×
Избори 2021 Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Ковид наля $4 млрд. в джоба на собственика на Бионтек
  • Проф.Чорбанов благодари на своите и отправи закана още в първия ден, откакто е депутат, четете повече във ФБ профила му
  • От днес отварят училища и нехранителни магазини, а от четвъртък - молове и казина
  • Вижте дневния си хороскоп тук
  • 462 са новите заразени с COVID-19, 67 починали
НА ЖИВО

Тихомир Янакиев поведе към победа големия отбор на БСП с революционна програма за Созопол


Тихомир Янакиев поведе към победа големия отбор на БСП с революционна програма за Созопол
Созопол се нуждае от нов тип управление, което не се крие зад 12-годишно съдружие между кмет и председател на Общинския съвет, каза кандидатът за кмет Тихомир Янакиев
06 Октомври 2019, Неделя, 15:01 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Препълнената зала на читалището в Стария град приветства старта на кампанията към промяната

С мощна подкрепа от стотици жители на община Созопол Тихомир Янакиев направи първите си стъпки за кметския стол. Кандидатът на БСП откри предизборната си кампания в препълнената зала на читалището в Стария град, където представи кандидатите за кметове на населените места на партията и отбора си, в който влизат експерти и специалисти в различни области. 

Те ще донесат на Созопол така очакваната промяна – към по-доброто бъдеще, към развитието на цялата община – и не с празни приказки, а с реални действия. 

Стартът на кампанията започна с изключително емоционален момент. Тихомир Янакиев се качи на сцената със семейството си – съпругата му Полина и трите им деца. „Това съм аз и моето семейство, тоест пак аз“, започна речта си основният претендент за кметския стол на община Созопол. 

Големият отбор на БСП-Созопол, който ще извоюва победата на 27 октомври

Малко преди да започне с представянето на амбициозната си програма Янакиев благодари на всички присъстващи в залата за това, че са тук и го подкрепят. Сред тях бе зам.-председателят на БСП Деница Златева, членът на Изпълнителното бюро на Националния съвет на БСП Атанас Зафиров, областният лидер на БСП-Бургас Стойко Танков, социалисти от цялата област и жители на община Созопол.

„Много хора ми казват – къде си тръгнал, къде отиваш, какво искаш да постигнеш? А аз им отговарям – боря се за промяна. И аз не съм сам. Зад мен има екип от хора – млади, по-пораснали, икономисти, инженери, студенти, хора, които имат желание да направят промяната. Ние сме хората, които ще я донесем! Промяна на средата, промяна на всички действащи механизми в нея, включително за начина на управление“, каза той, а след това представи основните акценти от предизборната си програма. 

 

Кандидатът за кмет излезе на сцената с най-голямото си богатство - семейството му
За да подкрепи кандидата за кмет Тихомир Янакиев,
в Созопол пристигна и зам.-председателят на БСП Деница Златева,
сред официалните гости бе и областният председател на БСП-Бургас Стойко Танков

„Приоритет в програмата ни би бил човекът, ако община Созопол не беше финансово колабирала. Досега ни беше казвано, че Общината е в цветущо състояние, че се разработват страхотни проекти. И тогава – като гръм от ясно небе, дойде новината от Министерството на финансовото състояние, че финансовото състояние на Община Созопол не е добре. Поискаха оздравителен план, но аз го наричам спасителен. Ето затова първият и основен приоритет в нашата програма е оздравяването на Община Созопол. Първото и неотложно нещо е изработването на финансов одит, който да покаже действителното й състояние“, каза Янакиев. 

Сред основните му приоритети са общинската собственост – не да се разпродава, а да се отдава под наем. За цел са поставили и намаляване на данъците, които преди три години са увеличени със 130 %. Прозразно управление, подобряване на здравеопазването с откриване на модерен Медицински център, в който да има повече специалисти, възстановяване на здравните кабинети по места, поощряване на талантливи ученици със стипендии – са само част от амбициозните цели на БСП-Созопол. (ВИЖ ВИДЕОТО)

 

Но това не е всичко. Екипът на Тихомир Янакиев е разработил революционна програма – проекти, изпипани до най-малкия детайл. Бъдещият кмет на община Созопол покани на сцената Радост Георгиева – изключителен архитект, завършил образованието си в Германия, има трудов стаж над 15 години в различни немски и български компании. От няколко години Георгиева има собствено ателие в София, където работи по различни проекти, сред които и за Созопол. Тихомир Янакиев представи Радост Георгиева като бъдещият архитект на морската община. 

Именно тя представи презентация как ще изглежда Созопол до няколко години, ако Тихомир Янакиев и екипът му поемат управлението. 

Впечатляващата презентация показа проекти, които ще променят не само облика на града, но ще превърнат морската община в целогодишна дестинация. Сред амбициозните идеи са изграждане на Автогара, Морска гара, превръщането на о-в Свети Кирик в туристическа дестинация. 

 

Архитект Радост Георгиева показа редица проекти, сред тях е и бъдещата автогара

Архитект Радост Георгиева започна презентацията си с автогарата в Созопол. Според нея отреденият от Общината терен не отговаря на нуждите на хората, които ще я ползват. След анализ на съществуващите парцели, екипът на БСП е избрал терен, намиращ се срещу Община Созопол. Точно там се намира 5 дка свободна земя, където може да се изгради нов терминал. „Нашето предложение е за малка, но функционална сграда за общо 135 кв.м.

Предвиждаме три стоянки за автобуси, места за приблизително 100 общински паркоместа за коли до гарата. Плановете ни са в района да има и търговска площ, който да се ползва за фермерски или рибен пазар“, обясни арх. Георгиева. 

Градската градина ще бъде истинско бижу

Бъдещият архитект на Созопол на Созопол показа проект за реконструкцията и на автогарата в Черноморец. Предвижда се и изграждане на морска гара в Созопол – в района между новото и старото пристанище. Съоръженията там са силно амортизирани, а с финансиране по европроект може да се превърне в истинско бижу. 

„Изграждане на Морска гара ще повиши нашата конкуретоспособност като морски град. В плановете ни влиза и създаване на морски пътнически транспорт с откриване на линия Черноморец – Созопол – Аркутино. Може да бъдат открити и линии например до Поморие и Приморско. По този начин ще намалим автомобилният трафик“, обясни още тя. 

Сред предложенията са и цялостна реконструкция на старото рибарско пристанище в Созопол. Архитект Георгиева е подготвила проект, който ще превърне мястото в чудо и приказ. Той предвижда разширяване на ул. „Крайбрежна“ с 2,5 м, за да се осигури успоредно паркиране с допълнителни 50 паркоместа. Зелен пояс ще отделя пешеходната зона от зоната с движение. Ще бъдат осигурени места за лодки, проектиран е и пешеходен кей на две нива, както и велоалея. 

Това е реален проект как би изглеждал районът около Морска гара, която е плановете на БСП

Най-впечатляващ обаче е проект за изграждане на концертна зала над разкопките на нос Скамни в Созопол – най-северната точка на града.

„Разкритите разкопки отпреди 3000 години са светилището на Деметра и Персефона, подобно светилище се намира за първи път в България и единственото запазено на Балканите. Както знаете там разкриха и базиликата, построена върху светилището. Притежаването на такова богатвство е силно начало, за да разбудим интереса на гостите на града и да имаме икономически ползи за цялата община. Нашето предложение е просто и разумно, разбира се – и с уважение към историята ни. Предвиждаме осигуряване на истински паркинг тип „Синя зона“ за 40 автомобила. Най-важното обаче остава съхранението на тези разкопки – нашата идея е изграждане на малка концертна зала, чийто под да бъде стъклен, за да се виждат артефактите. Атрактивното местоположение на сградата, гледката към морето, запазената археология и историята ще направят залата притегателно място не само за поровеждане на концерти, но и на конференции и семинари. Прогнозирам инвестициите да бъдат около 300 хил. лв., които ще бъдат осигурени от бюджета на общината“, обясни арх. Радост Георгиева.

Улица Крайбрежна - зоните за пешеходци и автомобили ще са отделени. Мястото ще се превърне в бижуто на Созопол

Друг много важен проект за цялата община е изграждане на медицински център. Екипът на Тихомир Янакиев предлага здравният център да бъде на пл. Черно море – най-подходящото място, имайки предвид местоположението – близо и до старата и до новата част на Созопол. Там има съществуващи общински постройки, които не се използват, или се отдават под наем. Без да бъдат изразходвани милиони за нова сграда, има възможност общинските имоти да бъдат реконструирани и превърнати в Медицински център, където да се помещават Спешна помощ, лични лекари и специализирани кабинети. 

Градската градина е другият голям проблем, който със встъпването в длъжност Тихомир Янакиев може да реши. През последните години тя е място за всичко – но не и за разходки. Паркът събира всичко в едно - търговска част, луна парк, ресторант, обществена тоалетна, параклис, занаяти, екзотични живот улична храна и др. 

Остров Свети Кирик ще се превърне в острова на културата

Намеренията на БСП-Созопол е да ремонтират цялостно пространството, паркът да бъде озеленен с подходяща растителност, уеднаквяване на всички пейки, забрана за ползване на дърветата като билбордове. Помислено е и за търговците – ще бъдат обособени места, където да бъдат разположени те. Всички останали паркове и градинки влизат в плановете на бъдещата администрация. Редовното им почистване ще бъде сред приоритетите й.
Остров Свети Кирик – най-амбизиозната тема, която си поставя за цел Тихомир Янакиев и отборът му. Разработен проект може да го превърне в туристическа атракция като остров Света Анастасия край Бургас, а и ще има огромни икономически ползи. 

Концертната зала над археологическите обекти, подът ще бъде стъклен. Мястото ще бъде предпочитано не само за концерти, но и за семинари и конгреси

Островът е държавна собственост, досега имаше планове за прехвърляне на собствеността, но това така и не се случи, тъй като нямаше ясна визия. При следващото управление обаче може и да стане. Вижданията на екипа на Тихомир Янакиев съвпадат с тези на Министерството на културата, а именно превръщането му в острова на културата. Това означава място, където всички изкуства да намерят изява –архитектура, археология, скулптура, художествено изкуство, кино, музика и театър. 

„На първо място безспорно е реставрацията на морското училище, за което Министерството на културата има разработен технически проект, сградата смятам, че трябва да бъде превърната в музей – както за постоянни изложби за подводна археология, така и за временни изложби. Останалите постройки биха могли да се ползват като галерия за съвременно изкуство, кино, билетен център, ателиета за работилници. Там има съществуваща марина, която трябва да бъде реновирана. Това означава, че няма да се харчат излишни пари за изграждане на нова. Единственото ново нещо, което смятам, че е необходимо, е изграждане на нов амфитеатър, за да можем да затворим цикъла на целия този комплекс“, завърши с презентацията си арх. Георгиева. 

Нос Скамни - така ще изглежда след благоустрояването на района

За да изкаже благодарност и да пожелае успех, на сцената се качи и зам.-председателят на БСП Деница Златева.

„За мен е удоволствие да присъствам на тази впечатляваща кампания, защото зарядът, който се усеща, е за промяната, за едно ново управление на община Созопол – такова, което е не в полза на спечелени обществени поръчки и строители, а в полза на хората. Созопол се нуждае от нов кмет и нов управленски екип. Тези хора много целенасочено и задълбочено са се запознали с най-наболелите проблеми на община и предлагат решение. Това, което често липсва в предизборните кампании, е не само да назовем проблемите, но и да предложим решението. И днес бъдещият управленски екип на кмета Тихомир представи тяхната визия за развитието на Созопол и мога само да кажа, че сега моментът е ключов, защото предстои следващ Програмен период. Голяма част от предложените проекти могат да бъдат планирани, когато имаме представител в местната власт, имаме кмет и мнозинство или подкрепа в Общинския съвет. Дайте им това доверие! Созопол се нуждае от нов тип управление – такова, което не раздава обществени поръчки на богоизбрани фирми, което не строи инфраструктурни обекти, които просто се оказва, че са отчетени с фактура и такова, което не се крие зад 12-годишно съдружие между кмет и председател на Общински съвет. Целият екип, който стои пред вас, се ползва с пълната подкрепа на цялото ръководство на Българската социалистическа партия. Ние заставаме като един юмрук зад тях и се надяваме, че една от общините, в които БСП отново ще се завърне в местна власт, ще бъде именно Созопол“, каза Деница Златева. 

Минути по-късно Тихомир Янакиев представи целия си отбор, с който ще завоюва победата. 

Кметове на населени места: 
Гр. Черноморец Росен Деспов, 55 г. – магистър по философи, семеен, с едно дете. Старши преподавател в ПГСАГ „Кольо Фичето“ – Бургас. Три мандата е бил общински съветник.

С. Атия  - Румен Димитров, 52 г. – семеен, с две деца, спортен деятел. Занимава се с частен бизнес. Два мандата общински съветник.

С. Равна гора – Митко Иванов, 49 г. – офицерски кандидат от резерва, семеен, с две деца. Пенсиониран служител от Военноморските сили на България.

С. Равадиново – Николай Господинов, 52 г. – магистър по стопанско управление, семеен, с две деца. Занимава се с частен бизнес.

С. Росен – Тодор Кехайов, 60г. – средно техническо образование, семеен с две деца, транспортен работник.

С. Зидарово – Димо Димитров, 34 г. – средно образование, с две деца. Занимава се с частен бизнес. 

С. Крушевец – Милка Стамболиева, 51 г. – средно образование, семейна с едно дете. Работи в администрацията.

Общински съветници: 

1.    Тихомир Янакиев
2.    Росен Беспов, 55 г. -магистър по философия, семеен, с едно дете. Старши преподавател в ПГСАГ „Кольо Фичето“ – Бургас. Три мандата е бил общински съветник.
3.    Тодор Дамянов, 47 г. – магистър по икономика. Семеен с две деца. Служител в банка и общински съветник.
4.    Димитринка Господинова, 27 г. – магистър по публични финанси. Семейна с едно дете.
5.    Румен Димитров, 52 г. – семеен, с две деца, спортен деятел. Занимава се с частен бизнес. Два мандата общински съветник.
6.    Станимир Андонов, 55 г. – инженер. Офицер от резерва. Семеен с две деца. Занимава се с частен бизнес. Общински съветник. 
7.    Анета Момчилова-Филипова, 56 г. – магистър по педагогика. Семейна с едно дете. Учител е в СУ „Св.св. Кирил и Методий“ – Созопол.
8.    Андрей Николов, 28 г. – семеен с две деца. Бакалавър по бизнес администрация. Занимава се с частен бизнес.
9.    Стиляна Николова, 19 г. – студентка по българска филология. 
10.    Стамат Стаматов, 35 г. – бакалавър по икономика и мениджмънт. Семеен с две деца.
11.    Росица Проданова, 48 г. – магистър по германистика. Семейна с две деца. Занимава се с частен бизнес. 
12.    Милена Желева, 39 г. – магистър по информатика и математика. Семейна с две деца. Зам.-директор на училището в Созопол.
13.    Хриска Костадинова, 54 г. – семейна с едно дете. Занимава се с частен бизнес.
14.    Мишо Жеков, 68 г. – инженер, семеен с две деца. Работи в Парк Странджа.
15.    Малвина Иванова, 30 г. – магистър по икономика и мениджмънт на туризма. Семейна с едно дете. Работи в търговски обект.
16.    Румяна Вълчева, ....
17.    Димитър Дишков, 58 г. – инженер. Занимава се с частен бизнес. 
„Тази листа е най-балансираната - имаме жени, мъже, млади, пораснали, опитни. Направеното за подбора на екипа е оптималното – най-доброто. Това е бюлетина №56“, каза в заключение кандидатът за кмет Тихомир Янакиев.

 

 

 


Рецепта за вкусно телешко с грах
Рецепта за вкусно телешко с грах 12/04/2021, Понеделник 21:00 0
България Всички новини
Приятна изненада за Лъва, да разчита на собствените си сили! Приятна изненада за Лъва, да разчита на собствените си сили! Хороскоп за деня – 13 април 2021, вторник Димитър Стаматов отива зад решетките за шофиране с 2.08 промила Димитър Стаматов отива зад решетките за шофиране с 2.08 промила 64-годишният мъж е хванат на пътя т квартал Крайморие към пътен възел „Юг“ Баба и дядо разкриха тайните на дългия и щастлив брак Баба и дядо разкриха тайните на дългия и щастлив брак Днес хората отказват да сключат брак или пък много бързо избират да се разведат, сякаш семейството не е никаква ценност Топ 5 на грешките, които жените допускат във връзките си Топ 5 на грешките, които жените допускат във връзките си Никога не опитвайте да промените мъжа до себе си Зодиакалните двойки, които ще имат най-щастлив брак Зодиакалните двойки, които ще имат най-щастлив брак Телците ще ви обещаят щастие и ангажираност за цял живот Рецепта за вкусно телешко с грах Рецепта за вкусно телешко с грах Ще зарадвате семейството и ще превърнете вечерят в специалена Динко от Ямбол: Ако бях станал баничар, нямаше да стана милионер Динко от Ямбол: Ако бях станал баничар, нямаше да стана милионер Вълев обяви, че знаел 4 езика, ама само говоримо Дъщерята на Фатик показва стройните си крака в Картахена (СНИМКА) Дъщерята на Фатик показва стройните си крака в Картахена (СНИМКА) Александра Тюркмен е на почивка в слънчева Колумбия Силвия Кацарова стопи 10 кг с диета с кълнове Силвия Кацарова стопи 10 кг с диета с кълнове Според диетолозите кълновете са нискокалорична храна, която се смила лесно от стомаха и e източник на огромно количество енергия   Ваня Джаферович свалил Жени на люта чалга Ваня Джаферович свалил Жени на люта чалга Спомням си усмивката и, когато се видяхме след мача, в една култова дискотека в центъра на София, където празнувахме победата с отбора  
Принц Хари се върна във Великобритания сам за погребението на принц Филип Принц Хари се върна във Великобритания сам за погребението на принц Филип Принц Хари е пристигнал на летище Хийтроу с полет от Лос Анджелис и веднага се е изолирал в карантина 13 държави от ЕС се споразумяха за ваксинационните сертификати 13 държави от ЕС се споразумяха за ваксинационните сертификати Планът е сертификатите за ваксинация да бъдат приложени до юни 2021 г. Полски ясновидец: Очаквайте страшно събитие през юли! Полски ясновидец: Очаквайте страшно събитие през юли! Феноменът заявява, чe пpeз лятoтo тpябвa дa ce oчaĸвa иĸoнoмичecĸa ĸpизa   Мария Бакалова  не успя да вземе БАФТА Мария Бакалова не успя да вземе БАФТА Юн Юх-джунг, която стана победител в категорията за поддържаща роля За какво служи чекмеджето на печката? За какво служи чекмеджето на печката? Няма как да не сте видели, че под всяка готварска печка има чекмедже   Отказът от алкохол удължава живота с 28 години Отказът от алкохол удължава живота с 28 години Учените са наблюдавали продължителността на живот при алкохолици в Дания, Финландия и Швеция в продължение на 20 години   Киркоров и Алла Пугачова се събраха Киркоров и Алла Пугачова се събраха На шармантен купон по случай 30-ия си рожден ден руската тв водеща Анастасия Ивлеева успя да събере двете звезди   Арестуваха 88 души при мащабна операции срещу трафик на хора Арестуваха 88 души при мащабна операции срещу трафик на хора Отрити са 500 жертви Колко струва животът на невинен мъж, прекарал 44 г. в затвора Колко струва животът на невинен мъж, прекарал 44 г. в затвора Северна Каролина иска да му даде само 750 хил. долара обезщетение Един загинал и 26 ранени при автобусна катастрофа в Турция Един загинал и 26 ранени при автобусна катастрофа в Турция Загиналият е руски турист
Мартин Димитров, депутат от ДБ Мартин Димитров, депутат от ДБ Без съдебна реформа няма да мръднем - няма да има инвеститори Виц на деня Виц на деня Двама приятеля си говорят:
- Жена ми страда от алкохолизъм.
- Че тя пие ли?
- Не. Аз пия. А тя страда...
Виц на деня Виц на деня - Помня как веднъж шефът ме попита, кой от нас е дебил? Той или аз?
- И ти кво?
- Ми, казах, че всички знаят, че той на работа дебили не взема!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Да обичаш, значи да се съгласиш да бъдеш мамен
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори