×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Д-р Мариана Контева: Не можем да оправдаваме високото си кръвно с възрастта


Д-р Мариана Контева: Не можем да оправдаваме високото си кръвно с възрастта
Обръщам се към всички хора над 30 години с рискови фактори за сърдечно-съдови усложнения, с диабет, високо кръвно да посещават кардиолог всяка година, съветва специалистът
27 Септември 2019, Петък, 11:27 ч.
Автор: Флагман.бг

Има червени лампи за сърдечно-съдови проблеми, които светят и при млади пациенти, нужно е само да ги видят, споделя началникът на Отделението по инвазивна кардиология в УМБАЛ „Дева Мария“

-    Д-р Контева, на 29 септември се отбелязва Световният ден на сърцето. Кое е Вашето послание към бургазлии?
-    Да се грижат за сърцето си. Отговорността за сърцето на пациента не е само на лекаря. Обръщам се към всички хора над 30 години, които са с наследствена обремененост, с рискови фактори за сърдечно-съдови усложнения, с висок холестерол, с високо кръвно, с метаболитен синдром, с диабет във всичките му форми да посещават кардиолог всяка година. За съжаление ние виждаме само върха на айсберга на болестта.  При нас идват пациенти или с вече реализиращ се инфаркт или инсулт, или с тежка сърдечна недостатъчност, при която вече трудно можем да помогнем. Пациентът трябва да знае, че една зле контролирана тежка хипертония, може сама да доведе до сърдечна недостатъчност, а след като тя вече е реалност, пътищата са много малко.

-    Тази година Дружеството на кардиолозите в България обърна сериозно внимание на проблема „сърдечна недостатъчност“. Бе организирана и национална кампания, в която вие участвате заедно с Ваши колеги от водещите болници в страната. Какво представлява това състояние и какво трябва да знаят хората за него?
-    Обикновено сърдечната недостатъчност се проявява с лесна умора, задух, ограничен физически капацитет, подуване на крайниците, белодробен или системен застой, които се дължат на невъзможност на сърцето да изпомпва достатъчно количество кръв и/или приема кръв, за да задоволи метаболитните потребности на тъканите. Всяко състояние, свързано с патология на сърдечно-съдовата система, дори едно умерено повишено кръвно, може да доведе до сърдечна недостатъчност.  В първите ми години в Бургас бях шокирана от пациенти, които с гордост ми казваха, че са преживели пет инфаркта и четири инсулта на крак и не са влизали в болница. Това не е гордост, мили пациенти! Гордост е независимо от това, какво ти се случва, ти да не реализираш сърдечно-съдов инцидент. Всичко, което може да предотврати инфаркта, може да отдалечи сърдечната недостатъчност. Един метаболитен синдром, една талия от 93 см при мъжете вече е самостоятелен фактор за сърдечно-съдови инциденти. Има червени лампи за сърдечно-съдов риск, които светят при млади хора, само трябва да ги видят. Това могат да бъдат:  висока пикочна киселина, повишена кръвна захар в горните граници на референтните стойности на лабораторията, инсулинова резистентност, млад човек, който не може да отслабне въпреки усилията и диетата. Това е отключена врата към сърдечно-съдовите усложнения.

-    Това, че някой е преживял лек инфаркт или инсулт и вече е добре, не е повод за гордост?
-    За съжаление това вече е включена червена лампа. Вече е късно. Медиите непрекъснато се опитват да убедят пациента за важното време за спасяване на инсулта. Неслучайно има времеви прозорец от 2 до 4 часа. Същото е за сърцето. Може да не са 2 до 4 часа, но неваскуларизираният инфаркт е смърт на сърдечни клетки. Всеки инфаркт, който не е уточнен инвазивно, дали съдът работи, или не, който не е отворен по различните методи за реваскуларизация, е некроза.  Всяка неработеща структура на сърцето е некроза.

-    Кардиолозите бият тревога, че сърдечната недостатъчност е по-опасна от рака, но силно подценявана.
-    Има една много интересна графика, която показват на конгресите на кардиолозите. Прилича на гъсеница с малка главичка и много дебел край. Малките кръгчета по тялото на гъсеницата са различните болести, от които смъртността е в проценти по-голяма или по-малка. Най-малката точица са изключително редки, вродени състояния, които са едно на милион. Най-големият край на гъсеницата е смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Независимо, че ние работим хай тек медицина, високоспециализирана, на европейско ниво, с нови методи на лечение, не успяваме да намалим този дебел край на гъсеницата и да го вкараме някъде в средата, т.е. да намалим смъртността от сърдечно-съдови заболявания. Това е така, защото независимо, че лекуваме спешните инфаркти все по-добре и смъртността от тях намалява, ние неглижираме сериозни сърдечни заболявания, които водят до сърдечна недостатъчност. Например хипертонията – много сериозен проблем е да убедим пациента, че „нормално за възрастта“ кръвно 160 на 100 няма. Много трудно е да убедим пациента, че 30 килограма отгоре върху неговите не са „наследствено предразположение“.  Много е трудно да убедим пациента, че умората му може да се дължи на проблеми със сърцето, които не са разпознати. Призивът ми е – посещавайте често кардиолог, който е готов да поеме всички сериозни и несериозни оплаквания, за да предотврати сърдечната недостатъчност.  Най-страшното е, че една терминална сърдечна недостатъчност в световен мащаб е изключително трудна за менажиране.

-    Звучи твърде тежко. Няма ли надежда за тези болни?
-    Има надежда и тя е в уменията и знанията на екипа. Нашият екип в болницата е с нестихващите амбиции  да предотврати достигането до сърдечна недостатъчност.  Единственото, за което моля, е волята на пациента да изпълнява заръките на лекаря и да идва често на контролни прегледи. То е същото като постоянното спазване на определен режим, бил той хранителен, спортен. Много е трудно да спазваш режим, знам от личен опит. Само че усилията да го спазваш е реалната крачка към успеха. Има и медикаменти, които спомагат за удължаване на живота и подобряване на качеството му при болни от сърдечна недостатъчност, но смисълът е да не допускаме да се стигне до нея.  И пациентът да е част от нашия екип.
    
-    Това означава ли, че българският пациент е недисциплиниран и не спазва лекарските препоръки?
-    Не е недисциплиниран. Българският пациент се нагледа и намъчи на много фази в здравеопазването. Болничната медицина се затвори единствено в пътеките по здравна каса, не защото лекарите са лоши, а защото са принудени да работят по този начин. Доболничната помощ се затвори в допустими  и недопустими за касата направления и изследвания. И някъде в този хаос да спазваме хартиените правила на касата, загубихме пациента. Пациентът се умори да търси помощ. Но аз и моят екип сме тук, в Бургас и му предлагаме изцяло помощ, както медицинска, така и психологическа. Готови сме да го убедим, че трябва да си помогне, готови сме да похвалим и поощрим усилията му, аз съм убедена, че когато нещата тръгнат в тази насока, победата е сигурна.
    
-    Вие сте един от най-известните инвазивни кардиолози, не само в Бургас, а и в страната. Дали всеки пациент може да стигне до Вас?
-    Достъпът до нас е изключително лесен. Няма недостижими величия. След закриването на „Сити Клиник Бургас“, обществеността на Бургас успя да се пребори да запази екипа, който разработи тази кардиологична и кардиохирургична помощ и я издигна на световно ниво. Моят екип се прехвърли в УМБАЛ „Дева Мария“. Вратите са денонощно отворени, работим 24 часа, работим и по Здравна каса, има денонощно компетентни кардиолози на разположение. Готови сме заедно да преборим недоверието и битката със смъртта, защото ние страдаме изключително много за загубените си битки. За семействата и за пациента загубата е огромна, но не мислете, че лекарят не страда и не помни загубите си.  Мога да обещая на всеки пациент помощ – на всеки, който счита, че е рисков, ако има сърдечна недостатъчност, или препоръка от лекар за някакво по-сериозно изследване или процедура. Болницата постоянно организира програми за безплатни прегледи, предстоят и такива за болни със сърдечна недостатъчност. Така че има няколко начина да се стигне до нас – било с платена консултация, с направление, или чрез програми за безплатни прегледи. Въпросът е да иска.

-    И за финал в Деня на сърцето – кое прави щастливо Вашето сърце?
-    Моето сърце е най-щастливо, когато  се прибирам късно вечер и съм убедена, че зад гърба си в болницата съм оставила хора, на които съм успяла да помогна.


В категории: Здраве


4 зодии, които шият добре
4 зодии, които шият добре 02/07/2020, Четвъртък 20:40 0
Къде изчезна Гала?
Къде изчезна Гала? 02/07/2020, Четвъртък 20:01 3
Юлиан Вергов на море за 6 лева
Юлиан Вергов на море за 6 лева 02/07/2020, Четвъртък 19:18 0
България Всички новини
Сериозен удар за БГ туризма: Балкан холидейз отмени чартърната си програма за лято 2020 Сериозен удар за БГ туризма: Балкан холидейз отмени чартърната си програма за лято 2020

Пренасочват всички продадени почивки за следващото лято

Феновете на „Ливърпул” от Бургас отпразнуваха титлата с атрактивно шествие Феновете на „Ливърпул” от Бургас отпразнуваха титлата с атрактивно шествие

Подгответе се за хегемонията в Англия, която ще настъпи оттук нататък, анонсира председателят на фен клуба в Бургас

 

Акция край к-г Градина: Созополски ченгета закопчаха двама туристи с екстази и амфети

22-годишният Филип Филипов и 26-годишният Тихомир Гатев са арестувани от ченгетата на РУ-Созопол

Бургазлиите Янчо и Слави са натръшканите от БМВ край Бургас Бургазлиите Янчо и Слави са натръшканите от БМВ край Бургас

Арестът е част от мащабна специализирана операция на полицията в Бургаска област

Валентин Касабов: Храните няма да поевтинеят, ако им намалим ДДС, бюджетът не е делва без дъно Валентин Касабов: Храните няма да поевтинеят, ако им намалим ДДС, бюджетът не е делва без дъно

Показахме на другите как трябва да се действа по време на криза, коментира депутатът от НФСБ 

4 зодии, които шият добре 4 зодии, които шият добре

Вижте кои са те

Абитуриентката Марияна Желязкова от Химията: Най-страхотните учители са в нашата гимназия Абитуриентката Марияна Желязкова от Химията: Най-страхотните учители са в нашата гимназия

Отличничката на XII „Б” клас искрено и лично за прекараните години в школото

Митьо Очите остава под стража, задържаха и негов човек, току-що пуснат от затвора Митьо Очите остава под стража, задържаха и негов човек, току-що пуснат от затвора

Калоян Колев и Иван Пишиев също не бяха пуснати от съда - могат да обжалват

Бунт срещу Нора Шопова в БНТ! Никой не иска манекенката без качества за спортна журналистка Бунт срещу Нора Шопова в БНТ! Никой не иска манекенката без качества за спортна журналистка

Тя няма нито ден трудов стаж като спортен журналист

Сунгурларско село остава на сухо – въвеждат режим на водата от 8 до 17 ч. Сунгурларско село остава на сухо – въвеждат режим на водата от 8 до 17 ч.

Става въпрос за с. Вълчин, където от няколко дни има сериозни смущения във водоснабдяването

Джокович и съпругата му - с отрицателни тестове за коронавирус Джокович и съпругата му - с отрицателни тестове за коронавирус

Първата ракета в света се зарази по време на турнира "Adria Tour"

Гърция отчита над 30% спад на туристите Гърция отчита над 30% спад на туристите

Безработицата може да достигне също до 30%

Пастор-астролог бие тревога, съвпадът на Сатурн с Юпитер носел апокалипсис Пастор-астролог бие тревога, съвпадът на Сатурн с Юпитер носел апокалипсис

Краят на света щял да дойде няколко дни преди Коледа, твърди Пол Бегли

Решават да стане ли „Света София” джамия, Вселенският патриарх плаши с разделение на човечеството Решават да стане ли „Света София” джамия, Вселенският патриарх плаши с разделение на човечеството

Ислямистите отдавна настояват сградата, която е част от списъка на ЮНЕСКО, отново да стане действаща джамия

Почина братът на папа Бенедикт Почина братът на папа Бенедикт

Георг Ратцингер ръководеше прочутия хор на момчетата "Регенсбургер домшпацен" в Германия

Малдивите отварят отново за туристи от 15 юли Малдивите отварят отново за туристи от 15 юли

Гърция, пък удължава забраната за полети от Обединеното кралство до 15 юли

Volkswagen се отказа от завод в Турция, поне на този етап Volkswagen се отказа от завод в Турция, поне на този етап

Фабриката в Западна Турция трябваше да създаде 4 000 работни места

Испания примамва Марадона Испания примамва Марадона

Легендата може да поеме Ла Фурия, ако Антонио Торес спечели изборите

Руснаците решават бъдещето на Путин Руснаците решават бъдещето на Путин

Кремъл с нежелание отложи планирания за 22 април вот заради коронавируса

Младен Маринов: Затварят граничен пункт „Маказа" на обяд Младен Маринов: Затварят граничен пункт „Маказа" на обяд

Очакват се опашки на границите, предупреди Борисов

Томислав Дончев Томислав Дончев Трябва да се реши дали съм соросоид или евразийско мекере Виц на деня Виц на деня Баба към внука си:
- Какво ядеш?
- Това е екстази, бабо!
- Виждам, че е екстази, ама защо така без хляб?!
Виц на деня Виц на деня - А бе Гоше, за кво се ожени като пак сам си переш гащите?
- Не бе, тия са нейните...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Толкова много хора отиват в Гърция, това май е някакъв трик да ги завладеем...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори