×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Отиде си Петьо Балкантуриста, Бургас се прощава с бащата на туризма, създал шопската салата


Отиде си Петьо Балкантуриста, Бургас се прощава с бащата на туризма, създал шопската салата
Почетният гражданин на Бургас Петьо Балкантуриста си отиде на 94 години. Бащата на туризма Петър Дойчев е известен като създател и на Шопската салата
08 Август 2019, Четвъртък, 07:14 ч.
Автор: Флагман.бг

Нека Бог всели душата на почетния гражданин на Бургас в селенията на праведните!

Бащата на туризма Петър Дойчев, който бе по-известен в Бургас като Петьо Балкантуриста, си отиде от този свят обичан. Той почина вчера на 94-годишна възраст, съобщи във Фейсбук експертът по в туризма доц. Румен Драганов.

Петър Минчев Дойчев е роден на 19 септември 1924 г. Завършва немската езикова гимназия в гр. Бургас и след завършване на училище служи като кадет във Военно-въздушните сили. Постъпва в системата на „Балкантурист” на 1 април 1949 г. ,назначен от първия директор на туризма у нас Рачо Кабаивански. След среща с министър-председателя Георги Димитров поема изпълнението на договора за обслужване на туристи от Чехословакия във Варна, като организира първата у нас верига от частни квартири към "Балкантурист". 

Раздава чаршафи от военните запаси на наемодателите и превозва с камиони, оборудвани с пейки, туристите до местата за настаняване. По поръчение на премиера Антон Югов изгражда и става директор на плажен хотел „Роза” и хотел „Чайка” в курорт Варна - "Филиал Дружба”, („Св,св. Константин и Елена”). Преминал буквално през всички професионални туристически нива – екскурзовод, технолог, барман, икономист, администратор, организатор и снабдител, хотелиер и директор, през 1956 г започва работа към ДСП „Балкантурист”- Златни пясъци като участва в изграждането на хотелската база на комплекса, организира подготовката на кадри за новите хотели и въвеждането им в експолоатация. 

Бургазлията Петьо Балкантуриста: Лично Георги Димитров ми каза да правим туризъм в България

През 1962 година е назначен за н-к отдел „Екскурзоводско обслужване” към дейност „Туристическо обслужване”- на туристически комплекс Златни пясъци. От 1966 година работи в Главна дирекция Балкантурист – София, съвместно с първия председател - Петко Тодоров. Заема последователно длъжности по ръководството и отчета на дейността на туристическите предприятия в системата на "Балкантурист" страната. 

От 1974 започва работа към преобразуваната дирекция в Комитет по туризъм към Министерския съвет с ръководител ген. Иван Врачев, като началник отдел „Средства за подслон и хранене”, където участва активно в изграждане на хотелската база в град София. Отдава цялото си време и професионално умение в изграждането на 21 нови и реконструкцията на съществуващата хотелска база, включително управлението на франчайзинговите договори на брандовете Новотел, Ню Отани и Шератон София Хотел Балкан. За своята дейност по организация и управлението на дейностите по настаняване и хранене в София е награден с редица високи държавни отличия между които „Златен орден на труда” и „Червено знаме на труда”.

Петър Дойчев е разработва много от основните стандарти в туристическото обслужване в България и е обучил значителна част от кадрите в туризма за превръщане на страната ни в приветлива туристическа дестинация с високи международни стандарти на обслужване. Известен е като създател на технологията на придобилата известност марка „Шопска салата”. 

Автор е на книги и многобройни статии в областта на туризма. През 2017 година прави дарение на Университета по Библиотекознание и информационни технологии от над 10 000 печатни страници ценни документи и статии свързани с историята на туризма, почетни знаци и медали, литература и вещи за създаване на музейна сбирка и създаване на Музей на туризма, като експозицията е открита през 2018 г.. Университетът е именувал аудитория в катедра "Култура, историческо наследство и туризъм" на негово име.

С указ на Президента на Република България Георги Първанов, Петър Дойчев е награден с орден Стара планина- първа степен през 2010 г. за големите му заслуги за изграждането и развитието на туризма в Република България. Избран е за почетен гражданин на град Римини, Италия. На 21 септември 2014 получава почетен Знак на Несебър от Кмета на община Несебър. На заседание от 5 август 2015 г., Общински съвет Варна е удостоен със званието „Почетен гражданин на Варна“. На 6 декември 2018 е обявен за Почетен гражданин на Бургас.

През 94-годишния си живот се отнасяше с любов към хората, като изпълнителен гражданин, благ старец, добър съветник на по-младите. Владееше немски и руски език и общуваше с много чужденци.

Поклон пред делото на доайена на българския турисъм Петър Дойчев!

И нека Бог всели душата му в селенията на правдените, пише доц. Драганов! 

Вечна да бъде паметта му!
 


В категории: Бургас


6
Коментара по темата
6.
motofen
08.08.2019 19:05:43
0
2
Сега вече, особено "шопските салати" по Черноморието, нямат нищо общо с оригинала, доматите са от некачествени,, по-некачествени, с жили, недозрели, краставиците бели, от застояли, сиренето - растителен продукт...
5.
бургазлийка
08.08.2019 10:44:47
1
17
Няма значение с кой партиен деец се е здрависвал ,важното е ,че този човек е оставил много дълбока диря след себе си в полза на родината ни,а не като вас ,анонимни простаци ,които на живо и една дума няма да кажете ,но тука сте активни най-вече с простотията и негативизма си.Бога да прости човека ,за първи път чувам за него ,но дори посмъртно ,от това ,което прочетох ,искрено му се възхищавам.Дано и от младите се намерят такива последователи като него!Светла му памет!
4.
*********
08.08.2019 10:13:32
3
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
3.
Пийняк
08.08.2019 10:03:20
1
4
Обичам шопската салата... мастика ледена да пия...
2.
Дядо Гиньо
08.08.2019 09:20:28
3
11
Флагман, напълно уместно е а и етически правилно е да изтриете коментара на малоумника под мен!!!
1.
*********
08.08.2019 08:35:43
17
2
Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Няма да повярвате, но тази красавица с вид на чалгарка, е дъщеря на Фънки Красавицата е само на 23, но има в изобилие силикон, изкуствени мигли до веждите и тонове грим, точно като чалгарка или силиконка За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан За първи път в Бургас ще има масов Летен Никулден с музика и рибен курбан На 9 май на пл. "Тройката" концерт ще изнесе група "МОЛЕЦ", а после на сцената се качва и Веселин Маринов Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Следващият парламент ще е по-различен? Бойко Борисов очаква Ваня Григорова да преобърне резултата Тя е реалният победител на кметския вот за София, призна лидерът на ГЕРБ 
Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Сблъсъци между полиция и протестиращи във Венеция заради туристическата такса за достъп Част от демонстрантите се опитаха да пробият полицейския кордон в района на площад Пиацале Рома и да влязат в историческата част на Венеция Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Прах от Сахара затвори училища в Турция и предизвика гъста мъгла, иде ли към нас Оранжево-кафяви капки се виждат по стъклата на автомобилите в Анкара. В града духа силен топъл вятър
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори