×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Нетърпимостта на студентите расте, условията в общежитията са ужасни


Нетърпимостта на студентите расте, условията в общежитията са ужасни
Студентските общежития са публична държавна собственост, да не отделяш нито лев за поддръжка и ремонт е безотговорно, категорична е Яна Вангелова
25 Септември 2019, Сряда, 20:02 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Ще искаме среща с министър Красимир Вълчев и с премиера Бойко Борисов, трябва да се отделят незабавно средства за ремонт

Яна Вангелова е председател на Националното представителство на студентските съвети в Република България. Бургазлийката от години води битка след битка за правата на студентите, за достойни стипендии и по-добра академична среда. Сега тя се застъпва за колегите си в искането им да живеят при нормални човешки условия. (ВИЖТЕ ТУК)

-Г-жо Вангелова, получихме снимки от различни градове, които показват, че на старта на академичната година студентските общежития са в окаяно състояние. Така ли действително изглеждат стаите на студентите, потресаваща е гледката?

-За съжаление голяма част от тях изглеждат точно по този начин. Виждаме, че нищо не се прави и условията в общежитията продължават да са ужасни. Истината е, че повече от 10 години не са отпускани целеви средства за ремонт, а на места доста повече. Базата в цялата страна е в плачевно състояние. Имаме оплаквания от студенти, които ни алармират за мухъл, разпадащи се сгради, изключително стари мебели. Всеки ден ни изпращат снимки и се уверяваме, че условията са ужасни.

-Къде е най-тежко положението и трябва незабавно да се налеят средства?

-Може би в Шумен, но имаме оплаквания и от други места. В Пловдив все още има общежития с общи санитарни възли – на етажа. Да не пропускаме и някои от студентските блокове в София. Национална спортна академия е единственият университет, който изтегли нисколихвен кредит, за да ремонтира 15-ти блок в Студентски град, защото той бе пред затваряне.

-Не трябва ли това да бъде примерът – университетите да оптимизират разходите си и да насочат средства за обновяване на общежитията?

-Студентските общежития са публична-държавна собственост и да не отделяш нито един лев за поддръжка и ремонт е безотговорно. Що се касае до университетите, те предпочитат да обновяват аудиториите си, отколкото са общежитията. Да не кажа, че това им е последният приоритет. За съжаление първото нещо, с което се сблъскват студентите са общежитията и кошмарните условия в голяма част от тях. Ако нямаш друг избор или възможност да излезеш на свободен наем, за теб единствената възможност е да живееш при тази обстановка, която е меко казано обидна за всеки студент.

-Какви средства са необходими за ремонт на студентските общежития?

-Сумата не е малка, не очакваме ремонтите да се извършат за една година, но може да се прави стъпка по стъпка. На първо време Министерството на образованието може да започне поетапно да ремонтира част от студентските общежития, както бе през 2008 година. Не мога да кажа кой е най-работещият вариант, но със сигурност имаме сгради, които са опасни. Затворихме едно общежитие в Пловдив, защото сградата буквално се разцепи. Скоро това ще се случи и с други блокове. Добре е да се помисли и за фонд за поддръжка, защото когато не влагаш дълго време никакви средства, е нормално базата да се амортизира и да изглежда в това състояние, в което я виждаме днес.

-Предвид намалелия прием през последните години продължават ли студентите да са по трима в стая, както бе преди години?

-В Бургас, например, студентите са по-малко и са по двама в стая, но в София, където има недостиг на общежития са по трима. В Пловдив – също. Има огромен недостиг на леглова база и настаняването е проблем.

-Преди няколко години държавният ВУЗ в Бургас – университет „Проф.д-р Асен Златаров“ санира два от блоковете в студентския си кампус, но бяха ли извършени ремонти и вътре?

-Това е друг от добрите примери. Блоковете бяха санирани със собствени средства на университета, поетапно се сменят и мебелите в стаите, но трябва да се обновят баните, а пари за тях трудно ще се намерят в бюджета на ВУЗ-а.

-Какви мерки смятате да предприемете оттук нататък?

-От доста време алармираме, че има проблем със студентските общежития. Миналата година имаше предложение да се задели сума в бюджета на Министерството на образованието за ремонт, мина на първо четене в НС, но на второ – не беше прието. Голяма част от студентите в страната имат нетърпимост по този въпрос. Студентските съвети, които участват в комисиите по настаняване, се сблъскват всеки ден с куриозни случаи и няма как да обяснят на колегите си защо са натикани по трима в мизерни стаи. Напрежението със сигурност е доста голямо, не сме решили какви ще са действията, но ще искаме среща с образователния министър Красимир Вълчев, ще се опитаме да разговаряме и с премиера, надяваме се той да ни чуе.

-Няма ли възможност за европейско финансиране за ремонт на общежитията? За затворите например се отпускат средства по няколко програми, включително т.нар.Норвежки механизъм, по който бяха обновени куп места за лишаване от свобода и там условията днес със сигурност са по-добри от тези в голяма част от студентските блокове.

-За съжаление единствената възможност, с която можеше да се осигурят свежи средства за ремонт на общежитията беше по ОП „Региони в растеж“, но за съжаление университетите не бяха допуснати като необходимите бенефициенти.

Студенти показаха мизерията в общежитията си и обявиха: Живеем по-зле от затворници


В категории: Просвета


18
Коментара по темата
18.
Камен
01.10.2019 09:47:09
0
1
Знаем те Янче и тебе как се мазнеше подир всички преподаватели в университета. Честна била, но друг път. Не знам какво е направила за студентите, но за себе си много е направила със сигурност. Тя и Даката от съвета с подкрепата на ректора бая парочки източиха. Днес я гледам на високо ниво точи ли точи. Евала де, като отваряш краката където трябва
17.
До 16
26.09.2019 21:59:52
1
3
Ти, да не си тази Иванка, където е на 40 години и е още студентка и защо си позволяваш да критикуваш, човекът, който е допринесъл най-много за студентите в България. Единственият председател, който никога е нямал лоби сред политици, ректори и различни съсловия и не ли е тя председателя, който на изборите нямаше реален конкурент за поста. Не сериозно е да се пише негативно за най-честният лидер на студентите заемал този пост.
16.
Ваня
26.09.2019 18:33:25
1
2
Хайде да спрем с провеждането на политическите речи и да действаме. Госпожа Вангелова да каже тя колко пари са и платили, за да ходи да говори празни приказки. От сума ти време е в Студентски съвет и нищо не е направила, а само приказва празни приказки.
15.
*********
26.09.2019 12:52:56
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
14.
Jeko
26.09.2019 12:21:16
0
6
Много грозна , брррр. Онзи ден беше на откриването , плашеща е!
13.
Петър
26.09.2019 10:20:29
0
11
Не си ли малко старичка за студент? Така като те гледам на снимката ми отиваш към 35 годишна.
12.
Обожател
26.09.2019 09:43:31
3
9
Не знам, но аз бих ѝ го бутнал!
11.
*********
26.09.2019 08:59:02
0
4
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
10.
Избори малеее
26.09.2019 06:41:36
1
12
Сега ли се сети за студентските общежития ма "красавице неземна"?
9.
запознатия
25.09.2019 22:41:28
0
3
забравих ЛИ
8.
запознат
25.09.2019 22:40:16
0
13
с нея не движи едно келешче Станиславчо май се казва. мандръся е младото студентче
7.
Студент
25.09.2019 22:00:12
0
19
Ама кобро грозна. Да ядеш държавни пари е лесно. Все си на софра някъде. Ти отдавна не си за студентите. Само пуяр си правиш. Аааа той дедето с който си беше студент....
6.
?
25.09.2019 21:40:34
2
11
тая много дърта е
5.
Миро
25.09.2019 21:10:15
7
3
Попе, адски си глупав!
4.
Попа
25.09.2019 20:59:57
3
19
Тази вечната студентка ли ще ми говори за общежития и студенти, която е от един век в тая компрометирана организация, която оглавяваше Христо Стоичков на предните избори. Я марш на село
3.
*********
25.09.2019 20:54:47
0
1
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
2.
Мария
25.09.2019 20:46:47
1
6
КАКЪВ Е %НА ДЕЙСТВИТЕЛНОТО ЖИВЕЕЩИ В ТЯХ РЕДОВНИ СТУДЕНТИ И ИЗПОЛЗУВАЩИ СТАТУКВОТО?
1.
ХХ
25.09.2019 20:09:42
5
20
Да видят студентите, че полза от учене в една демокрация няма... и да го кажат на бабите си дет ги лъжат, че имало...
в една ес демокрация има много повече далавера да си престъпник.
Последният параграф и вниманието и намесата на политиците в ес го доказват.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори