×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Потушени са пожарите в Сакар планина, поразени са десетки хиляди декари
  • Пристигащите от ОАЕ в България вече няма да представят отрицателен PCR тест
  • За половин година големите търговски вериги отчитат 23% спад на клиенти
  • Българово чества Деня на младежта с нощен поход и поглед към звездите
  • Физикът Тео и Папи Ханс идват на Младежкия StartUp Фест в Бургас на 12 август
НА ЖИВО

Петя Аврамова разпорежда проверка от какво се строи обходът на Поморие


Петя Аврамова разпорежда проверка от какво се строи обходът на Поморие
Министърката щяла да информира лично депутата Николай Тишев за резултата от проверката
20 Септември 2019, Петък, 17:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

В изпълнението на обекта не се влагат нерегламентирани материали, увери тя предварително от трибуната на Народното събрание

Държавното дружество НИСИ да провери състава на новоизграждащия се път „Слънчев бряг – Бургас”. Това е разпоредила регионалният министър Петя Аврамова по повод сигнал, че отсечката се строи с нерегламентирани материали от местността „Симеонова могила”, която имала историческа стойност.

Припомняме, че за проблема алармира бургаският депутат от „БСП за България” Николай Тишев по реда на парламентарния контрол.

Той зададе въпроса си към министъра на 5 септември. Отговора получи днес в Народното събрание.

Аврамова обяви новината за разпоредената проверка в края на дупликата си.

В началото на отговора си към Тишев тя обясни, че строителството на отсечката, която представлява 5-километров обход на град Поморие, е започнало през пролетта тази година.

Общата стойност на проекта била 20,92 млн. лв. и се изплащала от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

Строително-монтажните работи се изпълнявали от ДЗЗД „Поморие 2015”, а строителният надзор – от Пътконсулт 2000”.

„В изпълнението на обекта не се влагат нерегламентирани материали”, заяви Петя Аврамова и добави: „Нормите при строителството на пътища от републиканската пътна мрежа и на пътните съоръжения са регламентирани в техническа спецификация на Агенция „Пътна инфраструктура” и те представляват комплект от инструкции и съдържат съответните утвърдени технически изисквания и условия за материали и строително-монтажни работи.”

Техническата спецификация била неразделна част от договорите с изпълнителите.

„Към настоящия момент фирмата-изпълнител на обхода на град Поморие е предала за проверка в АПИ първи междинен отчет и в него е сертифицирано извършването на земни и пътни работи. Земните работи включват изпълнение на насипи с материал, отговарящ на изискванията съгласно техническата спецификация. Обръщам внимание, че към сертификата строителят е длъжен да приложи декларация за експлоатационните показатели и протоколи за изпитване на материала от акредитирана пътно-строителна лаборатория и такива са приложени към настоящия отчет. Също така при изграждане на насипа е упражнен постоянен стриктен контрол при обектова лаборатория както за качествата на материала, така и за начина на полагане на уплътняването”, посочи Петя Аврамова.

Тя добави, че от юни има издадено разрешение от общината за строеж на обект за рекултивация. Земните маси се депонирали на място, за което нямало заповед на министъра на културата, че е обект на специална защита.

Най-близкият защитен обект „Козарева могила” пък бил на 1 км от мястото за депониране.

 „В допълнение, на 17 септември във връзка с твърденията за влагане на нерегламентирани материали при строителството на пътя се проведе извънредна работна среща, на която са присъствали възложителят, надзорът и Областно пътно управление-Бургас. След издаването на разрешението за строеж за рекултивация и одобряване на предварителните изпитвания на почвите от инженера по материалите  е започнала и доставката на материалите за зона „Б” от пътното легло на обекта „Обход – град Поморие””, каза в отговора си министър Аврамова. Но спря дотук, понеже не й стигна времето, като обеща да допълни информацията в дупликата си.

От своя страна в репликата си пък Николай Тишев изрази неодобрение от чутото: „Не съм удовлетворен от отговора. Защо? Защото в по-голямата си част той включваше въпроса за депонирането на земни маси. А това не е проблемът. Аз не съм го поставял като проблем. Също така – дали местността има исторически статут или не, също в случая, когато става дума за безопасността на шофьорите, на пътниците и на движението, не е чак от толкова голямо значение. Аз обаче не разбрах, всъщност някой от министерството отиде ли на място да провери този сигнал, който жителите на Каблешково ми подадоха. Или просто някой представител на възложителя се е срещал с изпълнителя и с надзора (а надзорът също си получава парите от тази поръчка). Казано му е „да, няма проблеми”. И всичко е приключило.”

Тишев попита още веднъж - някой на място проверил ли е сигнала.

И продължи:Има ли видими следи, че от тези хълмове се изземва земна маса? А пък Вие знаете – там освен скална маса има глина, има варовик, има пръст. И те затова тези пътища след това се слягат и създават проблем за движението. Та на този въпрос не ми беше отговорено – някой на място направи ли проверка, защото тогава, с физически контрол, за пет минути щеше да се установи дали това, което хората са ми сигнализирали, е вярно или не. Защото се получава така: значи едната от страните не казва точно каква е истината. Според мен хората, които ми сигнализираха, едва ли защото нямат какво да правят и с какво да се занимават, са ме търсили специално. Направихме среща, а пък ме и алармираха - дадоха ми информация, за да задам аз въпрос на министъра. Т.е. според мен те казват истината. Какво казва другата страна, вече е въпрос, на който очаквам да ми отговорите. Но след като няма някой, който да е отишъл на място от вашите служители да провери и да установи, как може тогава да дадем коректен отговор на въпроса, който зададох?”

В дупликата си Петя Аврамова отвърна: „Току-що казах, че на 17 септември във връзка с твърденията за влагане на нерегламентирани материали е проведена работна среща – проверка, на място на обекта, където възложител, надзор и Областно пътно управление – това всъщност е представител на министерството, от АПИ са направили проверка.

За издаването на разрешението за строеж за рекултивация и одобряване на предварителните изпитвания на почвите от инженера по материалите е започнала доставка на материал, както казах, за зона „Б” на обекта. Добитият материал от рекултивацията, за каквато изпълнителят има разрешение, покрива изискванията за изграждане на долни пластове от насип за пътища. Това е зона „Б”. Почвите от рекултивацията са предварително изпитани и проверени в акредитирана Пътностроителна лаборатория-Айтос, като има издадени протоколи за неговите показатели.

При добиването на материал и изграждането на насипа се упражнява постоянен контрол от лабораторията както за качествата му, така и за начина на полагане и уплътняване на обекта. За проведените изпитания са надлежно оформени и протоколи.”

В края на дупликата на Аврамова дойде и новината за проверката от НИСИ: „Тъй като поемайки поста министър на регионалното развитие и благоустройството, започнах с думите, че ще държа за качеството на изпълнение на обектите, които са към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в заключение искам да Ви уведомя, че по мое разпореждане Научно-изследователският строителен институт, който е дружество със 100% държавно участие и е нотифициран орган, който е определен от Европейската комисия за изпълнение на задачи, свързани с оценяване на съответствието на строителните продукти (в съответствие с изискванията на Регламент 305/2011-а), ще извърши изпитване на материалите в строителството на обхода на Поморие, като за резултатите лично ще Ви уведомя.”

Дружеството НИСИ е под шапката на министерството на Петя Аврамова.


В категории: Поморие


Хавана пак под карантина
Хавана пак под карантина 11/08/2020, Вторник 12:42 0
Флагман.БГ Вирусът уби 85 българи за 11-те дни на август Вирусът уби 85 българи за 11-те дни на август 11/08/2020, Вторник 12:18 4
6
Коментара по темата
6.
Петър
22.09.2019 07:20:45
0
0
За жалост утре бе вчера!
5.
До 4. гражданин
21.09.2019 20:32:22
0
5
Ами ти бе, цървул ...като си иззидал кирпичения си кенеф в двора и осилите са ти още в гъза .., даваш ли си сметка , че от некачествено пътно строителство утре ще загиват хора, бе тъпанар !!!
4.
гражданин
21.09.2019 10:20:37
6
1
Пак въшльовци, дето една външна тоалетна от кирпич не са иззидали,са много компетентни по въпроса как се строи път и колко струва ! Я плувайте по канала и оставете хората да се радват на новите пътища,по които пътуват за да си изкарват парите !
3.
Дядо Добри
20.09.2019 18:35:15
1
12
Колкото надлеза на тракия при Стара Загора не насипваха със згур от Гълабово, толкова и сертифицираните им материали са това което пише в сертификата. Взели проба за изпитване да се самоконтролират! Ужас. Вече в нищо нямат спиране. И Струма, тоя дето беше почнал да я строи 6 месеца преди търга, що се оказа че по - късно спечели търга?
Прав е Пешо, Гербаджийска мафия!!!
2.
Петър
20.09.2019 17:26:50
2
10
Е, не е ли конфликт държавна фирма да прави проверка на държавна агенция (АПИ)?
А, ако "избрания" изпълнител е спазил проекта?
Питър Пан, освен цифрата която споменаваш добави, и такава ... Досещаш се за какво предполагам?
Гербаджийска мафия!
1.
Питър Пан
20.09.2019 17:13:50
4
11
5 километра - 10 000 000 евра. Ебати и краденето , ебати и гнилата корупция !!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Регатата „Кор Кароли“ отново стартира от Бургас утре Регатата „Кор Кароли“ отново стартира от Бургас утре

Местните жители и гостите на града ще могат да наблюдават дори с невъоръжено око гонки с участието на величествени платноходи в Бургаския залив

 

Поморие ще бъде домакин на няколко атлетически събития през лятото Поморие ще бъде домакин на няколко атлетически събития през лятото

Кметът на община Поморие Иван Алексиев ще участва в едно от бяганията 

 

 

Пик на летните разпродажби в Триа Сити център Пик на летните разпродажби в Триа Сити център

Вижте какво ще открием в магазините на търговския комплекс само до 31 август

Премиерът към демонстрантите:  Кръстовищата са на данъкоплатците, на мен не ми пречите Премиерът към демонстрантите: Кръстовищата са на данъкоплатците, на мен не ми пречите

Има справедливи искания на протеста и ги чувам, те се открояват силно, категоричен е министър-председателят

 

Няколко бургаски семейства ще умрат от срам, гледайки това видео Няколко бургаски семейства ще умрат от срам, гледайки това видео

Общината ще продължи да разширява мрежата си за видеонаблюдение през следващите години, а тя никак не е малка по обхват и сега

Страхуваме се да упражняваме професията си, нуждаем се от защита Страхуваме се да упражняваме професията си, нуждаем се от защита

Преди дни санитарка беше изритана от пациент, друг пък извади пистолет срещу нас, нощните смени се превръщат в невиждан кошмар 

 

Първан Симеонов: Партийните ядки на площада започнаха да си личат прекалено много Първан Симеонов: Партийните ядки на площада започнаха да си личат прекалено много "Случващото се по улиците вече прилича много повече на предизборна кампания, отколкото на протест", твърди Първан Симеонов Туристи ще наблюдават пеликани и пирамиди от бяло злато край солниците, возят ги с влакче Туристи ще наблюдават пеликани и пирамиди от бяло злато край солниците, возят ги с влакче

На 40-ят рожден ден на Атанасовското езеро жителите и гостите на Бургас ще могат да видят и фламинги в резервата 

Борисов: До 2-3 дни съм подготвил решения, ще успокоим хората Борисов: До 2-3 дни съм подготвил решения, ще успокоим хората

Гузната физиономия не можеш да си оправдаеш, каза по адрес на Христо Иванов и Маджо премиерът

Вирусът уби 85 българи за 11-те дни на август Вирусът уби 85 българи за 11-те дни на август Общо техният брой от началото на кризата с новия коронавирус вече е 459 души
Хавана пак под карантина Хавана пак под карантина Връщането на карантинните мерки в кубинската столица, смекчени в началото на юли, е необходимо след рязкото увеличаване на заразените, посочи губернаторът на Хавана Рейналдо Гарсия Сапата Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ Кървави протести в Беларус, взрив разкъса протестиращ

Мъжът се опитал да хвърли взривно устройство по полицията, но то избухнало в ръцете му

Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене Моника Белучи: В хладилника ми винаги има шоколад и сирене

Звездната италианка обожава Шаде, доброто хапване, обувките и дъщерите си, признава тя в интервю за руския Elle

Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус Навръх юбилея си: Антонио Бандерас е с коронавирус

Днес той навършва 60 години

Джейсън Деруло счупи зъбите на Уил Смит при игра на голф Джейсън Деруло счупи зъбите на Уил Смит при игра на голф

Инцидентът е заснет от звездите, които имали план да запишат видео за TikTok

Нова бежанска вълна заля Великобритания Нова бежанска вълна заля Великобритания

Oбщият брой на пристигащите в страната от четвъртък насам е 532

Бурята в Евбея взе 7 жертви Бурята в Евбея взе 7 жертви

Проливни дъждове с гръмотевични бури предизвикаха наводнения през уикенда

Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор Тръмп иска лицето си до барелефите на четиримата президенти в Ръшмор

Губернаторът на Южна Дакота Кристи Ноъм полага активни усилия, за да осигури съгласието на Тръмп лично да дойде на тържествата по случай Деня на независимостта в планината Ръшмор

 

Откриха нов начин за лечение на коронавируса Откриха нов начин за лечение на коронавируса

Това е една от най-новите терапии, използващи фотосенсибилизатори

Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут Спасиха жена, оцеляла 3 дни под развилините в Бейрут

Кадри от спасителната операция на жената, която вече е на края на силите си, се появиха в социалните мрежи

Венелин ТОДОРОВ, общественик, бивш зам.-кмет на Бургас Венелин ТОДОРОВ, общественик, бивш зам.-кмет на Бургас Сезонът по морето бил закъсал?! Съдейки по реколтата от фасове на плажа, годината е успешна! Виц на деня Виц на деня Две баби коментират на глас плакат, залепен на стена:
- Какво ще рече това "Демафиотизация?"
- А, сигурно ще пръскат за нещо...
Виц на деня Виц на деня - Сега разбрах защо ти викат "коте."
- Защо?
- Защото имаш мустачки...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Скъпи клиенти, моля ви, уважавайте ме като лице, което ви обслужва! Вие виждате един идиот, а аз - цяла група...
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори