е от две Петилетки! Но както се казва всичко е цветя и рози)) Само се чудя след още няколко години кой ще им работи?? Хората отиват там от недоимък- единственото "хубаво" там е че дават редовно заплатите които са под 800лв нето
2.
Теодор
09.10.2019 23:49:20
3
23
Ефвкта на управлението на Бургас е следния, тук има само мутри, които след 50-тият си арест получават отното условна и се разхождат между хората, които си тръгват от тая пумийка. Не стига, че няма инвеститори, нормални работни места, а и бандюги през метър. Ами не, няма как да задържите интелигентни хора тук.
1.
hahahhahahahahah
09.10.2019 22:37:33
2
17
hahahahahahahahaha
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора Ротацията ще има и в СЕМ, Габриела Наплатанова пое регулатора След това, за период от шест месеца – до 28 април 2025 г., същата позиция ще заема Симона Велева
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори