×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Превръщат Деултум в модерен археологически комплекс, изграждат алеи, ограда и реставрират древните обекти


Превръщат Деултум в модерен археологически комплекс, изграждат алеи, ограда и реставрират древните обекти
Това ще е още една крачка напред към превръщането на резервата в целогодишна туристическа дестинация, смята кметът на Средец Иван Жабов
11 Септември 2019, Сряда, 16:23 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Община Средец кандидатства с проект по Оперативна програма „Региони в растеж“ за 16 млн.лв.

Археологичният комплекс в с. Дебелт – Деултум, съвсем скоро може да се превърне в една от най-посещаваните туристически дестинации в региона. Това стана ясно на пресконференция днес, на която кметът на Средец Иван Жабов и Красимира Костова - директор на Националния археологически резерват (НАР) "Деултум – Дебелт“. На нея стана ясно, че общината е кандидатствала с проект към Оперативна програма „Региони в растеж“, с който иска да обнови резервата и да изпълни някои от задачите, които досега не бе успяла – например изграждането на ограда около цялата зона А, която е с площ около 83 хектара. 

„Предвиждат се няколко стъпки, които с този проект целим да изпълним. Основно искаме да реставрираме обектите, които намираме, защото те са безценни. Проектът е на стойност 6 млн.лв. и тепърва предстои обществено обсъждане по него, за да могат гражданите сами да изберат какво и как да бъде направено по обновяването на комплекса“, коментира директорът на НАР „Деултум-Дебелт“ Красимира Костова.

Ще акцентираме на реставрацията на археологичните обекти, каза директорът на НАР „Деултум-Дебелт“ Красимира Костова

Предвидени са важни дейности, които да преобразят Деултум. На първо място е изграждането на дългоочакваната алейната система. Ще бъде изградена и оградата, която най-после да определи откъде точно започва резервата, за да не се бъркат посетителите и да може по-лесно да се изчисли броят им годишно. Към този момент липсата на преградно съоръжение позволява на всеки да влиза в комплекса откъдето пожелае и това понякога води до неприятни инциденти с разрушени артефакти. 

Друг проблем, който ще бъде решен с проекта на община Средец е липсата на паркинг. „Такъв е предвиден в идеята, с която кандидатстваме. Към момента обаче не сме сигурни дали всъщност да не изградим два такива – от двете страни на пътя край Деултум. Това ще се реши на по-късен етап, вероятно след общественото обсъждане и след обстовен анализ на трафика и туристическия поток“, обясни кметът на Средец Иван Жабов.

Към дейностите по проекта е предвидено и изгрждането на ресторант, липсата на който към този момент се усеща значително в комплекс Деултум. Предвидено е и поставянето на няколко преместваеми обекта на територията на резервата, чрез които да се правят демонстрации на антични практики.

„Това е още една крачка напред за община Средец. Преди години, когато реализирахме комплекса, не успяхме да довършим цялостно обекта, а сега ни се предоставя шанс да превърнем региона в една целогодишна туристическа дестинация. Надяваме се да спечелим проекта и да започнем дейностите по него в най-кратки срокове“, заяви кметът на община Средец Иван Жабов.
 


В категории: Средец


9
Коментара по темата
9.
втори циганин
13.09.2019 14:54:38
0
0
Аз пък акордеон си взех
8.
*********
12.09.2019 13:38:06
0
0
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
7.
един циганин
12.09.2019 08:29:12
0
4
винаги съм казвал,че две ,три свирки дори и на дърти години решават милиони проблеми,а горчиво,
6.
Действай
12.09.2019 04:23:04
0
5
То простотията не е само да отровиш една яма ами да я подържаш и да можеш да доведеш клиенти. Как ще го направите това? Само взимате пари закопавате ни парите, нищо съществено не правите!!!!!
5.
Факт
11.09.2019 18:58:56
0
6
Ивана и Иван много си подхождат. Вижда се от снимката горе. Факт.
4.
Факт
11.09.2019 18:58:52
0
5
Ивана и Иван много си подхождат. Вижда се от снимката горе. Факт.
3.
Археолог
11.09.2019 18:44:23
3
4
Г-жа Костова е изключително деен археолог. Благодарение на нея, НАР Деултум се обновява и развива непрекъснато! Разбира се и с подкрепата на местната власт през годините!
2.
Павката
11.09.2019 17:35:00
1
7
А защо първо ремонтираха сградите и музея за милиони след като археологията е в плачевно състояние, без алеи и т.н. В мокро време няма как да бъде посетено заради купищата кал
1.
Чоко
11.09.2019 17:19:08
1
10
Изборни партенки...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори