×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Убивай българи – Калпакчиев е насреща


Убивай българи – Калпакчиев е насреща
Джок щял да продължи борбата за реформа на българските затвори
21 Септември 2019, Събота, 14:53 ч.
Автор: Флагман.бг

Хелзинкският комитет помогнал за освобождаването на Полфрийман 

Да бъдеш убиец в България е доста примамливо, защото ще излезеш от затвора много преди присъдата ти да изтече. Гарантирано е от съдия Калин Калпакчиев. Бяха публикувани мотивите за предсрочното освобождаване на Джок Полфрийман, който излежаваше 20 години затвор за убийството на студента Андрей Монов. Оказа се, че положителните характеристики, дадени за убиеца от Българския хелзинкски комитет и двама пастори, са един от мотивите на Апелативният съд да пусне на свобода австралиеца, става ясно от публикуваната стенограма от заседанието на съда в четвъртък, пише "Труд". Същият този комитет през 2015 г. номинира килъра за “Човек на годината”, защото създал сдружение, което щяло да се бори за правата на затворниците.

Въоръжен с подобни “сериозни” мотиви съдията на “Америка за България” и близък до кръга “Капитал” Калин Калпакчиев отмени решението на Софийски градски съд да остави убиеца зад решетките и го пусна, въпреки доказателствата на прокурора и на юрисконсулта на затвора, че осъденият нито се е разкаял, нито се е поправил. “Положителният процес е започнал през 2016 г., т.е. по времето, когато е наближавало той да изтърпи фактически половината от наложеното му наказание, което е основание той (Полфрийман), да поиска условно предсрочно освобождаване”, казва прокурор Трифонова.

Юрисконсултът на Софийския затвор посочва, че ако австралиецът бъде освободен предсрочно, резултатът ще бъде, че “специалната превенция не е постигнала целта си, не е оказала нужното превъзпитателно въздействие на лишения от свобода и за това говори неговото демонстративно протестно поведение и несъгласие с налаганите ограничения, неспазване на правилата, които е установила пенитенциарната система”. Самият Полфрийман се ожали от служителите на затвора, които не се грижели за правата му. “Ако излизам условно предсрочно, искам да продължавам моята дейност, като част от Българското затворническо сдружение. Ако не бъда пускан, също ще продължавам с реформите на българската затворническа система, това е вече моя страст и ориентация”, заяви пред магистратите убиецът. Той обяви, че вече има осигурена работа на три места – в България, Австралия и Германия. Той се похвали, че със стачки, протести и обжалване е направил достъпни мерки за поощрения и различни програми зад решетките. От думите му стана ясно, че е научил български език в затвора, завършил е висше образование. Той се похвали, че е превел част от кръвнината, без да уточни, че от 400 хил. лв., които дължи на роднините на жертвата Андрей Монов, е дал само 6000 лв.

От мотивите на съда стана ясно, че Полфриймън е изтърпял 11 години, 8 месеца и 21 дни от 20 годишната присъда, отделно са му приспаднати 1 г. 8 месеца и 14 дни, заради това, че е работил в затвора. Той преподавал английски на затворници, “участвал в трудови, образователни и обучителни дейности, което е доказателство, за поправянето на осъдения”, смятат председателят на съдебния състав Калпакчиев и двете съдийки – Весислава Иванова и Виолета Магдалинчева. Те отчитат риска от рецидив, след като австралиецът бъде пуснат, на 17 точки от 100 възможни.

Полфрийман бе откаран в Центъра за настаняване на чужденци в Бусманци, където ще остане до издаването му на валидни лични документи. Австралия няма дипломатическо представителство у нас и документите му ще бъдат издадени от посолството на страната в Атина.

Христо Монов, баща на убития студент Андрей Монов:

Съдия Калпакчиев показа колко е зависим

“Точно преди празнуването на Деня на независимистта, съдия Калин Калпакчиев показа колко сме зависими. Решението на съда е позор за България и подигравка с българите. Тези хора просто изпълниха поръчката от господарите им, които им плащат. Хубаво е, че снимките им ги има, особенно на Калпакчиев. Хората като го срещнат могат и имат право да изразят отношението си и благодарността към него, че опозори България”, каза пред “Труд” Христо Монов, баща на убития студент.

“Андрей обичаше България и щеше да се реализира тук. Иронията е, че той учеше право и щеше да е добър. Според мен той се обръща в гроба”, каза Крум Лозев, съученик на убития Андрей Монов.

Часове след делото

Съдията обсъжда Гешев, вместо решението си

Скандалният съдия Калин Калпакчиев предпочете да обсъжда избора на главен прокурор, вместо да обясни за освобождаването на Джок Полфрийман. Часове след възмутителното си решение, той заяви в ефира на БТВ, че управляващите и кръговете около Иван Гешев имали интерес от комфортна медийна среда. За освобождаването на убиеца обаче само промълви, че доказателствата сочели, че към момента нямал наложени наказания. И призова обществото да не се ожесточава и да се търси начин с нарушилите на закона да се работи и да не бъдат изключвани от обществото. Само преди по-малко от месец Капакчиев отмени доживотна присъда на убиец на 5-годишно дете. Той върна делото срещу Герман Костин, тъй като правата на подсъдимия не били докрай зачитани. Калпакчиев бе и съдия докладчик по делото “Сапард”, което ще се запомни с това, че по случая в Германия разследваните вече бяха в затвора, докато у нас процесът се точеше с години. Накрая оправда подсъдимите. Калпакчиев е председател на Съюза на съдиите и името му се свързва с връзки с подсъдимия Иво Прокопиев и кръга “Капитал”. Преди месеци той заяви и участие в митинг на “Да, България”, организиран от кръга “Капитал”, нарушавайки етичния кодекс на магистратите. Като член на ВСС почти нямаше заседание, в което той да не е бил причина за скандал.

Името на другата съдийка от състава Весислава Иванова пък бе замесено в скандал с дело за грабеж и убийство, което е отлежавало 15 г. Тя също е в редиците на Съюза на съдиите – организация която получава пари от подразделения на “Отворено общество” на Джордж Сорос.Тя бе и в състав на Софийския апелативен съд, който отказа да се занимава с делото за приватизация на 33% от ЕВН, по което подсъдими са бившите министри Симеон Дянков, Трайчо Трайков и Иво Прокопиев. В медиите на Прокопиев тя от години е лансирана като правоверен магистрат.
За третия съдия от състава Виолета Магдалинчева днес стана ясно, че е била с особено мнение за освобождаването на Полфрийман.

Премиерът Бойко Борисов: Всички знаем какъв е отговорът

“Като премиер не мога да си позволя да коментирам решение на български съд.

Всички знаем какъв е отговорът, но аз не мога да си позволя да го кажа”, заяви премиерът Бойко Борисов за пускането от затвора на австралиеца.

Той обаче допълни, че споделя мнението на други политически групи, които се обявиха против решението.

Корнелия Нинова, БСП: Подигравка, позор, грозно решение

“Като човек и политик казвам, че това е подигравка с жертвите, с техните семейства, с мъката на хората, с чувството за справедливост и възмездие.

Това още по-остро поставя въпроса да не се прилага съкратено производство и намаляване на присъдата. Подигравка, позор, грозно решение на българския съд”, заяви лидерката на БСП Корнелия Нинова.

Главният прокурор Сотир Цацаров: Всеки трябва да си носи отговорност

“От една страна най-лесно е да кажа, най-тактично, или най-дипломатично, че решенията на съда не се коментират. В конкретния случай обаче ще кажа, че всеки трябва да носи отговорност за това, което прави. Ако кажа още нещо, то ще е крещящо неуважение към конкретния съдебен състав”, коментира главният прокурор Сотир Цацаров.

Александър Сиди, ВМРО: Стимул е да не се вярва на съдебната система

“Решения като това са стимул към обществото да не вярва на съдебната система. Според мен това решение е неправилно и необосновано. Това, което ме притеснява в това освобождаване е големият шум, който вдигнаха анти-Българския хелзинкски комитет преди години по отношение на този доказан и осъден в български съд убиец”, обяви и депутатът от ВМРО Александър Сиди.

Вежди Рашидов, шеф на комисия в НС: Става нещо, което е тъжно и отвратително

“Този случай е отвратителен. Няма как да одобрявам решението, особено с гнусната намеса на Хелзинкския комитет. Още малко трябва да благодарим на всички, които убиват българи. Става нещо, което е тъжно и отвратително. Никога не сме си позволявали да обсъждаме решенията на съда – аз като политик не съм си го позволявал – но този случай вече е близо до порнографията”, заяви Вежди Рашидов.

Красимир Ципов, ГЕРБ: Калпакчиев дължи обяснение на близките

Като юрист няма как да коментирам мотивите на съда да освободи Джок Полфрийман. Като гражданин смятам, че Калин Калпакчиев дължи отговор. Нормалната практика е когато остават 2-3 години, тогава да се вземат такива решения. Хората са възмутени. Какво ще каже г-н Калпакчиев за заявленията на Полфрийман, че българският съд е корумпиран?”, каза Красимир Ципов от ГЕРБ.


В категории: Темида


26
Коментара по темата
26.
*********
22.09.2019 18:58:08
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
25.
мишо
22.09.2019 11:13:06
2
3
Купихме американските изтребители. Сега е ред да изберем американски съдии. Може да е за добро.
24.
baihui
22.09.2019 10:43:09
2
3
Убий евангелист-спаси света !
23.
Хаха
21.09.2019 23:05:37
2
5
Ужасяващия убиец го гледах около половин час и смело мога да заявя от това което показва, че е по стойностен МАТРЯЛ от повечето ми сънародници за съжаление...сам мога да си напрвя изводите кой и за какво е виновен и на кой да вярвам.
22.
Малоумници
21.09.2019 23:03:21
1
4
Този гнусен негодник Полфрийман е възможно въобще да не е трябвало да лежи в затвора, защото като те атакуват 15 човека с павета и с кво ще избереш? Май никой не си го задава това. Записите защо са покрити? Чий баща е този на убитото момче? Какво са търсили тия 15-20 човека срещу него? А ако беше някой от вас на негово място? Или убитото момче беше друго?
21.
До 14
21.09.2019 22:47:42
1
2
Кажи нещо за присъдата в Англия бе главанак !
20.
Smith
21.09.2019 22:37:27
0
5
Само пропускат факта, че този гнусен негодник полфриман е освободен, благодарение на поправка в наказателния кодекс, внесена през 2017 от сегашния министър Дани Кирилов (Барни Ръбъл) и гласувана от ГЕРБ и ДПС. Сега реват, че съдът е изпълнил гласувания от тях закон. Баси лицемерите.
19.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
21.09.2019 21:00:48
1
2
ТОЯ Е КАТО ЖИВКО КОЙТО НАРИТА ВЬЗРАСТНА ДАМА НА СПИРКА В БУРГАС БАЩА ДОКТОР СИН УБИЕЦ
18.
Gocho от Вануату
21.09.2019 19:27:39
2
5
Аве ...
Тва не е дръжава !
Кочина !!!
Кво да се коментира ?!!!
Требе наистина да си Супер мазохист , за да съществуваш там !
Бахти и помийната яма !!!
Няма такава дръжава !!!
17.
Amda
21.09.2019 19:00:40
0
2
Заглавието на статията звучи много примамливо, ако му поразместиш думите.А дано барабар с БХК!
16.
ХХ
21.09.2019 18:54:05
1
6
Осито по закон има право да поиска предсрочно освобождаване.
Но е идиотско да го пуснеш по характеристика на двама попове или некви агенти от бхк...
15.
Abv
21.09.2019 18:44:34
4
5
Оставам с впечатление,че почти никой не помни конкретното престъпление-довело до присъдата за убийство.
В нета все още се намира информация...повечето хора имат нужда до почетат,помислят и анализират.Убеден съм,че ще променят отношението си във връзка с помилването.
14.
Хелзинкски комитет до 13
21.09.2019 18:12:37
2
4
Колега, много си явен. По-прикрито, ще ни усетят.
13.
Стига глупости
21.09.2019 17:57:36
9
8
Случаят се използва за атака срещу съдия който не е удобен за статуквото. Всъщност произнасянето е в рамките на закона и правомощията му. Прилага се двоен стандарт понеже по същото време съдия в Англия даде на местен наркоман 6 годишна присъда за Убийството на български гражданин. Не е намалил с 6 години, а е дал само 6 години!!!! Постъпката на английския съдия обаче не се коментира и няма никакви атаки срещу него. Защо така? Нали в аналогични ситуации са убити двама български граждани ???? Защо се вихри истерия само за случая в България ??????
12.
las vegas
21.09.2019 17:30:58
6
5
Прекалено много са случайностите в ситуацията на убийството и случая мирише от всякъде, щом има замесено политическо лице , бащата на убития това е ясен сигнал че има конспирация, този западняк е фанатизиран протестър дошъл да извърши мокра поръчка и после веднага е взет под крилото на бхк , живее във вип килия и едва ли се засича в едно помещение с други затворници, на курорт е, защото е изпълнил задачата.
Това е почерк на чуждо разузнаване а явно бащата на убития е пречел някъде , жельо желев и росен плевналиев също са изгубили деца и станаха рязко послушни
11.
Петър
21.09.2019 17:15:15
4
7
Позор за България е, че на место да оставим да изгорят архивите на ДС, не изгорихме всички агенти на тази античовешка агенция!
Защо публикувате мнения на престъпници?
Всички агенти на ДС са престъпници, и ако бе лежал в затвора за престъпленията си, то отрочето му може би нямаше да се изроди по подобие на баща си, и щеше да е жив!
Да очаквам ли модератора да се задейства?
10.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
21.09.2019 16:41:16
3
6
ПСИХОПАТ УБИЕЦ САДИСТ БАЩА ДОКТОР СИН УБИЕЦ
9.
.
21.09.2019 16:03:39
2
12
За "удар по държавноста" ли става дума или за удар по синковеца на човек от власта ?
И защо нямаше удари по държавноста когато избиваха толкова възрастни хора по селата... толкова бабички изнасилени... прегазени деца,старци и майки и бащи... по медиите съвсем спокойно съобщават за хванати и пуснати на свобода престъпници с по 10-15 дела... политици и ВИП персони извършили престъпления а делата им влачени с години , тихичко приключени без присъда ..
8.
Невинен
21.09.2019 15:55:14
4
11
Вижте по ничия зема има репортаж с него. За един учебен час, обяснява на кратко колко ни е насрана системата...За жалост е попаднал на неправилното място в неправилното време.
7.
15 на 1
21.09.2019 15:54:05
3
8
Ми то и аз да бях на негово място..А само вижте какви хора се изказали от статията :D
6.
Aa
21.09.2019 15:35:56
13
10
До колкото разбрах го нападнали 20 българи и той изкарал нож така ли е
5.
Просто племе сме
21.09.2019 15:33:13
16
15
Изгледайте интервюта на Фрийман и се запознайте с фактите по случая стига вече с тия помийни манипулации. Кога ще спрем да сме толкова малоумни и първосигнални...
4.
Истината е, че е невинен
21.09.2019 15:30:50
19
14
А ние сме виновните, че живеем и сме създали такова общество и кочина. Ако имаше повече хора като Джок Фрийман в България така мислещи може би щяхме да сме Швейцария на Балканите. Уви.
3.
ИсТИНАта
21.09.2019 15:27:47
7
21
Българските съдии са пълни нещастници не знаят закони и правила който си плати го освобождават не могат да изкарат едно дело до края ако виновника не си признае вината така е и в случая гледат да не сгафят някъде и БХК да ги погне тях затова му играят по "свирката"
2.
МАРИЯ
21.09.2019 15:18:32
7
14
МНОГО ЩЕ ДА СЕ Е ОБЛАЖИЛ.
1.
Петър
21.09.2019 15:08:40
4
13
Ами продължавайте да си избирате престъпници (политици), които угодно си избърсват задниците със Съда!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Довечера ще правите секс? Вижте осем неща, които не стават за лубриканти Довечера ще правите секс? Вижте осем неща, които не стават за лубриканти

Ето ги и тях:

6 мъжки реплики, при които да ви светне лампата 6 мъжки реплики, при които да ви светне лампата

Те имат за цел да наранят

Единствен в Европа: Робот-камериерка започна работа в софийски хотел Единствен в Европа: Робот-камериерка започна работа в софийски хотел

Тя говори 3 езика, отговаря за румсървис и ще ви поздрави за рождения ден

Аутопсия установи от какво е умрял гардът от мелето с чужденци в Пловдив Аутопсия установи от какво е умрял гардът от мелето с чужденци в Пловдив

Според съдебните лекари 42-годишният Иван Гунев е бил покосен от масивен инфаркт

На БСП е необходима не просто коалиционна, а по-широка гражданска платформа, за да преборим ГЕРБ На БСП е необходима не просто коалиционна, а по-широка гражданска платформа, за да преборим ГЕРБ

Там, където сме изолирани като секта, резултати нямаме, категоричен е зам.-председателят на соцпартията

Мъже, скандалите със съпругата удължават живота ви! Мъже, скандалите със съпругата удължават живота ви!

Има значени обаче колко чести са скандалите

Добрев и Стойнев обсъждат на Областен съвет на БСП нереализирания потенциал на партията в Бургаско Добрев и Стойнев обсъждат на Областен съвет на БСП нереализирания потенциал на партията в Бургаско

Зам.-председателят на формацията зове за консолидация с цел свалянето на ГЕРБ от власт

АПИ напомня: Над 1 млн. годишни е-винетки изтичат през януари и февруари АПИ напомня: Над 1 млн. годишни е-винетки изтичат през януари и февруари

Цените остават непроменени и през 2020 г.

Данъчни удариха четири известни вериги заведения в София за колосални дългове Данъчни удариха четири известни вериги заведения в София за колосални дългове

Общото между веригите е, че регистрират нови фирми, които оперират едни и същи обекти и трупат дългове за данъци и осигуровки

Празничният дух на Никулден завладя и затвора в Бургас Празничният дух на Никулден завладя и затвора в Бургас

С много настроение и музикален концерт лишените от свобода посрещнаха празника

Три земетресения разлюляха остров Крит Три земетресения разлюляха остров Крит

Последното е било в 17 часа

Холивуд потъна в скръб! Отиде си актьор от „Приятели“ Холивуд потъна в скръб! Отиде си актьор от „Приятели“

Роденият в Ню Йорк актьор получава престижната награда за ролята си на Рой Кон в „Ангелите на Америка“ през 1993 година

2/3 от поискалите обезщетение от „Томас Кук“ ще го получат до неделя 2/3 от поискалите обезщетение от „Томас Кук“ ще го получат до неделя

Общо изплатената сума се очаква да достигне 160 млн. паунда

Земетресение от 3,4 в Турция, усетено е и в Истанбул Земетресение от 3,4 в Турция, усетено е и в Истанбул

Няма данни за пострадали и разрушения

Расте вероятността ЕС да загърби ядрената енергия Расте вероятността ЕС да загърби ядрената енергия

Новата „зелена таксономия“ на блока може да зачеркне ядрената енергия и природния газ от инициативите за европейско финансиране

"Юбер" вече не мълчи - 6000 посегателства и изнасилвания "Юбер" вече не мълчи - 6000 посегателства и изнасилвания

Това са опитите за посегателство в САЩ - агресия, изнасилване, от шофьори, клиенти и други

Чудо! Лекари съживиха жена след шестчасово спиране на сърцето Чудо! Лекари съживиха жена след шестчасово спиране на сърцето

От болницата очакват тя да се върне на работа до дни

Руски милиардер прегазен от три коли в Англия, подозират убийство Руски милиардер прегазен от три коли в Англия, подозират убийство

Магнатът Димитрий Обретенски бил три дни в кома преди да почине

След скандала в Лондон: Доналд Тръмп бесен на Трюдо, изкара го двуличник заради подигравките След скандала в Лондон: Доналд Тръмп бесен на Трюдо, изкара го двуличник заради подигравките

Според международни организатори причината за подигравките към Доналд Тръмп са заради това, че Америка никога е нямала по-слаб президент

Деси, Деси, защо съсипа президента с черните си лачени обувки? Деси, Деси, защо съсипа президента с черните си лачени обувки?

И новата лична дизайнерка на президентшата не е в състояние да я спаси от вътрешната й липса на вкус

Бойко Борисов Бойко Борисов Беше ми мъчно за рибите, като ги гледах по телевизията как едвам дишат Виц на деня Виц на деня Готвя боб и питам жената:
- Добре, мило, как разбра, че съм пиян?!
- Имам интуиция, скъпи! Ще слагаш ли още какао в боба или да го прибирам?!
Виц на деня Виц на деня - Струва ми се,че след вчерашния празник умирам!
- Как пък не! Че ти изпи почти всичката ракия!
- К'во значи "почти?" Къде има още?
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Адам бил изгонен от рая заради жена. Ахил бил убит заради жена. Самсон бил лишен от силата си заради жена. Нищо не намеквам.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори