×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Световна практика е синдикатите да подкрепят не само кандидати за кметове, но и партии


Световна практика е синдикатите да подкрепят не само кандидати за кметове, но и партии
КНСБ не подкрепя само кметове на ГЕРБ, но и много други кандидати, категоричен е Пламен Димитров (вдясно, с кмета на Варна Иван Портних)
28 Септември 2019, Събота, 10:41 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: ГЕРБ)

Ние политически сили не подкрепяме, а само конкретни хора, казва лидерът на синдикалната организация

През последните дни ГЕРБ се похвалиха със серия от прессъобщения, че техни кметове са получили подкрепа от КНСБ за още един мандат. Това се случи във Варна, Бургас, Велико Търново. Няколко седмици по-рано президентът на КНСБ Пламен Димитров лично даде положителна оценка за кмета на София Йорданка Фандъкова. Редно ли е синдикати да подкрепят политически сили? Разговаряме по темата с Пламен Димитров.

- Г-н Димитров, имате ли цялостна справка в кои градове КНСБ подкрепя кандидати за кметове?

- Не мога да кажа за всички. Случва се там, където нашите регионални съвети и структури са подготвили съответните споразумения и са ги договорили с кандидат-кметовете.

- Това са решения на местните структури на КНСБ?

- Да, задължително, как? Аз не решавам вместо тях.

- Малко притеснително изглежда синдикални организации да подкрепят конкретни политически сили.

- Не знам защо ви изглежда притеснително. Хората на местно ниво са заявили конкретни искания и когато съответният кандидат-кмет е припознал тези искания и ги е поел като ангажимент, ние подписваме предварително споразумение. И то се подписва от местните структури – от областните координатори по места. А аз, където съм бил, съм го обявил - във Варна и Бургас. На другите места са обявявани от съответните наши местни организации – Стара Загора, Благоевград, доколкото знам, Велико Търново…

- Прави впечатление, че подкрепяте само кметове на ГЕРБ.

- Аа, не, не е вярно това. Има много други кандидати. Следващите дни ще ги чуете. Аз знам, примерно, за Троян, за Гоце Делчев, където са кандидати на БСП, Самоков също. Просто те не са излезли към момента. Нашите организации по места са си самостоятелно делегирани и те си решават на местно ниво дали да подкрепят някого въобще, кой да бъде той и доколко са доволни през единствената призма – доколко хората, които са синдикални членове в съответните сектори, са получили или не са получили, чакат или ще получат подкрепа на техните искания за заплати, за условия за работа…  И това пише в тези споразумения, между другото.

- А това вид призив ли е към вашите членове да гласуват за конкретния кмет?

- Това е ангажимент, който колегите са поели на местно ниво и са казали, че по този начин застават зад него. А какво точно значи – измеренията са различни. Аз не мога да кажа какво ще направят. Има си закони и те могат да направят това, което им позволява законът.

- Говорих с човек (кандидат-кмет – б.а.) от Бургас, който твърди, че тази подкрепа е заради натиск отгоре, т.е. от вас, от националното ръководство на КНСБ.

- Кой пък е този човек, дайте да го видим! Специално в Бургас има решение, което е взето с подписите на всички членове на Регионалния съвет. Здравко Тошков може да го намерите и да ви коментира поименно кой, къде, какво е поел като ангажимент.

- А има ли такава практика в други държави – синдикални организации да подкрепят политически сили?

- Ние не подкрепяме политически сили, нещо сте се объркали. Говорим за личности, за конкретни хора. И отново казвам - те може да са подкрепени от някого, може да не са подкрепени от никого… нашите местни организации решават по какъв начин да си постигнат исканията. А иначе имаме синдикални лидери – кандидати за общински съветници. Не сме ги броили още, но сигурно ще станат над 100 души. Всеки път на местни избори имаме такива, които са във всички видове листи – местни коалиции, партийни коалиции, инициативни комитети.

- Т.е. има такава практика…

- Има, да. Има и повече даже. Има практика синдикати да излъчват и народни представители - или през инициативни комитети, или като независими кандидати, или през партии. Ние нямаме такива намерения.

- И това е световна практика в модерния свят…

- Това се мъча да кажа. Световна практика, в нормалния свят – западноевропейски най-вече. Не само че подкрепят определени кандидати, подкрепят и партии там. Ние тук партии не подкрепяме и никога не сме подкрепяли партии. Тук говорим за конкретни лица, които при това са ограничен брой. Аз не мисля, че ще бъдат толкова много. И това са хора, които са доказали, че синдикалните ни организации са доволни от това, което са свършили за хората – заплати, доходи…

- Това трябва да е единодушно решено от съответните органи на КНСБ, така ли?

- Решенията се взимат с мнозинство при нас. Не е казано, че е единодушно. В Бургас ми казаха, че всички членове на Регионалния съвет са подписали това решение. А иначе Уставът изисква обикновено мнозинство от всички членове на Регионалния съвет, който се състои от съответните представители на нашите федерации и синдикални съюзи в региона.

- Има обаче една такава теза – че кметовете са също работодатели и вие, един вид, подкрепяте работодател. Как отговаряте?

- Вижте, ще публикуваме споразуменията, да видите какво пише в тях. Ние това подкрепяме – че те поемат ангажимента, като станат кметове, да направят определени неща в шест-седем точки и области. В образованието да направят това и това, на работещите в социалните дейности да вдигнат заплатите… Примерно, в едно от споразуменията пише ясно и точно – за социалните дейности ежегодно увеличение на възнагражденията с 10%; за социалните домове и т.н. Така че не знам дали това е лошо или хубаво. За мен като синдикалист е хубаво, че на този, който се кандидатира да става кмет, утре аз ще имам основание (на база на това споразумение, подписано с местните организации) да кажа „ти тука си се подписал”. И там пише – ежегодно ще се отчита какво е изпълнено от тези ангажименти, които е поел, преди да стане кмет (ако стане кмет). И като не е увеличил заплатите с 10%, както е казал, съответно хората ще го „наплюят”, ще протестират, ще правят каквото могат. Ако го е изпълнил, следващия път може би пак ще го изберат, както в момента направихме.

- Т.е. вие не за първи път подкрепяте кандидат-кметове?

- Не, естествено. Ако нашата Конфедерация има някаква постоянна практика, тя е в местните избори да участват наши лидери в листите и в съветите, за да изразяват гласа на синдиката и на хората на труда на местно ниво; и да подкрепяме тези кметове, които са се ангажирали и са изпълнили, когато са били кметове, съответните си ангажименти за доходите и условията за работа. Това е ангажиментът, който искаме от тях. Не щем да правят мостове и магистрали – това не е наша работа.

- Но конкурентният синдикат „Подкрепа” не сме чули да прави такива инициативи.

- Конкурентният синдикат „Подкрепа” имаше кандидат за евродепутат, ако помните.

- Тя мисля, че се яви като независим, а не точно от името на „Подкрепа”.

- Ама ние нямаме кандидат-кметове от името на КНСБ, ако говорите така. Нямаме такива. Имаме само кандидати за съветници. Така че мисля, че има и европейска практика, както и в Източна Европа.


В категории: Местни избори


7
Коментара по темата
7.
Full game
28.09.2019 22:11:26
0
2
Аз мисля, че световна практика е синдикатите да са зависими
6.
Синдикалист на запад
28.09.2019 18:52:21
0
3
Световната практика е, синдикатите да извиват ръцете на държавата за да се развива бизнеса и да се следи интереса на работника и синдиката съответно! Нашите са просто кърлежи, които цоцат от държавата, докато се правят на защитници! Кой ли ден ще си платят ?
5.
koe e tova mature
28.09.2019 15:19:30
0
1
mn 6te go 6ibam
4.
koe e tova mature
28.09.2019 15:19:27
0
2
mn 6te go 6ibam
3.
до 2
28.09.2019 12:54:22
0
10
Точно така. И журналистиката също. Но пи нас и двете са не на свтовно , а на хамалско ниво, както се вижда от интервюто
2.
отврат
28.09.2019 12:13:53
2
19
Световна практика е синдикатите да са независими и да защитават правата на
работещите.
У нас е точно обратно - това са синдикати от социализма, които пак са на страната на управляващата партия...
И са несменяеми по няколко десетилетия.
1.
???
28.09.2019 11:50:46
1
13
То обещаното не е като даденото. И като не го изпълнят какво ще правите :стачка -не сме виждали с петилетки, ще плачите по медиите или ще си направите харакири публично?
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Кога да си мием зъбите – преди или след закуска Кога да си мием зъбите – преди или след закуска оказва се, че отговорът не еднозначен ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка ДАИ-джии отсвирват нарочно джипиеса, сами редят маршрута за книжка 26 пъти изпитващ сменил посоката, въпреки инструкциите на таблета ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? ГЕРБ готвят Фандъкова за премиер след изборите? Тя е безспорен авторитет и може да застане на върха на държавата  Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Защо трябва да накисвате съдове с пакетчета чай: Резултатите са впечатляващи Чаените торбички съдържат танин – това вещество ефективно се бори с плака и петна по съдовете 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е 1,30 лв. за яйце, не е от златна кокошка, "органично" е За сравнение - простосмъртното обикновено яйце в момента се търгува по около 60 стотинки в магазините и на пазарите ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС ГЕРБ внесоха доклада на временната комисия за "Боташ" в деловодството на НС Станков посочи, че ГЕРБ винаги е искал да освети сделката с "Боташ", докато правителството на Денков е имало 10 месеца да го освети, но не го е направило и стотици милиони са изтекли Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло Предлагат да падне тайната на възнаграждението и заплатите да са на светло В някои случаи служители, изпълняващи еднакви задължения, на една и съща позиция, получават различно заплащане Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Служебният кабинет смени областния управител на Бургас Поста за трети път ще заеме Мария Нейкова БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите БСП избира общински лидер на Бургас утре, реди листата за НС в неделя - вижте кои са кандидат-депутатите Паруш Парушев е фаворит за нов общински председател, но има и други кандидати Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята Щъркел атакува коли в Луковит: Кълве калници и сваля боята "Луковитският тенекеджия", както местните наричат птицата, е от защитен вид
Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт Турист умря след нелеп инцидент на прочут курорт 54-годишният мъж е паднал върху паркиран на улицата автомобил Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Шефът на ЦРУ: Украйна губи войната до края на годината Според Уилям Бърнс Киев „сега е изправен пред труден момент на бойното поле“ Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Кирил Петков не е чупил само чаши, но и цели маси Разкритието дойде от бившия премиер акад. Николай Денков Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Това е най-дългият плаж в Европа, почти няма хора и е близо до нас Мекият чакълест бряг на плажа, топлото време и дългата водна ивица го правят идеална дестинация за слънчеви бани, плуване и различни водни спортове Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Цветелина Грахич към Слави публично: Кой си ти, бе?! Ай, сиктир, помия такава Певицата се разяри буквално и написа коментар под поста на бившия си шеф, в който директно го пита кой е той, за какъв се взима и какво изобщо разбира от война Принц Хари заби як шамар на семейството си Принц Хари заби як шамар на семейството си В документ, който се разпространява от световни медии се вижда, че „принц Чарлз се е записал като гражданин на САЩ В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия В Северна Македония тръбят: България е по-опасна от Русия 34% от анкетираните избират Сърбия, а след нея най-важен съюзник са САЩ със 17%, следват Турция с 12%, Русия с 8% и Албания с 5% Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Алек вбеси зрителите на "Ергенът" с това решение Изгони Теа, а остави Валерия, въпреки че узна истината за нея  Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори