×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Какво е краудфъндинг и как ще направи българските медии напълно свободни


Какво е краудфъндинг и как ще направи българските медии напълно свободни
Истината е, че пресата е медийно предприятие, което трябва да плаща заплати, осигуровки, данъци и да инвестира в техника. Ще е напълно свободно само, ако зависи от читателите си
13 Август 2019, Вторник, 20:01 ч.
Автор: Георги РУСЧЕВ

Новинарските сайтове, телевизии и вестници са бизнес – те трябва да плащат заплати на служителите си, но откъде идва финансирането и как порочният модел да се промени

България е на 111-то място в света по свобода на словото, се твърди в класацията на "Репортери без граници", която се финансира от Институт "Отворено общество" на Джордж Сорос.

Макар и да има известни спорове около мястото, което заема българската преса - след тази в Етиопия, Ангола, Кувейт, Непал, Бразилия(!), Черна гора, Мозамбик, Украйна(!), Ливан, Кения, Парагвай, Еквадор, Молдова, където властва клептокрацията като форма на държавно управление, то истината е, че определено има проблем в голяма част от българската преса.  Медиите в България са собственост на политици, олигарси, бизнесмени и дори в крайни случаи – мафиоти. 

Има ли начин това да се промени?! Разбира се, че има!

На първо място трябва да се има предвид, че това са медийни предприятия (термин от американските учебници по журналистика, б.а.), които трябва да плащат заплати, осигуровки, данъци, да инвестират в кадри и техника. 

Конвенционалните реклами не са толкова успешен способ, защото колкото и малко да е грамотен компютърно българинът, все повече и повече хора просто използват Adblock в браузърите си и реално пропускат платеното съдържание. (по офицална информация от НСИ средно 20% от населението на България може да инсталира нов софтуер на компютъра си)

Заради това се търси външно финансиране. Истината е, че в страната ни са много малко медиите, които биха засегнали интересите на стратегически партньор или голям рекламодател. В голямата си част финансирането идва именно от изброените източници.

Българските медии вече са задължени да публикуват черно на бяло кой колко пари е платил за определено медийно отразяване по време на изборите, но това все още не е достатъчно, за да се направи информиран избор за финансирането на т.нар. "медийни предприятия".  

В общи линии медиите в България са поляризирани. Като съвкупност в българската преса има плурализъм, но не и като инвидидуалност. Информираните читателите знаят как да се информират, познавайки добре политиките на различните медии.

И това ни води към потенциалното решение, което никак, ама никак няма да се хареса на очакващия безплатен шезлонг на плажа българин. То се крие в т.нар „краудфъндинг“ или финансиране от тълпата.

Какво е това ли?

Това е финансиране, идващо от хората. Харесва ви как пише „Медия 1“? Платете си 1 лев на седмица или месец, или година! Няма да има реклами, а ще има съдържание. Така, както преди хората са давали пари за вестници, които по времето на соца на практика са били инструментът на социалистите за контрол, за който сега дори и хората работили в сферата тогава си спомнят, че е бил „свободен“.

Външното финансиране води до зависимости, а те на практика са в ущърб на населението, на 99-те процента, които не са във висшите ешалони на властта, на обикновения човек. А може ли обикновеният човек да отдели 4 лева на месец, за да чете любимите си медии? Може, ама не иска – така както може, ама не иска да плати за чадър лятото. Така, както може, ама не иска да се образова. И така както може, ама не иска да работи за по-малко от 1000 лева стартова заплата.

Но реално се запитайте. Кое е по-добре?

10 хил. свободни граждани да плащат по 4 лева на месец на медия, която харесват, за да получават точната за тях информация?

Или един човек да плаща по 40 хил.лв. месечно на една медия, за да отразява „истината“ през криво огледало. 

Докато не разбере, че животът е в неговите ръце, българинът ще продължи да се оплаква от управлението във фейсбук без да направи първата крачка към промяната. 

 


В категории: Политика


5
Коментара по темата
5.
хахо
13.08.2019 22:19:41
0
3
Съгласен съм с автора с изключение на стартовата заплата.Че колко трябва да е бе,500лв?Ти семейство,деца имаш ли?Като как се гледа семейство с доход 1000лв?Иначе българина може да пуши и изпива по 10-20 лв на ден,но не и да отдели по 4 лв месец за преса
4.
Флегман
13.08.2019 21:21:47
0
8
Що изтрихте 1, свободната медия?
3.
Ime
13.08.2019 20:57:25
0
2
Смит ти си моят идол от сега нататък...
2.
high_spirited
13.08.2019 20:40:23
0
2
Може да има ефект ако всички сайтове в интернет станат платени, което е съмнително. Или за уникален сайт, без аналог. Всъщност на запад отдавна се пробват...Но само изключително качествени сайтове, могат да задържат част от потребителите , винаги има голям отлив. За бг сайтове , това е неприложимо, освен ако собственика не иска само той да влиза в сайта.
1.
*********
13.08.2019 20:27:50
0
5
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла 4 златни съвета как да запазите достойнството си при раздяла Независимо дали раздялата ви е била приятелска или изпълнена с нараняване и предателство, прошката е от ключово значение, за да продължите напред с достойнство Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях Зодиите, които са най-големите манипулатори, бягайте от тях За една от тях никога не бихте предположили Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Рецепта за печено халуми с боровинково сладко Изключително лесна, но толкова вкусна и ефектна рецепта Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Изхвърлете веднага тези неща от дома си - носят безпаричие Ето как да привлечете благополучие в живота си с помощта на фън шуй Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Тя беше хищната хиена на поп фолка, отказвала е 17 предложения за брак Изпълнителката Петра твърди, че 60 са новите 30 Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Търси се начин да омаскарят Йеротей, за да не стане митрополит, гневни са миряни Назначена е ревизия, която вероятно няма да установи нищо, но ще сложи петно върху службата му в поморийския манастир Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Вижте какви празници предстоят в селата около Бургас Ще се провеждат великденски концерти и събори  Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Анджелина Джоли смуче Брат Пит като пиявица - прибра му над $100 милиона Само от продажбата на дела си във винарната "Миравел" красавицата е получила 50 милиона Колко ще ни струва великденския козунак Колко ще ни струва великденския козунак Козунаци в София се продават и за десетина, и за 20, че и за 100 лв. в някои от най-снобските пекарни в центъра на столицата Утре започва най-голямото географско събитие в България Утре започва най-голямото географско събитие в България Ще има над 500 участници от цялата страна 
Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Макрон предупреди, че Европа не е безсмъртна Европейският континент не инвестира достатъчно в иновации, не успява да защити промишлеността си и да засили военните и отбранителните си способности, каза френският президент Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Кой каза, че ергенът Алек е беден? Часовникът му струва 7 бона Скъпата швейцарска марка „Baume et Mercier” блести на ръката му Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Паника в Бъкингам! Преразглеждат протокола за смъртта на Краля Кралят предизвика голямо безпокойство сред членовете на семейството и приятелите си, тъй като продължава да се бори с неразкрит вид онкологично заболяване Служебното правителство назначи шест нови областни управители Служебното правителство назначи шест нови областни управители Повечето от тях са свързани с ГЕРБ Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Кевин Костнър гледа децата, докато жена му я спукват от секс Бившата му изобщо не ги поглежда, а Танцуващият с вълци плаща на хлапе по 160 000 щ.д. В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си В този ресторант подаряват бутилка вино, ако не докосвате телефона си Заведението се намира във Верона Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Забравете за банани, ябълки и други подобни на Евро 2024 Няма да може да вкарвате плодове по време на първенството Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Ето защо Алек гледаше Мария с такова презрение Алек Младенов изправи на нокти Мария Чекмарьова Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Приетите от вчера от парламента промени в Закона за чужденците в България няма да спасят сезона Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ Открита бе въздействащата фотоизложба „Лазари в Еркеч“ На събитието присъства кметът на община Поморие Иван Алексиев
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори