×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • За 24 часа в Бургас са регистрирани три кражби и три катастрофи, образувани са седем бързи полицейски производства, разкрити са десет престъпления
НА ЖИВО

Адвокат Адриан Хаджиев: Три мандата съветниците на ГЕРБ бяха функция на Николов и едно монолитно мнозинство от безименни горни крайници


Адвокат Адриан Хаджиев: Три мандата съветниците на ГЕРБ бяха функция на Николов и едно монолитно мнозинство от безименни горни крайници
Всяка точка от програмата на „Движение България на гражданите” не е самоцел, а и тя е отворена за нови идеи и предложения, каза адвокатът Хаджиев
07 Октомври 2019, Понеделник, 14:52 ч.
Автор: Флагман.БГ

„Общински аптеки” фалира в услуга на един, тогава общински съветник, а впоследствие и два мандата депутат от ГЕРБ, със сериозни интереси в здравеопазването и търговията с фармацевтични средства, твърди адвокат Хаджиев

Адриан Емилианов Хаджиев е роден през 1961 година в град Бургас. Магистър по „Право” от Бургаски свободен университет и магистър по „История” от Великотърновски университет „Св. Св. Кирил и Методий”. Съдружник в Адвокатско дружество „Кънева, Хаджиев”. Членува и участва в управителните съвети на следните неправителствени организации: председател на СНЦ „Дружество на инвалидите” гр. Бургас; зам.-председател на СНЦ „Движение за социални права” гр. Бургас; член на УС на СНЦ „Училищно настоятелство към НБУ „Михаил Лъкатник” гр. Бургас и член на УС на СНЦ „Танцов ансамбъл Миладина” гр. Бургас. Кандидат за общински съветник от листата на „Движение България на гражданите”.

-Г-н Хаджиев, често пъти сте споделяли, че е нужна цялостна реорганизация на административното ръководство на всички общински медицински центрове и лечебни заведения, с цел икономия на общински средства и инвестирането им обратно за повишаване на медицинското обслужване. Кажете ни как би могло да се осъществи?

-Понеже сме в предизборна кампания и забелязвам, че всичките ни опоненти от останалите листи масово и „услужливо са заимствали“, да не кажа плагиатствали, теми от Програмата на ДБГ, ще бъда леко лаконичен. Идеята почива на принципа, че Общинският съвет избира, съответно кметът на общината назначава управителите на съответните ДКЦ и ЛЗ. Тоест Общинският съвет е принципал на всички общински медицински центрове и болници. Управителите от своя страна назначават останалия административен и медицински персонал, като административния, но не и медицинският се дублира като числен състав и като функции във всяко едно общинско медицинско звено, което е излишно, ненужно, увеличава общинската администрация и оттам натоварва общинския бюджет. Няма правна и икономическа логика това да продължава, още повече на фона на масовото недоволство на жителите на община Бургас от качеството на медицинското обслужване в града ни, да не говорим за кварталите и съставните села на общината. Икономисаните средства няма да бъдат изразходвани за други цели, а ще бъдат влагани обратно за чисто целеви нужди: 1. За повишаване на възнагражденията на медицинските персонал, стимулиране на тяхната квалификация; 2. Закупуване на нова медицинска апаратура и 3. Обновяване и по-качествена поддръжка на съществуващия сграден фонд.

-Друга Ваша идея е създаване на Общинско търговско дружество „Общински аптеки". С какво би било полезно то за бургазлии?

-Тук искам да отворя една голяма скоба. Нашите идеи за развитие на община Бургас не са самоцел и евтин пиар, както вече чувам от нашите опоненти, когато са безсилни с аргументи. Ние не искаме да се конкурираме с вече създадените аптеки на територията на общината. Напротив, направих си труда и проведох срещи със собствениците на по-големите аптеки, за да намерим общо решение на нуждите на жителите на повечето села и крайни квартали от медикаменти и медицински консумативи. На първо място ще разгледаме причините за фалита и затварянето на работещото до преди години общинско предприятие „Общински аптеки“, което имаше обекти на много възлови и удобни за жителите места. Това се случи по времето на първия мандат на Димитър Николов и според мен вместо да бъде оздравено това много важно със социалните си функции общинско предприятие, то бе закрито, лично за мен, в услуга на един, тогава общински съветник, а впоследствие и два мандата, депутат от ГЕРБ, със сериозни интереси в здравеопазването и търговията с фармацевтични средства. Аптеки ще бъдат отворени след внимателен социален и икономически анализ на нуждите на съответните населени места. Слагам на първо място социален анализ, защото много малко хора си дават сметка за социалните функции на една община като орган на местното самоуправление.

-Искате и учредяването на обществен /граждански съвет/ за междуетническа и социална интеграция на социално уязвими групи, включително и за хора с увреждания и малцинствени общности. Какви правомощия ще има той и каква точно ще бъде неговата цел? Изобщо как биха могли бургазлии да имат по-активно и пряко участие в управлението на общината?

-Това е моя стара и любима тема. Темата за прякото участие на гражданите на страната в нейното управление, включително и на централно ниво, тоест на ниво управление на държавата. И това не бива да звучи шокиращо или като фантастика. Правото на българския народ да участва пряко в управлението на собствената си държава произтича както от Конституцията на Република България, която има пряко и непосредствено приложение във всяка една сфера на живота на гражданите, така и от редица закони, каквито са ЗПУГДВМС (Закон за пряко участие на гражданите в държавната власт и местното самоуправление) ЗМСМА, ЗСММ (Закон за събранията, митингите и манифестациите), Закона за социалното подпомагане (ЗСП), Правилника за прилагане на Закона за социално подпомагане (ППЗСП), Закона за туризма (ЗТ), Закона за насърчаване на заетостта (ЗНЗ) и Правилника за прилагане на Закона за насърчаване на заетостта (ППЗНЗ), Закона за народната просвета (ЗНП) и Правилника за прилагане на Закона за народната просвета (ППЗНП). Нещо повече, това право на гражданите е вписано като тяхно право и в няколко европейски документа. Учудвам се как цели три мандата „гражданите за европейско развитие на България“, накратко ГЕРБ, не допуснаха нито една гражданска структура в работата на Общински съвет Бургас, да не говорим за Община Бургас и с какви очи търсят и очакват подкрепа на настоящите местни избори, след като три мандата техните общински съветници бяха функция и едно монолитно мнозинство от безименни горни крайници, с една единствена цел: да гласуват решенията на Димитър Николов, а не обратното. Погледнете и сега техните информационни брошури с имената на кандидатите им. Нямат снимки, не са даже и посочени професиите на тези кандидати, с изключение на първия от листата им. Като че ли това са бройка роботи с имена за по-лесно разпознаване, които влезнат ли в Общински съвет, ще се превърнат в бездушна и послушна маса за гласуване.

-Нуждата от квалификационни и преквалификационни обучения на хора с увреждания е належаща. Общински програми ли са възможен отговор на тази тема?

-Да, както специално разработени за целта общински програми, така и експертна помощ при разработването и прилагането на националните такива, но не Общината ще бъде бенефициент, който работи на тъмно и с неясни критерии при подбора на крайните потребители, както е досега, а пряко от самите ползватели и техните сдружения според техния интерес и заявки. Тук можем да ползваме базата и ресурсите на нашите професионални гимназии, които имат прекрасни преподаватели в това отношение.

-По какъв начин би могла да се развие икономическата и социалната среда за уязвимите и нуждаещите се общности в града ни?

-Както с помощта на посочените по-горе програми и ресурси, така и с активната помощ на новоизбраните съветници от ДБГ, новият кмет на Община Бургас в лицето на Живко Табаков, и общинската администрация. Ще инициираме срещи с всички по-големи работодатели на територията на общината, като ще им предложим експертна помощ за използването на средства от европейски фондове, като на тези срещи ще акцентираме върху три цели: 1. Активно наемане на хора от уязвими групи и общности (както с различни увреждания, така и от етнически малцинства); 2. Като насочваме средства от тези програми за адаптиране на работни места за хора с увреждания, както и пространствата около работната им среда и 3. Оформяне на цялата общинска инфраструктура и среда с участието на самите хора с увреждания, а не както досега механично изпълнение на законовите разпоредби за достъпна жизнена среда, но почти винаги без практическа пригодност на извършеното, което след това трябва да се дооправя и донагажда едва ли не. Друго, което ще допринесе за по-добрата социална среда на всички нуждаещи се общности, е отварянето широко на вратите, в буквалния и преносния смисъл на думата, на читалищата, музеите, библиотеките, театъра „Адриана Будевска“, Държавната опера и балет, Филхармонията, кинозалите, други образователни и културни учреждения, за всички които искат да се докоснат до образованието и науката, света на красивото, но не могат да си го позволят по финансови и/или здравословни проблеми.

-В предизборната програма на „Движение България на гражданите” попада и идеята за отделна трудова борса за хората увреждания. Как и на какъв принцип би функционирала тя?

-Както казах, вече и по-горе, не всяка точка от програмата ни е самоцел, а и тя е отворена за нови идеи и предложения. Затова на този етап, ще се въздържа от конкретика, но задължително ще предизвикаме среща с МТСП за функционирането на местното Бюро по труда и по-широкото му ангажиране с осигуряването на подходяща работа на нуждаещите се хора със специфични потребности. Ще се погрижим да облекчим и насърчим срещите между работодатели и тези наши съграждани.

-Проблемите с паркирането и паркоместата са сред големите проблеми за бургазлии. Особено чувствителни по темата са хората с увреждания. По какъв начин трябва да се увеличат паркоместата за тях и нужен ли е и по-строг контрол относно издаването на карти за инвалиди?

-Тук ще бъда отново лаконичен. Сега действащата общинска наредба, регламентираща т.нар. „Синя и Зелена зона“, уреждаща, всъщност точната дума е увреждаща, интересите на всички жители и гости на град Бургас, включително и с уредбата на местата за паркиране на хора с увреждания, и е истински срам за изминалите три мандата под управлението на ГЕРБ. Ненапразно тя беше отменяна от Административен съд Бургас като незаконна. Най-доброто решение за мен е създаването на изцяло нова общинска наредба, подложена на широко обществено обсъждане и изработена с помощта на самите жители на общината и техните представители във вече споменатия Обществен (граждански) съвет, включително и с пълноценното участие на представители на сдруженията на хора с увреждания.


В категории: Местни избори'2019


България Всички новини
Новите колекции на Tommy Hilfiger за есен 2019 вече са в Търговски Център Триа-Бургас Новите колекции на Tommy Hilfiger за есен 2019 вече са в Търговски Център Триа-Бургас

Топли цветове се съчетават с металик и монохромни палитри, а материи като коприна и рециклирана вълна се комбинират умело с кожа и деним

Продавачка от Бургас откри начин да разпознава фалшивите пари Продавачка от Бургас откри начин да разпознава фалшивите пари

Таксиметрови шофьори от морския град настояват книжните пет лева да се заменят с монета

Тинка Ганева с ясни и изпълними цели, които ще променят село Крушевец Тинка Ганева с ясни и изпълними цели, които ще променят село Крушевец

Тинка Ганева се ползва с добро име в селото. Неведнъж е помагала на изпаднали в нужда нейни съселяни. Хората в Крушевец знаят, че вратата й винаги е отворена за всеки човек

Кандидатът за общински съветник Христо Георгиев предлага пет стъпки за по-добро бъдеще на Карнобат Кандидатът за общински съветник Христо Георгиев предлага пет стъпки за по-добро бъдеще на Карнобат

Подкрепял съм и ще подкрепям всяка добра идея за Карнобат, ако е в интерес на хората и да е мотивирана от вносителите, каза кандидатът за общински съветник от ГЕРБ Христо Георгиев

ДНК анализ ще докаже дали арестуваната Анна Азова е майка на изоставено бебе ДНК анализ ще докаже дали арестуваната Анна Азова е майка на изоставено бебе

Полицаи подозират, че 38-годишната жена е изоставила бебе на 7 дни в поликлиниката в Петрич

Жена и дете се спасиха по чудо при пожар в Ямбол Жена и дете се спасиха по чудо при пожар в Ямбол

Всичко ни изгоря, но има хора, които са в по-голяма нужда от нас, каза Николай Денков

Проф. Атанас Тасев: „Балкански поток“ ни оставя на газовата карта на Европа, цената на газа пада Проф. Атанас Тасев: „Балкански поток“ ни оставя на газовата карта на Европа, цената на газа пада

Държавните чиновници може да спят спокойно, защото и след 1 януари ще има газ, каза енергийният експерт

Участник в "България търси талант" пред Флагман: Изрязаха важна част от демонстрацията ми, направиха ме да изглеждам като дебил Участник в "България търси талант" пред Флагман: Изрязаха важна част от демонстрацията ми, направиха ме да изглеждам като дебил

Александър Димитров чувства, че умишлено е представен в лоша светлина

Ивайло Захариев напусна жена си след 7 години брак! Актьорът живее в ергенска квартира Ивайло Захариев напусна жена си след 7 години брак! Актьорът живее в ергенска квартира

Двете им деца са останали при майка си, но ходят от време на време при баща си

Айтозлия подкара Опела си мъртвопиян, натресе се в ограда в стопанския двор и... Айтозлия подкара Опела си мъртвопиян, натресе се в ограда в стопанския двор и...

Дрегерът отчел 2.53 промила алкохол в издишания от 40-годишния мъж въздух

Примирието в Сирия изтече, Ердоган се среща с Путин Примирието в Сирия изтече, Ердоган се среща с Путин

Основна тема на разговора им ще е ситуацията в страната след турската офанзива

Представят последният мониторингов доклад за напредъка на България Представят последният мониторингов доклад за напредъка на България

 Очаква се днес Европейската комисия да обяви, че слага край на механизма в сегашния му вид

ЕК препоръчва да падне мониторингът над България? ЕК препоръчва да падне мониторингът над България? Предсрочни избори в Северна Македония заради Евросъюза Предсрочни избори в Северна Македония заради Евросъюза

Временно правителство ще ги организира

Астероид приближава Земята в навечерието на Димитровден Астероид приближава Земята в навечерието на Димитровден

Космическата канара е с диаметър около 1 километър

"Терминаторът" Шварценегер би се изправил срещу Тръмп за президент "Терминаторът" Шварценегер би се изправил срещу Тръмп за президент

Актьорът обаче няма право да се кандидатира

Външно министерство: Не пътувайте до Барселона, ако не се налага Външно министерство: Не пътувайте до Барселона, ако не се налага

Тази вечер се очаква нова демонстрация в Барселона

Борис Джонсън бе обвинен, че действа в "стил Тръмп" Борис Джонсън бе обвинен, че действа в "стил Тръмп"

В ЕС готвят отговор на трите писма от британския премиер за ново отлагане на Brexit

Стивън Кинг превръща дома си в музей Стивън Кинг превръща дома си в музей Сградата е магнит за поклонници на майстора на литературния хорър Британският парламент отново отложи Brexit Британският парламент отново отложи Brexit

Депутатите приеха поправка, която предвижда отлагане на излизането от ЕС, докато цялото необходимо законодателство не бъде прието

Гриша ГАНЧЕВ Гриша ГАНЧЕВ Борисов показа нулева толерантност към корумпираните изчадия Виц на деня Виц на деня Въпрос към Радио Ереван:
- Кои неща са най-правилно разпределени между хората?
- Парите и умът. Парите на никого не стигат, а умът на всички е в излишък!
Виц на деня Виц на деня - Каква е разликата между лудия и невротика?
- Ами лудият знае, че 2+2 е равно на 5, а невротикът знае, че 2+2 е равно на 4, но това му се струва непоносимо.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Депресия по български е когато дори и чуждото нещастие не ви носи радост.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори