×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Субсидирането на чартърните полети ще доведе само нископлатени туристи у нас, последиците ще са негативни


Субсидирането на чартърните полети ще доведе само нископлатени туристи у нас, последиците ще са негативни
Ако държавата сега каже – оттук нататък 20 години ще субсидирам туризма, да, може би тогава ще има ефект, но не и по този начин, който смятат, подчерта хотелиерът Борис Минчев
30 Август 2019, Петък, 20:00 ч.
Автор: Емел МАХМУД

Държавата вместо да спонсорира туризма, трябва да направи страната по-разпознаваема за западния свят. С реални действия oа се промотира страната, да се показват местните забележителности, атракции, занаяти

Борис Минчев е управител на един от градските хотели в Бургас. Той е с дългогодишен опит в бранша и има ясна визия за развитието на туризма в България. Според него субсидирането на чартърните полети от страна на държавата ще има ефект само в краткосрочен план. Плашещ ли е спадът в туризма у нас през настощия сезон и какво трябва да се предприеме за привличане на високоплатени туристи – разказва Борис Минчев пред Флагман.бг:

- Г-н Минчев, как приемате идеята на премиера Бойко Борисов държавата да инвестира 15 млн. лв. за дотиране на чартърните полети? Тази мярка ще спаси ли туризма у нас?

- Субсидирането на чартърните полети е краткосрочно решение, ще доведе само нископлатени туристи у нас. Тази мярка ще събуди туризма за една-две години, но за дългсрочен план не е добре. Ще има негативни последици. 

- В какво се изразяват тези негативни последици?

-Икономически няма да е добре. Нека бъдем реалисти за България. Държавата ще даде 15 млн. лв. и срещу това няма да получи 16 млн. лв. със сигурност. Тоест от бюджета ще излизат едни пари, които ще отидат 100 % в частни ръце. Ще влязат в държавната хазна някакви данъци, но те няма да са 15 млн. лв., даже няма да се доближават до тази сума. Така държавата реално ще губи. Печелят хотелиери, печели и персоналът, но това нещо е изкуствено подпомагане. Може да направим аналог – едно време при социализма беше хубаво, по същия начин подпомагаха предприятията и тази формула работеше. Хората бяха щастливи, но това беше всяка година. Ако държавата сега каже – оттук нататък 20 години ще субсидирам туризма, да, може би тогава ще има ефект. Но по този начин какво правим – парите отиват в частни ръце, може би хотелиерите, които не искат много да работят, ще спрат развитието си, тъй като то е субсидирано вече, ще си има туристи и всичко ще е прекрасно до един момент, когато някой реши това нещо да спре. Тогава вече няма да да има оправия. Това ще бъдат последиците.

- Други държави с пазарна икономика имат практика да подпомагат туризма, субсидирайки полетите - Турция и Гърция, например, нима техните управници не са си направили сметката?

-Така е, разбира се, но ние пренасяме чужд опит без мисъл за нашите условия. Ние, сравнявайки се с Турция, напр., трябва да имаме  предвид факта, че те не са в Европейския съюз. Техният туризъм също е изкуствено напомпан. Има резултат, но в един момент и там ако държавата реши да спре, хотелите няма да могат да се самоиздържат. В Гърция може да е красиво, мечтаната дестинация за много българи – хубави плажове, чисто и топло море повече от четири месеца, но пък хотелите им – като база и обслужване, са под всякаква критика. В това отношение ние сме много по-добре и от тях, и от много западни европейски страни. При нас единственият проблем е, че хората са бедни, нямат пари. Защо се налага това субсидиране? Защото самолетните компании са най-важните в туризма. Без тях не може да има туристи, но пък те не могат да летят празни. Ние много искаме да дойдат гости от западния и източния свят, миналата година показаха, че може да стане, обаче ние не летим към тях. Повтарям - ние не летим.

- Да, действително през миналата година, след като Райънеър стъпи в Бургас и пусна полети от и до 11 различни дестинации, привлякохме много туристи. Каква бе според вас причината нискотарифната авиокомпания да се откаже от морския град? 

-Райънеър си признаха, че много са харесали Бургас, хората, кмета Димитър Николов, но казаха и болезнената истина – че българинът няма пари и не може лети към тези дестинации. В Германия хората са дали 200 еврро за билет, а ние с 20 евро не можем да си купим. И не самолетният билет ни притеснява, а цените в Европа. В западните държави трябва да си бръкнем в джоба и да извадим минимум 120 евро за нощувка за няколко дни. У нас 30 евро е средната цена в България, а в Европа е 73 евро. Това е нашият проблем. 

-В началото на туристическия сезон тръгна невиждана негативна кампания за срив на туризма в България. Как са нещата към този момент?

-Аз мисля, че не е толкова стряскащ спадът. Според мен трябва да се направи финансов анализ и да се види чак толкова ли е тежко положението. Ние се сравняваме с една върхова година – 2018 г., когато нискотарифната компания Райънеър стъпи в града. Ние не спадаме, а се връщаме в нормалното положение на нашия туризъм. Нещата са комплексно свързани – не е само защото Райънеър ги няма. Трупаха се нещата, което доведе до този резултат, който не е чак толкова драстичен и трагичен. Трябва да работим за по-качествени туристи. По-високо платени. 

-Как трябва да действаме в дългосрочен план – да ги привлечем и да ги задържим, за да се върнат отново и отново в България – подобрение на материалната база, инвестиране в персонала – какво точно трябва да направим?

-Нашият туризъм, нашата база и нашето обслужване в много направление са в пъти по-добрe от западното. Те имат много проблеми, експлоатацията на хората е изключително голяма, заплатите не са чак толкова по-големи от нашите. Там в хотелите работят за по 1000 евро. Съответно това е нищо за тях. Отношението към клиента не е каквото би трябвало да бъде. Причината е, че имат много туристи. И в един момент не ги интересува кой ще е доволен и дали би се върнал отново. В Барселона например има плакати на терасите на хората, на които и пише “Tourist, go home!”. Те откровено казват на гостите си - Не ви искаме! И правят 400 евро нощувката и въобще не ги е грижа. А при нас – държавата вместо да спонсорира туризма, трябва да направи страната по-разпознаваема за западния свят. С реални действия! Да се промотира страната, да се показват местните забележителности, атракции, занаяти. В тази насока трябва да се работи. 

- България, курортните общини, бизнесът редовно участват в най-различни туристически борси, няма ли резултат от тях?

-Участваме, да, но трябва да има резултат. Значи няма смисъл да продължаваш по същия начин, спираш, анализираш какво става, кои са проблемите и се пренасочваш в друга посока. Реално ние имаме частен туризъм и частен бизнес от 30 години, което е много малко, за да направим нещо и да се сравняваме със западните страни, които имат бизнес от 300 години, така че те имат някакви традиции. Ние вървим по техния път в момента. Предишният туризъм у нас беше много хубав, той беше връх в България, по времето на Балкантурист. Но това е друга система, ние вече не можем да въздишаме по нея. 

Визите за Русия трябва да отпаднат моментално, или да се дават веднага на границата. Преди няколко дни си направих труда да проверря – тази тема е актуална от 2009 година – посолства, новооткрити консулства – много неща се направиха за Русия, но от 10 години този проблем не е решен. Време е да осъзнаем, че България трябва да си гледа икономическия интерес. Казвам Русия, защото е един огромен близък до нас пазар, който дава обеми, запълняемост на местата. А тогава ще се вдигне и средната цена. Ние трябва да работим със страните, които са ни съседни – да привлечем румънци, руснаци, гърци, турци, украинци, които все повече се забелязват през последните години у нас. Тези тип групи не идват на почивка, а на екскурзия, не ходят с хавлиите и топките на плаж. Това са обилно групи, които засягат нас като градски хотел. Днес са в Бургас, утре в Несебър, вдругиден в Пловдив, например. Обикалят забележителностите и носят приходи. Трябва да работим и в тази посока. 

- Идеята с полетите на Райънеър не беше ли именно такава – да има ежегодни полети, за да се развие този вид туризъм

Да, но както вече споменах - българите не летят. Много са малко тези, които се навиват. Дори Райънеър да направи 5 евро полета в посока, там като отидеш ще платиш много, ще дадеш повече от половината си заплата за един уикенд. Няма как да се навият хората. Ако ние пътуваме и хората идват тук, не само Райънеър, но и други компании ще отворят бази тук. Има и друг проблем – разходите на хотелите. Аз бих предложил на държавата да погледне и разходите на хотелите. Цената на нощувката остава същата от години насам, но разходите се увеличават.

Сивият сектор е е другият проблем, към който държавата трябва да се насочи. Той трябва да се ликвидира. Веднага ще ви дам и пример. Близо 12 % спад на пристигналите пърници отчитаме за месеците юни и юли, това са по данни на Летището в Бургас. А Статистическият институт казва 3 % спад на нощувките. Колегите, които са на светло, подават данни към Института. И според тези данни няма никакъв спад. Разликата е там – в сивия сектор!


В категории: Политика


18
Коментара по темата
18.
az
02.09.2019 13:48:03
0
0
с чартъри пътуват предимно организираните туристи, които отсядат в ол инклузив хотели и други големи хотели, от които не излизат навън. като се увеличи натискът от цени, проверки итн върху малките хотели и квартири имаме перфектен резултат:
автоматично държавата подпомага големите хотели, които са на батко и братко, приходите на населението намаляват.....изчезва перо в предлагането - малки хотеляета и ресторантяета... според мен е добре да се направят стимули за подпомагане на дребния бизнес и общините за подобряване на инфраструктурата - по-дългосточна мярка от изсипването на едни пари на някого.
17.
чартърите
31.08.2019 23:44:51
0
2
Плати им чартърите,после и собствени самолети ще поискат!
Да ходят другаде с претенциите син билет и ням
Само да са платили стотинка от бюджета купувам си еднопосочен билет и от мен няма да видят и стотинка данък!!!
16.
Петър
31.08.2019 20:12:13
0
3
На туриста, който няма пари за нощувка, ще му плащаш полета? Тей завъртяно разбра ли? Дисекцирай празната си лейка.
15.
Петре,
31.08.2019 18:25:04
2
0
Не ми изкачай с тия завъртяни термини че ща дисекцирам кат абребадабърско антикандилабърче ша знайш. Кви раути си писал, нищо не се разбира. Май си леко смахнат
14.
Петър
31.08.2019 11:10:57
2
16
Петра,
Кое е различното?
Платежен турист ще си купи нискатарифна щайга? Няма такова чудо освен в главата на посткомуноидния имбицил!
Туриста иска да го глезят, защото си оставя парите, а не липсващите такива! За това трябва да се повиши качеството на съответните услуги, а това става с повишаване на знанията, уменията, заплащането! Според този индивид имаме първите две, но не успявяваме да се справим с третото!!! Тогава дали реално ги имаме?! На думи може би да, но реалността е друга! В тази връзка, да го попитам ... Какви заплати дава на тези, които му осигуряват неговата? Освен изисквания, и преквалификация не съм чул и видял повишаване на заплащането!
13.
Петра
31.08.2019 10:14:09
0
8
Хмелче, Емелче, миличка, нископлатени и нископлатеЖни са две различни неща. Поздрави!
12.
Борисе, бягай
31.08.2019 09:40:09
13
2
От къде изскочи тоя ултра "спец"...

Според мен си дава 3 мазета под наем и ги е обявил за хотел.

Страшни глупости бълва.
11.
Al
31.08.2019 09:37:36
4
5
Айде първо вижте цените на чартърите.Те са по-високи от всички полети на големите самолети.
10.
Петър
31.08.2019 09:13:12
1
8
Хем имаме бази, и условия, хем са на ниски цени, но богатите туристи намаляват?! Ние, можем да премахнем визите за руснаци, но те една голяма част не могат да бъдат в гриф турист! А, и те са по бедни от нас в по-голямата си част!
И, болната истина... Ниския стандарт е проблема, а руснаците имат още пи жалък такъв. Просто ще дойдат стотици хиляди бедняци в хотела ти, Управителю.
9.
Пак ли ревете бе цървули ганьовски?
31.08.2019 08:05:09
5
16
Европейците какви били, руснаците какви били. Новите мангали и общаци на Европа, ганьовците. Прости, страхливи, завистливи, крадливи....
Не народ а мъ. ша! Оправили си държавата, че тръгнали да плюят другите. Бойко къв бил, Доган къв бил абе ей, кой да ви управлява бе? Вас може само да ви пасат и стрижат!
8.
Логично Уотсен
30.08.2019 23:19:32
2
12
Ами, да субсидираме тогава, полети на частни самолети, белким дойдат милионерите.
7.
ХХ
30.08.2019 22:51:44
26
9
Да, но боко ибрикът служи верно на меркел и облизва нейните гласоподаватели.
Ценности са това!
6.
баси ..
30.08.2019 22:42:33
0
17
И сега остава на всички руснаци дето са си накупили апартаменти тук да им платим и пътните!?
5.
Smith
30.08.2019 21:04:13
0
30
Прав е! Колкото по-евтини туристи мъкнеш, толкова повече и малкото останали нормални почиващи ще се отдръпват. Никой не иска да почива заедно с европейски клошари и руски орки! Единственото правилно безнадеждно закъсняло решение е пълен мораториум върху бетонирането на черноморието, но ДС мутрите като примерно тези от главболгарстрой, дето заграбиха Алепу, имат много метастази във властта и алчността им никога няма да позволи това да се случи.
4.
Боби
30.08.2019 20:56:54
1
12
Къв туризъм?Клъвна цацата,те мислят ,че са в океана...
3.
Пурко
30.08.2019 20:52:10
0
14
То пък сега са класни туристите все едно....от магазина на печката....цялото им гето оръфляци
2.
Дон
30.08.2019 20:48:03
1
11
Къв туризъм?
1.
Филия с мас
30.08.2019 20:10:04
1
33
Какво ти разбира Бойко от маркетонг в туризма :-) Горанов давал 10 млн, от него да минело щял да даде още 5 мнл отгоре :-)
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Трескава подготовка за откриването на "Флора 2024" Не пропускайте да направите цветна обиколка на Лазаровден в Морската градина, официалното начало е от 11 в събота 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си 4 знака, че имате нужда от спешна промяна в живота си Понякога всичко, от което се нуждаем, за да се почувстваме пълноценни, е промяна на средата Имаше ли секс в „Ергенът“ Имаше ли секс в „Ергенът“ Ако нещо се е случило, то е станало, докато Валерия и Алек са били в морето 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори