×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Грета няма да спаси света, вслушайте се в науката и разберете защо греши


Грета няма да спаси света, вслушайте се в науката и разберете защо греши
Климатът винаги се променя. Било е адски горещо, имало динозаври, после те са измрели, всички животни са пуснали козина, настъпила е ледникова епоха и т.н.
25 Септември 2019, Сряда, 16:15 ч.

16-годишното момиче по-скоро вреди

“Вслушайте се в науката“, декламира Грета Тунберг при почти всяко свое изявление относно промените в климата. Но слуша ли самата Грета истинските учени? Откакто се превърна в лице на борбата с глобалното затопляне, 16-годишното момиче проповядва едно – краят е близо и не правим достатъчно, за да се спасим от него, пише dnes.bg

Грета обаче греши и много малко хора смеят да й го признаят. Все пак всеки, който се опълчи срещу шведката е заклеймяван като неверник, който не се интересува от бъдещето на планетата и не вярва в глобалното затопляне.

Никой не отрича, че мерки трябва да се вземат. Никой не казва, че бъдещето поколение не трябва да се научи да е по-отговорно. Отчасти, Грета помага за това. Прекрасно е, че има деца, които се вдъхновяват от нея и рециклират училищните си тетрадки и ограничават използването на пластмаса, че се научават да са отговорни, тъй като наистина нямаме резервна планета, а проблемът със замърсяването е огромен.

Но Грета всява и паника. Паника, продиктувана й от хора, които ще се облажат от нея.

Грета се превърна в оръжие на едни по-големи риби. И не, тук дори няма да обърнем внимание на Синдрома на Аспергер, който тя има. Микеланджело, Стенли Кубрик, Анди Уорхол, Стийв Джобс, Марк Зукърбърг, Моцарт... списъкът е безкраен. Всички те имат Аспергер и всички те са променили света. И Грета може, стига безотговорните възрастни да спрат да пълнят главата й с глупости. Едва ли ще можете да отречете, че децата рядко стигат до изводи сами и всъщност повтарят това, което възрастните им казват.

Истинската наука винаги се е разграничавала от думите на малката Тунберг. Глобално затопляне има. Мерки трябва да се вземат, но масовата истерия е ненужна. Всъщност, паниката никога не е довела до нищо хубаво.

Ето къде науката и Грета Тунберг с нейната армия от повтарящи деца се разграничават.

Ричард Линдзен е атмосферен физик в Масачузетския технологичен институт. Публикувал е над 200 научни изследвания относно климата. Той достига до следното заключение: "Вече 30 години съм преподавател в Масачузетския технологичен институт. През това време климатът се е променил изключително малко, но виковете срещу глобалното затопляне са станали много по-силни. Оказва се, че колкото по-малко се променя климатът, толкова по силно се чуват гласовете на еко активистите.“

Според Линдзен три групи от хора се занимават с темата за глобалното затопляне. Група 1 и 2 са учени. Група три са политиците, медиите и еколозите. Група едно включва експертите на ООН, които стигат до заключението, че глобалното затопляне настъпва заради използването на твърди горива. Те вярват, че някога отделяният въглероден диоксид може да „затопли опасно планетата“. Група 2 твърдят, че това не представлява такъв голям проблем. Според тях климатът се влияе от много неща – въртенето на Земята, слънцето, вятърът, морските течения. Нито едно от тези явление не е напълно разбрано и никой не може да докаже, че въглеродният диоксид е доминантният фактор.

Двете групи от учени обаче имат много допирни точки. И те са:

Климатът винаги се променя. Било е адски горещо, имало динозаври, после те са измрели, всички животни са пуснали козина, настъпила е ледникова епоха. Пред около 500 години са настъпили и последните големи промени в Европа – Гренландия от "Зелена земя“ постепенно става ледена и колониите там окончателно загиват.

Тогава е нямало заводи. Нямало е и дизелови автомобили.

Въглеродният диоксид е зелен газ. Без него животът на Земята е невъзможен. Добавянето му към атмосферата наистина води до затопляне, но не толкова голямо.

Нивата на CO2 се увеличават от края на малката ледена епоха през 19 век. През това време, приблизително от 1800 до 2000 година, температурата на Земята се е покачила едва с 1 градус. Едва през 60-те парниковите газове са заподозрени в това, че имат участие в глобалното затопляне.

Най-важната допирна точка между двете групи учени е, че "точно предсказание за бъдещата глобална температура и нейното отражение върху Земята не може да бъде направено.“

Учените на ООН дори пишат в своя доклад от 2007 година, че "дългосрочно предвиждане на бъдещите климатични промени е невъзможно“.

Нито една от групите учени не потвърждава, че твърдите горива са в основата на промените в климата. Тук се намесват медиите, политиците и еколозите. И се появява паниката. А тя носи на политиците пари и власт, на журналистите – заглавия, а на еколозите – пари за организациите им, които следват почти религиозни виждания относно бъдещето на Земята.

"Ние сме в началото на масово изтребление“, каза Грета пред ООН. Твърдение, което също не е вярно. Повечето деца, благодарение на нея, вярват, че имаме едва 12 години или дори по-малко за да оцелеем. Учените, на които шведката се уповава твърдят друго. Учените на панела на ООН заявиха, че „цифрите, за които Грета говори всъщност няма да бъдат усетени като Армагендон от тийнейджърите, протестиращи сега.“

Ето още малко научни факти:

Арктичният лед се топи по-бързо от предвиденото, но също така ледът на Антарктика се увеличава по-бързо от очакваното. Да, нивото на световният океан се покачва, но скоростта на това действие не се повишава. Всъщност, две научни изследвания през последните години показват, че процесът дори се е забавил. Казват ни, че никога не е имало толкова голяма суша. Според Nature се наблюдава намаляване на сушите по света от 1982 година насам.

Грета твърди, че възрастните са предали децата, но според HumanProgress, бедността е намаляла от 28% през 1999 г. до 11% през 2013 г.  Продължителността на живота от 1981 до 2015 година е скочила от 63,2 години на 71,9 години. Все повече деца завършват основно училище, а подобрение се вижда при борбата с глада, детския труд и грамотността.

Казват ни, че нещата се влошават. Но фактите не подкрепят това твърдение.

Разбира се, това не значи, че глобалното затопляне не е истинско и не представлява проблем. Но представянето на историята само от една гледна точка ни кара да губим фокус. Според данните на университета Оксфорд за смърт, причинена от наводнения, бедствия, суши и екстремни температури – 130 на 1 милион души са умирали всяка година в началото на 1900 г. От тогава, смъртността, причинена от тези фактори е паднала с 97%, като от 2010 година, 4 на 1 милион души загиват всяка година.

Всичко това се дължи на икономическият растеж на държавите. А това е още едно нещо, за което Грета не е права. Тя обвинява държавите, че мислят само за печалбата си и вечния икономически растеж, вместо да се фокусират върху борбата за климата. Тумберг не осъзнава, че за да се справим с проблема, всъщност са ни нужни много пари.

Както Джеръми Уарнър от The Telegrаph пише, "икономическият растеж е приятел на борбата с климатичните промени.“

"Не можеш да очакваш хората да се върнат в каменната ера, но с икономически растеж и пари имаме всякаква перспектива да започнем необходимия преход към свят с нулеви въглеродни емисии“, пише Уарнър.

Без наличието на средства едва ли ще можем да построим огромните заводи, извличащи CO2 от атмосферата и преработващи го в кислород. Без икономическия растеж цените на електрическите коли и екосъобразни технологии няма да спаднат, а ще останат недостижими за обикновения човек.

Това, което Грета Тунберг прави, е да всява масова истерия, за да освободи място за по-големи бизнес интереси на хора, които я използват като пионка. Навярно, дълбоко в сърцето си тя не осъзнава, че вместо да помага на човечеството в дългосрочен план, тя му вреди. Глобално затопляне има. То е проблем, който трябва да бъде решен, но паниката ни държи далеч от умните и практични решения, които ще ни извадят от кашата.

През последните 20 години всички панически се опитват да въведат зелената енергия. И все пак световно, само 0,4% от нея идва от соларни панели и вятърни генератори. В следващите 2 десетилетия тя ще продължи да е безобразно скъпа и ще достигне едва 2,2%. За това, вместо еколозите да се опитват да я въведат, първо трябва да вкараме парите си в изследвания и подобрения, които ще я направят по-евтина. Толкова евтина, че дори най-големите замърсители като Индия и Китай да я поискат.

И не, животът на Земята няма да си отиде след 12 или след 50 години. В следващите няколко милиона години хората ще продължат да се разхождат по нея. Не е лошо да слушаме Грета, за да подобрим качеството си на живот все пак. Но не очаквайте момиче, което не ходи на училище да знае, че литият в електрическата ви кола е по-опасен от дизел, че добивът на алуминий е катастрофален за природата, че отглеждането на соя, която да замества месото, унищожава почвата, както и рапицата, използвана за гориво.

Не гледайте само едната, катастрофална страна, на промените в климата. Иначе никога, нищо няма да постигнем. Гневът не ни помага.


В категории: Политика


2
Коментара
Българин е убит в Сиатъл
Българин е убит в Сиатъл 25/09/2020, Петък 10:40 0
2
Коментара по темата
2.
Тита
25.09.2019 21:31:25
1
5
Не е необходимо да съм професор, за да ми е ясно, че детето не е с всичкия си... , но ми е ясно, че зад нея стои самият д...л!!! Аман от псевдопророци!
1.
ХХ
25.09.2019 16:46:36
19
8
Не знам кой е авторът, но има по малко акъл от грета...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Ексшефът на ДАБЧ Бате Харо и още трима отиват на съд за подкупи, търговия с влияние и пране на пари Ексшефът на ДАБЧ Бате Харо и още трима отиват на съд за подкупи, търговия с влияние и пране на пари Полска туристка била нападната сексуално от масажист в Обзор? Полска туристка била нападната сексуално от масажист в Обзор?

Взимат й проби за изследване на биологичен материал, за да се докажат твърденията й

Втора петиция с искане за достъп на журналистите до депутатите бе внесена в парламента Втора петиция с искане за достъп на журналистите до депутатите бе внесена в парламента

Тя е адресирана и до премиера

Психичноболна жена от Дряново нахлула в магазин с газов пистолет Психичноболна жена от Дряново нахлула в магазин с газов пистолет

Тя сподели, че искала да се предпази от буйстващи младежи и се оправда, че не хвърляла яйца по къщата на съседите, а по тротоара 

Симеонов към Дариткова: Съжалих Ви - тичахте нагоре-надолу като катеричка Симеонов към Дариткова: Съжалих Ви - тичахте нагоре-надолу като катеричка

Шефката на парламентарната група на ГЕРБ отбранява самоотвержено нов закон след нападки от БСП

Цветан Цветанов не иска коалиция с ГЕРБ, оттеглил се не заради скандала с апартаментите Цветан Цветанов не иска коалиция с ГЕРБ, оттеглил се не заради скандала с апартаментите

При всички положения щях да напусна партията, каза той

Мъж псува и агресира на лекари в МБАЛ „Бургасмед”, заплаши ги и с пистолет Мъж псува и агресира на лекари в МБАЛ „Бургасмед”, заплаши ги и с пистолет

Бургазлията е задържан за срок от 24 часа, по случая е образувано бързо производство

Фирма от Пловдив пробута на баба прахосмукачка за 7500 лева Фирма от Пловдив пробута на баба прахосмукачка за 7500 лева

79-годишната Лиляна Господинова се подписала под договор за покупка и дължи неустойка от 750 лева, ако върне продукта

Аспаруховият мост във Варна се руши, но според инж. Досев от АПИ опасност няма Аспаруховият мост във Варна се руши, но според инж. Досев от АПИ опасност няма

Жители на „Аспарухово“, на които ежедневно им се налага да преминават оттам, казват, че има спешната нужда от ремонт на съоръжението 

Либерали напъват за узаконяване на педофилията, сексуалното влечение към деца било естествено Либерали напъват за узаконяване на педофилията, сексуалното влечение към деца било естествено

Натрапват ни „транс-възрастови“ хора - деца, пленени в тяло на възрастен

Отлагат карнавала в Рио де Жанейро заради пандемията от коронавирус Отлагат карнавала в Рио де Жанейро заради пандемията от коронавирус

Зрелищното събитие трябваше да се проведе през февруари 2021 г.

ЕС: Няма свидетелства, че пандемията е хибридна кампания или операция ЕС: Няма свидетелства, че пандемията е хибридна кампания или операция

Сред най-често разпространяваната дезинформация за COVID-19 са твърденията, че вирусът на болестта е създаден от САЩ или НАТО

Презервативи втора употреба продават във Виетнам Презервативи втора употреба продават във Виетнам

Полицията откри цех за пакетирането им

Франция отново затяга мерките срещу коронавируса Франция отново затяга мерките срещу коронавируса

Мярката ще засегне и турнира по тенис Ролан Гарос, в който участие ще вземат Григор Димитров и Цветана Пиронкова

Стрелба по полицаи в САЩ заради убийство на жена Стрелба по полицаи в САЩ заради убийство на жена

 Двама униформени са простреляни на митинг в Луивил, щата Кентъки

Извънземен застрелян в американска военна база? Извънземен застрелян в американска военна база?

Служители от военновъздушните сили взели НЛО за шпионски самолет, военен полицай стрелял по сивокафяво същество

Бомбена заплаха затвори за 3 часа Айфеловата кула Бомбена заплаха затвори за 3 часа Айфеловата кула

Районът около парижкия символ е отцепен от полицията

СЗО: Светът да се готви за нова пандемия СЗО: Светът да се готви за нова пандемия

Историята ни учи, че епидемиите и пандемиите всъщност са част от живота, каза генералният директор

 

Фейсбук може да спре работа в Европа Фейсбук може да спре работа в Европа

От компанията не виждат как ще предоставят услугите си в рамките на ЕС, ако регулаторите не замразят механизма за пренос на данни

 

Трима българи са задържани в Индия за източване на банкови карти Трима българи са задържани в Индия за източване на банкови карти

Арестите били извършени на различни места в югозападния щат Гоа

Святлана Цихановска, кандидат-президент на Беларус Святлана Цихановска, кандидат-президент на Беларус Днес Лукашенко просто излезе в пенсия, единственият лидер съм аз. Виц на деня Виц на деня Късна зимна вечер. По улицата притичва гол мъж. Двама минувачи коментират:
- Виж: ексхибиционист!
- Не, по-скоро мисля, че се калява!
- Грешите, - казва голият мъж. - Връщам се от казиното.
Виц на деня Виц на деня В магазин продавач сменя цената на лаптоп от 1000 лева на 800 лева.
- Защо толкова поевтинява? - пита клиент.
- Приключиха новогодишните намаления.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Индианците не обърнаха внимание на потока бежанци от Европа и сега живеят в резервати...
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори