×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Биографията на Тома Белев, която умело се опитва да скрие


07 Октомври 2019, Понеделник, 11:44 ч.
Автор: Флагман.бг

Той е подкрепял Тройната коалиция, превърнал е екологията в бизнес

Тома Белев е превърнал в частна фирма сдружението „Асоциация на парковете в България“ (АПБ), което управлява нелегитимно, пише в днешния си брой вестник „Труд“.

Преди повече от 15 години АПБ е регистрирано в обществена полза, но вместо това купува имоти, участва в обществени поръчки и води абсурдни съдебни дела срещу държавата. Според информация в Имотния регистър, за последните 11 години НПО-то се е сдобила с хиляди квадратни метри земя в областите Русе, Велико Търново, Разград, Сливен. Част от поземлените имоти АПБ отдава под наем. Докато прави частен бизнес, Тома Белев е и държавен служител в качеството си на директор на Природен парк „Витоша“ - пост, който заема от 1999 до 2012 година.

Но бизнес начинанията на „еколога“ не се ограничават само с дейността на АПБ. От 2000 до 2014 г. той е в Управителния съвет на друга частна „природозащитна“ организация - „Зелени Балкани“, която купува малко над 1000 декара в Приморска Добруджа.

Чрез двете частни НПО Тома Белев печели и обществени поръчки. Екоконсорциуми с участието на „Зелени Балкани“ прибират над 1 милион лева от възложени им дейности в Природен парк „Българка“. Освен чрез частните сдружения и директор на ПП „Витоша“, Белев заработва и като физическо лице – участва в изработването на Плана за управление на Национален парк „Пирин“, финансиран по швейцарска програма. Там той е автор на цялата глава „Норми и режими“.

Политическите амбиции на Белев започват през 2007-а, когато „екологът“ намира време и да води кампания като кандидат за евродепутат от „Зелената партия“. В този период формацията е част от Тройната коалиция. От тогава до днес „природозащитникът“ почти не пропуска да се яви на избори.

Сега е в листатата с кандидати за общински съветници в София на червено-синьо-зелената коалиция „Демократична България“. Но в официалната политическа биография на лесовъда са пропуснати редица факти.

Узурпирането на АПБ

През 2003 година под формата на неправителствена организация (НПО) е създадено сдружението „Асоциация на парковете в България“. На практика това е частна паралелна структура на Изпълнителната агенция по горите и на дирекциите на парковете. Защото АПБ е основана от осем дирекции на държавни Природни паркове в качеството им на юридически лица. Те избират Белев за председател, тъй като към онзи момент той е начело на Природен парк „Витоша”.

По Закона за юридическите лица с нестопанска цел и Устава на АПБ, на всеки 5 години се прави Общо събрание, на което се избира нов Управителен съвет и председател. Такова не е направено през 2008 година, както е записано в закона. Не е проведено и през 2013-а. Междувременно, през 2012 година Белев е освободен от директорския пост в ПП „Витоша” след проведен конкурс. Това автоматично означава, че повече няма право да представлява АПБ, защото дотогава е бил председател в качеството си именно на директор. Едва през 2014-а, две години, след като вече не е начелo на ПП „Витоша”, Тома Белев организира Общо събрание, на което подменя Устава. Той вкарва в УС 15 физически лица – до един негови приближени. Така, без да е директор на парк, Белев остава председател на организацията, използвайки гласовете на своите хора.

Именно това Общо събрание и неговите решения, са отменени от съдебните състави на Софийския градски съд и Софийския апелативен съд.  През декември 2017 е взето окончателно решение от Софийския апелативен съд, че Белев заема поста нелегитимно. Въпреки това „екологът“ стои до днес на тази длъжност и отказва да я напусне.

Голямата хапка

Причината за това упорство е проста – става дума за много пари. Когато през 2012 година Белев остава трети на конкурса за Директор на ПП „Витоша“, се провеждат процедурите по избор на изпълнител на проекта „Да свържем опазването на природата с устойчивото развитие на селските райони“, финансиран с 4 790 000 франка или 8 милиона лева по Българо-швейцарската програма за сътрудничество. Проектът се изпълнява в рамките на четири години.

Оставайки начело на АПБ, Тома Белев получава достъп до огромната сума. Освен това „екологът“ използва асоциацията да води дела срещу Министерството на околната среда и водите и Министерството на земеделието, храните и горите. Парадоксът е, че МОСВ е принципал на Националните паркове, а МЗХГ на Природните. Излиза, че Дирекциите на парковете в АПБ водят дела срещу двете ведомства, от които са част. Тоест сами съдят себе си.

Чрез делата Белев и „еколозите“ около него извиват ръцете на държава и инвеститори, докато всички не уважат техните претенции. Земите край морето През 2005 г. „еколозите“ получават 9 милиона лева, за да очертаят защитените зони в „Натура 2000“. Основните „картографи“ са „Зелени Балкани“ с член на УС Тома Белев и българският филиал на Световния фонд за дивата природа (WWF) с ръководител жена му Веселина Кавръкова. За много кратко време 35% от територията на страната влиза в „Натура 2000“. Ощетени са над 1 000 000 собственици на 700 000 имота.

„Еколозите“ вкарват в „Натура 2000“ и заводи, кариери, сметища и гробищни паркове. В същото време, уж за да опазват популацията на червеногушата гъска, от „Зелени Балкани” отделят няколкостотин хиляди лева и купуват 1034 декара в Приморска Добруджа. Впоследствие, използвайки европейските фондове, усвояват почти 10 милиона лева за „опазване на червеногушата гъска”.

Политик

Тома Белев неизменно е сред кандидатите на всякакви видове избори. През 2007 получава 672 гласа като кандидат за евродепутат от „Зелената партия“.

Въпреки неуспешния му старт, амбициитe нa Бeлeв в пoлитикaтa прoдължaвaт дo днec - нa пocлeднитe пaрлaмeнтaрни избoри прeз 2017 гoдинa тoй ce прoбвa дa влeзe кaтo дeпутaт от вече преименуваната партия „Зeлeнитe“, кoятo e в кoaлиция c „Дa, Бългaрия“ нa Хриcтo Ивaнoв и рaзпaднaлaтa ce ДEOC.

На състоялия се тази година вот за Европарламент Белев отново опита, този път с „Демократична България“. В нея ДЕОС е заменена от ДСБ на Атанас Атанасов. Сега пак идват избори, но местни. Разбира се, Тома Белев отново е кандидат. Иска да е общински съветник в София. Ако бъде избран, сигурно ще научи столичани как да изродят природозащитната кауза в личен бизнес.  

 


В категории: Политика


6
Коментара
Легенда в българския рок почина
Легенда в българския рок почина 09/12/2019, Понеделник 12:15 0
Ивана яхна джип за 70 бона
Ивана яхна джип за 70 бона 09/12/2019, Понеделник 10:42 1
6
Коментара по темата
6.
Златко
10.10.2019 23:21:01
0
2
Всеки един като Тома Белев, който е част от кръга "Капитал" на олигарха Иво Прокопиев е изпечен измамник и схемаджия!
5.
Мотни
07.10.2019 23:28:22
2
2
Страшен некадърник, който тотално съсипа Витоша.
4.
Илко
07.10.2019 21:49:23
2
2
Интересно ми е докога държавата ще си затваря очите за този измамнк
3.
Васил
07.10.2019 18:34:51
2
5
Много неща се говорят за забогатяването на Белев, и то все верни, няма ли някой да му направи проверка на милионите?
2.
Вилиян
07.10.2019 15:23:41
3
7
Цялата графа с длъжност: политик трябва да се премахне от историята на живота на Белев и да спре да се явява по избори
1.
Диана
07.10.2019 13:17:55
3
12
Колкото иска да се опитва да крие част от автобиографията си, само че хората не са забравили за всичките му поразии, нищо че не са една-две. Нито пък ще забравят как превърна думата екология в мръсна дума.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Най-скъпите избори поскъпнаха с още 3 млн. лева Най-скъпите избори поскъпнаха с още 3 млн. лева

Милионите са за допълнително отпечатъни бюлетини

Легенда в българския рок почина Легенда в българския рок почина

Марин Панев е основател на група Акага

Най-големите темерути сред зодиите Най-големите темерути сред зодиите

Те са инатливи, свадливи, не приемат критика, камо ли чуждо мнение

Васил Найденов внесе смях сред опечалените с разказ за Мутафова, катаджии и побой Васил Найденов внесе смях сред опечалените с разказ за Мутафова, катаджии и побой

Тя умее да прави такъв уличен театър, който не всеки може, спомни си певецът

Невиждана трагедия! Дете почина във врачанско училище Невиждана трагедия! Дете почина във врачанско училище

Детето е колабирало между първия и втория учебен час

Подготвят продажбата на цял полуостров заедно с дюните в Несебър Подготвят продажбата на цял полуостров заедно с дюните в Несебър

Министерски съвет промени статута на 31-те дка от полуостров Акротирия

Елен Колева най-накрая призна: Не ставам за актриса! Елен Колева най-накрая призна: Не ставам за актриса!

Фаталната дама проумя истината и се насочи към търговията

Погребват Стоянка Мутафова в затворен ковчег, ето кои първо се сбогуваха с Кралицата на комедията Погребват Стоянка Мутафова в затворен ковчег, ето кои първо се сбогуваха с Кралицата на комедията

Актрисата Искра Радева и кметът на София Йорданка Фандъкова поднесоха цветя 

Бургаската полиция подпука наглите шофьори, спиращи на места за инвалиди, пише им глоби по 200 лева Бургаската полиция подпука наглите шофьори, спиращи на места за инвалиди, пише им глоби по 200 лева

Проверени са автомобилите, спиращи на паркоместа пред големите търговски комплекси и държавни учреждения

За животните с любов: Насладете се на уникална изложба в помощ на четириногите, ето къде За животните с любов: Насладете се на уникална изложба в помощ на четириногите, ето къде

15% от приходите ще отидат за закупуване на помощни материали за децата от Центъра за специална образователна подкрепа "Отец Паисий"

Тези пет зодии са родени под щастлива звезда Тези пет зодии са родени под щастлива звезда

Според това проучване пикът на раждащи се гении е през февруари, а спадът е през август

Кои са най-големите гении в съвремието ни Кои са най-големите гении в съвремието ни

Такива хора има и сега, работещи за развитието на физиката, астрономията и математиката

Защо някои хора са по-умни от останалите Защо някои хора са по-умни от останалите

Философите отдавна размишляват над корените на гениалността

Учени: Забравянето е знак за изключителна интелигентност Учени: Забравянето е знак за изключителна интелигентност

До това заключение стигат учените Пол Франкленд и Блейк Ричардс от университета в Торонто

Уфолог: НАСА и Русия крият за контактите с извънземни Уфолог: НАСА и Русия крият за контактите с извънземни

Заради приближаването на извънземен кораб, имало смущения в работата на техническите уреди на Международната космическа станция 

Кметица забрани да се умира през уикенда Кметица забрани да се умира през уикенда

Новата мярка била породена от факта, че миналата седмица Изабел Дюжеле не могла да намери лекар, който да удостовери кончината на местен жител

САЩ подготвят война на няколко фронта САЩ подготвят война на няколко фронта

Фундаментално ниво на глупостта е да разполагаш в България такива средства, след като Турция, влизаща често в конфликти с Вашингтон, държи вратата към Черно море

Жена забременя от един от четиримата си любовници, всички ще гледат заедно детето Жена забременя от един от четиримата си любовници, всички ще гледат заедно детето 20-годишната Тори Оджеда от Флорида, САЩ забремена от един от четиримата си партньори. Младата жена се определя сама като "полиаморна" и живее заедно с няколко мъже едновременно, така че всички заедно ще гледат бебето като едно семейство, разказва Daily Mail. Франция е в плен на стачки и протести Франция е в плен на стачки и протести

 Полицията използва сълзотворен газ срещу "жълти жилетки" в Париж и Нант

Три земетресения разлюляха остров Крит Три земетресения разлюляха остров Крит

Последното е било в 17 часа

Николай МАЛИНОВ Николай МАЛИНОВ Откъде накъде някой ще ме нарича шпионин?! Виц на деня Виц на деня Катаджия се връща от работа и веднага след него се прибира синът му.
- Документи за проверка.- Синът вади бележника.
Поглежда го баща му – отгоре до долу двойки, но и 20 лв.
- На тати отличника! - казал с умиление.
Виц на деня Виц на деня - Какво мислите за камикадзетата?
- Ами тези хора са доста избухливи...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Странни хора са това, катаджиите все ме питат пил ли съм? Как па един не ме попита ял ли съм?
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори