×
Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман
Накратко
НА ЖИВО

Субсидирането на чартърните полети ще доведе само нископлатени туристи у нас, последиците ще са негативни


Субсидирането на чартърните полети ще доведе само нископлатени туристи у нас, последиците ще са негативни
Ако държавата сега каже – оттук нататък 20 години ще субсидирам туризма, да, може би тогава ще има ефект, но не и по този начин, който смятат, подчерта хотелиерът Борис Минчев
30 Август 2019, Петък, 20:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Държавата вместо да спонсорира туризма, трябва да направи страната по-разпознаваема за западния свят. С реални действия oа се промотира страната, да се показват местните забележителности, атракции, занаяти

Борис Минчев е управител на един от градските хотели в Бургас. Той е с дългогодишен опит в бранша и има ясна визия за развитието на туризма в България. Според него субсидирането на чартърните полети от страна на държавата ще има ефект само в краткосрочен план. Плашещ ли е спадът в туризма у нас през настощия сезон и какво трябва да се предприеме за привличане на високоплатени туристи – разказва Борис Минчев пред Флагман.бг:

- Г-н Минчев, как приемате идеята на премиера Бойко Борисов държавата да инвестира 15 млн. лв. за дотиране на чартърните полети? Тази мярка ще спаси ли туризма у нас?

- Субсидирането на чартърните полети е краткосрочно решение, ще доведе само нископлатени туристи у нас. Тази мярка ще събуди туризма за една-две години, но за дългсрочен план не е добре. Ще има негативни последици. 

- В какво се изразяват тези негативни последици?

-Икономически няма да е добре. Нека бъдем реалисти за България. Държавата ще даде 15 млн. лв. и срещу това няма да получи 16 млн. лв. със сигурност. Тоест от бюджета ще излизат едни пари, които ще отидат 100 % в частни ръце. Ще влязат в държавната хазна някакви данъци, но те няма да са 15 млн. лв., даже няма да се доближават до тази сума. Така държавата реално ще губи. Печелят хотелиери, печели и персоналът, но това нещо е изкуствено подпомагане. Може да направим аналог – едно време при социализма беше хубаво, по същия начин подпомагаха предприятията и тази формула работеше. Хората бяха щастливи, но това беше всяка година. Ако държавата сега каже – оттук нататък 20 години ще субсидирам туризма, да, може би тогава ще има ефект. Но по този начин какво правим – парите отиват в частни ръце, може би хотелиерите, които не искат много да работят, ще спрат развитието си, тъй като то е субсидирано вече, ще си има туристи и всичко ще е прекрасно до един момент, когато някой реши това нещо да спре. Тогава вече няма да да има оправия. Това ще бъдат последиците.

- Други държави с пазарна икономика имат практика да подпомагат туризма, субсидирайки полетите - Турция и Гърция, например, нима техните управници не са си направили сметката?

-Така е, разбира се, но ние пренасяме чужд опит без мисъл за нашите условия. Ние, сравнявайки се с Турция, напр., трябва да имаме  предвид факта, че те не са в Европейския съюз. Техният туризъм също е изкуствено напомпан. Има резултат, но в един момент и там ако държавата реши да спре, хотелите няма да могат да се самоиздържат. В Гърция може да е красиво, мечтаната дестинация за много българи – хубави плажове, чисто и топло море повече от четири месеца, но пък хотелите им – като база и обслужване, са под всякаква критика. В това отношение ние сме много по-добре и от тях, и от много западни европейски страни. При нас единственият проблем е, че хората са бедни, нямат пари. Защо се налага това субсидиране? Защото самолетните компании са най-важните в туризма. Без тях не може да има туристи, но пък те не могат да летят празни. Ние много искаме да дойдат гости от западния и източния свят, миналата година показаха, че може да стане, обаче ние не летим към тях. Повтарям - ние не летим.

- Да, действително през миналата година, след като Райънеър стъпи в Бургас и пусна полети от и до 11 различни дестинации, привлякохме много туристи. Каква бе според вас причината нискотарифната авиокомпания да се откаже от морския град? 

-Райънеър си признаха, че много са харесали Бургас, хората, кмета Димитър Николов, но казаха и болезнената истина – че българинът няма пари и не може лети към тези дестинации. В Германия хората са дали 200 еврро за билет, а ние с 20 евро не можем да си купим. И не самолетният билет ни притеснява, а цените в Европа. В западните държави трябва да си бръкнем в джоба и да извадим минимум 120 евро за нощувка за няколко дни. У нас 30 евро е средната цена в България, а в Европа е 73 евро. Това е нашият проблем. 

-В началото на туристическия сезон тръгна невиждана негативна кампания за срив на туризма в България. Как са нещата към този момент?

-Аз мисля, че не е толкова стряскащ спадът. Според мен трябва да се направи финансов анализ и да се види чак толкова ли е тежко положението. Ние се сравняваме с една върхова година – 2018 г., когато нискотарифната компания Райънеър стъпи в града. Ние не спадаме, а се връщаме в нормалното положение на нашия туризъм. Нещата са комплексно свързани – не е само защото Райънеър ги няма. Трупаха се нещата, което доведе до този резултат, който не е чак толкова драстичен и трагичен. Трябва да работим за по-качествени туристи. По-високо платени. 

-Как трябва да действаме в дългосрочен план – да ги привлечем и да ги задържим, за да се върнат отново и отново в България – подобрение на материалната база, инвестиране в персонала – какво точно трябва да направим?

-Нашият туризъм, нашата база и нашето обслужване в много направление са в пъти по-добрe от западното. Те имат много проблеми, експлоатацията на хората е изключително голяма, заплатите не са чак толкова по-големи от нашите. Там в хотелите работят за по 1000 евро. Съответно това е нищо за тях. Отношението към клиента не е каквото би трябвало да бъде. Причината е, че имат много туристи. И в един момент не ги интересува кой ще е доволен и дали би се върнал отново. В Барселона например има плакати на терасите на хората, на които и пише “Tourist, go home!”. Те откровено казват на гостите си - Не ви искаме! И правят 400 евро нощувката и въобще не ги е грижа. А при нас – държавата вместо да спонсорира туризма, трябва да направи страната по-разпознаваема за западния свят. С реални действия! Да се промотира страната, да се показват местните забележителности, атракции, занаяти. В тази насока трябва да се работи. 

- България, курортните общини, бизнесът редовно участват в най-различни туристически борси, няма ли резултат от тях?

-Участваме, да, но трябва да има резултат. Значи няма смисъл да продължаваш по същия начин, спираш, анализираш какво става, кои са проблемите и се пренасочваш в друга посока. Реално ние имаме частен туризъм и частен бизнес от 30 години, което е много малко, за да направим нещо и да се сравняваме със западните страни, които имат бизнес от 300 години, така че те имат някакви традиции. Ние вървим по техния път в момента. Предишният туризъм у нас беше много хубав, той беше връх в България, по времето на Балкантурист. Но това е друга система, ние вече не можем да въздишаме по нея. 

Визите за Русия трябва да отпаднат моментално, или да се дават веднага на границата. Преди няколко дни си направих труда да проверря – тази тема е актуална от 2009 година – посолства, новооткрити консулства – много неща се направиха за Русия, но от 10 години този проблем не е решен. Време е да осъзнаем, че България трябва да си гледа икономическия интерес. Казвам Русия, защото е един огромен близък до нас пазар, който дава обеми, запълняемост на местата. А тогава ще се вдигне и средната цена. Ние трябва да работим със страните, които са ни съседни – да привлечем румънци, руснаци, гърци, турци, украинци, които все повече се забелязват през последните години у нас. Тези тип групи не идват на почивка, а на екскурзия, не ходят с хавлиите и топките на плаж. Това са обилно групи, които засягат нас като градски хотел. Днес са в Бургас, утре в Несебър, вдругиден в Пловдив, например. Обикалят забележителностите и носят приходи. Трябва да работим и в тази посока. 

- Идеята с полетите на Райънеър не беше ли именно такава – да има ежегодни полети, за да се развие този вид туризъм

Да, но както вече споменах - българите не летят. Много са малко тези, които се навиват. Дори Райънеър да направи 5 евро полета в посока, там като отидеш ще платиш много, ще дадеш повече от половината си заплата за един уикенд. Няма как да се навият хората. Ако ние пътуваме и хората идват тук, не само Райънеър, но и други компании ще отворят бази тук. Има и друг проблем – разходите на хотелите. Аз бих предложил на държавата да погледне и разходите на хотелите. Цената на нощувката остава същата от години насам, но разходите се увеличават.

Сивият сектор е е другият проблем, към който държавата трябва да се насочи. Той трябва да се ликвидира. Веднага ще ви дам и пример. Близо 12 % спад на пристигналите пърници отчитаме за месеците юни и юли, това са по данни на Летището в Бургас. А Статистическият институт казва 3 % спад на нощувките. Колегите, които са на светло, подават данни към Института. И според тези данни няма никакъв спад. Разликата е там – в сивия сектор!


В категории: Политика


18
Коментара по темата
18.
az
02.09.2019 13:48:03
0
0
с чартъри пътуват предимно организираните туристи, които отсядат в ол инклузив хотели и други големи хотели, от които не излизат навън. като се увеличи натискът от цени, проверки итн върху малките хотели и квартири имаме перфектен резултат:
автоматично държавата подпомага големите хотели, които са на батко и братко, приходите на населението намаляват.....изчезва перо в предлагането - малки хотеляета и ресторантяета... според мен е добре да се направят стимули за подпомагане на дребния бизнес и общините за подобряване на инфраструктурата - по-дългосточна мярка от изсипването на едни пари на някого.
17.
чартърите
31.08.2019 23:44:51
0
2
Плати им чартърите,после и собствени самолети ще поискат!
Да ходят другаде с претенциите син билет и ням
Само да са платили стотинка от бюджета купувам си еднопосочен билет и от мен няма да видят и стотинка данък!!!
16.
Петър
31.08.2019 20:12:13
0
3
На туриста, който няма пари за нощувка, ще му плащаш полета? Тей завъртяно разбра ли? Дисекцирай празната си лейка.
15.
Петре,
31.08.2019 18:25:04
2
0
Не ми изкачай с тия завъртяни термини че ща дисекцирам кат абребадабърско антикандилабърче ша знайш. Кви раути си писал, нищо не се разбира. Май си леко смахнат
14.
Петър
31.08.2019 11:10:57
2
16
Петра,
Кое е различното?
Платежен турист ще си купи нискатарифна щайга? Няма такова чудо освен в главата на посткомуноидния имбицил!
Туриста иска да го глезят, защото си оставя парите, а не липсващите такива! За това трябва да се повиши качеството на съответните услуги, а това става с повишаване на знанията, уменията, заплащането! Според този индивид имаме първите две, но не успявяваме да се справим с третото!!! Тогава дали реално ги имаме?! На думи може би да, но реалността е друга! В тази връзка, да го попитам ... Какви заплати дава на тези, които му осигуряват неговата? Освен изисквания, и преквалификация не съм чул и видял повишаване на заплащането!
13.
Петра
31.08.2019 10:14:09
0
8
Хмелче, Емелче, миличка, нископлатени и нископлатеЖни са две различни неща. Поздрави!
12.
Борисе, бягай
31.08.2019 09:40:09
13
2
От къде изскочи тоя ултра "спец"...

Според мен си дава 3 мазета под наем и ги е обявил за хотел.

Страшни глупости бълва.
11.
Al
31.08.2019 09:37:36
4
5
Айде първо вижте цените на чартърите.Те са по-високи от всички полети на големите самолети.
10.
Петър
31.08.2019 09:13:12
1
8
Хем имаме бази, и условия, хем са на ниски цени, но богатите туристи намаляват?! Ние, можем да премахнем визите за руснаци, но те една голяма част не могат да бъдат в гриф турист! А, и те са по бедни от нас в по-голямата си част!
И, болната истина... Ниския стандарт е проблема, а руснаците имат още пи жалък такъв. Просто ще дойдат стотици хиляди бедняци в хотела ти, Управителю.
9.
Пак ли ревете бе цървули ганьовски?
31.08.2019 08:05:09
5
16
Европейците какви били, руснаците какви били. Новите мангали и общаци на Европа, ганьовците. Прости, страхливи, завистливи, крадливи....
Не народ а мъ. ша! Оправили си държавата, че тръгнали да плюят другите. Бойко къв бил, Доган къв бил абе ей, кой да ви управлява бе? Вас може само да ви пасат и стрижат!
8.
Логично Уотсен
30.08.2019 23:19:32
2
12
Ами, да субсидираме тогава, полети на частни самолети, белким дойдат милионерите.
7.
ХХ
30.08.2019 22:51:44
26
9
Да, но боко ибрикът служи верно на меркел и облизва нейните гласоподаватели.
Ценности са това!
6.
баси ..
30.08.2019 22:42:33
0
17
И сега остава на всички руснаци дето са си накупили апартаменти тук да им платим и пътните!?
5.
Smith
30.08.2019 21:04:13
0
30
Прав е! Колкото по-евтини туристи мъкнеш, толкова повече и малкото останали нормални почиващи ще се отдръпват. Никой не иска да почива заедно с европейски клошари и руски орки! Единственото правилно безнадеждно закъсняло решение е пълен мораториум върху бетонирането на черноморието, но ДС мутрите като примерно тези от главболгарстрой, дето заграбиха Алепу, имат много метастази във властта и алчността им никога няма да позволи това да се случи.
4.
Боби
30.08.2019 20:56:54
1
12
Къв туризъм?Клъвна цацата,те мислят ,че са в океана...
3.
Пурко
30.08.2019 20:52:10
0
14
То пък сега са класни туристите все едно....от магазина на печката....цялото им гето оръфляци
2.
Дон
30.08.2019 20:48:03
1
11
Къв туризъм?
1.
Филия с мас
30.08.2019 20:10:04
1
33
Какво ти разбира Бойко от маркетонг в туризма :-) Горанов давал 10 млн, от него да минело щял да даде още 5 мнл отгоре :-)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Хванаха меденруднишки дилър с 30 грама канабис Хванаха меденруднишки дилър с 30 грама канабис

В дома му в блок 115 в жк. "Меден рудник" е намерена найлонова торбичка с трева

Зарков, след като Караянчева му спря микрофона: Плажът на Алепу прилича на Алепо Зарков, след като Караянчева му спря микрофона: Плажът на Алепу прилича на Алепо

Това е неадекватно, заяде се депутатът от БСП с управляващите

Kуриоз: Скоба "арестува" Ферари за 200 бона Kуриоз: Скоба "арестува" Ферари за 200 бона

Водачът на тузарското возило забравило да сложи талонче за паркиране пред хотел "Маринела"

Поради липса на негри у нас, ще има протест в защита на ромите заради убития Флойд Поради липса на негри у нас, ще има протест в защита на ромите заради убития Флойд

Ако белите християни палеха и мародерстваха след всяко убийство на техен, светът щеше да потъне в развалини

Постоянен арест за търговци на нелегално оръжие и боеприпаси в Добрич Постоянен арест за търговци на нелегално оръжие и боеприпаси в Добрич

Намерени бяха над 20 пистолета със заличени фабрични номера, 50 пълнителя и 2000 боеприпаса за тях, картечни пистолети, автомати

9 растения, които прочистват въздуха в дома 9 растения, които прочистват въздуха в дома

Освен това са и красиви

Прозрачен тетрапод ще е новият символ пред Конгресния център на Морска гара в Бургас Прозрачен тетрапод ще е новият символ пред Конгресния център на Морска гара в Бургас

Скулптурата ще улавя като призма слънчевата светлина и ще я пречупва различно всеки час и ден от годината

Самолетите пълни до горе с гурбетчии без маски Самолетите пълни до горе с гурбетчии без маски

Националният превозвач не дезинфекцирал  и не предлагал ръкавици и маски, оплакват се пасажери

Възстановяват 677 дка гори в Средец Възстановяват 677 дка гори в Средец Залесяването обхваща общински горски територии в селата Момина Църква, Радойново, Кубадин, Пънчево и Факия Призвание нестинар - разказът на Костадин, който танцува върху жарава Призвание нестинар - разказът на Костадин, който танцува върху жарава

Малцина знаят, че всъщност ритуалът с танца в жаравата в неделята срещу 3-ти юни е кулминационен момент от целогодишния и сложен обреден календар

Copy/Paste като в САЩ: Полицаи убиха мъж, бил без маска, Мексико скочи Copy/Paste като в САЩ: Полицаи убиха мъж, бил без маска, Мексико скочи

Трагичният инцидент, който напомня този с Джордж Флойд, стана край Гуадалахара

Коронавирусът оцелява върху ръцете 10 минути Коронавирусът оцелява върху ръцете 10 минути

Епидемиологът добави, че върху ръкавици covid-19 живее по-дълго

Турция забранява излизане от домовете в 15 провинции Турция забранява излизане от домовете в 15 провинции

Мярката е опит да се спре разпространението на коронавируса, който до момента е отнел живота на над 4 600 души в страната

Еврокомисията зове за отваряне на границите в ЕС Еврокомисията зове за отваряне на границите в ЕС

Ние сме много близо до ситуация, в която трябва да премахнем всички ограничения и проверки по вътрешните граници, заяви Илва Йохансон

Американците почетоха паметта на Джордж Флойд Американците почетоха паметта на Джордж Флойд

Церемонията започна със символичен акт от полицаи

Лекари и медицински сестри на протест във Франция Лекари и медицински сестри на протест във Франция

Медиците искат повишение на заплатите и по-добри условия на труд

Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи Великобритания въвежда задължителна 14-дневна карантина за всички пристигащи Има заподозрян за убийството на българския гангстер Боби Манчев в Торонто Има заподозрян за убийството на българския гангстер Боби Манчев в Торонто

Изненадан съм, че той оцеля толкова дълго време, признава приятел на българина

Сестрата на Ким Чен Ун заплаши Южна Корея с "най-лошия сценарий" Сестрата на Ким Чен Ун заплаши Южна Корея с "най-лошия сценарий"

Причината са листовки, пуснати в Северна Корея от бегълци

Цеца Величкович стана баба Цеца Величкович стана баба

Младият татко е професионален боксьор, макар да е завършил престижен английски университет

Тихомир Безлов Тихомир Безлов Божков прилича на покер играч, който не знае къде блъфира Виц на деня Виц на деня Апетитните жени и жените с апетит са съвършено различни неща... Виц на деня Виц на деня Какво може да бъде по-лошо от слон в стъкларски магазин?
- Таралеж в завода за презервативи.
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Днес една гледачка срещу 20 лева ми каза, че съм глупак.
Маркетинг Екип
Анна Добрева

Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter

Затвори