×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Социалният ефект от концесиите в бургаското пристанище


Социалният ефект от концесиите в бургаското пристанище
Двата терминала на концесионера се развиват с бързи темпове, инвестира се и в качествени условия за работа, отдих и обучение на персонала
09 Октомври 2019, Сряда, 21:01 ч.
Автор: Флагман

"БМФ Порт Бургас" се гордее с екипа от хора, създаден и запазен през годините, с ръста на заплатите, условията за труд и обучение, модернизацията и инвестициите в екология, които осигурява

Гарантирани работни места, 60% ръст на заплатите за последните пет години. Инвестиции за десетки милиони в подобряване на условията на труд, в обучението и в здравето на работниците и служителите. Рязка модернизация на производствения процес. Силни екополитики.

С всичко това може да се похвали дружеството „БМФ Порт Бургас“, което пое стопанисването на пристанищните терминали „Бургас Изток 2“ и „Бургас Запад“ като концесионер преди повече от седем години.

Компанията тогава получи доверието на държавата и общината. Днес тя получава и техните комплименти за постигнатото - както видяхме на тържеството по повод юбилей от откриването на Контейнерния терминал (част от „Бургас Запад“).

„В последните четири години при нас не са извършвани съкращения. Назначенията са постоянен процес, а обявите ни за работа присъстват постоянно в специализираните сайтове, като търсим квалифициран персонал с експертиза, подходяща за нашата дейност“, коментира пред „Флагман“ главният юрисконсулт на „БМФ Порт Бургас“ ЕАД Весела Джунджурова.

Тя обръща внимание на условията на труд и на специалната социална политика на дружеството.

Работниците се чувстват сигурни, смята Джунджурова.

Главният юрисконсулт на концесионера Весела Джунджурова

„Нашата основна цел по отношение условията на труд е да превърнем пристанището не само в бързо развиваща се компания, но и в модерно, привлекателно място за работа. Ние стриктно изпълняваме социалната програма, заложена в концесионните договори. Но не само това. Полагаме много усилия в насока да подпомогнем работниците да се почувстват удовлетворени от своята работа. Осигуряваме им здравословна среда и максимално добро и качествено работно облекло“, казва Весела Джунджурова.

В рамките на две години цената на това облекло на човек се е вдигнала повече от два пъти.

За миналата година средствата, изразходени по това перо, надвишават 400 000 лева, посочва главният юрисконсулт на дружеството концесионер.

„БМФ Порт Бургас“ надскача рамките на законовите задължения, свързани със здравни и социални придобивки.

„Ние ежегодно провеждаме не само изискуемите, но на доброволен принцип  осигуряваме профилактични медицински прегледи, които са в диапазон, много по-широк от заложените в Наредба №3 за профилактичните медицински прегледи на работниците и служителите. Освен това осигуряваме на всеки един работник средства за отпуска и почивка. За работниците в специализираните ни комплекси, осигуряваме детоксикиращи напитки и оздравителна профилактика (балнеолечение).

Това са придобивки, които не са включени в индивидуалните и в колективния договори.Те се предоставят по преценка на работодателя ежегодно, ежемесечно, като по всякакъв начин се стремим да създадем благоприятни и здравословни условия на труд“, казва Весела Джунджурова.

Работниците и служителите от своя страна приемат новите правила за безопасност.

„В пристанището няма да срещнете човек без лични предпазни средства и работно облекло. В това отношение с гордост заявявам, че съзнанието на хората е изключително високо в последните няколко години“, посочва г-жа Джунджурова.

Концесионерът на пристанищните терминали в Бургас се гордее и с центъра за професионално обучение, чийто лиценз е разширен.

„Вече се извършва квалификация, преквалификация и обучение на външни курсисти за нови пет специалности – шлосер, заварчик, кранисти, монтьор на автотранспортна техника, техник на железопътна техника (локомотиви и вагони). Квалификацията и преквалификацията за нашите работници и служители е безплатна, като ние сме обновили изцяло материалната база. Разполагаме с компютри, интерактивни дъски, работни симулатори и всеки желаещ може да повиши своята квалификация и преквалификация в реална работна среда, като сме ангажирали основно преподаватели от местните университети“, казва още Весела Джунджурова.

Очаква се скоро да бъде придобит нов симулатор, който ще спомогне за обучението на кранисти и за усъвършенстване на професионалните им качества.

Освен това са инвестирани над 5 милиона лева за подобряване на битовите условия – това включва изграждане на съблекални, санитарни възли, два оборудвани фитнес салона, стифадорни, битови помещения за работниците. Осигурено е и столово хранене за работните смени, посочва юристката.

Размерът на възнагражденията, разбира се, е от особена важност за удовлетвореността на персонала.

Концесионерът има с какво да се похвали и в това отношение.

60% е ръстът на заработените средни заплати за пет години - от 2014 г. до момента, посочват от компанията.

„Това до известна степен произтича от въвеждането в експлоатация на нови комплекси, на нови машини, които са съвременни и имат по-висока производителност. Хората изпълняват и преизпълняват нормите си и чрез възнаграждения, формирани на базата на сделно-премиалната система, са увеличили и своите месечни доходи. Така че освен по-добрите условия на работа, освен обучението, можем с удовлетворение да кажем, че работещите при нас получават едни достойни възнаграждения“, казва Весела Джунджурова.

Според Стоян Петков – технически директор на „БМФ Порт Бургас“, в предприятието непрекъснато се въвежда в експлоатация нова техника, което облекчава работата на персонала.

Стремежът е да се сведе до минимум извеждането на машините за ремонт, което увеличава производителността на терминалите.

Техническият директор на "БМФ Порт Бургас" Стоян Петков

От друга гледна точка, концесионерът влага все повече усилия да защити всичките необходими изисквания за т.нар. зелени пристанища чрез съответни иновации, използване на възобновяеми енергийни източници и на способи за намаляване на вредните частици в района на и около пристанището.

„Другата седмица ще посетим Испания във връзка със закупуването на добавки за двигателите с вътрешно горене за намаляване на вредните емисии от машините“, казва техническият директор.

Никола Косев – директор „Експлоатация“ на Терминал Запад, потвърждава думите на колегата си по отношение на екомерките.

„Имаме инвестиции във високо технологични инсталации, които редуцират в много голяма степен разпрашаването, замърсяването на въздуха в сравнение с допреди това използваните“, казва Косев.

Никола Косев - директор "Експлоатация" на Терминал Запад

Грижата за екологията е съчетана и с други мерки в полза на работещите на пристанището.

Никола Косев дава пример с климатизирането на кабините на механизацията, както и използването на „всички възможни филтри за почистване на въздуха за кабините“.

Използват се и видеокамери за наблюдение на товарните процеси. Те се анализират, на база на което се редуцира рискът за работещите.

„Нормите и правилата за безопасност, въведени при нас с помощта на чуждестранни консултанти, отговарят на съвременните европейски и световни практики“, посочва от своя страна Весела Джунджурова.

Над 25 милиона лева са инвестирани за последните три години в механизация.

Закупени са пет 100-тонни мобилни пристанищни крана, осем кошотоварачни машини - част от тях чисто нови, седем телехендлера (телескопични товарачи), шест броя японски електрокари и мотокари, чисто нови вилкови повдигачи, контейнерни товарачи, изреждат от дружеството – концесионер.

„Следим пазара на специализираната механизация и се стремим да бъдем винаги 1 крачка пред нашите конкуренти“, категоричен е Никола Косев.

На източния терминал се обработват основно товари, свързани с медодобивния завод „Аурубис“. На порта се разтоварват концентрати и руда – внос за завода. От друга страна, „Аурубис“ изнася сярна киселина, която се натоварва на кораби пак през пристанището в Бургас.

Дали обаче това е достатъчно безопасно?

По отношение терминала за сярна киселина Весела Джунджурова е категорична, че „това е най-модерният терминал, който може да бъде срещнат на Балканите“.

„Обработката на сярна киселина не крие никакъв риск и е напълно безопасна за хората и околната среда. Извършва се по най-съвременна технология“, казва тя.

Терминалът за обработка на сярна киселина изключва човешка грешка, категорични са от компанията

Техническият директор Стоян Петков потвърждава: „Товарният процес на сярната киселина е напълно автоматизиран и затворен“. Той започва „чак когато съоръжението е „преценило“, че няма никакви предпоставки за разлив или за аварийна ситуация“.

Човешка грешка е изключена.

„Суровината няма никакъв контакт с околната среда или с хора“, добавя и Никола Косев.

На Терминал Изток се обработват и други товари, включително и петролни продукти. Металодобивният завод в Челопеч също ползва услугите на този порт.

Според Стоян Петков обработката на товарите на Терминала става с нови най-съвременно и модерно оборудвани комплекси, които отговарят на всички европейски изисквания за сигурност и безрисково производство и които съответстват на екологичните стандарти.

„Например комплексът за медния концентрат със закрит склад, който разработихме заедно с Аурубис, изцяло отговоря на стремежа ни за намаляване запрашеността в района, което е много важно да бъде подчертано за обществеността на Бургас“, посочва Петков.

Товаренето на зърно също минава през Терминал Изток.

„Разполагаме с пет броя силози, всеки от които е с обем 13 500 тона“, казва техническият директор.

Тук процесът е автоматизиран на 80%, но се работи за пълно автоматизиране.

Ечемик, рапица, пшеница, слънчоглед, царевица са зърнените култури, които се обработват на Терминала.

„Основната дейност на Терминал „Запад“ е свързана с обработването на контейнеризирани товари“, казва от своя страна Никола Косев.

Предлагат се всички форми на услуги, свързани с контейнерната обработка, като процесите са напълно дигитализирани посредством последно поколение терминална операционна система Навис, ползвана и в най-добрите европейски пристанища.

Обработката на контейнери е важна част от дейността на Терминал Запад

„Съществена част от работата на Контейнерния терминал представлява една поддейност, касаеща всякакви услуги по контейнеризация и деконтейнеризация на товари. Това означава, че контейнерите идват на внос пълни, стоката се разтоварва на терминала, товари се на конвенционалните автомобили...И тук отчитаме ръст над 2,5 пъти“, изрежда Косев.

„Друга изключително съществена дейност в терминала е отново износ на зърно. „БМФ Порт Бургас“ се явява един от основните портали за износ на зърнени продукти от България, особено от южна България“, посочва Никола Косев.

На терминала се обработват и генерални товари.

„Това означава предимно метали. През Терминал „Запад“ влиза 100% от суровината за друг основен работодател в района, а именно „Промет Стиил“. Също през Терминал „Запад“ пък се изнася голяма част от готовата продукция на предприятието. Влагаме всички усилия нашият клиент да развива успешно своята дейност и да се представя на повече пазари“, категоричен е директорът Косев.

„БМФ Порт Бургас“ преизпълнява ангажимента си за брой работници и служители.

„При регламентирани задължения по концесия да поддържаме персонал от 547 човека, в момента при нас работят 920. Това са работници на трудов договор към компанията. Това включва оперативния персонал, свързан с обработката на товари, включва и персонала, свързан с поддръжката на техниката, което е много силно звено“, подчертава главният юрисконсулт Весела Джунджурова.

„Фактът, че осигуряваме един пълен процес на пристанищната услуга, съпътствана от други допълнителни дейности, води до там, че при нас са ангажирани дейностите на голям брой други фирми, свързани основно със спедиция, митническо агентиране, корабно агентиране, авто и ЖП превози. Не водим статистика точно колко още фирми са ангажирани с нашата дейност и със съпътстващите я услуги, но можем да кажем, че над 100 компании със сигурност работят във връзка с пристанищната услуга, извършвана от „БМФ Порт Бургас“. А това означава заетост и за региона, и за Бургас като цяло“, казва още г-жа Джунджурова.

Социалният ефект достига и до проблемни малцинствени групи, много представители на които също получават работа по веригата на стоките и товарите до и от пристанището, твърди концесионерът на порта.

„За по-малко от седем години концесия размерът на инвестициите в държавните пристанищни терминали надхвърля 250 млн. лева. Над 25 милиона са инвестирани само през последните три години в техника. Ежегодно, в рамките на последните три години, осигуряваме работно облекло на стойност, надхвърляща 400 000 лева. Работниците не са падали под 900 човека за нито един период на концесията. Нееднократно сме подчертавали, че към момента с извършените инвестиции ние почти изцяло сме изпълнили инвестиционната програма, която беше заложена за 35-годишен период на концесията. Т.е. в рамките на по-малко от седем години ние изпълнихме почти напълно инвестиционните си задължения, обобщава с гордост Весела Джунджурова. Основната част от инвестициите са извършени в обекти - публична държавна собственост, които  към момента на извършването им стават собственост на държавата.

 Развитието на концесионираните терминали може да се обясни с големия „мандат“ за управление, който получава фирмата-концесионер.

Първоначалните договори бяха със срок 35 години. През месец юни тази година концесиите бяха удължени на 46 години и 8 месеца. Мотивът за решението на Министерския съвет в този смисъл бе амбициозната програма на дружеството и нивото на пристанищните услуги, съответстващо на най-високите световни стандарти.

„Нашата цел е да бъдем един от лидерите сред пристанищата в Черноморския регион“, заявяват от „БМФ Порт Бургас“.


В категории: Бизнес


30
Коментара по темата
30.
Кораб влачи
15.09.2020 21:11:29
1
0
Западно мирише на компоти. Ама бомбаш...
29.
Иванко убиеца на Асеня
08.09.2020 14:04:23
1
2
От тия връзкари на Западно немогат да се развият умните и можещите, самосе избиват комплекси и се лъже за някакви измислени успехи и печалби. Знаем ви номерата!!!
28.
Семко
08.09.2020 14:01:01
2
2
умрялото западно се подиграха с нас. няма кой да защити правата ни. отново изгонигха най добрите си хора
27.
Работник
31.08.2020 21:21:34
1
3
Косев е прдал
26.
Аз
22.01.2020 18:45:49
0
1
Изгониха си работниците. Кой ще им работи сега ?
25.
До 24
13.10.2019 11:44:09
0
3
Ти си една въшлива мишка. Шумкарче. Само пред компютъра си силен. Иначе ходиш с наведена главичка хахах
24.
*********
12.10.2019 18:40:24
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
23.
?
12.10.2019 15:56:14
0
1
А защо не кажете,че една от причините да се унищожи централно пристанище и да няма работа там е така също и хваленото западно!?
22.
До 19
11.10.2019 16:20:25
0
4
Ограничиха и ваденето на нафтата, абе съсипаха я тая държава...
21.
Емил Кошничаров
11.10.2019 16:19:29
1
4
Дерелиев беше последният свестен ръководител! След него само байрактари, хора, които се наричат капитани, но една баржа поставиха и натрошиха половина кей! Хора, следящи публикации във Фейсбук и заплашващи с уволнение заради това,че се обсъждат техни приближени лакейчета от сарафовската фамилия Сърмови! Люлькин, Минкьо и Анорексика Ангеларий, не забравяйте, че и вие ще гризнете дървото! Това, че ви накараха да чистите кенефи е най-малкото олигархично зло!
20.
MEHANIZATOR
11.10.2019 16:01:16
0
5
mnogo rabota za smeshni pari. predi beshe hubavo...
19.
Zapoznat
11.10.2019 15:55:01
1
6
Дори не позволяват на стари служители да влизат с колите на територията на пристанището!
18.
Възмутена
11.10.2019 15:47:22
2
4
Служители с по 20 годишен стаж и безценен опит са отритнати като ненужни вещи! Хора, които са дали всичко, за да има какво да лапат сегашните нескопосници!
17.
Starata shkola
11.10.2019 15:36:12
2
6
Браво Соколе! Кажи им го! От както са тука Запада става все по зле! Тия новито нищо не са направили като хората а само лежат на организацията от старото ръководство!
16.
сокол74
10.10.2019 17:05:37
3
6
абе косев ко се хилиш доволно бе нямаш и представа от пристанищна работа както и твоите дрогирани подлоги като ония неадекватния дето ходи винаги с очила златин само шматки се събрахте на тва западно не знаете къде се намирате а пък дъртанян ше те шибам бе манаф изгонихте хора с 30 годишен стаж и си взехте послушковци като в парламента само ментета
15.
*********
10.10.2019 15:45:02
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
ХХ
10.10.2019 12:30:03
0
7
нищо не разбирате!
важното е, че "на контейнерното пристанище работят 950 СПЕЦИАЛИСТА"!
пп. цитат от еднин друг репортаж на флагман.
13.
До 10 Дъртанян
10.10.2019 12:11:32
1
8
"Който не му "отърва" да си ходи!- на улицата чакат 100 още "
Чакам с нетърпение някой от тези 100 от улицата почне работа, че като стане някоя авария с тази сярна киселина дето я разтоварват в ачик-ачик центъра на града и тръгне един киселинен облак, да ти влезе малко малко акъл дето го нямаш, герберска подлого.
12.
*********
10.10.2019 10:26:58
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
11.
*********
10.10.2019 10:24:52
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
Дъртанян
10.10.2019 10:08:06
9
1
Който не му "отърва" да си ходи!- на улицата чакат 100 още
9.
Вожда
10.10.2019 10:05:09
0
12
Дробовете ти се пълнят или с концентрат или с прах от пшеницата! Дишаш изпарения от втечнен газ, дизелово гориво или от сярна киселина! Еко мечта!
8.
Янчев
10.10.2019 09:58:19
0
16
Флагман са напълнили добре джобовете покрай тази статия, която доказва, че комунизма е все още жив! Защо не искат мнение от случаен работник, та да им обясни как след като свърши смяната не може да си измие очите от медния концентрат, а какво остава за дробовете?! Как законно изгониха трудоустроените болни колеги, които работеха като чистачи!? Да живее бизнеса! Да живеят робите! Защото без роби няма бизнес!
7.
Шофер на Каламари)
10.10.2019 09:50:20
0
15
Ако спукате гума - си я плащате - може и да надхвърли 2000лв - зависи от Калмара) а за екологията- много е полезно да дишате меден концентрат- ще бъдете вечно млад,,, в спомените на другите)
6.
докер
10.10.2019 09:20:30
0
16
Каква екология. На пристанището има места толкова мръсни, че може да хванете болест която да кръстят на ваше име. Работниците непрекъснато карат двойни смени и след това им режат от възнаграждението. За по дълги отпуски дума не може да става. Преди да пуснете такава статия, просто проверете фактите.
5.
докер
10.10.2019 09:20:27
0
12
Каква екология. На пристанището има места толкова мръсни, че може да хванете болест която да кръстят на ваше име. Работниците непрекъснато карат двойни смени и след това им режат от възнаграждението. За по дълги отпуски дума не може да става. Преди да пуснете такава статия, просто проверете фактите.
4.
ленчето
10.10.2019 09:01:16
0
10
"Грижата за екологията", ха ха ха. Алоу авторчето, седни почети значения на термини...
3.
Ал Пачино
10.10.2019 06:21:32
2
20
Всичко е една голяма лъжа в стил Комунистическа Петилетка - текучеството на работници в БМФ порт Бургас е доста високо- за екология да не говорим) прахът намиращ се там е от две Петилетки! Но както се казва всичко е цветя и рози)) Само се чудя след още няколко години кой ще им работи?? Хората отиват там от недоимък- единственото "хубаво" там е че дават редовно заплатите които са под 800лв нето
2.
Теодор
09.10.2019 23:49:20
3
22
Ефвкта на управлението на Бургас е следния, тук има само мутри, които след 50-тият си арест получават отното условна и се разхождат между хората, които си тръгват от тая пумийка. Не стига, че няма инвеститори, нормални работни места, а и бандюги през метър. Ами не, няма как да задържите интелигентни хора тук.
1.
hahahhahahahahah
09.10.2019 22:37:33
2
16
hahahahahahahahaha
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ето кой е дрогираният шофьор, спипан в ж.к.“Славейков“ Ето кой е дрогираният шофьор, спипан в ж.к.“Славейков“

37-годишният Живко К. бе арестуван, след като ченгета го спипаха друсан зад волана

 

Георги Базотев поиска конната база в парк "Езеро", прилага най-добрия европейски опит Георги Базотев поиска конната база в парк "Езеро", прилага най-добрия европейски опит

Той е посетил развиващи конни бази и видял изключително добри практики, които смята да въведе в Бургас, ако получи концесията

 

Весо Овчаров постави нов рекорд в парапланеризма Весо Весо Овчаров постави нов рекорд в парапланеризма Весо

Овчаров разказва за новото си постижение в интервю

С ролетки или „на око“ мерим 1.5 м от ближния по улиците на открито? С ролетки или „на око“ мерим 1.5 м от ближния по улиците на открито?

Въпреки изричното предупреждение на премиера Борисов за това заповедта за маските да е ясна и точна тя не е... отново

Форум събра HR експерти и представители на бизнеса в Индустриален парк-Бургас Форум събра HR експерти и представители на бизнеса в Индустриален парк-Бургас

Община Бургас заделя най-много средства от бюджета си за образованието и науката

Кметът на Свиленград е с коронавирус Кметът на Свиленград е с коронавирус

Имaм cимптoми, нo cъcтoяниeтo ми e дoбpo. Πpизoвaвaм cвилeнгpaдчaни дa cпaзвaт мepĸитe, каза Карчев

 

Няма смисъл от оставка на Борисов – това ще е загуба за цялата държава Няма смисъл от оставка на Борисов – това ще е загуба за цялата държава

Много пъти съм участвал на избори, но никъде не съм забелязал някой да контролира вота, казва първият „независим“ депутат в 44-ото НС

Обединени патриоти: Българската държава все още е длъжник на сънародниците ни в Унгария Обединени патриоти: Българската държава все още е длъжник на сънародниците ни в Унгария

Общността ни там получавала по-голяма политическа и финансова подкрепа от унгарското правителство, отколкото от нас

Министърът на здравеопазването обяви ще затварят ли заведения и дискотеки в България Министърът на здравеопазването обяви ще затварят ли заведения и дискотеки в България

Ако искаме да останем отворени, трябва да научим и клиентите да спазват мерките, каза председателят на БАЗ Ричард Алибегов

Фирмите на Доган атакуват Община Бургас в съда. Връщат ли си пътя до сарая и морето? Фирмите на Доган атакуват Община Бургас в съда. Връщат ли си пътя до сарая и морето?

Близо 7 000 привърженици на Доган от цялата страна дойдоха и напълниха именно този участък от частния път към сарая

Дядо Коледа увери децата, че Коледа не се отменя Дядо Коледа увери децата, че Коледа не се отменя

Белобрадият старец е написал дълго послание на малчуганите

В Русия за денонощие са регистрирани близо 16 хиляди нови случая на COVID-19 В Русия за денонощие са регистрирани близо 16 хиляди нови случая на COVID-19

В относителни стойности прирастът от два дни насам се задържа на ниво 1,1 процента, според данни на щаба

Японско изследване: Маските блокират коронавируса, но не напълно Японско изследване: Маските блокират коронавируса, но не напълно

Учени от Токийския университет са конструирали обезопасена камера с глави на манекен

„Инстаграм“ се срина „Инстаграм“ се срина

Това показват данните на услугата Даундетектор

Хю Грант: Телефоните са токсични, те ни убиват Хю Грант: Телефоните са токсични, те ни убиват

Актьорът - баща на пет деца се радва на семейството си

Зa ĸaĸвo щe cъжaлявaтe, ĸoгaтo cтaнeтe нa 80 г., cпopeд нaй-бoгaтия чoвeĸ в cвeтa Зa ĸaĸвo щe cъжaлявaтe, ĸoгaтo cтaнeтe нa 80 г., cпopeд нaй-бoгaтия чoвeĸ в cвeтa

Нe cтaвa въпpoc caмo зa peшeния в пpoфecиятa, нo и в живoтa

Тръмп поддържа банкова сметка в Китай Тръмп поддържа банкова сметка в Китай

Президентът критикува американските фирми, които правят бизнес в Китай

САЩ местят част от войските си от Германия в България САЩ местят част от войските си от Германия в България

11 900 US военни трябва да бъдат изведени от федералната република

Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията Отново в подем: Китай става големият победител от пандемията

Ще се свие разликата между двете най-големи икономики - САЩ и Китай

Сбъдва ли се пророчеството на Едгар Кейси за потоп? Русия щяла да е новия „Ноев ковчег” Сбъдва ли се пророчеството на Едгар Кейси за потоп? Русия щяла да е новия „Ноев ковчег”

Учените „повярваха“ на „Спящия пророк”, градове като Ню Йорк, Лос Анджелис и Токио щели да изчезнат

Проф. Тодор Кантарджиев Проф. Тодор Кантарджиев Само луд човек може да работи с такива вируси без да носи маска! Виц на деня Виц на деня - Кое граничи с тъпотията?
- Канада и Мексико.
Виц на деня Виц на деня - Но господин художник! Вие се подигравате! Това е бутилка!
- Госпожо! Вие искахте да се нарисува психологически портрет на вашия мъж. Това и направих
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Животът е смъртоносна болест, която се предава по полов път.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори