×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • Минималната работна заплата в Гърция ще бъде над 800 евро
  • Днес ни очаква дъжд и по-ниски температури
  • Израел удари покрайнините на Дамаск
  • Куба обвини САЩ, че подклаждат протести в страната
  • На следващи избори ПП-ДБ няма да съществува, убедна е Мая Манолова
  • Разпитват свидетели по делото за побой срещу прокурорския син
  • Червения пират се изправя пред съда, гледат мярката му за неотклонение
  • Кирил Десподов стана футболист на годината
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Наистина ли са високи цените на чадърите по плажовете ни и кой трябва да носи вина?


Наистина ли са високи цените на чадърите по плажовете ни и кой трябва да носи вина?
Борис Ячев атакува Ангелкова за цените по плажовете, както и за правилата около преместваемите обекти
04 Август 2019, Неделя, 21:02 ч.
Автор: Лъчезар ЛИСИЦОВ, снимки: "Флагман"

Министърът на туризма Николина Ангелкова и депутатът Борис Ячев влязоха в спор на парламентарен контрол

Високи ли са наистина цените на чадърите и шезлонгите по плажовете и кой носи отговорност? Около това се заформи спор между депутат и министър на последния парламентарен контрол.

Народният представител от „Обединени патриоти“ и зам.-председател на НФСБ Борис Ячев зададе въпрос към ресорния министър Николина Ангелкова относно „насърчаване на черноморския туризъм“.

Ячев обясни, че от края на юни всички български телевизии показвали огромни задръствания по граничните пунктове с Гърция поради струпване на наши сънародници, които искат да почиват в южната съседка.

Същевременно от репортажите за нашето Черноморие се виждали „огромни плажове, за съжаление, с рехав брой туристи и с празни чадъри и шезлонги“.

Борис Ячев посочи: „В голяма част от публикациите по медиите е отбелязана и Вашата пряка отговорност за неизпълнението на предложената от Вас в началото на първия Ви мандат концепция за безплатни чадъри и шезлонги, която тогава представихте пред медиите и туристическия бранш.

При създаване на Министерството на туризма и прехвърлянето на концесионирането на морските плажове от Министерството на регионалното развитие и благоустройството към него Вие многократно декларирахте, че за нарастване на черноморския ни туризъм следва, цитирам: „базисната прогнозируема цена на 1 бр. чадър или 1 бр. шезлонг да е 2 лв., в населени места с около и над 10 хил. души – 3 лв., а при националните курорти – 4 лв.,“ което заявихте и след приемане на Закона за устройството на Черноморското крайбрежие от Министерския съвет на 28 декември 2016 г.

Във връзка с това на Комисията по регионална политика, благоустройство и местно самоуправление на 14 януари 2016 г. Вие казахте, че предвиждате групиране на плажовете за намаляване цената на чадърите и шезлонгите. За съжаление, това групиране и до този момент не е осъществено въпреки многократните промени на Закона за устройство на Черноморското крайбрежие. В крайна сметка Министерството на туризма го публикува за обществено обсъждане на 8 август 2018 г. и не го внася чрез последните промени в Закона 2019 г., с които увеличавате основно само глобите на плажовете.“

Депутатът, чийто партиен лидер Валери Симеонов е отдавна в конфликт с Ангелкова, даде примери за високи цени: „В момента на плажовете, които отдадохте през 2018 г. в националните курорти – Златни пясъци един чадър и един шезлонг са с цена по 12 лв., а в Слънчев бряг – по 10 лв., а извън националните курорти между 6 и 7 лв. за чадър и шезлонг. Тези цени са равни на цената на една стая в 2- и в 3-звезден хотел и отблъсква голяма част от българските туристи, особено на тези, които са семейни и решили да посетят родното Черноморие и ги кара да отидат в други държави, където за 6 евро получават 2 шезлонга, чадър и напитка. Поради тази причина и българските хотелиери вече не продават в пакетите си почивка с чадър и шезлонг на плажа и те се явяват допълнителен разход за всеки турист. На плажа „Перла“, Приморско, за един чадър – 25 лв., а в Черноморец два шезлонга и чадър – 40 лв.“

Борис Ячев попита Ангелкова: „Как смятате да намалите цените на чадърите и шезлонгите, за да върнете българските и чуждестранните туристи на нашето Черноморие, след като Вашата методология за отдаване на концесии не може да намали цената на чадърите и шезлонгите, като само на два плажа - „Нестинарка“ и „Бургас-север“, се стигна до ниски цени, но по решение на самите концесионери, а не на концесионен конкурс? Не считате ли, че с ниски цени на чадъри и шезлонги и безплатни паркинги у нас бихме привлекли българските туристи по родното ни Черноморие?“

В отговора си Николина Ангелкова припомни, че дейността по управление на морските плажове е била прехвърлена към министъра на туризма на 15 март 2016 г., като няколко месеца след това – на 20 юли 2016 г., на заседание на Министерския съвет са били приети Постановление за изменение и допълнение на Методиката за определяне на минимален размер на концесионното плащане за морските плажове, както и решение за утвърждаване на минимални критерии за комплексна оценка на офертите за определяне на концесионер на морски плаж.

„При откриване на последващите процедури за определяне на концесионери на морски плажове се прилагат тези критерии за комплексна оценка. В Решението на Министерския съвет бе заложена 40-процентна тежест за минимална предлагана цена за 1 бр. чадър и 1 бр. шезлонг при кандидатстване за отдаване на даден плаж на концесия“, добави министърът на туризма.

Тя подчерта, че преди стопанисването на морските плажове да премине към Министерството на туризма, в сключените преди това договори няма заложен какъвто и да е инструмент, обвързващ условията по концесионния договор с максимални цени на плажни принадлежности.

Голяма част от действащите към настоящия момент договори за концесии са сключвани именно в края на 90-те години и началото на новото хилядолетие в условията на липсващ механизъм и законен способ за регулиране на максималните цени за чадър и шезлонг. Именно поради тези причини категорично не приемам опитите за приравняване на всичко под общ знаменател. Не е коректно да се прави сравнение между контрола по изпълнение на договорите и клаузите по тези договори с ясното съзнание, че клаузите са различни поради различните законови условия, при които са възникнали договорните отношения.

От 2017 г. насам във всички новосключени договори за концесии или наем е включена клауза за максимална цена на чадър и шезлонг, отново подчертавам – предложена от самия участник, която е фиксирана и не може да бъде надвишавана за целия период от договора. При нарушаване на обявената ценова офертна стойност се налага неустойка по договора и при последващи нарушения същият може да бъде прекратен“, заяви още Николина Ангелкова.

Според нея ведомството й е доказало, че прилага стриктен и безкомпромисен контрол.

„Откакто Министерството на туризма е натоварено със задачата за управление на морските плажове, са прекратени над 10 концесионни договора и има ръст на събраните концесионни възнаграждения. Само миналата година приходите от концесии и наеми на морските плажове са 18 млн. лв. при около 13 млн. лв. по времето, когато са били към Министерството на регионалното развитие и благоустройството. Налагаме изключително голям брой неустойки за неизпълнение. Само за миналата година над 420 хил. лв. бяха събрани от неустойки по констатирани неизпълнения“, посочи Ангелкова.

Тя извади и статистика за цените: „С цел коректен прочит по отношение на общата ценова картина Ви информирам, че от общо 143 морски плажа, които се стопанисват – 85 под наем, и 58 – на концесия, средната стойност на цена за чадър и шезлонг към този момент, е за чадър – около 6,50 лв., за шезлонг – около 5,60 лв.

Освен посочените примери за ниски цени на „Нестинарка“ и „Бургас-север“, Ви давам и други подобни примери: Морски плаж „Обзор-юг“ – 3 лв. на чадър, 3 лв. на шезлонг; Поморие–Централен – 3,60 лв. на чадър, 3,60 лв. на шезлонг; „Кабакум-север“ – чадър 2 лв., шезлонг 2 лв.; „Шкорпиловци“ – чадър 2 лв., шезлонг 2 лв.; къмпинг „Китен“ – 4 лв. за чадър, 4 лв. за шезлонг, и т.н.

На някои родни плажове също се предлагат безплатни чадъри и шезлонги срещу консумация. Такива са „Атанасовска коса“, „Батовски плаж“, Созопол – част 2, „Лахана 1“, „Рибарски минарален басейн – юг“.“

Ангелкова отбеляза в заключение, че „българският туризъм от много години работи изцяло в пазарна среда и конкуренцията между пазарните субекти е тази, която определя цените“.

Борис Ячев в репликата си изрази неудовлетворение: „Уважаема госпожо министър, цитираните от Вас наказания под формата на глоби и сумите, които са събрани, да Ви кажа честно, не впечатляват – 420 хил. лв., събрани от глоби на неизрядни концесионери, това сигурно е половинсезонната печалба на един по-сериозен концесионер по южното ни Черноморие. В крайна сметка обаче Министерството на туризма не бива да се превръща в пъдар, не бива да се превръща в един орган, който само санкционира. Ваше задължение е превантивно да приемете такива нормативни документи, които, между другото, са заложени във Вашата нормативна база, които да предотвратят подобно нарушение от страна на концесионерите, съответно понасяне на глоба, но онова, което е по-важно – които да върнат отново туристите на българското Черноморие.“

Борис Ячев имаше и доуточняващ въпрос, свързан с преместваемите обекти: „Кога ще публикувате на сайта на Вашето министерство, подписано от Вас, изискване относно оформлението и съдържанието на схемата за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения, включително допълнителни търговски площи на територията на морския плаж, които стоят без подпис, може би от ноември месец 2017 г., но на които, въпреки всичко, всички концесионери и наематели 2 години си правят схемата?“

Николина Ангелкова отговори лаконично: „Изискванията за схемите за поставяне на преместваеми обекти и съоръжения са ясно описани в закона. Указанията, които ние сме дали на сайта на Министерството, нямат силата на законов или друг нормативен документ, а са с цел улеснение работата на концесионерите и наемателите във връзка с изпълнението на техните изисквания по закон.“

Последва заключителна атака на Борис Ячев: „Естествено, че не съм удовлетворен от протоколния отговор. Със сигурност не са удовлетворени и българските граждани, които обичат нашето Черноморие и биха искали да почиват на него, да го изберат пред чужди плажове. Госпожо министър, аз се надявам, че разговорът, който ще водим в края на този и в началото на следващия политически сезон, ще бъде по-позитивен.“


В категории: Политика


Флагман.БГ Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка 19/03/2024, Вторник 09:55 0
Облаци по морето днес
Облаци по морето днес 19/03/2024, Вторник 09:05 0
Флагман.БГ Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина 19/03/2024, Вторник 08:30 0
Флагман.БГ Каква е минималната заплата в Гърция Каква е минималната заплата в Гърция 19/03/2024, Вторник 08:11 0
9
Коментара по темата
9.
джуркам едни букви тук
05.08.2019 10:39:43
1
3
Госпожа Оскарова се омаскари
8.
Турист
05.08.2019 08:27:08
0
9
Тази мутреса до кога ще защитава комисионерите ? Не вижда ли Борисов че грешните и решения съсипва туризма!!
7.
Ахаха
05.08.2019 00:27:05
0
16
На мутрите не им пука - туризмът за тях е пране на пари и нещо странично. Мутрите се занимават с държавен бюджет, фондове, спекулации, лекарства, контрабанда, ментета, оръжие, трафик. Другите са псевдо мутричките, които са свръх прости и нагли и искат с една бира-скара да станат милионери. За жалост обикновенните хора с квартите загубиха много. Навремето, когато нямаше мутри с големите хотели и хиляди магазини всички местни хора правеха луди пари от туризъм и с един сезон се хранеше цялото семейство цяла година без да бачкат. Леглото преди 20 години в квартира беше 5 лева, а хляба 40 стотинки. Сега леглото в квартита пак е 5 лева, а хляба е 1.40 лева. Сега морските жители търсят работа в чужбина, защото от един сезон не могат дървата за огрев да си платят. "Патриотите" да не мислят само за мутрите с хотели, а и за тези с квартири, за да могат първо там да се пращат туристите и така семействата по морето да не бягат да бачкат в чужбина
6.
Az
04.08.2019 23:34:02
2
12
Големия клюн няма ли да махне най накрая визите за руснаците голяма шматка ей
5.
Smith
04.08.2019 23:09:05
4
19
За такова осрано и бетонирано черноморие, пълно с тануирани мутри, цените наистина са високи. На туристите трябва да им плащат вредни, за да ги новрат в тази кочина, освен ако не са руснаци, щото блядовете са свикнали.
4.
Gocho
04.08.2019 22:31:57
10
15
Всичко в тая кочина е евтинджос !
За това няма качество !
А и защо някой трябва да ти определя цени и да те контролира ?!
Да не сте на плажа в Севрна Корея ?!
На който не му отърва - да не идва !
Проста работа !
3.
Б.
04.08.2019 21:31:15
2
23
Циганията по българското черноморие е недостижимо.
2.
300
04.08.2019 21:22:02
0
36
Чадърите не са проблем. То визи, то цени на билети, то рестрикции, то такси поддържа, то кофти храна, то няма хора, то никва външна политика-туризъм, то таргаши и мангали, то вода 1,5л. - 1.50лв и др.........
1.
!!!!!!
04.08.2019 21:09:10
0
40
Абе май само на вас 240 глупака не ви е ясно че трябва да си ходите
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Живели сме в лъжа, вижте бруталните престъпления през соца Имало е случаи на ужасни провинения, но не се е знаело, заради елемента на срам, жертвата се мести в друг град и се потулва Почина уважавана учителка Почина уважавана учителка Тони Филипова беше човек с огромно сърце, обичана от ученици, родители и колеги Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Борисов атакува ПП-ДБ пред съпартийци и поп в София, те обявиха „готови сме за избори“ Бъдещето на правителството зависело от това дали "Продължаваме промяната - Демократична България" ще преодолеят личните си амбиции Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Кирил Петков и Николай Денков направили голям гаф, Румен Радев е можел да ги унижи Влизането на други хора при връчването на мандата е незаконно, коментира доц. Наталия Киселова Критиката не й понесе и се нахвърли на хората Критиката не й понесе и се нахвърли на хората "Миловидната" Валерия показа истинското си лице Лъчетерапия при рак на простатата: Ключова роля в лечението му Лъчетерапия при рак на простатата: Ключова роля в лечението му Ракът на простатата е сериозно заболяване, което засяга милиони мъже по света Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Свещеникът, който обяви гладна стачка, със скандално разкритие, заговори за сделка Йоан да е патриарх Пловдивският митрополит Николай пък ще си остане сивият кардинал, но аз съм тук, за да ги объркам, каза отец Иван  Подариха й джип за 300 бона и забрави, че иска да се развежда Подариха й джип за 300 бона и забрави, че иска да се развежда Отварачката бе засечена да шофира огромен джип „Кадилак” и то чисто нов, чиято цена е някъде към 300 бона Човек на Слави е съсипан след тази новина Човек на Слави е съсипан след тази новина Борис Солитарийски буквално рухна след развода, той много страдал за проваления си брак и че не може да види детето си Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто Ротацията под въпрос заради министър Тагарев, а електоратът на ПП-ДБ се стопил с 30 на сто За какво да ходим на предсрочни избори, като картината ще е същата, пита социологът Петър Чолаков
Едва на 42 години почина спортна звезда Едва на 42 години почина спортна звезда Новината за смъртта на Константин Колцов беше съобщена първо от руския хокеен клуб Салават Юлаев Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Овенът може да си увеличи доходите, а Лъвът да внимава с авантюрите! Хороскоп за деня – 19 март 2024, вторник Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Как спокойната Швеция заприлича на България през 90-те Скокът в насилието върви ръка за ръка с имиграцията  На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа На крачка от нас! Култов курорт става най-голямата база на НАТО в Европа 10 000 бойци ще са дислоцирани в Констанца Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Смъртта на принцеса Даяна беше използвана в "гнусна" реклама на евтаназия Рекламната кампания беше свалена заради липсата на съобразителност и вълна от недоволство Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Наркотрафикант застреля полицай в Белгия, друг е тежко ранен Барикадирал се мъж е ранил и други двама души Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Тръмп каза, че Путин е замесен в смъртта на Навални Той е млад човек, така че статистически погледнато трябваше да е жив още дълго време, каза Тръмп Мъж загина след падане от балон в Австралия Мъж загина след падане от балон в Австралия Тялото е намерено в жилищен район Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Тази самолетна компания унизи две жени, защото били прекалено дебели Компанията поискала от тях да си резервират по две места заради теглото Пролетта идва с лунно затъмнение Пролетта идва с лунно затъмнение Началото на явлението от полусянката ще бъде в 06:53 ч. на 25 март
Ути БЪЧВАРОВ Ути БЪЧВАРОВ Опелото на патриарх Неофит бе всичко, което той не беше - лицемерие, ужас и грехопадение Виц на деня Виц на деня - Как се казват кучетата ти?
- Калвин и Клайн.
- Ама това са имена на гащи.
- Да, де - кучетата са боксери...
Виц на деня Виц на деня Мъж към жена си:
- Ти мислиш повече за своите рокли, отколкото за мен!
- Разбира се. Без теб мога да се покажа навсякъде, но без рокля...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук „Днес — това е утрешният ден, за който така сме се вълнували вчера.“
Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори