×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Иска ли Тръмп война с Иран


Иска ли Тръмп война с Иран
Краткият отговор на този въпрос е, че администрацията на Тръмп има извинение за военна ескалация, но не иска това да се случва – или поне не в момента
21 Септември 2019, Събота, 21:20 ч.

Накратко: атаката е приета като саудитски проблем, който не уврежда американските интереси

В късните часове на 20 септември, Вашингтон обяви, че ще изпрати допълнителни сили в Саудитска Арабия и Залива на фона на обтегнатите отношения с Иран. Иска ли Доналд Тръмп война с Техеран?

Краткият отговор на този въпрос е, че администрацията на Тръмп има извинение за военна ескалация, но не иска това да се случва – или поне не в момента. Отговорът на американския президент на атаката върху саудитската петролна индустрия пред седмици показва, че не смята събитията за директна заплаха за американските интереси. В същото време, липсата на отговор е рискован ход както за САЩ, така и за техните съюзници, пише пише Руслан Трад в коментар за Vesti.bg

Какво означава всичко това?

В немалко държави, включително в Израел, където се следи отблизо всичко случващо се около Иран и Саудитска Арабия, и където наскоро имаше оспорвани избори, атаката от миналия уикенд беше бързо посочена от симпатизанти на премиера Бенямин Нетаняху като „иранска атака“.

Въпреки че подобна гледна точка би обслужило както израелските, така и европейските интереси за приключването на дипломатическите мъки покрай ядреното споразумение, което носи главоболия за ЕС, трудно е да се разбере със сигурност мястото на изстрелване на крилатите ракети, поразили петролната инфраструктура. Дори Саудитска Арабия, която няма официални отношения с Израел, но двете държави участват в обща коалиция срещу Иран, предпочете да се забави с изявленията преди да заяви, че атаката има ирански почерк.

В официална пресконференция през седмицата, саудитците показаха останки от ракетите и дроновете, използвани при атаката върху петролното поле в Абкайк – най-важното в света по отношение на петролните доставки. Тези атаки предизвикаха намаляване на износа наполовина, а за да се възстанови Арамко – основната саудитска петролна компания – ще са нужни близо дванадесет месеца.

Саудитското министерство на отбраната заяви, че изложените фрагменти показват, че дроновете и ракетите са иранско производство. Според говорителя на министерството, ъгълът на падане доказва, че са дошли от север, не от Йемен, разположен по южната граница на Саудитска Арабия. Според различните доклади, ракетите идват или от Ирак, или от Югозападен Иран.
 

В същото време,

нито едно разузнаване не се е изказало все още дали дроновете и ракетите идват директно от Иран.

Йеменските бунтовници, подкрепени от Иран – хутите – продължават да твърдят, че атаката идва от тях, Техеран отрича каквато и да е роля, а американският държавен секретар Майк Помпео нарече атаката „акт на обявяване на война“ – позиция, която и саудитците избягват за момента, макар вероятно извън публичните изявления да споделят подобно мнение.

По време на посещението си в Саудитска Арабия през седмицата, Помпео заяви категорично, че атаката е иранска, но това изказване представлява дилема за Вашингтон и Рияд. То може да задължи саудитците да тръгнат на война или поне да предизвикат ескалация, която да прерасне в пълномащабна война, за каквато иранците се готвят, според изказванията на иранския външен министър Джавад Зариф. В същото време, Саудитска Арабия внимателно слуша думите на Тръмп, който заяви, че атаката е на саудитска територия и следователно саудитците трябва да реагират. „Не се нуждаем от близкоизточен петрол и газ“, каза още Тръмп.

Това изявление повдига въпроси около защитата на близкозточния петрол като американски интерес. Войната в Залива от 1991 г., която последва иракската окупация на Кувейт, беше базирана на аргумента, че иракския контрол върху кувейтския петрол и вероятната експанзия на Саудитска Арабия, заплашват американските интереси. Днес, изглежда петролът не е толкова задължително условие за военен конфликт според администрацията на Тръмп.

Американският президент написа, че ще помогне на съюзниците, но също така не обеща нищо на саудитците. Неговите думи не са спонтанна реакция, а очертават американската стратегия в момента спрямо воденето на военни действия в частност срещу Иран и като цяло в Близкия изток. Според Тръмп американската намеса не е автоматична и както стана ясно на саудитците, нападнатата държава трябва да вземе решение за военен отговора и ако е необходимо, САЩ ще са в готовност да помогнат в замяна на плащане.

Накратко: атаката е приета като саудитски проблем, който не уврежда американските интереси. Това предизвика коментари в Израел дали иранска атака върху Израел би било атака и по американските интереси, след като двете държави имат изключително близки отношения.

Ако Саудитска Арабия не може да разчита на американските си съюзници, може ли Израел?

Между администрацията на Нетаняху и Тръмп допълнително се появи недоверие, след като по-рано този месец американски медии публикуваха информация, че израелците опитват да подслушват Белия дом. В контекста на ситуацията в Близкия изток, положението е напрегнато – ако съюзниците на САЩ не се чувстват сигурни, те биха реагирали независимо, без американците да имат възможност да контролират събитията.

Поведението на Вашингтон по отношение на Саудитска Арабия би могло да спре ентусиазма на израелските политици, които подкрепят договора за отбрана със Съединените щати. Подобно споразумение може, поне на хартия, да гарантира, че Америка ще се притече на помощ на Израел, но Израел може да се окаже и в ситуацията на Турция, която въпреки статута си на ключов член на НАТО, не убеди Европа и Съединените щати да тръгнат на война, когато нейните граници бяха нападнати от кюрдски и сирийски правителствени сили.

Отвъд това, договорът за отбрана със Съединените щати също може да ограничи Израел, ако реши да атакува Иран самостоятелно, заедно със спорадичните си атаки срещу ирански цели в Сирия и Ирак.


Притесненията на Саудитска Арабия при откриването на връзки между атаката върху петролната ѝ индустрия и Иран, са разбираеми, тъй като кралството може да се озове не само във враждебна среда без гарантирана американска подкрепа, но и в тежки спорове със съюзниците си в Залива. Обединените арабски емирства, които вече изтеглиха част от силите си от Йемен, където участваха заедно със саудитците срещу бунтовниците, застават срещу възможен военен сценарий по отношение на Иран, тъй като емирствата наскоро засилиха търговските си връзки с Техеран и всяка ескалация би заплашила икономиката на Абу Даби. Кувейт също не е ентусиазиран за атака по Иран, а Катар има дълбоки различия с Рияд.

В такава ситуация няма полезен ход. Дори липсата на отговор поставя Саудитска Арабия и САЩ в трудно положение.

Атаката, дали извършена от Иран или от проирански сили в Йемен и Ирак, показва ясно военното предизвикателство пред всеки, който обмисля нападение срещу Техеран. Въпреки че иранците нямат достатъчно мощни сухопътни, военновъздушни или военноморски сили, с които да атакуват американските сили, те могат да нападат стратегически обекти като петролни инсталации, военни бази, петролни танкери и плавателни съдове, и може да поддържа асиметрични военни действия, които няма да струват много, дори да продължат дълго време. В същото време, Иран обяви, че ще намали ангажиментите си към ядреното споразумение.

Междувременно, дебатите се ускоряват и крайни политици както в Близкия изток, така и на Запад, стават все по-видими, а този начин на говорене не води до деескалация – точно обратното.


В категории: Политика


3
Коментара
3
Коментара по темата
3.
baihui
22.09.2019 13:08:21
0
2
Евангелист= фашист !
2.
baihui до 1
22.09.2019 10:32:00
35
2
На всяка манджа-мерудия ! Каун!
1.
Дернев
22.09.2019 09:33:37
1
3
При всички случаи ще има двустранни въздушни удари за да се види коя отбранителна ракетна система е по-ефективна, но на чужда територия. Което ще е показателно за нас европейците, каво ни готви САЩ, чрез НАТО.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Върнаха книги на библиотека в Русе с 50 години закъснение Върнаха книги на библиотека в Русе с 50 години закъснение  Жената, която ги изпратила по пощата, пожелала анонимност. Тя признава, че постъпката й не е за пример и е написала извинение Изправят Червения пират пред съда Според съда обвиняемият е автор на множество електронни писма Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Ще има ли ротация? „Промяната“ и ГЕРБ преговорят за съдбата на сглобката до 12 часа Очаква се отговор на въпроса ще има ли правителство или предстоят извънредни парламентарни избори Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Гавриил Ловченски и варненският владика в спор за патриарх, митрополит Николай развя бялото знаме Не желая да съм кандидат за патриаршеския престол, каза духовникът от града под тепетата Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. Лято 2024: Сянката на морето в Бургас ще струва 1.20 лв. С вдигането на градусите започнаха да стягат българските плажове за новия сезон Заблудите, които провалят секса и интимния живот Заблудите, които провалят секса и интимния живот Хубавият секс, който ни държи здраво скрепени с половинката, невинаги е свързан толкова с това колко демонстрираме желанието си един към друг, а колко харесваме самия полов акт Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Какво подсказва, че може би сме част от любовен триъгълник, без да знаем? Ако вашият партньор рядко ви е глезил с цветя и подаръци, но усещате промяна в тази посока и получавате жестове на внимание без причина, тогава си струва да се замислите Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Зодиите, които са родени да бъдат обожавани Ето кои са те  Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Турската бисквитена сладост Сарай сарма, която ще ви подлуди с вкуса си Нежен, копринено мек и много приятен на вкус Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Тя стана водеща на "Съдебен спор" и вече се хвали с нова къща Имотът се намира край София, а Ромина Тасевска го определя като своя "мечта"
Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Няма спасение от него, гласят го за водещ на ново риалити Очаква се да се появи в новия формат на бТВ Историята на Азис, когато още беше Васко Историята на Азис, когато още беше Васко Днешният Крал на попфолка е започнал от църковния хор
Христо Иванов, ДБ Христо Иванов, ДБ Ако има разум, шанс винаги има Виц на деня Виц на деня При пластичния хирург:
- А може ли да направите лице, като на Лили Иванова?
- Разбира се! Ето ви каталога, изберете си година...
Виц на деня Виц на деня По време на сватба две жени си говорят:
- Булката има уморен вид!
- Ми ще има я, за това място се бори цели 10 години!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Ако след купон те боли главата, значи си се забавлявала.
Ако те боли задника, значи друг, се е забавлявал!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори