×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Социално поносима цена на прехода към ниско въглеродна икономика, поиска Василева от шеф по климата в ЕК


Социално поносима цена на прехода към ниско въглеродна икономика, поиска Василева от шеф по климата в ЕК
Да се запази целта от 40% за намаляване на емисиите до 2030 г., защото това е възможният лимит за България, поиска Ивелина Василева пред г-н Петричоне (с очилата)
13 Септември 2019, Петък, 19:00 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ (снимка: Авторът)

Мауро Петричоне представи пред български депутати дългосрочна стратегия на Европейската комисия по проблема

„От особена значимост за България е гарантирането на справедлив преход, както и запазване на социалната поносимост на цената на енергията за крайните потребители”. Това каза председателят на парламентарната Комисия по околната среда и водите Ивелина Василева на среща с генералния директор на Генерална дирекция „Действия по климата” на Европейската комисия (ЕК) Мауро Петричоне, който е на посещение в България.

Г-н Петричоне проведе разговори с български народни представители – председатели и членове на комисиите по околната среда и водите, по европейските въпроси и контрол на европейските фондове, по енергетика, по икономическа политика и туризъм и по бюджет и финанси.

Целта му бе да представи дългосрочната стратегия на Европейския съюз за неутрална, просперираща, модерна и конкурентоспособна икономика по отношение на климата.

Г-жа Ивелина Василева откри срещата и направи подробно въведение, като маркира основните позиции на България по темата, свързана с климатичните промени. Тя увери, че страната ни следва поетите ангажименти за намаляване на вредното въздействие на икономиката върху климата.

„Отчитайки важността и сериозността, свързана с изменението на климата и действията по отношение смекчаване на последствията и адаптация към измененията, влиянията им във всеки сектор на икономиката и всеки отделен човек, не само днес, но и за бъдещите поколения, България винаги активно е работила по темата. Това е тема с висок приоритет и за новата Европейска комисия. Накратко коментирахме с г-н Петричоне това, че тя е силно застъпена в дневния ред и потвърждава лидерската позиция на Европейския съюз в борбата с климатичните промени”, каза бургаската депутатка от ГЕРБ.

Какво е направено в България досега по отношение на законодателството, свързано със смекчаване на въздействието на климата и адаптацията към климатичните промени?

Ивелина Василева обясни: „През 2015 г. беше приет Законът за ограничаване изменението на климата. Съгласно закона, съвместно със Световната банка българското правителство разработи Национална стратегия за адаптация към изменението на климата и план за действие за периода до 2030 г. Предстои тя да бъде приета в Министерския съвет.

В рамките на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз през 2018 г. беше постигнат напредък в областта на законодателството, свързано с климатичните промени. Беше постигнато политическо споразумение с Европейския парламент по регламента относно управление на Енергийния съюз.”

Шефката на екокомисията в парламента посочи още: „България разглежда с необходимото внимание предложенията на ниво ЕС за осъществяването на дългосрочен план за преход към чиста енергия, като считаме, че следва да се запази одобрената понастоящем правна рамка и постигнатите договорености в областта до 2030 г. при отчитане на националните специфики на всяка държава-членка, както и изключителното право на държавите сами да определят своя енергиен микс.

Нашата позиция е, че трябва да се запази целта от 40% за намаляване на емисиите до 2030 г., защото според нас това е възможният лимит за страната ни и не можем да подкрепим по-голямо увеличение.”

Според Василева постигането на установените цели до 2030 г. ще изисква мобилизирането на значителен административен и финансов ресурс.

От особена значимост за България е гарантирането на справедлив преход, както и запазване на социалната поносимост на цената на енергията за крайните потребители.

За нас е важно да се гарантира, че преходът ще бъде плавен и справедлив спрямо всички държави. Следва да отчитаме факта, че за страните с висок дял на въглища в енергийния им микс този преход ще изисква по-високи нива на инвестиции и ефективни мерки в социалната сфера. В тази връзка от съществено значение е да се осигури необходимото по обем и гъвкавост финансово обезпечаване на прехода на ниво ЕС.

Същевременно отбелязваме необходимостта от изготвянето на подробен анализ и оценка на въздействието на отражение на прехода към ниско-въглеродна икономика върху сектор „Енергетика” в национални условия.

Необходимо е да се отчете принципът за солидарност; да бъде прилаган той и да бъде призната по-високата цена за прехода, която ще бъде заплатена от държавите-членки с по-нисък брутен вътрешен продукт, както и необходимостта от насочването на адекватно финансиране на ниво ЕС за нуждите за целите на прехода в тези държави”, заключи Ивелина Василева.


В категории: Политика


Алисия с дрехите на Биляна Дол
Алисия с дрехите на Биляна Дол 24/02/2020, Понеделник 17:20 0
Силвия Кацарова си оперира носа
Силвия Кацарова си оперира носа 24/02/2020, Понеделник 16:20 1
6
Коментара по темата
6.
Бургазлия
14.09.2019 07:17:08
0
3
На вниманието на г-жа Ивелина Василева:
Според правилата за Европейски фонд за регионално развитие за 2014–2020 г. държавите членки за първи път трябва да разпределят задължителен минимален дял от наличното финансиране за изграждането на нисковъглеродна икономика:
-20 % от националните ресурси на ЕФРР в по-силно развитите региони;
-15 % в регионите в преход
-12 % в по-слабо развитите региони.
Така че цената е определена и би трябвало Василева да го знае това, а не да ни говори правни приказки. Иние четем и ние сме завършили университет, но нямаме партия зад гърба си.
5.
до 1
14.09.2019 06:36:24
0
5
Дъщерята на Ивелина учи в Германия от 2015 т. сестрата и зетя на тпразнодумец Ивелина работят в Община Бургас-съответно директор на общинско предприятие и началник отдел.
Ивелина Василева-Човек, който говори празни, безсъдържателни високопарни думи, не свързва думите с дела;.
4.
До 3
13.09.2019 21:35:22
0
4
Хич не ѝ пука
3.
До Ивелина Василева
13.09.2019 21:30:59
0
10
Г-жо депутат Ивелина Василева !
Защо не проверите какви боклуци внос от Италия гори ТЕЦ-Топлофикация Бургас-собствебост на Ковачки.
Гори РДФ отпадъци от Италия като тези в ТЕЦ Брикел.
Скоро започва отоплителния сезон и ще снимаме филм за Пушаците в кв.Лозово ,които обгазяват и целия Славейков.
Всикчо става тайно и но пушаците -черни сажди се стелят от кв.Лозово през Славеков чак до Пристанище Бургас.
Вземете мерки иначе ще обявим гражданско неподчинение и ще затворим пътя за НХК-то ако не стрете лудия Ковачки да гори Италианските боклуци РДФ в Топлофикация Бургас !
Ако не вземете мерки и отношение като министър на екологията ще направим протеста на връх изборите
2.
Милена
13.09.2019 20:11:21
0
3
Добре,че някой ще й обърне внимание
1.
Еко е
13.09.2019 19:57:20
0
10
Ивелина Василева,таз пък,града и затънал в миризми, отрови и прах от заводите наоколо,нищо НЕ направи за града ни.
Тоз е от някой град в Италия където учи дъщеря ѝ.
Услуга му прави,избори идват на загрижена се прави!!!!!!!!!!
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Алисия с дрехите на Биляна Дол Алисия с дрехите на Биляна Дол

Алисия избра тоалет от колекцията й , с което показа добрите си отношения със сръбкинята

Работодателите могат да кандидатстват за средства за наемане на безработни Работодателите могат да кандидатстват за средства за наемане на безработни

В периода от 24 февруари до 4 март работодателите могат да подават документи в бюрата по труда

Силвия Кацарова си оперира носа Силвия Кацарова си оперира носа

Певицата ляга под ножа на турски хирург

Закопчаха българка, ръководила мощна наркобанда в Испания, била кралицата на кокаина Закопчаха българка, ръководила мощна наркобанда в Испания, била кралицата на кокаина

Тя е излязла от затвора едва преди няколко месеца

4 зодии, които винаги казват онова, което мислят 4 зодии, които винаги казват онова, което мислят

Често нараняват с думите си

Три патрулки обискират 50 невинни в градски автобус заради кондукторка куку Три патрулки обискират 50 невинни в градски автобус заради кондукторка куку

Заключили вратите заради тревожния й вик: „Някой ми открадна парите!“

Децата на ФК „Черноморец“ изтърваха Берое в Стара Загора Децата на ФК „Черноморец“ изтърваха Берое в Стара Загора

Вчера започна втория полусезон на Зоналната пловдивска група за деца родени през 2005/2006 год.

Cпeцпрoкурaтурaтa щe прoвeрявa прoдaжбaтa нa ТEЦ „Вaрнa“ Cпeцпрoкурaтурaтa щe прoвeрявa прoдaжбaтa нa ТEЦ „Вaрнa“

Нe e яcнo зaщo cигнaлът cрeщу ТEЦ "Вaрнa" пoпaдa в кoмпeтeнтнocттa нa cпeциaлизирaнoтo звeнo нa държaвнoтo oбвинeниe

Над 40 души спретнаха меле в Девин, арестуваха трима Над 40 души спретнаха меле в Девин, арестуваха трима

Пострадали са трима души

Димитър Николов: Сградата на „Хеликон” е сантимент за Бургас, но не е паметник на културата! Димитър Николов: Сградата на „Хеликон” е сантимент за Бургас, но не е паметник на културата!

 Собственикът е уверил градоначалника, че преместването на книжарницата е временно и по тяхно желание

Златото литна нагоре заради коронавируса Златото литна нагоре заради коронавируса

Стойността се изкачи с повече от 2 процента до нива

Над 60% от американците уверени, че Доналд Тръмп ще бъде преизбран Над 60% от американците уверени, че Доналд Тръмп ще бъде преизбран

Името на съперника му на изборите ще бъде определено през юли

Онлайн платформите за пазаруване са пълни с небезопасни и незаконни стоки Онлайн платформите за пазаруване са пълни с небезопасни и незаконни стоки

Масово не се спазват изискванията на ЕС за търговия с играчки, козметика и електроника

Мона Лиза от кубчета Рубик беше продадена за над 500 хиляди долара Мона Лиза от кубчета Рубик беше продадена за над 500 хиляди долара

Авторът на картината е популярен с името Инвейдър

Изкуствен интелект създаде антибиотик Изкуствен интелект създаде антибиотик

Машината трябвало да разучи над 2500 съществуващи лекарства

Австрия спря временно влаковете от и до Италия заради коронавируса Австрия спря временно влаковете от и до Италия заради коронавируса

В Италия има 152 потвърдени случая на заболели от Ковид-19

Трус от 4,7 по Рихтер разлюля Турция тази нощ Трус от 4,7 по Рихтер разлюля Турция тази нощ

Регистрирани са и последващи земетресение

Чудо! 83-годишна баба скочи, преди да я погребат Чудо! 83-годишна баба скочи, преди да я погребат

10 часа след като медиците я обявили за покойник, жената ненадейно възкръснала

Пусти улици в Италия заради коронавируса Пусти улици в Италия заради коронавируса

Властите затвориха училищата и редица институции в Кодоньо

Китайският президент: Коронавирусът е най-голямата заплаха за народната република Китайският президент: Коронавирусът е най-голямата заплаха за народната република

Си Цзинпин призна, че има пропуски в борбата със заразата

Иван Костов, бивш премиер Иван Костов, бивш премиер Стив Ханке е с наранено его, защото не е "баща на валутния борд" Виц на деня Виц на деня Футболист се прибира от мача в къщи и се хвали на жена си:
- Днес вкарах 2 гола.
- И как свърши мачът?
- 1:1...
Виц на деня Виц на деня Млада учителка в ромско училище пита класа:
- И според вас, деца, за какво живеем?
Мълчание...
- Айде, кажи ти, Асанчо...
- Да видим к'во ша стане, како.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Нивото ми на самочувствие: Майка ми, разбира се, не е Дева Мария, но също е родила нещо божествено!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори