×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Днес се провеждат редовни сесии в Поморие, Сунгурларе, Айтос и Камено
  • Арести на Острова след смъртта на петима мигранти в Ламанша
  • Съдът пак върна делото срещу собственика на "ТАД Груп" Иван Тодоров за кибертероризъм на прокуратурата
  • Отново ще се обсъжда от Белград и Прищина забраната за използване на сръбския динар в Косово
  • Русия се възпротиви с вето на забраната за ядрени оръжия в космоса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Грета няма да спаси света, вслушайте се в науката и разберете защо греши


Грета няма да спаси света, вслушайте се в науката и разберете защо греши
Климатът винаги се променя. Било е адски горещо, имало динозаври, после те са измрели, всички животни са пуснали козина, настъпила е ледникова епоха и т.н.
25 Септември 2019, Сряда, 16:15 ч.

16-годишното момиче по-скоро вреди

“Вслушайте се в науката“, декламира Грета Тунберг при почти всяко свое изявление относно промените в климата. Но слуша ли самата Грета истинските учени? Откакто се превърна в лице на борбата с глобалното затопляне, 16-годишното момиче проповядва едно – краят е близо и не правим достатъчно, за да се спасим от него, пише dnes.bg

Грета обаче греши и много малко хора смеят да й го признаят. Все пак всеки, който се опълчи срещу шведката е заклеймяван като неверник, който не се интересува от бъдещето на планетата и не вярва в глобалното затопляне.

Никой не отрича, че мерки трябва да се вземат. Никой не казва, че бъдещето поколение не трябва да се научи да е по-отговорно. Отчасти, Грета помага за това. Прекрасно е, че има деца, които се вдъхновяват от нея и рециклират училищните си тетрадки и ограничават използването на пластмаса, че се научават да са отговорни, тъй като наистина нямаме резервна планета, а проблемът със замърсяването е огромен.

Но Грета всява и паника. Паника, продиктувана й от хора, които ще се облажат от нея.

Грета се превърна в оръжие на едни по-големи риби. И не, тук дори няма да обърнем внимание на Синдрома на Аспергер, който тя има. Микеланджело, Стенли Кубрик, Анди Уорхол, Стийв Джобс, Марк Зукърбърг, Моцарт... списъкът е безкраен. Всички те имат Аспергер и всички те са променили света. И Грета може, стига безотговорните възрастни да спрат да пълнят главата й с глупости. Едва ли ще можете да отречете, че децата рядко стигат до изводи сами и всъщност повтарят това, което възрастните им казват.

Истинската наука винаги се е разграничавала от думите на малката Тунберг. Глобално затопляне има. Мерки трябва да се вземат, но масовата истерия е ненужна. Всъщност, паниката никога не е довела до нищо хубаво.

Ето къде науката и Грета Тунберг с нейната армия от повтарящи деца се разграничават.

Ричард Линдзен е атмосферен физик в Масачузетския технологичен институт. Публикувал е над 200 научни изследвания относно климата. Той достига до следното заключение: "Вече 30 години съм преподавател в Масачузетския технологичен институт. През това време климатът се е променил изключително малко, но виковете срещу глобалното затопляне са станали много по-силни. Оказва се, че колкото по-малко се променя климатът, толкова по силно се чуват гласовете на еко активистите.“

Според Линдзен три групи от хора се занимават с темата за глобалното затопляне. Група 1 и 2 са учени. Група три са политиците, медиите и еколозите. Група едно включва експертите на ООН, които стигат до заключението, че глобалното затопляне настъпва заради използването на твърди горива. Те вярват, че някога отделяният въглероден диоксид може да „затопли опасно планетата“. Група 2 твърдят, че това не представлява такъв голям проблем. Според тях климатът се влияе от много неща – въртенето на Земята, слънцето, вятърът, морските течения. Нито едно от тези явление не е напълно разбрано и никой не може да докаже, че въглеродният диоксид е доминантният фактор.

Двете групи от учени обаче имат много допирни точки. И те са:

Климатът винаги се променя. Било е адски горещо, имало динозаври, после те са измрели, всички животни са пуснали козина, настъпила е ледникова епоха. Пред около 500 години са настъпили и последните големи промени в Европа – Гренландия от "Зелена земя“ постепенно става ледена и колониите там окончателно загиват.

Тогава е нямало заводи. Нямало е и дизелови автомобили.

Въглеродният диоксид е зелен газ. Без него животът на Земята е невъзможен. Добавянето му към атмосферата наистина води до затопляне, но не толкова голямо.

Нивата на CO2 се увеличават от края на малката ледена епоха през 19 век. През това време, приблизително от 1800 до 2000 година, температурата на Земята се е покачила едва с 1 градус. Едва през 60-те парниковите газове са заподозрени в това, че имат участие в глобалното затопляне.

Най-важната допирна точка между двете групи учени е, че "точно предсказание за бъдещата глобална температура и нейното отражение върху Земята не може да бъде направено.“

Учените на ООН дори пишат в своя доклад от 2007 година, че "дългосрочно предвиждане на бъдещите климатични промени е невъзможно“.

Нито една от групите учени не потвърждава, че твърдите горива са в основата на промените в климата. Тук се намесват медиите, политиците и еколозите. И се появява паниката. А тя носи на политиците пари и власт, на журналистите – заглавия, а на еколозите – пари за организациите им, които следват почти религиозни виждания относно бъдещето на Земята.

"Ние сме в началото на масово изтребление“, каза Грета пред ООН. Твърдение, което също не е вярно. Повечето деца, благодарение на нея, вярват, че имаме едва 12 години или дори по-малко за да оцелеем. Учените, на които шведката се уповава твърдят друго. Учените на панела на ООН заявиха, че „цифрите, за които Грета говори всъщност няма да бъдат усетени като Армагендон от тийнейджърите, протестиращи сега.“

Ето още малко научни факти:

Арктичният лед се топи по-бързо от предвиденото, но също така ледът на Антарктика се увеличава по-бързо от очакваното. Да, нивото на световният океан се покачва, но скоростта на това действие не се повишава. Всъщност, две научни изследвания през последните години показват, че процесът дори се е забавил. Казват ни, че никога не е имало толкова голяма суша. Според Nature се наблюдава намаляване на сушите по света от 1982 година насам.

Грета твърди, че възрастните са предали децата, но според HumanProgress, бедността е намаляла от 28% през 1999 г. до 11% през 2013 г.  Продължителността на живота от 1981 до 2015 година е скочила от 63,2 години на 71,9 години. Все повече деца завършват основно училище, а подобрение се вижда при борбата с глада, детския труд и грамотността.

Казват ни, че нещата се влошават. Но фактите не подкрепят това твърдение.

Разбира се, това не значи, че глобалното затопляне не е истинско и не представлява проблем. Но представянето на историята само от една гледна точка ни кара да губим фокус. Според данните на университета Оксфорд за смърт, причинена от наводнения, бедствия, суши и екстремни температури – 130 на 1 милион души са умирали всяка година в началото на 1900 г. От тогава, смъртността, причинена от тези фактори е паднала с 97%, като от 2010 година, 4 на 1 милион души загиват всяка година.

Всичко това се дължи на икономическият растеж на държавите. А това е още едно нещо, за което Грета не е права. Тя обвинява държавите, че мислят само за печалбата си и вечния икономически растеж, вместо да се фокусират върху борбата за климата. Тумберг не осъзнава, че за да се справим с проблема, всъщност са ни нужни много пари.

Както Джеръми Уарнър от The Telegrаph пише, "икономическият растеж е приятел на борбата с климатичните промени.“

"Не можеш да очакваш хората да се върнат в каменната ера, но с икономически растеж и пари имаме всякаква перспектива да започнем необходимия преход към свят с нулеви въглеродни емисии“, пише Уарнър.

Без наличието на средства едва ли ще можем да построим огромните заводи, извличащи CO2 от атмосферата и преработващи го в кислород. Без икономическия растеж цените на електрическите коли и екосъобразни технологии няма да спаднат, а ще останат недостижими за обикновения човек.

Това, което Грета Тунберг прави, е да всява масова истерия, за да освободи място за по-големи бизнес интереси на хора, които я използват като пионка. Навярно, дълбоко в сърцето си тя не осъзнава, че вместо да помага на човечеството в дългосрочен план, тя му вреди. Глобално затопляне има. То е проблем, който трябва да бъде решен, но паниката ни държи далеч от умните и практични решения, които ще ни извадят от кашата.

През последните 20 години всички панически се опитват да въведат зелената енергия. И все пак световно, само 0,4% от нея идва от соларни панели и вятърни генератори. В следващите 2 десетилетия тя ще продължи да е безобразно скъпа и ще достигне едва 2,2%. За това, вместо еколозите да се опитват да я въведат, първо трябва да вкараме парите си в изследвания и подобрения, които ще я направят по-евтина. Толкова евтина, че дори най-големите замърсители като Индия и Китай да я поискат.

И не, животът на Земята няма да си отиде след 12 или след 50 години. В следващите няколко милиона години хората ще продължат да се разхождат по нея. Не е лошо да слушаме Грета, за да подобрим качеството си на живот все пак. Но не очаквайте момиче, което не ходи на училище да знае, че литият в електрическата ви кола е по-опасен от дизел, че добивът на алуминий е катастрофален за природата, че отглеждането на соя, която да замества месото, унищожава почвата, както и рапицата, използвана за гориво.

Не гледайте само едната, катастрофална страна, на промените в климата. Иначе никога, нищо няма да постигнем. Гневът не ни помага.


В категории: Политика


2
Коментара
Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
Колко често правят sex Гущерови?
Колко често правят sex Гущерови? 25/04/2024, Четвъртък 20:16 3
2
Коментара по темата
2.
Тита
25.09.2019 21:31:25
1
5
Не е необходимо да съм професор, за да ми е ясно, че детето не е с всичкия си... , но ми е ясно, че зад нея стои самият д...л!!! Аман от псевдопророци!
1.
ХХ
25.09.2019 16:46:36
19
8
Не знам кой е авторът, но има по малко акъл от грета...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Откриха фекални бактерии в минералната вода "Перие" Два милиона бутилки са унищожени заради наличие на ешерихия коли и псевдомонас аеругиноза   Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Пуснаха под гаранция двама от ОПГ-то на Динко Прокуратурата чака изписването от болница на Господин Вълев, за да му иска мярка за неотклонение   Жестока трагедия в семейството на Чирков Жестока трагедия в семейството на Чирков Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Магичната сцена на „Солинария“ в Созопол ще събере даровити музиканти през юли Предстои четвъртото издание на фестивала  Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Стойко и Григор от ОПГ-то на Динко искат свобода, но СРС ги заковават Двамата бяха конвоирани до Апелативния съд в Бургас, където ще се гледа мярката им за неотклонение
Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака  Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Ужас! Диария натръшка 300 души на фестивал Всички те са посетили една и съща фестивална шатра и след това са се оплакали от повръщане, гадене и диария, а градските власти определиха инцидента като сериозен взрив Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Защо феновете на "Денсинг старс" избухнаха Регламентът е провал, най-слабите двойки са начело, смятат зрителите
Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Инж. Стефан Петров, лидер на ОЗБГ Съвършенството си има име и то е ИАРА Виц на деня Виц на деня Между блондинки:
- Мога да повярвам, че щъркела носи бебетата, но паяк да вдигне кола... не!
Виц на деня Виц на деня Ако сте мъж и съседката ви често идва да иска сол, значи в скоро време ще поиска и морков...
Народна мъдрост
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори