×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
  • ОД на МВР в Бургас разкри 30 престъпления през уикенда
  • 114 новозаразени с коронавирус за последните 24 часа, 1 е в Бургас
НА ЖИВО

Бургас си връща децата от чужбина, ще влязат 171 малчугани в училищата и детските градини


Бургас си връща децата от чужбина, ще влязат 171 малчугани в училищата и детските градини
Увеличаваме броя на първолаците в клас, в Бургас ще са по 25 в паралелка, за да приемем всичките 2000 ученици, каза зам.-кметът на Бургас Йорданка Ананиева
11 Септември 2019, Сряда, 19:00 ч.
Автор: Светлозария КИДЕРОВА, снимка: Авторът

Най-много са завърналите се от Германия - 41, следват от Великобритания - 23, от Русия - 22, от САЩ и Канада -13, от Испания- 12, Франция - 11, от Украйна - 9

Йорданка Ананиева е заместник-кмет по култура и образование в Община Бургас. Дни преди началото на новата учебна година репортер на Флагман.Бг разговаря с нея за подготовката на учениците, ремонтите в училищата и новостите в сектора

- Г-жо Ананиева, остават броени дни до началото на новата учебна 2019/2020 година. Колко първолаци ще прекрачат училищния праг на 16-и септември (учениците ще започнат на 16-и, тъй като 15-и септември се пада неделен ден, б.а.)?

- Първолаците, които тази година ще прекрачат прага на бургаските училища, ще бъдат над 2 хиляди, но точният им брой все още не можем да кажем, тъй като и в момента вървят записванията за първи клас. Поискахме от министъра на образованието Красимир Вълчев специално за Бургас да разреши вместо по 24 деца в клас, както е по Наредба, да приемем по-голям брой на деца - 25 ученици. Целта е да успеем да приемем децата, които в момента се връщат от различните краища на света и търсят места за първи клас или такива, които се местят от други градове. Доста деца идват в момента към бургаските училища, така че точният брой ще стане ясен на 16-и септември. Моите очаквания са бъдат повече от миналогодишния випуск.

- Докога е срокът за записване на ученици в първи клас?

- Електронното класиране вече приключи, както беше планирано в рамките на наредбата. Сега родителите отиват директно в училищата и търсят свободни места. Проблемът е, че в Централна градска част почти вече няма свободни места, защото са натоварени училищата. Положението е същото и в жк. „Меден рудник”. Именно това наложи искането за увеличение на броя на децата в клас, за да можем да приемем всички, които са подлежащи на задължително образование максимално близо до тяхното местоживеене.

- Увеличаването на броя на децата налага ли откриването на нови паралелки в училищата?

- Не, на този етап ще се справим само с нарастване на децата във всеки първи клас в Бургас. 

Добрата новина е, че 171 деца, са се завърнали от други страни и са се записали в училищата и детските градини в град Бургас до 10 септември и броят им непрекъснато расте. Най-много са от Германия 41, следват от Великобритания - 23, от САЩ и Канада -13, от Испания 12, Франция - 11, от Италия, Дания, Холандия, Гърция, Португалия, Мексико и др. Записаните за тази учебна година ученици, които идват от Русия са 22, а от Украйна 9.

- Голям брой от класните стаи в различни училища в общината бяха ремонтирани. Приключиха ли ремонтните действия и ще има ли пречки, предвид наближаващия първи учебен ден?

- Всъщност във всички училища в класните стаи за първи клас тече ремонт. Това е по програмата „Първокласно начало”, подменена е настилката, осветлението, закупени са нови индивидуални чинове и столове. Така всеки ще седи сам, но ще може да се конфигурира, ако имат групова задача, или да се наредят в кръг, когато имат интерактивни игри. Интересното в тази програма е пренастройването на самата образователна система. Сегашните първолаци ще завършат средно образование през 2032 година и в този дигитален и бързо развиващ се свят трябва да им дадем само онова, което е важно. Едното нещо е да могат от информацията, която ги затрупва, да извличат най-същественото, да го обобщават и да вземат решение. Другото е – работата в екип и вземането на общото решение – обмислянето на различни варианти, защото това е необходимо на света. Хубавото е, че освен ремонтите по тази програма, се проведоха и редица обучения с местните учители. Ремонтът на класните стаи не е самоцел, той е обвързан с промяната на начина на мислене и модела на образование.

- А приключили ли са ремонтите вече навсякъде?

- Всички класни стаи ще са готови. Може би някакви дребни довършителни действия ще има, но те по никакъв начин няма да пречат на учебния процес. Монтирани са интерактивните дъски във всички класни стаи, доставени са мебелите, лаптопите, така че да може на 16-и септември годината да стартира нормално.

- В училище ОУ „Любен Каравелов” ремонтът беше мащабен.

- Класните стаи на първокласниците са на първия етаж. Има още две стаи, за които директорката реши, че ще вложи усилия и ще направи целия етаж да изглежда по нов начин, за да се промени изцяло средата. Проектът за училището е цялостен и следващите години ще продължат дейностите и на следващите етажи и поетапно ще бъде променена визията. Освен това ремонтирахме и 11 класни стаи в сградата, където се намират ПМГ и ГРЕ „Г.С. Раковски”, но там учат 2100 деца и няма как проектът да се осъществи за едно лято. Вече сме на първия етап, като сме осигурили нови условия на 4-ия етаж и част от 3-ия. Сега гимназистите ще ги видят, а другото лято ще продължим.

Другото, което правим поетапно, е реновирането на дворните пространства. Нови игрища имат ПМГ, частично нов двор има ОУ „Пейо Яворов” и ОУ „Георги Бенковски”. ОУ „Васил Левски” в бургаския кв. Горно Езерово пък ще има реновирана пристройка, която ще успее да побере капацитета на учениците. Ще има нови 8 класни стаи, с отопление, физкултурен салон и столова.

- Предвид, че повече родители търсят развитие за децата си в Бургас, какво се случва с училищата в малките населени места? Има ли закрити паралелки или училища?

- Не, никъде. Откакто съм аз зам.-кмет, нямаме закрито училище в нито едно населено място. Напротив, нашите училища се разрастват, стават все по-големи и хубави, и предпочитани от хората, които живеят в близост. До тези, които някога са били закрити, имаме осигурен транспорт. Когато има условия и родителите виждат грижа, логично избират детето да учи там, където е домът му.


В категории: Бургас


Флагман.БГ Рибарите: "Циганката" дойде Рибарите: "Циганката" дойде 03/08/2020, Понеделник 20:40 1
28
Коментара по темата
28.
учител
16.09.2019 19:31:09
0
1
В Бургаска община тази година има едва 1400 първолаци при 1800 родени деца през 2012 г.
А тази лъже, като дърта циганка, защото очилаткото ѝ нареди да представи демографската катастрофа на Бургас като ПР.
27.
*********
16.09.2019 19:09:37
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
26.
*********
16.09.2019 17:50:34
0
3
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
25.
Баш Аз
14.09.2019 16:58:41
0
0
От поне 15 години насам, 80-85 % от завършващите Елитни гимназии = половината в чужбина ( И не се връщат..) + половината в София, Пловдив и други по-добри за живеене градове ( И те не се връщат)....
.....За това Флгмн, да напишете нещо.... Или има теми ТАБУ......
24.
стига сте замазвали
12.09.2019 15:32:03
0
4
Вдигнахте бройката на 25 деца в клас, защото съкратихте паралелки. Има училища, които едвам събраха деца и за една паралелка. Завърнали се от чужбина не познавам, но виж такива, каквито всяка година водите по списък и карате учителите да ги обхождат и да описват, че тези деца учат извън България има колкото искаш и те с всяка изминала година са все повече. Вече трето поколение българчета има по света. Някои даже вече е са с българско самосъзнание и не говорят езика. Вие, си помислете на къде върви политиката ви.
23.
Петър
12.09.2019 12:12:47
0
4
На 203 000 жители, 2000 пурволаци е трагедия! Раждаемостта пък няколко години поред спада в "най-добрия град" за живеене!
Фактите тотално оборват твърденията, и внушенията. Давайте в същия дух Флагман!
22.
*********
12.09.2019 10:13:12
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.
21.
Тита
12.09.2019 08:50:05
0
6
След като прочетох статията и коментарите съм напълно убедена в провала на образованието.
20.
свидетел
12.09.2019 08:25:59
0
11
Връщат се само циганската измет,с регистрации и тук и там на запад започва голямото точене на помощи и детски от две страни и на никой не го интересува,мангалите се регистрират като безработни ,отделно си работят ,но на никой не му прави впетление и защо работил си назапад ,но получаваш помощи за безработен и социално слаб и детски тук,уникална държава и я има ,рай за циганите.
19.
Едно време бяхме по 36 в клас
12.09.2019 08:12:31
0
5
Като започне учебната година пак пребройте децата, особено в М.Рудник. Има училища, които не събраха деца за класовете си, а в М.Рудник много деца ще се водят, а няма да посещават училища. Причините ги знаете, някои родители не пускат децата си. Та 25 деца надали е било необходимо.
18.
Браво кмете
12.09.2019 00:06:14
1
17
За това ли обикаляхте из циганските махали да вкарвате циганите в училищата за да ви излезе статистиката вярна тези който учат в чужбина никога няма да се върнат
17.
Той
11.09.2019 23:25:19
2
8
Само предполагам че повечето "(малчо=ци)+гани=?" са вече далече от понятито първолаци. Връщат диваци в зоологическа градина.
16.
Smith
11.09.2019 22:29:42
4
8
Само уточнение - от россия не се е завърнал никой, щото никой не е емигрирал там. Това са чаавета на насадени пришълци, които никога няма да се интегрират и с наглото си имперско поведение ще тормозят и отвращават нашите деца. Жалка азиатска паплач с напомпано до пръсване самочувствие без никакво покритие.
15.
Smith
11.09.2019 22:29:34
5
10
Само уточнение - от россия не се е завърнал никой, щото никой не е емигрирал там. Това са чаавета на насадени пришълци, които никога няма да се интегрират и с наглото си имперско поведение ще тормозят и отвращават нашите деца. Жалка азиатска паплач с напомпано до пръсване самочувствие без никакво покритие.
14.
*********
11.09.2019 22:28:38
2
8
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
13.
Nnnn
11.09.2019 21:59:22
9
4
Zabravih samo da dobavq i vapros kam komentirashtite.... Edinstvenite polojitelni komentari sa pod stagiqta za Mitio Ochite i protesta v negova podkrepa.Zashto nqkkoi ne napisa neshto polojitelno i v druga statiq?Zaahto vsqka novina za vas e otricatelna.Zashto i v statiqta za decata pak jalbi i ubidi? Decata i roditelite im ot chujbina sa chakali tozi moment s godini, da se varnat da vidqt deteto si na pyrviq ucheben den. Znaete li kakav e parviq ucheben den na tezi deca v chujbina???? Ne nali.Neka vi kaja - 5 Septemvri 8:45 sutrinta.Roditeli v neugleden sutreshen vit zavejdat dechicata do vrata na uchilishteto, decata vlizat a roditelite se obrashtat i si tragvat.Nqma tarjestva, nqma svetq, nqma dori zapoznanstvo mejdu decata.Zvaneca bie v 8:55 i vratite se hlopvat.Chestit parvi ucheben den!!!!! Taka che sprete da se jalvate i da pomrachavate vsqka novina s prostotiqta si.Zapochnete da ocenqte kakvo imame i se opitaite da go zapazite a ne samo da pluete!!!! Ne namestvaite lichnite si provali i neuspehi pone v statiite kasaeshti deca!!!!
12.
Nnnnn
11.09.2019 21:46:14
13
4
Koi vi e dokaral do proseshka toqga??
Q pak se zamislete.Bulgarina e marzeliv , neuk , zavistliv i glupav.Na koito mu se raboti i iska da se razviva raboti i ne se oplakva.Na vas vse drug vi e vinoven- ili saseda ili kmeta ili pravitelstvoto.Za tova kogato trqbva da varshi rabota vseki se skatava.Kafetata sa pylni po cql den , nqma delnik nqma praznik.Vse ochite vi gledat na zapad.Bili li ste che da sravnqvate????Da vi kaja samo che neshtata na zapad ne stavat kakto si go mislite i na zapad darjavite ne sa normalni kakto si prestavqte.Vie jiveete v nai blagopriatnata darjava! Prosto naroda ne biva.Tarikati, zavistlivci, vseki vinagi gleda drugiq kakvo ima ama ne go pita kakvo mu e kostvalo za da go ima.Myrzel i mizeria navsqkade.Taka koito i da doide na vlast nqma da moje da napravi koi znae kakvo.Horata sa kazali - prost narod- slaba darjava!!! Osven tova v Bulgaria ima mnogo uspeli hora koito jiveqt normalno i nqmat problemite na srednostatisticheskiq myrzelivec , koito e sviknal samo da se jalva po saitove , forumi i kafeta. Edni i sashti nekadarnici revat navsqkade, ostanalite hora rabotqt i nqmat vreme da se jalvat v internet.Za tova naroda ne se e vdignal! Zashtoto nqma za kakvo da se vdiga
11.
Милена
11.09.2019 21:23:05
1
20
Хахаха
Госпожата какво бълнува,че и на глас?
10.
*********
11.09.2019 21:13:08
2
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
9.
???
11.09.2019 20:55:53
1
9
Само 1въпрос:Тези първокласници 13години ли ще учат, че ще завършат 2032г..
8.
171
11.09.2019 20:38:57
2
12
ot koito 20 balgarcheta drugoto sigani ba si statiata platena
7.
до Аз съм
11.09.2019 20:30:41
2
14
Как ще върнат студентите / погледни какви са семистриалните такси .
В нормалните страни дават пълни стипендии и кредити с голяма отсрочка за да задържат млади хора от цял свят .
А у нас , на изостанало от всичко образование и доста посредственни преподаватели непрекъснато вдигат
таксите. Студентите са само за да пълнят касичките . Без да имат реална полза от купената диплома.
6.
да
11.09.2019 20:24:42
4
27
тази не е виновна, каквото са и казали това говори.Гербаджийска/комунистическа/ работа
5.
Мира
11.09.2019 20:17:20
3
28
Тази женица е напълно изтрещяла. Децата са на екстрадирани незаконни емигранти от Европа и Америка! 2025 година 85% цигани , 5 % българи и останалите разни! Ха честито да ни е!
4.
Аз съм
11.09.2019 20:08:14
4
15
Сега ако върнат и студентите ще е супер :)
3.
Фг
11.09.2019 19:35:15
9
8
Май не сте чели за Жан Русо книгата “Емиле” още преди 300 години ви обясняваше че на един първолак трябва да се полага един учител. Не 25!!!! Това да не ви е кочина!
Кой ще изгради истински личности когато трябва да чака 25 деца преди него за капка внимание.

Май не сте чели че Русо препоръчва не класни стаи и зубрене и бусчета до зоологическата градина ами опит във лайораторията, сред мъжете, на нивата сред фермерите, сред природата със зоолозите.

Русо също препоръчва мъже за учители и да не са стари защото няма дете което да уважава стари изкуфяли учители.

Вземете малко прегледайте Jean Jack Rousseau, John Locke, Tolstoy, гарантирам че няма нищо общо със затворниците които се опитвате да наблъскате един до друг, не стига че живеят във грозни кутийки сега и няма шанс за образование.

Заместник кметката може ли дори да се изкаже на темите за кое е добро за вашите синове и дъщери въз основа на световните будители и педагози като Русо?????
Не може. Защо тогава го прави!
Кой дава правото да си играят с бъдещите лидери на България, нашите деца.
2.
Бай Хой
11.09.2019 19:12:54
3
50
Лъжете, лъжете
1.
Ааа лъжци
11.09.2019 19:12:46
6
64
Кой нормален ще се върне в тая пумия тука начело с тиквата докарахте народа до просешка тояга за 12 години мизернии гербаджии гнусни през комунизма не е имало такива репресии,като сега
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Неприятности за Овена, да внимава, защото това е деня на изкушенията! Неприятности за Овена, да внимава, защото това е деня на изкушенията!

Хороскоп за деня – 4 август 2020, вторник

Пламен Гьонев арестуван в Созопол с марихуана, Костадин Бисеров – в Несебър с коктейл от наркотици Пламен Гьонев арестуван в Созопол с марихуана, Костадин Бисеров – в Несебър с коктейл от наркотици Прокуратурата подхвана двамата, умува дали да ги обвини за наркоразпространение Коя е най-пренебрегваната мъжка ерогенна зона Коя е най-пренебрегваната мъжка ерогенна зона

Не сте особено сигурни как да процедирате с този вълшебен бутон на удоволствието

Видовете целувки, които са любими на мъжете Видовете целувки, които са любими на мъжете

Един от най-честите въпроси, които жените си задаваме е какво харесват мъжете в интимен план

Задържаха 19-годишния Александър Стоянов от Бургас, шофирал джипа си мъртво пиян Задържаха 19-годишния Александър Стоянов от Бургас, шофирал джипа си мъртво пиян

Александър е спипан на ул."Стара планина" рано сутринта - след здраво поркане цяла вечер

 

Цветан Цветанов: Корупцията е в големите инфраструктурни проекти Цветан Цветанов: Корупцията е в големите инфраструктурни проекти

За Борисов няма спасение, трябваше да предложи експертен кабинет, но изпусна момента, смята бившият втори в ГЕРБ

 

4 зодии, които могат да ви забият нож в гърба 4 зодии, които могат да ви забият нож в гърба

Вижте кои са те

Пъстра зеленчукова супа - как да я приготвим бързо Пъстра зеленчукова супа - как да я приготвим бързо

Вижте рецептата

Ден 26: Стотици пак на протест в София, петима вече са в гладна стачка Ден 26: Стотици пак на протест в София, петима вече са в гладна стачка

Продължават денонощните блокади на ключови кръстовища

Рибарите: "Циганката" дойде Рибарите: "Циганката" дойде

На въдиците им се хванали "циганките"-  по 60- 100 грама екземпляра

 

Папа Бенедикт XVI е тежко болен Папа Бенедикт XVI е тежко болен

Оттеглилият се 93-годишен папа страда от херпес зостер

Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 18 милиона, в САЩ съветват да се носят маски и вкъщи Заразените с коронавирус по света надхвърлиха 18 милиона, в САЩ съветват да се носят маски и вкъщи Пандемията продължава бързото си разпространение по света Норвежци опразниха шведските магазини Норвежци опразниха шведските магазини На места се забелязват 70-метрови опашки на касите Турция няма да затваря хотели при случай на COVID-19 Турция няма да затваря хотели при случай на COVID-19

Досега броят на заразените с коронавирус в Турция надхвърли 231 000

Арестуваха един от бодигардовете на кралицата заради 9 сака с кокаин Арестуваха един от бодигардовете на кралицата заради 9 сака с кокаин

Охранителят е отстранен от задълженията си до края на разследването

Учени установиха как коронавирусът уврежда обонянието Учени установиха как коронавирусът уврежда обонянието

Хората, които са се разболели от COVID-19, не могат да загубят обонянието си завинаги

Почина актьорът Уилфорд Бримли Почина актьорът Уилфорд Бримли

Той е известен с ролята си на д-р Блеър в нашумелия през 80-години филм „Нещото“

Времето на Лукашенко да си тръгне спокойно и кротко е отминалo безвъзвратно Времето на Лукашенко да си тръгне спокойно и кротко е отминалo безвъзвратно

Каквито и добрини да си направил на страната си, никаква благодарност не бива да чакаш, ще те изритат, напсуват, охулят, че накрая може и в кауша да те вкарат

Малките деца са най-опасните преносители на COVID-19 Малките деца са най-опасните преносители на COVID-19

Това показва проучване

Хиляди протестират в Берлин срещу корона-ограниченията Хиляди протестират в Берлин срещу корона-ограниченията

За последното денонощие в Германия са регистрирани 955 случая на заразата

Илиян Василев Илиян Василев В БТВ маршируват само представители на властта, гради имиджа си на "обективна" телевизия с елементарни покрития от протеста Виц на деня Виц на деня Много хубав часовник имаш...
- Благодаря. Взех го супер евтино от ЛИДЛ. Само 5,99 лв.
- Колко е часът ?
- 77:68.
Виц на деня Виц на деня - Пешо, кое е най-запомнящото се нещо което са ти казвали след се*с?
- А да видим друг път ще крадеш ли череши...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук - Ани, как кръстихте детето?
- Бойко - да му е пълно шкафчето!
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори