Китай е все по-близо до въвеждане на своя криптовалута
Нейната основна цел ще бъде осигуряване на повече контрол върху финансовата система
След пет години на проучвания и изследвания Китайската централна банка се приближи до въвеждането на собствена криптовалута, съобщи през уикенда официална държавна медия, цитирана от "Уолстрийт джърнъл".
Му Чангчун, заместник-ръководител в отдела за плащания на Народната банка на Китай (PBoC), заяви, че предстоящата цифрова валута е „близо до въвеждане“ и ще замени парите в обращение в икономиката. По време на форума China Finance 40 през уикенда Му заяви, че дигиталната валута ще подпомогне циркулацията и интернационализацията на юана. Той не даде конкретни срокове за въвеждане на криптовалутата, предава economic.bg.
Амбицията на Facebook да създаде своя криптовалута предизвика тревога сред централните банки в световен мащаб, включително и тази в Китай, соред която дигиталните активи трябва да бъдат поставени под надзора на централните банки, за да се предотвратят евентуални валутни рискове и да се защити авторитета на паричните политики, пише Bloomberg.
За разлика от децентрализираните политики, базирани на блокчейн валутите, тази на Китай ще има за цел да осигури повече контрол върху финансовата система.
Живот след смъртта: Жена видя Рая, срещна загубеното си дете и се върна да разкаже
Русе грее с 900 метра празнична светлина и нова коледна магия
Лекари без договор, пациенти без сигурност – защо бюджетът за 2026 е решаващ
Открит опасен микроорганизъм в мляко за кърмачета, изтеглят партиди от пазара
Властта се срива, Радев излиза напред
Откраднаха коледна елха от района пред училище в Радомир
Протест в Смолян срещу фотоволтаична централа: Жителите се опасяват за домовете и гората
Как евтините китайски дрехи заляха Европа
Въпросът остава: Кои са били хората, стреляли по деца в Сараево, като на сафари?
Тези хора да забравят за джинджифил, въпреки че се води суперхрана
Нова горивна схема затяга коланите: Бензинът в Иран вече не е даденост
Всички правим тази грешка: Тези ястия, стават по-здравословни, но чак на следващия ден
