×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Атанас Камбитов: Апартаментгейт няма, а в обществени поръчки не участвам


Атанас Камбитов: Апартаментгейт няма, а в обществени поръчки не участвам
Четирима кандидати участваха в Дебата за Благоевград. Атанас Камбитов от ГЕРБ уверява, че Апартаментгейт няма. Дъщеря му си купила апартамент на груб строеж по 500 евро на квадрат
04 Октомври 2019, Петък, 11:05 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Опонентите му в „Дебата за Благоевград“ Румен Томов, Иван Ризов и Росен Георгиев споделиха, че биха си сложили морална контра

Апартаментгейт няма. Дъщеря ми е на 30 години, омъжена е, а съпругът й има бизнес. Апартаментът им в Благоевград е закупен на груб строеж по 500 евро на квадрат. Това каза Атанас Камбитов от ГЕРБ в „Дебатът за Благоевград“ по бТВ, след като Вероника Темелкова го пита какво е участието му в скандала с имотите на властта и как младите му дъщери са се сдобили с луксозни апартаменти за по 200 евро на квадрат. „Откъде са ги получили по време на управлението ви? Защо криете луксозната си къща?“, добави жената от публиката. 

Къщата ми е купена през 2005 г. много преди да започна да се занимавам с политика, отговори градоначалникът. 

Росен Георгиев от НФСБ: Най-важното качество за един кмет е моралът, ще върна доброто име на Благоевград

Не е ли редно кметът да разговаря с хората, вместо да живее в друг град, попита пък Георги Костадинов, а Камбитов изтъкна, че това не отговаря на истината. 

Тоня Кръстева пък се обърна към четирите участници в „Дебата за Благоевград“ и ги пита може ли да поемат отговорност да обещаят, че техни фирми няма да участват в обществени поръчки. Може ли да поставите една морална контра, ако станете общински съветници, добави тя.

И Камбитов, и независимият Румен Томов, подкрепен от БСП, и Иван Ризов от ВМРО, и Росен Георгиев от НФСБ уверяват, че обществени поръчки няма да поемат, ако станат градоначалници.

„Няма как да стана общински съветник, защото се кандидатирам само за кмет. Освен да спазва законът, кметът, който управлява града, трябва да има и морал. В Обществени поръчки няма да участвам“, каза кандидатът, подкрепен от социалистите. 

Аз съм човек на честа и не може да се случи да участвам в обществени поръчки, добави Ризов.

Това каза и Георгиев от НФСБ.

Магистър по медицина и по финанси Атанас Камбитов изтъкна, че жизненият му снандарт е доста висок, тъй като е бил работодател на 580 души в продължение на осем години преди да стане кмет. 

„За последните осем години градът беше променен. Привлечени бяха 311 милиона по оперативни програми и национално финансиране. Основните ми приоритети за следващите четири години са няколко: изграждане на индустриална зона, за да можем да осигурим привличане на инвеститори, заетост и по-високи доходи, както по-чиста екологична среда“, добави той.

„Интегриран градски транспорт, ВиК централна градска част, зелените пояси, които започнахме да изграждаме и всички мерки за чистотата на въздуха. Друг приоритет е устойчива и балансирана социална политика в две посоки – към възрастните и към младите хора”, заяви Камбитов.

Машинният инженер Румен Томов, който се занимава със строителен бизнес, каза, че влиза в тази битка, за да подобри бизнес средата в Благоевград. „Вторият приоритет е подобряване управлението на общината, така че тя да бъде обърната към хората и към проблемите им. Третият приоритет е този, свързан със зелената система и екологичните проблеми на града”, добави той.

Кандидатът на войводите Иван Ризов, който е завършил ВИНС – Варна и е директор на голяма строителна фирма, изтъкна, че основният приоритет, към който ще се стреми, ако бъде избран, е нормални доходи, сигурност и спокойствие. По отношение на дългосрочната политика това ще бъде социалната политика, инфраструктурата по селата, индустриалната зона, културата и образованието, добави той.

„През последните осем години Благоевград бе променен и това е видно. Има над 200 санирани блока, 9000 апартамента, депо, басейни, над 100 детски площадки. Площадът бе ремонтиран“, заяви Камбитов, след като водещият Антон Хекимян прочете въпроса на Добрин Стефанов, изпратен по Фейсбиук. Мъжът пита защо през 2009 г. Благоевград бе най-добър град за живеене, а след два мандата на кмета сега е на последно място.

„Като магистър по медицина кметът трябва да знае, че сърцето на един град е икономиката, производството. Когато сърцето ти е болно, колкото и да е красиво, животът не е добър“, заяви независимият кандидат. 

Градоначалникът се опита да обясни спадът в жизненият стандарт с оттеглянето на стратегическия инвеститор Булгартабак. 

„Единстеният проблем да няма инвеститор е липсата на терени. Това решаваме сега с подкрепата на правителството с изграждане на индустриални зони“, добави той.

Как Благоевград стигна дъното по заплати през последните години, попита друг зрител на бТВ.

„Кметът не е работодател. Заплатите са предмет на договорка между работодателите и служителите“, отговори Камбитов.

Томов обаче изтъкна, че 1 млн. лева влизат в общинската хазна от продажба на терени и добави, че ако местната власт имаше волята и желанието да изгради индустриална зона, тези средства можеше да се използват за закупуване на терени. 

Това е абсолютно несериозно, прекъсна го градоначалникът и попита опонентът му на колко лева се самоосигурява. 

Осигурявам се като собственик на фирма, отговори Томов. Осигурявате се на 560 лева, каза пък Камбитов и обясни, че стандартът бил нисък, не защото работниците получавали ниски заплати, а защото работодателите ги осигурявали на минималното трудове възнаграждение и така според статистиката излиза, че са работещи бедни.

Той отговори и на един от въпросите от публиката за разклатените плочки като изтъкна, че централният площад бил 20 000 квадрата и хората, които го питали за дефекта, вероятно са заболи поглед в един от детайлите. „Това се проекти с европейски средства и има постоянен контрол. Нямам никакви забележки обаче“, аргументира се градоначалникът.

Кандидатът на ВМРО пък изтъкна, че е трябвало да се работи повече с благоевградските фирми. „Дават се средствата на определени компании за саниране. В касите им влязоха милиони левове, а другите си загубиха работниците“, добави той.

„Тези проекти са направени и реализирани, но основната дума, с която могат да се определят е усвояване. Усвоени са тези евросредства, но дали целесъобразно нека кажат гражданите!“, коментира пък Росен Георгиев от НФСБ.

Камбитов обаче се опита да ги обори, като каза, че всичките 50 фирми в сектора от Благоевград работели по програмата за саниране на сгради.

Той говори и за мръсния въздух, като изтъкна, че основният източник (80% от замърсяването) са печките за твърдо гориво, а другият е градския транспорт. Според измерванията на експертите не било установено наличието на замърсяване от ТЕЦ-а.

„Изграждаме зелен пояс. Градският транспорт вече е с нови автобуси“, добави кметът.

Представителят на ВМРО в „Дебата за Благоевград“ каза пък, че трябва да се направят независими експертни комисии, за да се реши проблема. 

„Той трябва да се реши кардинално. Нужно е да се задължи тази фирма да си сложи необходимите филтри за производство. Покривите на производствените халета в този район са с черни сажди“, каза пък Томов.

„Общината няма правомощията да спре ТЕЦ-а. Ние не сме народен съд да национализираме. Правят се проверки“, отговори градоначалникът.

След като Ризов го пита защо обещаната църква от ГЕРБ още преди първия мандат на Камбитов още не е започната, кметът увери, че ще бъде построена през следващите четири години, ако бъде отново преизбран. 

„През шест от тези осем години бяхме в процедура за връщане на терени от бившите казарми
имаме идеен проект за църква. Този храм ще е бъде построена през този мандат“, добави той.

Томов повтори, че неговият основен приоритет е изграждане на подходяща бизнес среда без корупция, с прозрачни процедури и призовава хората да гласуват, за да намалят тежестта на купения вот.

Ризов пък се надява благоевградчани да му гласуват доверие, за да може да докаже, че човек става кмет, не за да гони личния си интерес и да създава обръчи от фирми около себе си. 
„За мен това той трябва да се среща с хората очи в очи и да решава техните проблеми. Гласувайте за работа, доходи, сигурност и спокойствие“, призова кандидатът на ВМРО.
 


В категории: Местни избори


Коментари
Спипаха автор на 9 кражби
Спипаха автор на 9 кражби 13/08/2020, Четвъртък 13:00 0
Андреа проговори ексклузивно
Андреа проговори ексклузивно 13/08/2020, Четвъртък 12:40 1
Венецуела e с 4000% инфлация
Венецуела e с 4000% инфлация 13/08/2020, Четвъртък 11:59 2
Дете пострада в катастрофа
Дете пострада в катастрофа 13/08/2020, Четвъртък 11:20 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Спипаха автор на 9 кражби Спипаха автор на 9 кражби

В сряда е привлечен като обвиняем

Община Поморие придоби сградата на Стария съд, превръща я в културен център Община Поморие придоби сградата на Стария съд, превръща я в културен център

Имотът се намира в центъра на града и е с площ от 431 кв.м.

Фестивал на младежта организираха в Бургас Фестивал на младежта организираха в Бургас

Следвай ритъма с Младежки Глас – zumba фест, jumping fit, cross Fit, фитнес тренировка, ръгби и бразилско джиу джицу

Божинката на по бира с участник в Капките Божинката на по бира с участник в Капките

Футболистът цъфна на една маса с певеца Георги Симеонов

Почина легендарният вратар Бисер Михайлов Почина легендарният вратар Бисер Михайлов

Той е началото на славно поколение вратари на "Левски"

Провал на извънредно заседание на парламента, депутати крещят „Оставка“ Провал на извънредно заседание на парламента, депутати крещят „Оставка“

Само 78 депутати се регистрираха в пленарната зала

Полиция щурмува пристройка на сграда в центъра на Бургас, натръшка трима Полиция щурмува пристройка на сграда в центъра на Бургас, натръшка трима

Намерена е угарка от марихуана, както и 55 грама бяло вещество

Цветанов подкрепи протестиращите, но не очаква Борисов да подаде оставка Цветанов подкрепи протестиращите, но не очаква Борисов да подаде оставка

Противопоставянето между институциите и личностите ще е с тежки последствия за България, призна бившият заместник-председател на ГЕРБ

Депутат: Парите, които Борисов раздава от джипа, няма да спрат протестите, оставката му ще спаси държавата Депутат: Парите, които Борисов раздава от джипа, няма да спрат протестите, оставката му ще спаси държавата

Дали ще подаде оставка е негово решение, каза пък Александър Ненков от ГЕРБ

Щетите от експлозията в Бейрут са за над 15 милиарда долара Щетите от експлозията в Бейрут са за над 15 милиарда долара

Ливанската прокуратура ще започне утре да разпитва настоящи и бивши министри

6% от населението на Англия с коронавирус 6% от населението на Англия с коронавирус

В проучването са участвали над 100 000 доброволци, които са тествани за антитела

Венецуела e с 4000% инфлация Венецуела e с 4000% инфлация

В края на април правителството увеличи минималната заплата със 78%

Полицаи стрелят с бойни куршуми на протест, арестуван демонстрант почина в болница в Минск Полицаи стрелят с бойни куршуми на протест, арестуван демонстрант почина в болница в Минск

Продължават бунтовете след президентските избори в Беларус

Турция предлага диалог на Гърция Турция предлага диалог на Гърция

Външните министри на страните членки на ЕС ще обсъдят ситуацията

Руската ваксина на пазара до 2 седмици Руската ваксина на пазара до 2 седмици

Производството на ваксината "Спутник V" ще бъде ориентирано на първо място към вътрешния пазар

Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести и барикади Нестихващо напрежение в Беларус: Трета нощ на протести и барикади

В столицата Минск демонстрантите издигнаха барикад

Чихуахуа спаси стопанина си Чихуахуа спаси стопанина си

Четириногото е повикало помощ, след като стопанина му получил инсулт

Война на Луната? Извънземни я обстрелват с ракети? Война на Луната? Извънземни я обстрелват с ракети?

В YouTube канала Bruce Sees all пуснаха видеоклип с НЛО и с удари по естествения спътник на Земята

Откриха коронавирус по опаковки на замразени храни в Китай Откриха коронавирус по опаковки на замразени храни в Китай

Властите са запечатали стоките, а всеки, който е боравил с тях, е под карантина

Хавана пак под карантина Хавана пак под карантина Връщането на карантинните мерки в кубинската столица, смекчени в началото на юли, е необходимо след рязкото увеличаване на заразените, посочи губернаторът на Хавана Рейналдо Гарсия Сапата
Бойко Борисов Бойко Борисов Да обучим децата, че след това да ходят на протест Виц на деня Виц на деня Веднъж един хипнотизатор се опита да ме хипнотизира, но нищо не се получи. И сега всеки път злорадо му припомням това, когато ходя всяка събота при него да му мия колата Виц на деня Виц на деня - Ужасно се притеснявам за мъжа си.
- Защо така?
- Сутринта отиде към любовницата, а по обяд тя се обади и ми вдигна скандал, защо още го няма.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук "Пеперуди в стомаха" - онова чувство, когато си пипнеш джоба и ти няма портфейлa.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори