×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Ето кой трябва да почерпи днес
  • Днес /петък/ от 9:00 до 17:00 часа заради строително-монтажни дейности на ул. "Янко Комитов" на светофарното кръстовището на входа към МОЛ "Галерия" движението ще е затруднено
НА ЖИВО

Петя Аврамова разпорежда проверка от какво се строи обходът на Поморие


Петя Аврамова разпорежда проверка от какво се строи обходът на Поморие
Министърката щяла да информира лично депутата Николай Тишев за резултата от проверката
20 Септември 2019, Петък, 17:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ

В изпълнението на обекта не се влагат нерегламентирани материали, увери тя предварително от трибуната на Народното събрание

Държавното дружество НИСИ да провери състава на новоизграждащия се път „Слънчев бряг – Бургас”. Това е разпоредила регионалният министър Петя Аврамова по повод сигнал, че отсечката се строи с нерегламентирани материали от местността „Симеонова могила”, която имала историческа стойност.

Припомняме, че за проблема алармира бургаският депутат от „БСП за България” Николай Тишев по реда на парламентарния контрол.

Той зададе въпроса си към министъра на 5 септември. Отговора получи днес в Народното събрание.

Аврамова обяви новината за разпоредената проверка в края на дупликата си.

В началото на отговора си към Тишев тя обясни, че строителството на отсечката, която представлява 5-километров обход на град Поморие, е започнало през пролетта тази година.

Общата стойност на проекта била 20,92 млн. лв. и се изплащала от бюджета на Агенция „Пътна инфраструктура” (АПИ).

Строително-монтажните работи се изпълнявали от ДЗЗД „Поморие 2015”, а строителният надзор – от Пътконсулт 2000”.

„В изпълнението на обекта не се влагат нерегламентирани материали”, заяви Петя Аврамова и добави: „Нормите при строителството на пътища от републиканската пътна мрежа и на пътните съоръжения са регламентирани в техническа спецификация на Агенция „Пътна инфраструктура” и те представляват комплект от инструкции и съдържат съответните утвърдени технически изисквания и условия за материали и строително-монтажни работи.”

Техническата спецификация била неразделна част от договорите с изпълнителите.

„Към настоящия момент фирмата-изпълнител на обхода на град Поморие е предала за проверка в АПИ първи междинен отчет и в него е сертифицирано извършването на земни и пътни работи. Земните работи включват изпълнение на насипи с материал, отговарящ на изискванията съгласно техническата спецификация. Обръщам внимание, че към сертификата строителят е длъжен да приложи декларация за експлоатационните показатели и протоколи за изпитване на материала от акредитирана пътно-строителна лаборатория и такива са приложени към настоящия отчет. Също така при изграждане на насипа е упражнен постоянен стриктен контрол при обектова лаборатория както за качествата на материала, така и за начина на полагане на уплътняването”, посочи Петя Аврамова.

Тя добави, че от юни има издадено разрешение от общината за строеж на обект за рекултивация. Земните маси се депонирали на място, за което нямало заповед на министъра на културата, че е обект на специална защита.

Най-близкият защитен обект „Козарева могила” пък бил на 1 км от мястото за депониране.

 „В допълнение, на 17 септември във връзка с твърденията за влагане на нерегламентирани материали при строителството на пътя се проведе извънредна работна среща, на която са присъствали възложителят, надзорът и Областно пътно управление-Бургас. След издаването на разрешението за строеж за рекултивация и одобряване на предварителните изпитвания на почвите от инженера по материалите  е започнала и доставката на материалите за зона „Б” от пътното легло на обекта „Обход – град Поморие””, каза в отговора си министър Аврамова. Но спря дотук, понеже не й стигна времето, като обеща да допълни информацията в дупликата си.

От своя страна в репликата си пък Николай Тишев изрази неодобрение от чутото: „Не съм удовлетворен от отговора. Защо? Защото в по-голямата си част той включваше въпроса за депонирането на земни маси. А това не е проблемът. Аз не съм го поставял като проблем. Също така – дали местността има исторически статут или не, също в случая, когато става дума за безопасността на шофьорите, на пътниците и на движението, не е чак от толкова голямо значение. Аз обаче не разбрах, всъщност някой от министерството отиде ли на място да провери този сигнал, който жителите на Каблешково ми подадоха. Или просто някой представител на възложителя се е срещал с изпълнителя и с надзора (а надзорът също си получава парите от тази поръчка). Казано му е „да, няма проблеми”. И всичко е приключило.”

Тишев попита още веднъж - някой на място проверил ли е сигнала.

И продължи:Има ли видими следи, че от тези хълмове се изземва земна маса? А пък Вие знаете – там освен скална маса има глина, има варовик, има пръст. И те затова тези пътища след това се слягат и създават проблем за движението. Та на този въпрос не ми беше отговорено – някой на място направи ли проверка, защото тогава, с физически контрол, за пет минути щеше да се установи дали това, което хората са ми сигнализирали, е вярно или не. Защото се получава така: значи едната от страните не казва точно каква е истината. Според мен хората, които ми сигнализираха, едва ли защото нямат какво да правят и с какво да се занимават, са ме търсили специално. Направихме среща, а пък ме и алармираха - дадоха ми информация, за да задам аз въпрос на министъра. Т.е. според мен те казват истината. Какво казва другата страна, вече е въпрос, на който очаквам да ми отговорите. Но след като няма някой, който да е отишъл на място от вашите служители да провери и да установи, как може тогава да дадем коректен отговор на въпроса, който зададох?”

В дупликата си Петя Аврамова отвърна: „Току-що казах, че на 17 септември във връзка с твърденията за влагане на нерегламентирани материали е проведена работна среща – проверка, на място на обекта, където възложител, надзор и Областно пътно управление – това всъщност е представител на министерството, от АПИ са направили проверка.

За издаването на разрешението за строеж за рекултивация и одобряване на предварителните изпитвания на почвите от инженера по материалите е започнала доставка на материал, както казах, за зона „Б” на обекта. Добитият материал от рекултивацията, за каквато изпълнителят има разрешение, покрива изискванията за изграждане на долни пластове от насип за пътища. Това е зона „Б”. Почвите от рекултивацията са предварително изпитани и проверени в акредитирана Пътностроителна лаборатория-Айтос, като има издадени протоколи за неговите показатели.

При добиването на материал и изграждането на насипа се упражнява постоянен контрол от лабораторията както за качествата му, така и за начина на полагане и уплътняване на обекта. За проведените изпитания са надлежно оформени и протоколи.”

В края на дупликата на Аврамова дойде и новината за проверката от НИСИ: „Тъй като поемайки поста министър на регионалното развитие и благоустройството, започнах с думите, че ще държа за качеството на изпълнение на обектите, които са към Министерството на регионалното развитие и благоустройството, в заключение искам да Ви уведомя, че по мое разпореждане Научно-изследователският строителен институт, който е дружество със 100% държавно участие и е нотифициран орган, който е определен от Европейската комисия за изпълнение на задачи, свързани с оценяване на съответствието на строителните продукти (в съответствие с изискванията на Регламент 305/2011-а), ще извърши изпитване на материалите в строителството на обхода на Поморие, като за резултатите лично ще Ви уведомя.”

Дружеството НИСИ е под шапката на министерството на Петя Аврамова.


В категории: Поморие


Деян Донков пусна коремче
Деян Донков пусна коремче 18/10/2019, Петък 19:20 0
Устата се преквалифицира!
Устата се преквалифицира! 18/10/2019, Петък 18:40 1
6
Коментара по темата
6.
Петър
22.09.2019 07:20:45
0
0
За жалост утре бе вчера!
5.
До 4. гражданин
21.09.2019 20:32:22
0
5
Ами ти бе, цървул ...като си иззидал кирпичения си кенеф в двора и осилите са ти още в гъза .., даваш ли си сметка , че от некачествено пътно строителство утре ще загиват хора, бе тъпанар !!!
4.
гражданин
21.09.2019 10:20:37
6
1
Пак въшльовци, дето една външна тоалетна от кирпич не са иззидали,са много компетентни по въпроса как се строи път и колко струва ! Я плувайте по канала и оставете хората да се радват на новите пътища,по които пътуват за да си изкарват парите !
3.
Дядо Добри
20.09.2019 18:35:15
1
12
Колкото надлеза на тракия при Стара Загора не насипваха със згур от Гълабово, толкова и сертифицираните им материали са това което пише в сертификата. Взели проба за изпитване да се самоконтролират! Ужас. Вече в нищо нямат спиране. И Струма, тоя дето беше почнал да я строи 6 месеца преди търга, що се оказа че по - късно спечели търга?
Прав е Пешо, Гербаджийска мафия!!!
2.
Петър
20.09.2019 17:26:50
2
10
Е, не е ли конфликт държавна фирма да прави проверка на държавна агенция (АПИ)?
А, ако "избрания" изпълнител е спазил проекта?
Питър Пан, освен цифрата която споменаваш добави, и такава ... Досещаш се за какво предполагам?
Гербаджийска мафия!
1.
Питър Пан
20.09.2019 17:13:50
4
11
5 километра - 10 000 000 евра. Ебати и краденето , ебати и гнилата корупция !!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Пускат нова банкнота от 50 лв. Пускат нова банкнота от 50 лв.

Общият дизайн и основните елементи на банкнотите от новата серия се запазват

Тъжна вест! Напусна ни бургаският юрист проф. д-р Александър Янков Тъжна вест! Напусна ни бургаският юрист проф. д-р Александър Янков

95-годишният професор бе зам.-председател на международния съд в Хага

Кандидатът за кмет на ГЕРБ д-р Димитър Германов хвърли ръкавицата към опонентите си в Приморско, кани ги на дебат Кандидатът за кмет на ГЕРБ д-р Димитър Германов хвърли ръкавицата към опонентите си в Приморско, кани ги на дебат

Четиримата кандидати да застанат пред гражданите на открит диспут на 24-ти октомври, предлага Германов

Деян Донков пусна коремче Деян Донков пусна коремче

От хубав живот ще е. Радина явно добре го гледа, коментират в актьорските среди

Българинът вече не иска да работи за малко пари Българинът вече не иска да работи за малко пари

Заплатите лека полека се повишават, смятат от КТ "Подкрепа"

Устата се преквалифицира! Устата се преквалифицира!

Рапърът вече е стендъп комик

ГЕРБ са свръхпредставени в местната власт, но вървим към нормализация ГЕРБ са свръхпредставени в местната власт, но вървим към нормализация

Подкрепата за „Няма такава държава“ е умерена - Слави Трифонов е популярен, но в обществото няма значими нагласи за радикална промяна, казва експертът от "Алфа Рисърч"

Момиче умря в час по физическо Момиче умря в час по физическо

Има информация, че то е било с хронично заболяване

Започна „Фолклориада-2019“, състави от цял свят се включиха с народни танци Започна „Фолклориада-2019“, състави от цял свят се включиха с народни танци

В последното десетилетие се наблюдава възвръщане и нарастващ интерес към фолклорната култура

Щерката на Любо Нейков се мести в Лондон Щерката на Любо Нейков се мести в Лондон

Инна Нейкова ще живее при приятеля си Евгени Ерменов

Браво!  Полша предвижда 3 години затвор за гей-пропаганда в училищата Браво! Полша предвижда 3 години затвор за гей-пропаганда в училищата

Авторите на закона смятат, че т.нар. "сексуално образование" всъщност насърчава хомосексуалните наклонности

Трафик: Българчета продават цигари, дрога и секс в Солун Трафик: Българчета продават цигари, дрога и секс в Солун

Децата се страхували да разкрият имената на мъчителите си

Български студент изнасилен от двама в Санкт Петербург Български студент изнасилен от двама в Санкт Петербург

Момчето е било нападнато в района на метростанция

Северна Македония без дата за преговори за ЕС, ще има втори опит Северна Македония без дата за преговори за ЕС, ще има втори опит

Франция е една от трите държави, които блокират започването им

Екшън в Бразилия: Полицията уби трима крадци на летище Екшън в Бразилия: Полицията уби трима крадци на летище

Поне една от използваните при обира коли е била маскирана като превозно средство на ВВС

Лидерите от ЕС одобриха сделката за Брекзит Лидерите от ЕС одобриха сделката за Брекзит

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън има само днешния ден, за да убеди депутатите утре да подкрепят постигнатото с Европа споразумение

Европейските лидери не се разбраха за членството в ЕС на Северна Македония и Албания Европейските лидери не се разбраха за членството в ЕС на Северна Македония и Албания

Държавните глави и правителствените ръководители ще продължат днес споровете за присъединяването на балканските страни към ЕС 

Уфолози: Извънземните са на Земята, правят секс с хората и се готвят да ни завладеят Уфолози: Извънземните са на Земята, правят секс с хората и се готвят да ни завладеят

Руснак с по два пръста на ръцете вярва, че е от мистериозната планета Нибиру

4 зодии, които не харесват брака 4 зодии, които не харесват брака

Водолеите са едни от тях

Турция спря войната в Сирия Турция спря войната в Сирия

Решението идва след посещението на вицепрезидента и на държавния секретар на САЩ

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Фейсбук е създаден, за да има къде да се хвалят онези, които нямат с какво да се похвалят.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, бабо, можеш ли да ми родиш братче?
- Не, миличък. Питай мама и тате.
- Питах ги, казаха, че от теб зависи!
Виц на деня Виц на деня Катаджия спира за проверка кола.
- Голям карък си старши!
- Защо?
- Веднъж да съм трезвен и ти точно сега да ме спреш...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Българска седмица:
- Вторник, Сряда, Четвъртък - всяко чудо за 3 дни. Петък - ден на майстора. Събота и Неделя - 2 дни уикенд. Понеделник - Подготовка за ново чудо.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори