×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Атанас Камбитов: Апартаментгейт няма, а в обществени поръчки не участвам


Атанас Камбитов: Апартаментгейт няма, а в обществени поръчки не участвам
Четирима кандидати участваха в Дебата за Благоевград. Атанас Камбитов от ГЕРБ уверява, че Апартаментгейт няма. Дъщеря му си купила апартамент на груб строеж по 500 евро на квадрат
04 Октомври 2019, Петък, 11:05 ч.
Автор: Михаил ДИМИТРОВ

Опонентите му в „Дебата за Благоевград“ Румен Томов, Иван Ризов и Росен Георгиев споделиха, че биха си сложили морална контра

Апартаментгейт няма. Дъщеря ми е на 30 години, омъжена е, а съпругът й има бизнес. Апартаментът им в Благоевград е закупен на груб строеж по 500 евро на квадрат. Това каза Атанас Камбитов от ГЕРБ в „Дебатът за Благоевград“ по бТВ, след като Вероника Темелкова го пита какво е участието му в скандала с имотите на властта и как младите му дъщери са се сдобили с луксозни апартаменти за по 200 евро на квадрат. „Откъде са ги получили по време на управлението ви? Защо криете луксозната си къща?“, добави жената от публиката. 

Къщата ми е купена през 2005 г. много преди да започна да се занимавам с политика, отговори градоначалникът. 

Росен Георгиев от НФСБ: Най-важното качество за един кмет е моралът, ще върна доброто име на Благоевград

Не е ли редно кметът да разговаря с хората, вместо да живее в друг град, попита пък Георги Костадинов, а Камбитов изтъкна, че това не отговаря на истината. 

Тоня Кръстева пък се обърна към четирите участници в „Дебата за Благоевград“ и ги пита може ли да поемат отговорност да обещаят, че техни фирми няма да участват в обществени поръчки. Може ли да поставите една морална контра, ако станете общински съветници, добави тя.

И Камбитов, и независимият Румен Томов, подкрепен от БСП, и Иван Ризов от ВМРО, и Росен Георгиев от НФСБ уверяват, че обществени поръчки няма да поемат, ако станат градоначалници.

„Няма как да стана общински съветник, защото се кандидатирам само за кмет. Освен да спазва законът, кметът, който управлява града, трябва да има и морал. В Обществени поръчки няма да участвам“, каза кандидатът, подкрепен от социалистите. 

Аз съм човек на честа и не може да се случи да участвам в обществени поръчки, добави Ризов.

Това каза и Георгиев от НФСБ.

Магистър по медицина и по финанси Атанас Камбитов изтъкна, че жизненият му снандарт е доста висок, тъй като е бил работодател на 580 души в продължение на осем години преди да стане кмет. 

„За последните осем години градът беше променен. Привлечени бяха 311 милиона по оперативни програми и национално финансиране. Основните ми приоритети за следващите четири години са няколко: изграждане на индустриална зона, за да можем да осигурим привличане на инвеститори, заетост и по-високи доходи, както по-чиста екологична среда“, добави той.

„Интегриран градски транспорт, ВиК централна градска част, зелените пояси, които започнахме да изграждаме и всички мерки за чистотата на въздуха. Друг приоритет е устойчива и балансирана социална политика в две посоки – към възрастните и към младите хора”, заяви Камбитов.

Машинният инженер Румен Томов, който се занимава със строителен бизнес, каза, че влиза в тази битка, за да подобри бизнес средата в Благоевград. „Вторият приоритет е подобряване управлението на общината, така че тя да бъде обърната към хората и към проблемите им. Третият приоритет е този, свързан със зелената система и екологичните проблеми на града”, добави той.

Кандидатът на войводите Иван Ризов, който е завършил ВИНС – Варна и е директор на голяма строителна фирма, изтъкна, че основният приоритет, към който ще се стреми, ако бъде избран, е нормални доходи, сигурност и спокойствие. По отношение на дългосрочната политика това ще бъде социалната политика, инфраструктурата по селата, индустриалната зона, културата и образованието, добави той.

„През последните осем години Благоевград бе променен и това е видно. Има над 200 санирани блока, 9000 апартамента, депо, басейни, над 100 детски площадки. Площадът бе ремонтиран“, заяви Камбитов, след като водещият Антон Хекимян прочете въпроса на Добрин Стефанов, изпратен по Фейсбиук. Мъжът пита защо през 2009 г. Благоевград бе най-добър град за живеене, а след два мандата на кмета сега е на последно място.

„Като магистър по медицина кметът трябва да знае, че сърцето на един град е икономиката, производството. Когато сърцето ти е болно, колкото и да е красиво, животът не е добър“, заяви независимият кандидат. 

Градоначалникът се опита да обясни спадът в жизненият стандарт с оттеглянето на стратегическия инвеститор Булгартабак. 

„Единстеният проблем да няма инвеститор е липсата на терени. Това решаваме сега с подкрепата на правителството с изграждане на индустриални зони“, добави той.

Как Благоевград стигна дъното по заплати през последните години, попита друг зрител на бТВ.

„Кметът не е работодател. Заплатите са предмет на договорка между работодателите и служителите“, отговори Камбитов.

Томов обаче изтъкна, че 1 млн. лева влизат в общинската хазна от продажба на терени и добави, че ако местната власт имаше волята и желанието да изгради индустриална зона, тези средства можеше да се използват за закупуване на терени. 

Това е абсолютно несериозно, прекъсна го градоначалникът и попита опонентът му на колко лева се самоосигурява. 

Осигурявам се като собственик на фирма, отговори Томов. Осигурявате се на 560 лева, каза пък Камбитов и обясни, че стандартът бил нисък, не защото работниците получавали ниски заплати, а защото работодателите ги осигурявали на минималното трудове възнаграждение и така според статистиката излиза, че са работещи бедни.

Той отговори и на един от въпросите от публиката за разклатените плочки като изтъкна, че централният площад бил 20 000 квадрата и хората, които го питали за дефекта, вероятно са заболи поглед в един от детайлите. „Това се проекти с европейски средства и има постоянен контрол. Нямам никакви забележки обаче“, аргументира се градоначалникът.

Кандидатът на ВМРО пък изтъкна, че е трябвало да се работи повече с благоевградските фирми. „Дават се средствата на определени компании за саниране. В касите им влязоха милиони левове, а другите си загубиха работниците“, добави той.

„Тези проекти са направени и реализирани, но основната дума, с която могат да се определят е усвояване. Усвоени са тези евросредства, но дали целесъобразно нека кажат гражданите!“, коментира пък Росен Георгиев от НФСБ.

Камбитов обаче се опита да ги обори, като каза, че всичките 50 фирми в сектора от Благоевград работели по програмата за саниране на сгради.

Той говори и за мръсния въздух, като изтъкна, че основният източник (80% от замърсяването) са печките за твърдо гориво, а другият е градския транспорт. Според измерванията на експертите не било установено наличието на замърсяване от ТЕЦ-а.

„Изграждаме зелен пояс. Градският транспорт вече е с нови автобуси“, добави кметът.

Представителят на ВМРО в „Дебата за Благоевград“ каза пък, че трябва да се направят независими експертни комисии, за да се реши проблема. 

„Той трябва да се реши кардинално. Нужно е да се задължи тази фирма да си сложи необходимите филтри за производство. Покривите на производствените халета в този район са с черни сажди“, каза пък Томов.

„Общината няма правомощията да спре ТЕЦ-а. Ние не сме народен съд да национализираме. Правят се проверки“, отговори градоначалникът.

След като Ризов го пита защо обещаната църква от ГЕРБ още преди първия мандат на Камбитов още не е започната, кметът увери, че ще бъде построена през следващите четири години, ако бъде отново преизбран. 

„През шест от тези осем години бяхме в процедура за връщане на терени от бившите казарми
имаме идеен проект за църква. Този храм ще е бъде построена през този мандат“, добави той.

Томов повтори, че неговият основен приоритет е изграждане на подходяща бизнес среда без корупция, с прозрачни процедури и призовава хората да гласуват, за да намалят тежестта на купения вот.

Ризов пък се надява благоевградчани да му гласуват доверие, за да може да докаже, че човек става кмет, не за да гони личния си интерес и да създава обръчи от фирми около себе си. 
„За мен това той трябва да се среща с хората очи в очи и да решава техните проблеми. Гласувайте за работа, доходи, сигурност и спокойствие“, призова кандидатът на ВМРО.
 


В категории: Местни избори


Коментари
Флагман.БГ Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата 25/04/2024, Четвъртък 09:21 0
0
Коментара по темата
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
ГЕРБ-СДС и ДПС свалиха кворума за започване на заседанието, за да спасят Росен Желязков ГЕРБ-СДС и ДПС свалиха кворума за започване на заседанието, за да спасят Росен Желязков След 30 минути ще има нова регистрация Обединението на левицата зациклило заради Ваня Григорова? Вземала еднолични решения Обединението на левицата зациклило заради Ваня Григорова? Вземала еднолични решения Не се разбрахме и по отношение на политиката, приоритетите и кадровото обезпечаване на представителството в изборите, каза Костадин Паскалев Тошко Йорданов: Кирил Петков е лицемер, снощи късаше ризи, а днес спаси Росен Желязков Тошко Йорданов: Кирил Петков е лицемер, снощи късаше ризи, а днес спаси Росен Желязков Кворумът се провяла, Росен Желязков ще спаси поста си  Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Дебора с покъртително признание, паник атаките я съсипват, а организма й не разграждал алкохола Попфолк дивата разказа как е катастрофирала и призна, че вечерта се пила 4-5 чаши вино в комбинация с приспивателно  Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Ще отложат ли с още една година либерализацията на пазара на тока? Премахването на регулираните цени ще доведе до тежки социални проблеми Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Протест пред Съдебната палата в София, близките на загиналия Филип настояват за справедливост Организирано е и шествие до пешеходната пътека, където беше прегазено момчето Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден Народното събрание остава без председател? Свалят Росен Желязков в последния работен ден ПП-ДБ и БСП му показаха "червен картон" Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Шеф Ангелов напусна Хелс китчън Топ готвачът бе доведен до отчаяние от безсилието на двата отбора 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените 8 фрази, които показват, че мъжът не уважава жените Да кажеш на една жена, че говори глупости или да я репликираш с: „Това, което казваш, няма смисъл“, е като да хвърлиш граната в разговор – тя непременно ще избухне Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Тези 7 съвета ще върнат щастието в живота ви Помогнете на другите, когато можете
Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Едва на 6 години той е любимец на Великобритания и един ден ще бъде крал Принц Луис стана на 6 години  Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Тя почти се влюби в него, но й посочиха вратата Киара напусна Ергенът Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Силяновска срази Пендаровски, но президент на Северна Македония не бе избран на първия тур Балотажът съвпада с парламентарните избори Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Скандал в ООН заради нов руски сателит, който носи ядрено устройство Москва наложи вето в Съвета за сигурност срещу резолюция на САЩ и Япония срещу надпреварата във въоръжаването в Космоса Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Козирогът и Телецът да си пазят парите, а Стрелецът да внимава с храната! Хороскоп за деня – 25 април 2024, четвъртък Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Президентът на РСМ Пендаровски – ЕС отряза всички искания на българите, освен едно незначително Вписването на българите в Конституцията с още 12 народи не е никаква опасност за нас, каза той Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Без жена съдия на Евро 2024, шеф: Това е лош сигнал Ръководителят на френските съдии бесен от липсата на Стефани Фрапар Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Тръмп нарече американската икономика безполезна, а САЩ - бунище Настоящият американски лидер Джо Байдън, е най-лошият президент в нашата история, казва още Доналд Тръмп Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция Задържаха руски заместник-министър на отбраната, разследват го за корупция "Днес е хубав ден", заяви Мария Печих, която е правела разследвания от името на Фонда за борба с корупцията ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци ФБР бие тревога заради "ТикТок", чрез мрежата Китай щял да шпионира 170 млн. американци Приложението принадлежи на компанията "БайтДенс", която има задължения към китайското правителство, каза Кристофър Рей
Бойко Борисов Бойко Борисов Осъждам и не подкрепям поведението на журналисти или хора, които влизат в НС да се държат по подобен начин с който и да я депутат Виц на деня Виц на деня За Великден ще ходите ли някъде?
- Моя е резервирал нощувки в Париж...
- Ние пък ще ходим във Велинград! Защо да бием толкова път за същите пари...?
Виц на деня Виц на деня - Скъпа, трябва да ти призная нещо. Аз съм далтонист.
- Скъпи, и аз трябва да ти призная нещо. Не съм от Перник, а от Нигерия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Пазете Земята! У целийо Космос само тук вариме рикия...


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори