×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Социалният ефект от концесиите в бургаското пристанище


Социалният ефект от концесиите в бургаското пристанище
Двата терминала на концесионера се развиват с бързи темпове, инвестира се и в качествени условия за работа, отдих и обучение на персонала
09 Октомври 2019, Сряда, 21:01 ч.
Автор: Флагман

"БМФ Порт Бургас" се гордее с екипа от хора, създаден и запазен през годините, с ръста на заплатите, условията за труд и обучение, модернизацията и инвестициите в екология, които осигурява

Гарантирани работни места, 60% ръст на заплатите за последните пет години. Инвестиции за десетки милиони в подобряване на условията на труд, в обучението и в здравето на работниците и служителите. Рязка модернизация на производствения процес. Силни екополитики.

С всичко това може да се похвали дружеството „БМФ Порт Бургас“, което пое стопанисването на пристанищните терминали „Бургас Изток 2“ и „Бургас Запад“ като концесионер преди повече от седем години.

Компанията тогава получи доверието на държавата и общината. Днес тя получава и техните комплименти за постигнатото - както видяхме на тържеството по повод юбилей от откриването на Контейнерния терминал (част от „Бургас Запад“).

„В последните четири години при нас не са извършвани съкращения. Назначенията са постоянен процес, а обявите ни за работа присъстват постоянно в специализираните сайтове, като търсим квалифициран персонал с експертиза, подходяща за нашата дейност“, коментира пред „Флагман“ главният юрисконсулт на „БМФ Порт Бургас“ ЕАД Весела Джунджурова.

Тя обръща внимание на условията на труд и на специалната социална политика на дружеството.

Работниците се чувстват сигурни, смята Джунджурова.

Главният юрисконсулт на концесионера Весела Джунджурова

„Нашата основна цел по отношение условията на труд е да превърнем пристанището не само в бързо развиваща се компания, но и в модерно, привлекателно място за работа. Ние стриктно изпълняваме социалната програма, заложена в концесионните договори. Но не само това. Полагаме много усилия в насока да подпомогнем работниците да се почувстват удовлетворени от своята работа. Осигуряваме им здравословна среда и максимално добро и качествено работно облекло“, казва Весела Джунджурова.

В рамките на две години цената на това облекло на човек се е вдигнала повече от два пъти.

За миналата година средствата, изразходени по това перо, надвишават 400 000 лева, посочва главният юрисконсулт на дружеството концесионер.

„БМФ Порт Бургас“ надскача рамките на законовите задължения, свързани със здравни и социални придобивки.

„Ние ежегодно провеждаме не само изискуемите, но на доброволен принцип  осигуряваме профилактични медицински прегледи, които са в диапазон, много по-широк от заложените в Наредба №3 за профилактичните медицински прегледи на работниците и служителите. Освен това осигуряваме на всеки един работник средства за отпуска и почивка. За работниците в специализираните ни комплекси, осигуряваме детоксикиращи напитки и оздравителна профилактика (балнеолечение).

Това са придобивки, които не са включени в индивидуалните и в колективния договори.Те се предоставят по преценка на работодателя ежегодно, ежемесечно, като по всякакъв начин се стремим да създадем благоприятни и здравословни условия на труд“, казва Весела Джунджурова.

Работниците и служителите от своя страна приемат новите правила за безопасност.

„В пристанището няма да срещнете човек без лични предпазни средства и работно облекло. В това отношение с гордост заявявам, че съзнанието на хората е изключително високо в последните няколко години“, посочва г-жа Джунджурова.

Концесионерът на пристанищните терминали в Бургас се гордее и с центъра за професионално обучение, чийто лиценз е разширен.

„Вече се извършва квалификация, преквалификация и обучение на външни курсисти за нови пет специалности – шлосер, заварчик, кранисти, монтьор на автотранспортна техника, техник на железопътна техника (локомотиви и вагони). Квалификацията и преквалификацията за нашите работници и служители е безплатна, като ние сме обновили изцяло материалната база. Разполагаме с компютри, интерактивни дъски, работни симулатори и всеки желаещ може да повиши своята квалификация и преквалификация в реална работна среда, като сме ангажирали основно преподаватели от местните университети“, казва още Весела Джунджурова.

Очаква се скоро да бъде придобит нов симулатор, който ще спомогне за обучението на кранисти и за усъвършенстване на професионалните им качества.

Освен това са инвестирани над 5 милиона лева за подобряване на битовите условия – това включва изграждане на съблекални, санитарни възли, два оборудвани фитнес салона, стифадорни, битови помещения за работниците. Осигурено е и столово хранене за работните смени, посочва юристката.

Размерът на възнагражденията, разбира се, е от особена важност за удовлетвореността на персонала.

Концесионерът има с какво да се похвали и в това отношение.

60% е ръстът на заработените средни заплати за пет години - от 2014 г. до момента, посочват от компанията.

„Това до известна степен произтича от въвеждането в експлоатация на нови комплекси, на нови машини, които са съвременни и имат по-висока производителност. Хората изпълняват и преизпълняват нормите си и чрез възнаграждения, формирани на базата на сделно-премиалната система, са увеличили и своите месечни доходи. Така че освен по-добрите условия на работа, освен обучението, можем с удовлетворение да кажем, че работещите при нас получават едни достойни възнаграждения“, казва Весела Джунджурова.

Според Стоян Петков – технически директор на „БМФ Порт Бургас“, в предприятието непрекъснато се въвежда в експлоатация нова техника, което облекчава работата на персонала.

Стремежът е да се сведе до минимум извеждането на машините за ремонт, което увеличава производителността на терминалите.

Техническият директор на "БМФ Порт Бургас" Стоян Петков

От друга гледна точка, концесионерът влага все повече усилия да защити всичките необходими изисквания за т.нар. зелени пристанища чрез съответни иновации, използване на възобновяеми енергийни източници и на способи за намаляване на вредните частици в района на и около пристанището.

„Другата седмица ще посетим Испания във връзка със закупуването на добавки за двигателите с вътрешно горене за намаляване на вредните емисии от машините“, казва техническият директор.

Никола Косев – директор „Експлоатация“ на Терминал Запад, потвърждава думите на колегата си по отношение на екомерките.

„Имаме инвестиции във високо технологични инсталации, които редуцират в много голяма степен разпрашаването, замърсяването на въздуха в сравнение с допреди това използваните“, казва Косев.

Никола Косев - директор "Експлоатация" на Терминал Запад

Грижата за екологията е съчетана и с други мерки в полза на работещите на пристанището.

Никола Косев дава пример с климатизирането на кабините на механизацията, както и използването на „всички възможни филтри за почистване на въздуха за кабините“.

Използват се и видеокамери за наблюдение на товарните процеси. Те се анализират, на база на което се редуцира рискът за работещите.

„Нормите и правилата за безопасност, въведени при нас с помощта на чуждестранни консултанти, отговарят на съвременните европейски и световни практики“, посочва от своя страна Весела Джунджурова.

Над 25 милиона лева са инвестирани за последните три години в механизация.

Закупени са пет 100-тонни мобилни пристанищни крана, осем кошотоварачни машини - част от тях чисто нови, седем телехендлера (телескопични товарачи), шест броя японски електрокари и мотокари, чисто нови вилкови повдигачи, контейнерни товарачи, изреждат от дружеството – концесионер.

„Следим пазара на специализираната механизация и се стремим да бъдем винаги 1 крачка пред нашите конкуренти“, категоричен е Никола Косев.

На източния терминал се обработват основно товари, свързани с медодобивния завод „Аурубис“. На порта се разтоварват концентрати и руда – внос за завода. От друга страна, „Аурубис“ изнася сярна киселина, която се натоварва на кораби пак през пристанището в Бургас.

Дали обаче това е достатъчно безопасно?

По отношение терминала за сярна киселина Весела Джунджурова е категорична, че „това е най-модерният терминал, който може да бъде срещнат на Балканите“.

„Обработката на сярна киселина не крие никакъв риск и е напълно безопасна за хората и околната среда. Извършва се по най-съвременна технология“, казва тя.

Терминалът за обработка на сярна киселина изключва човешка грешка, категорични са от компанията

Техническият директор Стоян Петков потвърждава: „Товарният процес на сярната киселина е напълно автоматизиран и затворен“. Той започва „чак когато съоръжението е „преценило“, че няма никакви предпоставки за разлив или за аварийна ситуация“.

Човешка грешка е изключена.

„Суровината няма никакъв контакт с околната среда или с хора“, добавя и Никола Косев.

На Терминал Изток се обработват и други товари, включително и петролни продукти. Металодобивният завод в Челопеч също ползва услугите на този порт.

Според Стоян Петков обработката на товарите на Терминала става с нови най-съвременно и модерно оборудвани комплекси, които отговарят на всички европейски изисквания за сигурност и безрисково производство и които съответстват на екологичните стандарти.

„Например комплексът за медния концентрат със закрит склад, който разработихме заедно с Аурубис, изцяло отговоря на стремежа ни за намаляване запрашеността в района, което е много важно да бъде подчертано за обществеността на Бургас“, посочва Петков.

Товаренето на зърно също минава през Терминал Изток.

„Разполагаме с пет броя силози, всеки от които е с обем 13 500 тона“, казва техническият директор.

Тук процесът е автоматизиран на 80%, но се работи за пълно автоматизиране.

Ечемик, рапица, пшеница, слънчоглед, царевица са зърнените култури, които се обработват на Терминала.

„Основната дейност на Терминал „Запад“ е свързана с обработването на контейнеризирани товари“, казва от своя страна Никола Косев.

Предлагат се всички форми на услуги, свързани с контейнерната обработка, като процесите са напълно дигитализирани посредством последно поколение терминална операционна система Навис, ползвана и в най-добрите европейски пристанища.

Обработката на контейнери е важна част от дейността на Терминал Запад

„Съществена част от работата на Контейнерния терминал представлява една поддейност, касаеща всякакви услуги по контейнеризация и деконтейнеризация на товари. Това означава, че контейнерите идват на внос пълни, стоката се разтоварва на терминала, товари се на конвенционалните автомобили...И тук отчитаме ръст над 2,5 пъти“, изрежда Косев.

„Друга изключително съществена дейност в терминала е отново износ на зърно. „БМФ Порт Бургас“ се явява един от основните портали за износ на зърнени продукти от България, особено от южна България“, посочва Никола Косев.

На терминала се обработват и генерални товари.

„Това означава предимно метали. През Терминал „Запад“ влиза 100% от суровината за друг основен работодател в района, а именно „Промет Стиил“. Също през Терминал „Запад“ пък се изнася голяма част от готовата продукция на предприятието. Влагаме всички усилия нашият клиент да развива успешно своята дейност и да се представя на повече пазари“, категоричен е директорът Косев.

„БМФ Порт Бургас“ преизпълнява ангажимента си за брой работници и служители.

„При регламентирани задължения по концесия да поддържаме персонал от 547 човека, в момента при нас работят 920. Това са работници на трудов договор към компанията. Това включва оперативния персонал, свързан с обработката на товари, включва и персонала, свързан с поддръжката на техниката, което е много силно звено“, подчертава главният юрисконсулт Весела Джунджурова.

„Фактът, че осигуряваме един пълен процес на пристанищната услуга, съпътствана от други допълнителни дейности, води до там, че при нас са ангажирани дейностите на голям брой други фирми, свързани основно със спедиция, митническо агентиране, корабно агентиране, авто и ЖП превози. Не водим статистика точно колко още фирми са ангажирани с нашата дейност и със съпътстващите я услуги, но можем да кажем, че над 100 компании със сигурност работят във връзка с пристанищната услуга, извършвана от „БМФ Порт Бургас“. А това означава заетост и за региона, и за Бургас като цяло“, казва още г-жа Джунджурова.

Социалният ефект достига и до проблемни малцинствени групи, много представители на които също получават работа по веригата на стоките и товарите до и от пристанището, твърди концесионерът на порта.

„За по-малко от седем години концесия размерът на инвестициите в държавните пристанищни терминали надхвърля 250 млн. лева. Над 25 милиона са инвестирани само през последните три години в техника. Ежегодно, в рамките на последните три години, осигуряваме работно облекло на стойност, надхвърляща 400 000 лева. Работниците не са падали под 900 човека за нито един период на концесията. Нееднократно сме подчертавали, че към момента с извършените инвестиции ние почти изцяло сме изпълнили инвестиционната програма, която беше заложена за 35-годишен период на концесията. Т.е. в рамките на по-малко от седем години ние изпълнихме почти напълно инвестиционните си задължения, обобщава с гордост Весела Джунджурова. Основната част от инвестициите са извършени в обекти - публична държавна собственост, които  към момента на извършването им стават собственост на държавата.

 Развитието на концесионираните терминали може да се обясни с големия „мандат“ за управление, който получава фирмата-концесионер.

Първоначалните договори бяха със срок 35 години. През месец юни тази година концесиите бяха удължени на 46 години и 8 месеца. Мотивът за решението на Министерския съвет в този смисъл бе амбициозната програма на дружеството и нивото на пристанищните услуги, съответстващо на най-високите световни стандарти.

„Нашата цел е да бъдем един от лидерите сред пристанищата в Черноморския регион“, заявяват от „БМФ Порт Бургас“.


В категории: Бизнес


Топлото време отложи грипа
Топлото време отложи грипа 17/11/2019, Неделя 15:20 0
25
Коментара по темата
25.
До 24
13.10.2019 11:44:09
0
2
Ти си една въшлива мишка. Шумкарче. Само пред компютъра си силен. Иначе ходиш с наведена главичка хахах
24.
*********
12.10.2019 18:40:24
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
23.
?
12.10.2019 15:56:14
0
0
А защо не кажете,че една от причините да се унищожи централно пристанище и да няма работа там е така също и хваленото западно!?
22.
До 19
11.10.2019 16:20:25
0
3
Ограничиха и ваденето на нафтата, абе съсипаха я тая държава...
21.
Емил Кошничаров
11.10.2019 16:19:29
1
3
Дерелиев беше последният свестен ръководител! След него само байрактари, хора, които се наричат капитани, но една баржа поставиха и натрошиха половина кей! Хора, следящи публикации във Фейсбук и заплашващи с уволнение заради това,че се обсъждат техни приближени лакейчета от сарафовската фамилия Сърмови! Люлькин, Минкьо и Анорексика Ангеларий, не забравяйте, че и вие ще гризнете дървото! Това, че ви накараха да чистите кенефи е най-малкото олигархично зло!
20.
MEHANIZATOR
11.10.2019 16:01:16
0
4
mnogo rabota za smeshni pari. predi beshe hubavo...
19.
Zapoznat
11.10.2019 15:55:01
1
6
Дори не позволяват на стари служители да влизат с колите на територията на пристанището!
18.
Възмутена
11.10.2019 15:47:22
2
4
Служители с по 20 годишен стаж и безценен опит са отритнати като ненужни вещи! Хора, които са дали всичко, за да има какво да лапат сегашните нескопосници!
17.
Starata shkola
11.10.2019 15:36:12
2
5
Браво Соколе! Кажи им го! От както са тука Запада става все по зле! Тия новито нищо не са направили като хората а само лежат на организацията от старото ръководство!
16.
сокол74
10.10.2019 17:05:37
3
6
абе косев ко се хилиш доволно бе нямаш и представа от пристанищна работа както и твоите дрогирани подлоги като ония неадекватния дето ходи винаги с очила златин само шматки се събрахте на тва западно не знаете къде се намирате а пък дъртанян ше те шибам бе манаф изгонихте хора с 30 годишен стаж и си взехте послушковци като в парламента само ментета
15.
*********
10.10.2019 15:45:02
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
ХХ
10.10.2019 12:30:03
0
6
нищо не разбирате!
важното е, че "на контейнерното пристанище работят 950 СПЕЦИАЛИСТА"!
пп. цитат от еднин друг репортаж на флагман.
13.
До 10 Дъртанян
10.10.2019 12:11:32
1
8
"Който не му "отърва" да си ходи!- на улицата чакат 100 още "
Чакам с нетърпение някой от тези 100 от улицата почне работа, че като стане някоя авария с тази сярна киселина дето я разтоварват в ачик-ачик центъра на града и тръгне един киселинен облак, да ти влезе малко малко акъл дето го нямаш, герберска подлого.
12.
*********
10.10.2019 10:26:58
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
*********
10.10.2019 10:24:52
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
Дъртанян
10.10.2019 10:08:06
9
1
Който не му "отърва" да си ходи!- на улицата чакат 100 още
9.
Вожда
10.10.2019 10:05:09
0
12
Дробовете ти се пълнят или с концентрат или с прах от пшеницата! Дишаш изпарения от втечнен газ, дизелово гориво или от сярна киселина! Еко мечта!
8.
Янчев
10.10.2019 09:58:19
0
16
Флагман са напълнили добре джобовете покрай тази статия, която доказва, че комунизма е все още жив! Защо не искат мнение от случаен работник, та да им обясни как след като свърши смяната не може да си измие очите от медния концентрат, а какво остава за дробовете?! Как законно изгониха трудоустроените болни колеги, които работеха като чистачи!? Да живее бизнеса! Да живеят робите! Защото без роби няма бизнес!
7.
Шофер на Каламари)
10.10.2019 09:50:20
0
15
Ако спукате гума - си я плащате - може и да надхвърли 2000лв - зависи от Калмара) а за екологията- много е полезно да дишате меден концентрат- ще бъдете вечно млад,,, в спомените на другите)
6.
докер
10.10.2019 09:20:30
0
16
Каква екология. На пристанището има места толкова мръсни, че може да хванете болест която да кръстят на ваше име. Работниците непрекъснато карат двойни смени и след това им режат от възнаграждението. За по дълги отпуски дума не може да става. Преди да пуснете такава статия, просто проверете фактите.
5.
докер
10.10.2019 09:20:27
0
12
Каква екология. На пристанището има места толкова мръсни, че може да хванете болест която да кръстят на ваше име. Работниците непрекъснато карат двойни смени и след това им режат от възнаграждението. За по дълги отпуски дума не може да става. Преди да пуснете такава статия, просто проверете фактите.
4.
ленчето
10.10.2019 09:01:16
0
10
"Грижата за екологията", ха ха ха. Алоу авторчето, седни почети значения на термини...
3.
Ал Пачино
10.10.2019 06:21:32
2
20
Всичко е една голяма лъжа в стил Комунистическа Петилетка - текучеството на работници в БМФ порт Бургас е доста високо- за екология да не говорим) прахът намиращ се там е от две Петилетки! Но както се казва всичко е цветя и рози)) Само се чудя след още няколко години кой ще им работи?? Хората отиват там от недоимък- единственото "хубаво" там е че дават редовно заплатите които са под 800лв нето
2.
Теодор
09.10.2019 23:49:20
3
22
Ефвкта на управлението на Бургас е следния, тук има само мутри, които след 50-тият си арест получават отното условна и се разхождат между хората, които си тръгват от тая пумийка. Не стига, че няма инвеститори, нормални работни места, а и бандюги през метър. Ами не, няма как да задържите интелигентни хора тук.
1.
hahahhahahahahah
09.10.2019 22:37:33
2
16
hahahahahahahahaha
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Атанас Зафиров: Да, това е завръщане на БСП в местната власт след погрома през 2015 г. Атанас Зафиров: Да, това е завръщане на БСП в местната власт след погрома през 2015 г.

Важното е, че резултатите сега са по-добри и че пътят е правилен, смята членът на Изпълнителното бюро на партията

ДНСК прекрати лицензите на шест фирми за строителен надзор ДНСК прекрати лицензите на шест фирми за строителен надзор

Направени са 4341 проверки на фирми

Янакиев на пленума на БСП: В Созопол се борихме с шайка, получихме изключителна подкрепа от партийното ръководство Янакиев на пленума на БСП: В Созопол се борихме с шайка, получихме изключителна подкрепа от партийното ръководство

Новият кмет благодари поименно на Кирил Добрев, Деница Златева и Атанас Зафиров

ТОЛ служители съсипаха шофьор, само защото... ТОЛ служители съсипаха шофьор, само защото...

Водачът отказал да представи поисканите от проверяващите документи и напуснал мястото на проверката

Кирил Добрев към опозицията в БСП: Благодаря, че нямаха търпение да започнат вътрешнопартийната кампания Кирил Добрев към опозицията в БСП: Благодаря, че нямаха търпение да започнат вътрешнопартийната кампания

Според доклада на Добрев за пъври път от 1995 г. се слага край на тенденцията БСП да получава по-ниски резултати на местни избори в сравнение с всеки предходен

Майка остави момченцето си в детски кът и преживя голям кошмар Майка остави момченцето си в детски кът и преживя голям кошмар

Детето ми бе набито и изподрано жестоко по лицето от друго дете, разказва тя

Над 43 000 шофьори са глобени от началото на акция "Зима" Над 43 000 шофьори са глобени от началото на акция "Зима"

Полицаите следят и за изправността на чистачки и светлини

Милко Калайджиев връща 300 000 лв., санкциониран е за къщата му за гости Милко Калайджиев връща 300 000 лв., санкциониран е за къщата му за гости

Инспектирана е документацията на 276 от общо 288 къщи за гости. На 157 обекта е наложена пълна санкция

Издирват мъжа, който нападна и рани жена при обир на газстанция Издирват мъжа, който нападна и рани жена при обир на газстанция

Откраднати са над 1000 лева от служителка

Неделя почва с мъгла и облаци, през деня живакът удря едва 18 градуса Неделя почва с мъгла и облаци, през деня живакът удря едва 18 градуса

Прогноза за времето -  неделя, 17 ноември 2019 г.

Тръмп е в добро здраве, констатира медицински преглед Тръмп е в добро здраве, констатира медицински преглед

Тръмп е решил да се подложи на медицински преглед по-рано, за да не губи време за това в „плътно натоварената 2020 г.“, когато предстоят президентски избори

Момиченце написа писмо на починалия си баща и получи отговор "от рая" Момиченце написа писмо на починалия си баща и получи отговор "от рая"

В него пишело, че картичката е "преодоляла звездите и другите космически обекти и е доставена на татко в рая"

Нежната революция на 30 години. Как чехи и словаци смениха режима? Нежната революция на 30 години. Как чехи и словаци смениха режима?

На 17 ноември 1989 г. стотици млади демонстранти излязоха на улицата

Бомба! Секссимвол смени Гришо в леглото на Никол Бомба! Секссимвол смени Гришо в леглото на Никол

Аз съм свободна, а той е горещ, въздъхна певицата

Преговорите за бюджет 2020 на ЕС пропаднаха Преговорите за бюджет 2020 на ЕС пропаднаха

В бюджета за идната година страните искат да намалят разходите с 1,5 милиарда евро (1,65 млрд. долара), както и да заделят средства за справяне с евентуални сътресения, свързани например с Брекзит

"Жокера" мина $1 млрд. приходи "Жокера" мина $1 млрд. приходи

Филмът е първият категоризиран като неподходящ за лица под 17 години без придружител, но постижението му е без аналог

Стрелба в Истанбул, трима души са убити Стрелба в Истанбул, трима души са убити

Жертвите са от едно семейство

Прекомерното пазаруване в интернет разстройва психиката Прекомерното пазаруване в интернет разстройва психиката

Всеки 20-и човек е обсебен от манията да поръчва артикули от сайтове

Принц Хари е най-секси таткото на годината Принц Хари е най-секси таткото на годината

Британският престолонаследник често се допитвал за бащинството до свои фенове

„Ну, погоди!" се завръща! Правят нови 26 епизода „Ну, погоди!" се завръща! Правят нови 26 епизода

Първата серия ще излезе през лятото на 2020 година

Йордан Лечков Йордан Лечков БФС е международна организация Виц на деня Виц на деня - Жена, отивам да изхвърля боклука и после до магазина. Искаш ли да ти взема нещо?
- От магазина ли?
- Бе, ако кажеш, може и от боклука...
Виц на деня Виц на деня Свещеник вижда пияница да се мотае около църквата и му казва:
- Страхувам се, че с теб няма да се видим в Рая, синко.
- Какви ги говориш, отче! Какво чак толкова лошо сте сторили?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако някой е решил да ти спаси з*дника, не се радвай. Възможно е да има идеи за него!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори