×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Амбицията ми е в Медицинския факултет на Бургас да имаме не само знаещи, а преди всичко можещи студенти


Амбицията ми е в Медицинския факултет на Бургас да имаме не само знаещи, а преди всичко можещи студенти
Колегите, които проверяваха кандидат-студентските работи бяха впечатлени от високото ниво на подготовка на желаещите да се учат при нас, заяви деканът доц. Цветан Велинов
20 Септември 2019, Петък, 14:58 ч.
Автор: Анна ДОБРЕВА; снимка: авторът

Убедихме светило на науката да се завърне от чужбина, за да преподава на студентите по медицина. Това е огромен успех за Бургас

Първият декан, с когото започва да се пише историята на Медицинския факултет към Университет „Проф. д-р Асен Златаров" в Бургас се казва доц. д-р Цветан Велинов. Завършил е Медицинска академия София. Има научна степен доцент по специалността „Микробиология”.

20 години работи в Националния център по заразни и паразитни болести. От 2014 г. е началник на Централната лаборатория по микробиология на УМБАЛ „Александровска” в столицата. Неговите научни интереси са в сферата на инфекциозните болести, антибиотиците и тяхното приложение, микробиомите, генетиката и геномиката.

- Доц. Велинов, в академичните среди сте известен с Вашата научна дейност и административен опит, как се чувствате на новия пост във Факултет, чието успешно начало е във Ваши ръце?

- Преди всичко ми се иска да кажа, че този пост е чест и голяма отговорност за мен, защото зная с какви очаквания е натоварен Факултетът по медицина в Университет „Проф. д-р Асен Златаров“ Бургас. Наясно съм, че създаването му е плод на дълги и сериозни усилия на много хора, обединени от енергията на кмета на общината г-н Димитър Николов. Именно неговата убеденост в успеха на Факултета беше изключително силен аргумент за това да поема отговорността да помогна за стартиране на обучението по медицина в Бургас.

В действителност този пост е преди всичко административен, но аз съм убеден, че не това е водещото в него. Смятам, че много по-важен е преподавателският опит – умението да „се запалят“ студентите за дисциплините, в които се обучават, да се отворят пред тях вратите на науката и така да ги направим за цял живот верни на медицината. И затова основен акцент в моите, а и на останалите преподаватели, усилия ще бъде това – да покажем на студентите, че обучението в медицинските науки и самата медицина, са много повече от това, за което те са мечтали, докато са учили упорито за кандидат-студентски изпити. И си струват всеки час загубен сън.

Едно висше училище е успешно тогава, когато трите направления – качествена преподавателска дейност (в която включвам и добри програми за обучение), развитие на научна дейност и благоприятна среда за учене и професионално развитие - вървят ръка за ръка.

Това са и трите основни предизвикателства, които стоят пред мен и пред целия екип на Факултета, а и на Университета – да гарантираме на студентите модерно, конкурентно обучение по медицина, да създадем възможност за развитие на истинска наука и това да става в среда, която ще позволи развитие – и на преподавателите, и на студентите.

- Да разбираме ли, че освен декан на факултета, Вие ще преподавате на студентите в Бургас?

- Да, ще преподавам „Микробиология”, тя започва като дисциплина от втори курс.

- Поемате Медицинския факултет в Бургас в самия му зародиш – кауза, твърде трудна за реализиране в условия на агресивната конкуренция на наложени от десетилетия вузове по медицина в Стара Загора и Варна, например?

- Конкуренция има, все пак в Бургас се откри седмият по ред Медицински факултет на територията на България. Но тя е фактор, който по-скоро трябва да ни мобилизира, отколкото да ни стресира.

На първата среща с част от преподавателите се опитах да очертая кои са опасностите и кои са възможностите, които стоят пред Факултета по медицина в Бургас. Определено смятам, че конкуренцията е възможност, катализатор за по-активно и по-интензивно развитие. Истина е, че Медицински университет в София има над 100-годишна история, а Университетите във Варна и Пловдив също имат богато минало и са се утвърдили, като желано място за обучение.

Но предимството на една нова структура, каквато е Медицински факултет Бургас идва от това, че можем да се учим от опита на тези, които са започнали преди него – както от добрите практики, така и от грешките им. И да ставаме по-добри.

Появата на нашия Факултет е плод на осъзнатата потребност от осигуряване на добро, качествено образование по медицина, което да се провежда на място и да гарантира лекари-специалисти за лечебните заведения тук. От една страна Бургаски регион е един от най-големите в страната, със силни темпове на развитие, От друга страна обаче, очевиден факт е липсата на медицински кадри, както и на хабилитирани лица - експерти в сферата.

Един от сигурните начини за решаването на този проблем е да се предложи качествено обучение на място, като вярвам, че Бургас ще предложи на младите хора, които завършват след 6 години своето обучение по медицина, стабилни причини да останат. Амбицията ми е студентите по медицина от началото на своето следване да влязат в болничната стая, така до леглото на болния те ще получат най-много знания и умения, и най-вече увереност за бъдещата си професия. Така ще имаме знаещи, но преди всичко можещи студенти, завършващи Факултета.

Така че само ще допълня, че в конкуренцията с останалите ще имаме възможност да се утвърдим сред най-добрите места за получаване на висше образование по медицина. От това, което ще си поставим като амбициозни цели в началото ще зависи какви ще са резултатите ни след няколко години.

- Впрочем, запознат ли сте с неприятната тенденция, че има битка за студенти, които с всяка година стават все по-малко. В много български ВУЗ-ве обявяват втори, трети, четвърти кръг на класиране, а често и направо допълнителен прием, с който на банките сядат полуграмотни хора. С какъв успех са приетите в Бургас първокурсници?

- Тенденция за намаляващ брой студенти има и тя е в резултат на намаления брой ученици, като демографски показател, а не в резултат на нежелание за получаване на висше образование сред младите хора.

Медицината обаче, не е от специалностите, които страдат от липса на млади хора, които искат да учат за лекари. В този смисъл проблем с достатъчно кандидати за Факултета по медицина няма и преминалата наскоро кандидат-студентска кампания, го доказа.  

С получаването на акредитацията, Факултетът има възможност за прием на 40 студенти по държавна поръчка. За да се борят за тези 40 места се явиха 249 младежи и девойки, като имате предвид, че на практика пълноценна кампания в рамките на 3 – 4 месеца не беше възможна заради късното получаване на акредитация. Въпреки това кандидати от всички краища на България се явиха на изпитите при това с доста добри резултати от изпитите по биология и по химия. Ако мога да се пошегувам - резултатите от класирането нарушиха „равенството между половете“, защото в момента във Факултета се обучават 33 момичета и 7 момчета, от които 12 са студентите от Бургас, а останалите са от различни градове, включително и от университетски центрове като София, Пловдив, Варна, Плевен и Стара Загора.

Конкуренцията между кандидатите беше сериозна. Това доведе до приемането на студенти с висок бал – най-високият бал беше 36 – т. е. кандидат с отлични оценки, като мога да ви уверя, че изпитните теми и въпроси бяха изключително тежки, за което ще потвърдят и самите студенти. От своя страна преподавателите, които са проверявали кандидат-студентските работи, бяха впечатлени от нивото на подготовка на тези момчета и момичета, които вече са първокурсници.

С други думи предизвикателство и в бъдеще няма да бъде броят на кандидатите, а по-скоро самото обучение, което трябва всекидневно да доказва, че е дори по-добро от това в останалите висши медицински училища. Всичко това няма да стане от днес за утре, но Факултетът по медицина отваря широко поле от възможности за образователна, обучителна, изследователска и научна дейност, която ще промени нивото на висше образование в общината.

- С какъв екип ще работите в Медицинския факултет в Бургас, разбрахме че има преподаватели с впечатляваща биография?

- Необходимостта от преподаватели към този етап е гарантирана. В първи семестър се изучават основно анатомия и хистология, за което са осигурени преподаватели с богат опит и квалификация. Със задоволство трябва да кажа, че успяхме да привлечем доц. Веселина Мерхар - с богат опит в преподаването и в научната дейност в чужбина, в медицински университет в столицата на ЮАР. Доц. Мерхар е специалист в областта на биологията и по-точно в микроскопската техника и хистологията. В първи курс доц. Мерхар ще има широко поле за изява, защото може да се включи както в преподаването, така и в упражненията на студентите. Тя е наистина ценен преподавател, който е избрал да се завърне не само в България, но и в родния Бургас, което е добър знак и за останалите специалисти в други специалности, които вече търсят конгакт с нас за преподаването в клиничните дисциплини след трети курс.

Много ми се иска да подчертая, че Факултетът е чудесен двигател и за лекарите на Бургас - да се развиват като преподаватели и в медицинската наука, да търсят и реализират контакти с колегите им от други Университети и Факултети в България, и в чужбина, както и за болниците, които ще се превърнат в клинични бази след трети курс в обучението на студентите.

Вече има ясна заявка и от лечебните заведения, че ще се стремят да бъдат достатъчно гъвкави в привличането на младите специалисти още като студенти, а Наредбата за специализации в сферата на медицината предвижда възможност за оставане на работа на мястото, на което се специализира.

Убеден съм, че и общината ще продължи да инвестира в подкрепата си за преподавателите на Медицински факултет и по този начин да прави работата в него още по-привлекателна.

Важно е да се подчертае, че не на последно място преподавателите, които вече са заявили своето желание да работят във Факултета и да се хабилитират тук, са привлечени и от амбициите ни да развиваме научна дейност в различни сфери на медицината. Само ще спомена за един значим проект, който е на етап обсъждане и подготовка за създаване на център за генетични изследвания и персонализирана медицина, за който тепърва предстои да се развива.

- Когато прекрачихте прага на Медицинския факултет, какви бяха първите ви впечатления от условията за правене на наука и образование тук?

- Това, което видях е наистина изключително. Чисто нова сграда – проектирана и построена за Медицински факултет, с всички необходими помещения, кабинети, зали, вкл. аутопсионни и лаборатории. Това не може да не впечатли всеки, който е минал през медицински факултет, в което и да е висше училище в страната – независимо дали като студент или като преподавател. И затова трябва да се отдаде дължимото на община Бургас, която е инвестирала значим ресурс в нещо, което ще дава многократно по-големи резултати и то години наред

Не по-малко впечатляващо е и оборудването. Микроскопите са от много висок клас, даже бих казал, че са мечта и за част от колегите ми. Студентите ще разполагат с отлични мулажи (модели на части от човешкото тяло), с отлични лаборатории. Видеотехниката и прожекционната техника са така планирани, че да дадат възможност на всеки студент спокойно да следи учебния материал, защото материята действително е много трудна. В процес на запълване е и факултетската библиотека, така че студентите, които искат могат да се готвят за лекции, упражнения и изпити на място във Факултета – на спокойствие, в контакт с колегите и преподавателите си.

Като по-нататъшна цел сме си поставили и дигитализиране на съдържанието на част от учебниците и атласите, но сега е важно да има достатъчно и разнообразни материали в класически вид – на хартия.

- Доц. Велинов, пожелаваме Ви много успехи като декан на Медицинския факултет в Бургас. Няма да Ви бъде лесно.

- Аз също пожелавам на себе и на колегите успех, защото има още много и много упорита работа. Сега е моментът да благодаря и на ректора на Университета проф. д-р Магдалена Миткова и на останалите колеги за посрещането и за подкрепата.

Успехът ни обаче, няма да бъде възможен без тези огромните усилия на община Бургас - вярвам, че ще ни подкрепят финансово и морално, за да стабилизираме основите и продължим надграждането. Убеден съм, че и благодарение на личните усилия на кмета г-н Димитър Николов, за когото зная, че се е посветил на това благородно просветно дело, даващо в бъдеще здраве и живот – каузата „Факултет по медицина в Бургас на световно ниво“ ще бъде факт в рамките на обучението още на първия випуск студенти. Пожелавам на себе си и на колегите си също и много търпение, за да отгледаме лекарите, от които се нуждае здравеопазването в региона. А възможността за професионално развитие, израстване и специализация, с добро възнаграждение, които ще осигурят заедно Факултет и местни болници, в комбинация с добрата среда за живеене, която предлага общината ще ги накара да изберат да останат тук, в Бургас, като място което предлага всички тези условия за живот, работа и професионално развитие.
От 7 до 37 градуса през юни
От 7 до 37 градуса през юни 30/05/2020, Събота 19:22 0
10
Коментара по темата
10.
Лелееее
23.03.2020 19:58:10
0
1
Този страхливец станал декан. Топло местенце за подмолен доктор. Интересуват го парите, другото е замазване пред филдията
9.
ХМ
21.09.2019 18:53:19
2
3
Поздравления! Това е едно от най-значимите събития за града ни откакто ни има. Поздравления за университета. Нека всички буразлии подрепим нашите лекари и преподаватели за да стане този фалултет истинско училище за лекари! Успех доц. Велинов!
8.
КОЦ-Бургас
20.09.2019 22:44:15
0
1
Дека е подводничаря Бозов?
7.
КОЦ-Бургас
20.09.2019 22:44:12
1
1
Дека е подводничаря Бозов?
6.
potresen covek
20.09.2019 19:34:27
0
0
kolko pari struva covehkia givot v bolnicata v jitarovo
5.
лекар
20.09.2019 16:47:02
1
14
"Микроскопите са от много висок клас, даже бих казал, че са мечта и за част от колегите ми. "
Микроскопите са най-нисък клас на
Цайс за рутинна практика.
Доцента -микробиолог може би не е виждал висок клас микроскопи.
Защо е необходимо да се манипулира общественоста
4.
един нормален
20.09.2019 16:43:02
2
11
Да пожелаем на управляващите от ГЕРБ да ги лекуват все специалисти, завършили Медицинския факултет в Бургас!

Ще са в сигурни ръце и ще се радват на крепко здраве и дълъг живот, убеден съм!
3.
fasl
20.09.2019 16:34:42
1
4
Davaite plateno za zapadni bogatashi i za medecinski tourism!!!!! Pravete pari!!!!
2.
Николай Хайтов
20.09.2019 15:59:07
1
8
"Едно е да искаш, друго е да можеш, а трето и четвърто - да го направиш"

Мъжки времена '77
1.
Стига с тези лозунги!
20.09.2019 15:54:35
0
7
Няма можещи, без да са знаещи
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Осем начина, по които целувките ви правят по-здрави Осем начина, по които целувките ви правят по-здрави

Вижте как:

(Не)очаквана развръзка с Андрей Загоров, който си спретна гонка и скочи да се бие с полицаи (Не)очаквана развръзка с Андрей Загоров, който си спретна гонка и скочи да се бие с полицаи

Загоров оказал яростна съпротива при арест, ударил един от униформените

7 стъпки, които ще ви направят по-привлекателни за мъжете 7 стъпки, които ще ви направят по-привлекателни за мъжете

Развийте своите фантазии и въображение

6 неща за връзката ви, които не бива да споделяте 6 неща за връзката ви, които не бива да споделяте

Подробности от спалнята не се казват, дори на приятелки

Стана ясно с колко държавата ще субсидира чартърите Стана ясно с колко държавата ще субсидира чартърите

Всяка седалка, заета от чужд турист в самолетите, ще се дотира по 35 евро

Синът на Ева и Гого от „Тоника“ стана общ работник Синът на Ева и Гого от „Тоника“ стана общ работник

Димитър се трепе по строежите в Англия, за да помага на майка си

Как Димитър Рачков спечели половин милион в извънредното положение Как Димитър Рачков спечели половин милион в извънредното положение

Насред кризата, засегнала не само арт средите, но и почти всеки българин, бургазлията се е нагушил с около половин милион лева от разграбените билети за „Забраненото шоу на Рачков“

Фирма събира такса "коронавирус" Фирма събира такса "коронавирус" Компания за електронна търговия иска незаконно 2 лева от клиентите си при лична доставка Половин милион евро ще струва пътя до крепостта Русокастро Половин милион евро ще струва пътя до крепостта Русокастро

Проектът е финансиран по Програма за трансгранично сътрудничество Интеррег Европа 2014-2020 България-Турция, 279 821 евро е финансирането от Община Камено 

Веселин Маринов: Коронавирусът ме върна години назад Веселин Маринов: Коронавирусът ме върна години назад Дългата пауза от декември насам започна да тежи, сподели певецът
Продадоха най-стария коняк за 144 500 долара Продадоха най-стария коняк за 144 500 долара

Той е бутилиран преди Френската революция

Половината хотели в Гърция няма да отворят на 1 юни Половината хотели в Гърция няма да отворят на 1 юни

Къмпингите обаче вече са пълни

iPhone 11 е най-продаваният смартфон в началото на 2020 iPhone 11 е най-продаваният смартфон в началото на 2020

Ha втopo мяcтo, нo c дaлeч пo-мaлĸo пpoдaжби, e Ѕаmѕung Gаlаху А51

Има как да избегнем втора вълна на коронавируса! Дори и без ваксина Има как да избегнем втора вълна на коронавируса! Дори и без ваксина

Германски вирусолог с идеи какво трябва да се направи

Общият сценарий за изборите, ужасяващ демократите Общият сценарий за изборите, ужасяващ демократите

"Предстои да видим най-добрите икономически данни, които сме виждали в историята на тази страна “, казва бивш икономически съветник на Обама.

Трус в медиите на Мърдок: Бившият собственик на bTV спира 112 печатни издания Трус в медиите на Мърдок: Бившият собственик на bTV спира 112 печатни издания

Компанията му News Corp Australia обяви, че решението означава съкращаване на работни места, но без да уточни колко точно

Подновяват футбола в Италия с мачове за Купата Подновяват футбола в Италия с мачове за Купата

На 20 и 21 юни ще се проведат четири мача от 25-ия кръг на серия А

В Полша вече ще може да се излиза на улицата без маска В Полша вече ще може да се излиза на улицата без маска

В страната започва четвърти етап от премахване на ограниченията

19-годишен загина при стрелба срещу демонстранти в Детройт 19-годишен загина при стрелба срещу демонстранти в Детройт

Неизвестно лице е открило огън от автомобил

Брюксел и Берлин се разбраха за спасяването на Lufthansа Брюксел и Берлин се разбраха за спасяването на Lufthansа

Компанията ще бъде подпомогната със спасителен пакет

Емил Димитров-Ревизоро Емил Димитров-Ревизоро Пускам дъжд, но невинаги се случва Виц на деня Виц на деня - Ако пътя ви пресече черна мишка, след нея черна котка, след нея черно куче, а след него черно внуче, значи дядото е издърпал не ряпа, а кабел с високо напрежение.

Виц на деня Виц на деня - Извинете, имате ли дезоксиаденозилхидроксокобаламин?
- Да, имаме, това е витамин B12.
- Да де, все му забравям тъпото име!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Справка от полицията: обири - 0, грабежи - 0, катастрофи - 0, семейни скандали - 1645790.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори