×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Ще вляза в Общината с нова визия за Карнобат и ще оповестя какво е реалното й финансово състояние


Ще вляза в Общината с нова визия за Карнобат и ще оповестя какво е реалното й финансово състояние
Кандидатирам се от името на БСП, но ще защитавам интересите на всички свои съграждани, казва народният представител Тодор Байчев
05 Октомври 2019, Събота, 09:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка: Емел МАХМУД

Екипът ми ще е от трима или четирима души, само мъже – останалите служители да не се притесняват за своето кариерно израстване 

-Г-н Байчев, навлизаме в същинската част на предизборната кампания за кмет и общински съветници в община Карнобат. Познавате политическата обстановка. Чувствате ли се достатъчно подготвен?

-Подготвен съм и точно затова излизам, обмислил съм стратегията си, не е емоционална прищявка. Завърнах се и се кандидатирам от името на Българската социалистическа партия, но ще защитавам не само тяснопартийните интереси, а и тези на града и общината. Личното ми мнение е, че Карнобат може да се развива с по-бързи темпове и в различна посока от това, което е постигнато до момента,  не омаловажавам направеното. Но дебело подчертавам,  че общината забави развитието си по отношение на инфраструктурните проекти. И давам пример с ул. „Граф Игнатиев“, която беше разкопана преди 4 години, преди изборите през 2015 г. Тя беше завършена преди няколко месеца, а е дълга около 180 метра. Това е несериозно. За сравнение в община Садово, за 9 месеца от началото на 2019 г., бе асфалтирана улична мрежа в размер на 6100 метра. Аналогът за Карнобат би бил ако бъдат асфалтирани 60 улици като ул. „Сашо Кофарджиев“, която започва от банка ОББ и завършва до полицията.

-Но община Садово не е ли по-голяма  от община Карнобат?

-Не, значително по-малка, както като население, така и като площ и бюджет. Но когато се мисли по начин, който е по-икономически изгоден и когато управляваш средствата ефективно, се постигат по-добри резултати.

-Какво конкретно не ви харесва от постигнатото през последния мандат на кмета Георги Димитров? Лошото състояние на общинската пътна мрежа? Само това ли?

-Не мога да кажа в какво финансово състояние е община Карнобат, а това е много важно в контекста на този въпрос. Информацията, която се изнася, е, че то е цветущо. Естествено би било при нова общинска администрация да се направи ревизия на общинските фирми и предприятия  - как е харчен бюджетът. Тогава ще стане ясно какво е състоянието на общината. Това, което мен обаче ме смущава, е че администрацията работи единствено и само в полза на социалните проекти. Всички проекти, реализирани на територията на община Карнобат, са именно с такава характеристика - за извеждане на деца от социални домове, за болни възрастни хора и т.н. Моето виждане е, че трябва да надграждаме, а не да работим в една единствена посока. Общината не работи за привличане на инвеститори. Смея да твърдя това, защото с мен постоянно се свързват хора, които през годините в диалог с общината не са получавали внимание и съдействие. За съжаление те са търсили подкрепа основно от кмета, а не са се обръщали към Общинския съвет, където възможностите са по-големи за реална помощ.  За пример мога да дам г-н Димитър Добрев, който е имал намерение да инвестира в община Карнобат и е искал публично да поеме ангажимент заплащането на работниците да бъде в размер на две минимални работни заплати, ако получи съдействие от администрацията.

-Какво производство е искал да реализира този човек?

-Да изгради сушилня за плодове и билки. Разговарял съм и с други хора, които са имали инвестиционни намерения, но не са ги изпълнили, защото, напр.,  общината не е газифицирана, а това е един от начините за намаляване на себестойността.

-Имаше такъв проект, рекламираше се газификацията на града. Какво се случи?

-Инфраструктурата е изградена, но тя не е свързана с централния газопровод. Тоест, ако някой иска да ползва газ, не може да се включи, трябва да ползва компресиран в бутилки и т.н., което прави прави производството нерантабилно.  

-Колко би струвало осъществяването на такова свързване с централния газопровод?

-Установил съм контакт с две фирми, които ще ми дадат точен разчет. Подчертавам, че съм разговарял с кмета на община Генерал Тошево, където газификацията на града се извършва от общинска фирма, а печалбата се реинвестира обратно в разширяване на мрежата. В тази община вече газифицират дори и села, докато ние в Карнобат дори не ползваме тази услуга.

Има и други проблеми – например този със снабдяването на населението с дърва. За трета поредна година, въпреки че община Карнобат има много гори,  дървата не достигат до населението. Не мога да кажа каква е причината за това. Изтъква се, че не могат да се намерят работници, които да режат и извозват. Въпреки всичко смятам, че след като парите са събрани от населението, е редно хората да получат услугата. А не да получават дърва за огрев през февруари, когато зимата е на свършване.

-Кои населени места визирате или се отнася за цялата община този проблем?

-В петък имах среща с хора от Крумово градище. Те ми сигнализираха. Получил съм сигнали и от с. Соколово, с. Огнен.Не съм ги систематизирал, за да ви посоча точните населени места, но самият факт, че хората се обръщат към мен и ме търсят по този повод, означава, че има проблем и той не е единичен. Аз като непредубеден човек, бих могъл да погледна на нещата от друг ъгъл и да предложа адекватно решение. Има сред тези хора много възрастни и те се нуждаят от нашата грижа.

-Какво се случи с огромната инвестиция, която предстоеше да дръпне града напред в бъдещето -  ветроенергийния парк на Карнобат?

-Този проект има интересна история. За реализирането на ветроенергийния парк Общинският съвет проведе разговори и имаше реален изпълнител.  Г-н Димитров събра местния парламент обаче и каза, че по негови вътрешни канали разучил, че избраната от нас, общинските съветници, фирма била съставена от измамници. Затова трябвало да се насочим към друга фирма, която впоследствие одобрихме, преминахме към вариант пряко договаряне и към реално подписване на договор. На нас ни се представи документ, в който бе упоменато, че размерът на инвестицията е около 1.2 млрд. долара. Въпросният договор беше дълъг не повече от страница и половина формат А4, което бе несериозно. Заради това аз отказах да се подпише, повдигнах публично въпроса, но ми беше заявено, че „като много знам, тогава да намеря друг договор“, цитатът е точен. Свързах се с покойния вече адвокат Евгений Мосинов – общински съветник от БСП-Бургас. Той помогна в изготвянето на проекто-договор, който послужи за основа  при сключване на договора за тази огромна инвестиция. Последва плащане на право на строеж в размер на над 100 хил.лв. и... дотук. Аз самият оттам насетне не знам какво се е случило, защото не е в правомощията ми, но ветроенергиен парк в Карнобат няма и както изглежда – няма и да има.

- Да преминем  към друга, болезнена за Карнобат тема – според вас какво се случва с многобройните работници и служители във Винпром Карнобат, на лозята, в Топаз мел – структури, свързани с най-големия инвеститор – Миню Стайков, върху чийто бизнес бе нанесен сериозен удар от държавата?

-В Топаз мел съм работил 5 години между 2001 и 2006 г. като юрист-консулт. Познавам се лично с много от хората там и те са ме търсили за контакт през годините. Не знам  днес колко от тях са на работа. Когато възникна проблемът със завода през есента на м.г. и започнаха проверките от страна на репресивните органи на държавата, бях потърсен отново за съдействие от чисто политическо естество, но такова съдействие бе невъзможно да окажа, тъй като се отнасяше до работата на прокуратурата и съда. Но аз през цялото време съм съчувствал, защото всеки един от работниците там има свой собствен живот, родители, семейства, има деца, заеми, ипотеки. Винзаводът работи, макар че на входа и изхода има жандармерия. Хората не се притесняват да идват на работа, а заплатите им се изплащат своевременно. Аз виждам спокойна обстановка.

-А за другите двама опоненти в предизборната кампания – Георги Димитров и Владимир Крумов какво мислите?

-Няма нищо ново под слънцето. Отново сме тримата кандидати от 2015 г. – познаваме се, смятам, че  са подготвени кадри, които са се доказали в обществения и политическия живот на Карнобат. Има възможност карнобатлии да преосмислят своя глас,  да преценят дали на предния вот са направили правилния избор. И ако някой счита, че е сгрешил,  да се поправи на 27 октомври.

-Ако спечелите изборите, Вие се прибирате в Карнобат и ставате кмет. Обещавате ли го на карнобатлии?

-Разбира се. Където и да ходя по света и в страната, винаги се завръщам в Карнобат, защото тук се чувствам добре и тук съм сред роднини и приятели.

-Каква е прогнозата ви за Карнобат след изборите?

-Гарантрам плавен преход по отношение на промяната на управлението на града. Дори и днес, (вторник- б.а)  ме търсиха общински служители, които искат да разговарят за бъдещето си, за тяхното кариерно израстване и за опасността, че биха останали без работа. Аз смятам да им дам такава възможност, предвид това, че споделят моите възгледи за развитие на общината. В администрацията аз ще вляза с трима или четирима души екип, които споделят моята визия и визията на БСП за развитието на Карнобат.

-А Вашата визия не е тази, която се наблюдава през последните 12 години?

-Не е. Защото тези ангажименти, които ние поемахме през последните 8 и даже 12 години, не бяха изпълнявани.


В категории: Карнобат


България Всички новини
Наглец отмъкна телефона на възрастна жена в Бургас, издаде го криминалното му минало Наглец отмъкна телефона на възрастна жена в Бургас, издаде го криминалното му минало

35-годишният Радослав Цветанов е разкрит за минути след визуално описание от 73-годишната пострадала, оказал се стар познайник на полицията

Ето кое кара мъжете и жените да загубят желание за секс Ето кое кара мъжете и жените да загубят желание за секс

Жените най-бързо губят желание за секс, ако мъжът заговори за свое сексуално преживяване с предишна приятелка

Да се знае! Защо мъжете обичат свирките Да се знае! Защо мъжете обичат свирките

За оралната любов граници няма, мъжете могат да получават свирка навсякъде, включително в кола, асансьор и тоалетна

След недоспиване избираме по-вредна храна След недоспиване избираме по-вредна храна

Малкото количество сън изисква повече калории, убедени са експертите

Несебърската красавица Ивелина Прунова в есенна фотосесия като Мерилин Монро Несебърската красавица Ивелина Прунова в есенна фотосесия като Мерилин Монро

Стиховете й за свърршека на лятото конкурират световни класици в любовната лирика

Кое е щастливото ви число според зодията? Кое е щастливото ви число според зодията?

Ето как да го изчислите

Трима умряха от заразено месо Трима умряха от заразено месо

Въпреки, че властите знаели за наличието на листерия, производството било спряно едва след две седмици

Хитовият изпълнител Атанас Колев и плувецът шампион Цанко Цанков - гости на Burgas Swimming Open 2019 Хитовият изпълнител Атанас Колев и плувецът шампион Цанко Цанков - гости на Burgas Swimming Open 2019

Над 600 участника от 40 клуба ще се състезават в престижното  плувно състезание

Турнир за купата на БМФ Порт Бургас 2019: 12 отбора по мини футбол в оспорвана надпревара Турнир за купата на БМФ Порт Бургас 2019: 12 отбора по мини футбол в оспорвана надпревара

Голямата награда е билети за мача от Лига Европа „Лудогорец –Ференцвалош”

Късат договора на „Вергиев холидей“ за култовата кръчма „Бургаски вечери“ Късат договора на „Вергиев холидей“ за култовата кръчма „Бургаски вечери“

„Благоустройствени строежи“ ЕООД е прекратило контракта едностранно заради неплатени наеми

300 млрд. кубика газ не достигат на Европа 300 млрд. кубика газ не достигат на Европа

Това дава зелена светлина пред проекти като „Северен поток 2“ и продължението на „Турски поток“ през България

Русия и Турция - брак по любов или брак по сметка? Русия и Турция - брак по любов или брак по сметка?

Могат ли Анкара и Москва да станат "стратегически партньори"?

Необичайна гледка в Япония, небето стана наситено лилаво Необичайна гледка в Япония, небето стана наситено лилаво

Красива гледка, но предвещаваща сериозни разрушения

Красавица отиде на среща, за да продаде "Ауди"-то си, но никога не се върна Красавица отиде на среща, за да продаде "Ауди"-то си, но никога не се върна

Това е историята на младата Ксения Каторгина от Екатеринбург

Заклаха като прасе на Коледа педофил, изнасилил над 200 деца Заклаха като прасе на Коледа педофил, изнасилил над 200 деца

Фoтoгрaфът Ричaрд Хъкъл, пoлучил 22 дoживoтни приcъди, e бил намушкан в затвора

Франция спира Северна Македония и Албания за ЕС? Франция спира Северна Македония и Албания за ЕС?

Париж е против каквато и да е дата за започване на официални преговори между ЕС и Албания и Македония

Орбан призна тежко поражение - загуби Будапеща и още 10 големи града на кметските избори Орбан призна тежко поражение - загуби Будапеща и още 10 големи града на кметските избори Опозицията спечели вота и 10 големи града, между които Печ, Миклош, Сегед и Егер CAЩ нaлагат тapифи зa $7,5 млрд. нa cтoĸи oт EC CAЩ нaлагат тapифи зa $7,5 млрд. нa cтoĸи oт EC

Вашингтон настоява субсидиите за Аіrbuѕ да бъдат прекратени

Защо влюбените Ивайло и Цветанка бяха убити в Чикаго остава мистерия Защо влюбените Ивайло и Цветанка бяха убити в Чикаго остава мистерия

Жертвите на 67-годишен поляк са вече пет. Убил ги със саморъчно направен пистолет

Извънземни кораби край Бермудския триъгълник Извънземни кораби край Бермудския триъгълник

Уфолози твърдят, че там имало порталът към други светове

Пламен Илиев, вратар на националния отбор Пламен Илиев, вратар на националния отбор Всеки може да победи всеки, но ние не можем да победим никой. Виц на деня Виц на деня - Миличка! Да се видим тая седмица?
- Не мога... Неразположена съм. Другата?
- Питах я вече. И тя е неразположена.
Виц на деня Виц на деня Обява:
Месечна заплата 200 лева, по 12 часа на ден, търсят се идиоти.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук За момичетата детството свършва тогава, когато ги викнат в кухнята не да ядат, а да готвят.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори