×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected].bg

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • Ето кой трябва да почерпи днес
  • Днес /петък/ от 9:00 до 17:00 часа заради строително-монтажни дейности на ул. "Янко Комитов" на светофарното кръстовището на входа към МОЛ "Галерия" движението ще е затруднено
НА ЖИВО

Амбицията ми е в Медицинския факултет на Бургас да имаме не само знаещи, а преди всичко можещи студенти


Амбицията ми е в Медицинския факултет на Бургас да имаме не само знаещи, а преди всичко можещи студенти
Колегите, които проверяваха кандидат-студентските работи бяха впечатлени от високото ниво на подготовка на желаещите да се учат при нас, заяви деканът доц. Цветан Велинов
20 Септември 2019, Петък, 14:58 ч.
Автор: Анна ДОБРЕВА; снимка: авторът

Убедихме светило на науката да се завърне от чужбина, за да преподава на студентите по медицина. Това е огромен успех за Бургас

Първият декан, с когото започва да се пише историята на Медицинския факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас се казва доц. д-р Цветан Велинов. Завършил е Медицинска академия София. Има научна степен доцент по специалността „Микробиология”.

20 години работи в Националния център по заразни и паразитни болести. От 2014 г. е началник на Централната лаборатория по микробиология на УМБАЛ „Александровска” в столицата. Неговите научни интереси са в сферата на инфекциозните болести, антибиотиците и тяхното приложение, микробиомите, генетиката и геномиката.

- Доц. Велинов, в академичните среди сте известен с Вашата научна дейност и административен опит, как се чувствате на новия пост във Факултет, чието успешно начало е във Ваши ръце?

- Преди всичко ми се иска да кажа, че този пост е чест и голяма отговорност за мен, защото зная с какви очаквания е натоварен Факултетът по медицина в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Бургас. Наясно съм, че създаването му е плод на дълги и сериозни усилия на много хора, обединени от енергията на кмета на общината г-н Димитър Николов. Именно неговата убеденост в успеха на Факултета беше изключително силен аргумент за това да поема отговорността да помогна за стартиране на обучението по медицина в Бургас.

В действителност този пост е преди всичко административен, но аз съм убеден, че не това е водещото в него. Смятам, че много по-важен е преподавателският опит – умението да „се запалят“ студентите за дисциплините, в които се обучават, да се отворят пред тях вратите на науката и така да ги направим за цял живот верни на медицината. И затова основен акцент в моите, а и на останалите преподаватели, усилия ще бъде това – да покажем на студентите, че обучението в медицинските науки и самата медицина, са много повече от това, за което те са мечтали, докато са учили упорито за кандидат-студентски изпити. И си струват всеки час загубен сън.

Едно висше училище е успешно тогава, когато трите направления – качествена преподавателска дейност (в която включвам и добри програми за обучение), развитие на научна дейност и благоприятна среда за учене и професионално развитие - вървят ръка за ръка.

Това са и трите основни предизвикателства, които стоят пред мен и пред целия екип на Факултета, а и на Университета – да гарантираме на студентите модерно, конкурентно обучение по медицина, да създадем възможност за развитие на истинска наука и това да става в среда, която ще позволи развитие – и на преподавателите, и на студентите.

- Да разбираме ли, че освен декан на факултета, Вие ще преподавате на студентите в Бургас?

- Да, ще преподавам „Микробиология”, тя започва като дисциплина от втори курс.

- Поемате Медицинския факултет в Бургас в самия му зародиш – кауза, твърде трудна за реализиране в условия на агресивната конкуренция на наложени от десетилетия вузове по медицина в Стара Загора и Варна, например?

- Конкуренция има, все пак в Бургас се откри седмият по ред Медицински факултет на територията на България. Но тя е фактор, който по-скоро трябва да ни мобилизира, отколкото да ни стресира.

На първата среща с част от преподавателите се опитах да очертая кои са опасностите и кои са възможностите, които стоят пред Факултета по медицина в Бургас. Определено смятам, че конкуренцията е възможност, катализатор за по-активно и по-интензивно развитие. Истина е, че Медицински университет в София има над 100-годишна история, а Университетите във Варна и Пловдив също имат богато минало и са се утвърдили, като желано място за обучение.

Но предимството на една нова структура, каквато е Медицински факултет Бургас идва от това, че можем да се учим от опита на тези, които са започнали преди него – както от добрите практики, така и от грешките им. И да ставаме по-добри.

Появата на нашия Факултет е плод на осъзнатата потребност от осигуряване на добро, качествено образование по медицина, което да се провежда на място и да гарантира лекари-специалисти за лечебните заведения тук. От една страна Бургаски регион е един от най-големите в страната, със силни темпове на развитие, От друга страна обаче, очевиден факт е липсата на медицински кадри, както и на хабилитирани лица - експерти в сферата.

Един от сигурните начини за решаването на този проблем е да се предложи качествено обучение на място, като вярвам, че Бургас ще предложи на младите хора, които завършват след 6 години своето обучение по медицина, стабилни причини да останат. Амбицията ми е студентите по медицина от началото на своето следване да влязат в болничната стая, така до леглото на болния те ще получат най-много знания и умения, и най-вече увереност за бъдещата си професия. Така ще имаме знаещи, но преди всичко можещи студенти, завършващи Факултета.

Така че само ще допълня, че в конкуренцията с останалите ще имаме възможност да се утвърдим сред най-добрите места за получаване на висше образование по медицина. От това, което ще си поставим като амбициозни цели в началото ще зависи какви ще са резултатите ни след няколко години.

- Впрочем, запознат ли сте с неприятната тенденция, че има битка за студенти, които с всяка година стават все по-малко. В много български ВУЗ-ве обявяват втори, трети, четвърти кръг на класиране, а често и направо допълнителен прием, с който на банките сядат полуграмотни хора. С какъв успех са приетите в Бургас първокурсници?

- Тенденция за намаляващ брой студенти има и тя е в резултат на намаления брой ученици, като демографски показател, а не в резултат на нежелание за получаване на висше образование сред младите хора.

Медицината обаче, не е от специалностите, които страдат от липса на млади хора, които искат да учат за лекари. В този смисъл проблем с достатъчно кандидати за Факултета по медицина няма и преминалата наскоро кандидат-студентска кампания, го доказа.  

С получаването на акредитацията, Факултетът има възможност за прием на 40 студенти по държавна поръчка. За да се борят за тези 40 места се явиха 249 младежи и девойки, като имате предвид, че на практика пълноценна кампания в рамките на 3 – 4 месеца не беше възможна заради късното получаване на акредитация. Въпреки това кандидати от всички краища на България се явиха на изпитите при това с доста добри резултати от изпитите по биология и по химия. Ако мога да се пошегувам - резултатите от класирането нарушиха „равенството между половете“, защото в момента във Факултета се обучават 33 момичета и 7 момчета, от които 12 са студентите от Бургас, а останалите са от различни градове, включително и от университетски центрове като София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

Конкуренцията между кандидатите беше сериозна. Това доведе до приемането на студенти с висок бал – най-високият бал беше 36 – т. е. кандидат с отлични оценки, като мога да ви уверя, че изпитните теми и въпроси бяха изключително тежки, за което ще потвърдят и самите студенти. От своя страна преподавателите, които са проверявали кандидат-студентските работи, бяха впечатлени от нивото на подготовка на тези момчета и момичета, които вече са първокурсници.

С други думи предизвикателство и в бъдеще няма да бъде броят на кандидатите, а по-скоро самото обучение, което трябва всекидневно да доказва, че е дори по-добро от това в останалите висши медицински училища. Всичко това няма да стане от днес за утре, но Факултетът по медицина отваря широко поле от възможности за образователна, обучителна, изследователска и научна дейност, която ще промени нивото на висше образование в общината.

- С какъв екип ще работите в Медицинския факултет в Бургас, разбрахме че има преподаватели с впечатляваща биография?

- Необходимостта от преподаватели към този етап е гарантирана. В първи семестър се изучават основно анатомия и хистология, за което са осигурени преподаватели с богат опит и квалификация. Със задоволство трябва да кажа, че успяхме да привлечем доц. Веселина Мерхар - с богат опит в преподаването и в научната дейност в чужбина, в медицински университет в столицата на ЮАР. Доц. Мерхар е специалист в областта на биологията и по-точно в микроскопската техника и хистологията. В първи курс доц. Мерхар ще има широко поле за изява, защото може да се включи както в преподаването, така и в упражненията на студентите. Тя е наистина ценен преподавател, който е избрал да се завърне не само в България, но и в родния Бургас, което е добър знак и за останалите специалисти в други специалности, които вече търсят конгакт с нас за преподаването в клиничните дисциплини след трети курс.

Много ми се иска да подчертая, че Факултетът е чудесен двигател и за лекарите на Бургас - да се развиват като преподаватели и в медицинската наука, да търсят и реализират контакти с колегите им от други Университети и Факултети в България, и в чужбина, както и за болниците, които ще се превърнат в клинични бази след трети курс в обучението на студентите.

Вече има ясна заявка и от лечебните заведения, че ще се стремят да бъдат достатъчно гъвкави в привличането на младите специалисти още като студенти, а Наредбата за специализации в сферата на медицината предвижда възможност за оставане на работа на мястото, на което се специализира.

Убеден съм, че и общината ще продължи да инвестира в подкрепата си за преподавателите на Медицински факултет и по този начин да прави работата в него още по-привлекателна.

Важно е да се подчертае, че не на последно място преподавателите, които вече са заявили своето желание да работят във Факултета и да се хабилитират тук, са привлечени и от амбициите ни да развиваме научна дейност в различни сфери на медицината. Само ще спомена за един значим проект, който е на етап обсъждане и подготовка за създаване на център за генетични изследвания и персонализирана медицина, за който тепърва предстои да се развива.

- Когато прекрачихте прага на Медицинския факултет, какви бяха първите ви впечатления от условията за правене на наука и образование тук?

- Това, което видях е наистина изключително. Чисто нова сграда – проектирана и построена за Медицински факултет, с всички необходими помещения, кабинети, зали, вкл. аутопсионни и лаборатории. Това не може да не впечатли всеки, който е минал през медицински факултет, в което и да е висше училище в страната – независимо дали като студент или като преподавател. И затова трябва да се отдаде дължимото на община Бургас, която е инвестирала значим ресурс в нещо, което ще дава многократно по-големи резултати и то години наред

Не по-малко впечатляващо е и оборудването. Микроскопите са от много висок клас, даже бих казал, че са мечта и за част от колегите ми. Студентите ще разполагат с отлични мулажи (модели на части от човешкото тяло), с отлични лаборатории. Видеотехниката и прожекционната техника са така планирани, че да дадат възможност на всеки студент спокойно да следи учебния материал, защото материята действително е много трудна. В процес на запълване е и факултетската библиотека, така че студентите, които искат могат да се готвят за лекции, упражнения и изпити на място във Факултета – на спокойствие, в контакт с колегите и преподавателите си.

Като по-нататъшна цел сме си поставили и дигитализиране на съдържанието на част от учебниците и атласите, но сега е важно да има достатъчно и разнообразни материали в класически вид – на хартия.

- Доц. Велинов, пожелаваме Ви много успехи като декан на Медицинския факултет в Бургас. Няма да Ви бъде лесно.

- Аз също пожелавам на себе и на колегите успех, защото има още много и много упорита работа. Сега е моментът да благодаря и на ректора на Университета проф. д-р Магдалена Миткова и на останалите колеги за посрещането и за подкрепата.

Успехът ни обаче, няма да бъде възможен без тези огромните усилия на община Бургас - вярвам, че ще ни подкрепят финансово и морално, за да стабилизираме основите и продължим надграждането. Убеден съм, че и благодарение на личните усилия на кмета г-н Димитър Николов, за когото зная, че се е посветил на това благородно просветно дело, даващо в бъдеще здраве и живот – каузата „Факултет по медицина в Бургас на световно ниво“ ще бъде факт в рамките на обучението още на първия випуск студенти. Пожелавам на себе си и на колегите си също и много търпение, за да отгледаме лекарите, от които се нуждае здравеопазването в региона. А възможността за професионално развитие, израстване и специализация, с добро възнаграждение, които ще осигурят заедно Факултет и местни болници, в комбинация с добрата среда за живеене, която предлага общината ще ги накара да изберат да останат тук, в Бургас, като място което предлага всички тези условия за живот, работа и професионално развитие.
9
Коментара по темата
9.
ХМ
21.09.2019 18:53:19
1
3
Поздравления! Това е едно от най-значимите събития за града ни откакто ни има. Поздравления за университета. Нека всички буразлии подрепим нашите лекари и преподаватели за да стане този фалултет истинско училище за лекари! Успех доц. Велинов!
8.
КОЦ-Бургас
20.09.2019 22:44:15
0
1
Дека е подводничаря Бозов?
7.
КОЦ-Бургас
20.09.2019 22:44:12
1
1
Дека е подводничаря Бозов?
6.
potresen covek
20.09.2019 19:34:27
0
0
kolko pari struva covehkia givot v bolnicata v jitarovo
5.
лекар
20.09.2019 16:47:02
1
13
"Микроскопите са от много висок клас, даже бих казал, че са мечта и за част от колегите ми. "
Микроскопите са най-нисък клас на
Цайс за рутинна практика.
Доцента -микробиолог може би не е виждал висок клас микроскопи.
Защо е необходимо да се манипулира общественоста
4.
един нормален
20.09.2019 16:43:02
2
11
Да пожелаем на управляващите от ГЕРБ да ги лекуват все специалисти, завършили Медицинския факултет в Бургас!

Ще са в сигурни ръце и ще се радват на крепко здраве и дълъг живот, убеден съм!
3.
fasl
20.09.2019 16:34:42
1
4
Davaite plateno za zapadni bogatashi i za medecinski tourism!!!!! Pravete pari!!!!
2.
Николай Хайтов
20.09.2019 15:59:07
1
8
"Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш"

Мъжки времена '77
1.
Стига с тези лозунги!
20.09.2019 15:54:35
0
6
Няма можещи, без да са знаещи
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
В "Меден рудник" искат подобряване на транспортната схема и засилени мерки срещу битовата престъпност В "Меден рудник" искат подобряване на транспортната схема и засилени мерки срещу битовата престъпност

Кандидатите за общински съветници от МК „Ние, гражданите” се срещнаха с живущите в комплекса, за да объдят основните проблеми и начините им за решаването им

Валери Симеонов в Попово: Гласувайте за истинските патриоти Валери Симеонов в Попово: Гласувайте за истинските патриоти

Кандидати в листата са Василиса Стоянова, Кирил Станев, Дарина Дочева, Ивелин Иванов, Елена Добрева, Илия Илиев и Георги Гутев

НФСБ-Бургас: Първата ни докладна ще е за незабавен ремонт на окаяните улици във ж.к.“Възраждане“ НФСБ-Бургас: Първата ни докладна ще е за незабавен ремонт на окаяните улици във ж.к.“Възраждане“

Патриотичната партия стартира подписка, която ще бъде внесена в местния парламент след 27-ми октомври

Валери Симеонов: Нашият кандидат за кмет Красимир Кръстев ще направи Каварна по-силна Валери Симеонов: Нашият кандидат за кмет Красимир Кръстев ще направи Каварна по-силна

Той е решителен, отговорен и почтен човек, който ще работи в интерес на общината и на нейните жители, каза Валери Симеонов, лидер на НФСБ

Състоянието на Стефан Данаилов се подобрява, вече диша самостоятелно Състоянието на Стефан Данаилов се подобрява, вече диша самостоятелно

Все още лекарите от ВМА не съобщават официално подробности за лечението на актьора

Внимавайте! Фалшиви оферти за екскурзии и Нова година атакуват българите Внимавайте! Фалшиви оферти за екскурзии и Нова година атакуват българите

Трябва да направим съпоставка преди да направим избор, посъветва председателят на КЗП Димитър Маргаритов

Ужас: Лекари забравиха пациентка в скенер, държаха я вързана 6 часа Ужас: Лекари забравиха пациентка в скенер, държаха я вързана 6 часа

Абсурдният случай е от болницата в Павликени

Димитър Манолов за расизма и Шенген: Европа ни се подиграва защото сме бедни Димитър Манолов за расизма и Шенген: Европа ни се подиграва защото сме бедни

Дори в страната, която е измислила расизма, си позволяват да ни хулят, каза президентът на КТ “Подкрепа”

Новите колекции на Tommy Hilfiger за есен 2019 вече са в Търговски Център Триа-Бургас Новите колекции на Tommy Hilfiger за есен 2019 вече са в Търговски Център Триа-Бургас

Топли цветове се съчетават с металик и монохромни палитри, а материи като коприна и рециклирана вълна се комбинират умело с кожа и деним

Измамници от Русия печелят милиони на гърба на момиче от Асеновград Измамници от Русия печелят милиони на гърба на момиче от Асеновград

До момента в сметката на руски мошеник са събрани над 2,1 млн. рубли, родителите на  5-годишната Ева са в шок

Български студент изнасилен от двама в Санкт Петербург Български студент изнасилен от двама в Санкт Петербург

Момчето е било нападнато в района на метростанция

Северна Македония без дата за преговори за ЕС, ще има втори опит Северна Македония без дата за преговори за ЕС, ще има втори опит

Франция е една от трите държави, които блокират започването им

Екшън в Бразилия: Полицията уби трима крадци на летище Екшън в Бразилия: Полицията уби трима крадци на летище

Поне една от използваните при обира коли е била маскирана като превозно средство на ВВС

Лидерите от ЕС одобриха сделката за Брекзит Лидерите от ЕС одобриха сделката за Брекзит

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън има само днешния ден, за да убеди депутатите утре да подкрепят постигнатото с Европа споразумение

Европейските лидери не се разбраха за членството в ЕС на Северна Македония и Албания Европейските лидери не се разбраха за членството в ЕС на Северна Македония и Албания

Държавните глави и правителствените ръководители ще продължат днес споровете за присъединяването на балканските страни към ЕС 

Уфолози: Извънземните са на Земята, правят секс с хората и се готвят да ни завладеят Уфолози: Извънземните са на Земята, правят секс с хората и се готвят да ни завладеят

Руснак с по два пръста на ръцете вярва, че е от мистериозната планета Нибиру

4 зодии, които не харесват брака 4 зодии, които не харесват брака

Водолеите са едни от тях

Турция спря войната в Сирия Турция спря войната в Сирия

Решението идва след посещението на вицепрезидента и на държавния секретар на САЩ

Асад: Ще отговорим на турската агресия с легитимни средства Асад: Ще отговорим на турската агресия с легитимни средства

Коментарите му идват, след като бе сключено споразумение между Дамаск и кюрдско-арабския алианс Сирийски демократични сили

Времето се побърка! Счупи се 130-годишен температурен рекорд в Москва Времето се побърка! Счупи се 130-годишен температурен рекорд в Москва

Kъм 14.00 (московско време) температурата на въздуха при ВДНХ достигна + 18 ℃

Иво СИРОМАХОВ Иво СИРОМАХОВ Фейсбук е създаден, за да има къде да се хвалят онези, които нямат с какво да се похвалят.
Виц на деня Виц на деня - Бабо, бабо, можеш ли да ми родиш братче?
- Не, миличък. Питай мама и тате.
- Питах ги, казаха, че от теб зависи!
Виц на деня Виц на деня Катаджия спира за проверка кола.
- Голям карък си старши!
- Защо?
- Веднъж да съм трезвен и ти точно сега да ме спреш...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Българска седмица:
- Вторник, Сряда, Четвъртък - всяко чудо за 3 дни. Петък - ден на майстора. Събота и Неделя - 2 дни уикенд. Понеделник - Подготовка за ново чудо.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори