×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Няма да се налагат глоби за шофьори без винетка в Столична община
  • Кредитите от компаниите за бързи заеми се увеличиха с близо 20% за една година
  • В ДТ "Адриана Будевска" тази вечер ще бъде представен спектакъла "Свекървата" по Антон Страшимиров
  • За последното денонощие са образувани девет бързи полицейски производства, разкрити са 15 престъпления.
НА ЖИВО

Грета няма да спаси света, вслушайте се в науката и разберете защо греши


Грета няма да спаси света, вслушайте се в науката и разберете защо греши
Климатът винаги се променя. Било е адски горещо, имало динозаври, после те са измрели, всички животни са пуснали козина, настъпила е ледникова епоха и т.н.
25 Септември 2019, Сряда, 16:15 ч.

16-годишното момиче по-скоро вреди

“Вслушайте се в науката“, декламира Грета Тунберг при почти всяко свое изявление относно промените в климата. Но слуша ли самата Грета истинските учени? Откакто се превърна в лице на борбата с глобалното затопляне, 16-годишното момиче проповядва едно – краят е близо и не правим достатъчно, за да се спасим от него, пише dnes.bg

Грета обаче греши и много малко хора смеят да й го признаят. Все пак всеки, който се опълчи срещу шведката е заклеймяван като неверник, който не се интересува от бъдещето на планетата и не вярва в глобалното затопляне.

Никой не отрича, че мерки трябва да се вземат. Никой не казва, че бъдещето поколение не трябва да се научи да е по-отговорно. Отчасти, Грета помага за това. Прекрасно е, че има деца, които се вдъхновяват от нея и рециклират училищните си тетрадки и ограничават използването на пластмаса, че се научават да са отговорни, тъй като наистина нямаме резервна планета, а проблемът със замърсяването е огромен.

Но Грета всява и паника. Паника, продиктувана й от хора, които ще се облажат от нея.

Грета се превърна в оръжие на едни по-големи риби. И не, тук дори няма да обърнем внимание на Синдрома на Аспергер, който тя има. Микеланджело, Стенли Кубрик, Анди Уорхол, Стийв Джобс, Марк Зукърбърг, Моцарт... списъкът е безкраен. Всички те имат Аспергер и всички те са променили света. И Грета може, стига безотговорните възрастни да спрат да пълнят главата й с глупости. Едва ли ще можете да отречете, че децата рядко стигат до изводи сами и всъщност повтарят това, което възрастните им казват.

Истинската наука винаги се е разграничавала от думите на малката Тунберг. Глобално затопляне има. Мерки трябва да се вземат, но масовата истерия е ненужна. Всъщност, паниката никога не е довела до нищо хубаво.

Ето къде науката и Грета Тунберг с нейната армия от повтарящи деца се разграничават.

Ричард Линдзен е атмосферен физик в Масачузетския технологичен институт. Публикувал е над 200 научни изследвания относно климата. Той достига до следното заключение: "Вече 30 години съм преподавател в Масачузетския технологичен институт. През това време климатът се е променил изключително малко, но виковете срещу глобалното затопляне са станали много по-силни. Оказва се, че колкото по-малко се променя климатът, толкова по силно се чуват гласовете на еко активистите.“

Според Линдзен три групи от хора се занимават с темата за глобалното затопляне. Група 1 и 2 са учени. Група три са политиците, медиите и еколозите. Група едно включва експертите на ООН, които стигат до заключението, че глобалното затопляне настъпва заради използването на твърди горива. Те вярват, че някога отделяният въглероден диоксид може да „затопли опасно планетата“. Група 2 твърдят, че това не представлява такъв голям проблем. Според тях климатът се влияе от много неща – въртенето на Земята, слънцето, вятърът, морските течения. Нито едно от тези явление не е напълно разбрано и никой не може да докаже, че въглеродният диоксид е доминантният фактор.

Двете групи от учени обаче имат много допирни точки. И те са:

Климатът винаги се променя. Било е адски горещо, имало динозаври, после те са измрели, всички животни са пуснали козина, настъпила е ледникова епоха. Пред около 500 години са настъпили и последните големи промени в Европа – Гренландия от "Зелена земя“ постепенно става ледена и колониите там окончателно загиват.

Тогава е нямало заводи. Нямало е и дизелови автомобили.

Въглеродният диоксид е зелен газ. Без него животът на Земята е невъзможен. Добавянето му към атмосферата наистина води до затопляне, но не толкова голямо.

Нивата на CO2 се увеличават от края на малката ледена епоха през 19 век. През това време, приблизително от 1800 до 2000 година, температурата на Земята се е покачила едва с 1 градус. Едва през 60-те парниковите газове са заподозрени в това, че имат участие в глобалното затопляне.

Най-важната допирна точка между двете групи учени е, че "точно предсказание за бъдещата глобална температура и нейното отражение върху Земята не може да бъде направено.“

Учените на ООН дори пишат в своя доклад от 2007 година, че "дългосрочно предвиждане на бъдещите климатични промени е невъзможно“.

Нито една от групите учени не потвърждава, че твърдите горива са в основата на промените в климата. Тук се намесват медиите, политиците и еколозите. И се появява паниката. А тя носи на политиците пари и власт, на журналистите – заглавия, а на еколозите – пари за организациите им, които следват почти религиозни виждания относно бъдещето на Земята.

"Ние сме в началото на масово изтребление“, каза Грета пред ООН. Твърдение, което също не е вярно. Повечето деца, благодарение на нея, вярват, че имаме едва 12 години или дори по-малко за да оцелеем. Учените, на които шведката се уповава твърдят друго. Учените на панела на ООН заявиха, че „цифрите, за които Грета говори всъщност няма да бъдат усетени като Армагендон от тийнейджърите, протестиращи сега.“

Ето още малко научни факти:

Арктичният лед се топи по-бързо от предвиденото, но също така ледът на Антарктика се увеличава по-бързо от очакваното. Да, нивото на световният океан се покачва, но скоростта на това действие не се повишава. Всъщност, две научни изследвания през последните години показват, че процесът дори се е забавил. Казват ни, че никога не е имало толкова голяма суша. Според Nature се наблюдава намаляване на сушите по света от 1982 година насам.

Грета твърди, че възрастните са предали децата, но според HumanProgress, бедността е намаляла от 28% през 1999 г. до 11% през 2013 г.  Продължителността на живота от 1981 до 2015 година е скочила от 63,2 години на 71,9 години. Все повече деца завършват основно училище, а подобрение се вижда при борбата с глада, детския труд и грамотността.

Казват ни, че нещата се влошават. Но фактите не подкрепят това твърдение.

Разбира се, това не значи, че глобалното затопляне не е истинско и не представлява проблем. Но представянето на историята само от една гледна точка ни кара да губим фокус. Според данните на университета Оксфорд за смърт, причинена от наводнения, бедствия, суши и екстремни температури – 130 на 1 милион души са умирали всяка година в началото на 1900 г. От тогава, смъртността, причинена от тези фактори е паднала с 97%, като от 2010 година, 4 на 1 милион души загиват всяка година.

Всичко това се дължи на икономическият растеж на държавите. А това е още едно нещо, за което Грета не е права. Тя обвинява държавите, че мислят само за печалбата си и вечния икономически растеж, вместо да се фокусират върху борбата за климата. Тумберг не осъзнава, че за да се справим с проблема, всъщност са ни нужни много пари.

Както Джеръми Уарнър от The Telegrаph пише, "икономическият растеж е приятел на борбата с климатичните промени.“

"Не можеш да очакваш хората да се върнат в каменната ера, но с икономически растеж и пари имаме всякаква перспектива да започнем необходимия преход към свят с нулеви въглеродни емисии“, пише Уарнър.

Без наличието на средства едва ли ще можем да построим огромните заводи, извличащи CO2 от атмосферата и преработващи го в кислород. Без икономическия растеж цените на електрическите коли и екосъобразни технологии няма да спаднат, а ще останат недостижими за обикновения човек.

Това, което Грета Тунберг прави, е да всява масова истерия, за да освободи място за по-големи бизнес интереси на хора, които я използват като пионка. Навярно, дълбоко в сърцето си тя не осъзнава, че вместо да помага на човечеството в дългосрочен план, тя му вреди. Глобално затопляне има. То е проблем, който трябва да бъде решен, но паниката ни държи далеч от умните и практични решения, които ще ни извадят от кашата.

През последните 20 години всички панически се опитват да въведат зелената енергия. И все пак световно, само 0,4% от нея идва от соларни панели и вятърни генератори. В следващите 2 десетилетия тя ще продължи да е безобразно скъпа и ще достигне едва 2,2%. За това, вместо еколозите да се опитват да я въведат, първо трябва да вкараме парите си в изследвания и подобрения, които ще я направят по-евтина. Толкова евтина, че дори най-големите замърсители като Индия и Китай да я поискат.

И не, животът на Земята няма да си отиде след 12 или след 50 години. В следващите няколко милиона години хората ще продължат да се разхождат по нея. Не е лошо да слушаме Грета, за да подобрим качеството си на живот все пак. Но не очаквайте момиче, което не ходи на училище да знае, че литият в електрическата ви кола е по-опасен от дизел, че добивът на алуминий е катастрофален за природата, че отглеждането на соя, която да замества месото, унищожава почвата, както и рапицата, използвана за гориво.

Не гледайте само едната, катастрофална страна, на промените в климата. Иначе никога, нищо няма да постигнем. Гневът не ни помага.


В категории: Политика


2
Коментара
Преслава се забули
Преслава се забули 19/02/2020, Сряда 20:40 3
2
Коментара по темата
2.
Тита
25.09.2019 21:31:25
1
5
Не е необходимо да съм професор, за да ми е ясно, че детето не е с всичкия си... , но ми е ясно, че зад нея стои самият д...л!!! Аман от псевдопророци!
1.
ХХ
25.09.2019 16:46:36
19
8
Не знам кой е авторът, но има по малко акъл от грета...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ето кой е украинецът, спипан с 40 дози марихуана в Атия Ето кой е украинецът, спипан с 40 дози марихуана в Атия

Виталий К. е със статут на постоянно пребиваващ в България

Грозен скандал пред паметника на Васил Левски в София. Нинова и Радев поведоха фанатизирана агитка Грозен скандал пред паметника на Васил Левски в София. Нинова и Радев поведоха фанатизирана агитка

Да скандираш и освиркваш пред паметника на най-големия ни национален герой, е не само признак на лош вкус, но и на лошо възпитание, категоричен е кметът на Бургас и национален зам.-председател на ГЕРБ Димитър Николов

Николай Димитров: Управлението на плажовете е не просто бизнес, а социално отговорна мисия Николай Димитров: Управлението на плажовете е не просто бизнес, а социално отговорна мисия

Тази работа не става само с пари, а и с умения, коментира стопанинът на плажа в Крайморие

Обхватът на тол системата се стопи до 3115 км Обхватът на тол системата се стопи до 3115 км

Таксите ще са между 3 и 20 ст. на километър

Художничка омая Калин Врачански Художничка омая Калин Врачански

Двамата вече близо 2 години са неразделни

Украйна тревожно: Русия се готви за война Украйна тревожно: Русия се готви за война

 Киев не изключва военна офанзива от страна на руснаците

Преслава се забули Преслава се забули

Преси не иска да рискува и да обиди тамошните нрави

Валери Симеонов пред българската общност в Цариброд: Правителството взе решение за финансиране на културните ни центрове зад граница Валери Симеонов пред българската общност в Цариброд: Правителството взе решение за финансиране на културните ни центрове зад граница

Зам.-председателят на Народното събрание и народни представители се поклониха пред паметта и делото на Васил Левски и положиха венци и цветя на паметника на Апостола в Цариброд

 

София с потенциал да стане един от градовете на бъдещето София с потенциал да стане един от градовете на бъдещето

Повече за конференцията "Knowledge City 2020 – градове на бъдещето"

Шофьор гони, псува и засича, глобиха го 3000 лева Шофьор гони, псува и засича, глобиха го 3000 лева

Отнеха му книжката за година и половина 

Колко ще струва сватбата на Дженифър Лопес Колко ще струва сватбата на Дженифър Лопес

Сватбата на латино певицата с Алекс Родригес ще им струва било 3 млн. долара

Няма да повярвате, но това е секси спасителката Ясмин Блийт Няма да повярвате, но това е секси спасителката Ясмин Блийт

Тя напусна Холивуд преди 17 години и престана да се снима, не беше се появявала оттогава в публичното пространство

Ако имате тези признаци на лицето си, може би сте с рак са белия дроб Ако имате тези признаци на лицето си, може би сте с рак са белия дроб

Сред тях са пролапс на клепачите, малка зеница и липса на изпотяване от едната страна на лицето

Великобритания след Брекзит: Добре дошли са само висококвалифицираните работници Великобритания след Брекзит: Добре дошли са само висококвалифицираните работници

За първи път от десетилетия Обединеното кралство ще има пълен контрол върху това кой идва в страната и как работи имиграционната система

Италианският град плаща наема на новите си жители Италианският град плаща наема на новите си жители

Новодомците тpябвa дa пpeбивaвaт в Teopa пoнe тpи гoдини и тpябвa дa имaт пoнe eднo дeтe

Застреляха дубльорката на Никол Кидман и съпруга й Застреляха дубльорката на Никол Кидман и съпруга й

Убиецът е бившият мъж на Шерил Сандърс

Започва стачка в Гърция срещу вдигането на пенсионната възраст Започва стачка в Гърция срещу вдигането на пенсионната възраст

 Очакват се сериозни проблеми с транспорта

Коронавирусът е извънземен? Коронавирусът е извънземен?

Смъртоносният вирус 2019-nCoV е дошъл от Космоса, твърди астрономът Чандра Викрамасинге от Бъкингамския астробиологичен център

11-месечно бебе на бежанци почина в Атина със следи от сексуално насилие 11-месечно бебе на бежанци почина в Атина със следи от сексуално насилие

Окончателните отговори ще се появят след хистологичните изследвания

"Фронтекс" освети измамата, наречена "спасяване на бедстващи мигранти" от Африка "Фронтекс" освети измамата, наречена "спасяване на бедстващи мигранти" от Африка

Модерни и удобни кораби прекарват хората до брега, там ги товарят на лодка, а граничарите ги "спасяват"

Андрей Райчев, социолог Андрей Райчев, социолог Вече трима искат да са Батман - Борисов, Радев, сега и Гешев Виц на деня Виц на деня Младеж отива при бащата на любимото момиче.
- Господине, бих искал да се оженя за вашата дъщеря.
- А говорихте ли с жена ми?
- Да, но ако не възразявате, все пак предпочитам вашата дъщеря.
Виц на деня Виц на деня Ако знаех, че си толкова беден, нямаше да се омъжа за теб!
- Ами аз ти казвах, че ти си ми всичко, но ти ме мислеше за романтик!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Какво е град?
Много селяни на едно място.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори