×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Разпети Петък е
  • Български зет влезе в надпреварата за кметския пост в Лондон
  • Извадиха 15 кърлежа от тялото на дете след игра в Южния парк
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Древни църкви, скален водопад и най-големият въжен мост в страната привличат туристи - ето къде са


21 Септември 2019, Събота, 10:15 ч.
Автор: Флагман.бг

С над 1 млн. евро по програмите за трансгранично сътрудничество МРРБ развива туристическия потенциал по границата със Сърбия и Република Северна Македония

Средновековни църкви с уникална архитектура и стенописи, панорамна гледка от един от най-високите водопади в България и най-големият въжен парк в страната. Това са само част от туристическите проекти на около час път от София, реализирани по управляваните от Министерството на регионалното развитие и благоустройството програми за трансгранично сътрудничество с Република Северна Македония и със Сърбия.

С над 240 хил. евро бе разкрит потенциалът за туристическо посещение на водопада Полска Скакавица. Той се намира само на 98 км от българската столица. Феноменът е обявен за природна забележителност през 1968 г. заради изключителната природна и културна значимост. Висок е 3 метра, а денивелацията от най-високата му точка до нивото на река Струма е 70 метра. Със средствата е рехабилитиран участък от общински път, изградени са еко пътеки, обособено е място за паркиране и зони за отдих и наблюдение. Така туристите могат да видят изключително живописната гледка към долината на река Струма, скалния масив на водопада и околностите му. Посетителите имат и по-голям избор от пешеходни маршрути, по които да се запознаят с природните ресурси на района, с възможност за наблюдения на водопада от различни точки. В района има запазени уникални местообитания, в които има много редки и застрашени видове животни и растения, част от които ендемични – намират се единствено в тази част на България. Тук се срещат и много защитени от закона видове, като пепрудите Поликсена, Голямата огневка, Едрата синевка, Четириточковата еуплагия, бръмбара рогач и много други.

За любителите на поклонническия туризъм, българската култура и ранна архитектура, е препоръчително да посетят Средновековната църква „Свети Архангел Михаил“ в гр. Рила, област Кюстендил. С близо 223 хил. евро в древния храм бяха направени консервация, реставрация, частична реконструкция на средновековната сграда и стенописи. Според специалистите църквата е построена преди Рилския манастир. Храмът е включен в Регистъра на Министерство на културата за недвижимите културни ценности от национално значение. „Свети Архангел Михаил” е една от малкото добре запазени църкви на Балканите, датирани от 12 век. Изключително живописна е и възрожденската стенописна декорация, традиционно подчинена на патрона на храма – Свети Архангел Михаил. Проектът се изпълнява от общините Рила и Старо Нагоричане.

Само на час от София, край Правец, туристите могат да се насладят на археологическия паметник -  църквата „Света Богородица” от ХІV  в. Тя се намира в с. Осиково, местност „Манастира“ и е част от Осиковския манастир. Близо 310 хил. евро са вложени в реставрирането и консервирането на храма. Дейностите по проекта включват реставрация, консервация и експониране като музей на открито на църквата и по-ранни руини около нея. Православният храм представлява малка еднокорабна, едноапсидна сграда, изградена от големи и по-малки каменни блокове със спойка от бял хоросан. В североизточния ъгъл в основата на апсидата е оформена малка полукръгла ниша, символ на витлеемската пещера - протезис или жертвеник с важно обредно предназначение за светите дарове и богослужебната утвар. На западната стена има изградена втора полукръгла ниша – диаконикон. Оформянето на такава ниша в западната стена се среща рядко в църковното строителство в България. Църквата отвътре е била богато украсена с полихромна стенописна украса в техника „яйчена темпера” и класическо „фреско”, издаваща почерка на изключително школувани зографи. На запад от църквата е разкрит притвор и останки от баптистерий - кръщелна. Пред и около църквата са открити по-ранни останки от сгради и съоръжения. По проекта е извършено укрепване на археологическата ценност и руините около нея.

За търсачите на силни усещания във Вършец бе изграден най-големият въжен парк в България. Въжената площадка разполага с 45 елемента с различна трудност. По проекта са реализирани също и спортни обекти - две детски и една фитнес площадка в "Слънчевата градина", фитнес площадка в парка до Специализирана болница за рехабилитация "Свети Мина" и скейтборд площадка до минералната чешма. Общата стойност на безвъзмездната финансова помощ за община Вършец възлиза на близо 290 хил. евро.


В категории: Животът


1
Коментара
Флагман.БГ МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол МВР хвана 25 водачи, употребили алкохол 03/05/2024, Петък 17:38 0
1
Коментара по темата
1.
Марин
21.09.2019 11:11:08
0
26
Защо да се ходи толкова далеч, като в полите на Странджа имаме вековни манастири, параклиси и забележителни скални образувания? Само заради ремонт на около 4км път не може да се стигне до манастира на Голямо Буково. Лековитата вода там е открита още от римско време и преоткрита през 1873г. На хълма над манастира се виждат руините на стария метох. Всичко това има нужда от ремонт и намеса на спонсори. При толкова строителни фирми в Бургас е чудно защо не са помогнали и да впишат името си на дарители. Има и нова къща за гости с като идеални хотелски условия за престой. Мисля, че като Бургаски вестник “Флагман” трябва да популяризира бургаски забележителности с приоритет.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България бе за 30 минути Как в последния си работен ден 49-ото НС промени стопанската политика на България бе за 30 минути Предизборно и поради незнайни и необосновани причини депутатите извършиха нещо невиждано в законодателната история Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ Зрелищен търг вдигна почти два пъти цената на държавен имот в бургаския жк „Славейков“ След 18 наддавания скочи от 330 000 на 600 000 лв. без ДДС Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Шефът ви звъни след работа? Може да не му вдигате Работници се оплакват от практиката на някои работодатели да налагат глоби или удръжки от заплатата Задава се промяна в ръководството на НСО Задава се промяна в ръководството на НСО Очаква се началникът на Службата да предложи на президента друг заместник на мястото на навършващия пределна възраст Милен Русков Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Главчев вика здравния министър на среща за „най-належащите проблеми на педиатрията“ Ще участва и министърката на финансите, както и други лица Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ Европейци идват у нас на гости на забранената ОМО „Илинден“ ЕСА приютява сепаратисти от целия континент 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата 58% от българите вярват в съществуването на Бог, 50% имат доверие на Църквата Това сочи изследване на "Галъп" И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И на децата вече е ясно, че не Главчев управлява държавата, обяви Нинова И той започна като началника си Борисов да играе опозиция сам на себе си, когато стане напечено, коментира лидерката на БСП Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Цвета Караянчева се завръща в парламента – ще води две листи като Борисов и Добрев Изпълнителната комисия на ГЕРБ утвърди кандидат-депутатите Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Концесионер: Новите наредби за брой медицински лица на плаж са проблем за Лято 2024 Кадрите от морски плажове по Южното Черноморие, заснети в Несебър и Созопол, демонстрират грижата, която се полага целогодишно за опазването крайбрежието
Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Турция спира търговията с Израел, обяви Ердоган Тя възлизала на 9,58 млрд. долара Дания разхлабва правилата за абортите Дания разхлабва правилата за абортите Случва се за първи път от 50 години Путин отива на гости на Си в Китай Путин отива на гости на Си в Китай Новият мандат на руския президент започва на 7 май Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Австрийската полиция спипа българин, превозващ мигранти в нечовешки условия Преди година една контрабандна операция от Турция до Австрия струваше 1500 евро, а сега е многократно повече, твърди говорител НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния НАТО тренира мащабен въздушен десант в Румъния Учението "Swift Response 24" се провежда в периода 5 - 25 май Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Смислени преговори - най-рано през втората половина на 2025 г., прогнозира украински топразузнавач Генерал-майор Вадим Скибицки, заместник-началник на ГУР, коментира ситуацията пред списание "Икономист" България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света България се изкачи до 59-о място в класация за свободата на медиите по света В ЕС според "Репортери без граници" сме на 23-о място - зад нас са Унгария, Кипър, Малта и Гърция Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите Олимпиакос срази като гост Астън Вила с 2:4 на полуфинала в Лигата на Конференциите В другата среща от турнира Фиорентина се справи с доста мъка на свой терен с белгийския Брюж с 3:2 Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак Удари по Израел с крилати ракети „Аркуб“ от Ирак  Насочени били срещу Тел Авив Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир Володимир Зеленски разкри как ще принуди Русия да преговаря за мир По думите му Кремъл ще се опита да направи всичко по силите си, за да разстрои провеждането на предстоящата среща в Швейцария 
Левон ХАМПАРЦУМЯН Левон ХАМПАРЦУМЯН Нещото, което регулира цените да бъдат пазарни, са конкуренцията и контролът. Това, че цените са по-високи, показва институционална слабост Виц на деня Виц на деня - Скъпи, ако умра ще си вземеш ли друга жена?
- Не, първо ще си почина малко...
Виц на деня Виц на деня Ако една жена не помни къде си е оставила ластика, това въобще не означава, че е забравила какво си и казал преди 6 месеца, в 15:05! Статус във фейсбук Статус във фейсбук Когато я видях си пожелах да остарея с нея! Но нямах предвид за две години...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори