×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Управлението на ГЕРБ през последните 4 години доказа, че няма капацитета да отговори на нуждите на бургазлии


Управлението на ГЕРБ през последните 4 години доказа, че няма капацитета да отговори на нуждите на бургазлии
Бургазлии ще припознаят програмата ни, защото са участвали в нея под една или друга форма, категоричен е Живко Табаков
17 Септември 2019, Вторник, 19:00 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА

Нашите общински съветници са чисти, неангажирани в политически схеми хора, които имат мотивация да разрушат порочния модел на управление. Те ще бъдат добавената стойност стойност на следващия ОбС Бургас

 

-Г-н Табаков, в навечерието сме на местните избори с каква нагласа и самочувствие влизате в битката срещу фаворита на ГЕРБ Димитър Николов?

-Уверени, че бургазлии искат промяна, а ние имаме силите да им я дадем. Целият ми житейски път е минал в управление и създаване на работни места и това е най-голямото ми предимството пред настоящия кмет Димитър Николов. Очакваме кметът на община Бургас да бъде от „Движение България на гражданите” и да имаме мнозинство в Общински съвет. Ако ли пък не, да бъдем втора политическа сила в ОбС и определящ фактор във взимането на важни за града решения. Кандидатите ни ще се борят за силен преференциален вот, всички те са достойни – от първия до последния.

-Презентирахте амбициозна програма от 39 точки, но какво ще е първото нещо, което ще реализирате, ако спечелите местните избори?

-Само акцентите са 39. Иначе програмата ни за управление на Бургас се състои от над 180 мерки, качена е на сайта ми www.jivkotabakov.bg. Платформата ще остане отворена за предложения от страна на гражданите до активната кампания. Всяко едно от тези предложения, върху които работихме месеци наред, е в полза на бургазлии и с мисъл за повишаване на жизнения стандарт, развиваща се икономика, качествено здравеопазване, по-чист въздух и по-добра социална политика. Знам, че голяма част от съгражданите ни ще припознаят програмата, защото са участвали в нея под една или друга форма. В мандат 2015-2019 г. като общински съветник имах редица конструктивни предложения, които не срещнаха подкрепа в Общинския съвет, инициирах и няколко подписки, така че от първия ден след изборите имам куп задачи, върху които да продължа да работя.

-Представихте интересна листа на доказани експерти и досега не са имали пряк досег с политиката. Това ли ще бъде екипът, с който ще работите, ако спечелите изборите?

-За нас беше важно да съберем личности, за които общински съветник не е професия. Искахме тези хора да дадат добавена стойност на следващия Общински съвет. Затова в листата ни ще видите експерти от всички сфери, както и представители на неправителствени организации. Липсата на конструктивен диалог и идеи за развитието на Бургас свали много нивото на досегашния местен парламент. Вярвам, че листата на „Движение България на гражданите” за общински съветници е съставена от чисти, неангажирани в политически схеми хора, които имат мотивация да разрушат порочния модел на управление.

-В тази връзка нуждае ли се администрацията от промяна? Остава ли у вас усещането за т.нар.“общинясване“ – изпадане в рутина, която пречи на служителите да видят дори елементарните си грешки?

-Естествено, че рутината води до изхабяване, но в същото време е и трупане на опит. В общинска администрация има много добри специалисти с дългогодишен стаж. Това са професионалисти, които са далеч от партийното кадруване и заслужават уважение. Проблемите идват от по-високите етажи в администрацията и точно там има нужда от сериозни реформи.

-Изглеждате извънсистемен играч, в тази връзка не се ли притеснявате, че ако достигнете до балотаж няма да може да разчитате на подкрепата на друга партия? Мая Манолова, например, критикува само ГЕРБ и оставя широко отворени врати към другите формации.

-Обявих първи своята кандидатура за кмет на Бургас, без да се притеснявам от компроматни войни. Първи и единствен дадох възможност на съгражданите си да участват активно в управленческата програма на Бургас. Зад мен стоят бургазлии и това ми дава най-голямата увереност.

-Как ще работите в бъдещия Общински съвет, ако станете кмет, очаква се ГЕРБ да имат солидна група, ако не и мнозинство?

-Изборите на 27 октомври ще покажат кой какво представителство ще има в Общинския съвет. Управлението на мнозинството през изминалите 4 години доказа, че няма капацитета да отговори на нуждите на бургаските граждани и те знаят това.

-Развивате интересна концепция за управление. Например – презастрояването, което е факт в комплексите, но не давате конкретни решения. Как и в каква посока трябва да се развива Бургас?

-Напротив, в програмата си даваме конкретни решения във всички сектори. Конкретно за презастрояването – ограничаването му минава през цялостно преразглеждане на Общия устройствен план (ОУП) на града. Освен това има много пустеещи сгради и парцели, които могат да бъдат преустроени, не е нужно да строим нови. Важно е да се спазват ограниченията във височината на сградите, както и това да се оставят места за зелени пространства около тях. Хората се задушават от липса на пространство вече. Проблемът е, че няма устойчивост в планирането, няма визия. Наскоро повдигнах един изключително тревожен въпрос за събарянето на Хаджипетровите мелници в сърцето  на Бургас. Градската управа е длъжна да опази архитектурните си паметници. Страх ме е, че Бургас започва да губи от атмосферата и чара си. Естетиката отстъпва пред сивотата на бетона.

-Как Бургас може да се превърне отново в атрактивно място за младите хора на възраст 19-35 години, които отдавна са в София или чужбина?

-Това не може да е акт само на един човек, това трябва да е обща кауза и национален приоритет. България е в демографска криза, а в същото време управлението няма нужните инструменти да се справи с нея. На местно ниво нещата не стоят по-различно - давам ви конкретен пример с образованието - по какъв начин професионалните гимназии са обвързани с нуждите на бизнеса и обществото? За дуално обучение се говори само по семинари и кръгли маси, а то е основополагащо. Младите хора са склонни да рискуват, те търсят предизвикателството, но и мотивираността във финансово отношение. Бургас не им предлага тази среда, защото липсва стратегия и дългосрочна обвързаност на средното и висшето образование с адекватната икономическа обстановка. Само работата обаче не задържа на едно място младия човек. Затова нашата програма залага освен на промени в образователния модел, но и на такива в културния живот на Бургас.

 

 


В категории: Местни избори


България Всички новини
БМВ без включини светлини и с водач на градус, ето как Радостин се издъни БМВ без включини светлини и с водач на градус, ето как Радостин се издъни

Автомобилът без фарове веднага попаднал в полезрението на униформените

Ето го бургазлията от жк. „Славейков”, спипан с 40 гр марихуана Ето го бургазлията от жк. „Славейков”, спипан с 40 гр марихуана

32-годишният Ясен е изведен с белезници от дома му в блок 31 на комплекса

Ще бъде ли ремонтирана вашата улица? Вижте капиталовата програма на Община Бургас Ще бъде ли ремонтирана вашата улица? Вижте капиталовата програма на Община Бургас

Изброени са всички проекти, по които Общината ще работи в следващите 12 месеца

 

Крадци задигнаха 400 000 лв. от апартамент, докато собствениците били на почивка Крадци задигнаха 400 000 лв. от апартамент, докато собствениците били на почивка

Събщението дойде от Апелативната прокуратура в Пловдив

Разкриха кой е отговорен за палежа на седемте коли в Троян Разкриха кой е отговорен за палежа на седемте коли в Троян

Задържаните са криминално проявени

5 зодии, които са особено предпазливи в любовта 5 зодии, които са особено предпазливи в любовта

Не искат сърцето им отново да бъде разбито

Как висшето образование се превръща в акцент на Бургас Как висшето образование се превръща в акцент на Бургас

През тази година администрацията ще наблегне сериозно на висшето образование, цели осъществяване на пряка връзка между училище, университет и бизнес

Откриха 25 контейнера с италиански боклук и във Варна Откриха 25 контейнера с италиански боклук и във Варна

Прокуратурата и полицията започват разследване

Извънредно! Фолксваген помете млада жена на пешеходна пътека в жк „Славейков“ Извънредно! Фолксваген помете млада жена на пешеходна пътека в жк „Славейков“

Инцидентът е станал на ул. „Лазар Маджаров“ около 17:15 ч.

Авария спря парното във Велико Търново Авария спря парното във Велико Търново

Всички учебни заведения и Старческият дом ще преминат на алтернативно отопление с газ

Глух мъж съди порно сайт за липса на субтитри Глух мъж съди порно сайт за липса на субтитри

Поради липсата на текстови съобщения мъжът не можел да разбере за какво говорят актьорите в кадрите

Кои са най-търсените професии през 2020 г. Кои са най-търсените професии през 2020 г.

Изследването е национално представително и е направено чрез анкети сред 396 000 активни предприятия в страната

Том Евънс преследвал Никол Шерцингер, докато тя е с Гришо Том Евънс преследвал Никол Шерцингер, докато тя е с Гришо

34-годишния ръгбист е бил влюбен в изпълнителката в последните шест години

Съпруг откри, че жена му е мъж две седмици след сватбата Съпруг откри, че жена му е мъж две седмици след сватбата

Младоженците нямали сексуален контакт преди брака

Българин е жестоко убит в Лондон Българин е жестоко убит в Лондон

Близките му са уведомени за смъртта му

Метеоролози очакват екстремни явления през 2020 г. Метеоролози очакват екстремни явления през 2020 г.

2019 г. – втората най-топла в историята на наблюденията

Германия се отказва от въглищата напълно до 2038 г. Германия се отказва от въглищата напълно до 2038 г.

Правителството ще осигури обезщетения в размер на 40 млрд. евро

Турция започва да сондира за газ край либийския бряг Турция започва да сондира за газ край либийския бряг

По-рано днес Анкара изпрати войници в Либия, които да подкрепят международно признатото правителство в Триполи

Русия има нов премиер! Държавната дума одобри Мишустин за поста Русия има нов премиер! Държавната дума одобри Мишустин за поста

Той бе предложен от президента на страната Владимир Путин

Турция разреши отново ползването на Уикипедия Турция разреши отново ползването на Уикипедия

Решението идва след тригодишна забрана за ползване

Йордан Цонев Йордан Цонев В обществените медии имат не свобода, а пълна свободия Виц на деня Виц на деня - Здрасти шефе, днес няма да идвам на работа...
- Защо?
- Колата ми е развалена..
- Защо не дойдеш с автобуса?
- Аз нямам автобус...
Виц на деня Виц на деня Едно детенце пита:
- Дядо, ти едно време бил ли си джендър?
- Бил съм, дядо! И сега, ако го видя пак ще го бия!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Той я нарече "вещица", а тя макар, че първоначално се притесни, се сети, че няма как да се е издала, за това просто се направи на много обидена.
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори