×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Четири нови профилактични кампании в медицинска лаборатория „ЛИНА” през септември и октомври


Четири нови профилактични кампании в медицинска лаборатория „ЛИНА” през септември и октомври
Профилактичните кампании на лаборатория „ЛИНА” се извършват в самостоятелните й филиали в областите Бургас, Варна и Ямбол
02 Септември 2019, Понеделник, 10:13 ч.
Автор: Флагман.Бг

Те включват грижа за сърцето, скрининг на щитовидна жлеза, туморен маркер и пакет здрави стави

Медицинска лаборатория „ЛИНА” предлага на своите пациенти  четири нови профилактични кампании, които важат през месеците септември и октомври 2019 г.  Пациентите могат да изберат една или да комбинират няколко, като предварително записване или направление от лекар не се изискват. Кампаниите важат в самостоятелните филиали на лабораторията в областите Бургас, Варна и Ямбол. Таксата манипулация е 2 лв.

Повече за  актуалните профилактични кампании в периода септември – октомври 2019 г.

Първата кампания е грижа за сърцето, а изследванията в нея са на намалена обща цена от 29 лв. вместо 68,50 лв. В тази кампания участват както някои от  основните маркери за оценка на риска от сърдечно-съдови заболявания, като липиден профил (добър и лош холестерол, триглицериди) и хомоцистеин, така и важни биохимични показатели като глюкоза, урея, креатинин, калий, натрий и хлориди. Те допълват скрининга на най-честите заболявания, които водят до сърдечно-съдови заболявания – диабет и бъбречна недостатъчност. Този профилактичен панел е ориентиран към хора с налични рискови фактори като захарен диабет, хипертония, наднормено тегло, пушене, употреба на алкохол, обездвижване, прекарани вече сърдечни инциденти или наличие на родственици с анамнеза за исхемична болест на сърцето в млада възраст. Подходящ е и за проследяване на здравния статус при мъже над 45 години и жени над 55 години.  Хомоцистеинът е един от по-новите маркери за оценка на риска от възникване на сърдечни заболявания, тъй като е установено, че неговият излишък може да доведе до развитието на атеросклероза, поради това, че уврежда ендотела на съдовите стени. Причините за  повишението му могат да се дължат както на генетични аномалии в  метаболизма му, така и на дефицит на витамини от група В и фолиева киселина. Балансът на еликтролитите калий, натрий, хлориди е много важен показател за здравословното състояне на човека и конкретно на сърцето и бъбреците. Колебания в техните нива и по-специално на калия, могат да доведат до нарушения на сърдечния ритъм като екстрасистоли,  предсърдни и камерни тахикардии. Калият е обект на стриктен контрол при лечение на  редица сърдечно-съдови заболявания с лекарства, повлияващи неговите нива като например диуретици. Натрият играе важна роля в разпределянето на течностите в организма. Също така участва и в предаването на нервните импулси и съкращението на сърдечния мускул, затова е важно да се поддържат стабилни неговите концентрации в организма. Промени в  нивата му могат да доведат до отоци по долните крайници при сърдечна недостатъчност, както и задръжка на течности в телесните кухини. Промените  на хлоридите  в организма по принцип са подобни на тези на натрия и повишенията и пониженията му са по сходни причини, затова изследването му, съвместно с калий и натрий, допълва оценката и ефективността на лечението на нарушенията в баланса на електролитите. Изследванията от тази профилактична кампания е добре да се извършат сутрин, на гладно, като се изключат физически усилия и пушене преди венепункцията.

Втората кампания е насочена към скрининг на заболяванията на щитовидната жлеза и включва  тиреостимулиращ хормон (TSH) и свободна  фракция на тироксин (FT4) на намалена обща цена от 12 лв. вместо 24 лв. Това са най-често назначаваните хормони, които дават насока дали функцията на щитовидната жлеза  е нормална, повишена или понижена.

Третата кампания е здрави стави и включва: Витамин D, калций, фосфор, C-реактивен протеин, антистрептолизинов титър (ASO) и ревматоиден фактор (RF) на намалена обща цена от 22 лв. вместо 51 лв. Изследванията в нея са подходящи за пациенти  от различни възрасти, които имат ставни проблеми - болки, зачервяване, отоци, ограничена подвижност, сутрешна скованост, деформация на ставите и други симптоми, насочващи към заболявания като ревматоиден артрит или артрит. Витамин D има многобройни роли в организма, спомагайки за здравината на костите и зъбите, имунната система, мозъка и нервната система, регулиране нивата на инсулин. Той е важен при превенцията на диабет  тип 1 и 2. Едни  от симптомите  за дефицит на витамин D могат да бъдат болка в костите и слабост в мускулите. Изследването на Витамин D се извършва сутрин,  на гладно, две седмици след спиране на приема на медикаменти и добавки, които го съдържат. С-реактивният  протеин (CRP) от своя страна е маркер за оценка на възпалителния процес в организма и неговото повишение е свидетелство за активност на болестния процес. Той се използва за диагностика на различни възпалителни и автоимунни заболявания, за диференциална диагноза на бактериална и вирусна инфекция, както и за контрол на проведено лечение.Той често се повишава при възпалителни процеси, засягащи ставите. Ревматоидният фактор (RF) се използа за откриване на заболяването ревматоиден артрит. Положителните резултати от този тест го доказват, но отрицателните не го изключват напълно. Ако са налице клинични данни за ревматоиден артит, но се установяват нормални стойности на ревматоидния фактор, трябва да се направят допълнителни изследвания, с цел да се отдиференцират т.нар. „серонегативни”  случаи.  Антистрептолизиновият титър (ASO) дава информация за това дали симптомите на някои  възпаления на горните дихателни пътища и на кожата се дължат на  предшестваща стрептококова инфекция. Неразпознатите и неправилно лекувани стрептококови болести, крият риск от развитие на редица усложнения, едно от които е ревматизъм , чийто основен симптом  е артритът. Изследването трябва да се извърши поне 1-2 седмици след прекарана стрептококова инфекция.  Неговата информативност се повишава, ако бъде изследван неколкократно в рамките на 10 -14 дни, с цел оценка на промяната в титъра на антителата. Ниските стойности на антистрептолизиновия титър, особено след повторно изследване, изключват с голяма вероятност скорошна стрептококова инфекция. Антистрептолизиновите антитела се задържат с месеци в кръвта и свидетелстват  за прекарано стрептококово заболяване. Изследването им, с цел контрол на проведено лечение,  трябва да се направи поне 2 следмици след началото на лечението.  В кампанията е включено и изследване на нивата на калций и фосфор, които имат съществено значение за  твърдостта и здравината на костите.

Четвъртата кампания е туморен маркер по избор от: PSA, CA 15-3, CA 125, CA 19-9,  AFP, CEA.  През септември и октомври 2019г. в самостоятелните филиали на „ЛИНА” всеки от тези туморни  маркери е на намалена единична цена от 8 лв. вместо 17 лв. Пациентите могат да изберат един или да комбинират няколко.

Повече за туморните маркери:

PSA (простатспецифичен антиген) - единственият туморен маркер, който е признат и се използва като скринингов маркер за рак на простататната жлеза. При изследването му трябва да се съблюдават следните изисквания - да няма еякулации в последнити 48 часа, да не се провежда по-рано от 7 дни след ректално туширане на простатната жлеза или трансректално ултразвуково изследване на простатната жлеза и урологични процедури, поне 6 седмици след биопсия на простатата и поне 8 седмици след лечение на простатит.

СА 15-3 - този туморен маркер се използва за контрол на лечението на рак на млечните жлези и при проследяване за рецидиви на заболяването при първоначално високи нива на маркера.Той може да се повиши и при други туморни локализации ( бял дроб, дебело черво, черен дроб, яйчник, ендометриум и др. ), както и при доброкачествени образувания на млечните жлези.

СА 125 - маркер, който се използва за диагностика и контрол на лечението на рак на яйчника. Той може да се повиши неспецифично и при възпалителни и доброкачествени заболявания в малкия таз. Трябва де се отчита и фактът, че не всички тумори на яйчника секретират този маркер, затова, при диагностиката им, трябва да се използват и други лабораторни тестове (например НЕ4 ) и диагностични методи.
 

СА 19-9 - раков антиген, който се повишава при почти всички пациенти с тумори на стомашно-чревния тракт - жлъчен мехур, дебело черво, особено при рак на панкреаса. При 10% от хората липсва ген, който кодира този антиген, поради което, при тях отсъства възможността за неговия синтез и при туморни заболявания с тази локализация, нивата му остават неоткриваеми.
 

AFP (Алфа фетопротеин) - маркерът се използва при диагностиката на първични тумори на черния дроб, също така при откриване на метастази от други карциноми в черния дроб. Подходящ е при проследяване на високорискови пациенти от развитие на чернодробен карцином ( хронинични хепатити, чернодробна цироза, дефицит на алфа-1 антитрипсин ). Повишава се и при герминативни тумори на тестисите.

СЕА (карцино-ембрионален антиген) - неспецифичен маркер. Използва се при диагностиката на редица тумори, на първо място на рака на дебелото черво и ректума. Повишава се и при злокачествени процеси на белия дроб, млечните жлези, панкреас, стомах, яйчници. Комбинацията му с други орган-специфични туморни маркери, повишава значително диагностичната му стойност. Редица доброкачествени процеси също могат да доведат до повишение на стойностите му - възпалителни заболявания на червата, панкреатит, цироза, пневмония, бронхит, туберкулоза, автоумунни забулявания както и при пушачи. Резултатите от изследванията трябва да се тълкуват от лекар.

Профилактичните кампании на лаборатория „ЛИНА” се извършват в самостоятелните й филиали в областите Бургас, Варна и Ямбол. Таксата манипуация е 2 лв. 


В категории: Здраве


Любовен хороскоп за юни
Любовен хороскоп за юни 29/05/2020, Петък 22:00 0
България Всички новини
Каква вода е добре да пием – топла или студена Каква вода е добре да пием – топла или студена

Вижте някои плюсове и минуси

Матурата приключва, ако зрелостникът вдигне температура Матурата приключва, ако зрелостникът вдигне температура

Всички ученици ще бъдат с маски или шлемове преди влизането си в залата

Регламентират реда за провеждане на конгреси, семинари и изложения Регламентират реда за провеждане на конгреси, семинари и изложения

Мерките бяха обсъдени на важна среща в МС

Мая Манолова била голямата любов на Васил Илиев! „Ех, да ми беше станала снаха”, ядосвала се майката на боса на ВИС Мая Манолова била голямата любов на Васил Илиев! „Ех, да ми беше станала снаха”, ядосвала се майката на боса на ВИС

Мая и Васил са се познавали по кюстендилска линия - и двамата са от Града на черешите

Факелът на мира влезе в Община Созопол, кметът Тихомир Янакиев прие международната щафета Факелът на мира влезе в Община Созопол, кметът Тихомир Янакиев прие международната щафета

Вчера бе поставената паметната плоча за Дърво на мира

Туроператори ще връщат пари за провалени почивки най-рано наесен Туроператори ще връщат пари за провалени почивки най-рано наесен

Пандемията блокира пътувания на 200 000 българи, предплатили на агенции 250 млн. лева

Кола горя на бензиностанция в Ихтиман, жена е в "Пирогов" Кола горя на бензиностанция в Ихтиман, жена е в "Пирогов"

Пожарната е спасила друг автомобил

Божков: Акциите на "Левски" са джиросани на новия им собственик Божков: Акциите на "Левски" са джиросани на новия им собственик

Бизнесменът предупреди, че "клубът пак ще бъде хвърлен в задкусилието и превърнат в инструмент за политически игри и натиск"

Доц. Ангел Кунчев похвали болниците в Бургас Доц. Ангел Кунчев похвали болниците в Бургас

Считам, че нещата вървят към стихване на епидемията, заяви специалистът.

Потушен е пожарът в зеленчуковата борса край село Кърналово Потушен е пожарът в зеленчуковата борса край село Кърналово

Унищожени са 800 кв. м склад и десетки тонове плодове и зеленчуци

19-годишен загина при стрелба срещу демонстранти в Детройт 19-годишен загина при стрелба срещу демонстранти в Детройт

Неизвестно лице е открило огън от автомобил

Брюксел и Берлин се разбраха за спасяването на Lufthansа Брюксел и Берлин се разбраха за спасяването на Lufthansа

Компанията ще бъде подпомогната със спасителен пакет

Роджър Федерер е спечелил най-много в света на спорта за година Роджър Федерер е спечелил най-много в света на спорта за година

Носителят на рекордните 20 титли от Големия шлем е добавил към банковата си сметка общо $106,3 млн. за последните 12 месеца

Трима ранени при престрелка между авиопревозвачи в Украйна Трима ранени при престрелка между авиопревозвачи в Украйна

Стрелбата възникнала в резултат на разногласия между конкуриращите се компании

Протестите в Минеаполис ескалират Протестите в Минеаполис ескалират

Журналистът от CNN Омар Хименес e бил арестуван по време на пряко включване от мястото на протестите в Минеаполис

Вижте как започва адът в Минеаполис - ченге удуши чернокож на улицата (+18 ВИДЕО) Вижте как започва адът в Минеаполис - ченге удуши чернокож на улицата (+18 ВИДЕО)

Убийството на Джордж Флойд от бял полицай доведе до масови безредици и извънредно положение

Трети ден анархия в САЩ заради смъртта на чернокож Трети ден анархия в САЩ заради смъртта на чернокож

Президентът Доналд Тръмп заплаши да изпрати Националната гвардия

Коя е зодията на милиардерите Коя е зодията на милиардерите

Най-много милиардери има сред везните

Как GDPR се превърна и в инструмент за репресия над журналисти Как GDPR се превърна и в инструмент за репресия над журналисти

В някои страни от Източна Европа правилата на ЕС за защита на данните са средство за заглушаване на медии

Урсула фон дер Лайен ексклузивно: Средствата за България се увеличават Урсула фон дер Лайен ексклузивно: Средствата за България се увеличават

Важни за страната ни политики като кохезионната, селскостопанската и Фонда за справедлив преход ще бъдат с увеличени средства, което е добре за България

Емил Димитров-Ревизоро Емил Димитров-Ревизоро Пускам дъжд, но невинаги се случва Виц на деня Виц на деня - Ако пътя ви пресече черна мишка, след нея черна котка, след нея черно куче, а след него черно внуче, значи дядото е издърпал не ряпа, а кабел с високо напрежение.

Виц на деня Виц на деня - Извинете, имате ли дезоксиаденозилхидроксокобаламин?
- Да, имаме, това е витамин B12.
- Да де, все му забравям тъпото име!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Справка от полицията: обири - 0, грабежи - 0, катастрофи - 0, семейни скандали - 1645790.

Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори