×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Социално поносима цена на прехода към ниско въглеродна икономика, поиска Василева от шеф по климата в ЕК


Социално поносима цена на прехода към ниско въглеродна икономика, поиска Василева от шеф по климата в ЕК
Да се запази целта от 40% за намаляване на емисиите до 2030 г., защото това е възможният лимит за България, поиска Ивелина Василева пред г-н Петричоне (с очилата)
13 Септември 2019, Петък, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Мауро Петричоне представи пред български депутати дългосрочна стратегия на Европейската комисия по проблема

„От особена значимост за България е гарантирането на справедлив преход, както и запазване на социалната поносимост на цената на енергията за крайните потребители”. Това каза председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева на среща с генералния директор на Генерална дирекция „Действия по климата” на Европейската комисия (ЕК) Мауро Петричоне, който е на посещение в България.

Г-н Петричоне проведе разговори с български народни представители – председатели и членове на комисиите по околната среда и водите, по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, по енергетика, по икономическа политика и туризъм и по бюджет и финанси.

Целта му бе да представи дългосрочната стратегия на Европейския съюз за неутрална, просперираща, модерна и конкурентоспособна икономика по отношение на климата.

Г-жа Ивелина Василева откри срещата и направи подробно въведение, като маркира основните позиции на България по темата, свързана с климатичните промени. Тя увери, че страната ни следва поетите ангажименти за намаляване на вредното въздействие на икономиката върху климата.

„Отчитайки важността и сериозността, свързана с изменението на климата и действията по отношение смекчаване на последствията и адаптация към измененията, влиянията им във всеки сектор на икономиката и всеки отделен човек, не само днес, но и за бъдещите поколения, България винаги активно е работила по темата. Това е тема с висок приоритет и за новата Европейска комисия. Накратко коментирахме с г-н Петричоне това, че тя е силно застъпена в дневния ред и потвърждава лидерската позиция на Европейския съюз в борбата с климатичните промени”, каза бургаската депутатка от ГЕРБ.

Какво е направено в България досега по отношение на законодателството, свързано със смекчаване на въздействието на климата и адаптацията към климатичните промени?

Ивелина Василева обясни: „През 2015 г. беше приет Законът за ограничаване изменението на климата. Съгласно закона, съвместно със Световната банка българското правителство разработи Национална стратегия за адаптация към изменението на климата и план за действие за периода до 2030 г. Предстои тя да бъде приета в Министерския съвет.

В рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. беше постигнат напредък в областта на законодателството, свързано с климатичните промени. Беше постигнато политическо споразумение с Европейския парламент по регламента относно управление на Енергийния съюз.”

Шефката на екокомисията в парламента посочи още: „България разглежда с необходимото внимание предложенията на ниво ЕС за осъществяването на дългосрочен план за преход към чиста енергия, като считаме, че следва да се запази одобрената понастоящем правна рамка и постигнатите договорености в областта до 2030 г. при отчитане на националните специфики на всяка държава-членка, както и изключителното право на държавите сами да определят своя енергиен микс.

Нашата позиция е, че трябва да се запази целта от 40% за намаляване на емисиите до 2030 г., защото според нас това е възможният лимит за страната ни и не можем да подкрепим по-голямо увеличение.”

Според Василева постигането на установените цели до 2030 г. ще изисква мобилизирането на значителен административен и финансов ресурс.

От особена значимост за България е гарантирането на справедлив преход, както и запазване на социалната поносимост на цената на енергията за крайните потребители.

За нас е важно да се гарантира, че преходът ще бъде плавен и справедлив спрямо всички държави. Следва да отчитаме факта, че за страните с висок дял на въглища в енергийния им микс този преход ще изисква по-високи нива на инвестиции и ефективни мерки в социалната сфера. В тази връзка от съществено значение е да се осигури необходимото по обем и гъвкавост финансово обезпечаване на прехода на ниво ЕС.

Същевременно отбелязваме необходимостта от изготвянето на подробен анализ и оценка на въздействието на отражение на прехода към ниско-въглеродна икономика върху сектор „Енергетика” в национални условия.

Необходимо е да се отчете принципът за солидарност; да бъде прилаган той и да бъде призната по-високата цена за прехода, която ще бъде заплатена от държавите-членки с по-нисък брутен вътрешен продукт, както и необходимостта от насочването на адекватно финансиране на ниво ЕС за нуждите за целите на прехода в тези държави”, заключи Ивелина Василева.


В категории: Политика


Слави едва ходи!
Слави едва ходи! 14/10/2019, Понеделник 12:28 3
В траур ли е Елена Петрова?
В траур ли е Елена Петрова? 14/10/2019, Понеделник 12:26 2
6
Коментара по темата
6.
Бургазлия
14.09.2019 07:17:08
0
3
На вниманието на г-жа Ивелина Василева:
Според правилата за Европейски фонд за регионално развитие за 2014–2020 г. държавите членки за първи път трябва да разпределят задължителен минимален дял от наличното финансиране за изграждането на нисковъглеродна икономика:
-20 % от националните ресурси на ЕФРР в по-силно развитите региони;
-15 % в регионите в преход
-12 % в по-слабо развитите региони.
Така че цената е определена и би трябвало Василева да го знае това, а не да ни говори правни приказки. Иние четем и ние сме завършили университет, но нямаме партия зад гърба си.
5.
до 1
14.09.2019 06:36:24
0
5
Дъщерята на Ивелина учи в Германия от 2015 т. сестрата и зетя на тпразнодумец Ивелина работят в Община Бургас-съответно директор на общинско предприятие и началник отдел.
Ивелина Василева-Човек, който говори празни, безсъдържателни високопарни думи, не свързва думите с дела;.
4.
До 3
13.09.2019 21:35:22
0
4
Хич не ѝ пука
3.
До Ивелина Василева
13.09.2019 21:30:59
0
10
Г-жо депутат Ивелина Василева !
Защо не проверите какви боклуци внос от Италия гори ТЕЦ-Топлофикация Бургас-собствебост на Ковачки.
Гори РДФ отпадъци от Италия като тези в ТЕЦ Брикел.
Скоро започва отоплителния сезон и ще снимаме филм за Пушаците в кв.Лозово ,които обгазяват и целия Славейков.
Всикчо става тайно и но пушаците -черни сажди се стелят от кв.Лозово през Славеков чак до Пристанище Бургас.
Вземете мерки иначе ще обявим гражданско неподчинение и ще затворим пътя за НХК-то ако не стрете лудия Ковачки да гори Италианските боклуци РДФ в Топлофикация Бургас !
Ако не вземете мерки и отношение като министър на екологията ще направим протеста на връх изборите
2.
Милена
13.09.2019 20:11:21
0
3
Добре,че някой ще й обърне внимание
1.
Еко е
13.09.2019 19:57:20
0
10
Ивелина Василева,таз пък,града и затънал в миризми, отрови и прах от заводите наоколо,нищо НЕ направи за града ни.
Тоз е от някой град в Италия където учи дъщеря ѝ.
Услуга му прави,избори идват на загрижена се прави!!!!!!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
МВР дава 110 бона за служебните кучета МВР дава 110 бона за служебните кучета

Глезят четириногите следователи с хранителни добавки, ваксинират срещу всички болести

Такси отнесе мотопед във Варна, един човек загина Такси отнесе мотопед във Варна, един човек загина

Мотопедистът е загинал при инцидента

Извънредно! Арестуваха и Петър Биберов, спецпрокуратурата повдига обвинение за рекет и изнудване Извънредно! Арестуваха и Петър Биберов, спецпрокуратурата повдига обвинение за рекет и изнудване

Задържани до този момент са 7 лица, ще им повдигнат обвинения за изнудване 

Диди от Костенец намушкала приятеля си, после скрила ножа Диди от Костенец намушкала приятеля си, после скрила ножа

Постоянно се караха, разделяха и събираха, разказа сестра й

Доклад: 40% от пътищата в България са в лошо състояние Доклад: 40% от пътищата в България са в лошо състояние

Сериозни проблеми има с настилката, с маркировката, с отводнителните системи

Слави едва ходи! Слави едва ходи!

Дългия дойде с огромния си джип в събота в столичната зала „Рейнбоу плаза”, пазен по традиция от няколко бодигарда

В траур ли е Елена Петрова? В траур ли е Елена Петрова?

Красавицата крачеше към Двореца на културата в минорно настроение, което допълнително подсилваше усещането, че скърби за някого

Галин едва говори със силиконовите си джуки, зъбите му блеснаха като тоалетна чиния! Галин едва говори със силиконовите си джуки, зъбите му блеснаха като тоалетна чиния!

Певецът очевидно е пристрастен към естетичната хирургия и има сериозна мания да изглежда добре

Ани Салич сложи лещи, едва чете от аутокюто Ани Салич сложи лещи, едва чете от аутокюто

Ани дълго време се съпротивлявала да сложи диоптри, но напоследък главата започнала да я боли жестоко и да мъчи безсъние

Ники Кънчев хапва сладко въпреки диабета Ники Кънчев хапва сладко въпреки диабета

Преди дни емблематичният водещ на Нова се подслади в заведение на ул. „Цар Иван Асен II”, а подобно поведение е противопоказно при хора със захарна болест

CAЩ нaлагат тapифи зa $7,5 млрд. нa cтoĸи oт EC CAЩ нaлагат тapифи зa $7,5 млрд. нa cтoĸи oт EC

Вашингтон настоява субсидиите за Аіrbuѕ да бъдат прекратени

Защо влюбените Ивайло и Цветанка бяха убити в Чикаго остава мистерия Защо влюбените Ивайло и Цветанка бяха убити в Чикаго остава мистерия

Жертвите на 67-годишен поляк са вече пет. Убил ги със саморъчно направен пистолет

Извънземни кораби край Бермудския триъгълник Извънземни кораби край Бермудския триъгълник

Уфолози твърдят, че там имало порталът към други светове

7 неща, построени по-бързо от магистрала "Хемус" 7 неща, построени по-бързо от магистрала "Хемус"

Сред тях са Хеопсовата пирамида, небостъргачът Бурж Халида и 7500 км магистрални пътища в Германия

Завръщането на лошите бели мъже Завръщането на лошите бели мъже

Над 90% от кино и тв продуктите са контролирани от общ идеологически курс и редовно представят почти идентични сюжети за смели чернокожи жени, трансджендър герои и други мултикултурни агенти

Турското нахлуване в Сирия - възможност Путин да засили влиянието си в регион, откъдето Вашингтон се оттегля Турското нахлуване в Сирия - възможност Путин да засили влиянието си в регион, откъдето Вашингтон се оттегля За Русия сегашната обстановка изисква много сложно балансиране Путин посочи условията, при които Русия ще се изтегли от Сирия Путин посочи условията, при които Русия ще се изтегли от Сирия

Всеки, който нелегално се намира на територията на която и да е държава, трябва да напусне тази територия, категоричен бе той

4-има убити при кървав екшън в Ню Йорк 4-има убити при кървав екшън в Ню Йорк

Неизвестни са стреляли близо до частен клуб, има ранени

100 хиляди евакуирани в Калифорния заради пожарите 100 хиляди евакуирани в Калифорния заради пожарите

Евакуирани са поне 25 000 къщи

13-годишно момче почина, след като негови връстници го пребиха до смърт в училище 13-годишно момче почина, след като негови връстници го пребиха до смърт в училище

Детето е получило жестоки удари в лицето и поредица от ритници

Пламен Илиев, вратар на националния отбор Пламен Илиев, вратар на националния отбор Всеки може да победи всеки, но ние не можем да победим никой. Виц на деня Виц на деня Полицай спира мотор с трима пийнали.
- Забранено е да се возите трима.
Ония се обръщат рязко.
- Бахти изръсили сме някъде Кольо...
Виц на деня Виц на деня Една баба отива на зъболекар. Сяда на стола и се разкрачва.
– Бабо, аз съм зъболекар, не гинеколог.
– Млъквай и извади на дядо ченето!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Алкохолът и любовта... Официалните спонсори на глупостите в живота ни!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори