×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Столичният общински съвет прие бюджета на София - над 2,5 млрд. лв.
  • Oт 18 ч. днес до 4 ч. утре се затваря кръстовището от ул. „Индустриална“ с улицата, водеща към Пристанище Бургас – между „Шкода Център Бургас“ и „Ламина“ ООД
  • Полицията в тайландска провинция ще преследва маймуни, които създават проблеми
  • Автошествие на миньори и енергетици в областите Стара Загора и Хасково в петък
  • Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Георги Базотев, собственик на Фаркол: Фармацевтичният бизнес се нуждае от ясни и устойчиви правила


Георги Базотев, собственик на Фаркол:  Фармацевтичният бизнес се нуждае  от ясни и устойчиви правила
През 2007 година в България имаше най-много аптеки на глава от населението в целия свят
13 Септември 2019, Петък, 11:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Първата ни сделка бе през септември 1991 година, в петък 13-и, но заради фаталната дата пуснахме фактурата в понеделник

Георги Базотев е роден през 1962 година в Бургас. По образование е авиационен инженер. Понастоящем е един от собствениците на водещата българска компания за дистрибуция на лекарства „Фаркол“ и на верига аптеки "Фаркол". Фирмата разполага с клонове в София, Пловдив, Шумен, Велико Търново и Бургас, което осигурява пълно национално покритие на дейността. Аптеките със същия бранд са предпочитани от бургазлии и гостите на града заради професионализма на екипа и достъпните цени. Разговаряме с Георги Базотев за предизвикателствата във фармацевтичния бизнес и началото на една от знаковите бургаски фирми, което е точно преди 28 години. 

- Г-н Базотев, първата аптека „Фаркол” отваря врати в Бургас преди 28 години. Тогава започвате и дистрибуция на едро на лекарства. Как стартирахте фармацевтичния бизнес, помните ли началото?

- Мина много време от самото начало на бизнеса с лекарства. На практика ние отворихме първата частна аптека в Бургас през 1991 година, която тогава се оказа и първа в цялата страна. В началото на демокрацията в България имаше структура от 28 аптечни предприятия, които единствени продаваха лекарства. Въпреки добрите търговски традиции и правила по това време, се оказа, че тази структура не може да работи. В Бургас имаше 10 държавни аптеки и още няколко в региона, които Аптечно предприятие не можеше да зарежда. През юли 1991 година бе гласуван закона за частната търговия с лекарства. Ние бяхме първата от 5 аптеки в страната, които получиха лиценз. На 13 септември направихме първата частна сделка с фармацевтични продукти. Спомням си много добре, че през септември 1991 година 13-ти се падна в петък, както е и тази година. За да прескочим фаталната дата, направихме фактурата в понеделник на 16 септември.

- С какво се промени фармацевтичният бизнес от тогава до сега?

- Фармацевтичният бизнес, като всеки друг, просто попадна под ударите на глобализацията и променливите правила. През годините в този бранш трябваше да има по-голяма регулация, защото все пак ние работим със стоки, от които зависи здравето на хората. Мисля, че с въвеждането на верификацията на лекарствата в аптеките този бизнес ще се регулира. Става въпрос за проследяването на фармацевтичните продукти от производителя, до крайният потребител. Тази система ще бъде от полза за всички и най-вече за клиентите.

- Какво ще се подобри в бранша след въвеждането на верификацията?

- Ще се променят няколко неща. На първо място няма да има възможност да се продават фиктивно медикаменти в България, за да се изнасят в чужбина с цел по-високи печалби за определен кръг от хора. Ще Ви дам пример с един продукт за мъжка потентност, за който има документи, че в страната са продадени такива количества, че на практика трябва всеки ден, всички мъже в България да изпиват огромни количества от него. А същевремонно той липсва в аптеките. С въвеждането на верификацията ще може да се проследи стоката до крайния потребител, за да бъде ясно дали наистина има такова потребление. Това е важно за болните, които приемат медикаменти от първа необходимост, а има случаи, когато се оказва, че лекарството го няма на нашия пазар. Просто няма да има такива случаи или ще се сведат до минимум.

С въвеждането на такава регулация ще изчезнат и фалшивите лекарства, ако изобщо съществува такъв проблем. Системата има за цел да се съобрази с новите изисквания на ЕС за предотвратяване навлизането на фалшифицирани лекарства и да осигури снабдяването на пациентите с автентични лекарствени продукти. В момента в страна от 4000 аптеки само 2300 верифицират лекарствата, които продават. Ако системата се въведе във всички аптеки, броят им ще намалее драстично. Ще стане по-ниска и цената на някои фармацевтични продукти.

- Колко аптеки има в момента с бранда „Фаркол”?

В момента в Бургас и региона има 7 аптеки „Фаркол”, но това не е най-важното. През 2007 година в България имаше най-много аптеки на глава от населението в целия свят. Това изглежда много странно, но е истина. Този аптечен бум, щеше да се предотврати, ако на пазара съществуват ясни правила и регулации, за които Ви споменах. Толкова много на брой аптеки няма как да работят рентабилно и да имат отношение към крайният потребител. По закон във всяка една аптека трябва постоянно да работи магистър фармацевт. Тогава в страната имаше колкото аптеки, толкова и фармацевти. В момента нещата в бранша стоят по-добре.

- Колко човека работят във „Фаркол”?

В момента са близо 200 човека, които имат ангажимент в различни фармацевтични направления. Ние инвестираме не само в аптеки и съответно продажба на лекарства. От 2010 г. представляваме най-големият производител на изкуствени стави и световен лидер в ортопедията Johnson & Johnson. Преди 20 години поставянето на изкуствена става бе краен вариант. Оттогава, включително и с помощта на "Фаркол", се радваме на все повече изключителни лекари-ортопеди и благодарни пациенти.

- Повече лекарства или повече хранителни добавки се продават през последните години?

- Има тенденция към покачване на продажбата на хранителни добавки в цял свят. Хубаво е, че качеството на тези добавки се повишава, както и качеството на нови медикаменти, които навлизат на пазара и имат отношение към лечението на много болести, за които медицината нямаше решение преди години.

- Как успявате да поддържате ниски, достъпни цени на лекарствата в аптеки „Фаркол” и защо някои медикаменти са много по-скъпи в другите аптеки?

- Продаваме на достъпни цени, защото не търсим големи и бързи печалби. Опитваме се да издържим на пазара до момента, в който бъдат въведени различни регулации като верификацията и прекъснати всички спекулативни сделки. Има много аптеки, които изграждат канали, за да събират лекарства за реекспорт. В този бранш трябва да има регулации, свободен пазар и устойчиви правила. Това ще доведе до по-малко на брой аптеки, които обаче ще са по-рентабилни и ще предоставят много по-добра услуга на клиентите, цена и качество.

- И все пак, според много хора фармацевтичният бизнес носи големи печалби. Вижда се, че в този бранш има изключително голяма конкуренция. Каква е истината?

Щом на един пазар има много търговци значи бизнесът върви. Трябва да е ясно, че лекарства, ще се търсят и продават винаги, но за да се развива една аптечна мрежа, за да е рентабилна и да работи по ясни правила аптеката трябва да обслужва средно по 2000 души. В момента това няма как да се случи. Това е причината да се търсят решения, които да са в полза на бранша и потребителите.

- Как виждате развитието на аптечния бизнес и медицината след 10 години например?

- Бъдещето на медицината е във високотехнологичните техники, като инвазивната кардиология и операции с помощта на 3D принтери, които изграждат здрав орган от една клетка.

- Как прекарвате свободното си време?

- През последните години се отдадох на развитието на конно-спортната дейност. Имам амбицията тя да се издигне на високо ниво в Бургас. Организирахме няколко много силни състезания в града, каквито цитирам "В Бургас не е имало от 80-те години на миналия век".  Това е уникален спорт, чиито динамичен стереотип е способността да работиш с друго живо същество до постигане на плавно, равномерно развитие и постоянни резултати. Надявам се, ще дойде времето да разберем, че конният спорт може да бъде не миризлив обор, а страхотна туристическа атракция и да означава високо ниво за града ни.

- За какво не Ви стига времето?

- Имам време за всичко, когато ми остане време да се погледна от страни, за съжаление това не се случва много често.

- Какво ще пожелаете на Вашите служители, клиенти и партньори?

Прости, ясни и постоянни правила и самочувствието на старите моряци, за които хленченето не е вариант.




В категории: Бургас


България Всички новини
Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци Паднаха доста маски, ПП-ДБ и ГЕРБ се сбиха за овладяването на паричните потоци БСП ще вдигне резултата си на предстоящите парламентарни избори, ще ни подкрепят и разочаровани гласоподаватели на ПП-ДБ Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Идва горещ уикенд - чакат ни температури до 29 градуса Още в днешния ден времето даде заявка за предстоящото затопляне ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса ГЕРБ, ДПС и БСП провалят изслушване на Сарафов, Цацаров и Гешев за Нотариуса Бойкотират съответната парламентарна комисия Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Съгласни ли сте? МОН предлага повторното явяване на матура да се заплаща Предложението е цената да бъде съгласно Тарифата за таксите, които се събират в системата на предучилищното и училищното образование Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Приложение показва в коя аптека можем да намерим конкретно лекарство Не повече от 20 секунди са нужни, за да се изпрати запитване за съответното лекарство Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Той знаеше тайните на Червената принцеса Людмила Живкова, но издъхна в хоспис Дамян Дамянов бе прикован на легло и инвалидна количка след прекаран инсулт И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас И Камено се включва във Фонда за развитие на Летище Бургас Решението бе взето днес единодушно на редовната сесия на Общинския съвет Сашка Васева прогледна Сашка Васева прогледна Тя вече различава хора и цветове Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Горица Кожарева е най-вероятният служебен премиер Тя е зам.-председател на Сметната палата Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Любовните афери на Гонзо – милионерши, силиконки и фолк диви Сред най-известните му завоевания са манекенката Цеци Красимирова и модела на Плейбой Светлана Василева
Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Жена се омъжи за трима мъже и избяга с парите им Предполага се, че сватовници и брачни агенции са участвали в престъпната дейност Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 Най-възрастният кандидат на изборите в Турция е на 90 години, най-младият-на 18 С разлика от 72 години помежду си 18-годишната Елиф Нур Батур и 90-годишният Али Калънджа ще се борят за постове в местната власт Голям скандал в Денсинг старс Голям скандал в Денсинг старс Партньорката на Емрах го напуска Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Водолази извадиха две тела от реката след срутването на моста в Балтимор Труповете са на двама мъже, намерени в камион, паднал в Патапско Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Заплаха на Путин към Европа, летища може да станат военна цел на Русия Владимир Путин предупреди, че аеропортовете в трети страни, от които излитат F-16 и се използват срещу руски военнослужещи, ще бъдат атакувани Хю Грант обмислял политическа кариера Хю Грант обмислял политическа кариера Звездният актьор сподели, че обсъждал това с майката на съпругата си, която е бивш член на шведския парламент Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели Украинска следа при събарянето на моста в Балтимор? Прекратиха издирването на оцелели 52-годишният Серьожа бил капитан на кораба, който събори съоръжението Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Светът ще забрави скоро за терора в Москва? Зловещо пророчество за още по-кървав атентат през април Хората ще мечтаят как да оцелеят, предсказал Владимир Жириновски, на чиито прогнози руснаците вярват повече и от тези на Ванга Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) Руският журналист Антон Хардин: От касапницата в „Крокус“ мирише на тайните служби (видео, български субтитри) „Това е видимото начало на криза, каквато Русия все още не е преживявала“, твърди проф. Валерий Салавей Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Спипаният с дрога за 1,5 млн.лева в Бургас мълчи, за да не стане храна на рибите Очевидно е, че Георги Господинов е на ниско ниво в наркоканала
Бойко Борисов Бойко Борисов Един път казват "Бойко, помогни ни", после пък съм виновен за всичко Виц на деня Виц на деня - Отче, съгреших...
- Ама как си ми омръзнала! Всяка неделя едно и също...
Виц на деня Виц на деня - Влизай спокойно, кучето ми е кастрирано.
- Мен повече ме е страх да не ме ухапе!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Като дете Чък Норис направил снежен човек... от пясък в пустинята!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори