×
Бизнес ЮГ Войната в Ивицата Газа София Парламентарни избори 2023 Войната в Украйна Политика Общество Общини Спорт Разследване

Управител:
Веселин Василев, email: [email protected]

Главен редактор:
Катя Касабова, email: [email protected]

Коментарите под статиите се въвеждат от читателите и редакцията не носи отговорност за тях! Ако откриете обиден за вас коментар, моля сигнализирайте ни!

Категории
Вашият сигнал Връзка с Флагман Flagman в Telegram
Накратко
  • САЩ обявяват днес нови поръчки на оръжия за Украйна за 6 млрд. долара
  • Вдигат заплатите на военните с 30%
  • Възстановяват движението по АМ "Тракия" в платното за Бургас между 20 и 21 километър
  • Петима служебни министри се явяват на последния парламентарен контрол
  • Путин отива в Китай през май
НА ЖИВО
Най-нови Най-четени Най-коментирани

Тъжна веста! Почина известен актьор


24 Юли 2019, Сряда, 21:58 ч.
Автор: Блиц

По време на кариерата си Хауер участва в повече от 150 филма

Актьорът и режисьор Рутгер Хауер умря на 75-годишна възраст. Както съобщава Variety, той починал в дома си в Холандия на 19 юли след кратка болест. Според агента на актьора Стив Кенис погребението на Хауер се е състояло днес. През 1988 г. Хауер е удостоен със Златен глобус за най-добър актьор заради ролята му във филма Sobibor Escape. Той става най-известен с филма Blade Runner.

По време на кариерата си Хауер участва в повече от 150 филма. Русият, синеок, висок и красив холандскси актьор Рутгер Хауер си спечели международна репутация с всякакви роли – от романтични и екшън герои, до коварни злодеи. Син на актьори, Хауер е роден в Брукелен, Холандия. Тъй като родителите му често пътуват по турнета, Хауер и трите му сестри са отгледани от бавачка. Склонен към непокорство по време на детството си, Рутгер обича да нарушава правилата и порядките в училище и често се забърква в неприятности. Дядо му е бил морски капитан, и когато става 15-годишен, Хауер избягва от дома си и работи една година на товарен кораб. Както своя прадядо, Хауер е далтонист, поради, което не може да продължи кариерата си като моряк.

При завръщането си, младежът се записва във вечерно училище и започва работа в строителството. Когато отново напуска училище, родителите му го записват драматична школа. Въобразил си, че е поет, Хауер прекарва времето си в писане на стихове и обиколки на амстердамските кафенета, вместо в учене. Изключен е за отсъствия и за кратко служи във военната авиация. Решил, че военния живот не му харесва, Хауер успява да убеди командирите си, че не е съвсем нормален и за известно време е изпратен в специален дом за хора с психически проблеми. Мястото е неприятно, но Хауер остава там докато убеди военните лекари, че за армията ще е по-добре да се отърве от него. Това е първата му голяма роля и той я изиграва изключително добре.

Отново се връща в актьорското училище и след като го завършва, започва работа в "Noorder Compagnie" (1967-73), театрална група, която пътува из Холандия и носи изкуството на театъра в най-малките селища.Бил е директор, отговорник за костюмите и преводач (той адаптира „За мишките и хората” на Стайнбек за сцената). Там през 1968 среща голямата любов на живота си Инеке, талантлива художничка и скулпторка.

Слкючват брак през 1985. Дебютът му в киното е през 1969 с „Monsieur Hawarden”, но сцените в които участва отпадат при окончателния монтаж. Същата година, става много популярен с участието си в ТВ сериала „Floris”. Това е и началото на дългото му творческо сътрудничество с режисьора Пол Верховен. През 1973, звездата на Рутгер изгрява и на европейската филмова сцена с филма на Верховен „Turkish Delight”. Базиран на предизвикалия много спорове роман на холандския писател Ян Волкерс, филмът е номиниран за Оскар в категорията за най-добър чуждоезичен филм през 1974. Американското приключение на Рутгер започва през 1981, където заедно със Силвестър Сталоун играе в „Нощни ястреби”. Това е филмът, който привлича към него вниманието на американската публика.

Рутгер вече вижда нови възможности пред себе си и наема известният преподавател по диалог д-р Робърт Ийстън, за да го научи да говори американски-английски без следа от европейски акцент – и с това става единственият европейски актьор в състояние да играе американски герои. Година по-късно играе с голям успех трагичната роля на клонинга Рой Бати в 'Блейдрънър' на Ридли Скот.

Филмът се превръща в класика на жанра, а първата му версия влиза в Националния Филмов Архив към Библиотеката на Конгреса. През 1982 Хауер се представя отлично като Алберт Шпеер в 'Inside the Third Reich', и отново доказва на публиката способността си да играе трагични герои. Хауер е един от малцината световно успешни актьори, които имат фенове както сред зрителите на екшън блокбъстери, така и сред ценителите на арт-киното.През 1985, той играе в магическия средновековен филм на Warner Bros. 'Ladyhawke' с Мишел Пфайфър. Същата година се снима и в 'Плът и кръв”, който печели две холандски награди "Gouden Kalf", за най-добър филм и режисьор. Това си остава и до днес последният му филм с Пол Верховен. Следват две важни роли: зловещият Джон Райдър в 'Стопаджията', и ловецът на престъпници, Ник Рандал в 'Wanted - Dead or Alive'. Вторият филм е първият му американски филм, в който на плаката името му е поставено над заглавието. През 1988 с ролята си на състрадателния руски офицер в минисериала на CBS 'Escape From Sobibor', Хауер е награден със Златен Глобус.

Ролята му на бездомника в „Легенда за светия пияница” на Ермано Олми, му носи наградата за "най-добър актьор" от международния филмов фестивал в Сиатъл през 1988. Филмът получава и други престижни награди като Златен лъв във Венеция, а през 1990 е избран от японската публика за "Най-добър филм на годината". В края на '80-те Рутгер влиза в списъка на 50-те най-доходоносни актьори на важното за шоубизнеса списание "Hollywood Reporter".

След останалите му филми са още 'Сляпа ярост', 'Salute of the Jugger', 'A Breed Apart', 'Surviving the Game', 'The Beans of Egypt, Maine', 'Mariette In Ecstasy' и 'Амелия Йърхарт: Последният полет”, с Даян Кийтън. През '90-те Рутгер все по-често предпочита да работи в независимото кино и да играе необичайни и странни герои През 1992 списание "People" го включи в списъка си на 50-те най-сексапилни мъже. През 1994, когато навърши 50, отново бе номиниран за Златен Глобус за ролята си във филма на 'Fatherland'. През април 1999 Рутгер получи холандската награда за "Най-добър актьор на века", и това събитие бе отбелязано от холандската телевизия, като цял ден без прекъсване бяха излъчвани само филми с негово участие. 

 


В категории: Животът


2
Коментара
Лихвите тръгнаха нагоре
Лихвите тръгнаха нагоре 26/04/2024, Петък 13:41 0
2
Коментара по темата
2.
колю куция
25.07.2019 03:32:33
1
8
Почивай в мир Рутгере,ти беше истински мой приател и такъв ще останиш в моите спомени за теб!!
1.
:(
25.07.2019 00:10:30
1
9
Бог да го прости. Беше един от любимите ми актьори.
I've seen things you people wouldn't believe. Attack ships on fire off the shoulder of Orion. I watched C-beams glitter in the dark near the Tannhäuser Gate. All those moments will be lost in time, like tears in rain. Time to die...
 
Добавете коментар
Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Въведете защитния код:
Моля, въведете защитния код
 
България Всички новини
7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас 7 коли се нанизаха във верижна катастрофа на пътя Варна-Бургас Няма пострадали, щетите са само материални  Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Организират великденско издание на "Купи и дари" - социална кампания в помощ на нуждаещи се Всеки желаещ ще може да дари хранителни продукти С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на  водопровода в с. Русокастро С 3 млн. лв. започва дългоочакваният ремонт на водопровода в с. Русокастро Днес бе направена символична първа копка, строителството ще продължи 360 дни Този лекар предизвика фурор в Стани богат Този лекар предизвика фурор в Стани богат Стигна до въпрос за 20 хил. лева  Голяма драма с тестовете за коклюш Голяма драма с тестовете за коклюш Болните вече надхвърлиха 450 души Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Детска площадка в Карнобат от проект за 650 000 лв. тъне в мрак Обектът е завършен малко преди местните избори миналата година, които кметът Георги Димитров печели за пореден път, но вече е амортизиран, пише в сигнал до Флагман Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Появи се първата ясновидска къща в България, врачуват по интернет за 250 евро Гадателките рекламират дейността си в социалните мрежи чрез предсказания, които публикуват Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Олигархът Георги Гергов налива 7 милиона в политическия стартъп на Ваня Григорова? Партийното строителство у нас е бизнес с висока принадена стойност, но е нужен солиден първоначален капитал Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Той бе кандидат Ерген, а тя - звезда от Игри на волята... Между тях очевидно е пламнала любовна искра  Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й Тази чалгаджийка направи на салата кръчмар, провалил гостуването й . Заради този провален ангажимент изпуснах друг, но вече бях дала дума, ожали се бюст № 1 в поп фолка
Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Хотели по морето може да не отворят през лятото, никой не иска да им работи за малко пари Браншът очаква хиляди работници от Узбекистан и Непал, но документите се бавят Лихвите тръгнаха нагоре Лихвите тръгнаха нагоре Средните лихвени проценти по депозитите, договорени за ползване след предизвестие в левове и в евро се запазват на нивата от предходния месец съответно 0.10% и 0.15% Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Никой мъж не ме е унижавал така, плаче изгонена от Ергенът Още повече от мъж, в когото е влюбена Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Цър Пър живее охолен живот в тузарски комплекс Спортният мениджър се шири в просторен апартамент в Сентрал парк, който е на минути от София Защо Маги от "Ергенът" се разрева Защо Маги от "Ергенът" се разрева Тя не получи покана за мечтаната среща с Алек Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Бойко и тигрите от Бистрица като Лудогорец, насочват се към поредна титла Лидерът на ГЕРБ е капитан на отбора  „Розова луна“ над Флорида „Розова луна“ над Флорида Индианците наричали пълнолунието така, защото съвпадало с цъфтежа на първите пролетни цветя Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Пробив в Красногоровка! Руснаците планират щурм към Ню Йорк и Турецк Бившият офицер от US разузнаването Скот Ритер пък заговори за „военен Шенген“ и за нападение на НАТО срещу Русия Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Телецът и Девата да започнат диета, а Козирогът да не флиртува! Хороскоп за деня – 26 април 2024, петък Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест Венеция от днес въведе такса "вход", избухна голям протест От днес се заплаща такса в размер на 5 евро за посещение в града между 08:30 и 16:00 ч
Делян Пеевски Делян Пеевски Кирил Петков е пудел, който драска на вратата на Борисов Виц на деня Виц на деня - Сине, тъп си като тази маса! - казва бащата и чука по масата.
- Тате, някой чука, да отворя ли?
- Остави, аз ще отворя.
Виц на деня Виц на деня В кабинета на психолога:
- Имате ли в рода си хора с психични отклонения?
- Имам един братовчед, той разрежда виното с лимонада...
Статус във фейсбук Статус във фейсбук Бог не може да следи за всеки, затова е създал съседите!


Автори Флагмани
Маркетинг Екип
Анна Добрева
Специалист Маркетинг и реклама, Copywriter
Затвори