×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Пенсиите изпревариха заплатите по растеж
  • Шефът на ЦРУ: Украйна може да бъде победена до края на 2024 година
  • Депутатите ще препитат за първи път министри от служебното правителство
  • НАП продължава проверките на българи с имоти в Гърция и ОАЕ
  • Риши Сунак ще посети Полша, за да обсъди подобряването на въздушната отбрана
  • Китайски хакери се готвят да атакуват инфраструктурата на САЩ, заяви директорът на ФБР
  • Русия ще тръгне на офанзива към Киев, твърдят американски издания
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

До края на август в лаборатория „ЛИНА": Профилактични изследвания за щитовидна жлеза, основни биохимични показатели и полови хормони


До края на август в лаборатория „ЛИНА": Профилактични изследвания за щитовидна жлеза, основни биохимични показатели и полови хормони
Петте профилактични кампании на Медицинска лаборатория „ЛИНА” важат и през месец август 2019 г.
05 Август 2019, Понеделник, 11:46 ч.
Автор: Флагман.бг

Пациентите могат да изберат една кампания  или да комбинират няколко, като предварително записване или направление от лекар не се изискват

Петте профилактични кампании на Медицинска лаборатория „ЛИНА” важат и през месец август 2019 г. Те се извършват в самостоятелните  филиали на лабораторията в областите Бургас, Варна и Ямбол. Пациентите могат да изберат една кампания  или да комбинират няколко, като предварително записване или направление от лекар не се изискват. Таксата манипулация е 2лв. 
Повече за актуалните профилактични кампании до края на август 2019г.

Първата кампания е с основни  биохимични показатели: серумна глюкоза, пикочна киселина, холестерол, HDL-холестерол, LDL-холестерол, VLDL-холестерол, триглицериди, общ белтък, албумин, общ билирубин, директен билирубин, АсАТ, АлАТ, АФ (алкална фосфатаза), ГГТ (гамаглутамилтрансфераза). До края на август 2019г. изследванията, включени в нея, са на намалена обща цена от 15лв. вместо стандартните 35,50лв. Тези биохимични показатели дават информация за състоянието на въглехидратната обмяна, мастната обмяна, обмяната на белтъците, пурините, състоянието на черния дроб, бъбреците и жлъчните пътища. Препоръчително е изследването да се извършва сутрин, на гладно.

Втората кампания е насочена към превенцията на заболяванията на щитовидната жлеза и включва TSH (тиреостимулиращ хормон) и Anti TPO антитела на обща цена от 13лв. вместо 26лв. TSH е един от основните ориентири за това дали функцията на щитовидната жлеза е повишена, понижена или нормална. От своя страна Anti TPO антителата са най-чувствителният маркер за автоимунни заболявания на щитовидната жлеза, като тиреоидит на Хашимото, идиопатичен микседем и Базедова болест. Тази кампания е подходяща както за хора с проблеми на щитовидната жлеза, така и за жени, планиращи бременност. Препоръчително е преди изследванията да не се консумират напитки и храни, съдържащи кофеин.  

Следващата кампания включва  Витамин D  и Витамин В12 на обща цена от 23лв. вместо 45лв. Препоръчително е поне 2 седмици преди изследването да не се приемат медикаменти и хранителни добавки, които ги съдържат,  защото това може да повлияе  на резултата. Витамин D  има изключително важно значение за изграждането и здравината на костите, тъй като подпомага усвояването на калция и фосфора в организма. Неговият дефицит в най-ранна детска възраст води до заболяването рахит, а при възрастни до лесна чупливост на костите  и остеопороза. Освен тази широко известна роля, напоследък с дефицит на витамин D се свързват редица други заболявания като диабет 2-ри тип, затлъстяване, мултипленна склероза, депресия, деменция, сърдечно-съдови заболявания, някои автоимунни заболявания и др.  Витамин В12  е свързан с не по-маловажни функции в организма. Той е необходим  за нормалното кръвотворене и за правилното функциониране на нервната система. Според редица проучвания  немалка част от хората над 60 години имат  дефицит на Витамин В12 по различни причини. Дневните нужди от витамин В12 не са високи, но дори при лек недостиг може да се развият анемични състояния, хронична умора, депресия.  

Третата месечна кампания е полов хормон по избор от: LH (лутеинизиращ хормон), FSH (фоликулостимулиращ хормон), Progesterone, Testosterone, Estradiol, Prolactin. Всеки от половите хормони е на цена от 7лв. вместо стандартните 14лв. Пациентите могат да изберат един или да ги комбинират. От тази кампания могат да се възползват жени в широк възрастов диапазон, когато трябва да се уточнят причините за нарушения в менструалния цикъл: при първична и вторична аменорея, при болезнена менструация  (дисменорея),  при обилни и нерегулярни кръвотечения. Изследването на полови  хормони е подходящо за двойки, имащи проблем с репродуктивните функции, както и при контрол на провеждана хормонална терапия. Естрадиолът (Estradiol) е основният женски полов хормон, който се произвежда главно от яйчниците и има отношение към подготовка на маточната лигавица за имплантация на ембриона. Фоликулостимулиращият (FSH ) и лутеинизиращият хормони (LH) се произвеждат от хипофизната жлеза. Първият има отношение към стимулиране съзряването на яйчниковите фоликули, а вторият има отношение към контрола на овулацията  и образувнето на жълтото тяло. Пролактинът (Prolactin) също се секретира от хипофизната жлеза и основните му функции са свързани с развитие на млечните жлези, секреция на мляко, а повишените му нива водят до потискане на секрецията на LH  и FSH, ановулаторни цикли и безплодие. Прогестеронът (Progesterone) е хормон, който се произвежда от жълтото тяло на яйчника и е отговорен за подготовката на маточната лигавица за последваща бременност. Неговите нива са от съществено значение за нормалното й протичане. Тестостеронът (Testosterone) е андрогенен хормон, който има отношение към развитие на вторичните полови белези като окосмяване, мускулна маса, нисък глас при мъжете и др. При изследване на половите хормони трябва да се спазват следните изисквания. Някои от тях  се изследват в точно определен ден от месечния цикъл при жените. LH, FSH и естрадиол  се изследват от 3-ти  до 5-и ден от менструалния цикъл, а прогестерон - в 21-ви - 22-ри ден от цикъла.  При изследване на пролактин стресът, емоционалното напрежение, дори страхът  преди изследването, могат да доведат до умерено повишение на резултатите. Определянето на тестостерон е добре да става сутрин до 11ч., когато нивата му са най-високи. Употребата на глюкокортикоидни препарати, някои антибиотици, естроген съдържащи медикаменти или хранителни добавки,  могат да повлияят резултатите за някои  полови хормони.

Последната профилактична кампания включва пълна  кръвна картина с 16 показателя и урина (общо химично изследване и седимент). Пълната кръвна картина е сред най-често назначаваните лабораторни анализи, защото  повечето  заболявания водят до промени в нейните показатели. Затова тя е в основата на профилактичните изследвания и е подходящо да се комбинира с останалите кампании. Пълната кръвна картина с 16 показателя включва: хемоглобин, еритроцити, хематокрит, левкоцити, тромбоцити, еритроцитните индекси, както и 3-типно диференциране на белите кръвни клетки като лимфоцити, гранулоцити и междинни по обем клетки, представени като общ брой и проценти. Включеното в кампанията общо химично изследване на урина със седимент е подходящо както за пациенти, които желаят да направят комплексно изследване на организма, така и за  тези с установени или чести  проблеми на пикочо-отделителната система, които са обект на често проследяване. Урината е крайния продукт от дейността на бъбреците и се явява един от основните компоненти на обмяната на веществата. Съвкупността от физическите и химическите параметри на урината, дават информация за състоянието не само на бъбреците и пикочните пътища, но също така и за нарушения в работата на някои вътрешни органи. Изследването включва определяне на рН на урината, относително тегло, глюкоза, белтък, кетони, билирубин, уробилиноген, кръв, нитрити, левкоцити и микроскопско изследване на седимент.  Желателно е изследването да се извършва с първа сутрешна урина, след тоалет като в чист контейнер са дава средна порция урина. Таксата манипулация за всички кампании е 2лв.

„ЛИНА” е първата медицинска лаборатория, която въведе месечни кампании с изследвания, като всяка от тях е подходяща за скрининг на широко разпространени заболявания. Тяхното предимство е, че изследванията са с отстъпка от 40% до 50%, което е изключително удобно за пациентите, които не могат да използват талон-направление  от личния си лекар в дадения момент. Те често включват и изследвания, които не се поемат от Здравната каса. За да се възползвате от профилактичните кампании, няма нужда да си записвате час, а само да посетите най-близкия самостоятелен филиал на „ЛИНА”. Таксата манипулация е 2лв.
 


В категории: Здраве


Би Ти Ви връща Цитиридис?
Би Ти Ви връща Цитиридис? 19/04/2024, Петък 12:14 0
България Всички новини
Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Партията на Слави с остра декларация срещу „лицето“ Бойко Рашков: Няма да му се размине! Няма да му се размине и на Асен Василев, закани се депутатът Станислав Балабанов Би Ти Ви връща Цитиридис? Би Ти Ви връща Цитиридис? Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Алисия се шири в имот за 3 милиона лева, съседка е на Паскал Къщата е ултрамодерна, дворът е достатъчно голям, има и басейн. 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене 2-годишно подкара кола, блъсна се в кафене По време на инцидента е имало много хора, седящи на масите Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Футболист преби мъж с чук и му преряза гърлото Задържаният е Дейлън Амир Остин, състезател по американски футбол на отбора към Университета на Орегон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Умуват как да облекчат процедурите за наемане на чужди работници за летния сезон Министърът на туризма Евтим Милошев с важна среща  Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Готова ли е България за еврозоната? Политиците ни не искат еврото Те похарчат това, което предприемчивите хора са направили в хазната и са внесли с данъците си, коментира Левон Хампарцумян  Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Борисов не разбира защо служебният кабинет не сменя областните управители на ПП-ДБ Води се спор кой да замени "губернатора" на Бургас Пламен Янев, който е недолюбван от кметовете и бизнеса Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Нямам новина, обяви Главчев след среща с президента Диалогът продължава, лаконичен бе служебният премиер С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът С Алек го направихме в морето, твърди тази участничка от Ергенът Още когато се усамотили да вечерят на плажа Валерия не издържала и споделила на Алек, че го желае страстно
Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Тази тигрица е най-секси бабчето в поп фолка Десислава вече е баба  Голямата измама "Денсинг старс" Голямата измама "Денсинг старс" Странното решение на журито да няма отпаднал от „Денсинг старс” възмути и зрители и публика Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Наистина ли момите от Ергенът са толкова прости Положението е отчайващо  Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби Тя се сдоби с дупе-мечта и почти веднага го загуби По време на пътуване до Канада започнали проблеми: задните й части станали болезнени и втвърдени Идва времето за отпуски Идва времето за отпуски Тази година празниците са подредени така, че ако вземете 3 дни отпуска, може да се насладите на 10 почивни дни Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Тя се възмути, че момичетата от Ергенът били меркантилни, но имала 60-годишен любовник Възрастният приятел на Маги и подсигурявал луксозен живот, докато не си намерил по-млада от нея  Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме  на Украйна Нападението над Иран не застрашавало България, военният ни министър напира да помагаме на Украйна Тя е приоритет за служебното правителство, подчерта Атанас Запрянов Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката Ще има и втори удар по Иран? САЩ са били информирани 48 часа преди атаката  Проиранските милиции в Ирак са започнали да преместват въоръженията си в Сирия, заедно с бойци САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина САЩ блокира с вето в ООН пълноправно членство на Палестина Вашингтон аргументира ветото си като заяви, че независима палестинска държава трябва да бъде създадена чрез директни преговори Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Атаката по Исфахан поздрав от МОСАД за юбилея на Али Хаменей? Как ще им отговори Техеран? Имало е предложение за незабавен отговор срещу Израел, което е било отхвърлено, коментира арабистът проф. Владимир Чуков
Антон КУТЕВ, съветник на президента Антон КУТЕВ, съветник на президента "Симпатичният" Даниел Митов може да повлияе на вота в чужбина Виц на деня Виц на деня Между приятелки:
- Моят мъж толкова се уморява на работа, че не си чувства нито ръцете, нито краката, нито рогата.
Виц на деня Виц на деня Две съседки си говорят:
- Сийке, вече си избрах един семеен лекар!
- Аз пък си избрах един несемеен!
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Сега имаме цяло поколение прецакани нарциси, защото мамчетата им са им казвали, че са специални
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори