×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • В 11 часа днес ще има пресконференция на Емил Кундев - финансово-счетоводен консултант към поморийския манастир "Свети Георги", очаквайте подробности
  • В 10:30 часа днес общинските съветници от БСП Чанко Мирчев и Станимир Баев ще дадат извънредна пресконференция, очаквайте подробности
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Голям проблем за Бургас: Ромите нито искат да работят, нито желаят да се преквалифицират


Голям проблем за Бургас: Ромите нито искат да работят, нито желаят да се преквалифицират
На бургаските роми изглежда им е по-лесно да са на плажа и да чакат на социални помощи. Те не успяват да се впишат в пазара на труда, не искат да се преквалифицират, а настояват за големи заплати
21 Август 2019, Сряда, 19:55 ч.
Автор: Иван КОЛЕВ

Пакетажна фирма, работеща на пристанището, търси 100 неквалифицирани работници, но не ги намира

Бургаският бизнес изпитва остра нужда от кадри – и квалифициран, и неквалифициран персонал. Необходими са служители във всички ключови отрасли, показват данните на работодателските организации. Без да има голямо производство в региона е факт, че почти няма по-голяма фирма, която да не търси нови служители.

На това се дължи и рекордно ниският процент на безработни в Бургас – около 2 %, което е доста под средните стойности за страната.

В Бургас обаче има една огромна група, която изглежда изключена от пазара на труда – ромите. Според неофициални данни в този момент в града живеят около 20 хил.цигани, които са концентрирани основно в гетото в кв.“Кумлука“, махалата в ж.к.“Меден рудник“, кв.“Горно Езерово“ и кв.“Долно Езерово“.

Около 800 от тях работят в сектор „Чистота“, приблизително 1000 са в строителството, а в другите сектори, където се изисква неквалифициран труд работят не повече от 2000-2500 души.

Според данни на работодателски организации на практика има огромен ресурс от над 10 хил.пълнолетни и трудоспособни цигани, които са тотално изключени от пазара на труда. С тях може да се захрани и най-голямото производство, ако разбира се те желаят да се включат в трудовия процес.

Безработицата в Бургас рекордно ниска, бизнесът търси много кадри

От днешната пресконференция на Агенцията по заетостта в Бургас обаче стана ясно, че болшинството от тях нито желаят да се преквалифицират, нито да започнат работа.

Социалната политика предлага редица инструменти за подобряване на познанията и уменията на всеки безработен, но се оказва, че малка част от тези, които са останали без препитание, изявяват желание да разширят компетенцията си – около 10 %, показва справката на Агенцията по заетостта.  Предимно това са хора с по-висок образователен ценз.

Според Атанаска Янева, началник отдел „Посреднически услуги“, хората с нисък социален статут не били изключени от пазара на труда – с тях се работило, предлагали им се редица възможности, отговори тя деликатно на въпрос на Флагман.бг.

От статистиката, която експертът изнесе обаче стана ясно, че и в този момент има сериозно търсене нискоквалифицирани кадри в промишлеността, където заплатите са между 800 и 1000 лева, но сумата изглежда не е достатъчна за нискообразованите обитатели на бургаските гета.

„В момента имаме заявени само от една фирма 100 свободни работни места за неквалифициран труд. Насочваме всички подходящи кандидати. Фирмата търси от средата на миналия месец, но трудно намират“, призна Атанаска Янева. Става въпрос за голяма пакетажна фирма, която работи на територията на Пристанището, уточни тя. 

Преди време кметът на Бургас Димитър Николов разкри, че трудно осигуряват кадри за общинското предприятие „Чистота“, което управлява депото в Братово. Проблем бил дори намирането на 8 постоянни работници необходими да супермашината за рециклиране на отпадъци. Работата не била тежка, основно с рециклирани отпадъци, заплатата била 780 лева чисто, но въпреки това едва-едва се осигурявали нужните служители, за да пуснат машината.

Това е и една от причините производства за автомобилни компоненти, например „Язаки“, да не изберат Бургас за своя база. Проучването на компанията, направено преди няколко години, показало, че ромите тук оценявали труда си много високо и се мръщели на натоварения график и възнаграждения под 1000 лева (проучването е от 2013 година, б.а.), колкото тогава компанията предвидила за стартиращите млади специалисти.


В категории: Бизнес


Любовен хороскоп за май
Любовен хороскоп за май 25/04/2024, Четвъртък 21:00 0
46
Коментара по темата
46.
Батко
24.08.2019 18:22:11
0
1
За циганите има проста схема: интеграция или емиграция.
45.
Алекси Меден Рудник
24.08.2019 13:06:30
0
1
Само бой и странжанска музика за тая паплач.Те за друго не стават.
44.
оффф...
23.08.2019 15:38:52
0
0
До 38:
Идеята е ДОБРА,
но аз бих я сложил на ПРОЦЕНТ
43.
Ggg
22.08.2019 23:09:03
7
1
I kakvo ne namirat rabotnici I vednaga cigani samo chakat na gotovo mnogo ste jalki
Techno zaradi bilgarite nikoya dirjava ne va iska
42.
ХХ
22.08.2019 22:07:05
0
0
@37
Пич, както го описваш излиаа, че зорница русинова - вашингтонската никаква работа не е свършила и тотално се е провалила...
41.
има си логика
22.08.2019 17:44:14
1
17
За какво да работят, като им плащат и без да работят
40.
Чукча писател
22.08.2019 17:02:47
0
13
Докато служителите на агенцията по заетостта си търкат столовете и бюрата, а ги е буквално страх да припарят в махалата, ще е това положението. Дори НПО, които вземат не лоши средства за интегриране на циганите не правят нищо по въпроса.
39.
оффф...
22.08.2019 12:10:16
3
12
Изключително грешна представа, която пропуска няколко много важни факти.
Данните за потърсилите работа цигани са от Бюрото, за което повечето от тях дори НЕ ЗНАЯТ.

Реално НЯМА КОНТАКТ между предлагащите работа и тази конкретна гупа безработни цигани.

КОЙ информира циганите, че в някаква сграда някъде си предлагат 100 работни места за нискоквалифицирани граждани?

КАК циганите да получат информация за позициите? През Jobs.bg ли?
Който е работил на строеж знае как идват и питат за работа на място.

Всички знаем, че повечето са мързеливи, но това не ни пречи да сме обективни.
Сериозна причина да не търсят работа от институциите е че просто НЯМАТ ВРЪЗКА с тях

Точно за това и изказванията на ВМРО за интерграцията са пълен СМЯХ
38.
Има решение
22.08.2019 12:10:12
2
10
Отворете едно гише за предлагане на работа с една женица /комуникативна ромка/ близо до махалата, примерно понеделник и вторник да е в кумлука, сряда в долно езерово, четвртък и петък е меден рудник.
Нека женицата предлага на всеки посетил стаичката й работа веднага на място. Ако няма клиенти да излезе да се разходи между хората в махалата да търси желаещи. Да се изисква от нея резултати, количество назначени на месец хора. Дайте й едни 1000лв заплата да навива хората да работят и ако имат изисквания към нея ще има резултат.
37.
Запознат
22.08.2019 12:03:02
0
12
Първо числата ви са грешни, циганите в бургас са над 35 000 души.
Безработицата не е 2% а много повече, 4500 човека са подписващите се в бюрото по труда за безработни. Причините да се подписват не е че си търсят работа, а изискванията на другите институции /социални или НОИ/ или за да им изплащат помощи /жени с деца под 3г възраст/ или за да вземат обещетението си за безработен. Вече няма такъв в Бургас, който да вярва, че чрез бюрото по труда ще си намери работа, ако търси такава. И съответно тъсещите наистина работа не ходят да се подписват в бюрото.
Проблема с карането на циганите да работят се решава, само когато институциите започнат да работят наистина.
просто хора като Атанаска Янева и др такива не работят. Защото реално тя няма с кого да работи. Мъчи се да работи с хората вземащи помощи, и подписващи се в бюрото, но с тях докато имат право на помощи няма как да се работи. На всеки е ясно че по добре да взема без да работи от колкото като работи.
36.
Хм
22.08.2019 08:25:00
1
21
За областен град заплатите в Бургас са ниски.В Стара Загора вземат по- високи.Тук масово се рабори на минимална, работодателите пестят от осигуровки и т.н.И 20 000 хрантутника за този град са много.
35.
morski
22.08.2019 08:02:03
2
15
Понеже мнозина работодатели продължават да мислят, че маймуни се ловят с трици и се правят на дръж ми шапката по отношение на заплащането, имаше опити за прокарване на тарикатщината да се задължат студентите държавна поръчка да работят за бг работодатели няколко години след завършването си - отново опити да се сдобият с квалифицирана работна ръка на безценица. Като ги натоварват административни, данъчни и прочие тежести (а къде са били, като са приемани), да насочат усилията натам, вместо да си го изкарват на хората.
34.
бургазлия
22.08.2019 07:57:05
2
14
Този проблем с ромите ще се задълбочава! И хак да им е на управляващите, нека се оправят. Нас какво ни занимават?
33.
емигрант
22.08.2019 07:55:47
11
5
Интереен материал. Една психоза е обхванала българина. Ама все слушаме малко пари в България , а Вие какво си мислите че в чужбина се сипят пачките. Да , има държави от ЕС където е по висока заплатата , но каква е цената на живота -КОЛКО СА РАЗХОДИТЕ ЗА ЖИВОТ. кОГАТО СЕ ГОВОРИ ЗА СТАНДАРТ , Вие гледаите цифрите а не паричната еденица . Ако има заплата 1000 в България и 1000 в Гърция - това е показател на сравнение . А , ако работиш в чужбина и внасяш в България и започни да купуваш ще се шокираш. Сам човек със 100 живее в Кипър а със 100 в България не става. Така , че мислете преди да пишете.По темата - цигани или българи , които не искат да работят- теса на борсата - не искат да се преквалифицат , не искат на предложение работа а каква е специалността им, ако има 4 предожения и отказ автоматически борсата се спира.има механизми за безработните ако щете и да отговарят как живеят след като не работят.
32.
morski
22.08.2019 07:42:40
5
10
Вчера гледах рекламен билборд "Започни работа при нас(верига супер маркети) 1350 лв!!!" и написали цифрите като за кьорави..
Ама пропуснали да напишат със същия шрифт,че това е брутото..А глобите които отнасят служителите,пък изобщо...

п.п.Говоря за Пловдив
31.
jeko
22.08.2019 07:40:12
1
26
Мързеливците не са критерий за нищо, има ги във всяка държава и навсякъде правят това - паразитират на роднини или кретат на социални помощи. Истинските разлики м/у България и нормалния свят са в положението на хората, които искат и могат да работят. И броят на отпътувалите от България с еднопосочен билет може да ни подскаже у кого е проблемът.
30.
Violeta
22.08.2019 07:38:36
1
25
Справедливостта изисква да признаем, че И този проблем е налице. От една страна имаме нагли работодатели, които си въобразяват, че срещу минималната заплата трябва да им се работи по 10-12 часа на ден и в добавка да им се направят пуканки. От друга, обаче има ги и мъжлетата (да, предимно мъже, а не жени), които живеят от пенсиите на родителите си или заплатите на жените си, защото той за 500 лева няма да си вдигне гъза. А че той няма умения и за 300 лева, а го мързи като за 3000, това е друга тема.
29.
dd
22.08.2019 07:13:55
1
16
Te само ромите да не работеха... Българите са същите мързеливци. Имам приятелки, дето по една година взимат пари от борсата и не като ги викат за работа, отказват! Искат да си почиват! Аз не мога да разнера защо след като ги търсят за работа и те отказват, държавата от нашите данъци ги хрантути тези мухлувки.
28.
Цоню
22.08.2019 06:51:51
0
12
Ако случайно циганин се хване да работи.. Примерно в чистотата.. Чисто му дават 400 и няколко лева! Ако им дават чиссо 700 както по надолу пишат.. Всичкото цигсн ще работи!
27.
данъкоплатец
22.08.2019 06:46:47
2
21
Що да работят, ние ги хрантутим, не ги закачат щото са електорат,повечето живеят незаконно на общинска земя, въдят се щото се плаща, е как да стане?
26.
Bat Benci
22.08.2019 03:38:15
3
5
Абсолютни глуписти!
Ако държавниците решат, всичко се решава за часове!
Прелага се системата от филма, ,Коса" !
Гледайте го !
Тя работи и помага!
И това не е само филм,, а истина
Друго спасение- Няма !
После може и с лекарствата на ония от Меден Рудник !
25.
Gergi
22.08.2019 00:56:02
3
15
Аве Алоууу ... !
На една територия дето обитаващите я пият Белина и се пръскат с нея , вместо дезедорант - Кво очакваш ?!
24.
Хаха
22.08.2019 00:50:27
3
15
Че кой луд ,ще работи за 700 лева.По добре да съм гладен и отпочинал отколкото изморен и гладен.Вдигнете заплатите и ще видите дали няма хора за работа.
23.
Ами
22.08.2019 00:19:20
3
11
Ами като не искат разстрелвайте ги поне да ги няма
22.
Ха ха
21.08.2019 23:55:08
3
22
На мангал и клечка зъби не трябва да се дава камо ли помощи, затова се размножиха те са " плевел", а ние сме държава без градинар. Едно време не са ги допускали в селата защото е имало народна памет какви са и общност която да отстоява ценностите си, обикаляли са между общинските пътища като кучета....и са били под 1 % от населението....
21.
Смут
21.08.2019 23:50:35
2
11
Вирус на обществото
20.
*********
21.08.2019 23:27:03
0
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше вулгарни, нецензурни или обидни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.
19.
Tyrskiq Padi6ah.
21.08.2019 23:09:15
1
16
Ахаха тарсят балалаци.
18.
XX
21.08.2019 23:03:42
3
20
Браво на ромите - единствените отърсили се от комунистическите окови и разбрали ценностите на ес като свобода и социални права.
17.
hhhб
21.08.2019 23:02:19
1
23
е работа винаги е имало, пари няма...то и аз търся някой да ми работи без пари ама няма
16.
bok
21.08.2019 22:08:44
6
17
каква е разликата между pоми и панелни плъхове?
15.
Do 1 А какво ще кажете??
21.08.2019 22:07:23
23
2
6te ti kajem da si ebe6 putkata mai4ina Djendar Grapav.
14.
DO SHOPOVALOVA
21.08.2019 22:06:09
21
5
SAMO KATO TI PRO4ETOH FAMILIATA,I MI STANA YASNO 4E SI MANGAFA :)))
13.
мангал
21.08.2019 22:02:34
5
5
парата в ръката хуя в халката
12.
........
21.08.2019 21:36:11
3
8
''рекордно ниският процент на безработни в Бургас – около 2 %, което е доста под средните стойности за страната.''
11.
А сега де
21.08.2019 21:29:27
47
19
Не можах да разбера какво ви пречат ромити(циганите) на плажа. Ако не ви харесва ЧАО. Ние си ги направихме такива за това ще си ги траем иначе ББ ще ни дърпа ушите.
10.
Движение "Save the Wales"
21.08.2019 21:13:35
4
25
Веднага пращаме екип да избута тея дебели черни китове косатки обратно в морето тъй като гледаме ще се освободи място за всички жители на Славейков и част от Изгрев да опънат по една хавлия
9.
LSFC
21.08.2019 20:55:54
61
171
Циганите избират Димитър Николов за кмет от ГЕРБ,как така са проблем
8.
Райко
21.08.2019 20:55:32
7
12
Аз имаш давам по 1200 лева и бачкат!!
Само един път са ме крали
Нямам проблем редовни са и доволни
7.
Тольо
21.08.2019 20:54:40
7
42
Аз също не съм навит да ходя цял месец на работа и в събота и накрая 700 лева вие нормални ли сте.
6.
Владо Чушката Рахитния Сиганин
21.08.2019 20:45:10
2
7
добре че не съм циганин ,имам крака като на черната златка
5.
حماس
21.08.2019 20:44:17
18
10
Flagman she gi zemat na rabota pri tqh beztui zemat turci she slojat 4 5 mazni debeli sapunjaka za reporteri
4.
Тия
21.08.2019 20:36:09
3
23
Ги видях днеска.Подмиваха се със сапун.Ужас!!!!
3.
Сандокан
21.08.2019 20:27:39
2
60
Добър вечер, нищо ново ходят в Германия неработят взимат помощи и са си супер. Социални кърлежи.
2.
21.08.2019 20:16:12
62
49
Салса,добро утро....Нали са гласоподаватели-герберасти....въобще да не ви дреме,не далече времето,когато ще станем Мангалия..
МАНГАЛИТЕ НА САПУН,ИЗЧАДИЯ АДОВИ..
1.
Имам идея
21.08.2019 20:15:41
6
39
Хайде да се съберър всички цигани да се да им се даде по една пушка и да нападнем Македония чрез тях. Зад тях ще седят български войници и който циганин реши да бяга или да прави глупости да бъде застрелян.Както в Сталиннград .Колкото измрът измрът! А тези който останат живи все пак ние отново ще им направим жест и ще им дадем къс зема да си направят държава и каквото искат да правят там .Най вероятно ще умрът от вуня и мизерия но какво от това ще си се оправят само . А какво ще кажете??
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Решават за извънредни мерки и обявяване на епидемия срещу коклюш Пик на заразените с коклюш се очаква в края на май Добра новина за столичани, метрото ще се разшири с още две станции в "Люлин" Добра новина за столичани, метрото ще се разшири с още две станции в "Люлин" "Метрополитен" обяви конкурс за строител на продължението към Околовръстния път Комисията "Митници" праща доклада си в прокуратурата, убедени са, че се доказало участието на Асен Василев Комисията "Митници" праща доклада си в прокуратурата, убедени са, че се доказало участието на Асен Василев Докладът е изпратен на прокуратурата  Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози Красивата украинка Мария и най-голямата интригантка от "Ергенът" Криси останаха без рози За сметка на това Екатерина получи две рози - една от срещата си с Алек и втора от вечерта на елиминациите Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън Тя е любимка на шеф Ангелов, но снощи приключи с Хелс Китчън За два месеца ти научи много. Симона, ти си детето чудо на Hells Kitchen. Ти изненада абсолютно всички, каза й шефа  Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Защо Иван Христов запали строителна техника за 130 хил. лева на бургаски предприемач Не е успял да подели общ имот с фирма „Беркс 2004“ ЕООД на Атанас Ангелов Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Туристическият бранш обеща на министъра, че ще вдигне заплатите с 20 % Това е добър знак към пазара на труда в България, защото туризмът се бори за работници, каза Евтим Милошев Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Времето остава мрачно и дъждовно в следващата една седмица Прогноза за времето Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Брутално: 20-годишна опита да удуши майка си Обвиняемата се заканила с убийство на майка си с думите „ще те утрепам“ и я стиснала за врата Отложиха с година либерализацията на цената на тока Отложиха с година либерализацията на цената на тока Предложението на БСП либерализацията да се отложи с 3 години, внесено от Корнелия Нинова, не се прие
„Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Защо не обвинят този пудел, има пачки, пита Николай Денков Аз говорих с Живко Коцев и часовникът му е подарък. Трябвало е да го декларира, но не струва 50 хил. лева. Това е проблем, но не доказва, че той прикрива корупция, смята бившият премиер Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Гореща блондинка преспа с 500 мъже и посочи основната им грешка в леглото Не съм сигурна кой ги е учил как да правят секс, но не е била жена, признава Ани Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Откъснаха се перките на емблематичното парижко кабаре „Мулен Руж” (ВИДЕО) Това е една от най-посещаваните забележителности в града Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Помните ли тъщата на младия меринджей, днес Георги Игнатов се върна при нея Оказва се, че с днешна дата меринджейката е повече от добронамерена към устатия Жоро Игнатов. Именно пред него тя ще разкаже, че е преживяла много тежки моменти в живота си Почина една от най-красивите жени в света Почина една от най-красивите жени в света Финалистката от конкурса Мис Свят 2005 загуби битката с рака 
Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Доц. Петър ЧОЛАКОВ, политолог Смяната на министрите, ясно показва, че има борба на различни интереси в остатъка от Сглобката Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори