×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • ОД на МВР в Бургас разкри 30 престъпления през уикенда
  • 114 новозаразени с коронавирус за последните 24 часа, 1 е в Бургас
НА ЖИВО

Вижте кои творци ще са част от заключителната изложба на Порт Прим Арт Фест 2019


Вижте кои творци ще са част от заключителната изложба на Порт Прим Арт Фест 2019
В Бургас представителна изложба на пет изключителни български творци
20 Септември 2019, Петък, 16:30 ч.
Автор: Флагман.БГ

Изложбата ще открият лично художниците на 5 октомври от 18:00 часа в най-новото културно и събитийно пространство на Бургас – Прим Арт Център

Финал на Порт Прим Арт Фест 2019 ще сложи представителна изложба на пет изключителни български творци. Сред тях е идеологът на културния форум с организатор Гранд Хотел и СПА Приморец - художникът Стефан Божков. На поканата да станат част от третото издание на фестивала откликнаха колегите му Женя Адамова, Емануела Ковач, Румен Читов, Даниел Мирчев. Великолепната петорка ще зарадва почитателите на изкуството с изключителна многолика изложба. Тя ще бъде открита лично от представените автори на 5 октомври от 18:00 часа в най-новото културно и събитийно пространство на Бургас – Прим Арт Център (адресът е ул. „Княз Ал. Батенберг“ 12, срещу Гранд Хотел и СПА Приморец). Всички любопитни ще могат да я видят до 14 октомври включително. Входът за експозицията, включително откриването, е свободен.

Повече за Женя Адамова, Емануела Ковач, Румен Читов и Даниел Мирчев и мотивацията им да са част от Порт Прим Арт Фест, можете да научите от самите тях.

Женя Адамова: „Завърших НХА в специалност порцелан и стъкло – това е дизайнерска специалност, където по време на обучението натрупах много полезни умения свързани с технологията  и начина на работа с материала. Сега  го ползвам с много повече свобода и лекота, но бих казала, че с всяка нова работа продължавам да се  уча. Точно това прави керамиката за мен толкова интересна, винаги има момент на изненада,  контрола никога не е изцяло в твои ръце, колкото опит, и увереност да си придобил. Вълнуващо е, като пътуване - навътре към себе си и навън към света.“

Емануела Ковач: „Всяко придобито познание и опит в изобразителите изкуства обогатява начина на изразяване. Завършила съм техникум по текстил и „Графика“ в НХА. Изпитвах потребност да споделя натрупания през годините опит с по-младите си колеги-студенти. Връзката между нас бе вдъхновяваща. Мисля че ги научих на любов към това което правят. На вяра, че могат и на технологични умения, разбира се. От известно време не съм част от преподавателският екип на НХА и продължавам творческият си път като художник.“

Румен Читов: „Образованието ми е стандартното, което можеше да се получи в България за времето в което бях ученик в Художествена гимназия  и студент в Художествена академия. В образователните институции по изкуство се създава особена, специфична среда от търсещи себе си в полето на творчеството млади хора и това е увличащ и ползотворен процес, който е непрекъснат, продължаващ и извън рамката на уроците в образователната практика.“

Даниел Мирчев: „Минах през различни форми и занимания, като никога не съм се отказвал от скулптурата и дърворезбата. Но това, което осъзнах в последните няколко години е, че всяко едно призвание изисква стопроцентово посвещаване. Трябва да се отдадеш изцяло и да заживееш с него. За мен през целия живот това е била скулптурата и дървото като материал. В същото време, себеотдаването няма нищо общо със себезатварянето. Винаги съм казвал, че един артист в широкия смисъл на думата е истински отворен за изкуството като цяло. Творческият процес е този, който обединява всички форми на изкуство и затова граници между тях няма. Има само позитивни провокации като любопитството да се прескача от една форма в друга, да се преплитат различни медии и да се създават мултикултурни проекти.“

- Защо решихте да участвате в Порт Прим Арт Фест 2019?

Женя Адамова: Следя от разстояние  програмата и събитията съпътстващи фестивала от първото му издание. Намирам ги за важен акцент в културния живот в родния ми град.

Емануела Ковач: Приех поканата на идеолога на фестивала Стефан Божков, решението е негово, не мое. Мое е желанието да бъда част от фестивала.

Румен Читов: Решението да участвам в Трети фестивал Порт Прим Арт Фест е продиктувано от интересната програма на фестивала, възможността да бъда  част от арт проявите,  като по този начин, това е и опит да популяризирам творчеството си.

Даниел Мирчев: Смятам, че идеята да се миксират различни арт събития в една обща платформа е актуална и отговаря на съвременните тенденции. Преливането и размиването на границите между едно и друго изкуство отдавна вече е задължително условие за едно успешно събитие.  Вече всичко е фюжън и това е част от мисленето на съвременния човек.

- Нужно ли е събирането на изкуствата и творците на подобна обща платформа?

Женя Адамова: Нужно е  и важно да се случва. В такава обстановка всяка нова среща обогатява както нас отделните участници, така и публиката. А публиката в Бургас е будна! Очаквам много интересни срещи.

Емануела Ковач: Надявам се срещата на различните изкуства и артисти на морския бряг да е вдъхновяваща и ползотворна. Да бъде повод за творчески порив за нова песен, стих, рисунка. Да се превърне в празник за автори и публика.

Румен Читов: Преценявам че събирането на творци, работещи в различни изкуства в обща платформа е изключително провокативно, затова, надявам се,  и ползотворно.

Даниел Мирчев: Повече от нужно. Подобни платформи раждат не само прекрасни приятелства, но и нови идеи. Не винаги артистите познават художниците или писателите - своите илюстратори. Общуването помежду им в една обща платформа може само да допринесе за обогатяването на всеки един от участниците в нея.

- Какво е мястото на изкуството в съвременното общество?

Женя Адамова:  Мястото и по-скоро ролята на изкуството в съвременното забързано време, е да ни накара да поспрем, да забавим темпото.  Макар и за кратко просто да наблюдаваме, да се любуваме, да се радваме, да поплачем - да се докоснем до нещо ново. Изкуството е  споделяне на емоции и съпреживяване. Емануела Ковач: За мен е начин на живот, за другите - май не съществува. Румен Читов: Присъствието на изкуството в живота на индивида или социума е мярката  за хуманност и интелигентност. Даниел Мирчев: Съпреживяването. В това виждам най-важната роля на изкуството в съвременното общество. Новите технологии, опосредстваната комуникация, бързия достъп до информация и темпото, с което се сменят новините, всичко това променя начина, по който се отнасяме към хората - познати и непознати. Ставаме безразлични. Затваряме се емоционално. Колкото по-достъпен става светът, толкова повече увеличаваме разстоянието между нас и другите. Изкуството е това, което ни учи отново да съпреживяваме.

- Какво ще покажете на публиката на Порт Прим Арт Фест?

Женя Адамова: Ще представя колекция от керамични пана, която се нарича „Въображаеми портрети“.  За тези работи получих награда в миналогодишния фестивал на съвременната керамика в София. Емануела Ковач: Ще покажа работи от два цикъла вдъхновени от морето, "Мидени черупки" и "Два острова". Използвала съм рисунка, графичните техники - суха игла и монотипия. Румен Читов: Пред публиката на фестивала ще се представя с около дузина творби, обединяващи поне две от посоките на пластическите ми търсения. Даниел Мирчев: Избрал съм скулптури от различни мои периоди. Надявам се всяка от избраните творби да провокира различна публика. В момента експериментирам с един иначе банален за ежедневието материал – шпертплат, който все още ми е много интересен заради пластовете и възможностите за визуална игра, които те предоставят. С моите работи обикновено не разказвам истории. Търся момента. Опитвам се да създам миг или мисъл. Обичам поезията и ще се радвам, ако почитателите на фестивала я открият и в моите скулптури.

Женя Адамова, Емануела Ковач, Румен Читов, Даниел Мирчев и Стефан Божков ще ви очакват на 5 октомври (събота) от 18:00 часа в Прим Арт Център. Заповядайте на тяхната многолика изложба, която ще сложи официален край на Порт Прим Арт Фест 2019. Организатор на културния форум е Гранд Хотел и СПА Приморец със съдействието на община Бургас. 


В категории: Лайфстайл


Наталия Симеонова се завръща
Наталия Симеонова се завръща 03/08/2020, Понеделник 14:00 1
Ерол от Уикеда се ожени
Ерол от Уикеда се ожени 03/08/2020, Понеделник 13:05 0
България Всички новини
Ето коя е първата БГ звезда, която ще участва в новия сезон на Фермата Ето коя е първата БГ звезда, която ще участва в новия сезон на Фермата В състезанието за 100 000 лева всички ще усетят и магията, която по неповторим начин носи българската народна музика Наталия Симеонова се завръща Наталия Симеонова се завръща Проектът се води от Вяра Деянова, която е съпруга на водещия на предаването 120 минути по Би Ти Ви – Светльо Иванов МВР и прокуратурата разбиха банда за обири, тероризирала 3 бургаски комплекса МВР и прокуратурата разбиха банда за обири, тероризирала 3 бургаски комплекса

Групата действала на територията на жк „Лазур“, „Зорница“ и „Изгрев“, крадяли основно злато чрез взлом през деня

 

Алисия и Николета заровиха томахавките Алисия и Николета заровиха томахавките Певицата затрупа вечната си врагиня с подаръци Прокуратурата в Бургас с детайли за спецакцията в Кумлука, гледайте НА ЖИВО Прокуратурата в Бургас с детайли за спецакцията в Кумлука, гледайте НА ЖИВО

Резултатите ще обявят административният ръководител на РП-Бургас и зам.-директорът на ОДМВР-Бургас

Любовницата на Башар Рахал си разби главата Любовницата на Башар Рахал си разби главата

Пострадала е след падане от колело

Ерол от Уикеда се ожени Ерол от Уикеда се ожени Певецът най-накрая сключи брак с майката на децата си През август в „ЛИНА”: Изследвания за сърце, щитовидна жлеза, полови хормони и туморни маркери През август в „ЛИНА”: Изследвания за сърце, щитовидна жлеза, полови хормони и туморни маркери

В месечните кампании е включено и изследване на IgG и IgM  антитела срещу COVID-19  

Супер скандал гони Ева Веселинова от "На кафе" Супер скандал гони Ева Веселинова от "На кафе" В „На кафе“ тлее голяма вражда, която от време на време избухва в огнени скандали Вижте как Бойко Борисов бе на косъм от тежка катастрофа Вижте как Бойко Борисов бе на косъм от тежка катастрофа

ТИР едва не размаза премиерския джип

 

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 18 милиона, в САЩ съветват да се носят маски и вкъщи Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 18 милиона, в САЩ съветват да се носят маски и вкъщи Пандемията продължава бързото си разпространение по света Норвежци опразниха шведските магазини Норвежци опразниха шведските магазини На места се забелязват 70-метрови опашки на касите Турция няма да затваря хотели при случай на COVID-19 Турция няма да затваря хотели при случай на COVID-19

Досега броят на заразените с коронавирус в Турция надхвърли 231 000

Арестуваха един от бодигардовете на кралицата заради 9 сака с кокаин Арестуваха един от бодигардовете на кралицата заради 9 сака с кокаин

Охранителят е отстранен от задълженията си до края на разследването

Учени установиха как коронавирусът уврежда обонянието Учени установиха как коронавирусът уврежда обонянието

Хората, които са се разболели от COVID-19, не могат да загубят обонянието си завинаги

Почина актьорът Уилфорд Бримли Почина актьорът Уилфорд Бримли

Той е известен с ролята си на д-р Блеър в нашумелия през 80-години филм „Нещото“

Времето на Лукашенко да си тръгне спокойно и кротко е отминалo безвъзвратно Времето на Лукашенко да си тръгне спокойно и кротко е отминалo безвъзвратно

Каквито и добрини да си направил на страната си, никаква благодарност не бива да чакаш, ще те изритат, напсуват, охулят, че накрая може и в кауша да те вкарат

Малките деца са най-опасните преносители на COVID-19 Малките деца са най-опасните преносители на COVID-19

Това показва проучване

Хиляди протестират в Берлин срещу корона-ограниченията Хиляди протестират в Берлин срещу корона-ограниченията

За последното денонощие в Германия са регистрирани 955 случая на заразата

Кола се вряза в бар във Франция, има ранени Кола се вряза в бар във Франция, има ранени

Инцидентът е станал в малка комуна във Вензел

Илиян Василев Илиян Василев В БТВ маршируват само представители на властта, гради имиджа си на "обективна" телевизия с елементарни покрития от протеста Виц на деня Виц на деня Много хубав часовник имаш...
- Благодаря. Взех го супер евтино от ЛИДЛ. Само 5,99 лв.
- Колко е часът ?
- 77:68.
Виц на деня Виц на деня - Пешо, кое е най-запомнящото се нещо което са ти казвали след се*с?
- А да видим друг път ще крадеш ли череши...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Ани, как кръстихте детето?
- Бойко - да му е пълно шкафчето!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори