×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

14 години от разстрела на Георги Илиев, има повече въпроси, отколкото отговори


14 години от разстрела на Георги Илиев, има повече въпроси, отколкото отговори
Една от последните снимки на Георги Илиев, направена месец преди да бъде разстрелян
24 Август 2019, Събота, 21:00 ч.
Автор: Флагман.БГ

Основният заподозрян за разстрела му е мъртвият Райко Кръвта

 

Точно 14 години след едно от най-знаковите убийства у нас – на шефа на “ВАИ-Холдинг” Георги Илиев, все още има повече въпроси, отколкото отговори. За разстрела на наследника на империята ВИС има само версии кой е поръчителят, но не и доказателства, пише вестник "Труд".

Смъртоносен куршум застига 39-годишния Георги Илиев на 25 август 2005 г. в едно от любимите му заведения “Буда бар” в Слънчев бряг. Тогава той е в приповдигнато настроение след победата на футболния му отбор “Лококомотив” (Пловдив) над ОФК-Белград от първия предварителен кръг за Купата на УЕФА, който се игра в Бургас. Във фаталната вечер Илиев решава да отпразнува добрата игра на отбора му в “Буда бар”. Сяда в сепаре, което винаги било запазено за него и компанията му. Малко пред 23,30 ч се обажда по телефона на Емил Наков, който е изпълнителен директор на “Локомотив”. Илиев се изправя и бавно крачи из бара, докато говори. Босът на ВАИ-Холдинг казва на Наков да обяви по-високи премии за играчите на отбора и да покани отбора в “Буда бар”. Веднага щом понечва да седне, се хваща за гърдите и се свлича на земята. Снайперист го улучва, въпреки многобройната охрана на Илиев. Куршумът е попаднал почти до сърцето и е разкъсал основни кръвоносни съдове.

По-късно става ясно, че по телефона Илиев настоява с тима да бъде и Наков, който напоследък избягвал банкети и празненства.

“Хайде бе, отпусни я тази душа. Няма за кога. Ела да празнуваме”, са последните думи на Георги Илиев, свидетелства Емил Наков. “След това изведнъж спря да говори. Чуваше се суматоха в слушалката. Затворих и го набрах отново, но никой не вдигаше. Десетина минути по-късно разбрах какво се е случило”, спомня си по-късно Наков.

Първоначално криминалисти смятат, че убиецът е стрелял от покрива на някои от близките хотели. Огледите обаче не откриват нищо. Три дни след екзекуцията е намерена пушка в зелен плет около хотел “Хризантема”. Оказало се, че тя е “Аншуц”, 22-и калибър. Години след покушението полицаи стигат до хората, които са я внесли у нас законно. След това тя е препродавана няколко пъти и в един момент следите й се губят.

След разстрела разследващите работят по десетки версии за убийството на боса на ВАИ-Холдинг. От конфликт при разпределение на територии на нелегален бизнес, през война за завладяване на терени по морето и дори за личен конфликт. На няколко пъти разследването бе прекратявано, след което бе възобновявано заради нови данни.

Засега една от основните версии е, че екзекуцията е поръчана от перничанина Васил Арарски-Райко Кръвта.

Райко Кръвта – мъртъв, но заподозрян

Според събрани от криминалисти данни и свидетелски показания станало ясно, че между Илиев и Кръвта имало конфликт. Шефът на ВАИ-Холдинг подозирал перничанина, че е разстрелял добрия му приятел Васил Горчев-Кьоравия. Той е убит с куршум в главата на 20 януари 2005 г. в центъра на Благоевград. Според различни слухове дни преди покушението, един от най-приближените на Кръвта му се оплакал, че Горчев иска 400 000 лева от продажба на дрога, иначе ще го ликвидира. Това ядосало перничанина и той взел на мушка Кьоравия. Два месеца по-късно Георги Илиев привикал Кръвта. Твърди се, че на тази среща Райко бил жестоко унизен и заплашван. Тогава 35-годишният перничанин решил да отмъсти, защото се изплашил, че може скоро да е мъртъв. Свидетели твърдяли, че Кръвта и негови хора прекарали почти цялото лято на 2005 г. в района на Слънчев бряг, за да изучат навиците на Георги Илиев. Все още обаче няма яснота кой точно е изстрелял куршума.

Райко Кръвта е убит на 13 октомври 2005 г., пред хотел “Струма” в Перник.

Версията за конфликт между Кръвта и Илиев съобщи през 2013 г. и тогавашният главен секретар на МВР Светлозар Лазаров. Той го направи след арестите на т. нар. банда “Килърите 3”, в която бе и бащата на Кръвта – Васил Василев-Бай Васо. “Има лица, които не са между живите и ще ми е трудно да ги обсъждам. Има оперативни данни, които свързват групата с убийствата на Георги Илиев и Васил Горчев. Връзката между “Килърите 3” и убийството на боса на “ВИС-2” Георги Илиев съществува в кориците на делото”, обяви тогава Лазаров.

В крайна сметка през май 2017 г. бащата на Райко Кръвта получи присъда от 7 г. за ръководител на “Килърите 3”. Най-довереният му човек Милчо Петров-Чироза – 20 години за убийството на перничанин. В присъдата срещу тях не стана дума за покушението срещу Георги Илиев.

Така, въпреки свидетелски показания и събрани нови данни, разследването по това “студено досие” си остава все още без железни доказателства и е срещу неизвестен извършител.

Смърт През 10 години

Брат му ликвидиран на път за ресторант „Мираж”

Братът на Георги Илиев – Васил, бе разстрелян десет години по-рано. Основателят на групировката ВИС, прекръстена по-късно на ВАИ Холдинг, бе покосен от куршуми на 25 април 1995 г.

30-годишният бивш борец отивал към любимия си ресторант “Мираж” в столичния кв. “Емил Марков”. Бил зад волана на сребрист “Мерцедес”, но се движел бавно по ул. “Никола Каменов”, тъй като по нея имало много дупки.

В този момент пред колата изскочили убийци и открили стрелба. Илиев издъхва на място.

Доста време след разстрела близо до мястото на покушението е открит картечен пистолет “Заги” без номера. До ден днешен убийството е неразкрито, а версиите се рояха една след друга. Смяташе се, че Илиев е ликвидиран от спецслужбите, от свои хора, от конкуренти или от чужденци, заради провалена сделка с петрол. След смъртта му групировката ВИС е наследена от брат му Георги. Той успява да я развие, започва и да легализира голяма част от дейността. Навлиза в почти всички сфери на бизнеса. След смъртта на Георги Илиев обаче холдингът е раздробен на малки фирми, които се контролират от приближени до някогашната групировка. Дори любимият на висаджиите ресторант “Мираж” наскоро бе разрушен.


В категории: Ретро Флагман


11
Коментара по темата
11.
Gotti до 5ти
01.09.2019 10:46:23
0
0
Прилича ми на една от сестрите Шехтови, беха некви манекенки. Сега едната била държанка на Таки.
Едно време в Еврика Чандъра и аверите му ги късаха.
10.
Долен наркоман
25.08.2019 15:06:24
0
18
Отиде там, където му е мястото. Ако не беше брат на Васил, никога нямаше да стане бос. Други решиха той да стане Главния,но наркомана и пияница си остана такъв. Каквато държавата, такива и босовете, назначени кукли на конци.
9.
Ффффффффффффффффффффффф
25.08.2019 14:21:39
0
11
“Хайде бе, отпусни я тази душа. Няма за кога. Ела да празнуваме”, са последните думи на Георги Илиев, свидетелства Емил Наков. Писна ми да препрочитам препечатки на стари книги .... Чели сме ги
8.
мдааа
25.08.2019 11:48:00
0
16
всичките знакови фигури от ъндърграунда са хора на ДС. и едно време и сега. като станат безполезни или вземат много да си вярват и ги пращат при св.Петър. ама поне са си поживяли.
7.
Елен
25.08.2019 09:55:46
0
32
Какво ни занимавате с тия мафиоти докато ние гладувахме в тези години те хвъряха парите наляво и надясно всеки си намира майстора според делата
6.
гражданин
25.08.2019 09:10:06
0
28
Ще си го преместя в другия крачол. Всеки боклук рано или късно си получава заслуженото !
5.
Абе хора
25.08.2019 06:45:56
6
12
Кажете коя е тази русата от снимката, от много време се чудя...
4.
ГРАД КОЗЛОДУЙ
25.08.2019 04:24:24
2
18
СЬЗДАДЕ ГИ БКП ДС ЛУКАНОВ И КАТО СЕ САМО ЗАБРАВИХА ОТИДОХА НА ЗАКУСКА ЖОРО ИЛИЕВ КОЛКО МАЙКИ Е РАЗПЛАКАЛ КОЛКО ЧОВЕКА ПРЕТРЕПА А ГО УБИ СТАНЧЕВ ЛЕГИОНЕРА КОЙТО СИ ЖИВЕЕ В ФРАНЦИЯ ПОД ДРУГА САМОЛИЧНОСТ ЗАНИМАВА СЕ СЬС СПЕДИТОРСТВО
3.
*********
24.08.2019 22:37:16
1
6
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
2.
Стоян петров катъра
24.08.2019 21:24:39
1
24
И аз правя юбилей 5 години как съм гей
1.
golyam
24.08.2019 21:10:19
11
25
dert
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Обединителна фигура застана начело на БСП в Бургас Паруш Парушев получи подкрепата на днешната общинска конференция  Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас Кои партии изненадващо могат да станат част от следващото НС, вижте водачите им в Бургас „Левицата“ и „Център“ на Васил Божков са с най-големи шансове да преминат 4-процентовата бариера, убеден е проф. Александър Маринов Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" Тежка катастрофа на "кръстовището на смъртта" От Агенция „Пътна инфраструктура” преди дни представиха проект за евентуално изграждане на кръгово движение в участъка Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Стартира първото издание на „Созопол рън“, дъждът не уплаши спортните ентусиасти Целим чрез спорт да удължим сезона в крилата му – април-май и септември-октомври, каза кметът Тихомир Янакиев Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Това ли е зубърът, който все реве на класната в "Хелс Китчън" Поведението на Чоткин е абсурдно - не е подходящо за възрастен човек Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Готвят големи промени в застраховките на МПС-та, шофьорите ще плащат яко, ако предизвикат ПТП с превишена скорост Предложението е шофьорите да плащат за обезщетенията за увредено имущество и пострадали хора, ако катастрофата е станали след превишаване на разрешената скорост в населено място с повече от 50 км/ч Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Борислав Сандов, "Зелено движение": Бяхме изолирани от ПП-ДБ Нашите политики бяха изключени напълно, подчерта той Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Извънредно! На бул. "Струга" в Бургас почерня от полиция, шест патрула заклещиха джип БМВ на дрогиран шофьор Според непотвърдени данни проверката е за алкохол и наркотици Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Динко пред Флагман.бг: Никой не ме издирва, в „Сърце и мозък“ съм с опасност за живота Ямболският бизнесмен е приет по спешност в болница преди няколко дни Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Без Шенген по земя пазаруваме стоки с до 18% по-скъпо Над 1 милиард лева е загубила българската икономика само за година
Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Консулът ни в Одрин: Има пострадали българи при катастрофата с автобус в Турция Генералният консул допълни, че причините все още се разследват Той още не може да повярва, че е министър Той още не може да повярва, че е министър Не мога да свикна с обръщението "господин министър", призна Евтим Милошев Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Може ли да познаете коя е тази очарователна гимнастичка Оказа се, че Киара е тренирала художествена гимнастика в националния отбор на България Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Усмивката му ще замръзне, експертизата доказа, че е карал със 165 км/ч при убийството на Ферарио Спасов Обвинението срещу Начо е преквалифицирано  Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Службите започват да работят срещу нас, когато идват избори, убеден е Даниел Лорер Според него прокуратурата трябва да си върши работата професионална по случая с Живко Коцев, а не да се окаже, че сега трябва да плащаме на НЕКСО 4 млрд. лв Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Цирк взриви ефира: Бонев и Хекимян побесняха, хванаха се за гушите Обещанията за увеличение на заплатите в градския транспорт и персонала в детските градини и ясли ще остане само на хартия, убеден е общинският съветник от ГЕРБ В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги В Гърция не си поплюват - глобиха с 1,5 млн. евро 11 търговски вериги Стриктното спазване на върховенството на закона от всички не подлежи на обсъждане, заяви министъра на развитието Костас Скрекас Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Мъж се самозапали пред съда, в който се води процесът срещу Тръмп Човекът е горял в продължение на няколко минути Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Пари за Скорпиона, а Рибите да внимават, защото им се дава магическа сила Хороскоп за деня – 28 февруари 2024, сряда Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Служебният премиер се срещна с американския посланик. Какво си казаха? Изграждането на 7-и и 8-и блок на АЕЦ "Козлодуй" е основен приоритет, гарантира Главчев
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори