×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Ще вляза в Общината с нова визия за Карнобат и ще оповестя какво е реалното й финансово състояние


Ще вляза в Общината с нова визия за Карнобат и ще оповестя какво е реалното й финансово състояние
Кандидатирам се от името на БСП, но ще защитавам интересите на всички свои съграждани, казва народният представител Тодор Байчев
05 Октомври 2019, Събота, 09:30 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ, Снимка: Емел МАХМУД

Екипът ми ще е от трима или четирима души, само мъже – останалите служители да не се притесняват за своето кариерно израстване 

-Г-н Байчев, навлизаме в същинската част на предизборната кампания за кмет и общински съветници в община Карнобат. Познавате политическата обстановка. Чувствате ли се достатъчно подготвен?

-Подготвен съм и точно затова излизам, обмислил съм стратегията си, не е емоционална прищявка. Завърнах се и се кандидатирам от името на Българската социалистическа партия, но ще защитавам не само тяснопартийните интереси, а и тези на града и общината. Личното ми мнение е, че Карнобат може да се развива с по-бързи темпове и в различна посока от това, което е постигнато до момента,  не омаловажавам направеното. Но дебело подчертавам,  че общината забави развитието си по отношение на инфраструктурните проекти. И давам пример с ул. „Граф Игнатиев“, която беше разкопана преди 4 години, преди изборите през 2015 г. Тя беше завършена преди няколко месеца, а е дълга около 180 метра. Това е несериозно. За сравнение в община Садово, за 9 месеца от началото на 2019 г., бе асфалтирана улична мрежа в размер на 6100 метра. Аналогът за Карнобат би бил ако бъдат асфалтирани 60 улици като ул. „Сашо Кофарджиев“, която започва от банка ОББ и завършва до полицията.

-Но община Садово не е ли по-голяма  от община Карнобат?

-Не, значително по-малка, както като население, така и като площ и бюджет. Но когато се мисли по начин, който е по-икономически изгоден и когато управляваш средствата ефективно, се постигат по-добри резултати.

-Какво конкретно не ви харесва от постигнатото през последния мандат на кмета Георги Димитров? Лошото състояние на общинската пътна мрежа? Само това ли?

-Не мога да кажа в какво финансово състояние е община Карнобат, а това е много важно в контекста на този въпрос. Информацията, която се изнася, е, че то е цветущо. Естествено би било при нова общинска администрация да се направи ревизия на общинските фирми и предприятия  - как е харчен бюджетът. Тогава ще стане ясно какво е състоянието на общината. Това, което мен обаче ме смущава, е че администрацията работи единствено и само в полза на социалните проекти. Всички проекти, реализирани на територията на община Карнобат, са именно с такава характеристика - за извеждане на деца от социални домове, за болни възрастни хора и т.н. Моето виждане е, че трябва да надграждаме, а не да работим в една единствена посока. Общината не работи за привличане на инвеститори. Смея да твърдя това, защото с мен постоянно се свързват хора, които през годините в диалог с общината не са получавали внимание и съдействие. За съжаление те са търсили подкрепа основно от кмета, а не са се обръщали към Общинския съвет, където възможностите са по-големи за реална помощ.  За пример мога да дам г-н Димитър Добрев, който е имал намерение да инвестира в община Карнобат и е искал публично да поеме ангажимент заплащането на работниците да бъде в размер на две минимални работни заплати, ако получи съдействие от администрацията.

-Какво производство е искал да реализира този човек?

-Да изгради сушилня за плодове и билки. Разговарял съм и с други хора, които са имали инвестиционни намерения, но не са ги изпълнили, защото, напр.,  общината не е газифицирана, а това е един от начините за намаляване на себестойността.

-Имаше такъв проект, рекламираше се газификацията на града. Какво се случи?

-Инфраструктурата е изградена, но тя не е свързана с централния газопровод. Тоест, ако някой иска да ползва газ, не може да се включи, трябва да ползва компресиран в бутилки и т.н., което прави прави производството нерантабилно.  

-Колко би струвало осъществяването на такова свързване с централния газопровод?

-Установил съм контакт с две фирми, които ще ми дадат точен разчет. Подчертавам, че съм разговарял с кмета на община Генерал Тошево, където газификацията на града се извършва от общинска фирма, а печалбата се реинвестира обратно в разширяване на мрежата. В тази община вече газифицират дори и села, докато ние в Карнобат дори не ползваме тази услуга.

Има и други проблеми – например този със снабдяването на населението с дърва. За трета поредна година, въпреки че община Карнобат има много гори,  дървата не достигат до населението. Не мога да кажа каква е причината за това. Изтъква се, че не могат да се намерят работници, които да режат и извозват. Въпреки всичко смятам, че след като парите са събрани от населението, е редно хората да получат услугата. А не да получават дърва за огрев през февруари, когато зимата е на свършване.

-Кои населени места визирате или се отнася за цялата община този проблем?

-В петък имах среща с хора от Крумово градище. Те ми сигнализираха. Получил съм сигнали и от с. Соколово, с. Огнен.Не съм ги систематизирал, за да ви посоча точните населени места, но самият факт, че хората се обръщат към мен и ме търсят по този повод, означава, че има проблем и той не е единичен. Аз като непредубеден човек, бих могъл да погледна на нещата от друг ъгъл и да предложа адекватно решение. Има сред тези хора много възрастни и те се нуждаят от нашата грижа.

-Какво се случи с огромната инвестиция, която предстоеше да дръпне града напред в бъдещето -  ветроенергийния парк на Карнобат?

-Този проект има интересна история. За реализирането на ветроенергийния парк Общинският съвет проведе разговори и имаше реален изпълнител.  Г-н Димитров събра местния парламент обаче и каза, че по негови вътрешни канали разучил, че избраната от нас, общинските съветници, фирма била съставена от измамници. Затова трябвало да се насочим към друга фирма, която впоследствие одобрихме, преминахме към вариант пряко договаряне и към реално подписване на договор. На нас ни се представи документ, в който бе упоменато, че размерът на инвестицията е около 1.2 млрд. долара. Въпросният договор беше дълъг не повече от страница и половина формат А4, което бе несериозно. Заради това аз отказах да се подпише, повдигнах публично въпроса, но ми беше заявено, че „като много знам, тогава да намеря друг договор“, цитатът е точен. Свързах се с покойния вече адвокат Евгений Мосинов – общински съветник от БСП-Бургас. Той помогна в изготвянето на проекто-договор, който послужи за основа  при сключване на договора за тази огромна инвестиция. Последва плащане на право на строеж в размер на над 100 хил.лв. и... дотук. Аз самият оттам насетне не знам какво се е случило, защото не е в правомощията ми, но ветроенергиен парк в Карнобат няма и както изглежда – няма и да има.

- Да преминем  към друга, болезнена за Карнобат тема – според вас какво се случва с многобройните работници и служители във Винпром Карнобат, на лозята, в Топаз мел – структури, свързани с най-големия инвеститор – Миню Стайков, върху чийто бизнес бе нанесен сериозен удар от държавата?

-В Топаз мел съм работил 5 години между 2001 и 2006 г. като юрист-консулт. Познавам се лично с много от хората там и те са ме търсили за контакт през годините. Не знам  днес колко от тях са на работа. Когато възникна проблемът със завода през есента на м.г. и започнаха проверките от страна на репресивните органи на държавата, бях потърсен отново за съдействие от чисто политическо естество, но такова съдействие бе невъзможно да окажа, тъй като се отнасяше до работата на прокуратурата и съда. Но аз през цялото време съм съчувствал, защото всеки един от работниците там има свой собствен живот, родители, семейства, има деца, заеми, ипотеки. Винзаводът работи, макар че на входа и изхода има жандармерия. Хората не се притесняват да идват на работа, а заплатите им се изплащат своевременно. Аз виждам спокойна обстановка.

-А за другите двама опоненти в предизборната кампания – Георги Димитров и Владимир Крумов какво мислите?

-Няма нищо ново под слънцето. Отново сме тримата кандидати от 2015 г. – познаваме се, смятам, че  са подготвени кадри, които са се доказали в обществения и политическия живот на Карнобат. Има възможност карнобатлии да преосмислят своя глас,  да преценят дали на предния вот са направили правилния избор. И ако някой счита, че е сгрешил,  да се поправи на 27 октомври.

-Ако спечелите изборите, Вие се прибирате в Карнобат и ставате кмет. Обещавате ли го на карнобатлии?

-Разбира се. Където и да ходя по света и в страната, винаги се завръщам в Карнобат, защото тук се чувствам добре и тук съм сред роднини и приятели.

-Каква е прогнозата ви за Карнобат след изборите?

-Гарантрам плавен преход по отношение на промяната на управлението на града. Дори и днес, (вторник- б.а)  ме търсиха общински служители, които искат да разговарят за бъдещето си, за тяхното кариерно израстване и за опасността, че биха останали без работа. Аз смятам да им дам такава възможност, предвид това, че споделят моите възгледи за развитие на общината. В администрацията аз ще вляза с трима или четирима души екип, които споделят моята визия и визията на БСП за развитието на Карнобат.

-А Вашата визия не е тази, която се наблюдава през последните 12 години?

-Не е. Защото тези ангажименти, които ние поемахме през последните 8 и даже 12 години, не бяха изпълнявани.


В категории: Карнобат


България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори